Frågor Kapitel 2 Flashcards

1
Q

Vad är en galax?

A

En större anhopning av materia i rymden; stjärnor, gas, rymdstoft, planeter och andra himlakroppar som tillsammans utgör universum.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är ett ljusår?

A

Ett ljusår är den sträcka ljuset färdas på ett år.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilken upptäckt är Edwin Hubble känd för?

A

Edwin Hubble är känd för sin upptäckt av att universum expanderar, vilket blev grunden för Big Bang-teorin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad menas med rödförskjutning?

A

Rödförskjutning är en effekt där ljus från avlägsna objekt förflyttas mot det röda spektrumet på grund av universums expansion.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Redogör för Big Bang-teorin?

A

Big Bang-teorin är en berättelse om universums ursprung och tidiga historia. Astronomer har observerat att de flesta galaxer rör sig bort från oss, vilket tyder på att universum expanderar. Genom att följa denna expansion bakåt i tiden når vi tillbaka till en tidpunkt då all materia och energi var samlad i en enda punkt av extrem densitet och temperatur, kallad en singularitet.

Plötsligt började denna singularitet att expandera och slungande ut all materia och energi som utgör universum idag. Denna expansion ledde till skapandet av rymden och tiden själva. Under de första minuterna efter Big Bang skapades nästan alla neutroner och protoner som finns i universum. Efter några minuter började dessa partiklar att kombinera och bilda de första atomkärnorna, såsom väte och helium.

Universum var i början extremt varmt, vilket gjorde att partiklar som elektroner rörde sig med hög hastighet. När universum svalnade, började elektronerna att fästa sig vid atomkärnorna, vilket gjorde rymden genomskinlig för ljus. Detta möjliggjorde för ljuset att färdas fritt genom universum, vilket gör att vi idag kan observera ljuset från avlägsna stjärnor och galaxer.

Genom att studera observationer som Edwin Hubble gjorde av galaxers rörelse, den kosmiska bakgrundsstrålningen som upptäcktes av Arno Penzias och Robert Wilson, samt halterna av lätta grundämnen i universum, har forskare kunnat stödja Big Bang-teorin och skapa en djupare förståelse för universums utveckling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad är skillnaden i uppkomst mellan små, lätta grundämnen och stora, tyngre grundämnen?

A

Nya grundämnen skapas genom kärnfusion i stjärnor och supernovor. Små, lätta grundämnen skapas vanligtvis genom fusion i stjärnor medan stora, tyngre grundämnen ofta bildas i supernovor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hur kan forskarna säga något om stjärnorna, när det finns så långt bort från oss?

A

Forskare kan studera stjärnorna genom att analysera ljuset de avger och genom att observera deras rörelser och interaktioner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad är ett svart hål och hur bildas det

A

Ett svart hål är en region i rymden där gravitationen är så stark att ingenting, inte ens ljus, kan undkomma dess dragningskraft. Svarta hål bildas när en mycket massiv stjärna kollapsar under sin egen gravitation efter att dess bränsle har förbrukats.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hur tror forskare att månen bildades

A

Forskare tror att månen bildades genom en kollision mellan jorden och en annan himlakropp ungefär 4,5 miljarder år sedan. Denna kollision ledde till att materialet från den andra himlakroppen samlades ihop och bildade månen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hur kan man veta något om jordklotets inre

A

Man kan få kunskap om jordklotets inre genom att studera seismiska vågor som skapas av jordbävningar och utföra mätningar av gravitationen och magnetfältet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Beskriv i stora drag jordklotets uppbyggnad.

A

Jordklotet kan i stora drag delas in i tre huvudsakliga lager:

Jordskorpan: Den yttersta och tunnaste lagret som omger jorden. Den består av fast berggrund och oregelbundna kontinentalplattor.
Manteln: Detta är det tjockaste lagret och ligger precis under jordskorpan. Manteln består av halvfast magma och är uppdelad i övre och nedre mantellager.
Kärnan: Jordens inre kärna består av en het, dens materia, främst bestående av järn och nickel. Den är omgiven av den yttre kärnan som också består av järn och nickel, men i en mer flytande form på grund av de höga temperaturerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hur uppkommer norrsken?

A

Lätt: Norrsken uppstår när laddade partiklar från solen kolliderar med jordens atmosfär nära polerna och skapar ljusfenomen.
Svår: Norrsken är ljusfenomen som uppstår när partiklar från solvinden kolliderar med gaser i jordens atmosfär, främst syre och kväve. När solvindens partiklar når jordens magnetosfär dras de mot polerna av jordens magnetfält. När dessa partiklar kolliderar med gaserna i atmosfären avger de ljus i olika färger, vilket resulterar i det spektakulära fenomenet norrsken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

förklara hur livets utveckling på jorden medverkat till att skapa den atmosfär som finns idag

A

Livet på jorden, särskilt växter och bakterier, har genom fotosyntes omvandlat koldioxid och vatten till syre och kolhydrater med hjälp av solljus. Genom miljontals år har detta processen fyllt atmosfären med syre och successivt ersatt andra gaser som dominerade tidigare. Så, livet har skapat den syrerika atmosfär vi har idag, vilket är avgörande för många livsformer på planeten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Jordskorpan byggs upp av kontinentalplattor som är rörliga. Vad kan dessa rörelser medföra?

A

Rörelserna hos kontinentalplattor kan medföra geologiska fenomen som jordbävningar, vulkanutbrott, bergskedjebildning och bildandet av havsströmmar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hur uppkommer en tsunami

A

En tsunami uppstår vanligtvis när en plötslig vertikal rörelse i havsbotten, såsom en jordbävning eller vulkanutbrott , orsakar en snabb förskjutning av vattenmassor i havet. Detta skapar en våg som rör sig över havsytan och kan orsaka omfattande skador när den når kusten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad menas med:
a) ett mineral
b) en bergart?

A

a) Ett mineral är ett naturligt förekommande, oorganiskt ämne med en specifik kemisk sammansättning och en ordnad kristallstruktur.

b) En bergart är en naturlig sammansättning av mineraler som bildar fasta geologiska formationer i jordskorpan.

17
Q

Nämn några olika sätt att bryta ned en bergart.

A

Erosion: Naturliga krafter som vatten, vind och is kan bära bort små delar av bergarten och gradvis bryta ned den över tid.

Vädering och vittring: Bergarten utsätts för väderförhållanden som regn, vind och temperaturförändringar, vilket gradvis bryter ned den.

18
Q

Stöd för Big Bang

A
  1. Edwin Hubbles observationer: Edwin Hubble, en framstående astronom, observerade på 1920-talet att avlägsna galaxer rörde sig bort från oss i alla riktningar. Han upptäckte också ett mönster: ju längre bort en galax var, desto snabbare rörde den sig bort från oss. Denna observation, känd som Hubbles lag, indikerar att universum expanderar, vilket är en central grundsten i Big Bang-teorin.
  2. Bakgrundsstrålning: Den kosmiska bakgrundsstrålningen är en svag strålning som fyller hela universum och är en efterlevnad från universums tidiga ögonblick. Upptäckten av denna strålning av Penzias och Wilson 1965 var en viktig bekräftelse av Big Bang-teorin. Den kosmiska bakgrundsstrålningen ger oss en direkt inblick i universums tidiga stadierna och stödjer idén om en het, tät början på universum.
  3. Halten av lätta grundämnen i Universum: Big Bang-teorin förutspår bildandet av lätta grundämnen som väte, helium och litium under de tidiga stadierna av universums expansion. Dessa element har observerats i kosmiska strukturer som stjärnor och gasmoln. Det faktum att lätta grundämnen finns i universum och deras proportioner överensstämmer med förutsägelserna från Big Bang-teorin stärker dess validitet som den mest sannolika förklaringen för universums ursprung.
19
Q

Hur bildas stjärnor

A

Stjärnor bildas i stora moln av gas och stoft som kallas nebulosor. Dessa nebulosor består huvudsakligen av väte och helium atomer. När universum var ungefär 380 000 år gammalt hade atomer börjat bildas, men det fanns ännu inga stjärnor eller planeter. Atomerna flöt fritt runt i dessa gigantiska nebulosor. Stjärnor föds i dessa nebulosor när materia i gasmolnet koncentreras på en specifik plats. Ju mer materia som samlas på denna plats, desto tätare och hetare blir den sammanpressade gasen. Gravitationen drar mer materia till denna anhopning, vilket leder till att den fortsätter att bli hetare och tätare. När temperaturen i denna region blir tillräckligt hög, startar en kärnfusion där vätekärnor slås ihop till heliumkärnor. Denna process frigör enorma mängder energi, vilket resulterar i att materia börjar sända ut ljus och värme. Den sammanpressade gasen blir en stjärna.
Gravitationen drar också stjärnor till varandra och bildar därmed galaxer. Man uppskattar att det finns flera hundra miljarder stjärnor i vår egen galax, Vintergatan, och över tusen miljarder galaxer i hela universum. Stjärnor och galaxer skapas på detta sätt, genom processer som sker inuti nebulosor.

Även om stjärnor är viktiga byggstenar i universum har de en begränsad livslängd. Stjärnor dör på olika sätt beroende på deras storlek. Till exempel kommer vår sol att slockna när dess bränsle, vätekärnor, tar slut. Innan solen dör kommer den att expandera och absorbera planeterna i dess närhet, inklusive jorden. Solen kommer att ändra färg och bli en röd jätte innan den avtar och blir en vit dvärg. När solen dör slungas delar av dess gas ut i rymden och bildar nya gasmoln och nebulosor, där en ny generation av stjärnor kan födas.

20
Q

Beskriv enkelt sedimentära, magmatiska och metamorfa bergarter. Ge exempel

A

Sedimentära bergarter bildas när små bitar av jordmaterial som sand, lera eller grus packas ihop och cementeras över tid. Ett exempel är sandsten.

Magmatiska bergarter bildas när magma, den smälta bergarten under jordytan, svalnar och stelnar antingen på ytan (som lava) eller under jorden. Ett exempel är granit.

Metamorfa bergarter bildas när befintliga bergarter utsätts för högt tryck, hög temperatur eller kemiska förändringar utan att smälta helt. Ett exempel är skiffer.

21
Q

Beskriv enkelt endogena och exogena krafter och ge exempel

A

Endogena krafter är krafter som verkar inuti jorden och skapar förändringar i jordskorpan genom vulkanism, jordbävningar och plattektonik. Ett exempel på en endogen kraft är plattektonik, där jordskorpsplattorna rör sig och orsakar bergbildning och jordbävningar.

Exogena krafter är krafter som verkar på jordytan och formar landskapet genom erosion, vädering och avlagring av sediment. Ett exempel på en exogen kraft är floder som eroderar landskapet och skapar dalar och raviner.

22
Q

Beskriv enkelt homogen blandning, heterogen blandning, mättad lösning

A

Homogen blandning: Det är när två eller flera ämnen blandas jämnt och bildar en enda enhetlig fas. Alla delar av blandningen ser likadana ut och det är svårt att skilja dem åt med blotta ögat. Ett exempel på en homogen blandning är saltvatten, där saltet löser sig helt i vattnet och bildar en enhetlig lösning.
Heterogen blandning: Det är när två eller flera ämnen blandas men inte blandas jämnt, och delarna av blandningen är synliga och kan skiljas åt med blotta ögat. Det finns olika faser i en heterogen blandning. Ett exempel på en heterogen blandning är sallad, där ingredienserna som grönsaker, olja och vinäger inte blandas jämnt och kan ses tydligt.
Mättad lösning: Det är en homogen blandning där en given mängd lösningsmedel har löst så mycket av ett ämne som det kan vid en viss temperatur. Om man försöker lösa mer av ämnet i lösningsmedlet, kommer det att förbli olöst och ansamlas på botten.

23
Q

Beskriv enkelt: Grundämne, kemisk förening och kemisk reaktion

A

Grundämne: Det är ett ämne som inte kan brytas ner i enklare ämnen genom kemiska reaktioner. Grundämnen består av atomer med samma antal protoner i kärnan. Exempel på grundämnen är syre, kol och järn.
Kemisk förening: Det är en substans som består av två eller flera olika grundämnen som är kemiskt bundna till varandra i en specifik proportion. Dessa grundämnen kombineras genom kemiska reaktioner för att bilda föreningar med nya egenskaper. Exempel på kemiska föreningar är vatten (H2O), koldioxid (CO2) och natriumklorid (NaCl).
Kemisk reaktion: Det är en process där kemiska bindningar bryts och nya bindningar bildas mellan atomer för att skapa nya ämnen. Under en kemisk reaktion omvandlas ingångsämnena, kallade reaktanter, till produkter med nya kemiska egenskaper. Exempel på kemiska reaktioner inkluderar förbränning av bränsle, korrosion av metaller och neutralisation av syror med baser.

24
Q

Hur funkar det när man får koppar eller guld osv förklara kort

A

Koppar och guld utvinns genom gruvdrift där malm bryts ur jordskorpan. Malmen bearbetas för att extrahera metallerna genom krossning, malning och kemisk separation. Sedan renas metallerna och används för olika ändamål.

25
Q

Vad är mörk materia

A

Mörk materia är en osynlig form av materia som inte sänder ut, absorberar eller reflekterar synligt ljus. Den påverkar gravitationen i universum och bidrar till att hålla galaxer samman, men dess exakta natur är fortfarande ett mysterium för forskare.

26
Q

Vad är fusion

A

Fusion är när atomkärnor slås samman för att bilda en tyngre kärna, vilket frigör mycket energi. Det är hur solen och andra stjärnor genererar energi.