Instuderingsfrågor från sammanfattade föreläsningar Flashcards

1
Q

Beskriv de tre huvudsakliga hypoteserna om hur livet kan ha uppstått på jorden enligt föreläsningen, och varför är det en brist på bevis för en av dessa hypoteser?

A

Tre hypoteser om livets ursprung inkluderar 1) liv från rymden (brist på bevis), 2) liv från organisk soppa på jorden (stöds av experiment) och 3) liv från havets sprickbildningar (teoretisk möjlighet).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är den betydelsefulla händelsen i jordens historia som ledde till att syrerik atmosfär skapades, och hur påverkade detta livets utveckling?

A

Syrerik atmosfär skapades genom fotosyntes av blågröna bakterier. Detta syre var avgörande för utvecklingen av mer komplexa former av liv genom ökad syresättning av haven och atmosfären.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hur indelas organismvärlden taxonomiskt och vilken nyligen introducerad taxonomisk rang innefattar tre huvuddomäner?

A

Organismvärlden indelas hierarkiskt i domän, rike, stam, klass, ordning, familj, släkte och art. Den nyligen introducerade rangen är “Domän,” och de tre domänerna är bakterier, arkeér och eukaryoter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är skillnaden mellan prokaryota och eukaryota organismer och hur förklarades ursprunget av organeller i eukaryota celler?

A

Prokaryota saknar avgränsade cellkärnor och organeller som mitokondrier och kloroplaster. Ursprunget av organeller i eukaryota celler förklarades med endosymbiontteorin, som säger att de härstammar från självständiga prokaryota organismer som blev symbiotiska med eukaryota celler. Detta gynnade båda organismerna och ledde till samexistens.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Enligt Darwins evolutionsteori, hur uppstår nya arter, och vad är rollen av naturligt urval i denna process? Beskriv även varför variation och anpassningar är viktiga.

A

Enligt Darwins evolutionsteori uppstår nya arter när en befintlig art delas upp i två nya genom naturligt urval. Variation inom en art är vanlig och viktig. Anpassningar ökar överlevnad och förs vidare i populationen genom naturligt urval.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vilka är några exempel på anpassningar inom naturen, och hur kan samutveckling mellan olika arter, som predator-byten och mutualism, påverka deras utveckling?

A

Exempel på anpassningar inkluderar anpassningar till abiotiska faktorer som klimat och samutveckling mellan arter som predator-byten och mutualism.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Förklara skillnaden mellan sexuell selektion och naturligt urval och ge exempel på hur sexuell selektion kan leda till utvecklingen av sekundära könskaraktärer.

A

Sexuell selektion handlar om urvalet av partners med sekundära könskaraktärer. Det skiljer sig från naturligt urval som fokuserar på överlevnad. Exempel inkluderar påfågelhanens fjäderdräkt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Beskriv tre typer av naturligt urval (riktad selektion, stabiliserande selektion och disruptiv selektion) och ge exempel på situationer där var och en av dem kan vara dominerande i artbildningsprocessen.

A

Riktad selektion favoriserar en specifik egenskap, stabiliserande selektion minskar variation och gynnar medelvärdet, och disruptiv selektion kan leda till artbildning genom att gynna extrema egenskaper.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad är den genetiska koden, och hur är den kopplad till organismers proteinstruktur? Ge exempel på olika typer av proteiner och deras funktioner.

A

Den genetiska koden är en kod i DNA som innehåller information om hur proteiner ska byggas. Proteiner har olika funktioner som enzymer, strukturproteiner, reglerande proteiner, transportproteiner, motorproteiner, förrådsproteiner och försvarsproteiner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Förklara de olika nivåerna av proteinstruktur (primärstruktur, sekundärstruktur, terciärstruktur och kvartärstruktur) och hur de påverkar proteiners funktion. Vad är aminosyror och deras roll i proteinsyntes?

A

Proteinstruktur har fyra nivåer: primär (aminosyrasekvens), sekundär (t.ex., alfahelix), terciär (3D-form) och kvartär (flera proteiner samverkar). Aminosyror är byggstenar i proteiner. De binds samman i ribosomen för att bilda proteiner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Beskriv processen för proteinsyntes, inklusive de två huvudstegen: transkription och translation. Vad är rollen av RNA polymeras, mRNA och tRNA i dessa processer?

A

Proteinsyntes omfattar transkription (överföring av genetisk information från DNA till mRNA) och translation (översättning av mRNA-sekvenser till aminosyrasekvenser med hjälp av tRNA-molekyler). RNA polymeras katalyserar transkriptionen. Translation sker vid ribosomer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hur är DNA strukturerat, och hur replikeras det inför celldelning? Vad är baspar och hur hålls de samman? Dessutom, varför kan celler med liknande gener vara olika, och vad är betydelsen av genetisk variation och differentiering i proteiner?

A

DNA är en dubbelhelix med baspar (A-T och G-C) som hålls samman av vätebindningar. Replikation är processen där DNA dupliceras inför celldelning. Trots liknande gener kan celler vara olika på grund av reglering och proteinuttryck. Genetisk variation och differentiering i proteiner tillåter celler att specialisera sig för olika uppgifter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad är celldifferentiering, och hur sker det under fosterutvecklingen? Vilken roll spelar epigenetiska mekanismer som histonmodifiering och DNA-metylering i detta sammanhang?

A

Celldifferentiering är processen där celler med samma genom utvecklas till olika celltyper med olika genaktivering. Epigenetiska mekanismer som histonmodifiering och DNA-metylering reglerar genaktiveringen under celldifferentieringen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad är skillnaden mellan mitos och meios i celldelning? Varför är mitos viktig i kroppens tillväxt och underhåll, medan meios är nödvändig för bildningen av könsceller?

A

Mitos är en typ av celldelning där en cell replikerar sitt DNA och bildar två identiska dotterceller. Det är avgörande för tillväxt och vävnadsskador. Meios är celldelning som bildar könsceller och halverar antalet kromosomer genom överkorsning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är mutationer, och vilka är de tre huvudsakliga typerna av mutationer som beskrivs? Hur uppstår mutationer, och vad kan orsaka dem? Vilken roll spelar cellens mekanismer för att reparera mutationer?

A

Mutationer är förändringar i DNA-sekvensen. De tre huvudsakliga typerna är tysta mutationer (ingen aminosyrapåverkan), nonsense mutationer (stoppkodon istället för aminosyra) och missense mutationer (annan aminosyra). Mutationer kan uppstå slumpmässigt eller orsakas av strålning, kemikalier eller virus. Cellerna har reparationssystem för att hantera mutationer, men fel kan förekomma. Mutationer kan leda till sjukdomar som cancer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hur kan mutationer leda till sjukdomar som cancer, och varför är det viktigt för celler att ha mekanismer för att kontrollera och reparera mutationer? Hur kan mutationer påverka genuttrycket och proteinsyntesen?

A

Mutationer kan störa normala genuttrycksmönster och resultera i sjukdomar som cancer. Celler har mekanismer för att övervaka och reparera mutationer, men om de misslyckas kan mutationer påverka proteinsyntesen och orsaka sjukdomar. Det är viktigt att ha mekanismer för att kontrollera och reparera mutationer för att upprätthålla genetisk stabilitet och hälsa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Vad är några av de typiska egenskaperna som kännetecknar djur? Hur skiljer sig djur från andra organismer, som växter och svampar?

A

Djur är eukaryota organismer utan cellväggar. De är heterotrofa och försörjer sig genom att konsumera andra organismer. Unika djuregenskaper inkluderar nervvävnad och muskelvävnad samt sexuell reproduktion, även om några kan föröka sig könslöst.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Hur klassificeras djur hierarkiskt, och vilka nivåer används i systematiken för att organisera djurarter? Kan du ge exempel på några olika djurklasser?

A

Djur klassificeras hierarkiskt från rike till art baserat på släktskap. Några nivåer inkluderar klass, ordning och familj. Exempel på djurklasser kan vara däggdjur, fåglar, reptiler och insekter.

19
Q

Beskriv de fyra grupperna av ryggradslösa djur: nässeldjur, leddjur, rundmaskar och plattmaskar. Vad är några karakteristiska drag och variationer inom varje grupp?

A

Ryggradslösa djur inkluderar nässeldjur med radiärsymmetri, leddjur som insekter och spindeldjur, rundmaskar som kan vara parasiter, och plattmaskar med organ som är plattade från rygg till buk.

20
Q

Berätta om blötdjur (Mollusker) och tagghudingar. Vilka är några exempel på djur inom dessa grupper, och vad är några av deras anpassningar och egenskaper som är relevanta för deras miljö och livsstil?

A

Blötdjur, som snäckor och musslor, varierar i storlek och har olika skalstrukturer och andningsorgan. Bläckfiskar har välutvecklade nervsystem och bra syn. Tagghudingar, inklusive sjöborrar och sjögurkor, har kalkplattor under huden och användar sugfötter för rörelse och överlevnad i havsmiljöer.

21
Q

Vad var Carl von Linnés ursprungliga indelning av organismer, och varför klassificeras svampar nu i ett eget rike? Hur är svampar närmare släkt med djur än med växter?

A

Carl von Linné ursprungligen delade in organismer i växter och djur. Svampar klassificeras nu i ett eget rike, eftersom de har unika egenskaper som skiljer dem från växter och är närmare släkt med djur än växter.

22
Q

Vad är några typiska egenskaper som kännetecknar äkta svampar (riket Fungi)? Hur ser deras struktur ut, och vad har de för näringsstrategier?

A

Äkta svampar (riket Fungi) är heterotrofa och eukaryota. De har cellväggar av kitin och lagrar glykogen som reservnäring. Svampar är flercelliga och består av hyfer och mycel som är deras strukturella element.

23
Q

Beskriv svampars olika levnadssätt, inklusive saprotrofa, parasitära, predatoriska och mutualistiska förhållanden med andra organismer. Hur bidrar svampar till ekosystemet genom dessa olika levnadssätt?

A

Svampar har olika levnadssätt, inklusive saprotrofa (nedbrytare av organiskt material), parasitära (lever på eller i andra organismer), predatoriska (äter andra levande organismer) och mutualistiska förhållanden med andra organismer. Dessa levnadssätt bidrar till ekosystemets funktion och näringscyklar.

24
Q

Förklara svampars förökning, både könlös och könlig. Vad innebär könlig förökning hos svampar, och hur sker den? Hur bidrar svampars olika former av förökning till deras anpassningsförmåga?

A

Svampar förökar sig både könlöst och könligt genom att slå samman cellkärnor. Könlig förökning innebär parning och befruktning, vilket ger genetisk variation och anpassningsförmåga.

25
Q

Vad var den tidigare indelningen av organismer innan den nuvarande, som inkluderade bara två riken?

A

Växter och djur

26
Q

Vad är en gemensam egenskap hos alger som gör dem unika jämfört med andra organismer?

A

Alger producerar sin egen näring genom kemisk fotosyntes.

27
Q

Trots sitt namn är cyanobakterier faktiskt inte alger. Vad kan cyanobakterier göra i vattenkällor som kan vara skadligt?

A

Cyanobakterier kan förgifta vattenkällor och skapa vattenblomningar.

28
Q

Beskriv varför kustnära områden har olika zoner längs en klippstrand och nämn några exempel på dessa zoner.

A

Kustnära områden har olika zoner på grund av variationer i ljusnivå och vattennivå. Exempel på zoner inkluderar orangea, kala, svarta, vita, röda och tångbältet.

29
Q

Hur många olika förekommande arter av däggdjur finns det totalt i Nordeuropa, inklusive fladdermöss, harar och kaniner?

A

86 arter

30
Q

Vilka är några djur som man kan hitta i Norrland?

A

Exempelvis fällräven, fjällripa, dalripa och ren.

31
Q

Vad är speciellt med skogsharen när det gäller dess utseende och färg?

A

Skogsharen ändrar färg beroende på säsong, grå på sommaren och vit på vintern.

32
Q

Vilken ekologisk åtgärd kan användas för att bevara biologisk mångfald och ekosystemet inom skogsbruket?

A

Åtgärder som bevarar naturliga skogar och skapar semi-naturliga blandskogar.

33
Q

Vad innefattar begreppet “biologisk mångfald”?

A

Biologisk mångfald, eller biodiversitet, omfattar allt liv på jorden i olika former, inklusive arter, genetisk variation inom arter och mångfalden av ekosystem och naturtyper.

34
Q

Varför är det viktigt att bevara biologisk mångfald, och vilka är några skäl för bevarande?

A

Det är viktigt att bevara biologisk mångfald av både icke-antropocentriska skäl (för naturens egen skull) och antropocentriska skäl (för människors eget välbefinnande). Biologisk mångfald ger försörjning, ekosystemtjänster, estetiska och ekonomiska värden samt har existentiella värden.

35
Q

Vad kan leda till utvecklingen av nya arter?

A

Genetisk isolering, inklusive geografisk isolering, kan leda till bildandet av nya arter över tiden.

36
Q

Vad är rödlistningen av arter och hur används den?

A

Rödlistningen av arter används för att identifiera och kategorisera hotade och sårbara arter. Den ger en översikt över vilka arter som är i fara och behöver särskilt skydd och bevarandeåtgärder.

37
Q

Vad innebär begreppet “genetik”?

A

Genetik är studien av ärftlighet och hur gener överförs från generation till generation.

38
Q

Vad är en allel, och hur kan det påverka egenskaper hos en individ?

A

En allel är en olika variant av en gen. Alleler kan påverka egenskaper som hårfärg, ögonfärg och blodgrupp, och individer kan ha två likadana alleler (homozygota) eller två olika varianter (heterozygota) för en gen.

39
Q

Vad är skillnaden mellan genotyp och fenotyp?

A

Genotyp är den exakta genetiska sammansättningen av en individ, medan fenotyp är de observerbara egenskaperna som påverkas av genotypen.

40
Q

Vad innebär begreppet “pleiotropi” inom genetiken?

A

Pleiotropi innebär att en enda gen påverkar flera olika egenskaper eller fenotyper hos en individ.

41
Q

Vad består ekosystem på land och i vatten av?

A

Ekosystem på land och i vatten består av både abiotiska (icke levande) och biotiska (levande) faktorer.

42
Q

Vad är skillnaden mellan primär succession och sekundär succession?

A

Primär succession involverar invandring och gradvis förändring av artsammansättningen på ny mark, medan sekundär succession sker efter en störning där marken fortfarande finns kvar.

43
Q

Vilka är de olika zonerna i ett sjöekosystem?

A

Zonerna i ett sjöekosystem inkluderar littoralen (strandzonen), profundalen (djupbottenzonen) och pelagialen (det fria vattnet).

44
Q

Vad är skillnaden mellan näringsrika (eutrofa) och näringsfattiga (oligotrofa) sjöar?

A

Näringsrika sjöar har högt näringsinnehåll och ofta lågt siktdjup, medan näringsfattiga sjöar har lågt näringsinnehåll och högt siktdjup.