Cartilage tissue engineering and regeneration Flashcards

1
Q

Wat zijn de belangrijkste typen collageen in kraakbeen en welke soorten kraakbeen worden ermee geassocieerd?

A
  • Collageen type 2: Rond van vorm, aanwezig in hyalien of articulair kraakbeen, dat zich vooral boven op de botten bevindt en dient om de botten te beschermen tegen direct contact.
  • Collageen type 1: Uitgerekt van vorm, in fibreus kraakbeen, zoals bijvoorbeeld in de meniscus van de knie.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat zijn enkele unieke kenmerken van kraakbeen, en waarom is het moeilijk voor kraakbeen om zelf te herstellen?

A

Chondrocyten onderhouden de matrix, er is geen vascularisatie (wat zelfherstel bemoeilijkt), afwezigheid van zenuwen, en de aanwezigheid van water dat de sponsachtige eigenschappen van kraakbeen behoudt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Welke klinische opties zijn beschikbaar voor het repareren van kraakbeen, en wat zijn de benaderingen voor weefseltechniek in kraakbeenherstel?

A
  • Osteochondrale mozaïekplastiek: Transplantatie van meerdere kleine cilindrische stukken kraakbeen en bot van een niet-gewichtdragend deel van het gewricht naar het defect.
  • Microfractuurtechniek: Gebruik van stamcellen van het beenmerg om kleine defecten te repareren door gaatjes te boren, waarbij de cellen kunnen helpen de schade te herstellen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat zijn de cellulaire benaderingen voor het herstellen van kraakbeenweefsel, en wat zijn de uitdagingen die verband houden met sommige van deze benaderingen?

A
  • Chondrocyten: Autologe chondrocytenimplantatie (ACI) waarbij gezonde kraakbeenbiopten worden genomen, chondrocyten worden gekweekt en vervolgens teruggeplaatst in het defectgebied onder een periostflap. Uitdagingen zijn onder andere de redifferentiatie van chondrocyten en mogelijke vrijlating van collageenverterende enzymen.
  • Stamcellen: Pluripotente stamcellen die kunnen differentiëren naar chondrocyten met verschillende groeifactoren, maar ook kunnen leiden tot ongewenste vormingen zoals calcificaties.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly