uzucapiunea in vechiul cod civil si in decret Flashcards

1
Q

Dreptul de optiune cu privire la uzucapiune, un drept potestativ

A

Initial, din faptul juridic al posesiei indelungate, se naste dreptul potestativ de uzucapiune, imprescriptibil sub aspect extinctiv. Efectul achizitiv este conditionat de invocarea uzucapiunii de catre persoana interesata (uzucapant, succesorii sai universali/cu titlu universal, creditorii uzucapantului).
Creditorii/celelalte persoane interesate pot invoca uzucapiune cand:
posesorul a renuntat la uzucapiune – actiune pauliana (inopozabilitatea actului de renuntare care ii prejudiciaza) + actiune oblica (exercitarea dreptului potestativ pe care posesorul refuza sa il exercite in prejudiciul lor)
posesorul nu a renuntat la uzucapiune – direct actiune oblica

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Dreptul potestativ presupune:

A

posibilitatea exercitarii pozitive – invocarea uzucapiunii prin:
LITIGIU
actiunea in revendicare
a proprietarului initial impotriva posesorului – posesorul trebuie sa invoce uzucapiunea, altfel, decadere
a posesorului uzucapant care a pierdut posesia
actiunea in constatare a posesorului uzucapant, daca nu a pierdut posesia, impotriva unui tert sau impotriva proprietarului initial
FARA LITIGIU – act juridic expres, nu conteaza forma. Aceasta are doar rolul de a inlatura suspiciunile cu privire la renuntare => nu poate dovedi indeplinirea conditiilor uzucapiunii – este necesara o actiune in justitie a posesorului pentru valorificarea dreptului de proprietate.
posibilitatea exercitarii negative – renuntarea la uzucapiune (dupa implinirea termenului)
renuntarea la uzucapiune β‰  decaderea care stinge dreptul de optiune in cazul neinvocarii uzucapiunii
β‰  renuntarea la dreptul de proprietate dobandit prin uzucapiune
Renuntarea se poate face expres/tacit, pe cale judiciara/extrajudiciara.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Uzucapiunea de 30 de ani

A

reprezinta regula; judecatorul trebuie sa analizeze daca sunt indeplinite cerintele generale referitoare la domeniul de aplicatie (sfera bunurilor) si la posesie (utilitatea acesteia)
nu sunt necesare justul titlul sau buna-credinta

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Uzucapiunea de la 10 la 20 de ani

A

Pot fi uzucapate numai bunurile imobile, individual determinate => excluse bunurile mobile si universalitatile (! dreptul de ipoteca nu se poate dobandi prin uzucapiunea scurta).
Justul titulu ca temei al posesiei
Pentru invocarea uzucapiunii scurte, posesia trebuia sa se intemeieze pe un just titlu/ justa cauza.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Justul titulu

A

titlu (act sau fapt juridic in sens restrans ex. mostenirea legala) translativ de proprietate ce emana de la un non dominus
Titlu translativ de proprietate: vanzarea, schimbul, donatia, darea in plata, legatul cu titlu particular, contractul de intretinere, contractul de renta viagera, hotararea judecatoreasca cand tine loc de contract (nu e doar declarativa) sau cand e un mod de dobandire prin ea insasi (ex. expropriere), transmisiunea universala sau cu titlu universal (precaritatea πŸ‘ͺ posesie).
Nu reprezinta just titlu: contractul de locatiune, de comodat sau de partaj, simpla plata ca act de executare a unui contract translativ de proprietate, certificatul de mostenitor, antecontractul de vanzare-cumparare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Nu orice titlu care emana de la un non dominus are semnificatia de just titlu.

A

Daca pe langa ca titlul nu emana de la adevaratul proprietar ar exista si imprejurarea ca acesta sa fie lovit de un motiv de nulitate absoluta, titlul translativ de proprietate nu poate servi ca just titlu pentru invocarea uzucapiunii scurte.
Daca este afectat de o cauza de nulitate relativa, poate fi invocat ca just titlu. Nulitatea relativa poate fi invocata numai de transmitatorul care e non dominus, nu si de adevaratul proprietar.
Nulitatea relativa nu are insa relevanta cu privire la conditia justului titlu, dar are relevanta cu privire la conditia bunei-credinte. Daca posesorul a cunoscut cauza de anulabilitate a actului juridic, el nu mai este indreptatit sa invoce uzucapiunea, dar nu pentru ca nu are just titlu, ci pentru ca este de rea-credinta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Proba justului titlu:

A

nu este suficient un titlu putativ (imaginar), ci justa cauza trebuie sa fie probata de cel care invoca uzucapiunea.
justul titlu este autonom fata de buna-credinta, iar prezumtia de buna-credinta nu isi intinde forta probatorie si asupra acestuia.
sarcina probei apasa asupra posesorului.
justul titlu nu trebuie inscris/transcris, deoarece acesta nu este temeiul dobandirii, ci uzucapiunea.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Buna-credinta, conditie a posesiei

A

Buna-credinta = reprezentarea subiectiva eronata a posesorului care crede ca nu exista nicio cauza de nevaliditate a titlului sau care ar putea fi invocata de o alta persoana, desi, in realitate, cel putin conditia referitoare la calitatea de proprietar a transmitatorului nu este satisfacuta
Conform adagiului β€žo rea-credinta survenita nu impiedica uzucapiunea”, daca, ulterior intrarii in stapanire prin justul titlu, posesorul afla ca titlul nu era valabil, aceasta imprejurare nu il impiedica sa foloseasca justul titlu pentru invocarea uzucapiunii.
Proba bunei-credinte: in favoarea posesorului exista o prezumtie relativa de buna-credinta, iar cel care invoca reaua-credinta trebuie sa o dovedeasca. Prezumtia opereaza si cand este invocata eroarea de drept.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Stabilirea termenului uzucapiunii scurte

A

Criteriul folosit este acela al locuintei proprietarului imobilului cu privire la care se invoca uzucapiunea:
cand locuieste in circumscriptia tribunalului in care se afla imobilul – posesia trebuie sa aiba o durata de 10 ani
cand locuieste in afara circumsctiptiei tribunalului in care se afla imobilul – posesia trebuie sa aiba o durata de 20 de ani
Se tine cont, deci, de locul in care proprietarul locuieste in mod continuu (o plecare trecatoare din locuinta nu conteaza ex. vacanta).
Exista insa si o durata intermediara – pentru proprietarul imobilului, timpul curge de doua ori mai repede cand locuieste in circumscriptia tribunalului in care se afla imobilul in raport cu timpul cand locuieste in afara acestei circumscriptii:
daca posesia uzucapantului incepe cat proprietarul locuieste in circumscriptie si ulterior acesta se muta in afara circumscriptiei: (10-x)*2+x, x=cat a locuit in circumscriptie
daca posesia uzucapantului incepe cat proprietarul locuieste in alta circumscriptie si ulterior acesta se muta in circumscriptie: (20-x)/2+x, x=cat a locuit in afara circum.
daca se muta de mai multe ori, se tine seama de aceleasi metode de calcul
In caz de proprietate comuna, uzucapiunea se invoca in raport cu fiecare coproprietar, termenul calculandu-se in raport cu perioadele de timp in care fiecare coproprietar a locuit in/in afara circumscriotiei.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Cursul prescriptiei achizitive

A

uzucapiunea scurta – termenul incepe sa curga cand sunt reunite cele 2 conditii: posesia de buna-credinta si justul titlu => data certa a justului titlu (dar nu se ia in calcul ziua in care a inceput posesia)
uzucapiunea poate fi invocata in ziua imediat urmatoare zilei in care s-a implinit termenul

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Jonctiunea posesiilor

A

fiecare posesor incepe in persoana sa o noua posesie, nefiind un simplu continuator al posesiei autorului sau
cu scopul invocarii uzucapiunii, se poate realiza jonctiunea posesiilor, adica unirea posesiei succesorului cu posesia autorului sau => drept potestativ nou
daca posesorul exercita in sens pozitiv dreptul de optiune cu privire la uzucapiune, el are posibilitatea, pentru a indeplini conditiile legate de durata, sa invoce jonctiunea posesiei sale cu posesia autorului lui (pana la momentul pronuntarii deciziei in apel)
poate fi invocata si de alte persoane interesate (acelasi mecanism ca la dreptul potestativ de uzucapiune)
! cand autorul indeplineste conditia termenului uzucapiunii, insa nu exercita dreptul de uzucapiune, acest drept potestativ se transmite la succesori, care nu mai au de ce sa invoce jonctiunea posesiilor
jonctiunea posesiilor opereaza numai daca intre posesia autorului si posesia succesorului nu s-a interpus o alta posesie cu o durata mai mare de un an
daca se admite trecerea dezmembramantului de la o persoana la alta, este posibila si in acest caz jonctiunea posesiilor

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Justul titlu, conditie necesara pentru jonctiunea posesiilor

A

intre posesorul actual si posesorul anterior trebuie sa existe un just titlu
justul titlu poate fi un fapt juridic in sens restrans sau un act juridic translativ de proprietate (unilateral – legat / bilateal – contract de vanzare-cumparare)
daca posesorul actual invoca uzucapiunea scurta, trebuie verificate cerintele legate de buna-credinta si de justul titlu in cazul tuturor posesiilor pe care vrea sa le jonctioneze
titlul trebuie sa emane de la un non dominus – ilogica jonctinarea posesiei cu posesia adevarului proprietar, avand in vedere ca uzucapiunea sanctioneaza inactivitatea proprietarului

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Interesul succesorului posesor de a invoca jonctiunea posesiilor

A

posesia succesorului este de aceeasi natura cu posesia autorului – are mereu interes
posesii intemeiata pe buna-credinta si just titlu – implinirea mai rapida a termenului uzucapiunii scurte
posesii de rea-credinta – implinirea mai rapida a duratei pentru uzucapiunea lunga
posesia succesorului este de rea-credinta, iar posesia autorului este de buna-credinta si intemeiata pe just titlu – o posesie de o calitate superioara poate fi alaturata unei posesii de calitate inferioara pentru indeplinirea termenului uzucapiunii lungi => are interes
posesia succesorului este de buna-credinta, iar posesia autorului este de rea-credinta
nu mai are mereu interes, putand invoca:
daca termenul uzucapiunii scurte este mai lung decat durata ramasa pentru uzucapiunea lunga a autorului lui πŸ‘ͺ uzucapiunea lunga cu jonctiune => are interes
daca termenul uzucapiunii scurte este mai mic decat durata care i-a mai ramas autorului din termenul uzucapiunii lungi πŸ‘ͺ uzucapiunea scurta fara jonctiune => nu are interes sa realizeze jonctiunea

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Suspendarea

A

oprirea de drept a curgerii termenului de prescriptie pe durata cat actioneaza cauzele de natura sa vicieze posesia sau sa il puna in imposibilitate pe titularul dreptului real principal de a cere in justitie recunoasterea dreptului sau si restituirea posesiei corespunzatoare acestuia

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Cauze propriu-zise de suspendare:

A

cat timp cel impotriva caruia curge este impiedicat de un caz de forta majora sa faca acte de intrerupere
pe timpul cat creditorul sau debitorul face parte din fortele armata si e razboi
intre parinti sau tutor si cei ce se afla sub ocrotirea lor, intre curator si acei pe care ii reprezinta precum si intre orice alta persoana care, in temeiul legii sau a hotaririi judecatoresti, administreaza bunurile altora si cel ale caror bunuri sunt astfel administrate, prescriptia nu curge cit timp socotelile nu au fost date si aprobate.
prescriptia nu curge impotriva celui lipsit de capacitate de exercitiu, cat timp nu are reprezentant legal si nici impotriva celui cu capacitate restransa, cat timp nu are cine sa-i incuviinteze actele.
prescriptia nu curge intre soti in timpul casatoriei

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Viciile posesiei – cauze de suspendare:

A

durata in care actioneaza orice viciu al posesiei in raport cu persoana impotriva cateia este invocata uzucapiunea, nu va fi luat in calculul termenului
discontinuitatea – viciu absolut => suspenda mereu cursul uzucapiunii
clandestinitatea si violenta – vicii relative => vor avea efect numai daca s-au manifestat in raport cu persoana impotriva careia se invoca uzucapiunea

17
Q

Efectele suspendarii:

A

uzucapiunea nu se va implini inainte de expirarea unui termen de 6 luni de la incetarea cauzei de suspendare

18
Q

Intreruperea

A

inlaturarea posesiei anterioare unei cauze de intrerupere si inceperea unei noi posesii dupa incetarea actiunii acestei cauze

19
Q

Cauze de intrerupere naturala:

A

posesorul este si ramane lipsit mai mult de un an de folosinta lucrului
declararea bunului ca imprescriptibil (transformarea naturii/destinatiei sa

20
Q

Cauze de intrerupere civila:

A

recunoasterea dreptului a carui actiune se prescrie facuta de cel in folosul caruia curge prescriptia
prin cerere de chemare in judecata, chiar daca a fost introdusa la o instanta necompetenta (daca cererea de chemare in judecata nu a fost respinsa, anulata sau s-a perimit si daca cel care a facut-o nu a renuntat la ea)

21
Q

Efectele intreruperii:

A

Efectele intreruperii: dupa intrerupere incepe sa curga o noua prescriptie. Posesia anterioara nu mai produce efectul prescriptiv, dar celelalte efecte produse conform legii raman valabile.

22
Q

Efectele uzucapiunii

A

efectul achizitiv – posesorul dobandeste dreptul real principal in functie de posesia specifica:
intinderea materiala: se dobandeste numai bunul/partea din bun care formeaza obiectul posesiei
intinderea juridica: se dobandeste numai dreptul real principal corespunzator posesiei sale (elementului animus)
Intinderea va fi precizata in cazul uzucapiunii scurte chiar in justul titlu, iar in cazul uzucapiunii lungi aceasta trebuie dovedita.
efectul extinctiv – se stinge dreptul titularului initial
Efectele uzucapiuniii se produc retroactiv, de la data inceperii posesiei.

23
Q

Uzucapiunea in regimul de CF din Decretul-lege nr. 115/1938

Succesiunea legilor in timp cu privire la uzucapiune in Transilvania si Bucovina

A

prescriptia achizitiva implinita inainte de intrarea in vigoare a L. 7/1996 => se aplica Decretul-lege 115/1938.
daca pentru imobile nu exista CF => se aplica VCC
daca prescriptia s-a implinit dupa intrarea in vigoare a L. 7/1996, inainte de intrarea in vigoare a NCC => se aplica VCC
dupa intrarea in vigoare a NCC => se aplica NCC

24
Q

Uzucapiunea in regimul de CF din Decretul-lege nr. 115/1938

Uzucapiunea tabulara

A

In cazul cand s-au inscris fara cauza legitima, drepturi reale, care pot fi dobandite in temeiul uzucapiunii, ele vor ramane valabil dobandite, daca titularul dreptului le-a posedat cu buna-credinta, potrivit legii, timp de 10 ani.
Persoana care invoca in beneficiul sau acest mod de dobandire este chiar persoana care este inscrisa in CF ca titulara a dreptului respectiv.
Se aplica drepturilor reale principale inscrise in CF fara cauza legitima = de regula, titlu de dobandire nevalabil, afectat de o cauza de nulitate absoluta, care emana de la adevaratul proprietar.
Prin exceptie, poate sa emane si de la un non dominus, caz in care exista doua cauze nelegitime: titlul lui non dominus (nul absolut) si titlul tertului dobanditor de buna-credinta, tot nevalabil (nu emana de la proprietar/e nul absolut).

25
Q

Uzucapiunea in regimul de CF din Decretul-lege nr. 115/1938
Uzucapiunea tabulara
Conditii:

A

inscrierea in CF
posesia utila si de buna-credinta
posesia sa dureze 10 ani

26
Q

Uzucapiunea in regimul de CF din Decretul-lege nr. 115/1938
Uzucapiunea tabulara
Efectele:

A

validarea dreptului real deja inscris in CF fara cauza legitima, validarea cauzei nelegitime care a stat la baza inscrierii in CF
data dobandirii dreptului real principal va fi chiar data cererii de inscriere in CF, chiar daca posesia a inceput ulterior
daca se invoca jonctiunea posesiilor, se valideaza titlul primul titlu inscris, cel care a dobandit de la adevaratul proprietar, devenind legitim si titlul tertului subdobandit

27
Q

Uzucapiunea in regimul de CF din Decretul-lege nr. 115/1938

Uzucapiunea extratabulara

A

Cel ce a posedat un bun nemiscator in conditiunile legii, timp de 20 ani, dupa moartea proprietarului inscris in cartea funciara, va putea cere inscrierea dreptului uzucapat.
De asemenea, va putea cere inscrierea dreptului sau, cel ce a posedat un bun nemiscator in conditiunile legii, timp de 20 ani, socotiti de la inscrierea in cartea funciara a declaratiunii de renuntare la proprietate.
In acest caz, nu mai este necesar ca posesorul sa fie inscris in CF, acesta netrebuind sa aiba o calitate speciala.
Se aplica imobilelor intabulate in CF si dreptului de proprietate asupra acestora. Daca e vorba de imobile neintabulate, se va tine cont de prevederile VCC.
decesul titularului sau renuntarea in cazul drepturilor de uzufruct, uz si abitatie duc la stingerea lor si reintregirea dreptului de proprietate in favoarea nudului proprietar => acestea nu pot fi dobandite prin uzucapiune extratabulara
in cazul superficiei, se poate aplica uzucapiunea extratabulara, daca nu s-a prevazut ca decesul sau renuntarea superficiarului la acest drept profita nudului proprietar

28
Q

Uzucapiunea in regimul de CF din Decretul-lege nr. 115/1938
Uzucapiunea extratabulara
Conditii:

A

proprietarul intabulat in CF sa fi decedat sau sa fi renuntat la dreptul sau
mostenitorii, statul sau o alta persoana sa nu fi inscris dreptul de proprietate in CF
posesia sa fie utila
posesia sa dureze peste 20 de ani dupa moarte/renuntare
uzucapantul sa ceara inscrierea sa in CF ca proprietar, iar cererea sa fie admisa

29
Q

Uzucapiunea in regimul de CF din Decretul-lege nr. 115/1938
Uzucapiunea extratabulara
Efectele:

A

efectul achizitiv in persoana posesorului
efectul extinctiv in persoana proprietarului care nu si-a inscris dreptul in CF (mostenitorul/statul)
Aceste efecte se produc ca urmare a inscrierii in CF, din momentul in care a fost inregistrata cererea de intabulare => efectele retroactiveaza numai pana la momentul inregistrarii cererii de intabulare (nu pana la indeplinirea termenului sau pana cand acesta incepe sa curga).