ben kimim? Flashcards
(10 cards)
Cumhuriyet Dönemi hikayecilerindendir. Pek çok türde eser vermiştir. Sorunlu bireyleri anlatmıştır. Küçürek hikayeleri çok başarılıdır. Modernizmi esas alan yazarlardandır. Eserleri: O / Hakkari’de Bir Mevsim, Kimse (roman), Kaçkınlar, Bozgun, Doğu Öyküleri (hikaye)
Ferit Edgü
Cumhuriyet Dönemi yazarlarındandır. Hikayelerinde kişileri ve olayları insancıl, abartısız bakışla yansıttı. Betimleme ve çözümlemelere fazla yer verir. Eserleri: Parasız Yatılı, Kuşatma, Benim Sinemalarım, Gecenin Öteki Yüzü (hikaye)
Füruzan
Bireyi esas aldı, modernizmi hikayelerinde yansıttı. Eserleri: Hadi Gidelim, Sessizliğin İlk Sesi, Yüksek Gerilim (hikaye), Dar Zamanlar, Fikrimin İnce Gülü (roman)
Adalet Ağaoğlu
Cumhuriyet Dönemi yazarıdır. Bireyin iç dünyasını ele alan hikayeler yazar. Türk toplumunun yaşadığı toplumsal değişim ve dönüşümü konu edindi. İslam’a, tasavvufa, erdeme, geçmiş kültüre çok yer verdi. Eserleri: Bir Saatlik Telaki, Ortadaki Adam, Uzun Hikaye, Sır, Ya Tahammül Ya Sefer (hikaye)
Mustafa Kutlu
Cumhuriyet Dönemi roman-hikaye yazarı. Toplum kurallarıyla çatışan aydınların iç dünyasını işledi. Eserleri: Bir Bilim Adamının Romanı, Tutunamayanlar, Tehlikeli Oyunlar (romanlar), Korkuyu Beklerken (hikaye), Oyunlarla Yaşayanlar (tiyatro)
Oğuz Atay
Edebiyat dünyamızda eserlerinde metafizik unsurları dile getirerek, özellikle yaşanılan ‘an’ı göstermeye çalışmasıyla dikkati çekmiştir. İlk hikayesi 1957’de Varlık dergisinde yayımlanmıştır. Türk toplumunun milli, manevi değerlerini işlemiştir. Denemeleri de ünlüdür. “Çok Sesli Bir Ölüm” ve “Çözülme” adlı hikayeleri filme uyarlanmıştır.
Rasim Özdenören
1971 yılında ilk hikaye kitabı “İpek ve Bakır”ı yayımlamıştır. İlk dönem hikayelerinde Sait Faik çizgisini sürdürmüş, İkinci Yeni şiirinden etkilenmiş; 1981’den sonra izlenimci kimliğinden uzaklaşıp yeni biçimsel arayışlara girmiştir. “Gezegen Kızları” postmodern hikayemizin ilk örnekleri olmuştur. Hikayelerinde genellikle toplumun farklı kesiminden insanları işlemiştir.
Tomris Uyar
Günlük izlenimlerini başarılı bir şekilde öykü olarak kağıda dökmüştür. Öykülerinde konular hem bireysel hem de toplumsaldır. Evlilik, kadın dünyası, aşk, yalnızlık, özgürlük, yaşama sevinci, 12 Mart dönemi, kuşak çatışmaları, yoksulluk ve göç onun tercih ettiği konulardır. Samimi bir üslubu vardır. Eserlerinde kadın karakterlere çokça yer verir.
Nezihe Meriç
İlk hikayesi “Hisar” dergisinde yayımlanır. Eserlerinde geleneksel değerler, milli motifler ve ahlaki hassasiyetler ön plana çıkar. Kadın tiplerinin dünyalarını da başarılı psikolojik tahlillerle yansıtır. Süsten uzak, yalın, şiirsel bir anlatımı vardır. “Zor” romanıyla Dündar Taşer Roman Yarışmacısı birincisi olur. “Makina” öyküsüyle 1978’de Milli Kültür Vakfı Özel Jüri Armağanı’nı kazanır. “Hilal Görününce” romanı ile de TYB ve Milli Kültür Vakfı Armağanları’nı kazanır.
Sevinç Çokum
Eserlerinde aşkı ve sevgiyi arayan yalnız ve çaresiz insanların iç dünyalarını ve hayatla mücadelerini konu edinmiştir. Kendi yaşamından izler taşıyan eserler yazmıştır. Sade ve anlaşılır bir dille kaleme almıştır.
Necati Tosuner