Föreläsning 3 Flashcards

1
Q

Vad kan du säga om mobbning på arbetsplatsen?

A

Ca 50 % har upplevt kränkning
En eller flera beter sig illa mot specifik person på arbetsplatsen under längre tid, nedan finns exempel:
- “Kall aggression” - mobbare inte i affekt
- Kan ha börjat med konflikt, men är mer än så
- Fysiskt våld ovanligt
- Verbala kränkningar är vanligare, både personliga och professionella
- Härskartekniker är ett begrepp som användes mkt under 00-talet som sannolikt ff används..men man pratade mer aktivt om det då
- Illasinnat skvaller
- Mobbningen gör det svårare att utföra ett gott arbete

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad finns det för härskartekniker? Kan du ge exempel?

A
  • Osynliggörande: ingen lyssnar på det som personen har att säga. Andra kan säga exakt samma sak efter den som utsätts och alla lyssnar då.
  • Förlöjligande: ngn blir hånad och folk gör sig lustiga på denna personens bekostnad. Personen förväntas tåla lite skoj
  • Undanhållande av info: de verkliga besluten tas på en öl, mötet på golfbanan eller i bastun, när den uteslutna dyker upp på mötet är allt redan uppgjort
  • Dubbelbestraffning: vad personen än gör blir det fel. Är man inte med på mötet är man en dålig medarbetare, är man med är man en dålig förälder, arbetare eller liknande
  • Påförande av skuld och skam: om en person klagar på möteskulturen är det dennes fel att hen inte lärt sig argumentera och att föreslå informella inslag som fika gör att hen får höra att det inte är en lekstuga
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad finns det för konsekvenser av mobbning?

A

Högre risk för ohälsa hos den som utsätts
Ångest och PTSD
Bli utesluten av gruppen på det sättet, osynliggjord och inte sedd/respekterad som en människa med egna tankar, känslor, erfarenheter kan leda till PTSD-symptom
Depression
Stress och utbrändhet
Sjukskrivningar, improduktivitet
Vantrivsel, svårt att behålla personal

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är CREW?

A

Ett preventionsprogram mot mobbning på arbetsplatsen där man har ett relationellt fokus, dvs arbetar med relationerna. Kärnan med programmet är att öka medarbetares och chefers medvetenhet om hur man påverkar andra på arbetsplatsen via sitt sätt att vara. Man möts varje vecka med arbetsgruppen där man får rollspel. Där har man sen gemensamma diskussioner om vad som har hänt och öva på att ställa sig i varandras skor. Man träffas regelbundet och mäta och diskuterar detta. Gruppen ska vara aktiv, jobba med sin egen agens. Inte ytterligare program påfört, utan komma fram till egna sätt att handskas med problematiken. Identifiera gruppens styrkor och förbättringsområden. Behandlaren ska stötta de i arbetet. Ledde fram till mer “hövligt beteende” efter och även ett år senare efter uppföljning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Det finns interventioner utan forskningsstöd och används tämligen ofta, är det problematiskt?

A

Vanligaste interventionerna utan forskningsstöd - fokuserar på offret - ger denne psykoterapi. Metoden skriva av sig - utlopp för sina känslor. Eller se till att offret slipper arbeta med förövaren. Tillskriver all agens till offret när förövaren borde få allt detta snarare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad för negativa ledarstilar finns det?

A

Negativa ledarstilar, komma undan med mobbning.
- Låt gå attityd - undviker beslut, ger ej stöd, sopar under mattan. Vill inte ha konflikt eller rädd för att engagera sig. It takes two to tango. Klarar inte se verkligheten för det det är och gör ngt åt det.
- Godtyckligt bestraffande - ledarstilen anses opålitligt. Detta får du lösa själv. Du upplever dig ha det på detta sättet, du får byta attityd, ni får prata med varandra osv.
- Strutsen - ledarskap där man inte pallar med se verkligheten som det är, kör ner huvudet i sanden, går mkt med låt gå stilen. Konflikt eller svåra känslor får inte finnas.
- Överslätaren - Konflikt eller svåra känslor får inte finnas.
- Tyranniska - elak men produktiv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad är the peaceful school project?

A

Används stor utsträckning Storbritannien och lite i USA. Psykodynamisk modell med beteendeinslag. Ser mobbning som reaktion på ett dysfunktionellt, tvingande och avstängt skolsystem. Man pratar om victim-victimizer-bystander interaktion. Termen dissociation som är central del med vad som uppstår i mobbningen, man pratar om det i termen “våldsam dissociation” som reaktion på detta. Den utsatte dissociaseras bort från skolans gemenskap/sammanhang och ses som ngn som inte är “en av oss” av mobbaren på uppdrag av åskådarna. Medan bystanders abdikerar från rollen av att ha ngt ansvar, de skyller på andra. “De stod ju bara och tittade på”. Den mobbade blir ett “dissociativt element” - då fråntar man den människas mänskliga egenskaper - varpå bytandes projicerar en del av sig själva som de inte vill kännas vid/erkänna på denna personen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad innebär våldsam dissociation?

A

Dissociationen (att koppla loss ngn från verkligheten/sammanhanget) är en omedveten process, rör sig på en nivå som inte är medvetandegjort. Affekter och emotioner som är igång som personen inte är medveten om. Ingen ursäkt. Där den mobbade är den del som dissocieras bort, som inte får vara med. Den dissociativa processen av att mobbaren våldsamt stämmer ute den mobbade är en dissociativ process som alla är med i, de ser sig själva i den mobbade och de “försvarar” sig mot det.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad ska man göra mot bystanders?

A

Bystanders måste medvetandegöras om denna våldsamma dissociation och tränas upp i att bli medkännande aktiva engagerade och verklighetsförankrade medlemmar av ett gemensamt system som de bryr sig om (skolan och alla som ingår där) och sluta projicera ut delar av sig själva på den mobbade.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är det stora problemet med bystanders?

A

Skapar en miljö där det inte är möjligt att vara passivt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vilka är bystanders?

A

Det är åskådare som bevittnar mobbning och andra typer av våld men som inte är aktiva i rollen som mobbaren eller mobbad. Åskådarnas beteende, givet att det inte är altruistiskt, vidmakthåller mobbarens beteende. Ex då åskådaren passivt låter mobbningen fortgå eller uppmuntrar mobbningen och vänder den mobbade ryggen (dissociationen).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad visar studier angående vad mobbaren främst är upptagen av att uppmärksamma?

A

Studier visar också att mobbaren är främst upptagen av hur hen påverkar åskådarna (blir de impade, nöjda osv), mer än att hen tänker på den som mobbas. Även om åskådarna inte är närvarande är det för dem som publik mobbaren mobbar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad gör en publik vid mobbningen?

A

En publik som sanktionerar eller inte ingriper skickar implicit budskapet att aggression är acceptabelt. Tänk nu på att aggression kan ta sig många många uttryck

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad är aggressiv bystander (mobbare)?

A

Mobbare - aggressiv bystander - kollaps i mentaliseringen, ser inte den andra som en individ med känslor, etc. Bortsedd del av sig själv som man kan göra illa. Subjektivt tillstånd - excitement, ofta sadomasochistik som kan skapa njutning - mer intresserad av publikens reaktion än själva mobbningen i sig. Etablerar sätt att bygga viktimisering i skolan=systemet kan se ut på detta sättet. En stöts ut och det är “okejat” att göra så.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är en abdikerande (aktiv) bystander?

A

Inte den som “slår” på skolgården, men som är en aktiv del i att sanktionera att mobbningen är ok. Ser ngt hos den andra som man ser hos sig själv. Börjar identifiera den andre med det man ser hos sig själv. “Svag” som projektion t.ex. –> tillslut börjar man identifiera den mobbade som “svag” och kraften i det är såpass stark –> kommer ge vika för projektiva projektionen och börja identifiera sig som “svag” också (även om man själv inte identifierat sig som det innan). Förlägger skuld på andra. Abdikerar genom scapegoating dvs förlägga skulden på andra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad är “bullshitting” bystander?

A

Använder medveten verbal manipulation och intellektualiserar, medvetet lugn, vägrar ta sida, håller sig till en ideologi av att inte välja sida

17
Q

Vad är hjälpsam bystander?

A

Mentaliserar, medkännande, ibland mkt upprörd över skadan som åsamkas en annan. Mogen och effektiv av individ- samt gruppsykologi för att främja självmedvetenhet och utvecklar färdigheter för att motstå viktimisering.

18
Q

Vad är marionettmästaren?

A

Tappar sin egen förmåga till empati och reflektion. Hen är bara i huvudet. Bli beroende av att känna sig i kontroll och kunna styra. Logiskt tänk, men tappat det i denna kontexten sin koppling till empati. Grandios känsla av makt. Kan känna sig behäftad med våldsamma situationer, känsla av livfullhet. Behöver inte vara man själv som utför mobbandet, men medveten manipulation av andra. Får en känsla av makt i att styra.

19
Q

Den mobbade kan beskrivas som?

A

Mentaliseringskollaps. Blir så attackerad av situationen. Man blir rädd, skräckslagen, apatisk och hjälplös. Dras passivt och skräckslaget in i viktimiseringsprocessen. Oerhört svårt att på egen hand ta sig ur det. Enklaste/bästa/mest effektiva är att fly.

20
Q

Vad är den undvikande bystander?

A

Anses aktiv. Förnekande personerna som ser/hör inte/jag vet inte osv. Finns situationer där man tittar på bystanders där de är mitt i mobbningen och kan stå och titta. Märkligt läge där de inte ser eller hör vad som händer fastän de är mitt i det. “Jag har inte gjort ngt, jag såg inget” –> kanske ger lättnad eller moraliskt övertag. Underlättar viktimiseringen p.g.a nekar personligt ansvar.

21
Q

Vad är det centrala i mobbningsförebyggandet?

A

Det centrala är att aktivera den hjälpsamma och altruistiska åskådarrollen.

22
Q

Finns det tydlig evidens för att altruism är en grundläggande drivkraft hos oss?

A

Ja

23
Q

Är lärare viktiga i mobbningssammanhang?

A

Ja, lärare som öppet pratar om att våld inte är vägen att gå har elever som över tid mer sällan använder sig av våld
Även lärare som inte ingriper i mobbning har oftare elever som inte hjälper de som mobbas.

24
Q

Vad är effektiviteten i program som syftar till att främja altruistiskt bystanderbeteende är tydligt beroende av?

A

Modellering från lärare

25
Q

Ratear lärare all form av mobbning som mobbning?

A

Nej, lärare ratear ofta all form av fysiskt konflikt som mobbning, men inte verbal, social och emotionell mobbning

26
Q

Pratar elever med lärare om mobbning?

A

Haundaumadi 2001 visade att elever sällan pratar mobbning med lärare, då de förväntas “lösa det själva” och att lärare är överdrivet positiva “det var nog bara ett missförstånd” och att elever därför vänder sig till föräldrar istället.

27
Q

Vad översiktligt kom forskarna fram till gällande mobbning på skolor?

A

Interventioner måste adressera det sociala klimatet, särskilt de komplicerade interaktionerna i kompis-grupper, om man på ett effektivt sätt ska kunna hantera problemet. Dessa faktorer har visat sig påverkas positivt om lärare blir tränade i detta och i barns psykologiska behov och känslomässiga tillstånd.

28
Q

Kan du ge en översikt över peaceful schools?

A

Innebär att man arbetar med reflekterande klassrumsdiskussioner. Rollspel. Ändrar språket –> gemensamt språk. barnen får hjälp lösa konflikter på egen hand med mentorer som håller koll utan för mkt av vuxnas iblandning. Classroom management plan - se bakom problembeteendet hos specifika barn och se de från insidan och ut och gå bort från skuldbeläggande av enskilda elever. A physical education program - ännu mer rollspel. Man arbetar även med avslappning och partial arts. Kamrat och vuxna mentorer.