Chapter 7 Flashcards Preview

MET CS 682 > Chapter 7 > Flashcards

Flashcards in Chapter 7 Deck (43):
1

1. User-centered development is a process in that the needs of the stakeholders are studied and analyzed as well as the reasons why the system should be developed.

Answer: True Page: 245 LOD: Easy

2

2. Use case modeling is the process of modeling a system's users and the activities they perform.

Answer: False Page: 245 LOD: MediumRationale: Use case modeling is the process of modeling a system's functions in terms of business events, who initiated the events, and how the system responds to those events.

3

3. Use case modeling was originally conceived by Dr.Ivar Jacobson.

Answer: True Page: 245 LOD: Easy

4

6. To accurately and thoroughly create use cases demands minimal user involvement but a significant investment in the system analyst's time.

Answer: False Page: 246 LOD: MediumRationale: To accurately and thoroughly create use cases demands a high level of user involvement.

5

7. A use case is a behaviorally related sequence of steps (a scenario) for the purpose of completing a single business task.

Answer: True Page: 246 LOD: Medium

6

8. An actor is anything that needs to interact with the system to exchange information.

Answer: True Page: 247 LOD: Easy

7

9. There are primarily four types of actors.

Answer: True Page: 273 LOD: Easy

8

10. A temporal event is an event triggered by the system itself.

Answer: False Page: 248 LOD: EasyRationale: A temporal event is an event triggered by time.

9

11. An extension use case is a use case that extends the functionality of the original use case and may be invoked many times by other use cases.

Answer: False Page: 248 LOD: MediumRationale: An extension use case is a use case that extends the functionality of the original use case and may be only invoked by the use case it is extending.

10

12. An abstract use case is available for referencing (or use) by any other use case that requires its functionality.

Answer: True Page: 249 LOD: Easy

11

13. Modeling the 'depends on' relationship between use cases provides a model that is an excellent tool for planning and scheduling purposes.

Answer: True Page: 249 LOD: Easy

12

16. A business requirements use case captures the interactions with the user in a manner that is free of technology and implementation details.

Answer: True Page: 252 LOD: Medium

13

17. A use case's alternate courses document the behaviors of the use case if an exception or variation to the typical course occurs.

Answer: True Page: 258 LOD: Easy

14

18. The use case ranking and priority matrix is completed only by the development team.

Answer: False Page: 260-261 LOD: MediumRationale: The use case ranking and priority matrix is completed with input from the stakeholders and the development team.

15

19. When using the use case ranking and priority matrix to determine the importance of use cases, the use cases with the highest scores should be assigned the highest priority.

Answer: True Page: 261 LOD: Easy

16

20. When constructing a use case dependency diagram, it is possible to have use cases which have no dependencies.

Answer: True Page: 261-262 LOD: Easy

17

21. A use case diagram graphically depicts the interactions between system processes and data.

Answer: False Page: 246 LOD: MediumRationale: A use case diagram graphically depicts the interactions between the system and external systems and users.

18

22. Functional decomposition refers to the tendency for the functionality of information systems to degrade over time.

Answer: False Page: 246 LOD: MediumRationale: Functional decomposition is the act of breaking a system apart into its subcomponents.

19

23. Use cases are initially defined during the requirements stages of the life cycle.

Answer: True Page: 246 LOD: Medium

20

26. A business requirements use case captures the interactions with the user with technology and implementation details.

Answer: False Page: 252 LOD: MediumRationale: A business requirements use case captures the interactions with the user in a manner that is free of technology and implementation details.

21

27. A use case diagram shows the same thing as a context diagram.

Answer: False Page: 246, 252 LOD: MediumRationale: A context diagram shows the system as a black box.A use case diagram decomposes that black box into functional subcomponents.

22

28. A use case should be named with a verb phrase specifying the goal of the actor.

Answer: True Page: 253 LOD: Easy

23

29. Using a use case ranking and priority matrix, use cases that have a significant impact on the architectural design would tend to be developed first.

Answer: True Page: 261 LOD: Medium

24

30. Using a use case ranking and priority matrix, use cases that include complex functions would tend to be developed first.

Answer: True Page: 261 LOD: Medium

25

31. When looking for actors, which of the following questions is the best one to ask?
A) how often is the system backed up?
B) who or what provides inputs to the system?
C) who is responsible for the budget of the system?
D) who is responsible for training the users?
E) who is responsible for reporting to the project stakeholders?

Answer: B Page: 252 LOD: Medium

26

32. Which of the following cannot be found on a use case narrative?
A) use case name
B) use case type
C) primary business actor
D) description
E) none of these – they can all be found on a use case narrative

Answer: E Page: 257-258 LOD: Medium

27

33. Which of the following can a project manager use to determine the importance of use cases?
A) use case dependency diagram
B) use case glossary
C) use case narrative
D) actor glossary
E) context diagram

Answer: A Page: 261-262 LOD: Easy

28

36. Which of the following is NOT a benefit of use-case modeling?
A) provides a baseline for testing the system
B) provides a framework for driving the system development project
C) provides a baseline for user help systems
D) provides an aid in estimating project scope and schedule
E) all of these are benefits of use-case modeling

Answer: E Page: 245 LOD: Medium

29

37. A motorist stops at a self-service gas station to fill up her car, paying by credit card at the pump. In this use case, who is the primary system actor?
A) the motorist
B) the station owner
C) the credit card authorization company
D) the oil company
E) none of these

Answer: A Page: 247 LOD: Medium

30

38. A motorist stops at a self-service gas station to fill up her car, paying by credit card at the pump. In this use case, who is the primary business actor?
A) the motorist
B) the station owner
C) the credit card authorization company
D) the oil company
E) none of these

Answer: A Page: 247 LOD: Medium

31

39. A motorist stops at a self-service gas station to fill up her car, paying by credit card at the pump. In this use case, who is the external server actor?
A) the motorist
B) the station owner
C) the credit card authorization company
D) the oil company
E) none of these

Answer: C Page: 247 LOD: Medium

32

60. A(n) ____________ is anything that needs to interact with the system to exchange information.

Answer: Actor Page: 247 LOD: Medium

33

61. A temporal event is triggered by _______________________________.

Answer: time Page: 248 LOD: Medium

34

62. A(n) ________________________ extends the functionality of the original use case and may be only invoked by the use case it is extending.

Answer: extension use case Page: 248 LOD: Medium

35

63. A(n) __________________________ represents a form of 'reuse' and is an excellent tool for reducing redundancy among the use cases.

Answer: abstract use case Page: 249 LOD: Medium

36

66. A use case's _____________________________________ is a step-by-step description starting with the actor initiating the use case until the end of the business event.

Answer: typical course of events Page: 258 LOD: Hard

37

67. According to Fred Brooks, the hardest single part of building a software system is deciding ________________________________.

Answer: what to build Page: 244 LOD: Hard

38

68. A(n) ________________________ actor is the stakeholder that directly interfaces with the system to initiate or trigger the business or system event.

Answer: primary system Page: 247 LOD: Medium

39

69. A(n) ________________________ actor is a stakeholder that responds to a request from the use case.

Answer: external server Page: 247 LOD: Medium

40

70. The relationship between an actor and a use case is called a(n) _____________________.

Answer: association Page: 248 LOD: Medium

41

71.List four excellent references for finding potential actors.

Answer: (1) A context diagram that identifies the scope and boundaries of the system (2) Existing system documentation and user manuals (3) Minutes of project meetings and workshops (4) Existing requirements documents, project charter, or statement of work

Page: 251 LOD: Hard

42

72.List five excellent questions to ask when looking for potential actors.

Answer:(1) Who or what provides inputs to the system? (2) Who or what receives outputs from the system? (3) Are interfaces required to other systems? (4) Are there any events that are automatically triggered at a predetermined time? (5) Who will maintain information in the system?

Page: 251 LOD: Hard

43

73.List five excellent questions to ask when looking for potential use cases.

Answer: (1) What are the main tasks of the actor? (2) What information does the actor need from the system? (3) What information does the actor provide to the system? (4) Does the system need to inform the actor of any changes or events that have occurred? (5) Does the actor need to inform the system of any changes or events that have occurred?

Page: 252 LOD: Hard