Blandade frågor från gamla tentor II Flashcards

1
Q

Förklara metafas

A

Metafas är en fas i celldelningen (mitos och meios) när kromosomerna, som tidigare kopierats och förberetts i profasen, ordnar sig i mitten av cellen längs dess mittpunkt, kallad metafasplattan. Detta säkerställer att kromosomerna fördelas jämnt till de två dottercellerna vid den kommande celldelningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Förklara kromosom

A

En kromosom är en struktur i cellkärnan som bär genetisk information i form av DNA. Kromosomer består av långa DNA-trådar och proteiner som hjälper till att organisera och komprimera DNA:t. Varje art har ett specifikt antal kromosomer i sina celler, och de är avgörande för överföring av ärftliga egenskaper från en generation till nästa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Förklara cellkärna

A

Cellkärnan är en membranomsluten struktur i en cell som innehåller genetisk information i form av DNA. Den styr cellens aktiviteter och innehåller kromosomer som bär gener som reglerar cellens funktioner och arv. Cellkärnan är ofta centrum för cellens styrning och är avgörande för dess överlevnad och reproduktion.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Förklara tRNA

A

tRNA är en RNA-molekyl som transporterar aminosyror till ribosomer för proteinsyntes, med hjälp av en anticodon för att matcha mRNA-kodoner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

En hund har 78 kromosomer i sin muskelcell, hur många finns i en hunds spermier?

A

En hunds spermier har normalt sett 39 kromosomer. Detta beror på att spermier, liksom äggceller, är haploida celler, vilket innebär att de innehåller hälften så många kromosomer som de diploida kroppscellerna. Därmed har spermier i detta fall hälften av de 78 kromosomerna som finns i hundens muskelceller.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hur många kromosomer finns i en hunds äggcell i profas 1 av meiosen?

A

I profas 1 av meiosen hos en hunds äggcell finns det 39 kromosomer. Äggceller, liksom spermier, är haploida och innehåller hälften så många kromosomer som de diploida kroppscellerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hur många kromosomer finns i en hunds befruktade äggcell?

A

I en hunds befruktade äggcell finns det vanligtvis 78 kromosomer. Detta beror på att när spermien (med 39 kromosomer) förenas med äggcellen (också med 39 kromosomer) under befruktningen, återskapas den diploida kromosomuppsättningen med 78 kromosomer i den befruktade äggcellen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hur många kromosomer finns i en hunds livmodercell?

A

I en hunds livmodercell, liksom i andra kroppsceller, finns det normalt sett 78 kromosomer. Hundar är diploida organismer, vilket innebär att de har två uppsättningar av kromosomer i sina kroppsceller. Eftersom hundar normalt har 39 kromosomer i varje uppsättning, blir den totala kromosomantalet 78 i en livmodercell.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

I vilken ordning sker transkription och translation?

A

Transkription sker före translation i den genetiska informationsflödet. Transkription är processen där informationen i en gen kopieras från DNA till mRNA, medan translation är processen där mRNA används för att syntetisera proteiner i ribosomer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vilken molekyl är inblandad i både transkription och translation?

A

RNA (ribonukleinsyra) är den molekyl som är inblandad i både transkription och translation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

I ett par, tillhör pappa blodgrupp AB och mamma blodgrupp A.
Deras barn behöver blodtransfusion akut, men barnets
blodgrupp är okänd.
Är det säkrast att mamma eller pappa ger blod till deras barn?

A

Det är säkrast att mamman ger blod till barnet eftersom blodgrupp A är kompatibel med både blodgrupp AB (pappan) och blodgrupp A (mamman). Blodgrupp AB är en universell mottagare och kan ta emot blod från alla blodgrupper utan att orsaka en immunreaktion.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Ange två typiska kännetecken för växter.

A

Deras förmåga att genomföra fotosyntes för att producera sin egen näring och deras fasta cellväggar som ger struktur och stöd åt växten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vari ligger skillnaden mellan en spor och ett frö?

A

En spor är en enkel reproduktionsenhet utan embryo, medan ett frö är en mer komplex enhet som innehåller en embryo och omges av en fröskal för skydd och näring.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Ange två bevis för att biologisk evolution ägt rum.

A
  1. Fossilrekordet visar att livsformer har förändrats över tid med förekomsten av fossila mellanformer som visar övergångar mellan olika arter.
  2. Genetiska likheter mellan besläktade organismer, som gemensamma gener och DNA-sekvenser, stödjer släktskap och evolutionär utveckling från en gemensam förfader.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad menas med homologa organ?

A

Homologa organ är organ eller strukturer som delar ett gemensamt ursprung och liknande grundläggande struktur, men som kan ha olika funktioner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Ge ett exempel på hur artbildning kan ske.

A

En metod för artbildning är allopatrisk speciation, där en population separeras geografiskt, till exempel av en bergskedja eller ett vattendrag. Isoleringen leder till olika miljöförhållanden och selektionstryck i de separata populationerna, vilket med tiden kan leda till utvecklingen av nya arter som inte längre kan interbreeda när isoleringen hävs.

17
Q

Beskriv kortfattat en teori för hur liv på jorden en gång uppstått

A

En teori för hur liv på jorden en gång uppstod är abiogenes, som föreslår att livet utvecklades från icke-levande kemikalier under förhållanden som liknade de tidiga jordens atmosfär och hav. Denna process involverade sannolikt kemiska reaktioner och självorganisering av organiska molekyler för att skapa enkla former av liv, såsom RNA-molekyler, som sedan utvecklades vidare till de första cellerna.

18
Q

Ge ett exempel på samevolution.

A

Ett exempel på samevolution är relationen mellan blommor och deras pollinerare, som bin eller fjärilar. Blommor har utvecklat färger, dofter och former som lockar specifika pollinerare, medan pollinerarna har utvecklat strukturer och beteenden som hjälper dem att samla nektar eller pollen från blommorna, vilket gynnar både växterna och pollinerarna.

19
Q

Vad menas med prokaryot organism?

A

En prokaryot organism är en encellig organism med en enkel cellstruktur som saknar en tydlig cellkärna och membranomslutna organeller. Exempel inkluderar bakterier och archaea.

20
Q

Vad menas med kemoautotrof organism?

A

En kemoautotrof organism är en typ av organism som kan producera sin egen näring genom att använda kemiska föreningar som energikälla istället för ljus. De använder energin från kemiska reaktioner för att fixera koldioxid och producera organiska föreningar. Exempel på kemoautotrofa organismer inkluderar vissa bakterier som lever i extrem miljöer som hydrotermiska ventiler i djuphavet.

21
Q

Ge ett exempel på ett nässelldjur.

A

Ett exempel på ett nässelldjur är maneten.

22
Q

Ge två exempel på vad som kännetecknar en insekt.

A

Två kännetecken för insekter är att de har sex ben och en kropp indelad i tre segment: huvud, thorax och bakkropp.

22
Q

Ge ett exempel på hur insekter kan vara till nytta för människor.

A

Insekter kan vara till nytta för människor genom att agera som pollinatorer för grödor, såsom bin som pollinerar fruktträd och grönsaker, vilket främjar livsmedelsproduktion och ekosystemets mångfald.

23
Q

Ange två olika typer av spindeldjur.

A

Spindlar och kvalster

24
Q

Vilken däggdjursordning är den artrikaste på jorden?

A

Gnagare

25
Q

Varför kan en population inte växa i det oändliga? Hur kopplar
detta till förståelsen av vad hållbar samhällsutveckling innebär.

A

En population kan inte växa i det oändliga eftersom resurser är begränsade, och det finns en miljömässig kapacitetsgräns som inte kan överskridas. Hållbar samhällsutveckling innebär att hantera och upprätthålla en balans mellan befolkningsstorlek och resursanvändning för att upprätthålla en hälsosam och stabil miljö över tid.

26
Q

Varför har förståelse för begreppet ekologisk nisch stor
betydelse för naturvården?

A

Förståelse för ekologisk nisch är viktig för naturvården eftersom det hjälper till att identifiera hur organismer interagerar med sin miljö och andra arter. Det möjliggör effektivare bevarandeåtgärder genom att säkerställa att de specifika kraven och beroendena hos hotade arter och ekosystem tas i beaktande för att upprätthålla en hälsosam och balanserad natur.

27
Q

Hur definieras det ekologiska begreppet konkurrens?

A

Konkurrens är ett ekologiskt begrepp som definieras som när två eller fler organismer tävlar om samma begränsade resurser i en miljö, som mat, boplats eller ljus, vilket kan påverka överlevnad och reproduktion. Det är en viktig interaktion som formar ekosystem och populationsstrukturer.

28
Q

Ge ett exempel på mutualism i ett nordsvenskt ekosystem

A

I ett nordsvenskt ekosystem kan ett exempel på mutualism vara samarbetet mellan renen och olika mikroorganismer i dess matsmältningsystem. Mikroorganismerna hjälper till att bryta ner och smälta den grova vegetationen som renen äter, vilket gynnar både renen genom ökad tillgång till näring och mikroorganismerna genom tillgång till en näringsrik miljö.

29
Q

Varför blir det aldrig mer än ca 4 länkar i en näringskedja?

A

Det blir sällan mer än cirka 4 länkar i en näringskedja eftersom det förloras mycket energi i form av värme vid varje överföring av energi från en trofinivå till nästa. Energiförlusten begränsar antalet trofinivåer och gör det svårt att upprätthålla tillräcklig energi för fler länkar i kedjan.

29
Q

Age två sätt på vilket kvävgas i luften kan infångas och komma
in i organiskt material.

A

Kvävgas i luften kan infångas och omvandlas till organiskt material genom kvävefixering, där vissa bakterier och cyanobakterier omvandlar luftens kvävgas till ammonium och nitrat som kan användas av växter. Dessutom kan atmosfärisk kvävgas omvandlas till nitrater via industriell kvävefixering, som används för att producera gödningsmedel som sedan kan användas i jordbruket för att gynna växttillväxt.

30
Q

Beskriv kortfattat en sekundär ekologisk succession i ett
nordsvenskt ekosystem

A

I ett nordsvenskt ekosystem kan en sekundär ekologisk succession inträffa efter en skogsbrand, där nya växtsamhällen och arter gradvis återkoloniserar området som en följd av brandens påverkan och de successionsprocesser som följer.

31
Q

Ange två svenska vegetationsregioner

A

Två svenska vegetationsregioner är den boreala skogsregionen och alpin regionen i fjällkedjan.

32
Q

Ange en möjlig orsak till att en så stor del av de hotade
växterna och djuren i Sverige (ca 53%) är skogslevande?

A

En möjlig orsak till att en stor del av de hotade växterna och djuren i Sverige är skogslevande är att skogar har påverkats av skogsavverkning och habitatförlust, vilket har negativt påverkat många arter som är beroende av skogsmiljöer.

33
Q

Vad betyder Mimikry?

A

Mimikry är en anpassningsstrategi där en organism efterliknar eller imiterar en annan organism eller objekt i sin omgivning för att få fördelar såsom överlevnad eller undvikande av predation.

34
Q

Vad betyder prägling?

A

Prägling är en inlärningsprocess hos unga djur, särskilt fåglar och däggdjur, där de utvecklar starka och permanenta band till en viss individ, vanligtvis sina föräldrar eller en annan art, under en kritisk period tidigt i livet. Detta påverkar deras sociala och beteendemässiga interaktioner och kan vara avgörande för överlevnad och fortplantning.

35
Q

Vad menas med överslagshandling?

A

En överslagshandling är en handling som begås i en nödsituation eller under starkt känslomässigt påverkande omständigheter utan att först genomföra en fullständig och rationell övervägning av konsekvenserna.

36
Q

Vad menas med nyckelretning?

A

Nyckelretning avser orienteringen eller riktningen hos en organism eller ett objekt i förhållande till en viktig miljöfunktion eller ett viktigt geografiskt referenspunkt, som att följa en kompassriktning eller ett kännetecken för att navigera eller hitta vägen.