forvaltningsrett - Praktiske oppgaver Flashcards

1
Q

Peder Ås er prest og arbeidet i 2016 i statskirken. Hans datter Kari Ås giftet seg med Hans Holm det året. Kari ønsket at faren skulle vie dem, hvilket han gjorde. Spørsmål; Var Peder Ås inhabil til å vie dem? Begrunn svaret og vis til forvaltningslovens bestemmelser.

A

Peder Ås var ikke inhabil til å vie dem.
Fvl § 6, 1 ledd : faren er automatisk inhabil. men!
Fvl § 6, 4 ledd : “ugildhetsreglene får ikke anvendelse dersom det er åpenbart at tjenestemannens tilknytning til saken eller partene ikke vil kunne påvirke hans standpunkt…”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Tildeling av skjenkebevilling Ole Olsen er samboer med Kari Tastad. Kari driver et utested i Stavanger og har søkt kommunen om skjenkebevilling. Ole Olsen sitter i formannskapet i Stavanger kommune. Han skal slik være med å avgjøre om Kari skal få bevilling. Spørsmål; Vil Ole Olsen være inhabil til å avgjøre om Kari Tastad skal få skjenkebevilling til sitt utested? Begrunn svarte og vis til de aktuelle bestemmelsene.

A

Fvl § 6, 2 ledd : samboer er part.

Han er inhabil.

interessekonflikt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Du arbeider i barneverntjenesten eller på NAV-kontoret. Hva skal du etter fvl § 11, 4 ledd gjøre om du mottar en henvendelse som skal til skatteetaten?

A

Tjenestemennene i det offentlige organet skal, dersom det passer vise vedkommende til rett organ.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Du arbeider i en barnehage, og har mange opplysninger om et barn og dens familie. Familien skal snart flytte, og bytte barnehage. Du tenker det vil være svært nyttig om den nye barnehagen får opplysningene slik at de på best mulig måte kan tilrettelegge for barnets beste utvikling og barnehagens pedagogisks opplegg tilpasses. Hva sier fvl. § 13 b nr. 5 om dette?

A

fvl. § 13 b nr. 5

Taushetsplikten er ikke til hinder for at et forvaltningsorgan kan gi andre forvaltningsorganer opplysninger dersom det er hjemmel i lov for dette fra den barnehagen som gir informasjonen (avgiverorganet)

Bvl § 6-7, 3 ledd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Du arbeider i barneverntjenesten. Skriv et vedtak om tildeling av et hjelpetiltak (bvl. § 4-4, 2. ledd) etter reglene i forvaltningsloven.

A

Hjelpetiltak
Problemstillingen rundt familien: Dårlig relasjon og kommunikasjon mellom foreldre og barna. Foreldrene sliter også med å sette grenser og de krangler ofte.

Bvl § 4-4, 2 ledd:“barneverntjenesten skal, når barnet på grunn av forholdene i hjemmet eller av andre grunner har særlig behov for det, sørge for å sette i verk hjelpetiltak for barnet og familien”.

Ønsket hjelpetiltak
Foreldrene ønsker å bidra ved de faktiske forholdene i hjemmet ved å ta i bruk kurs i kommunen om relasjoner og om kurs i grensesetting for barna sine.

Fvl § 25 : ”begrunnelsens innhold”.
1 ledd: Regler (etter bvl § 4-4, 2 ledd)
2 ledd: Faktiske forhold: Foreldrene har sakt seg enige i at forholdene i hjemmet kan bli bedre ved hjelpetiltak. Mangler på kommunikasjon og bedre grensesetting fra barna ble hovedsakelig understreket.
3 ledd: hovedhensyn: bvl 4-1 “hensynet til barnets beste”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Tenk deg at du er mottaker av vedtaket. Du er ikke fornøyd. Skriv klagen ved å bruke kravene til klagens form i forvaltningsloven.

A

§ 32 (klagens adressat, form og innhold). c) og d) Klage!

Etter vedtak om hjelpetiltak etter bvl §4-4, 2 ledd.
Jeg er ikke fornøyd med vedtaket om to kurs som ønsket hjelpetiltak. Dette er fordi jeg mener ikke begge foreldre må delta på kursene. Da det er mor som er uforsvarlig ved mangel på jobb. Hun blir nødt til å bidra mer for begge. Det er hun som sliter med å kjefte på barna og manglene grensesetting og derfor er det kun hun som behøver kursene. Jeg mener også hun kunne trengt mer hjelp.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly