Instuderingsfrågor genetik & evolution Flashcards

1
Q

Hur kan migration mellan populationer leda till evolution?

A

Migration mellan populationer kan införa nya alleler och gener i en population, öka den genetiska variationen och därigenom främja evolution genom naturligt urval och anpassning till nya miljöförhållanden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hur kan ett avbrutet genflöde mellan populationer leda till evolution?

A

Ett avbrutet genflöde mellan populationer kan skapa genetisk isolering, vilket kan leda till att olika populationer utvecklar unika alleler och anpassningar över tid. Det kan resultera i uppkomsten av nya arter genom allopatrisk speciation, en form av evolution.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Både inavel och naturligt urval (selektion) är egentligen exempel på icke slumpmässig parning och betraktas alltså som två olika evolutionärs mekansimer. Beskriv vad som skiljer dem åt.

A

Inavel involverar fortplantning mellan nära släktingar och leder till ökad homozygoti, vilket innebär att samma alleler på båda kromosomer av en gen är vanligare. Naturligt urval är en process där individer med vissa genetiska egenskaper gynnas och överlever i större utsträckning på grund av deras fördelaktiga anpassningar till miljön, vilket inte nödvändigtvis ökar homozygoti utan snarare gynnar fördelaktiga alleler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly