ECR arresten 2023 Flashcards

1
Q

Bundesverband/DIV

A

Duitse dienstverlener van de informatiemaatschappij die op zijn website slechts een email-adres noemde en verder geen mogelijkheid om contact op te nemen gaf, werd geoordeeld dat dit onvoldoende was om te kunnen voldoen aan de informatieplicht. Er moet een telefoonnummer bij worden vermeld of een elektronisch contacten formulier waarop snel wordt gereageerd.

Naast email adres moet nog een ander communicatiemiddel worden gegeven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Content Services

A

Websites kunnen niet dienen als duurzame drager. De consument moet persoonlijk in staat zijn om de informatie op te slaan en te bewaren zonder dat hij bang hoeft te zijn dat de inhoud zal veranderen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Bavag/ Verien für Konsumenteninformation

A

Een email-box systeem van een bank kan als duurzame drager worden aangemerkt, mits de consument met een actieve gedraging op de hoogte wordt gesteld dat er een bericht is ontvangen en dat deze op de website geraadpleegd kan worden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Appingedam

A

Kern: wel/niet dienstverlener

Dienstverlener van art. 6:230c BW moet ruim worden uitgelegd, een detailhandel of webshop is ook een dienstverlener (dienst is het verkopen).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Amazon/EU

A

Het gaat om art. 6:230m lid 1 onder c. Deze bepaling verplicht de handelaar niet om de consument op de hoogte te stellen van het telefoonnummer wat uitsluitend voor contact met de consument is bedoeld. Ander communicatiemiddel is ook mogelijk, mits het snel en effectief is (terugbellen, chatsessie).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

EU/PE Digital

A

Genereren persoonlijkheidstest door datingsite is een gewone dienst, geen overeenkomst
inzake digitale inhoud ex art. 6:230p sub g BW.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Möbel Kraft

A

De uitzondering inzake maatwerk (ex art. 6:230p sub f 1e BW) geldt ook als de zaak nog gemaakt moet worden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Kamenova

A

Een natuurlijke persoon die op een website tegelijkertijd een aantal advertenties plaatst waarin nieuwe en tweedehandsgoederen te koop worden aangeboden, kan slechts als ‘’handelaar’’ worden gekwalificeerd, en een dergelijke activiteit kan slechts als ‘’handelspraktijk” worden aangemerkt, indien die persoon handelt in het kader van zijn handels-, bedrijfs-, ambachts- of beroepsactiviteit, hetgeen door de rechter moet worden geverifieerd in het licht van alle relevante omstandigheden van het geval.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Tiketa

A

Consument bestelt ticket bij ticketbureau; gaat via een click-wrap akkoord met de voorwaarden. Organisator last het evenement af.
Rechtsregel: een click-wrap is voldoende verwijzing naar de AV als het op een duidelijke en voldoende begrijpelijke wijze ter kennis is gebracht. Nadere plichten volgen uit art. 6:230v lid 2 BW.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Fuhrmann-2

A

Consument zoekt 4 kamers via booking.com - knop ‘ik ga boeken’ ‘voltooi boeking’. Consument komt niet opdagen. Bij uitleg enkel uitgaan van de woorden op de knop zelf. Als er dubbelzinnigheid bestaat, dan is niet aan de voorwaarden voldaan. In de ogen van een normaal geïnformeerd en redelijk omzichtige en oplettende consument.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Ekofrukt

A

Geen contractsvrijheid (of discretie van overheidsdienst) –> het is niet aan een derde partij of overheidsdienst of iets een gekwalificeerde elektronische handtekening is

  • Drie accumulatieve eisen:
  • Geavanceerde elektronische handtekening
  • Gekwalificeerd middel voor aanmaken elektronische handtekening
  • Gekwalificeerd certificaat
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

First Data/Attingo

A

Basisregels waaraan moet zijn voldaan om aan de informatieplicht
van art. 6:234 BW te voldoen:
- De gebruiker moet het initiatief nemen tot bekendmaking van de voorwaarden.
- dat het duidelijk is welke voorwaarden van toepassing zijn.
- dat de wederpartij daarvan eenvoudig kennis kan nemen.

Enkel verwijzen naar de naam van de AV is onvoldoende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Centavos/Nieuwenhuis

A

Als de verzender een bericht stuurt naar een (mail)adres dat voor de ontvanger toegankelijk is en het bericht daar is aangekomen, dan is de rechtshandeling tot stand gekomen. Daarbij geldt dat de verzender niet uit zichzelf hoeft te controleren of de persoon naar wiens adres de email in het verleden ook al werd verstuurd ook nu nog betrokken is bij de ontvangende organisatie. Dit sluit aan bij ontvangsttheorie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

JPR/Grunning

A

Het moment van bijschrijving bij de begunstigde is beslissend. Art. 7:534 BW staat niet in de weg aan deze beslissing.
Als de bijschrijving heeft plaatsgevonden op de dag van het faillissement, dan mag de curator het bedrag terugvorderen, art. 6:114 lid 2 BW.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

De geplunderde bankrekening

A

Moet de bank terugbetalen op grond van art. 7:528 BW?

HR: het gaat om dwingendrechtelijke consumentenbescherming (art. 7:550 BW).
- Consument heeft niet te lang gewacht met melden (art. 7:524 lid 1 sub b BW) want subjectieve kennis is beslissend.
- Consument is niet grof nalatig geweest (art. 7:528 jo. 529 lid 1 BW), je mag onbezorgd op vakantie.

Was niet de vraag was of het teruggedraaid kon worden, maar of de klant het van de bank terug kon krijgen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Devante/Hascor

A

Hascor trapt in een phising-mail en Devante wil dat Hascor alsnog de factuur uit de juiste eerste mail betaald. Hascor meent bevrijdend te hebben betaald omdat hij er vanuit mocht gaan dat de vervalste factuur de bankrekening van de schuldeiser betrof.
Bij de risicoverdeling moet volgens de HR rekening worden gehouden met de omstandigheden van het geval. Devante toch gebonden aan valse factuur.

Rechtsregel: degene wiens documenten worden vervalst is niet gebonden aan de vervalsing, ook al mag de wederpartij erop vertrouwen dat het document van de juiste persoon afkomstig is. Dat is anders als verzendende partij door onzorgvuldigheid de fraude in de hand heeft gewerkt.

17
Q

Arvato/X

A

Sancties voor inbreuken op de bepalingen van de richtlijn consumenten moeten doeltreffend, evenredig en afschrikkend zijn. Ambtshalve toepassing van de richtlijn is het dwingend recht.

18
Q

Luchtvaartmaatschappij/ACM

A

Het moet mogelijk zijn fouten te herstellen, dus je moet bij de gegevens kunnen die je hebt ingevuld.
Ook is snelle en effectieve communicatie vereist, dus een no-reply mail bij invullen contact formulier is onvoldoende.

19
Q

Profvoetballer/Nike

A

Ontvangen = hangen
Aannemelijk maken dat de wederpartij het bericht heeft ontvangen. Is zeker het geval als eerder contact is geweest via hetzelfde e-mailadres.

20
Q

PR Aviation/Ryanair

A

PR Avition maakt geautomatiseerd gebruik van info op site van Ryanair. Inhoud op site wordt niet door enig intellectueel eigendomsrecht beschermd.

Volgens Hof onderscheid maken tussen clickwrap en browsewrap. Bij de clickwrap-methode is het klikken op ‘akkoord’ vereist als de pop-up verschijnt. Bij browsewrap is dit geen vereiste, waarbij voorwaarden vaak ergens onderin de site staan.
Er is geen ovk tot stand gekomen. Als Ryanair gebruik had gemaakt van clickwrapping, was er wel sprake van aanbod en aanvaarding, omdat je daarbij expliciet akkoord moet gaan met de voorwaarden.

Rechtsregel: een verwijzing onder de website (browsewrap) is onvoldoende om bescherming aan te nemen, zelfs als de bezoeker een professionele partij is.

21
Q

OPR/HOC

A

Kredietverschaffer OPR laat klanten inloggen via Idin (de bankomgeving).
- Probleem: verschil inloggen in systeem (identificatie) en beveiligen van document.
- Voldoende betrouwbaar (art. 3:15a BW) -> elektronische onderhandse akte (art. 156a Rv) -> vereist voor het aangaan van een particuliere borgtocht (art. 6:227a jo. art. 7:859 lid 1 BW).

22
Q

Dodge

A

Er moet vermeld worden dat er sprake is van een herroepingsrecht art. 6:230m lid 1 sub h BW. Indien dit niet wordt gedaan, dan wordt de termijn verlengd naar maximaal een jaar.

23
Q

Borgtocht bij Swishfund

A

Art. 3:15a BW is alleen geldig als de ovk aan het schriftelijke vormvereiste heeft voldaan. Als een e-handtekening voldoende betrouwbaar is, dan is aan het vormvereiste voldaan. Kijken of de methode een groot risico heeft op misbruik.

Om identificatie bij elektronische handtekening te waarborgen, kan gebruik gemaakt worden van een gekwalificeerde of een geavanceerde elektronische handtekening.

24
Q

Bitcoin Meester

A

Eiser heeft via bitcoin meester 14 transacties in 12 minuten gedaan waardoor grote winst. Dit viel op, eiser uitgelogd op zijn account en bij opnieuw inloggen waren alle transacties ongedaan gemaakt.

Rechtsregel: geen gerechtvaardigd vertrouwen op grond van art. 3:33 en 3:35 BW, eiser had moeten weten dat de transacties een te hoog rendement hadden.

25
Q

AV Hosting provider

A

De ondergrens van art. 6:234 BW is hier bepaald. Als niet goed genoeg is verwezen naar de AV dan kan geen beroep worden gedaan op een exoneratiebeding uit die voorwaarden.

26
Q

Piggy loyalty

A

Een elektronische handtekening gezet door een keurslager op de tablet van Piggy en in systeem van Piggy is niet voldoende betrouwbaar.
De handtekening op de tablet is geen gekwalificeerde handtekening: dus geen automatische gelijkstelling.

27
Q

Top Crown Jewelry

A

In dit geval was de platform aanbieder zelf de verstorende rol in het contractproces, waardoor zij aansprakelijk gesteld konden worden door de consument op grond van onrechtmatige daad (6:162). De koper maakt gebruik van het platform en mag er hierbij van uitgaan dat deze naar behoren werkt. Als de platform aanbieder te late aanbiedingen doet accepteren, dan valt dat aan te merken als een tekortkoming in de nakoming van de contractuele zorgplicht.

28
Q

BOG Auctions

A

Algemene voorwaarden BOG Auctions worden vernietigd, want ze zijn onredelijk bezwarend. Betreffende voorwaarden: bieder blijft gebonden ook al was zijn bod niet het hoogste, de verkoper kan het bod gunnen aan een ander dan de hoogste bieder. Verder kon BOG Auctions zelf de prijzen opdrijven. Daarnaast was er sprake van eigenlijke en oneigenlijke dwaling, en was het in strijd met de r&b.

29
Q

Rb. Oost-Brabant 26 oktober 2022, ECLI:NL:RBOBR:2022:4667

A

-Grondslag: art. 6:234 jo. 6:230b en c
- hyperlink in mail
- Problematiek werkende link

  • Bewijsprobleem: wanneer werkt welke link naar welk document