Feågor Kapitel 3 Flashcards

1
Q

Vad säger energiprincipen?

A

Energi principen säger att energi inte kan skapas eller förstöras, bara omvandlas från en form till en annan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Ange fyra olika energiformer.

A

Kemisk, läges, rörelse, värme, kärnenergi, strålning, ljud

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv övergången mellan energi former när:
A) ett ljus brinner:
B) äter en smörgås:
C) vattenmolekyler genomgår vattnets kretslopp:
D) åker hiss:

A

Övergången mellan energiformer

A) när ett ljus brinner, 1. Kemisk energi i vaxet och syret i luften omvandlas till termisk energi genom en kemisk reaktion som kallas förbränning. 2. Den termiska energin orsakar att ljusets låga blir het och lyser upp vilket omvandlas till ljusenergi (även termisk energi och strålningsenergi)
B) när du äter en smörgås, 1. Kemisk energi lagrad i smörgåsen omvandlas till mekanisk energi och termisk energi i kroppen genom matsmältning och metabolism. 2. Den mekaniska energin används för att utföra arbete, som att flytta muskler, medans den termiska energin hjälper till att upprätthålla kroppstemperaturen.
C) när vattnet genomgår vattnets kretslopp, 1. Solenergi(ljusenergi) från solen omvandlas till termisk energi när den värmer upp vatten på jordytan, vilket orsakar evaporation, 2. Vattenångan stiger uppåt och kyls av och omvandlas tillbaka till flytande form i en process som kallas kondensation. Under denna process omvandlas termisk energi tillbaka till kemisk energi i form av molekylära bindningar. 3. Vattnet faller sedan tillbaka till jorden som nederbörd (regn, snö etc) och den lägesenergi som den har när den är högt uppe omvandlas till rörelseenergi när den faller ner och slutligen till termisk energi när den slår i marken och absorberas av jorden (i form av friktion)

När du åker hiss omvandlas den elektriska energin som matar hissmotorn till rörelseenergi när hissen börjar röra sig uppåt eller nedåt. När hissen stannar, omvandlas rörelseenergin till värmeenergi på grund av friktion och bromsning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad innebär en livscykelanalys samt sammanfatta den typiska livscykeln för en T-tröja

A

En livscykelanalys innebär att man utvärderar och bedömer miljöpåverkan av en produkt under hela dess livscykel, från råmaterialproduktion till avfallshantering. Man gör en analys om vilka utsläpp som görs och hur mycket energi som går åt. Den typiska livscykeln för en T-shirt kan sammanfattas enligt följande:

Produktion av råmaterial: Bomull, huvudråvaran för t-shirts, odlas i länder som USA, Kina, Indien, Pakistan, Uzbekistan eller Brasilien. Bomull kräver enorma mängder vatten och bekämpningsmedel. Det tar 2,700 liter vatten för att producera en genomsnittlig t-shirt. Skörd görs antingen med maskiner eller manuellt, där det senare ofta innebär exponering för skadliga bekämpningsmedel och ibland barnarbete.

Textilproduktion och sömnad: Den skördade bomullen transporteras till textilfabriker, där den genomgår processer som spinning, färgning och vävning för att bli tyg. Tyget behandlas med värme och kemikalier och färgas med blekmedel och azofärgämnen, där vissa innehåller cancerframkallande ämnen som kadmium och bly. Textilproduktionen förbrukar stora mängder energi, vatten och kemikalier. I sömnadsfabriker möter arbetarna utmanande arbetsförhållanden, som höga temperaturer och långa arbetstider, med få raster och låga löner.

Distribution och försäljning: De färdiga t-shirtarna packas och transporteras till lokala grossister, sedan skeppas de till Europa via flygplan eller båtar. Därifrån transporteras de till lokala klädbutiker. Transportprocessen ger upphov till koldioxid-utsläpp som bidrar till klimatförändringar. Konsumenter köper t-shirtarna från butiker, där majoriteten av försäljningspriset går till återförsäljare och varumärken.

Användning och återvinning: Konsumenter använder t-shirtarna och torkar samt tvättar dem regelbundet, vilket förbrukar vatten och energi. Överdriven konsumtion av kläder de senaste 20 åren har ökat den globala produktionen av kläder enormt och bidragit till betydande miljö- och hälsoproblem. Man bör fundera över hur länge man använder en t-shirt innan man kastar den, samt vad man kan göra med en t-shirt som inte längre används. Som lösningar föreslås det att handla secondhand, söka textil gjord av återvunnet eller ekologiskt material, tvätta kläder mindre och lufttorka, samt att donera, återvinna eller återanvända kläder istället för att slänga dem.

Sammanfattningsvis kräver hela t-shirtens livscykel olika miljö- och sociala påverkningar, som vatten- och energiförbrukning, kemisk förorening, växthusgasutsläpp och arbetsförhållanden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Man brukar säga att solen är den grundläggande energikällan. Vad innebär det?

A

Att solen är den grundläggande energikällan innebär att den producerar och avger enorma mängder energi genom kärnfusion i dess kärna, vilket driver processer som ljus, värme och väder på jorden. Utan solenergi skulle det inte kunna finnas liv på jorden. Det är solenergin som driver växternas fotosyntes som gör att människor och djur får föda och kan överleva. Solen är en förnybar energikälla och producerar solenergi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Ge exempel på energikällor och avgör om de är förnybara eller inte. Är det självklart?

A

Solenergi, vindkraft, vattenkraft, torv, och biobränsle är förnybara energikällor, medan kärnkraft och fossila bränslen som kol, olja och naturgas inte är förnybara. Tidsperspektivet är avgörande när man bedömer om en energikälla är förnybar eller icke förnybar. Torv, till exempel, är en form av biomassa och kan anses vara förnybar om den utnyttjas i en takt som är långsammare än den naturliga tillväxten av torv. Å andra sidan, olja, även om den har sitt ursprung i växternas fotosyntes, tar miljontals år att bildas och kan inte förnyas inom en rimlig tidsskala, vilket gör den till en icke-förnybar energikälla. Således är tidsperspektivet en viktig faktor för att bedöma om en energikälla är förnybar eller inte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Redogör för de olika aggregationsformerna och namnge övergångarna mellan de olika formerna. -

A

De olika aggregationsformerna inkluderar fasta ämnen, flytande ämnen och gaser. Övergångarna mellan dessa former inkluderar smältning (fast till flytande), avdunstning (flytande till gas) och kondensation (gas till flytande).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q
  1. Vad är utmärkande för: fast, flytande och gas
A

a) fasta ämnen - Utmärkande för fasta ämnen är att de behåller sin form och volym
b) flytande ämnen - för flytande ämnen är att de behåller volym men kan ändra form
c) gaser? - för gaser är att de varken behåller form eller volym utan fyller ut utrymmet de befinner sig i.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q
  1. Hur hänger aggregationsformer samman med rörelseenergi?
A

Aggregationsformerna hänger samman med rörelseenergi genom att partiklarna i ett ämne rör sig olika beroende på aggregationsformen. I fasta ämnen är rörelsen begränsad till vibrationer, i flytande ämnen kan partiklarna glida över varandra, och i gaser rör de sig fritt och kolliderar med varandra och behållaren de befinner sig i.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är utmärkande för en blandning? -

A

Utmärkande för en blandning är att den består av två eller flera ämnen som inte kemiskt bundits samman och kan separeras genom fysikaliska metoder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad menas med en lösning?

A

En lösning är en homogen blandning där ett ämne (lösningsmedlet) löser upp ett annat ämne (lösta ämnen) på molekylär nivå.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Ge exempel på en lösning som är:
a) gasformig
b) flytande
c) fast

A

a) gasformig - luft (syre i kvävgas)
b) flytande - saltvatten (natriumklorid i vatten)
c) fast. - legeringar som brons (koppar och tenn).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad är en emulsion?

A

En typ av heterogen blandning där man kan se att de olika partiklarna inte riktigt bildar en lösning men man inte heller riktigt kan skilja på de olika blandningarna.
Ett exempel är mjölk, där mjölkfettet inte löser sig i vattnet men fett partiklarna är så pass små att man inte kan skilja på de.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad menas med grundämne?

A

Grundämne är en substans där alla atomer har samma antal protoner i atomkärnan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad menas med radioaktivt ämne?

A

En atom/ ämne sägs vara radioaktiv om dess kärna är instabil, vilket betyder att den har en tendens att sönderfalla genom att emittera en eller flera partiklar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Ta reda på den kemiska förteckningen för följande grundämnen

A

Järn: Fe
Aluminium: Al
Koppar: Cu
Guld: Au
Svavel: S
Väte: H
Syre: O
Kväve: N
Kol: C
Fosfor: P
Uran: U

17
Q

Beskriv kortfattat en användbar modell för atomens uppbyggnad.

A

En användbar modell för atomens uppbyggnad är den så kallade Bohrs atommodell. Atomen består av en mycket liten kärna som innehåller positivt laddade protoner och oladdade neutroner. Antalet protoner, som är samma sak som atomnumret, bestämmer vilket grundämne det är. Runt atomkärnan kretsar negativt laddade elektroner. Väte har till exempel atomnumret 1 eftersom det finns en proton i kärnan.

18
Q

Vad menar man med atomnummer och valenselektroner?

A

Atomnummer: Antalet protoner i kärnan kallas atomnummer, och bestämmer vilket grundämne det rör sig om.
Valenselektroner: En elektron placerar sig i ett elektronskal så nära kärnan som möjligt. Elektronerna i det yttersta skalet kallas valenselektroner. Antalet elektroner i det yttersta skalet bestämmer atomens egenskaper.

19
Q

Hur fördelar man metaller och icke metaller i periodiska systemet?

A

Metaller finns främst till vänster och i mitten av det periodiska systemet, medan icke-metaller främst återfinns till höger.

20
Q

Vad är en kemisk reaktion?

A

En kemisk reaktion är när två olika ämnen kommer i kontakt med varandra och det sedan bildas ett eller flera nya ämnen med nya egenskaper. Dock förändras inte atomkärnan.

21
Q

Vad innebär oktettregeln?

A

Oktettregeln innebär att atomer strävar efter att uppnå en fullständig yttre elektronskal genom att få åtta valenselektroner. På så sätt uppnår atomerna en ädelgasstruktur.

22
Q

Vilka typer av atomer ingår i regel i
A)Jonföreningar
B)Molekylföreningar

A

a) en jonförening - Metaller och icke-metaller.
b) en molekylförening? - Icke-metaller.

A)Om det kemiska ämnet består av två olika atomslag, och det ena är en metall och det andra är en icke-metall, så är det en jonförening (ett salt)
B)Om det kemiska ämnet består av två olika atomslag, och båda är icke-metaller, så är det en molekylförening

23
Q

Vad menas med att ett ämne är polärt?

A

I en polär molekyl är vissa delar mer positiva och andra mer negativa. Vatten (H2O) är ett exempel på ett polärt ämne. Syret drar till sig elektronerna, syret blir den positiva sidan och väteatomerna den negativa. Saltsyra (HCI) är också ett polärt ämne, där kloret drar åt sig elektronerna och blir den negativa sidan, väte sidan blir positivt.

24
Q

Vilket samband finns mellan ett ämnes löslighet och de kemiska bindningarna i ämnet och i lösningsmedlet?

A

Om bindningarna i ett ämne är liknande de i lösningsmedlet, kommer ämnet att lösa sig väl i lösningsmedlet. Å andra sidan, om bindningarna är för olika, kommer ämnet inte att lösa sig i lösningsmedlet.

Till exempel, när det gäller fettfläckar på kläder, försvinner de inte i tvättmaskinen eftersom fettmolekylerna är opolära och vatten, som är det vanligaste lösningsmedlet vid tvätt, är polärt. Då olja och vatten har olika bindningsegenskaper, kan de inte blanda sig effektivt och fettfläcken förblir oförändrad.

På samma sätt går inte polära molekyler att lösa med opolära molekyler. Till exempel, vatten, som är en polär molekyl, kan inte lösa opolära ämnen som oljor. Detta beror på att de olika bindningsegenskaperna hindrar dem från att blanda sig ordentligt.

25
Q

Vad är en mättad lösning

A

ChatGPT
ChatGPT
En mättad lösning är en lösning där en given mängd löst ämne har lösts upp maximalt i ett lösningsmedel vid en given temperatur. Det betyder att ytterligare tillsats av det lösta ämnet inte kommer att lösa sig och istället kommer att falla ut som en sats vid botten av behållaren. Till exempel om du har väldigt mycket socker i ditt te kommer det samlas en gegga på botten av koppen. Lösningen är då mättad.

26
Q

Fotosyntes

A

Koldioxid + Vatten + energi(solljus) —> glukos + syre

6 CO2 + 6 H2O + ljusenergi -> C6H12O6 + 6 O2