IPR arresten Flashcards

1
Q

Reparation for Injuries Suffered in the Service of the United Nations

A

Een werknemer van de VN overlijdt en dit kan worden toegerekend aan de Israëlische staat. Op dat moment was Israël nog geen lidstaat van de VN.
De VN beschikt over rechtspersoonlijkheid. Kijken naar oprichtingsverdrag. De doelstellingen van de VN, zoals die in het oprichtingsverdrag zijn omschreven zonder rechtspersoonlijkheid niet kunnen worden gerealiseerd. Rechtspersoonlijkheid is in dit geval implied power.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Supreme Court of Canada, Sucession of Quebec

A

Heeft Québec op grond van het zelfbeschikking recht om zich van Canada af te scheiden?

In 3 situaties recht op externe zelfbeschikking omdat hun mogelijkheid is ontzegd om intern hun zelfbeschikkingsrecht uit te oefenen.
- waar een volk wordt onderdrukt
- waar groep toegang overheid wordt ontzegd
- voormalige koloniën

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Legal consequences of Separation of the Chagos Archipelago from Maurits

A

Het betreft een juridisch geschil tussen Maurits en Verenigd Koninkrijk betreffende de Chagos archipel, een eiland groep in het midden van de Indische Oceaan. Afkondiging van ‘beschermd zeegebied’ kan enkel door de kuststaat.

De vraag was of de afkondiging van een beschermd zeegebied door het Verenigd Koninkrijk in strijd was met het Zeerechtverdrag.
Het IGH oordeelde dat de afkoniging van het beschermd zeegebied rond de Chagos archipel door Verenigd Koninkrijk onrechtmatig was.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Legality of the Use by a State of Nuclear Weapons in Armed Conflict

A

Heeft een Wereldgezondheidsorganisatie de bevoegdheid om vragen te stellen over het gebruik van kernwapens in oorlogen. Het moet vallen binnen het field of activity.

Om dit te beoordelen kijken naar het oprichtingsverdrag.
Een internationale organisatie kan slechts over bevoegdheden beschikken die de lidstaten haar hebben willen geven. In casu kan niet worden gesteld dat de lidstaten de bedoeling hebben gehad om aan de wereldgezondheidsorganisatie de bevoegdheid te geven om vragen te stellen aan IGH over nucleaire politiek. Zij heeft de bevoegdheid dus niet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

North Sea Continental Shelf Cases (Germany vs Denmark-Nl) - casus

A

Duitsland ondertekende het verdrag wel, maar ratificeerde het nooit. Zij maakte bezwaar, omdat het equidistantiebeginsel landen met een convexe kust, zoals Nederland en Denemarken bevoordeelt ten opzichte van landen met een concave kust, zoals Duitsland. Denemarken en Nederland zeiden dat dit beginsel deel van het gewoonterecht was geworden. Is het gewoonterecht geworden?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

North Sea Continental Shelf Cases (Germany vs Denmark-Nl) - vereisten uit het arrest

A

De statenpraktijk moet voldoen aan volgende eisen om relevant te zijn voor de vorming van internationaal gewoonterecht:

  • Als regel in een multilateraal verdrag is opgenomen, kan dit een argument zijn om te spreken van gewoonterechtelijke regel
  • Verstrijken van tijd is sinds de vaststelling van de regel niet noodzakelijk
  • Algemene praktijk: gedurende tijdsverloop moet het gedrag van staten (state practice) omvangrijk (extensive) en vrijwel uniform zijn. (virtually uniform)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Military and paramilitary activities in and against Nicaragua (Nicaragua v. United States of America)

A

De VS levert steun aan de contrarebellen in Nicaragua. Nicaragua stelt dat daarmee de normen van het VN-verdrag (verbod op gebruik van geweld, art. 2 lid 4 VN-Handvest) heeft geschonden.

Doordat het was gebaseerd op een multilateraal verdrag, was er geen rechtsmacht aanwezig. Hierdoor moet het Hof zich richten op de gewoonterechtelijke (ipv verdragsrechtelijke) regel.

Het verbod op gebruik van geweld en recht van zelfverdediging hoort bij gewoonterecht.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Legality of the threat or use of nuclear weapons

A

Door Algemene Vergadering wordt voorgelegd of het dreigen met of met gebruik van nucleaire wapens is toegestaan onder internationaal recht

Met de rechtsovertuiging maar zonder de algemene praktijk is er in principe geen regel van internationaal recht. Er is dus geen regel waaruit kan worden afgeleid dat het gebruik van kernwapens is verboden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Qatar v. Bahrain

A

Is er een verdrag gesloten tussen Qatar en Bahrain?

Een verdrag tussen staten is vormvrij. Er moet naar de inhoud en niet naar de vorm worden gekeken om te bepalen of er juridisch bindende afspraken zijn gemaakt. Toepassing van art. 2 lid 1 sub a WVV. Hieruit blijkt dat elke vorm van geschrift een verdrag kan opleveren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Case Concerning Oil Platforms

A

Amerikaanse oorlogsschepen vernietigen 3 olieplatforms die toebehoren aan de Iraanse staat. Iran stelt VS heeft gehandeld in strijd met internationaal recht. VS zegt is zelfverdediging want Iran had namelijk Amerikaanse voertuigen aangevallen.

VS moet aantonen dat Iran aanvallen uitvoerde op Amerikaanse doelwitten en dat die aanvallen van een karakter waren zodat ze gekwalificeerd konden worden als ‘gewapende aanval’ in zin van art 51 VN-Handvest. Ook aantonen dat handelingen noodzakelijk en proportioneel waren.
Conclusie: de handelingen kunnen niet gekwalificeerd worden als zelfverdediging.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Danikovic tegen Staat der Nederlanden

A

Danikovic heeft NL gedagvaard zich te onthouden van oorlogsgeweld tegen Joegoslavië.

Art. 2 lid 4 VN- Handvest is niet inroepbaar door particulieren. De rechter dient zeer terughoudend te zijn, omdat het gaat om een politieke afweging die is voorbehouden aan het bestuur.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vereniging van Juristen voor de Vrede tegen Staat der Nederlanden

A

Het verbod op geweld van art. 2 lid 4 VN-Handvest is geen eenieder verbindende rechtsbepaling, waardoor burgers geen rechten aan dit verbod kunnen ontlenen (art. 93 GW); slechts staten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Urgenda tegen de Staat der Nederlanden

A

Urgenda kan net als natuurlijke personen een beroep doen op art. 2 en 8 EVRM, aangezien deze artikelen rechtstreekse werking hebben. Urgenda heeft voldoende belang bij haar vordering. Er is reële dreiging van gevaarlijke klimaatverandering.

De staat heeft een positieve verplichting. Een reductieverplichting van tenminste 25 procent per eind 2020 is in lijn met zorgplicht staat. Onrechtmatig om hieraan niet te voldoen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

The Case of de SS Lotus

A

Voor de Turkse kust vindt een botsing tussen Frans en Turks schip plaats. Het Turkse schip zinkt waarna mensen sterven. Frankrijk stelt dat Turkije de kapitein niet mag vervolgen.

De rechtsmacht van een staat strekt in beginsel over zijn eigen grondgebied. Voor rechtsmacht over acties begaan buiten grondgebied van een zaak zal een staat die bevoegdheid moeten ontlenen aan het internationale recht. Kan hij dit niet dan heeft de staat geen rechtsmacht.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Jurisdictional immunities of the State (Germany v Italy)

A

Italianen vorderen schadevergoeding van Duitsland (via Italiaanse rechter) voor schendingen van humanitair oorlogsrecht die zijn begaan door Duitse soldaten in de WOII. Duitsland beroept zich op immuniteit.

De immuniteit van Duitsland voor schade toegebracht door haar strijdkrachten wordt erkend, ook al is er schending van jus cogens.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Democratic Republic of the Congo v. Belgium

A

Tegen de Congolese minister van buitenlandse zaken wordt een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd, omdat hij zich (volgens België) schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden. Congo beroept zich op de immuniteit van haar minister.

Vervolging kan alsnog plaatsvinden op 4 manieren:
- Als minister wordt vervolgd in eigen staat
- Wanneer de staat afstand doet (waiver) van immuniteit van haar minister
- Wanneer minister ambtstermijn heeft afgerond, voor daden voor of na de ambtstermijn en voor personele daden gedurende ambtstermijn
- Sommige internationale hoven en tribunalen kunnen rechtsmacht hebben; zoals Internationaal Strafhof

17
Q

Case Concerning Diplomatic and Consular Staff in Tehran

A

In Iran wordt het personeel van de Amerikaanse ambassade in Tehran voor 444 dagen gegijzeld door een militaire groep. Gedurende gijzeling sprak Iraanse regering steun uit, maar bemoeide zich er verder niet mee.

De Weense verdragen waarbij Iran partij is scheppen de plicht om zorg te dragen voor de bescherming van buitenlands ambassade personeel. Dit heeft Iran nagelaten. Vervolgens kan worden gezegd dat de Iraanse staat verantwoordelijk is geworden voor de gijzeling door deze goed te keuren en de situatie voort te laten bestaan. Iran is dus aansprakelijk.

18
Q

Llanos Oil v. Colombia

A

Llanos heeft aan rechter verlof gevraagd tot het leggen van conservatoir beslag op twee onroerende zaken in Wassenaar, die eigendom zijn van de Republiek van Colombia in Nederland.

Uit het verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer volgt dat de ambtswoning van de ambassadeur niet vatbaar is voor beslag.
Uit art. 22 lid 3 Verdrag inzake diplomatiek verkeer blijkt dat de ambtswoningen van diplomaten onschendbaar zijn.

19
Q

Crime of Genocide (Bosnië en Herzegovina v. Servië en Montenegro)

A

Een militie van Bosnische Serviërs voert een genocide uit op etnische Bosniërs die hun toevlucht hadden gezocht in Srebrenica.

De aansprakelijkheid van een staat kan bestaan indien een persoon of groep handelde onder instructie, aanwijzing of controle van de staat, art. 8 ILC-artikelen; hier handelde de militie op eigen initiatief. Servië dus niet aansprakelijk voor genocide van Srebrenica. Wel heeft Servië art. 1 van Genocidenverdrag geschonden door de genocide niet proberen te voorkomen.

20
Q

Case Concerning Pulp Mills on the River Uruguay (Argentina v. Uruguay)

A

Argentinië en Uruguay hebben een geschil over de bouw van een cellulosefabriek op de oevers van de Uruguay-rivier. De bouw van de fabriek zou leiden tot milieuschade in Argentinië.

diligence-beginsel: is een regel van gewoonterecht en houdt in dat staten ervoor moeten waken dat hun terrein wordt gebruikt voor handelingen die in strijd zijn met de rechten van andere staten. Een staat moet er dus alles aan doen om dergelijke handelingen te voorkomen.