uzucapiunea in noul cod civil Flashcards

1
Q

forme de uzucapiune:

A
uzucapiunea imobiliara (art. 930-934) – doua variante:
uzucapiunea extratabulara – posesorul nu trebuie sa fie el insusi inscris in CF. Daca o persoana a posedat un bun imobil 10 ani dupa moartea/incetarea existentei proprietarului inscris in CF sau dupa inscrierea in CF a declaratiei de renuntare la drept sau  daca imobilul nu a fost inscris in CF
uzucapiunea tabulara – persoana care invoca acest mod de dobandire este chiar persoana inscrisa in CF ca titulara a dreptului respectiv, fara cauza legitima, iar daca poseda cu buna-credinta timp de 5 ani dreptul real ramane valabil dobandit
uzucapiunea mobiliara​ (art. 939) – pot fi dobandite si bunurile mobile, in masura in care nu sunt dobandite direct ca efect al posesiei de buna-credinta (art. 937)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Uzucapiunea imobiliara

A

Uzucapiunea imobiliara, extratabulara si tabulara, este reglementata in mod asemanator Decretului­Lege 115/1938. Este firesc sa fie asa, intrucat NCC a optat in favoarea sistemului de publicitate imobiliara cu caracter real si, in completarea Legii 7/1996 a mers mai departe si a instituit caracterul translativ de proprietate al inscrierilor din CF.
Este adevarat ca, deocamdata, acest efect constitutiv sau translativ de proprietate al inscrierilor din CF, care vizeaza si celelalte drepturi reale principale, se produce doar in unitatile administrativ­teritoriale in care au fost finalizate lucrarile de cadastru si au fost intocmite toate CF pentru imobilele din acea unitate. In rest, efectul constitutiv al inscrierii in CF a fost amanat.
NCC, adoptand acest sistem al CF, chiar daca efectul lor constitutiv nu este inca pe deplin realizat, face un pas important in directia realizarii securitatii juridice statice si dinamice. Uzucapiunea extratabulara si cea tabulara sunt indisolubil legate de sistemul CF.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Uzucapiunea extratabulara

Domeniul de aplicare al uzucapiunii extratabulare

A

3 ipoteze in care este posibila:
alin. (1) lit. a) ­ proprietarul inscris in CF a decedat (persoana fizica) sau si­a incetat existenta (persoana juridica)
alin. (1) lit. b)​ ­ desi imobilul era inscris in CF, a fost inscrisa in CF declaratia de renuntare la proprietate
nu exista CF pentru imobil
Daca una sau alta dintre aceste 3 ipoteze exista, atunci se creeaza premisa uzucapiunii extratabulara.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Uzucapiunea extratabulara

alte cerinte:

A

mai inainte ca posesorul sa ceara inscrierea in CF a dreptului sau real principal, pe temeiul uzucapiunii, trebuie sa nu se fi inscris in CF o alta cerere a unei terte persoane, prin care aceasta solicita ca dreptul de proprietate sa ii fie recunoscut, pe baza unei cauze legitime
Cine ar avea interes sa faca asta? In prima ipoteza, au interes mostenitorii sau succesorii acelei persoane (si comuna sau orasul), in a doua ipoteza, nu este exclus ca un alt posesor sa invoce in favoarea sa uzucapiunea, in a treia ipoteza, sfera persoanelor e mai larga, pentru ca, neexistand CF, pot sa fie dobanditori ai dreptului (ex. cel care a dobandit de la un mostenitor) care sa invoce propriul lor drept de proprietate, pe langa mostenitori si pe langa alte persoane.
In ce carte isi mai inscriu ei declaratia? Trebuie sa se intocmeasca o CF in momentul in care cineva doreste inscrierea dreptului si/sau recunoasterea uzucapiunii. Exista o procedura speciala pentru aceasta.
posesia sa fie utila
posesia sa aiba durata de 10 ani
Care este momentul in care incepe sa curga termenul de 10 ani? Ne uitam la cele 3 ipoteze de CF:
In primul caz, chiar daca posesorul a inceput posesia inainte de decesul persoanei fizice sau incetarea fiintei persoanei juridice, termenul de 10 ani nu incepe sa curga decat in momentul decesului/incetarii. Posesia este anterioara curgerii termenului. Daca posesorul a inceput posesia dupa acea data, termenul va incepe sa curga atunci cand incepe posesia. A doua ipoteza – solutie simetrica, chiar daca posesorul a intrat in stapanire inainte de declaratia de renuntare, termenul de prescriptie achizitiva incepe sa curga cel mai devreme din momentul declaratiei. Daca inceperea posesiei e ulterioara declaratiei de renuntare, atunci termenul din momentul intrarii in stapanire.
A treia ipoteza, pentru ca nu e CF, data la care incepe sa curga termenul echivaleaza cu data intrarii in posesie, intotdeauna.
posesorul sa ceara inscrierea dreptului sau real principal in CF, pe temeiul uzucapiunii, iar cererea sa fie admisa

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Dreptul potestativ de uzucapiune

A

In momentul indeplinirii termenului de uzucapiune, se naste dreptul potestativ de uzucapiune. Dreptul de proprietate nu se dobandeste direct pe temeiul posesiei de 10 ani, ci este necesara exercitarea dreptului potestativ de uzucapiune.
Art. 930 alin. (2) – uzucapantul poate dobandi dreptul numai daca si­a inregistrat cererea de inscriere in CF, adica numai daca a optat sa invoce uzucapiunea si, mai mult decat atat, de regula, exercitarea dreptului potestativ de uzucapiune trebuie sa se faca prin cererea de inscriere in CF.
In C.proc.civ., exista Cartea a VI­a privind procedurile judiciare, cuprinzand Titlul XII referitor la inscrierea in CF a drepturilor dobandite pe temeiul uzucapiunii. Aceasta procedura presupune ca posesorul trebuie sa sesizeze instanta de judecata, care va constata daca sunt indeplinite cerintele uzucapiunii extratabulare. Numai pe aceasta baza se face inscrierea in CF.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Dreptul potestativ de uzucapiune se exercita prin 2 manifestari de vointa

A

Dreptul potestativ de uzucapiune se exercita prin 2 manifestari de vointa ale posesorului, supuse cenzurii instantei de judecata, pe de o parte, si cenzurii registratorului de CF, pe de alta parte.
Intr­adevar, sesizarea instantei de judecata nu este suficienta, pentru ca se ofera si o hotarare judecatoreasca sau cel putin o incheiere pentru admiterea actiunii in constatare/exceptia uzucapiunii.
Dupa ce se obtine hotararea judecatoreasca, se poate cere inscrierea in CF, aceasta fiind a doua manifestare de vointa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Uzucapiunea extratabulara

procedura speciala privind inscrierea in CF a drepturilor dobandite

A

Toata aceasta procedura speciala privind inscrierea in CF a drepturilor dobandite prin uzucapiune se aplica, asa cum spune o recenta decizie a ICCJ intr­un RIL, numai pentru uzucapiunea extratabulara din NCC, adica va incepe sa se aplice cel mai devreme din anul 2021. Daca noi spunem ca uzucapiunea din NCC se aplica numai posesiilor care au inceput sub imperiul acestui cod, posesia cea mai devreme care poate fi avuta in vedere e posesia din 1 oct 2011, trec 10 ani, deci in 2021.
S­ar putea ca si in 2021 sa nu fie terminata operatiunea de cadastru si de CF in anumite localitati.
Chiar dupa 2021, in masura in care nu sunt terminate lucrarile de cadastru si se va pune problema uzucapiunii extratabulare, nefiind carti funciare, dreptul potestativ se poate exercita:
fie prin cererea de chemare in judecata potrivit dreptului comun
fie prin invocarea exceptiei de catre posesor, daca e chemat in judecata de proprietarul initial.
In ambele situatii, aceasta exercitare a dreptului potestativ de uzucapiune va fi eficienta daca actiunea este admisa sau, dupa caz, daca exceptia de uzucapiune este admisa (solutie expres prevazuta in legea de punere in aplicare a NCC).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Efectul uzucapiunii extratabulare:

A

efect achizitiv – in persoana posesorului uzucapant
efect extinctiv – in persoana mostenitorului/succesorului/comunei sau orasului
Cand se produce efectul achizitiv?
Pana se termina lucrarile de cadastru si se intocmesc CF pentru fiecare imobil, este momentul introducerii cererii de chemare in judecata prin care s-a cerut constatarea indeplinirii uzucapiunii extratabulare, daca uzucapiunea a fost admisa, fie la data invocarii exceptiei uzucapiunii in procesul in care posesorul este parat in actiunea in revendicare.
Dupa finalizarea lucrarilor de cadastru si deschiderea CF a imobilului – momentul inregistrarii cererii de inscriere a uzucapiunii in CF (LPA).
NB: nu e vorba de o retroactivare a efectului achizitiv. Nu se intoarce in timp pana la momentul inceperii posesiei, este diferenta fata de VCC, in care efectul achizitiv al uzucapiunii retroactiva pana in momentul inceperii posesiei (posesorul era proprietar chiar din momentul in care a inceput posesia, nu de cand s­a implinit termenul sau de cand a invocat­o).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Uzucapiunea tabulara

A

Art. 931 referitor la domeniul de aplicare – uzucapiunea tabulara se aplica in cazul drepturilor reale principale care au fost inscrise in CF fara cauza legitima.
Fara cauza legitima = temeiul dobandirii nu e valabil, fiind afectat de o cauza de nulitate absoluta, care, de regula, emana de la adevaratul proprietar
Exemplu: persoana dobandeste prin vanzare­cumparare imobilul de la proprietarul inscris in CF, dar e nul contractul de vanzare­cumparare. Deci, nu are o cauza legitima a inscrierii in CF.
Prin exceptie, poate sa emane si de la un non dominus, caz in care exista doua cauze nelegitime: titlul lui non dominus (nul absolut) si titlul tertului dobanditor de buna-credinta, tot nevalabil (nu emana de la proprietar/e nul absolut).
De cele mai multe ori, deci, cauza nelegitima e chiar titlul de dobandire al celui care inscrie in CF, alteori, este o consecinta: s­ar putea ca insusi autorul celui care inscrie in CF sa fi avut un titlu nevalabil.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Uzucapiunea tabulara

lte 2 conditii:

A

Pe langa cerinta de a ne afla in domeniul de aplicare al uzucapiunii tabulare, trebuie intrunite alte 2 conditii:
sa existe posesie utila si sa aiba o anumita durata – 5 ani
posesia sa fie de buna­credinta: persoana inscrisa in CF nu trebuie sa fi cunoscut sau sa fi putut sa cunoasca viciile titlului sau, adica ca avea o cauza nelegitima
Este suficient ca buna-credinta sa existe in momentul inregistrarii cererii de inscriere si in momentul intrarii in posesie.
Daca aceste cerinte sunt indeplinite, opereaza uzucapiunea tabulara.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Efectul uzucapiunii tabulare:

A

Efectul achizitiv si efectul extinctiv nu se mai produc.
Art. 931 – se consolideaza cauza nelegitima, se legitimeaza cauza nelegitima.
Temeiul dobandirii nu este uzucapiunea, ci este chiar cauza respectiva care, initial nelegitima, s­a legitimat. Modul de dobanadire este titlul de proprietate pe baza caruia s­a facut inscrierea in CF.
Data dobandirii este data la care se face cererea de inscriere in CF.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

elemente comune

forme de uzucapiune

A

In legatura cu ambele forme de uzucapiune reglementate in C.civ, sunt cateva elemente comune de care trebuie sa tinem seama, precizate in art​. 932­934 C.civ​.
Este vorba despre:
efectul suspensiv al viciilor posesiei (art. 932 alin. 2)
curgerea termenului uzucapiunii: ​momentul de inceput
joncțiunea posesiilor – fiecare posesor incepe in persoana sa o noua posesie. Este posibil ca, pentru a invoca oricare dintre cele 2 forme de uzucapiune, posesorul actual sa uneasca durata posesiei sale cu durata posesiei autorului, daca intre ei 2 exista un just titlu.
cursul termenului prescripției achizitive – daca mai e nevoie de alte norme pentru completarea celor de la prescriptia achizitiva, sunt aplicate norme de la prescriptia extinctiva

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Uzucapiunea mobiliara

A

In NCC este expres relgmentata, spre deosebire de VCC.
Art. 939​ precizeaza ca bunurile mobile se pot dobandi prin posesie de 10 ani, numai in masura in care nu sunt indeplinite cerintele de la art. 937 privind dobandirea bunurilor prin posesia de buna­credinta, fara trecerea timpului. Adica, aplicarea uzucapiunii in materie mobiliara are caracter exceptional.
Regimul juridic aplicabil se apropie mult de regimul juridic al uzucapiunii lungi in reglementarea din VCC. Diferenta este ca termenul de uzucapiune este de 10 ani.
In momentul implinirii termenului de 10 ani, posesorul nu dobandeste chiar dreptul de proprietate, ci numai un drept de optiune. Efectele uzucapiunii mobiliare se produc in momentul exercitarii in forma pozitiva a dreptului potestativ de optiune.
Prin urmare, cerintele sunt cele obisnuite pentru uzucapiune: sa existe posesia, sa fie utila, sa aiba o anumita durata (10 ani) si posesorul sa exercite dreptul potestativ de uzucapiune.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly