Aansprakelijkheidsverzekering Flashcards

1
Q

wat is de definitie van aansprakelijkheidsverzekering?

A

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekeringspolis die de verzekerde beschermt tegen aansprakelijkheid voor schade aan derden. Het dekt de financiële verplichting van de verzekerde om schadevergoeding te betalen aan een benadeelde partij als gevolg van een gedekte gebeurtenis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat is het verschil tussen de verzekeringsnemer, de verzekerde en de benadeelde bij aansprakelijkheidsverzekeringen?

A

Antwoord:

Verzekeringsnemer: De verzekeringsnemer is de persoon die de verzekering afsluit en het verzekeringscontract houdt. Deze persoon is de directe contractpartij met de verzekeraar.
Verzekerde: De verzekerde is degene wiens aansprakelijkheid gedekt is door de aansprakelijkheidsverzekering. Dit kan iemand anders zijn dan de verzekeringsnemer, afhankelijk van de polisvoorwaarden.
Benadeelde: De benadeelde is degene die schade heeft geleden als gevolg van een gebeurtenis waarvoor de verzekerde aansprakelijk is. Dit kan een andere persoon zijn dan de verzekeringsnemer of de verzekerde.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat is subrogatie in de context van aansprakelijkheidsverzekeringen?

A

Subrogatie is het juridische concept waarbij de verzekeraar van de verzekerde in de rechten van de verzekerde treedt om de schadevergoeding te verkrijgen die aan de benadeelde is betaald. Dit stelt de verzekeraar in staat om de aansprakelijke derde aan te spreken om de vergoede schade terug te vorderen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

at zijn de voorwaarden en beperkingen van subrogatie bij aansprakelijkheidsverzekeringen?

A

Subrogatie is alleen mogelijk tegen aansprakelijke derden en niet tegen bepaalde familieleden, inwonenden, gasten en huispersoneel.
Subrogatie is niet mogelijk als de verzekerde zelf aansprakelijk is.
Subrogatie is niet mogelijk tegen medeverzekerden met hetzelfde verzekerbaar belang.
Subrogatie is niet mogelijk als de benadeelde te goeder trouw is.
Subrogatie is niet mogelijk als de vordering verjaard is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hoe is de maatschappelijke rol van aansprakelijkheidsverzekeringen geëvolueerd?

A

Vroeger werden aansprakelijkheidsverzekeringen als immoreel beschouwd omdat ze geassocieerd werden met het afwentelen van de gevolgen van immoreel gedrag. Tegenwoordig vervullen aansprakelijkheidsverzekeringen echter een positieve rol in de samenleving door slachtofferbescherming te bieden en technologische vooruitgang te stimuleren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat dekt een schadesverzekering volgens de wettelijke definitie?

A

Een aansprakelijkheidsverzekering, volgens Artikel 55, 3° W.Verz., is een verzekering die zich ertoe verbindt de prestatie te leveren die nodig is om de schade die de verzekerde heeft geleden of waarvoor hij aansprakelijk is, geheel of gedeeltelijk te vergoeden. Het heeft betrekking op schadevergoedingen voor schade die is veroorzaakt door de verzekerde.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat wordt bedoeld met Artikel 141 van de Wet op de Verzekeringen (W.Verz.) in de context van aansprakelijkheidsverzekeringen?

A

Artikel 141 W.Verz. verwijst naar verzekeringsovereenkomsten die tot doel hebben de verzekerde dekking te bieden tegen alle vorderingen tot vergoeding wegens het voorvallen van de schade die in de overeenkomst is beschreven. Het beoogt ook het vermogen van de verzekerde te vrijwaren tegen alle schulden uit een vaststaande aansprakelijkheid. Met andere woorden, het gaat niet alleen om de dekking van schade, maar ook om de dekking van de aansprakelijkheid zelf.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hoe wordt de dekkingsomschrijving bij aansprakelijkheidsverzekeringen bepaald en waarom is deze belangrijk?

A

De dekkingsomschrijving in de verzekeringspolis bepaalt welke aansprakelijkheid wordt gedekt, waar, onder welke omstandigheden, enzovoort. Het is van cruciaal belang om te begrijpen welke aansprakelijkheid onder de verzekering valt en hoeveel dekking beschikbaar is voor een bepaalde situatie. De dekkingsomschrijving is bepalend om te weten wat een benadeelde partij kan vragen van de verzekeraar, en het kan variëren van polis tot polis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

: Wat is de uitdaging met betrekking tot de temporele dekkingsomschrijving bij aansprakelijkheidsverzekeringen en waarom kan dit complex zijn?

A

Het principe is dat aansprakelijkheidsverzekeringen schadegevallen dekken die plaatsvinden tijdens de dekkingsperiode. Het probleem ontstaat omdat aansprakelijkheid niet altijd op één moment ontstaat, wat betekent dat het moment van aansprakelijkheidsgeneratie niet noodzakelijk samenvalt met het moment waarop schade wordt veroorzaakt of waarop de schade zich manifesteert. Dit maakt het moeilijk om te bepalen welke aansprakelijkheidsverzekeraar verantwoordelijk is voor een specifieke aansprakelijkheid en kan leiden tot “temporele gaten” in de dekking bij opeenvolgende polissen. Dit kan resulteren in complexe situaties waarin het risico van anterioriteit (gebeurtenissen vóór de dekkingsperiode) en posterioriteit (gebeurtenissen na de dekkingsperiode) moet worden beheerd door verzekeraars.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Wat zijn anterioriteit en posterioriteit in de context van dekking bij aansprakelijkheidsverzekeringen?

A

Anterioriteit: Dit verwijst naar schade die voortvloeit uit handelingen die zijn verricht vóór de aanvangsdatum van het verzekeringscontract. Sommige polissen sluiten anterioriteit uit, wat betekent dat schade veroorzaakt door gebeurtenissen die zich voor de dekkingsperiode hebben voorgedaan, niet wordt gedekt.
Posterioriteit: Dit heeft betrekking op het tijdstip waarop de dekking van kracht is. Verzekeraars moeten bepalen welke polis van toepassing is op een aansprakelijkheidsgebeurtenis op basis van het moment waarop de dekking van kracht is. Dit kan complex zijn als er meerdere polissen in het spel zijn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Welke drie systemen worden gebruikt voor temporele dekkingsomschrijving bij aansprakelijkheidsverzekeringen?

A

De drie systemen voor temporele dekkingsomschrijving bij aansprakelijkheidsverzekeringen zijn:

Act Committed-verzekering: Deze dekking geldt als de aansprakelijkheidsgenererende gebeurtenis zich heeft voorgedaan tijdens de looptijd van de verzekeringsovereenkomst. Er is geen anterioriteitsrisico, maar wel posterioriteitsrisico voor de verzekeraar.
Loss Occurrence-verzekering: Hierbij geldt de dekking als de schade zich voordoet tijdens de looptijd van de verzekering. Aangezien aansprakelijkheid pas ontstaat bij schade, lopen aansprakelijkheid en dekking parallel. Dit systeem vangt anterioriteitsrisico op.
Claims Made-verzekering: Deze dekking is van kracht wanneer de benadeelde een eis indient tijdens de looptijd van de verzekering. Dit is het voorkeurssysteem van verzekeringsmaatschappijen, aangezien er geen posterioriteitsrisico is en het gemakkelijker te herverzekeren is. In dit systeem neemt de verzekeraar het verleden op zich met voorbehoud van alleatoir karakter. De eis kan in rechte of buiten rechte worden gesteld, gericht aan de verzekerde of de verzekeraar.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Wat is een Act Committed-verzekering bij aansprakelijkheidsverzekeringen en hoe werkt dit systeem?

A

Bij een Act Committed-verzekering dekt de aansprakelijkheidsverzekering de aansprakelijkheid als het aansprakelijkheidsgenererende feit zich heeft voorgedaan tijdens de looptijd van de verzekeringsovereenkomst. Dit betekent dat de verzekeraar verantwoordelijk is voor aansprakelijkheid die ontstaat tijdens de dekkingsperiode. Er is geen anterioriteitsrisico voor zowel de verzekerde als de verzekeraar. Echter, het posterioriteitsrisico ligt volledig bij de verzekeraar. Deze dekking is van toepassing ongeacht wanneer de schade zich manifesteert, zolang het genererende feit zich heeft voorgedaan tijdens de looptijd van de verzekeringsovereenkomst.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Wat houdt een Loss Occurrence-verzekering in bij aansprakelijkheidsverzekeringen en hoe werkt dit systeem?

A

Een Loss Occurrence-verzekering dekt aansprakelijkheid als de schade zich voordoet tijdens de looptijd van de verzekering. Dit betekent dat de verzekeraar tussenkomt wanneer de schade daadwerkelijk optreedt tijdens de dekkingsperiode. Omdat aansprakelijkheid pas ontstaat bij schade, lopen de aansprakelijkheid en de dekking parallel. Dit systeem vangt het anterioriteitsrisico op, wat betekent dat het ook dekking biedt voor fouten die zich hebben voorgedaan vóór de looptijd van de verzekering maar waarbij de schade optreedt tijdens de looptijd. Het posterioriteitsrisico ligt echter volledig bij de verzekeraar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Wat houdt een Claims Made-verzekering in bij aansprakelijkheidsverzekeringen en hoe werkt dit systeem?

A

Bij een Claims Made-verzekering is de dekking van kracht wanneer de benadeelde een eis indient tijdens de looptijd van de verzekering. Dit systeem is het voorkeurssysteem van verzekeringsmaatschappijen, omdat er geen posterioriteitsrisico is en het gemakkelijker te herverzekeren is. In dit systeem neemt de verzekeraar het verleden op zich, met voorbehoud van alleatoir karakter. Dit betekent dat de eis kan worden gesteld, zowel in rechte als buiten rechte, gericht aan de verzekerde of de verzekeraar, zolang deze wordt ingediend tijdens de looptijd van de verzekering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hoe wordt de temporele dekkingsomschrijving geregeld volgens Artikel 142 van de Wet op de Verzekeringen (W.Verz.)?

A

Artikel 142, § 1 van de W.Verz. bepaalt dat de verzekeringswaarborg betrekking heeft op schade die zich heeft voorgedaan tijdens de duur van de overeenkomst en zich uitstrekt tot vorderingen die na het einde van deze overeenkomst worden ingediend. Dit komt overeen met het systeem van Loss Occurrence, waarbij de dekking geldig is als de schade zich voordoet tijdens de looptijd van de overeenkomst. De wetgever heeft gekozen voor dit systeem als basis, met verplichte dekking van het posterioriteitsrisico, tenzij anders is overeengekomen in de polis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

In welke gevallen is het verplicht om het systeem van temporele dekking zoals bepaald in Artikel 142 W.Verz. te hanteren?

A

et verplichte systeem voor temporele dekking, zoals vastgelegd in Artikel 142 van de W.Verz., is van toepassing in de volgende gevallen:

Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM)
Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering Privéleven, ook bekend als de familiale verzekering
Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering Brand bij eenvoudige risico's
Risico's van dezelfde aard die op aanvullende of bijkomende wijze worden gedekt in een andere verzekeringsovereenkomst.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Wat bepaalde het arrest van Cassatie van 25 februari 2020 (AR P.19.1121.N) met betrekking tot de temporele dekkingsomschrijving en overlijden?

A

In het arrest van Cassatie van 25 februari 2020 werd vastgesteld dat de temporele dekkingsomschrijving, die spreekt van “schade voorgevallen tijdens de duur van de overeenkomst,” betrekking heeft op het tijdstip waarop de schade zich heeft gemanifesteerd en niet alleen op het moment waarop de schade is ontstaan. Het arrest stelde dat wanneer de verzekerde door zijn fout het overlijden van het slachtoffer heeft veroorzaakt, de schade van de rechtsopvolgers en degenen die schade lijden als gevolg van het overlijden, zich manifesteert op het tijdstip van dat overlijden. Als dit tijdstip binnen de duur van de verzekeringsovereenkomst valt, is de verzekeraar verplicht tot dekking. Dit arrest legt de nadruk op het moment waarop de schade zich manifesteert, niet alleen op het moment van het ontstaan van de schade.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Wat houdt de optie van Claims Made Plus in en welke voorwaarden zijn van toepassing volgens Artikel 142, § 2 W.Verz.?

A

Claims Made Plus is een uitbreiding van de dekkingsoptie Claims Made, waarbij de verzekeraar verplicht is om dekking te bieden voor vorderingen tot vergoeding die schriftelijk worden ingesteld tegen de verzekerde of de verzekeraar binnen 36 maanden na het einde van de overeenkomst. De vorderingen moeten betrekking hebben op schade die zich tijdens de duur van de overeenkomst heeft voorgedaan, en het risico mag niet door een andere verzekeraar zijn gedekt. Daarnaast moet de dekking worden geboden voor daden of feiten die aanleiding kunnen geven tot schade, die tijdens de duur van de overeenkomst zijn voorgevallen en aan de verzekeraar zijn aangegeven. Deze regeling houdt in feite een vorm van act committed naverzekering in, waarbij de dekking moet worden geboden zolang de vordering binnen 36 maanden na de dekking wordt ingesteld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Hoe kan anterioriteits- en posterioriteitsrisico in aansprakelijkheidsverzekeringen worden behandeld?

A

Anterioriteitsrisico kan door verzekeraars worden uitgesloten voor schade veroorzaakt door aansprakelijkheidsgenererende feiten van vóór de aanvang van de dekking. Posterioriteitsrisico wordt meestal gedekt door verzekeraars, maar kan leiden tot hogere premies.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

: Wat is de rol van de verzekeraar volgens artikel 143, eerste lid W.Verz.?

A

De verzekeraar heeft de plicht om zich achter de verzekerde te stellen en hem te ondersteunen bij zijn verweer tegen de vordering van de benadeelde zodra de dekking wordt ingeroepen. Dit geldt binnen de grenzen van de dekking.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

In welke gevallen kan de verzekeraar in plaats van de verzekerde de vordering bestrijden of de benadeelde vergoeden volgens artikel 143, tweede lid W.Verz.?

A

De verzekeraar heeft dit recht alleen als er grond bestaat en als de belangen van de verzekeraar en de verzekerde gelijklopen. Dit geldt alleen voor burgerlijke belangen.

22
Q

g: Wat wordt bedoeld met “Betaling door verzekerde kan aan verzekeraar niet worden tegengeworpen” volgens artikel 149 W.Verz.?

A

Dit betekent dat verzekerde benadeelde kan vergoeden, maar hij kan dit niet terugvorderen van de verzekeraar. Verzekeraar is niet gebonden aan betalingen die verzekerde aan benadeelde doet.

23
Q

Wat zijn enkele handelingen die verzekerde volgens artikel 149 W.Verz. kan verrichten zonder dat dit dekking door de verzekeraar in gevaar brengt?

A

Verzekerde kan feiten erkennen, zoals het erkennen van aansprakelijkheid, en eerste geldelijke of medische hulp bieden zonder dat dit dekking door de verzekeraar in gevaar brengt.

24
Q

Wat betekent het volgens artikel 143, derde lid W.Verz. als de verzekeraar besluit om de benadeelde te betalen?

A

Het betekent dat de tussenkomst van de verzekeraar geen erkenning van aansprakelijkheid van de verzekerde inhoudt en de verzekerde hierdoor geen nadeel mag ondervinden.

25
Q

: Wat zijn enkele verplichtingen van de verzekerde volgens artikel 144-145 W.Verz. met betrekking tot de omvang van de dekking?

A

: De verzekerde moet documenten doorsturen (zoals dagvaardingen), verschijnen als hij moet getuigen voor de rechtbank, en meewerken aan het onderzoek. Het niet nakomen van deze verplichtingen kan leiden tot schadevergoeding, wat kan resulteren in dekking vermindering of weigering.

26
Q

: Hoe wordt de vergoeding bepaald volgens artikel 146 W.Verz.?

A

De verzekeraar betaalt de hoofdsom van de schadevergoeding tot aan de dekkingslimiet. Boven de dekkingsgrenzen kunnen ook de volgende kosten worden vergoed: interesten, kosten van procedures (inclusief advocatenkosten en kosten van deskundigen) die met toestemming van de verzekeraar zijn gemaakt, en kosten van procedures die niet onredelijk zijn en voortkomen uit een belangengeschil dat niet te wijten is aan de verzekerde.

27
Q

welke rechten heeft de benadeelde volgens artikel 147 W.Verz. met betrekking tot schadevergoeding?

A

De benadeelde heeft het recht om vrij over de schadevergoeding te beschikken. Hij kan ermee doen wat hij wil, inclusief het gebruiken van de vergoeding voor btw en andere kosten.

28
Q

Wat betekent artikel 148 W.Verz. met betrekking tot kwitanties voor een gedeeltelijke of finale afrekening?

A

Artikel 148 W.Verz. stelt dat elke kwitantie voor een gedeeltelijke of finale afrekening niet betekent dat de benadeelde afstand doet van zijn andere rechten. Dadingen zijn echter mogelijk in bepaalde gevallen, waarbij een deel van de schadevergoeding wordt geaccepteerd zonder afstand te doen van andere rechten.

29
Q

Wat is het idee achter aansprakelijkheidsverzekering met betrekking tot benadeelden?

A

Aansprakelijkheidsverzekering dient als een techniek voor slachtofferbescherming, waarbij benadeelden hun eigen recht hebben tegen de verzekeraar van de aansprakelijke persoon.

30
Q

Hoe kunnen benadeelden hun rechten tegenover verzekeraars uitoefenen volgens artikel 150 W.Verz.?

A

Artikel 150 W.Verz. geeft benadeelden een eigen recht tegen de verzekeraar. De door de verzekeraar verschuldigde schadevergoeding komt toe aan de benadeelde, met uitsluiting van andere schuldeisers van de verzekerde. Als er meer dan één benadeelde is, wordt de verzekerde som verdeeld naar evenredigheid tussen de benadeelden, tenzij de verzekeraar te goeder trouw heeft uitgekeerd aan een benadeelde zonder te weten van andere benadeelden. In dat geval kan de verzekeraar het plafond inroepen tegen andere benadeelden die zich later manifesteren.

31
Q

Kan een benadeelde ervoor kiezen om zowel de verzekerde als de verzekeraar aan te spreken?

A

a, een benadeelde heeft de keuze om zowel de verzekerde als de verzekeraar aan te spreken voor schadevergoeding.

32
Q

Welke beperkingen gelden voor verzekeraars bij het tegenwerpen van excepties in verplichte burgerrechtelijke aansprakelijkheidsverzekeringen volgens artikel 151 W.Verz.?

A

Bij verplichte burgerrechtelijke aansprakelijkheidsverzekeringen kunnen verzekeraars de excepties, vrijstellingen, nietigheid en het verval van recht die hun oorzaak vinden in een feit dat zich voor of na het schadegeval heeft voorgedaan, niet tegenwerpen aan de benadeelde. Ze kunnen echter wel aan de benadeelde worden tegengeworpen als de nietigverklaring, opzegging, beëindiging of schorsing van de overeenkomst is gebeurd voordat het schadegeval zich heeft voorgedaan.

33
Q

Wat zijn enkele voorbeelden van “excepties, vrijstellingen, nietigheid en verval van recht” die verzekeraars niet kunnen tegenwerpen aan benadeelden in verplichte aansprakelijkheidsverzekeringen?

A

Voorbeelden van dergelijke excepties zijn onder andere nietigheid vanwege opzettelijke verzwijging door de verzekeringnemer, verval van recht wegens specifieke foutieve gedragingen, premie niet betaald, dekking geschorst, en schadegeval te laat gemeld.

34
Q

Wat is het verschil tussen lid 1 en lid 2 van artikel 151 W.Verz. met betrekking tot het tegenwerpen van excepties?

A

n lid 1 van artikel 151 W.Verz. kunnen verzekeraars excepties niet tegenwerpen aan benadeelden, ongeacht wanneer de excepties zijn ontstaan. In lid 2 kunnen deze excepties wel worden tegengeworpen als de nietigverklaring, opzegging, beëindiging of schorsing van de overeenkomst is gebeurd voordat het schadegeval zich heeft voorgedaan.

35
Q

Wat is een voorbeeld van een element dat verzekeraars wel tegen de benadeelde kunnen tegenwerpen met betrekking tot de omvang van de dekking?

A

Een voorbeeld van iets dat verzekeraars kunnen tegenwerpen aan benadeelden met betrekking tot de omvang van de dekking is de dekkingsomschrijving, die de reikwijdte van de verzekering definieert.

36
Q

Wat is het verschil tussen “schorsing van de overeenkomst” en “schorsing van de dekking” in het kader van verplichte aansprakelijkheidsverzekeringen?

A

“Schorsing van de overeenkomst” betekent dat de verzekeringspolis als geheel wordt opgeschort of beëindigd, terwijl “schorsing van de dekking” betekent dat de dekking tijdelijk wordt opgeschort terwijl de polis zelf nog van kracht blijft.

37
Q

Wat is het verschil tussen een “schadegeval” en een “aansprakelijkheid genererend feit” in het kader van aansprakelijkheidsverzekeringen?

A

Een “schadegeval” verwijst naar het moment waarop de daadwerkelijke schade zich voordoet en wordt gekristalliseerd. Een “aansprakelijkheid genererend feit” is het moment waarop het gedrag of de gebeurtenis plaatsvindt die uiteindelijk tot de schade leidt. Deze twee termen zijn niet hetzelfde, en het verschil is relevant bij het tegenwerpen van excepties in aansprakelijkheidsverzekeringen.

38
Q

Welke soorten aansprakelijkheidsverzekeringen worden als verplicht beschouwd volgens de Belgische wetgeving?

A

Enkele voorbeelden van verplichte aansprakelijkheidsverzekeringen in België zijn de verzekering voor de verplichte burgerlijke aansprakelijkheid in de autoverzekering (WAM), brand- en ontploffingsverzekeringen in voor het publiek toegankelijke inrichtingen, verhuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor brand in het kader van woninghuur in Vlaanderen, en verzekeringen in de bouwsector voor architecten en aannemers.

39
Q

Wat zijn enkele voorbeelden van excepties die verzekeraars kunnen tegenwerpen aan benadeelden in niet-verplichte aansprakelijkheidsverzekeringen?

A

In niet-verplichte aansprakelijkheidsverzekeringen kunnen verzekeraars excepties, nietigheid en het verval van recht tegenwerpen aan benadeelden voor zover deze hun oorzaak vinden in een feit dat het schadegeval voorafgaat. Enkele voorbeelden hiervan zijn vervalsgronden zoals opzet of dronkenschap als oorzaak van een ongeval, onjuiste informatie bij het aangaan van de overeenkomst, nietigverklaring van de overeenkomst, en schorsing van de dekking.

40
Q

Wat houdt het “recht van verhaal” in binnen de context van aansprakelijkheidsverzekeringen?

A

Het “recht van verhaal” stelt de verzekeraar in staat om in bepaalde gevallen betalingen die aan de benadeelde zijn gedaan en die niet contractueel verschuldigd waren, terug te vorderen van de verzekerde. Dit recht kan worden uitgeoefend tegen zowel de verzekeringnemer als de verzekerde, afhankelijk van wie verantwoordelijk is voor de fout of schade.

41
Q

Onder welke omstandigheden kan een verzekeraar het recht van verhaal uitoefenen tegen de verzekerde?

A

Een verzekeraar kan het recht van verhaal tegen de verzekerde uitoefenen als de verzekerde betrokken was bij het veroorzaken van de schade of het begaan van de fout. Dit recht kan worden uitgeoefend wanneer de fouten zijn begaan door de verzekeringnemer (als deze niet ook de verzekerde is) of door andere verzekerden onder dezelfde polis.

42
Q

Kan een verzekeraar het recht van verhaal uitoefenen tegen de verzekeringnemer in geval van premiewanbetaling?

A

Nee, in geval van premiewanbetaling heeft de verzekeraar doorgaans geen recht van verhaal tegen de verzekeringnemer. Dit komt omdat de verzekeringnemer zelf de verzekerde kan zijn in dergelijke situaties.

43
Q

Wat kan er gebeuren als er een belangenconflict ontstaat tussen de verzekeraar en de verzekerde in de context van aansprakelijkheidsverzekeringen?

A

Als er een belangenconflict ontstaat tussen de verzekeraar en de verzekerde, kan de verzekeraar de leiding van het geschil verliezen. Dit gebeurt wanneer de belangen van de verzekeraar en de verzekerde tegenstrijdig zijn, bijvoorbeeld wanneer de dekking in de polis beperkt is en de aansprakelijkheid waarvoor de verzekerde wordt aangesproken veel hoger is. In dergelijke gevallen kan de verzekeraar niet langer de leiding hebben over het geschil en zal de verzekerde zijn eigen belangen behartigen.

44
Q

Wat zijn de voorwaarden waaronder een verzekeraar het “recht van verhaal” kan uitoefenen tegen de verzekerde?

A

Om het “recht van verhaal” uit te oefenen, moeten bepaalde voorwaarden worden vervuld:

Het recht moet zijn "voorbehouden" in de verzekeringspolis.
De verzekeraar moet de verzekerde op de hoogte stellen van zijn voornemen om verhaal in te stellen zodra hij op de hoogte is van de relevante feiten die dit besluit rechtvaardigen.
De omvang van het verhaal is beperkt tot het "persoonlijk aandeel" van de verzekerde in de aansprakelijkheid voor de schade.
45
Q

Wat betekent het “persoonlijk aandeel” van de verzekerde in de context van het recht van verhaal?

A

Het “persoonlijk aandeel” van de verzekerde verwijst naar de mate waarin de verzekerde heeft bijgedragen aan de aansprakelijkheid voor de schade. Het is het deel van de schade dat de verzekerde persoonlijk moet dragen op basis van zijn aandeel in de schuld. Het recht van verhaal stelt de verzekeraar in staat om dit persoonlijke aandeel terug te vorderen van de verzekerde.

46
Q

Wat gebeurt er als meerdere personen aansprakelijk zijn voor dezelfde schade in solidum?

A

Als meerdere personen in solidum aansprakelijk zijn voor dezelfde schade, kan de benadeelde ervoor kiezen om volledige vergoeding te vragen aan een van hen. In dat geval wordt de schade onderling verdeeld tussen de aansprakelijke partijen op basis van hun respectievelijke bijdragen aan de schade. Het recht van verhaal van de verzekeraar is beperkt tot het persoonlijk aandeel van de verzekerde in de aansprakelijkheid.

47
Q

Wat is subrogatie en hoe kan het worden toegepast in het kader van het recht van verhaal?

A

Subrogatie is het recht van de verzekeraar om in de rechten van de verzekerde te treden nadat deze is vergoed voor schade aan de benadeelde. Dit betekent dat de verzekeraar de rechten van de verzekerde kan uitoefenen tegen andere aansprakelijke partijen om het resterende deel van de schade terug te vorderen. Subrogatie kan worden toegepast wanneer de verzekeraar de benadeelde heeft vergoed en vervolgens de rechten van de verzekerde overneemt om andere partijen aan te spreken voor verdere vergoeding. Het is echter beperkt tot derde aansprakelijken en is niet van toepassing op personen die onder dezelfde aansprakelijkheidsverzekering vallen.

48
Q

Welke specifieke beperkingen kunnen van toepassing zijn op het recht van verhaal?

A

Specifieke beperkingen op het recht van verhaal kunnen worden vastgelegd in de verzekeringspolis. Deze beperkingen kunnen betrekking hebben op de omvang van het verhaal en kunnen variëren afhankelijk van het type verzekering en de voorwaarden van de polis. Bijvoorbeeld, de Modelpolis WAM en de minimumgarantievoorwaarden voor de BA privéleven kunnen specifieke beperkingen bevatten die van toepassing zijn op het recht van verhaal.

49
Q

Wat zijn de voorwaarden waaronder een vonnis in een aansprakelijkheidsverzekering tegen benadeelde, verzekerde of verzekeraar kan worden tegengeworpen?

A

Om een vonnis in een aansprakelijkheidsverzekering tegen benadeelde, verzekerde of verzekeraar te kunnen tegengeworpen, moeten bepaalde voorwaarden worden vervuld:

Benadeelde, verzekerde en verzekeraar moeten partij zijn geweest in het geding waarin het vonnis is uitgesproken.
Als de verzekeraar geen partij was in het geding, hoeft hij het vonnis dat de aansprakelijkheid vaststelt niet te aanvaarden.
Als de verzekerde geen partij was in het geding, hoeft hij het vonnis dat de aansprakelijkheid vaststelt en de verzekeraar veroordeelt niet te aanvaarden.
De verzekerde mag een vonnis inroepen tegen de benadeelde als in dat vonnis de vordering van de benadeelde tegen de verzekeraar (deels) is afgewezen.
De verzekeraar mag een vonnis inroepen tegen de benadeelde als in dat vonnis de vordering van de benadeelde tegen de verzekerde (deels) is afgewezen.
Als de verzekeraar in feite leiding van het geding heeft genomen, is het vonnis ook aan hem tegenwerpelijk, zelfs als hij geen partij was.
50
Q

Wat is gedwongen of vrijwillige tussenkomst door de verzekeraar, verzekerde en verzekeringnemer in het kader van een aansprakelijkheidsverzekering?

A

In het kader van een aansprakelijkheidsverzekering kunnen de verzekeraar, verzekerde en verzekeringnemer gedwongen of vrijwillige tussenkomst aanvragen in lopende gerechtelijke procedures. Gedwongen tussenkomst vindt plaats wanneer een van deze partijen door de rechter wordt opgeroepen om deel te nemen aan een lopende procedure. Vrijwillige tussenkomst gebeurt wanneer een van deze partijen uit eigen beweging besluit om deel te nemen aan een lopende procedure. Beide vormen van tussenkomst stellen de verzekeraar, verzekerde of verzekeringnemer in staat om hun belangen te verdedigen in geschillen die betrekking hebben op de aansprakelijkheidsverzekering.

51
Q
A

Ja, de verzekeraar kan tussenkomen voor de strafrechter in het kader van een aansprakelijkheidsverzekering. Dit stelt de verzekeraar in staat om de belangen van de verzekerde te verdedigen in strafrechtelijke procedures die voortvloeien uit aansprakelijkheidskwesties, zoals verkeersongevallen. De verzekeraar kan optreden namens de verzekerde om ervoor te zorgen dat diens belangen worden beschermd en kan juridische bijstand verlenen in strafzaken.