Retskilder Flashcards

1
Q

Kan to jurister, der bruger juridisk metode korrekt, være uenige?

A

Ja, det kan de godt. Det kommer bl.a. an på fortolkningen af bestemmelsen og ud fra hvilke argumenter fra retskilder den juridiske argumentation bygger på. Jurister behøver dermed ikke være enige i resultatet, men de skal acceptere det som en mulighed. (s. 175)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvad er forskellen på abstrakt og konkret fortolkning?

A

Abstrakt/almen fortolkning: “(…) reglens betydning fastlægges, uden at der sker i relation til bestemte faktiske omstændigheder.” (s. 177)

Konkret fortolkning: Når det bliver nødvendigt at overveje, om den fortolkede regel medfører et rimeligt resultat i den specifikke sag. (s. 177)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvad er en “visdomsbog”, og hvad er dens funktion?

A

Samlinger af paradigmer eller anvendte fortolkninger.

Bruges til at gemme viden, således at den juridiske metode kun behøves at benyttes på at undersøge, hvorvidt, der er sket noget nyt siden den pågældende retskilde sidst blev anvendt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvad er forskellen på almindelig og speciel juridisk metode?

A

Almindelig juridisk metode: Retskilder, der har betydning på alle områder.

Speciel juridisk metode: Retskilder, der alene benyttes på et bestemt retsområde.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvad er en retskilde?

A

Indeholder information, der har normativ værdi.

En retskilde tager på sigte, at bidrage til at fastsætte, hvordan et bestemt samfundsmæssigt spørgsmål retligt ordnes.

Den enkelte retskilde har til formål at ændre eller præge virkeligheden.

Retskilder har en dobbelt funktion. De virker både styrende over for borgernes adfærd og anvendes også som overbevisende argumenter ift. afgørelser og andre dispositioner truffet af retlige organer.

Retskilder bruges som juridiske argumenter.
(s. 183-184)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvad er karakteristisk for en retsforskrift?

A

Et sæt af regler, der er autoritativt fastsat af et organ, der har kompetence til at fastsætte denne form for regler.

De er karakteriseret ved, at de udtrykkeligt formulerer de regler, der ønskes efterspurgt på et bestemt område.

Fastlæggelsen af deres præcise mening afhænger af den juridiske metode anvendt.
(s. 188)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvilke typer retlige afgørelser findes?

A

Der skelnes hovedsageligt mellem to former for afgørelser, der er baseret på, hvilket organ, der træffer dem:
o Judicielle/domstolsafgørelser
o Administrative afgørelser

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvad er uformaliserede retskilder?

A

Uformaliserede retskilder, er retskilder, der karakteriseres ved, at de tilkendegiver retlige opfattelser, der udmiddelbart ikke er retligt forpligtende for deres adressater, da de som udgangspunkt har karakter af råd eller henstillinger.

De virker i praksis på samme normative måde som egentlige retskildetyper og kan i en række tilfælde anses som en forløber for en mere formaliseret retsforskrift eller som udtryk for en sædvane.

De uformaliserede retskilder er ikke forpligtende for deres adressater (her er det borgerne), men de tilkendegiver retlige opfattelser, der som udgangspunkt har karakter af råd eller henstillinger, dommeren kan derfor lade sig inspirere heraf ja.
En uformaliseret retskilde er en retskilde der har ikke en formel oprindelse
Sædvaner og retsgrundvaner er også uformaliserede retskilder - er ikke formelt opstået, men er meget forpligtigende

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Er en algoritme en retskilde?

A

Mange digitale afgørelser træffes af algoritmer, som et led i masseforvaltningen, og disse kan opfattes som regler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Er nogle retskilder vigtigere end andre?

A

Alle retskilder anses principielt for ligestillede, hvilket betyder, at de alle kan være udslagsgivende for besvarelsen af det retlige spørgsmål.

Dog kræver det imidlertid en stærk juridisk argumentation at nå frem til et andet resultat, end det der fremgår af en klar lovregel. Der er dermed ikke et hierarki som sådan, men klart en rangorden, når det kommer til, hvilke retskilder der vægter mest i den juridiske argumentation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Er en dommer bundet af retskilderne?

A

Domstolene tillægger retskilderne værdi.

Eks. De udtalelser, der afgives af Folketingets Ombudsmand og som formelt set ikke har en forpligtende karakter, bliver tillagt større retskildemæssig vægt, hvis de tillægges betydning i domstolenes praksis. Det er dog imidlertid ikke altid at domstolene følger udtalelserne.
(s. 199)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hvad forstås ved forholdets natur?

A

Forholdets natur handler om anvendelse af sund juridisk fornuft, hvilket giver mulighed for, at der i den juridiske argumentation kan tages hensyn til, hvorvidt en konkret afgørelse er i overensstemmelse med den retlige tradition og de værdier retssystemet er baseret på.

Den juridiske sunde fornuft (ala mavefornemmelse) som dommeren eksempelvis bruger, når det kan være svært at træffe en afgørelse ud fra de andre eksisterende retsforskrifter – denne afgørelsesproces kan beskrives som pragmatisk.

Det kan diskurteres, hvorvidt forholdets natur er en retskildetype eller blot en måde at fortolke retskilder på. Man kan derfor sige, at forholdets natur karakteriseres som en retskilde og som en vurdering af, om en afgørelse er i tråd med retssystemets værdier og den retlige tradition.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hvad er en retskilde – og hvilke funktioner har retskilderne?

A

Det er et alment karakteristikon for retskilder, at de indeholder en information med en vis normativ karakter. Altså er hver enkelt retskilde med til at fastsætte, hvordan et samfundsmæssigt spørgsmål eller problemstilling retligt skal løse. Dermed har retskilderne til hensigt at influere eller ændre virkeligheden. Udover, at retskilderne fungerer som adfærdsregulerende for borgernes adfærd, anvendes de også som argumenter, der er egnede til at begrunde og identificere gælde ret på et bestemt område

Det kan siges, at de enkelte retskilder samlet set danner retten. Retten kommer altså ikke fra én, men fra utallige kilder. Her kan retskilderne så anvendes til, at tage stilling til et retligt problem. De bidrager desuden til retssikkerhed og ensartethed, da de principielt medfører, at de samme juridiske spørgsmål bliver besvaret på samme måde.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Har EU-retten og internationale retskilder betydning i dansk ret – og er der et hierarki mellem retskilderne?

A

Hierarki i national ret:
• Rent principielt set, er alle retskilder ligestillede. Man ser dog i dag, at de formaliserede retskilder ofte bliver prioriteret over de uformaliserede. Det kræver da også en stærk argumentation at nå frem til et andet resultat end det, der følger af en lovregel. Der er altså ikke nødvendigvis et retskildehierarki, men man kan tale om en rangorden. Det ses desuden, at der inden for de enkelte retsområder dannes egne traditioner i henseende til, hvorledes retskilderne vægtes, og om de skal placeres i en bestemt rækkefølge.

Hierarki i et internationalt perspektiv:
• EU-retten og de internationale retskilder har betydning i den danske ret, og betydningen vokser med vores ‘internationalisering’.

  • Retskildernes hierarki kommer an på hvilken retlig spørgsmål der fremstilles.
  • Medlemslandene skal rette sig efter EU-direktiver
  • EU-retten giver internationale regler forrang, sådan at de vægtes mere end nationale regler. På den måde bidrager EU-retten altså til et retskildehierarki
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hvad betyder digitaliseringen for retskilderne?

A

Digitale retskilder omhandler retskilder, der er gået fra offline til online form, det indebærer at vores retskilder er blevet lettere tilgængelige for alle der har adgang til internettet. Vores samfund bliver mere digitaliseret, hvilket indebærer flere afgørelser bliver truffet af algoritmer, algoritmer kigger efter specifikke mønstre i borgernes sager, og tager en beslutning ud fra viden fra andre tidligere sager eller ud fra en skabelon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hvad er en retsforskrift?

A

Et sæt af regler der er fastsat af en autoritativt organ som har kompetence til at fastsætte love eksempelvis. Folketinget eller Europa Parlamentet og ministerrådet.

17
Q

Giv en oversigt over nationale retskilder

A
  • Love
  • Cirkulærer: Man kan ikke lave detail lovgivning af alt derfor uddelegere man opgaven og vedkommende lovgiver i form af cirkulærer og bekendtgørelser. Overordnet offentlig myndighed der udsender cirkulærer til en underordnet offentlig myndighed. Bindende. Skal ikke nødvendigvis være hjemmlet i lov.
  • Bekendtgørelser: tilføjelser der er hjemmel i lov. På EU-niveau: Direktiver og Forordninger.
  • Vejledning: en retningslinje der forklarer hvordan bekendtgørelser skal forstås. Vejledninger danner grundlag for administrativ praksis.
  • Folketingets ombudsmand
18
Q

Giv en oversigt over EU-retskilder.

A

Forordninger: Inden for EU-ret en retsakt, der regulerer et område generelt, og som uden videre og i den form, den er vedtaget, bliver en del af medlemsstaternes retsorden. Forordninger er forpligtende overfor medlemslandene så vel som borgerne.

Direktiver

19
Q

Hvad er et forarbejde, samt redegør for det som retskilde?

A

Forarbejder betyder som regel de bemærkninger, der er til et lovforslag, og som står umiddelbart efter selve forslagsteksten med lovens paragraffer. Bemærkningerne forklarer, hvorfor lovforslaget bliver fremsat, og hvad det går ud på. Der kan både være bemærkninger til lovforslaget generelt og til de enkelte paragraffer. Forarbejder er ikke bindende de er en hjælp til at forstå loven. Forarbejder har stadig meget retskildeværdi.

Det er i bund og grund forarbejdet der er til en lov –> Her kan man typisk finde hvad der menes med en bestemt lov

20
Q

Redegør for formerne af afgørelser

A

Der findes to former: Domstolsafgørelser og administrative myndigheders afgørelser.

Juridiske retsafgørelser foretaget ved domstole er typisk omgærdet med størst interesse, bl.a. fordi domstolene foretager de sidste og endelige afgørelser og således har størst betydning for efterfølgende retspraksis. Dette gælder især de såkaldte præjudikater, dvs. retsafgørelser med en regelskabende virkning. Man kan bruge det arbejde der allerede er blevet lavet. Jo mere generelt en dom er udformet jo mere sandsynligt er det den bliver til et præjudikat.

Afgørelser der træffes af administrative myndigheder (nævn). Rent antalsmæssigt er der tale om et stort område. Betydningen som retskilde varierer fra område til område. Informationsmæssigt kan de være vanskelige at håndtere grundet den manglende tilgængelighed.

21
Q

Redegør for en aftale som retskilde.

A

en aftale spiller en stor rolle indenfor privatretlige område. Standard kontrakter: væsentlig retskilde værdi (formular der skal udfyldes og underskrives af begge parter), lejekontrakt. En standard kontrakt har retskildeværdi hvis den er blevet forhandlet. Kutymer. Rets sædvaner

22
Q

Redegør for juridisk litteratur som retskilde

A

Juridisk litteratur tæller kun som uformaliserede retskilder, fordi dens forfattere ikke har legitimitet til at udstede formaliserede retskilder (som jo er bindende). Der er endda nogle som hævder, at juridisk litteratur slet ikke har nogen som helst retskildeværdi. Men denne opfattelse er ikke korrekt, fordi juridisk litteratur bruges i den juridiske argumentation. Der er jo ikke nogen grund til at gentage andres arbejde når man som jurist arbejder under tidspres, og da juridisk litteratur skal være baseret på anerkendte retskilder, får den retskildemæssig værdi.

23
Q

Redegør for uformaliseret ret som retskilde.

A

Retskilder, der ikke på samme måde er underlagt faste og omfattende tilblivelsesprocedurer - kan karakteriseres ved at tilkendegive en retlig opfattelse, der kan ligne et råd eller henstilling, men som ikke forpligtende på samme vis som formaliserede retskilder.

24
Q

Redegør for øvrige retskilder.

A

Retssædvaner, kutymer, retsgrundsætninger, god skik-regler (adfærds kodeks), aftaler og forholdets natur.

25
Q

Redegør for digitale retsilder

A

Retskilderne bliver i dag i højere grad digitaliseret. I takt med denne digitalisering har den digitale forvaltning fået mere betydning eftersom flere afgørelser træffes af en maskine frem for en person. Eksempelvis SKATs Årsopgørelse. Det er aspirationen at afgørelser skal digitaliseres men dette er ikke muligt hvis et skøn er nødvendigt.

26
Q

Redegør for typer af retskilder

A

1) Love
2) Bekendtgørelser
3) Cirkulærer
4) Vejledninger  Administrativ praksis
5) F.O.B
6) Forordninger  En forordning er en EU-retsakt, altså en slags EU-lov. En forordning er (modsat et direktiv) direkte anvendelig i medlemsstaterne. Det betyder, at en EU-forordning er gældende i EU’s medlemslande uden først at skulle indarbejdes i medlemslandet lovgivning gennem udstedelse af en lov i hvert enkelt medlemsland. BINDER BORGERNE
7) Forarbejder  ligger til grund for loven  binder ikke  til at forstå loven bedre  stor retskildemæssig værdi (større i DK end i EU)

27
Q

Redegør for offentligretlige retskilder.

A

Retspraksis - (domstolsafgørelser) (lighedsgrundsætningen)

Administrative afgørelser  afgørelser, der bliver træffet ad de forskellige nævn  bliver ikke truffet af domstolene  har retsmæssig værdi

Administrativ praksis

28
Q

Redegør for privatretlige retskilder.

A

Aftale –> binder de to parter, der har indgået aftalen og skal opfyldes af to parter (ingen værdi)

Standardkontrakt –> en formular der typisk bliver brugt –> har en væsentlig retsmæssig værdi –> Eks. lejekontrakt. –> hvad taler for at lægge en standardkontrakt til grund? –> for at den skal have værdi skal det være forbrugerne der har været med til at udforme standardkontrakten (den skal have været forhandlet).

Retssædvaner –> har retskildeværdi –> ikke nedskrevet

Kutymer –> Fortæller om hvordan man agerer på et givent område

Retsgrundsætning –> Stor værdi

Adfærdskodeks

29
Q

Redegør for polycentri begrebet

A

Retten har flere centre

30
Q

Hvad er et præjudikat?

A

Domsafgørelser der kan ligges til grund i tilsvarende lignende sager

Generelle sager –> jo mere generel jo større sandsynlighed er der for at den bliver lagt til grund for lignende sager

31
Q

Redegør for lighedsgrundsætningen.

A

Hvis to sager er ens, skal de behandles ens. Usagligehensyn må ikke spille ind i valget af afgørelse eller foranstaltning. Lighedsgrundsætningen er et uskrevet princip, som sætter begrænsninger og rammer for myndigheders skøn i en sag. Lighedsprincippet betyder at to ens sager også skal bedømmes ens.