Chapter 6 Flashcards Preview

Peds > Chapter 6 > Flashcards

Flashcards in Chapter 6 Deck (78):
1

Which statement explains why it can be difficult to assess a child's dietary intake?
a. No systematic assessment tool has been developed for this purpose.
b. Biochemical analysis for assessing nutrition is expensive.
c. Families usually do not understand much about nutrition.
d. Recall of children's food consumption is frequently unreliable.

Ans: D
It is difficult for parents to recall exactly what their child has eaten. Concurrent food diaries are somewhat more reliable.
Systematic tools have been developed and are available.
Nutrients for different foods are known; the quantity and type of food consumed are the facts that are difficult to ascertain.
The family does not need nutritional knowledge to describe what the child has eaten.

2

The nurse is ready to begin a physical examination on an 8-month-old infant. The child is sitting contentedly on the mother's lap, chewing on a toy. What should the nurse do first?
a. Elicit reflexes.
b. Auscultate the heart and lungs.
c. Examine the eyes, ears, and mouth.
d. Examine the head, systematically moving toward the feet.

Ans: B
While the child is quiet, auscultation should be performed.
It may disturb or upset the child to elicit reflexes first, making auscultation and the remainder of the physical examination difficult.
It may disturb or upset the child to examine the eyes, ears, and mouth first, making auscultation and the remainder of the physical examination difficult.
Although most physical examinations proceed from the head to the feet, the nurse should perform the assessment for a child in an order that moves from least disturbing to most disturbing from the child's perspective.

3

The nurse is assessing a 3-year-old African-American child who is being seen in the clinic for the first time. The child's height and weight are in the 20th percentile on the commonly used growth chart from the National Center for Health Statistics. When interpreting the data, the nurse recognizes
a. child's growth is within normal limits.
b. child's growth is not within normal limits.
c. growth chart is not accurate for African-American children.
d. growth chart is not useful until several measurements are plotted over time.

Ans: A
The growth charts are population based and include all children without regard to race or ethnicity.
A child's growth within the 20th percentile is within the normal range.
Children from different ethnic and racial groups are included, making the growth chart representative for all groups.
The growth chart is useful both for screening and for assessment over time.

4

What is the most accurate method of determining the length of a child younger than 12 months of age?
a. Standing height
b. Estimation of length to the nearest centimeter or 1/2 inch
c. Recumbent length measured in the prone position
d. Recumbent length measured in the supine position

Ans: D
The crown–heel length measurement is the most accurate measurement in infants.
Infants are generally unable to stand for obtaining a height measurement.
Measurement should not be estimated, because an accurate measurement is required to determine growth.
The infant should be measured in the supine position, not the prone position.

5

The nurse needs to take the blood pressure of a small child. Of the cuffs available, one is too large and one is too small. The best nursing action is to
a. use the small cuff.
b. use the large cuff.
c. use either cuff, using palpation method.
d. locate the proper-sized cuff before taking the blood pressure

Ans: D
To obtain an accurate blood pressure reading, it is preferable to use the proper-sized cuff. Therefore, locating one before taking the blood pressure is the best nursing action.
The smaller cuff gives a falsely increased blood pressure and is not the method of choice.
The larger cuff, which may give a falsely lowered blood pressure, is preferable to the smaller cuff, which gives a falsely increased blood pressure, but neither is the method of choice.
Auscultation is preferred to palpation.

6

The nurse is assessing skin turgor in a child. The nurse grasps the skin on the abdomen between the thumb and index finger, pulls it taut, and quickly releases it. The tissue remains suspended, or tented, for a few seconds, and then slowly falls back on the abdomen. Based on the nurse’s knowledge of assessing skin turgor, the assessment finding is that the
a. tissue shows normal elasticity.
b. child is properly hydrated.
c. assessment is done incorrectly.
d. child has poor skin turgor

Ans: D
Tenting is the term for poor skin turgor.
In normal elasticity, the skin would return immediately to its original position.
If the child is properly hydrated, skin turgor would be elastic.
The correct way to assess turgor is to grasp the skin on the abdomen between the thumb and index finger, pull it taut, and quickly release it.

7

Which explains the importance of detecting strabismus in young children?
a. Color vision deficit may result.
b. Amblyopia, a type of blindness, may result.
c. Epicanthal folds may develop in the affected eye.
d. Ptosis may develop secondarily.

Ans: B
Amblyopia may develop if the eyes do not work together. The brain may ignore the visual cues from one eye, resulting in blindness.
Color vision depends on rods and cones in the retina, not muscle coordination.
Epicanthal folds are present at birth.
Ptosis, or drooping eyelids, is not related to strabismus (or crossed eyes).

8

The appropriate direction to pull the pinna of an infant during an otoscopic examination is
a. down and back.
b. down and forward.
c. up and forward.
d. up and back.

Ans: A
The correct position for an infant's ear examination is to pull the pinna down and back.
Pulling the pinna down and forward is the correct position for a child age 3 years and over.
Pulling the pinna up and forward will not allow sufficient visualization of the ear.
Pulling the pinna up and back will not allow sufficient visualization of the ear.

9

The most appropriate method for a nurse to use to view the tonsils and oropharynx of a 6-year-old child is to
a. ask child to open mouth wide and say "Ahh."
b. ask child to open mouth wide, and then place tongue blade in the center back area of the tongue.
c. examine mouth when child is crying to avoid use of tongue blade.
d. pinch nostrils closed until child opens mouth, then insert tongue blade.

Ans: A
If the child is cooperative, the child can open the mouth and move the tongue around for the examiner.
No tongue blade is necessary to visualize the tonsils and oropharynx if the child cooperates.
During crying, there is insufficient opportunity to completely visualize the tonsils and oropharynx.
It is traumatic to pinch the nostrils closed until the child opens the mouth. There is no reason to use such measures, especially with cooperative children.

10

When assessing a preschooler's chest, the nurse would expect
a. respiratory movements to be chiefly thoracic.
b. anteroposterior diameter to be equal to the transverse diameter.
c. intercostal retractions on respiratory movement
d. movement of the chest wall to be symmetric bilaterally and coordinated with breathing.

Ans: D
The preschool-aged child should have symmetric chest movement bilaterally and a coordinated breathing pattern.
At this age, breathing is a coordinated function and is primarily abdominal or diaphragmatic. Thoracic breathing occurs in older children, particularly girls.
The anteroposterior diameter is equal to the transverse diameter in infants. As the child grows, the chest normally increases in the transverse direction; therefore, the anteroposterior diameter is less than the lateral diameter.
Intercostal retractions are indicative of respiratory distress.

11

Superficial palpation of the abdomen is often perceived by the child as tickling. Which measure by the nurse is most likely to minimize this sensation and promote relaxation?
a. Palpate another area simultaneously.
b. Ask the child not to laugh or move if it tickles.
c. Begin with deeper palpation and gradually progress to superficial palpation.
d. Have the child "help" with palpation by placing his or her hand over the palpating hand.

Ans: D
Having the child “help” allows the nurse to perform the assessment while including the child in his or her care.
Palpating another area simultaneously would not promote relaxation and would make it more difficult to perform the abdominal assessment.
Asking a child not to laugh or move if it tickles may only contribute to the child's laughter or may prove frustrating to both the child and the nurse.
Deeper palpation will enhance the "tickling" sensation, not lessen it.

12

Which observation suggests that an abnormality may be present in a full-term neonate?
a. Absence of tears
b. Engorged breasts
c. Lack of a sucking reflex
d. Inability to visually fix and follow an object

Ans: C
The sucking reflex is essential for feeding. The absence may indicate significant neuromuscular problems.
Tears are usually not present at birth.
Some infants will have engorged breasts and may have milky secretions at birth.
The ability to fix on a moving object, not a still object, in the range of 45 degrees when held 8 to 10 inches away is present at birth, but the neonate does not follow an object until later in infancy.

13

Which statement is true concerning the increased use of telephone triage by nurses?
a. Telephone triage has led to an increase in health care costs.
b. Emergency department visits are not recommended by nurses, and therefore they are not a component of telephone triage.
c. Access to high-quality health care services has increased through telephone triage.
d. Home care is often recommended when it is not appropriate.

Ans: C
The judicious use of telephone triage has decreased the number of unnecessary visits, allowing time for improved care.
Health care costs have decreased because of fewer visits to emergency departments.
Based on the response to screening questions, the triage nurse determines whether the child needs to be referred to emergency medical services. The nurse can then initiate the call if needed.
Home care is recommended only when indicated, based on the screening questions.

14

The nurse is interviewing the mother of Adam, age 9 years. Which question would be the most appropriate as the nurse begins to assess Adam's school performance?
a. "Did Adam go to preschool?"
b. "Does Adam have problems at school?"
c. "How is Adam doing in school?"
d. "How well does Adam seem to be doing in school?"

Ans: C
How is Adam doing in school? is an open-ended question without any descriptive terms that may limit the mother's responses.
Did Adam go to preschool? is a close-ended question, which will elicit a yes or no ANS.
Does Adam have problems at school? is a close-ended question that implies Adam is not doing well.
How well does Adam seem to be doing in school? is a close-ended question that will have a short ANS and assumes Adam is doing well.

15

What assessment tool would help the nurse assess a family member's satisfaction with the family's functional state?
a. Genogram
b. Sociogram
c. Family ECOMAP
d. Family Apgar score

Ans: D
The family Apgar score is a brief screening tool that is designed to assess satisfaction with family functioning.
Also called a pedigree, a genogram is a diagram of a family's health history.
A sociogram consists of drawings of circles that indicate significant persons in a person's life.
An ECOMAP consists of circles that are used to represent a family and names of other significant people, agencies, and institutions in the family environment.

16

A nurse is conducting a health history on an adolescent. Components of the health history include (Select all that apply)
a. sexual history.
b. review of systems.
c. physical assessment.
d. growth measurements.
e. family medical history.

Ans: A, B, E

17

1. The nurse is seeing an adolescent boy and his parents in the clinic for the first time. What should the nurse do first?
a. Introduce self.
b. Make family comfortable.
c. Explain purpose of interview.
d. Give assurance of privacy.

ANS: A
The first thing that nurses should do is to introduce themselves to the patient and family. Parents and other adults should be addressed with appropriate titles unless they specify a preferred name. During the initial part of the interview, the nurse should include general conversation to help make the family feel at ease. Clarification of the purpose of the interview and the nurse’s role is the next thing that should be done. The interview should take place in an environment as free of distraction as possible. In addition, the nurse should clarify which information will be shared with other members of the health care team and any limits to the confidentiality.

18

2. Which is most likely to encourage parents to talk about their feelings related to their child’s illness?
a. Be sympathetic.
b. Use direct questions.
c. Use open-ended questions.
d. Avoid periods of silence.

ANS: C
Closed-ended questions should be avoided when attempting to elicit parents’ feelings. Open-ended questions require the parent to respond with more than a brief answer. Sympathy is having feelings or emotions in common with another person rather than understanding those feelings (empathy). Sympathy is not therapeutic in helping the relationship. Direct questions may obtain limited information. In addition, the parent may consider them threatening. Silence can be an effective interviewing tool. It allows sharing of feelings in which two or more people absorb the emotion in depth. Silence permits the interviewee to sort out thoughts and feelings and search for responses to questions.

19

3. Which communication technique should the nurse avoid when interviewing children and their families?
a. Using silence
b. Using clichés
c. Directing the focus
d. Defining the problem

ANS: B
Using stereotyped comments or clichés can block effective communication, and this technique should be avoided. After use of such trite phrases, parents will often not respond. Silence can be an effective interviewing tool. Silence permits the interviewee to sort out thoughts and feelings and search for responses to questions. To be effective, the nurse must be able to direct the focus of the interview while allowing maximal freedom of expression. By using open-ended questions, along with guiding questions, the nurse can obtain the necessary information and maintain the relationship with the family. The nurse and parent must collaborate and define the problem that will be the focus of the nursing intervention.

20

4. What is the single most important factor to consider when communicating with children?
a. The child’s physical condition
b. Presence or absence of the child’s parent
c. The child’s developmental level
d. The child’s nonverbal behaviors

ANS: C
The nurse must be aware of the child’s developmental stage to engage in effective communication. The use of both verbal and nonverbal communication should be appropriate to the developmental level. Although the child’s physical condition is a consideration, developmental level is much more important. The parents’ presence is important when communicating with young children but may be detrimental when speaking with adolescents. Nonverbal behaviors will vary in importance, based on the child’s developmental level.

21

5. Which approach would be best to use to ensure a positive response from a toddler?
a. Assume an eye-level position and talk quietly.
b. Call the toddler’s name while picking him or her up.
c. Call the toddler’s name and say, “I’m your nurse.”
d. Stand by the toddler, addressing him or her by name.

ANS: A
It is important that the nurse assume a position at the child’s level when communicating with the child. By speaking quietly and focusing on the child, the nurse should be able to obtain a positive response. The nurse should engage the child and inform the toddler what is going to occur. If the nurse picks up the child without explanation, the child is most likely going to become upset. The toddler may not understand the meaning of the phrase, “I’m your nurse.” If a positive response is desired, the nurse should assume the child’s level when speaking if possible.

22

6. What is an important consideration for the nurse who is communicating with a very young child?
a. Speak loudly, clearly, and directly.
b. Use transition objects, such as a doll.
c. Disguise own feelings, attitudes, and anxiety.
d. Initiate contact with child when parent is not present.

ANS: B
Using a transition object allows the young child an opportunity to evaluate an unfamiliar person (the nurse). This will facilitate communication with a child this age. Speaking in this manner will tend to increase anxiety in very young children. The nurse must be honest with the child. Attempts at deception will lead to a lack of trust. Whenever possible, the parent should be present for interactions with young children.

23

7. A nurse is preparing to assess a 3-year-old child. What communication technique should the nurse use for this child?
a. Focus communication on child.
b. Explain experiences of others to child.
c. Use easy analogies when possible.
d. Assure child that communication is private.

ANS: A
Because children of this age are able to see things only in terms of themselves, the best approach is to focus communication directly on them. Children should be provided with information about what they can do and how they will feel. With children who are egocentric, experiences of others, analogies, and assurances that the communication is private will not be effective because the child is not capable of understanding.

24

8. The nurse’s approach when introducing hospital equipment to a preschooler should be based on which principle?
a. The child may think the equipment is alive.
b. The child is too young to understand what the equipment does.
c. Explaining the equipment will only increase the child’s fear.
d. One brief explanation will be enough to reduce the child’s fear.

ANS: A
Young children attribute human characteristics to inanimate objects. They often fear that the objects may jump, bite, cut, or pinch all by themselves without human direction. Equipment should be kept out of sight until needed. The child should be given simple concrete explanations about what the equipment does and how it will feel to the child. Simple, concrete explanations will help alleviate the child’s fear. The preschooler will need repeated explanations as reassurance.

25

9. A nurse is assigned to four children of different ages. In which age group should the nurse understand that body integrity is a concern?
a. Toddler
b. Preschooler
c. School-age child
d. Adolescent

ANS: C
School-age children have a heightened concern about body integrity. They place importance and value on their bodies and are oversensitive to anything that constitutes a threat or suggestion of injury. Body integrity is not as important a concern to toddlers, preschoolers, or adolescents.

26

10. An 8-year-old girl asks the nurse how the blood pressure apparatus works. The most appropriate nursing action is to:
a. ask her why she wants to know.
b. determine why she is so anxious.
c. explain in simple terms how it works.
d. tell her she will see how it works as it is used.

ANS: C
School-age children require explanations and reasons for everything. They are interested in the functional aspect of all procedures, objects, and activities. It is appropriate for the nurse to explain how equipment works and what will happen to the child. A nurse should respond positively for requests for information about procedures and health information. By not responding, the nurse may be limiting communication with the child. The child is not exhibiting anxiety, just requesting clarification of what will be occurring. The nurse must explain how the blood pressure cuff works so that the child can then observe during the procedure.

27

11. When the nurse interviews an adolescent, which is especially important?
a. Focus the discussion on the peer group.
b. Allow an opportunity to express feelings.
c. Emphasize that confidentiality will always be maintained.
d. Use the same type of language as the adolescent.

ANS: B
Adolescents, like all children, need an opportunity to express their feelings. Often they will interject feelings into their words. The nurse must be alert to the words and feelings expressed. Although the peer group is important to this age group, the focus of the interview should be on the adolescent. The nurse should clarify which information will be shared with other members of the health care team and any limits to confidentiality. The nurse should maintain a professional relationship with adolescents. To avoid misinterpretation of words and phrases that the adolescent may use, the nurse should clarify terms frequently.

28

12. The nurse is having difficulty communicating with a hospitalized 6-year-old child. What technique might be most helpful?
a. Suggest that the child keep a diary.
b. Suggest that the parent read fairy tales to the child.
c. Ask the parent if the child is always uncommunicative.
d. Ask the child to draw a picture.

ANS: D
Drawing is one of the most valuable forms of communication. Children’s drawings tell a great deal about them because they are projections of the child’s inner self. It would be difficult for a 6-year-old child who is most likely learning to read to keep a diary. Parents reading fairy tales to the child is a passive activity involving the parent and child. It would not facilitate communication with the nurse. The child is in a stressful situation and is probably uncomfortable with strangers.

29

13. The nurse is meeting a 5-year-old child for the first time and would like the child to cooperate during a dressing change. The nurse decides to do a simple magic trick using gauze. This should be interpreted as:
a. inappropriate, because of child’s age.
b. a way to establish rapport.
c. too distracting, when cooperation is important.
d. acceptable, if there is adequate time.

ANS: B
A magic trick or other simple game may help alleviate anxiety for a 5-year-old. It is an excellent method to build rapport and facilitate cooperation during a procedure. Magic tricks appeal to the natural curiosity of young children. The nurse should establish rapport with the child. Failure to do so may cause the procedure to take longer and be more traumatic.

30

14. The nurse must assess 10-month-old infant. The infant is sitting on the father’s lap and appears to be afraid of the nurse and of what might happen next. Which initial action by the nurse would be most appropriate?
a. Initiate a game of peek-a-boo.
b. Ask father to place the infant on the examination table.
c. Undress the infant while he is still sitting on his father’s lap.
d. Talk softly to the infant while taking him from his father.

ANS: A
Peek-a-boo is an excellent means of initiating communication with infants while maintaining a safe, nonthreatening distance. The child will most likely become upset if separated from his father. As much of the assessment as possible should be done on the father’s lap. The nurse should have the father undress the child as needed for the examination

31

15. The nurse is taking a health history on an adolescent. Which best describes how the chief complaint should be determined?
a. Ask for detailed listing of symptoms.
b. Ask adolescent, “Why did you come here today?”
c. Use what adolescent says to determine, in correct medical terminology, what the problem is.
d. Interview parent away from adolescent to determine chief complaint.

ANS: B
The chief complaint is the specific reason for the child’s visit to the clinic, office, or hospital. Because the adolescent is the focus of the history, this is an appropriate way to determine the chief complaint. A detailed listing of symptoms will make it difficult to determine the chief complaint. The adolescent should be prompted to tell which symptom caused him to seek help at this time. The chief complaint is usually written in the words that the parent or adolescent uses to describe the reason for seeking help. The parent and adolescent may be interviewed separately, but the nurse should determine the reason the adolescent is seeking attention at this time.

32

16. Where in the health history should the nurse describe all details related to the chief complaint?
a. Past history
b. Chief complaint
c. Present illness
d. Review of systems

ANS: C
The history of the present illness is a narrative of the chief complaint from its earliest onset through its progression to the present. The focus of the present illness is on all factors relevant to the main problem, even if they have disappeared or changed during the onset, interval, and present. Past history refers to information that relates to previous aspects of the child’s health, not to the current problem. The chief complaint is the specific reason for the child’s visit to the clinic, office, or hospital. It does not contain the narrative portion describing the onset and progression. The review of systems is a specific review of each body system.

33

17. The nurse is interviewing the mother of an infant. She reports, “I had a difficult delivery, and my baby was born prematurely.” This information should be recorded under which of the following headings?
a. Past history
b. Present illness
c. Chief complaint
d. Review of systems

ANS: A
The past history refers to information that relates to previous aspects of the child’s health, not to the current problem. The mother’s difficult delivery and prematurity are important parts of the past history of an infant. The history of the present illness is a narrative of the chief complaint from its earliest onset through its progression to the present. Unless the chief complaint is directly related to the prematurity, this information is not included in the history of present illness. The chief complaint is the specific reason for the child’s visit to the clinic, office, or hospital. It would not include the birth information. The review of systems is a specific review of each body system. It does not include the premature birth. Sequelae such as pulmonary dysfunction would be included

34

18. Which is most important to document about immunizations in the child’s health history?
a. Dosage of immunizations received
b. Occurrence of any reaction after an immunization
c. The exact date the immunizations were received
d. Practitioner who administered the immunizations

ANS: B
The occurrence of any reaction after an immunization was given is the most important to document in a history because of possible future reactions, especially allergic reactions. Exact dosage of the immunization received may not be recorded on the immunization record. Exact dates are important to obtain but not as important as a history of reaction to an immunization. The practitioner who administered the immunization does not need to be recorded in the health history. A potentially severe physiologic response is the most threatening and most important information to document for safety reasons.

35

19. When interviewing the mother of a 3-year-old child, the nurse asks about developmental milestones such as the age of walking without assistance. This should be considered:
a. unnecessary information because child is age 3 years.
b. an important part of the family history.
c. an important part of the child’s past history.
d. an important part of the child’s review of systems.

ANS: C
Information about the attainment of developmental milestones is important to obtain. It provides data about the child’s growth and development that should be included in the past history. Developmental milestones provide important information about the child’s physical, social, and neurologic health and should be included in the history for a 3-year-old child. If pertinent, attainment of milestones by siblings would be included in the family history. The review of systems does not include the developmental milestones.

36

20. The nurse is taking a sexual history on an adolescent girl. Which is the best way to determine whether she is sexually active?
a. Ask her, “Are you sexually active?”
b. Ask her, “Are you having sex with anyone?”
c. Ask her, “Are you having sex with a boyfriend?”
d. Ask both the girl and her parent whether she is sexually active.

ANS: B
Asking the adolescent girl whether she is having sex with anyone is a direct question that is well understood. The phrase sexually active is broadly defined and may not provide specific information to the nurse to provide necessary care. The word anyone is preferred to using gender-specific terms such as boyfriend or girlfriend. Because homosexual experimentation may occur, it is preferable to use gender-neutral terms. Questioning about sexual activity should occur when the adolescent is alone.

37

21. When doing a nutritional assessment on a Hispanic family, the nurse learns that their diet consists mainly of vegetables, legumes, and starches. The nurse should recognize that this diet:
a. indicates they live in poverty.
b. is lacking in protein.
c. may provide sufficient amino acids.
d. should be enriched with meat and milk.

ANS: C
The diet that contains vegetable, legumes, and starches may provide sufficient essential amino acids, even though the actual amount of meat or dairy protein is low. Many cultures use diets that contain this combination of foods. It is not indicative of poverty. Combinations of foods contain the essential amino acids necessary for growth. A dietary assessment should be done, but many vegetarian diets are sufficient for growth.

38

22. Which following parameters correlate best with measurements of the body’s total protein stores?
a. Height
b. Weight
c. Skin-fold thickness
d. Upper arm circumference

ANS: D
Upper arm circumference is correlated with measurements of total muscle mass. Muscle serves as the body’s major protein reserve and is considered an index of the body’s protein stores. Height is reflective of past nutritional status. Weight is indicative of current nutritional status. Skin-fold thickness is a measurement of the body’s fat content.

39

23. A nurse is preparing to perform a physical assessment on a toddler. Which approach should the nurse use for this child?
a. Always proceed in a head-to-toe direction.
b. Perform traumatic procedures first.
c. Use minimal physical contact initially.
d. Demonstrate use of equipment.

ANS: C
Parents can remove clothing, and the child can remain on the parent’s lap. The nurse should use minimal physical contact initially to gain the child’s cooperation. The head-to-toe assessment can be done in older children but usually must be adapted in younger children. Traumatic procedures should always be performed last. These will most likely upset the child and inhibit cooperation. The nurse should introduce the equipment slowly. The child can inspect the equipment, but demonstrations are usually too complex for toddlers.

40

24. The nurse is preparing to perform a physical assessment on a 10-year-old girl. The nurse gives her the option of her mother either staying in the room or leaving. This action should be considered:
a. appropriate because of child’s age.
b. appropriate because mother would be uncomfortable making decisions for child.
c. inappropriate because of child’s age.
d. inappropriate because child is same sex as mother.

ANS: A
The older school-age child should be given the option of having the parent present or not. During the examination, the nurse should respect the child’s need for privacy. Although the question was appropriate for the child’s age, the mother is responsible for making decisions for the child. It is appropriate because of the child’s age. During the examination, the nurse must respect the child’s privacy. The child should help determine who is present during the examination.

41

25. A nurse is counseling parents of a child beginning to show signs of being overweight. The nurse accurately relates which body mass index (BMI)-for-age percentile indicates a risk for being overweight?
a. 10th percentile
b. 9th percentile
c. 85th percentile
d. 95th percentile

ANS: C
Children who have BMI-for-age greater than or equal to the 85th percentile and less than the 95th percentile are at risk for being overweight. Children in the 9th and 10th percentiles are within normal limits. Children who are greater than or equal to the 95th percentile are considered overweight.

42

26. The nurse is using the NCHS growth chart for an African-American child. Which statement should the nurse consider?
a. This growth chart should not be used.
b. Growth patterns of African-American children are the same as for all other ethnic groups.
c. A correction factor is necessary when the NCHS growth chart is used for non-Caucasian ethnic groups.
d. The NCHS charts are accurate for U.S. African-American children.

ANS: D
The NCHS growth charts can serve as reference guides for all racial or ethnic groups. U.S. African-American children were included in the sample population. The growth chart can be used with the perspective that different groups of children have varying normal distributions on the growth curves. No correction factor exists.

43

27. Which tool measures body fat most accurately?
a. Stadiometer
b. Calipers
c. Cloth tape measure
d. Paper or metal tape measure

ANS: B
Calipers are used to measure skin-fold thickness, which is an indicator of body fat content. Stadiometers are used to measure height. Cloth tape measures should not be used because they can stretch. Paper or metal tape measures can be used for recumbent lengths and other body measurements that must be made.

44

28. The nurse is using calipers to measure skin-fold thickness over the triceps muscle in a school-age child. What is the purpose of doing this?
a. To measure body fat
b. To measure muscle mass
c. To determine arm circumference
d. To determine accuracy of weight measurement

ANS: A
Measurement of skin-fold thickness is an indicator of body fat. Arm circumference is an indirect measure of muscle mass. The accuracy of weight measurement should be verified with a properly balanced scale. Body fat is just one indicator of weight.

45

29. A nurse notes that a 10-month-old infant has a larger head circumference than chest. The nurse interprets this as a normal finding because the head and chest circumference become equal at which age?
a. 1 month
b. 6 to 9 months
c. 1 to 2 years
d. 2 1/2 to 3 years

ANS: C
Head circumference begins larger than chest circumference. Between ages 1 and 2 years, they become approximately equal. Head circumference is larger than chest circumference before age 1. Chest circumference is larger than head circumference at 2 1/2 to 3 years.

46

30. Which would be best for the nurse to use when determining the temperature of a preterm infant under a radiant heater?
a. Axillary sensor
b. Tympanic membrane sensor
c. Rectal mercury glass thermometer
d. Rectal electronic thermometer

ANS: A
The axillary sensor measures the infrared heat energy radiating from the axilla. It can be used on wet skin, in incubators, or under radiant warmers. Ear thermometry does not show sufficient correlation with established methods of measurement. It should not be used when body temperature must be assessed with precision. Mercury thermometers should never be used. The release of mercury, should the thermometer be broken, can cause harmful vapors. Rectal temperatures should be avoided unless no other suitable way exists for the temperature to be measured.

47

31. What is the earliest age at which a satisfactory radial pulse can be taken in children?
a. 1 year
b. 2 years
c. 3 years
d. 6 years

ANS: B
Satisfactory radial pulses can be used in children older than 2 years. In infants and young children, the apical pulse is more reliable. The apical pulse can be used for assessment at these ages.

48

32. Pulses can be graded according to certain criteria. Which is a description of a normal pulse?
a. 0
b. +1
c. +2
d. +3

ANS: D
A normal pulse is described as +3. A pulse that is easy to palpate and not easily obliterated with pressure is considered normal. A pulse graded 0 is not palpable. A pulse graded +1 is difficult to palpate, thready, weak, and easily obliterated with pressure. A pulse graded +2 is difficult to palpate and may be easily obliterated with pressure.

49

33. Where is the best place to observe for the presence of petechiae in dark-skinned individuals?
a. Face
b. Buttocks
c. Oral mucosa
d. Palms and soles

ANS: C
Petechiae, small distinct pinpoint hemorrhages, are difficult to see in dark skin unless they are in the mouth or conjunctiva.

50

34. The nurse observes yellow staining in the sclera of eyes, soles of feet, and palms of hands. This should be interpreted as:
a. normal.
b. erythema.
c. jaundice.
d. ecchymosis.

ANS: C
Jaundice is defined as the yellow staining of the skin, usually by bile pigments. Yellow staining is not a normal appearance of the skin. Erythema is redness that results from increased blood flow to the area. Ecchymosis is large, diffuse areas, usually black and blue, caused by hemorrhage of blood into the skin.

51

35. When palpating the child’s cervical lymph nodes, the nurse notes that they are tender, enlarged, and warm. What is the best explanation for this?
a. Some form of cancer
b. Local scalp infection common in children
c. Infection or inflammation distal to the site
d. Infection or inflammation close to the site

ANS: D
Small nontender nodes are normal. Tender, enlarged, and warm lymph nodes may indicate infection or inflammation close to their location. Tender lymph nodes are not usually indicative of cancer. A scalp infection would usually not cause inflamed lymph nodes. The lymph nodes close to the site of inflammation or infection would be inflamed.

52

36. During a routine health assessment, the nurse notes that an 8-month-old infant has significant head lag. Which is the nurse’s most appropriate action?
a. Teach parents appropriate exercises.
b. Recheck head control at next visit.
c. Refer child for further evaluation.
d. Refer child for further evaluation if anterior fontanel is still open.

ANS: C
Significant head lag after age 6 months strongly indicates cerebral injury and is referred for further evaluation. Reduction of head lag is part of normal development. Exercises will not be effective. The lack of achievement of this developmental milestone must be evaluated.

53

37. The nurse has just started assessing a young child who is febrile and appears very ill. There is hyperextension of the child’s head (opisthotonos) with pain on flexion. Which is the most appropriate action?
a. Refer for immediate medical evaluation.
b. Continue assessment to determine cause of neck pain.
c. Ask parent when neck was injured.
d. Record “head lag” on assessment record, and continue assessment of child.

ANS: A
Hyperextension of the child’s head with pain on flexion is indicative of meningeal irritation and needs immediate evaluation; it is not descriptive of head lag. The pain is indicative of meningeal irritation. No indication of injury is present.

54

38. At what age should the nurse expect the anterior fontanel to close?
a. 2 months
b. 2 to 4 months
c. 6 to 8 months
d. 12 to 18 months

ANS: D
The anterior fontanel normally closes between ages 12 and 18 months. Two to 8 months is too early. The expected closure of the anterior fontanel occurs between ages 12 and 18 months; if it closes between ages 2 and 8 months, the child should be referred for further evaluation.

55

39. During a funduscopic examination of a school-age child, the nurse notes a brilliant, uniform red reflex in both eyes. The nurse should recognize that this is a(n):
a. normal finding.
b. abnormal finding, so child needs referral to ophthalmologist.
c. sign of possible visual defect, so child needs vision screening.
d. sign of small hemorrhages, which will usually resolve spontaneously.

ANS: A
A brilliant, uniform red reflex is an important normal finding. It rules out many serious defects of the cornea, aqueous chamber, lens, and vitreous chamber.

56

40. Parents of a newborn are concerned because the infant’s eyes often “look crossed” when the infant is looking at an object. The nurse’s response is that this is normal based on the knowledge that binocularity is normally present by what age?
a. 1 month
b. 3 to 4 months
c. 6 to 8 months
d. 12 months

ANS: B
Binocularity is usually achieved by ages 3 to 4 months. 1 month is too young. If binocularity is not achieved by ages 6 to 12 months, the child must be observed for strabismus.

57

41. A nurse is preparing to test a school-age child’s vision. Which eye chart should the nurse use?
a. Denver Eye Screening Test
b. Allen picture card test
c. Ishihara vision test
d. Snellen letter chart

ANS: D
The Snellen letter chart, which consists of lines of letters of decreasing size, is the most frequently used test for visual acuity for school-age children. Single cards (Denver—letter E; Allen—pictures) are used for children ages 2 years and older who are unable to use the Snellen letter chart. The Ishihara vision test is used for color vision.

58

42. Which is the most appropriate vision acuity test for a child who is in preschool?
a. Cover test
b. Ishihara test
c. HOTV chart
d. Snellen letter chart

ANS: C
The HOTV test consists of a wall chart of these letters. The child is asked to point to a corresponding card when the examiner selects one of the letters on the chart. The cover test determines ocular alignment. The Ishihara test is used for the detection of color blindness. The Snellen letter chart is usually used for older children

59

43. The nurse is testing an infant’s visual acuity. By what age should the infant be able to fix on and follow a target?
a. 1 month
b. 1 to 2 months
c. 3 to 4 months
d. 6 months

ANS: C
Visual fixation and following a target should be present by ages 3 to 4 months. One to 2 months is too young for this developmental milestone. If the infant is not able to fix and follow by 6 months, further ophthalmologic evaluation is needed.

60

44. The appropriate placement of a tongue blade for assessment of the mouth and throat is:
a. center back area of tongue.
b. side of the tongue.
c. against the soft palate.
d. on the lower jaw.

ANS: B
Side of the tongue is the correct position. It avoids the gag reflex yet allows visualization. Placement in the center back area of the tongue will elicit the gag reflex. Against the soft palate and on the lower jaw are not appropriate places for the tongue blade.

61


45. An appropriate screening test for hearing that can be administered by the nurse to a 5-year-old child is:
a. the Rinne test.
b. the Weber test.
c. conventional audiometry.
d. eliciting the startle reflex.

ANS: C
Conventional audiometry is a behavioral test that measures auditory thresholds in response to speech and frequency-specific stimuli presented through earphones. The Rinne and Weber tests measure bone conduction of sound. Eliciting the startle reflex may be useful in infants.

62

46. What type of breath sound is normally heard over the entire surface of the lungs except for the upper intrascapular area and the area beneath the manubrium?
a. Vesicular
b. Bronchial
c. Adventitious
d. Bronchovesicular

ANS: A
Vesicular breath sounds are heard over the entire surface of lungs, with the exception of the upper intrascapular area and the area beneath the manubrium. Bronchial breath sounds are heard only over the trachea near the suprasternal notch. Adventitious breath sounds are not usually heard over the chest. These sounds occur in addition to normal or abnormal breath sounds. Bronchovesicular breath sounds are heard over the manubrium and in the upper intrascapular regions where trachea and bronchi bifurcate.

63

47. A nurse is assessing a patient admitted for an asthma exacerbation. Which breath sounds does the nurse expect to assess?
a. Rubs
b. Rattles
c. Wheezes
d. Crackles

ANS: C
Asthma causes bronchoconstriction and narrowed passageways. Wheezes are produced as air passes through narrowed passageways. Rubs are the sound created by the friction of one surface rubbing over another. Pleural friction rub is caused by inflammation of the pleural space. Rattles is the term formerly used for crackles. Crackles are the sounds made when air passes through fluid or moisture.

64

48. While caring for a critically ill child, the nurse observes that respirations are gradually increasing in rate and depth, with periods of apnea. What pattern of respiration will the nurse document?
a. Dyspnea
b. Tachypnea
c. Cheyne-Stokes respirations
d. Seesaw (paradoxic) respirations

ANS: C
Cheyne-Stokes respirations are a pattern of respirations that gradually increase in rate and depth, with periods of apnea. Dyspnea is defined as distress during breathing. Tachypnea is an increased respiratory rate. In seesaw respirations, the chest falls on inspiration and rises on expiration.

65

49. The nurse must assess a child’s capillary refill time. This can be accomplished by:
a. inspecting the chest.
b. auscultating the heart.
c. palpating the apical pulse.
d. palpating the skin to produce a slight blanching.

ANS: D
Capillary refill time is assessed by pressing lightly on the skin to produce blanching, and then noting the amount of time it takes for the blanched area to refill. Inspecting the chest, auscultating the heart, and palpating the apical pulse will not provide an assessment of capillary refill time.

66

50. A nurse is assessing a child with an unrepaired ventricular septal defect. Which heart sound does the nurse expect to assess?
a. S3
b. S4
c. Murmur
d. Physiologic splitting

ANS: C
Murmurs are the sounds that are produced in the heart chambers or major arteries from the back-and-forth flow of blood. These are the sounds expected to be heard in a child with a ventricular septal defect because of the abnormal opening between the ventricles. S3 is a normal heart sound sometimes heard in children. S4 is rarely heard as a normal heart sound. If heard, medical evaluation is required. Physiologic splitting is the distinction of the two sounds in S2, which widens on inspiration. It is a significant normal finding.

67

51. The nurse has determined the rate of both the child’s radial pulse and heart. When comparing the two rates, the nurse should expect that normally they:
a. are the same.
b. differ, with heart rate faster.
c. differ, with radial pulse faster.
d. differ, depending on quality and intensity.

ANS: A
Pulses are the fluid wave through the blood vessel as a result of each heartbeat. Therefore, they should be the same.

68


52. A nurse is performing an otoscopic exam on a school-age child. Which direction should the nurse pull the pinna for this age of child?
a. Up and back
b. Down and back
c. Straight back
d. Straight up

ANS: A
With older children, usually those older than 3 years of age, the canal curves downward and forward. Therefore, pull the pinna up and back during otoscopic examinations. In infants, the canal curves upward. Therefore, pull the pinna down and back to straighten the canal. Pulling the pinna straight back or straight up will not open the inner ear canal.

69

53. The nurse has a 2-year-old boy sit in “tailor” position during palpation for the testes. What is the rationale for this position?
a. It prevents cremasteric reflex.
b. Undescended testes can be palpated.
c. This tests the child for an inguinal hernia.
d. The child does not yet have a need for privacy.

ANS: A
The tailor position stretches the muscle responsible for the cremasteric reflex. This prevents its contraction, which pulls the testes into the pelvic cavity. Undescended testes cannot be predictably palpated. Inguinal hernias are not detected by this method. This position is used for inhibiting the cremasteric reflex. Privacy should always be provided for children.

70

54. During examination of a toddler’s extremities, the nurse notes that the child is bowlegged. The nurse should recognize that this finding is:
a. abnormal and requires further investigation.
b. abnormal unless it occurs in conjunction with knock-knee.
c. normal if the condition is unilateral or asymmetric.
d. normal because the lower back and leg muscles are not yet well developed.

ANS: D
Lateral bowing of the tibia (bowlegged) is common in toddlers when they begin to walk. It usually persists until all their lower back and leg muscles are well developed. Further evaluation is needed if it persists beyond ages 2 to 3 years, especially in African-American children.

71

55. At about what age does the Babinski sign disappear?
a. 4 months
b. 6 months
c. 1 year
d. 2 years

ANS: C
The presence of the Babinski reflex after about age 1 year, when walking begins, is abnormal. Four to 6 months is too young for the disappearance of the Babinski reflex. Persistence of the Babinski reflex requires further evaluation.

72

56. A 5-year-old girl is having a checkup before starting kindergarten. The nurse asks her to do the “finger-to-nose” test. The nurse is testing for:
a. deep tendon reflexes.
b. cerebellar function.
c. sensory discrimination.
d. ability to follow directions.

ANS: B
The finger-to-nose test is an indication of cerebellar function. This test checks balance and coordination. Each deep tendon reflex is tested separately. Each sense is tested separately. Although this test enables the nurse to evaluate the child’s ability to follow directions, it is used primarily for cerebellar function.

73

57. Which figure depicts a nurse performing a test for the triceps reflex?
a. c.
b. d.

ANS: A
To test the triceps reflex, the child is placed supine, with the forearm resting over the chest and the triceps tendon is struck with the reflex hammer. The other figures depict tests for biceps reflex (slightly above the antecubital space) patellar (knee) and Achilles (behind the foot).

74

1. The nurse must check vital signs on a 2-year-old boy who is brought to the clinic for his 24-month checkup. What criteria should the nurse use in determining the appropriate-size blood pressure cuff? (Select all that apply.)
a. The cuff is labeled “toddler.”
b. The cuff bladder width is approximately 40% of the circumference of the upper arm.
c. The cuff bladder length covers 80% to 100% of the circumference of the upper arm.
d. The cuff bladder covers 50% to 66% of the length of the upper arm.

ANS: B, C
Research has demonstrated that cuff selection with a bladder width that is 40% of the arm circumference will usually have a bladder length that is 80% to 100% of the upper arm circumference. This size cuff will most accurately reflect measured radial artery pressure. The name of the cuff is a representative size that may not be suitable for any individual child. Choosing a cuff by limb circumference more accurately reflects arterial pressure than choosing a cuff by length.

75

2. Which of the following data would be included in a health history? (Select all that apply.)
a. Review of systems
b. Physical assessment
c. Sexual history
d. Growth measurements
e. Nutritional assessment
f. Family medical history

ANS: A, C, E, F
The review of systems, sexual history, nutritional assessment, and family medical history are part of the health history. Physical assessment and growth measurements are components of the physical examination

76

3. A nurse is performing an assessment on a school-age child. Which findings suggest the child is getting an excess of vitamin A? (Select all that apply.)
a. Delayed sexual development
b. Edema
c. Pruritus
d. Jaundice
e. Paresthesia

ANS: A, C, D
Excess vitamin A can cause delayed sexual development, pruritus, and jaundice. Edema is seen with excess sodium. Paresthesia occurs with excess riboflavin.

77

4. A nurse is planning to use an interpreter during a health history interview of a non-English speaking patient and family. Which nursing care guidelines should the nurse include when using an interpreter? (Select all that apply.)
a. Elicit one answer at a time.
b. Interrupt the interpreter if the response from the family is lengthy.
c. Comments to the interpreter about the family should be made in English.
d. Arrange for the family to speak with the same interpreter, if possible.
e. Introduce the interpreter to the family.

ANS: A, D, E
When using an interpreter, the nurse should pose questions to elicit only one answer at a time, such as: “Do you have pain?” rather than “Do you have any pain, tiredness, or loss of appetite?” Refrain from interrupting family members and the interpreter while they are conversing. Introduce the interpreter to family and allow some time before the interview for them to become acquainted. Refrain from interrupting family members and the interpreter while they are conversing. Avoid commenting to the interpreter about family members because they may understand some English.

78

1. Place in correct sequence, the assessment examination techniques used when performing an abdominal assessment. Begin with the first technique and end with the last. Provide answer using lowercase letters separated by commas (e.g., a, b, c, d).
a. Auscultation
b. Palpation
c. Inspection
d. Percussion

ANS:
c, a, d, b
The correct order of abdominal examination is inspection, auscultation, percussion, and palpation. Palpation is always performed last because it may distort the normal abdominal sounds.