Bevidsthed Flashcards

Flashcards om bevidstheden (39 cards)

1
Q

Hvad er bevidstheden?

A

Det er oplevelsen af følelser, tanker og perception

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvad dækker “yes it can” princippet over?

A

At selv vigtige processer (komplicierede kognitive processer) kan ske uden at vi er bevidste om det, fx. ift beslutningstagning. og man kan sige det mindsker betydningen af bevidstheden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvad er to store funktioner bevidstheden har?

A

Det faciliterer social kommunikation, (vi kan forestille os at vi er i andres sted). Kontrolere vores handlinger (har vi fri vilje)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Har vi fri vilje?

A

det kan diskuteres. hjernescanningsstudier har vist at intentionen om at udføre bevægelse sker før vi er bevidste om det. andre studier har vist, at bevidsthed har indvirkning på vores handlinger (som fx. det at vi kan forestille os selv i andres sted)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

hvad vil det sige at vi under-rapporterer vores bevidste oplevelser (ved introspektion)? hvad kan det skyldes? og hvorfor er det et problem for forskning?

A

Flere forsøg har vist at vi er bevidste om mere end vi rapporterer videre, når vi bliver bedt om det (introspektion). Det vanskeliggøre naturligvis studiet i bevidsthed. Block har foreslået at underraporteringen sker fordi den tilgængelige del (access bevidstheden) har mindre kapacitet end, den fænomenale bevidsthed (den subjektive oplevelse af ydre stimuli)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Access bevidsthed (consciousness)

A

Det er den del af bevidstheden der kan beskrives, og som er tilgængelig for andre kognitive processer. når jeg kan bruge det bevidte i en tanke, tale eller handling

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

fænomenale bevidsthed

A

bevidstheden som den fremtræder og oplevels af personen selv, den subjektive ”rå” bevidsthed. Vi er jo bevidst om hvad vi oplever, jeg er bevidst om at at vægene omkring mig er vide, uden særlig opmærksomhed. de generelle oplevelser.
Denne faktiske bevidste oplevelse, er rigere end vores evne til at rapporere (access bevidthed)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvad er et bevis på at vi overvurderer vores bevidste oplevelser?

A

Change blindness. vi oplever ikke forandringer i vores omgivelser. her mangler vi både fænomenal bevidsthed (atlså vi oplever ikke forandringen) og dermed kan vi heller ikke beskrive den. men vi er stadig bevidste om omgivelserne generelt. selvom vi ikke kan forklare det hele. I den med aben, er vi bevidste om hvad der sker, at de er i et rum, at gulvet har farve osv. men det vi kan beskrive er hvor mange afleveringer de foretager, det er det vi er opmærksomme på (og det vi kan beskrive)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hvad hvis vi ikke skelner mellem to former for bevidsthed fænomenologisk og tilgæængelig? hvad kan så forklare at vi underrapporterer hvad der er i vores bevidtshed?

A

En anden forklaring er, at vi simpelthen er bevidste om langt mindre end vi tror. at bevidste mentale repræsentationer kun udgør en brøkdel, mens der er mange ubevidste mentale repræsentationer. som først bliver bevidste når vi retter opmærksomhed mod dem, måske på baggrund af forskellige cue’s.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Overvurdering af vores bevidthed

A

studier viser at vi overvurderer hvad vi er bevidste om. vi tror vi er bevidste om mere end vi egentligt er. vores perifiere syn er mere begrænset end det centrale

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hvordan har man fundet frem ti tre stadier af bevidthed, og hvad er de?

A

Studier i hjerneskadede patienter har vist tre stadier af bevidthed
1. koma: her er ingen bevidthed
2. vegetativ stadie: patienter lader til at være vågne, men viser ingen tegn
3. minimal bevidst stadie: her er man vågen og i nogen grad bevidst

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

hvad er de kortikale områder? og hvodan opstår bevidsthed overorndet?

A

det er områder i hjernebarken (cortex) herunder sanseområder). Bevidthed opstår ved at der er neurale forbindelser mellem cortexområder (hjernebark) og hjernestamme. men det er vanskeligt at sætte finger på præcis hvilke neurale forbindelser der skaber grobund for bevidthed

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

hvilke 3. forklaringer er der på sammenhæng mellem neural hjerneaktivitet (mellem hjernebark og hjernestamme)?

A

1) selve den neurale aktivitet er den der foårsager den bevidste oplevelse direkte
2) den neurale aktivitet kommer først, og bagefter kommer bevidstheden, det påvirker dets opståen
3). neural aktivitet opstår som konsekvens af bevidstheden
–> det er vasnekligt at afgøre hvad der er korekt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

hvad er ifølge Chalmers “the hard problem” af bevidthed

A

det referere til: Hvordan og hvorfor opstår subjektive oplevelser (“qualia”) ud fra fysisk hjerneaktivitet? hvordan bliver noget fysisk til en subjektiv oplevelse (hvordan kan noget fysiske størelser følelses som noget, den fænomenale bevidsthed)? Fysiske forklaringer (neural aktivitet, funktioner) ikke kan gøre rede for oplevelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

hvad er ifølge Chalmers “the easy problem” af bevidsthed

A

alt det der kan forklares og løses med naturvidenskabelige metoder. Hvordan vi genkender mønstre, hvordan vi skifter opmærksomhed. Det hårde problem handler om hvorfor det føles som noget at være bevidst, og dét kan ikke bare reduceres til funktion eller adfærd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hvad skaber bevidthed (oplevelse)?

A

det er der tvivl om. men bevidsthed korrekere med nogle neurale processer. dog svært at fastsætte kausalitet

17
Q

Har vi kun en bevidthed (er det uniformt) ? hvad siger studier af splitbrain patienter?

A

splitbrain har fået kappet forbindelsen mellem de to hjernehalvdele, men har normat fungerende aktivitet på begge sider: man kan så undre sig over om det skaber to bevidtheder? det er der uenighed i blandt forskere. Det mest almeindelige synspunkt er at, split-brain patienter har bevidste oplevelser i begge hjernehavdele (2 bevidtheder), men med den vesntre hjernehalvdel der spiller den mest centrale rolle (fordi spog processersing ofte er centreret her). i højre halvdel er der andre former for bevidt bearbehdning, vi kan bare ikke sprogigt rapporere det. så der er mindre tilgængelig bevidthed

18
Q

Hvordan opstår bevidthed i følge globale workspace teorier? (Baars)

A

ifølge Globale workspace theory, er bevidtheden det der opstår når informationer integreres i globale workspace (der er et hjernenetværk). de informationer der får adgang til det globale workspace (for mange informationer kæmper i det ubevidte), er det der tildeles opmærksomhed, og dermed “broadcastes” fra et undersystem. fx. hvis vi fokuserer på fjernsynet, er det infromationer fra vores processering af sansedata fra synssansen og høresansen, der vinder kampen og integreres i work spacet (scenen) og dermed bliver bevidst. men workspacet har begrænset kapacitet

19
Q

Back stage operators (i forbindelse med global workspace teorier)

A

back stage operatører er ubevidte undersystemer, der står for processering af specialiserede opgaver og giver information efter bearbejdning. ifølge Globale workspace teorierne, kan di undersystemer ikke direkte kommunikere med hinanden. og de kæmper om vores opmærksomhed ubevidt. får de den, kommer de på den “globale workspace scene” og integreres (liver bevidte) og bliver tilgængelige for andre undersystemer som de integres med.

20
Q

Generelt for global workspace teorier: hvad er den gennerelle ide om bevidtheden

A

bevidsthed er forbundet med integration af forskellige områder i hjernen. (integration i workspacet, det funktionelle netværk, er bevidtheden). undersystemes integration, under tildeling af opmærksomged, er bevidstheden.

21
Q

Hvad er det globale workspace? (ifølge baars)

A

Det globale workspace er et neuralt netværk, hvor information kan komme op fra undersystemer, hvis det tildeles opmærksomhed (opmæksomhed er således nøglen). i the global workspace bliver information fra undersystemer integreret med andet information, og tilgængeligt for andre informationsstrøme, der når de intergeres skaber bevidte oplevelser. men det globale workspace har begrænset kapacitet, og derfor kæmper ubevidte informationsstrømme (fra fx. hukommelsen og sanse-reistrene konstant om opmærksomheden)

22
Q

hvad er forskellen på Global workplace theory og Global neural workspace theory?

A

GNWT koller mere workspace teorien til specifikke hjernestrukturer. så det er lidt Baars teateride, blot hvordan det så fungerer i den virkelige hjerne. og ikke bare som metaforer

23
Q

Hvilken central pointe kritiseres Global Workspace teorierne for?

A

den tanke at selektiv opmærksomhed er forudsætningen for, og går forud for bevidthed!!! Den antagelse i global workspace tilgang, at bevidsthed altid følger med opmærksomhed er kontroversiel!!! kan man være opmærksom på noget uden at være bevidst om det? kan man være bevidst om noget uden at være opmærksom, måske, jeg ved det ik.

24
Q

Hvordan kan forholdet mellem Workspace og arbejdshukommelse forklares?

A

det vi er bevidste om (det der er i workspacet) kan kortvarigt opbevares i langtidshukommelsen, hvor det også kan manipuleres. fx. selvom vi er bevidte om en række tal der bliver nævnt. kan vi processere dem og bevare dem et øjeblik i arbejdshukommelsen. hvorfra det så kan kodes videre til langtidhukommelsen. noget kan dog behandles i arbejdshukommelsen og indkodes videre (priming) uden vi er klar over det. ikke alt der når igennem arbejdshukommelsen når bevidstheden. selvom vi ikke har bevidt opmærksomhed mod en reklame, kan dens indhold godt påvirke mig senere (priming), og det sker ubevidst.

25
hvad mener Baumeister et al (2011) om bevidstheden? og hvad er han modstander af?
Han taler imod, de synspunkter at bevidstheden blot er et ledsager fænomen, der ikke reelt kan påvirke vores adfærd. den ide at bevidtheden måske blot er et resultat af neurale forbindelser, og at vores adfærd egentlig er bestemt inden de præsenteres for os i bevidstheden.
26
hvad går damp-fløjte teorien ud på, og hvad er dens antagelse om bevidsthed?
Dampfløjte- teorien, Thomas Huxley menter blot at bvidtheden er et restprodukt af det der sker inde i motoren.
27
hvilken en af de to bevidsthedsformer (fænomenal bevidsthed og bevidst tanke/acess bevidthed) menes mennesker at have tilfælles med de fleste pattedyr?
fænomenal bevidsthed (generelle oplevelser) som vi ikke nødvendigvis kan sætte ord på eller beskrive
28
hvad menes med at bevidsthed er et epifænomen?
at det blot er noget der følger med noget andet --> blot noget der tilfældigt følger, og ikke rigtigt spiller ind på adfærd
29
hvad henviser simuleringseffekten til? og hvad siger den om bevidsteheds indflydelse på adfærd (baumeister et al, 2011)
Stimmuleringseffekten, henviser til det, at vi er mere tilbøjelige til at udføre en handling, hvis vi har forestillet os den bevidst først
30
hvad henviser implementeringseffekt til? og hvad siger den om bevidstehedens indflydelse på adfærd (baumeister et al, 2011)
hvis vi planlægger hvad vi vil gøre, hvis noget sker (det er noget vi gør bevidt) er vi mere tilbøjelig til at gøre noget. det samme med forventninger. forventer vi at blive kede af det, hvis en handling indtræffer, prøver vi at undgå det. så er vi bevidte om hvad der kan ske, navigerer vi efter det
31
hvad antager og mener baumeister om forholdet mellem bevidste og ubevidste processer?
Antages at, bevidste processer arbejder sammen med ubevidste processer. måske forårsager bevidsthed ikke direkte adfærd, men kontrolerer den eller er moderator.
32
hvad er ifølge baumeister (2011) en forklaring på at bevidst målsætning eller planlægning kan påvirke og føre til adfærd?
ved at srtyrke associationer mellem implementeringseffekter hjælper med at skabe en association mellem signal og adfærd, så adfærd automatisk udløses, når signalen opstår.
33
hvad er en nærdødsoplevelse (cant et al. 2012)
det er forandrede bevidsthedstilstande. det er ligesom en oplevelse, som man kan gendkalde sig af at være ved at dø (ofte mens man er livløs, eller tror man skal dø). en oplevelse, som mennesker har haft af at være nær ved at dø eller være tæt på døden. De fleste har haft oplevelsen, når de har været livløse i kortere eller længere tid i forbindelse med sygdom eller ulykke, og derefter er blevet genoplivet.
34
Hvad er en dualistisk tilgang til mind body-problemet? og hvad synes nærdødsoplevelser og den forandrede bevidsthedstilstand der følger, at vise om det?
En dualistisk tilgang til "mind" (sind/bevidsthed) og body (kroppen, hjernen mm), henviser til en synspunkt, der siger at sindet og kroppen er to forskellige størrelser. (men det er også en del af debatten om hvordan noget ikke-fysisk: bevidstheden kan opstå ud fra noget fysisk (kroppen, hjernen) og hvordan de kan påvirke hinanden. nærdødsoplevelser synes at støtte en dualistisk position.
35
hvad er veridikal perception (i forbindelse med nærdødsoplevelser) og hvad kan det indikere om mind-body-problemet?
Patienteres beretninger om virkelige hændelser, der ikke stammer fra en illusion. folk kan gengive samtaler mens de fx. menes at være klinisk døde (hjertestop mm.). alt hjerneaktivitet lukker ned efter hjertestop på grund af iltmangel. men hvis man samtdig kan huske ting mens man var død. kan det være at man kan adskille sindet og kroppen. det peger på at bevidstheden måske eksisterer uafhængig af hjernen
36
hvad er en materilistisk (fysiologisk/neurologisk) tilgang til bevidstheden?
at bevidstheden er et produkt af det fysiske (kroppen og hjernen) og ikke eksisterer uden den. fungerer hjernen ikke, er der ingen bevidsthed
37
hvad er en dualistisk tilgang til bevidsthed?
Bevidstheden eksisterer uden kroppen. og kan leve videre, mens kroppen er lukket ned.
38
hvorfor tror vi i følge wegner (2003) at vi har fri vilje?
Han siger at det ligesom skyldes at en tanke om at gøre noget, dukker op i bevidstheden lige inden vi udfører handlingen. og er der ikke tanker der vil at vi gør noget, andet. og tanke og handling stemmer overens, ja så oplever vi det som om at det er vores eget frie valg, at udføre handlingen
39