Bevoegdheid Flashcards

1
Q

Wat is de betekenis van het begrip “rechtsmacht” in de context van de Belgische gerechtelijke procedures?

A

In de context van Belgische gerechtelijke procedures verwijst het begrip “rechtsmacht” naar de bevoegdheid of het gezag van de rechter om kennis te nemen van een bepaalde zaak of vordering. Het omvat zowel de materiële bevoegdheid, wat aangeeft welke rechterlijke instantie (zoals een ondernemingsrechtbank of arbeidsrechtbank) bevoegd is om over een zaak te beslissen, als de territoriale bevoegdheid, wat bepaalt in welk geografisch rechtsgebied de zaak moet worden behandeld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat is het verschil tussen materiële bevoegdheid en territoriale bevoegdheid van een rechter?

A

Materiële bevoegdheid: Dit verwijst naar de bevoegdheid van een rechter om kennis te nemen van een zaak op basis van het onderwerp, de waarde, het spoedeisend karakter van de vordering of de hoedanigheid van de partijen. Het bepaalt bij welke specifieke rechterlijke instantie een zaak moet worden aangebracht, bijvoorbeeld een ondernemingsrechtbank of een arbeidsrechtbank.

Territoriale bevoegdheid: Dit verwijst naar de bevoegdheid van een rechter om kennis te nemen van een zaak binnen een bepaald geografisch rechtsgebied. Het bepaalt in welke gerechtelijke kring of arrondissement de zaak moet worden behandeld, afhankelijk van de regels die de wet voorschrijft.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

g: Wat is het verschil tussen volstrekte bevoegdheid en territoriale bevoegdheid?

A

Volstrekte bevoegdheid: Dit verwijst naar de bevoegdheid van een rechter die wordt bepaald op basis van het onderwerp van de zaak, de waarde van de vordering, het spoedeisend karakter of de hoedanigheid van de partijen. Het geeft aan welke specifieke rechterlijke instantie bevoegd is om over een zaak te beslissen, ongeacht waar de zaak zich geografisch bevindt.

Territoriale bevoegdheid: Dit verwijst naar de bevoegdheid van een rechter om kennis te nemen van een zaak binnen een bepaald geografisch rechtsgebied, zoals een gerechtelijke kring of arrondissement. Het bepaalt waar de zaak moet worden behandeld op basis van geografische regels die de wet voorschrijft.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Kunnen rechters in België hun rechtsmacht overdragen aan andere rechters?

A

: Nee, rechters in België kunnen hun rechtsmacht niet overdragen aan andere rechters. Dit wordt expliciet verboden door artikel 11 van het Gerechtelijk Wetboek. Elke rechterlijke instantie moet binnen zijn eigen bevoegdheidsgebied blijven en mag geen zaken doorverwijzen naar andere rechters, tenzij er specifieke wettelijke bepalingen of uitzonderingen van toepassing zijn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

In welke twee gevallen heeft de Belgische rechter geen rechtsmacht om een zaak te behandelen?

A

De Belgische rechter heeft geen rechtsmacht in de volgende twee gevallen:

Wanneer de partijen een arbitragebeding zijn overeengekomen, kan de rechter zich zonder rechtsmacht verklaren op verzoek van een van de partijen. Dit staat vermeld in artikel 1682, § 1 van het Gerechtelijk Wetboek.
Wanneer het geschil moet worden voorgelegd aan een buitenlandse rechter op basis van het internationaal privaatrecht (IPR), bijvoorbeeld in gevallen waarin het ongeval in het buitenland heeft plaatsgevonden en het geschil onderworpen is aan de jurisdictie van een buitenlandse rechtbank.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat is arbitrage in de context van verzekeringen en welke voordelen en nadelen heeft het?

A

Arbitrage in verzekeringen verwijst naar een proces waarbij geschillen tussen verzekerden en verzekeraars worden opgelost door onafhankelijke arbiters of scheidsrechters in plaats van door reguliere rechtbanken. Het is een soort private rechtspraak waarbij beide partijen op voorhand overeenkomen om geschillen voor te leggen aan arbiters.

Voordelen van arbitrage:
    Snelheid: Arbitrageprocedures kunnen sneller zijn dan gerechtelijke procedures.
    Expertise van arbiters: Arbiters hebben vaak specifieke kennis van verzekeringskwesties.
    Vertrouwelijkheid: Arbitrageprocedures en uitkomsten worden meestal vertrouwelijk gehouden.

Nadelen van arbitrage:
    Kostprijs: De kosten van arbitrage kunnen hoog zijn, en de partij die wint, draagt mogelijk niet alle kosten.
    Complexiteit: Arbitrageprocedures kunnen complex zijn en vereisen juridische expertise.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat is de wettelijke regeling in België met betrekking tot arbitrage in verzekeringen?

A

In België is er een wettelijke regeling met betrekking tot arbitrage in verzekeringen. Artikel 90 van de Wet op de Verzekeringen (W.Verz.) verbiedt partijen om vooraf overeen te komen om geschillen die uit de verzekeringsovereenkomst zouden kunnen voortvloeien, voor te leggen aan arbiters. Deze regel is dwingend en geldt als sanctie voor dergelijke bedingen. Partijen kunnen echter wel arbitrage gebruiken als er al een geschil is ontstaan (d.w.z. er is al een discussie gaande). Er zijn echter uitzonderingen op dit verbod, zoals bepaald door de Koning voor specifieke risico’s. De uitzonderingen omvatten onder andere transportverzekeringen en herverzekeringen, waarin arbitrage wel is toegestaan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wat is internationale rechtsmacht in de context van verzekeringen, en waar wordt dit geregeld?

A

Internationale rechtsmacht in de context van verzekeringen verwijst naar de vraag welke rechter bevoegd is om een geschil te behandelen wanneer er sprake is van een buitenlands element in het geschil. Dit kan zich voordoen wanneer een van de partijen in het buitenland gevestigd is of wanneer het schadegeval zich in het buitenland heeft voorgedaan. Deze kwestie wordt geregeld door verschillende wettelijke en internationale instrumenten, waaronder:

Brussel Ibis-verordening (1215/2012): Deze verordening is van toepassing als de verweerder zijn woonplaats heeft op het grondgebied van een lidstaat van de Europese Unie. Het bepaalt de bevoegdheid van de rechtbanken in grensoverschrijdende geschillen binnen de EU, inclusief geschillen met verzekeraars.

Artikel 24 van de Wet op de Verzekeringen (W.Verz.): Dit artikel verklaart nietig alle clausules en overeenkomsten die de bevoegdheid van buitenlandse rechtbanken toewijzen om geschillen met betrekking tot verzekeringscontracten te behandelen, met uitsluiting van de Belgische rechter. Dit betekent dat als een geschil buiten het toepassingsgebied van de Brussel Ibis-verordening valt, het altijd voor de Belgische rechter kan worden gebracht.

3 / 3

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wat zijn de bijzondere regels in de Brussel Ibis-verordening met betrekking tot verzekeringsgeschillen en wie hebben de keuze in rechtsbevoegdheid?

A

De Brussel Ibis-verordening bevat bijzondere regels met betrekking tot verzekeringsgeschillen, met het algemene doel om de zwakkere partijen in deze geschillen, zoals verzekeringnemers, verzekerden, begunstigden en benadeelden, te beschermen. In verzekeringsgeschillen hebben de partijen de volgende keuzemogelijkheden met betrekking tot rechtsbevoegdheid:

De partijen kunnen de rechter kiezen op basis van de woonplaats of het filiaal van de verzekeraar.

De eiser kan de verzekeraar dagvaarden in zijn eigen woonplaats, wat bekend staat als het "forum actoris". Dit kan echter onvoorspelbaar zijn voor de verzekeraar, vooral als de woonplaats van de eiser in een andere lidstaat is dan die van de verzekeraar.

Bij aansprakelijkheidsverzekeringen of verzekeringen van onroerend goed is er een extra mogelijkheid, namelijk de plaats van het schadebrengende feit als rechtsbevoegdheidsgrond.

Deze regels zijn echter niet van toepassing op herverzekeringsgeschillen, vrijwarings- of subrogatoire vorderingen tussen verzekeraars.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Welke keuzemogelijkheden hebben verzekeraars met betrekking tot rechtsbevoegdheid in verzekeringsgeschillen?

A

Verzekeraars hebben beperkte keuzemogelijkheden met betrekking tot rechtsbevoegdheid in verzekeringsgeschillen. Ze kunnen de verzekeringnemer, verzekerde of begunstigde dagvaarden voor de rechter van het land waar deze partij zijn woonplaats heeft. De rechtsbevoegdheidsregels voor verzekeraars zijn voornamelijk gebaseerd op de woonplaats van de verzekerde of de verzekeringnemer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

: Onder welke omstandigheden zijn bedingen met betrekking tot rechtsmacht toelaatbaar in verzekeringsgeschillen volgens de Brussel Ibis-verordening?

A

Bedingen met betrekking tot rechtsmacht zijn in verzekeringsgeschillen alleen toelaatbaar als aan een van de volgende voorwaarden is voldaan:

Het beding is gesloten na het ontstaan van het geschil.

Het beding breidt de rechten van de verzekeringnemer, verzekerde of begunstigde uit.

Zowel de verzekeraar als de verzekeringnemer, verzekerde of begunstigde hebben hun woonplaats in dezelfde lidstaat en hebben in geval van schadeverwekkende feiten in een andere lidstaat uitsluitend rechtsmacht verleend aan de rechter van hun eigen lidstaat.

De verzekeringnemer heeft geen woonplaats in een lidstaat.

Er zijn echter enkele bijzondere risico’s, zoals vervoer en scheepvaart, en “grote risico’s” zoals gedefinieerd in de Solvency II-richtlijn, waarvoor andere regels gelden met betrekking tot rechtsmacht in verzekeringsgeschillen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Wat zijn enkele voorbeelden van bijzondere risico’s waarvoor andere rechtsmachtregels gelden in verzekeringsgeschillen volgens de Brussel Ibis-verordening?

A

Enkele voorbeelden van bijzondere risico’s waarvoor andere rechtsmachtregels gelden in verzekeringsgeschillen volgens de Brussel Ibis-verordening zijn:

Vervoer en scheepvaart: Voor verzekeringsgeschillen met betrekking tot vervoer en scheepvaart gelden specifieke rechtsmachtregels die afwijken van de algemene regels.

"Grote risico's" zoals gedefinieerd in de Solvency II-richtlijn: Bepaalde takken van verzekeringen die worden beschouwd als "grote risico's" volgens de Solvency II-richtlijn vallen onder andere rechtsmachtregels dan de algemene regels voor verzekeringsgeschillen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Welke Europese verordening regelt welk recht van toepassing is in verzekeringsgeschillen en welke regels zijn er met betrekking tot de keuze van toepasselijk recht?

A

De Rome I-Verordening (593/2008) regelt welk recht van toepassing is in verzekeringsgeschillen. In het geval van “grote risico’s” hebben partijen contractsvrijheid en kunnen ze bepalen welk recht van toepassing is. Als er geen keuze is gemaakt, is het recht van het land van de gewone verblijfplaats van de verzekeraar in principe van toepassing. Voor “kleine risico’s” zijn er beperkte keuzemogelijkheden, afhankelijk van factoren zoals de locatie van het risico, de gewone verblijfplaats van de polishouder en het recht van de lidstaat waarvan de polishouder onderdaan is. Als er geen keuze is gemaakt, is het recht van de plaats waar het risico is gelegen op het moment van het sluiten van de overeenkomst van toepassing. Voor verplichte verzekeringen heeft het recht van het land dat de verplichting heeft ingesteld voorrang boven het recht van het land waar het risico is gelegen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Welke factoren worden gebruikt om te bepalen waar een risico gelegen is volgens de Rome I-Verordening in het kader van toepasselijk recht in verzekeringsgeschillen?

A

De Rome I-Verordening (593/2008) hanteert de volgende factoren om te bepalen waar een risico gelegen is in het kader van toepasselijk recht in verzekeringsgeschillen:

De lidstaat waar het onroerend goed is gelegen, indien het risico betrekking heeft op onroerende goederen.

De lidstaat waar het voertuig of vaartuig is geregistreerd, indien het risico betrekking heeft op een voertuig of vaartuig.

De lidstaat waar de reisverzekering is gesloten, indien de reisverzekering minder dan vier maanden beslaat.

De gewone verblijfplaats van de verzekeringnemer, ook in het geval van levensverzekeringen.

In het geval van een rechtspersoon, de lidstaat waar de vestiging is gelegen waarop de overeenkomst betrekking heeft, ook in het geval van levensverzekeringen.

Deze factoren worden gebruikt om te bepalen welk recht van toepassing is op verzekeringsgeschillen op basis van de locatie van het risico.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Welke bijzondere regel van territoriale bevoegdheid geldt in het voordeel van de verzekeringnemer in verzekeringsgeschillen volgens het Belgische Gerechtelijk Wetboek?

A

Volgens artikel 628, 10° van het Belgische Gerechtelijk Wetboek is de rechter van de woonplaats van de verzekeringnemer exclusief bevoegd voor geschillen over verzekeringscontracten. Dit betekent dat de verzekeringnemer de verzekeraar in zijn eigen streek kan dagvaarden. Er kan echter worden afgeweken van deze regel door middel van een overeenkomst achteraf (artikel 630 Ger.W.).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Welke bevoegdheden heeft de Ombudsman van de Verzekeringen in België?

A

De Ombudsman van de Verzekeringen in België heeft de volgende bevoegdheden:

Het onderzoeken van klachten tussen verzekeringsondernemingen en tussenpersonen en hun cliënten, wat betekent dat ze klachten behandelen die betrekking hebben op verzekeringscontracten tussen partijen, niet beperkt tot consumenten.

Bemiddelen tussen de betrokken partijen om tot een oplossing te komen in geschillen.

Oordelen over de toepassing van gedragscodes van verzekeringsondernemingen met betrekking tot consumenten.

Het uitbrengen van adviezen, zoals vermeld in hun jaarverslag.

De Ombudsman van de Verzekeringen fungeert als een onafhankelijk orgaan dat helpt bij het oplossen van geschillen en het waarborgen van eerlijke praktijken in de verzekeringssector.

17
Q

Waarom is er regelgeving voor verzekeringsdistributie, en wat zijn de twee belangrijkste onderdelen van deze regelgeving in België?

A

Regulering van verzekeringsdistributie is nodig vanwege het informatiedeficit bij afnemers van verzekeringsproducten en het risico dat adviseurs mogelijk amateuristisch of te kwader trouw zijn. In België is de regelgeving voor verzekeringsdistributie onderverdeeld in twee belangrijke onderdelen:

Deel 6 van de Wet op de Verzekeringen: Dit deel is gebaseerd op Richtlijn 97/2016, ook bekend als de Insurance Distribution Directive (IDD). Het regelt hoe tussenpersonen zich moeten gedragen ten opzichte van hun klanten en welke verplichtingen ze hebben om de belangen van de eindconsument te behartigen.

Gemeen recht: Dit verwijst naar het reguliere recht dat de contractuele verhoudingen tussen de betrokken partijen regelt. Hierbij worden vragen beantwoord over wie de opdrachtgever van de tussenpersoon is (de klant of de verzekeraar), wat de bevoegdheden van de tussenpersoon zijn (het afsluiten van contracten of het geven van advies), en andere contractuele aspecten. Bijvoorbeeld, als een verzekerde schade lijdt en de verzekeraar stelt dat bepaalde algemene voorwaarden van toepassing zijn, kan er een vraag rijzen over wie deze voorwaarden heeft ontvangen en of dit rechtsgeldig is gebeurd.
18
Q

: Wat is het belangrijkste onderscheid tussen verzekeringsagenten en verzekeringsmakelaars in de context van verzekeringsdistributie in België?

A

Het onderscheid tussen verzekeringsagenten en verzekeringsmakelaars, evenals de (sub)categorieën van verzekeringsbemiddelaars, wordt gereguleerd door de Belgische wetgeving inzake verzekeringen. Hier zijn de relevante artikelen uit de Wet op de Verzekeringsovereenkomst (W.Verz.) waarin deze concepten worden behandeld:

Verzekeringsagenten (artikel 5, 21°/3 W.Verz.): De definitie van verzekeringsagenten wordt gegeven in artikel 5, 21°/3 van de Wet op de Verzekeringsovereenkomst (W.Verz.). Hier staat dat een verzekeringsagent "de verzekeringstussenpersoon is die, uit hoofde van een of meer overeenkomsten of volmachten, in naam en voor rekening van één of meerdere verzekeringsondernemingen werkzaamheden van verzekeringsdistributie uitoefent."

Verzekeringsmakelaars (artikel 5, 21°/1 W.Verz.): De definitie van verzekeringsmakelaars wordt gegeven in artikel 5, 21°/1 van de Wet op de Verzekeringsovereenkomst (W.Verz.). Hier staat dat een verzekeringsmakelaar "de verzekeringstussenpersoon is die verzekeringnemers en verzekeringsondernemingen met elkaar in contact brengt, zonder in de keuze van deze verzekeringsondernemingen gebonden te zijn."

Verzekeringssubagenten (artikel 5, 21°/5 W.Verz.): De definitie van verzekeringssubagenten wordt gegeven in artikel 5, 21°/5 van de Wet op de Verzekeringsovereenkomst (W.Verz.). Deze categorie verwijst naar subagenten die werken onder toezicht en verantwoordelijkheid van een andere verzekeringsagent of een verzekeringsmakelaar.

Verbonden verzekeringsagenten (artikel 5, 21°/6 W.Verz.): De definitie van verbonden verzekeringsagenten wordt gegeven in artikel 5, 21°/6 van de Wet op de Verzekeringsovereenkomst (W.Verz.). Hier wordt vermeld dat verbonden verzekeringsagenten een nauwe band of bijzondere relatie hebben met één of meerdere verzekeringsondernemingen.
19
Q

Wat zijn enkele (sub)categorieën van verzekeringsbemiddelaars naast verzekeringsagenten en verzekeringsmakelaars?

A

Naast verzekeringsagenten en verzekeringsmakelaars zijn er enkele (sub)categorieën van verzekeringsbemiddelaars in België. Enkele van deze categorieën zijn:

Verzekeringssubagent: Dit is een subcategorie van verzekeringsagenten. Een verzekeringssubagent werkt onder toezicht en verantwoordelijkheid van een andere verzekeringsagent of een verzekeringsmakelaar. Ze oefenen activiteiten van verzekeringsdistributie uit namens en onder toezicht van de agent of makelaar.

Verbonden verzekeringsagent: Dit is ook een subcategorie van verzekeringsagenten. Verbonden verzekeringsagenten hebben een nauwe band of een bijzondere relatie met één of meerdere verzekeringsondernemingen. Ze zijn gebonden aan de verzekeraar(s) en oefenen activiteiten van verzekeringsdistributie uit in naam en voor rekening van deze verzekeraar(s).

Nevenverzekeringstussenpersoon: Nevenverzekeringstussenpersonen zijn verzekeringstussenpersonen die activiteiten van verzekeringsdistributie uitoefenen als onderdeel van hun andere beroepsactiviteiten, zoals banken of autodealers die ook verzekeringen aanbieden.
20
Q

Wat is het belangrijkste onderscheid tussen verzekeringsagenten en verzekeringsmakelaars volgens de Belgische wet op de verzekeringsovereenkomst?

A

Het belangrijkste onderscheid is dat verzekeringsagenten gebonden zijn aan één of meerdere verzekeringsondernemingen en namens hen handelen, terwijl verzekeringsmakelaars onafhankelijk zijn en geen bindende relatie hebben met verzekeringsondernemingen.

21
Q

Wat zijn verzekeringssubagenten volgens de Belgische wet op de verzekeringsovereenkomst?

A

Verzekeringssubagenten zijn verzekeringsagenten die werken onder het toezicht en de verantwoordelijkheid van een andere verzekeringsagent of verzekeringsmakelaar.

22
Q

Wat zijn verbonden verzekeringsagenten in de context van de Belgische wet op de verzekeringsovereenkomst?

A

verbonden verzekeringsagenten zijn verzekeringsagenten die een nauwe band of bijzondere relatie hebben met één of meerdere verzekeringsondernemingen.

23
Q

Wat is de kenmerkende eigenschap van verzekeringsmakelaars volgens de Belgische wet op de verzekeringsovereenkomst?

A

De kenmerkende eigenschap van verzekeringsmakelaars is hun onafhankelijkheid. Ze zijn niet gebonden aan specifieke verzekeringsondernemingen en brengen verzekeringnemers en verzekeringsondernemingen met elkaar in contact zonder gebonden te zijn aan de keuze van deze verzekeringsondernemingen.

24
Q

Waarom is de verzekeringsdistributie gereguleerd in België?

A

De verzekeringsdistributie is gereguleerd om ervoor te zorgen dat tussenpersonen te goeder trouw en in het belang van de eindconsument handelen, omdat ze vaak als financiële experts worden beschouwd en het vertrouwen van niet-ingelichte verzekeringnemers en verzekerden genieten.

25
Q

Waarom is het van belang dat verzekeringsdistributeurs zoals agenten en makelaars betrouwbaar zijn?

A

Verzekeringsdistributeurs zijn vaak het eerste aanspreekpunt voor niet-ingelichte verzekeringnemers en verzekerden. Ze worden beschouwd als experts en bemiddelen bij financieel belangrijke transacties. Daarom is het van essentieel belang dat ze betrouwbaar zijn om het vertrouwen van hun klanten niet te beschadigen

26
Q

Welke verplichting hebben verzekeringstussenpersonen in België met betrekking tot hun inschrijving

A

: Verzekeringstussenpersonen moeten zich verplicht inschrijven in het register van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) als ze zich willen vestigen en actief zijn in België (artikel 259, § 1 W.Verz.).

27
Q

Wat zijn enkele van de beroepsuitoefeningsvoorwaarden voor verzekeringstussenpersonen in België?

A

Enkele van de beroepsuitoefeningsvoorwaarden voor verzekeringstussenpersonen omvatten het hebben van interne procedures voor klachtenbehandeling, het verplicht hebben van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, en het voldoen aan garanties op interne knowhow en betrouwbaarheid (artikel 265, artikel 266, 4° W.Verz.).

28
Q

Welke garanties moeten verzekeringstussenpersonen bieden met betrekking tot interne knowhow en betrouwbaarheid?

A

Verzekeringstussenpersonen moeten verantwoordelijken voor de distributie aanstellen die beschikken over de nodige vakbekwaamheid, betrouwbaarheid, en geen recent financieel strafrechtelijk verleden hebben. Personen die in contact komen met het publiek moeten ook aan deze voorwaarden voldoen. Personen belast met de effectieve leiding mogen geen financieel strafrechtelijk verleden hebben en recent niet failliet verklaard zijn (artikel 264, artikel 266 W.Verz.).

29
Q

Welke voorwaarden gelden voor verzekeraars die aan “direct verzekeren” doen?

A

Verzekeraars die aan “direct verzekeren” doen, moeten vergelijkbare voorwaarden naleven, zoals de garanties op interne knowhow en betrouwbaarheid, zoals vastgesteld in de Wet op de Verzekeringsovereenkomst (W.Verz.), waaronder artikel 272-273 W.Verz.

30
Q

Wat zijn enkele van de gedragsnormen waaraan verzekeringstussenpersonen moeten voldoen volgens deel 6 van de Wet op de Verzekeringsovereenkomst (W.Verz.)?

A

Verzekeringstussenpersonen moeten zich altijd op loyale, billijke en professionele wijze inzetten voor de belangen van hun klanten. Ze mogen niet op een manier worden beloond of beloont worden die conflicten creëert met hun verplichting om in het belang van hun klanten te handelen. Ze moeten klanten eerlijk informeren en conflicterende belangen vermijden (artikel 279, artikel 283 W.Verz.).

31
Q

Wat houdt de regeling inzake belangenconflicten en transparantie in voor verzekeringstussenpersonen?

A

Deze regeling vereist dat verzekeringstussenpersonen precontractuele informatie verstrekken aan hun klanten om eventuele belangenconflicten aan te geven. Deze informatie omvat het onthullen van vennootschapsrechtelijke banden met verzekeringsmaatschappijen, de mate van onafhankelijkheid van de distributeur, en de manier waarop ze worden betaald voor het plaatsen van verzekeringscontracten. Verder vereist het een interne organisatie om belangenconflicten te detecteren, op te lossen en klanten te informeren wanneer een belangenconflict niet kan worden vermeden (artikel 283 W.Verz.).

32
Q

Wat is het doel van het Koninklijk Besluit van 17 juni 2019 inzake de gedragscode met betrekking tot “inducements”?

A

Het KB van 17 juni 2019 heeft tot doel gedragsnormen vast te stellen met betrekking tot “inducements” in de verzekeringssector. Dit KB laat de sector toe om zelf gedragscodes vast te stellen, en als dit niet gebeurt, kan de koning deze codes bepalen.

33
Q

Welke gedragsnormen zijn van toepassing op zowel verzekeringsovereenkomsten (bijv. schadeverzekering) als meer gespecialiseerde beleggingsovereenkomsten volgens deel 6 van de Wet op de Verzekeringsovereenkomst (W.Verz.)?

A

Onder de gedragsnormen vallen onder andere de verplichting om “know your customer” toe te passen en productaanbiedingen af te stemmen op de behoeften van de klant. Voor verzekeringsproducten met een beleggingscomponent gelden aanvullende vereisten (artikel 284, artikel 294-296/2 W.Verz.).

34
Q

Wat zijn de belangrijkste aspecten van de contractuele verhoudingen tussen verzekeringstussenpersonen en verzekeraars/verzekeringnemers in België?

A

Tussenpersonen kunnen zowel dienstverleners zijn als lasthebbers. Ze kunnen handelingen stellen zoals het zoeken van klanten voor verzekeringsmaatschappijen, het afsluiten van contracten voor rekening van verzekeraars of verzekeringnemers, het ontvangen en betalen van premies, het regelen van schadegevallen, enz. Het is van cruciaal belang om te weten welke partij voor wie optreedt bij elke handeling, vooral in geval van geschillen. Artikel 67 van de W.Verz. geeft bepalingen over de bevrijdende betaling van premies aan derden.

35
Q
A