Frågor Kapitel 1 Flashcards

1
Q

Vad betyder falsifiera?

A

Falsifiera betyder att motbevisa eller visa att något är felaktigt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Nämn fyra kriterier för att något ska kunna sägas vara vetenskapligt.

A

Systematiskt prövad: Det är baserat på en undersökning som visar att det kan antingen vara sant eller falskt.
Falsifierbar: Hypoteser och teorier måste formuleras på ett sätt som tillåter möjligheten att bevisa dem felaktiga genom observationer eller experiment.
Transparent: Forskningsprocessen, som metoder, data och resultat, måste vara tydligt och öppet redovisad så att andra forskare kan granska och bedöma dess tillförlitlighet.
Repeterbar: Experiment eller studier bör kunna upprepas av andra forskare för att verifiera resultaten och säkerställa att de är reproducerbara och inte enstaka händelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad betyder det att naturvetenskapen är empirisk?

A

Att naturvetenskapen är empirisk innebär att den baseras på observationer och erfarenheter från den fysiska världen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vilka centrala steg återkommer i en systematisk naturvetenskaplig undersökning?

A

Observation, mätning, sortering, klassificering, förutsägelse, hypotesprövning och tolkning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är skillnaden mellan en lag och en teori?

A

Kort: En lag beskriver vad som sker i naturen medan en teori förklarar varför det sker. Lång: En lag är en vetenskaplig princip eller observation som beskriver en konsekvent förklaring av ett fenomen eller ett mönster i naturen. En teori å andra sidan är en bredare och mer komplex förklaring som sammanfattar en mängd observationer och experiment. Teorier ger en ram eller modell för att förstå varför och hur något händer i naturen. Teorier kan innehålla flera lagar och begrepp och kan utvecklas och förändras över tid baserat på nya upptäckter och data, men även förkastas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Nämn några exempel på naturvetenskapliga lagar och förklara dem kort

A

Energiprincipen: Energiprincipen, eller lagen om energins bevarande, fastslår att energi inte kan skapas eller förstöras, bara omvandlas från en form till en annan.
Tröghetslagen (Newton’s första lag): Tröghetslagen fastställer att alla rörelser förblir konstanta om de inte påverkas av en yttre kraft.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Nämn några exempel på naturvetenskapliga teorier.

A

Evolutionsteorin förklarar hur arter förändras och anpassar sig till sin miljö över tid genom naturligt urval och genetisk variation. Det innebär att de individer som är bäst anpassade till sin miljö tenderar att överleva och föröka sig, vilket leder till förändringar i en populations arvsmassa över generationer.

Big Bang-teorin är den vetenskapliga modellen för universums ursprung. Teorin hävdar att universum uppstod för ungefär 13,8 miljarder år sedan från en enorm explosion eller expansion av en singularitet med extremt hög densitet och temperatur. Efter detta ögonblick har universum fortsatt att expandera och utvecklas till den form vi ser idag.

Den moderna atomteorin förklarar att allt materia är uppbyggt av små, odelbara partiklar kallade atomer. Atomerna är i ständig rörelse och kan kombineras för att bilda kemiska föreningar. Den moderna atomteorin inkluderar också idén om att atomer består av en kärna, som innehåller protoner och neutroner, omgivna av elektroner som cirkulerar runt kärnan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad menar man när man säger att all vetenskap bedrivs i ett syfte?

A

All vetenskap bedrivs med syfte att öka kunskapen och förståelsen om naturen och dess fenomen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Nämn några exempel på naturvetenskaplig forskning där det är viktigt med etisk granskning.

A

Genteknik och genmodifierade organismer (GMO): Det är viktigt med etisk granskning för att bedöma de potentiella riskerna och fördelarna med genmodifiering, som dess inverkan på miljön och människors hälsa, samt för att säkerställa en rättvis fördelning av fördelarna och riskerna.
Experiment på djur: Etisk granskning krävs för att bedöma om experiment på djur är vetenskapligt motiverade, om de är nödvändiga för att uppnå forskningsmålen och om de genomförs med minimalt lidande för djuren.
Klimatforskning: Etisk granskning är viktig för att bedöma de etiska och moraliska konsekvenserna av olika klimatåtgärder och för att säkerställa att forskningen utförs på ett sätt som tar hänsyn till rättvisa, social rättvisa och hållbarhet för framtida generationer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är naturvetenskapens fördelar och styrka?

A

Naturvetenskapens fördelar inkluderar dess förmåga att generera objektiv kunskap och lösa problem genom systematisk undersökning och analys.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly