Gastroenterologi Flashcards

1
Q
2 år gammel dreng, Simon, der har haft diaré siden 6-månedersalderen. Han er født til terminen, blev ammet de første 6 måneder og fik derefter overgangskost. Han er andet barn i familien, og det ældste barn er rask. Far har haft diabetes mellitus siden 12-årsalderen. Simons trivsel var god i det første halve år, men han har ikke taget på i de sidste 6 måneder. Højden er tiltaget, men er faldet på vækstkurven fra +1SD til -1SD. Simon er i den samme periode blevet sur og uinteresseret i leg i dagplejen. Vælg den MEST sandsynlige diagnose:
Vælg et svar
	 a. Fødevareallergi	
	 b. Kongenit immundefekt	
	 c. Kronisk småbarnsdiaré	
	 d. APUD-tumor i GI-kanalen	
	 e. Colitis ulcerosa	
	 f. Hypertyreose	
	 g. Cøliaki	
	 h. Parasitær infestation	
	 i. Mb. Crohn	
	 j. Bakteriel gastroenterit
A

g

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
En 8 år gammel dreng, Kim, har gennem hele sit liv har haft problemer med at komme af med afføringen. I de sidste to år har han dagligt haft ufrivillig afføring. Han har problemer i skolen og bliver drillet, fordi han lugter. Det kniber ifølge forældrene med at få en aftale med klasselæreren om at hjælpe Kim, når han har haft afføring. Ved den objektive undersøgelse, inkl. rektaleksploration, finder du at ampullen er fyldt med fæces, og du iværksætter anti-obstipationsbehandling. Hvor stor er den OMTRENTLIGE sandsynlighed for, at din behandling vil afhjælpe Kims enkoprese?
Vælg et svar
	 a. 30%	
	 b. 70%	
	 c. 10%	
	 d. 100%
A

b

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

En 5 måneder gammel dreng har gennem de sidste 4 uger haft gylpetendens og opkastninger dagligt. Vægten er øget med mindre end 100 g/uge i denne periode, og barnet har skrigeture i forbindelse med måltider. Sover uroligt om natten. Barnet ernæres med modermælk. Ved den objektive undersøgelse finder du et magert barn, der har normal udvikling for alderen. Der er normal hjerte- og lungestetoskopi, normal undersøgelse af abdomen, genitalier og ekstremiteter. Hvad er den MEST sandsynlige årsag til barnets problemer?
Vælg et svar
a. Komælksallergi
b. Pylorusstenose
c. Medfødt sygdom i aminosyrestofskiftet
d. Gastroøsofageal reflukssygdom

A

d

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

14 måneder gammel pige, der i det væsentlige, tidligere har været rask, har haft turevise smerter i abdomen igennem to døgn. Der er nu tilkommet afføringer, der ifølge forældrene er røde og slimede. Smerterne centrerer sig om højre side af abdomen. Ved den objektive undersøgelse finder du en udfyldning i højre side af abdomen. Hvilken undersøgelse vil du anvende for at komme diagnosen nærmere?
Vælg et svar
a. Røntgenoversigt over abdomen samt colonindhældning
b. Fæces for patogene tarmbakterier
c. Fæces for blod
d. Blødningsskintigrafi

A

a

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

10 måneder gammel pige med vekslende opkastninger og diaré samt manglende vægtøgning i de sidste 2-3 måneder. Afføringerne er tynde, slimede, 5-10 x daglig, altid efter måltider. Pigen blev ammet de første 8 måneder, får nu almindelig overgangskost. Symptomerne var delvis forsvundet i en 14 dages periode, hvor forældrene efter råd fra mormor har forsøgt at give barnet komælksfri kost. Hvad vil være det MEST afgørende næste diagnostiske tiltag?
Vælg et svar
a. Røntgenundersøgelse af ventrikel-tyndtarm med kontrast
b. Starte diæt-provokationsforsøg med komælk i 4 uger
c. Fæcesundersøgelse for patogene tarmbakterier
d. Gastroskopi

A

b

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
12 måneder gammel dreng ses pga. akut opståede opkastninger og vandig diaré. Der er vandladning i form af koncentreret urin. Ved den objektive undersøgelse finder du drengen ca. 3 % (mildt) dehydreret. Hvad vil du anbefale forældrene?
Vælg et svar
	 a. Give erytromycin	
	 b. Give trimethoprim-sulfametizol	
	 c. Indlæggelse til i.v. rehydrering	
	 d. Give loperamid (Imodium)	
	 e. Give oral rehydreringsopløsning
A

e

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

En 3 år gammel pige har siden ½-årsalderen haft 3-4 døgn mellem hver afføring, der er hård. Pigen blev ammet de første 6 måneder og fik derefter normal overgangskost. Før hver afføring gemmer pigen sig, og hver afføring er forudgået af gråd. Forældrene er ulykkelige. Hvad vil du foreslå som den INITIALE strategi for diagnostik og behandling?
Vælg et svar
a. Røntgenundersøgelse af rectum og colon
b. Objektiv undersøgelse, blodprøve med bestemmelse af TSH og Ca2+
c. Ingenting, det går over af sig selv
d. Rectumbiopsi med histologisk undersøgelse for Hirschsprungs sygdom
e. Objektiv undersøgelse, laksantia. Nyt besøg derefter.

A

e

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

En 6 år gammel, tidligere rask pige af dansk herkomst, har i 2 måneder har haft tynde, slimede afføringer uden blod 5-10 gange om dagen. Mindre vægttab på ½ kg. Problemet startede da familien var på 3 ugers campingferie i Grækenland. Familien konsulterede læge, der gav et antibiotikum af ukendt natur, men uden effekt. Pigen har tidligere været hos egen læge, der undersøgte afføringen for patogene tarmbakterier (Salmonella, Shigella, Campylobacter, Yersinia) uden positive fund, og de kommer nu til dig. Hvad vil du gøre for MEST sandsynligt at komme frem til en diagnose?
Vælg et svar
a. Give pigen en antibiotikakur
b. Foretage en laktosebelastning
c. Bestille en koloskopi
d. Se tiden an
e. Undersøge pigens afføring for parasitter og ormeæg

A

e

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q
14 år gammel pige med væksthæmning, vekslende mavesmerter og diaré. Har ikke haft menarche. Hb 5,6 mmol/l, leukocyttal 14x10 9/l, SR 40. Hvad vil MEST sandsynligt være associeret med Crohns sygdom frem for colitis ulcerosa?
Vælg et svar
	 a. Erythema nodosum	
	 b. Uveit	
	 c. Perianal absces	
	 d. Nedsat BMI	
	 e. Artrit
A

c

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q
3 måneder gammel dreng, der er født af raske forældre som nr. 4. FV 4000 g, FL 53 cm. For 10 år siden døde et ældre barn 4 måneder gammel af ukendte årsager. Drengen her bliver ammet uden problemer. Han har siden 2. leveuge haft tynde afføringer. Hans vægt er nu 4500 g, længde 55 cm. Han har et udslæt på kroppen, der ikke har ændret sig siden 2. leveuge. Der har været episoder med feber og besværet vejrtrækning, og vagtlæge har tidligere ordineret penicillin for dette på mistanke om pneumoni. Ved undersøgelse af leukocyt- og differentialtælling blev fundet 80% neutrofilocytter og 10% lymfocytter (normalt >50%). Vælg den MEST sandsynlige diagnose:
Vælg et svar
	 a. Cøliaki	
	 b. Kronisk småbarnsdiaré	
	 c. Mb. Crohn	
	 d. APUD-tumor i GI-kanalen	
	 e. Parasitær infestation	
	 f. Bakteriel gastroenterit	
	 g. Fødevareallergi	
	 h. Colitis ulcerosa	
	 i. Kongenit immundefekt	
	 j. Hypertyreose
A

i

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Du bliver kaldt til fødegangen for at se på en nyfødt dreng med cyanose og skummende spyt omkring munden. Han er nr. 2 af 2, født vaginalt efter normal graviditet med apgarscore 7/1, 8/5, 8/10 min. Du finder et cyanotisk barn med skummende, klart spyt omkring munden og hurtig respiration. Du mistænker at barnet har øsofagusatresi og vil som dit første diagnostiske og terapeutiske tiltag foretage dig følgende:
Vælg et svar
a. Bede om ultralydundersøgelse af øvre abdomen
b. Bede om røntgenundersøgelse af øsofagus med vandig kontrast
c. Give barnet ilt på maske eller næsekateter
d. Nedlægge en ventrikelsonde til stop og suge fra sonden

A

d

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

En 9 år gammel pige har i flere år har haft tendens til mavesmerter 1-2 gange om ugen, således at hun har hyppige skoleforsømmelser. Mavesmerterne sidder omkring navlen og varer et par timer ad gangen. Pigen har god appetit, ingen opkastninger og normalt afførings- og vandladningsmønster. Hun følger en normal vækstkurve. Du skal planlægge et ambulant udredningsprogram for pigen. Hvilken kombination af undersøgelser er MEST hensigtsmæssig for at du med normale resultater kan stille diagnosen ”funktionelle mavesmerter”?
Vælg mindst et svar
a. Gastroskopi, koloskopi, UL-abdomen
b. Urinstix- og -dyrkning, UL- abdomen, blodprøver (CRP, Hb, leverenzymer, S-amylase)
c. UL-abdomen, CT-scanning af nyrer og urinveje, blodprøver (CRP, Hb, leverenzymer, S-amylase)
d. Gastroskopi, blodprøver (CRP, Hb, leverenzymer, S-amylase), UL-abdomen

A

b

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q
5 uger gammel dreng bliver indlagt akut pga. tiltagende opkastninger gennem 2 uger. Drengen er født til termin efter ukompliceret graviditet, FV 3500 g. Han er moderat dehydreret, urolig. Vægten, som for to uger siden 4500 g, er nu 4000 g. Der observeres ventrikelperistaltik, og kapillær syre-base status viser pH 7,45, BE +10. Hvad er den MEST sandsynlige diagnose?
Vælg et svar
	 a. Urinvejsinfekton	
	 b. Gastroøsofageal refluks	
	 c. Pylorusstenose	
	 d. Komælksallergi
A

c

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

En 3 år gammel pige har i det sidste 1½ år haft grødede afføringer uden blod eller slim 4-6 gange om dagen, oftest når hun har fået fiberrig kost med mange friske grøntsager. Appetitten har været normal, og vækstkurven følger 10-percentilen. Den øvrige familie med forældre og to ældre børn er raske. Situationen generer egentlig ikke forældrene, men i børnehaven synes personalet at det er besværligt med alle de bleskift og spørger, om der ikke skal gøres noget. Hvad svarer du forældrene?
Vælg et svar
a. Nej, der skal ikke gøres noget
b. Der skal foretages dyrkning af fæces for patogene tarmbakterier
c. Der skal foretages cøliaki-screening
d. Der skal foretages en kombination: cøliaki-screening, gastroskopi og koloskopi samt foretages dyrkning af fæces for patogene tarmbakterier
e. Der skal udføres gastroskopi og koloskopi

A

a

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q
9 år gammel dreng, Anders, der tidligere i det væsentlige har været rask, men de sidste 3 måneder i tiltagende grad har haft diaré med frisk blod på afføringen. Han følger normal skolegang i 2. klasse, men har dog virket mere træt og uoplagt i den samme periode. Anders er bleg, og ved laboratorieundersøgelse finder du en B-Hb på 6,3 mmol/l, leukocyttal 11,5 x 109/l, trombocyttal 550 x 109/l, CRP 25 mg/l. Vælg den MEST sandsynlige diagnose:
Vælg et svar
	 a. Kronisk småbarnsdiaré	
	 b. Cøliaki	
	 c. Hypertyreose	
	 d. Fødevareallergi	
	 e. APUD-tumor i GI-kanalen	
	 f. Parasitær infestation	
	 g. Kongenit immundefekt	
	 h. Mb. Crohn	
	 i. Bakteriel gastroenterit	
	 j. Colitis ulcerosa
A

j

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly