Gornji Ekstremiteti Flashcards

1
Q

Opisati građu Humerusa?

A

Humerus je parna kost koja se sastoji od: Corpus humeri i Extremitas superior et inferior. Corpus humeri ima 3 strane: Facies anteromedialis, Facies anterolateralis i Facies posterior. One omeđuju 2 ruba: Margo lateralis et medialis. Na Facies anteromedialis hvata se Musculus brachialis u donjem dijelu. Na Facies anterolateralis nalazi se Tuberositas deltoidea koja služi za hvatište Musculus deltoideus. Na sredini Facies posterior nalazi se Sulcus nervi radialis. Na Extremitas superior se nalazi Caput humeri koja je glatka i konveksna i spaja se sa Cavita glenoidalis scapulae gradeći Articulatio humeri. Ispod glave se nalaze dva vrata: Collum anatomicum et Collum chirurgicum. Lateralno od Caput humeri nalazi se i veliko izbočenje Tuberculum majus, a manje izbočenje Tuberculum minus se nalazi naprijed i medijalno. Između ova dva izbočenje nalazi se Sulcus intertubercularis kroz koji prolazi tetiva Capitis longi musculi bicipitis brachii. Na Tuberculum majus se nalaze i 3 fasete na kojim se odozgo prema dolje hvataju Musculus supraspinatus, Musculus infraspinatus et Musculut teres minor. Tuberculum minus je manje izbočenje i ima jednu fasetu za Musculus subscapularis. Extremitas inferior dolazi u kontakt sa Radiusom i Ulnom gradeći Articulatio cubiti. Donji kraj kosti ima središnji dio koji je zglobni i dva bočna dijela koja su nezglobna. Zglobni dio Condylus humeri čine
Capitulum humeri koji se nalazi lateralno i služi za zglobljavanje sa Radiusom i Trochlea humeri koja se nalazi medijalno i služi za zglobljavanje sa Ulnom. Na nezglobnom dijelu sa lateralne strane se nalazi Epycondilus lateralis sa kojeg polaze svi ekstenzori i jedan supintor, a na medijalnoj strani se nalazi Epycodilus medialis sa kojeg polaze svi flexori i jedan pronatora. Na stražnjem dijelu medijalnog epikondila nalazi se Sulcus nervi ulnaris kroz koji prolazi Nervus ulnaris koji je u tom dijelu prekriven samo kožom. Na prednjoj strani iznad Trochlea humeri se nalazi Fossa coronoidea u koju ulazi Processus coronoideus Ulne za vrijeme maksimalne fleksije podlaktice, a iznad Capitulum humeri se nalazi Fossa radialis u koju ulazi Caput radii za vrijeme fleksije podlaktice. Također postoji i Fossa olecrani koja se nalazi na stražnjoj strani donjeg dijela Humerusa i u nju ulazi Olecranon Uone za vrijeme maksimalne ekstenzije podlaktice. Humerus ima važne odnose sa četiri nerva: Nervus axillaris, Nervus medianus, Nervus ulanris i Nervus radialis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Opisati građu Radiusa?

A

Radius je dugq, cjevasta kost koja je smještena na lateralnoj strani podlaktice. Na njoj opisujemo trup i dva kraja: gornji i donji. Corpus radii posjeduje tri strane i tri ruba. Facies anterior je konkavna i uža u gornjem djelu kosti i udući odozgo prema dolje na nju se hvataju Musculus supinator, Musculus flexor digitorum superficialis, Musculus flexor pollicis longus i Musculus pronator quadratus. Facies lateralis je konveksna i zaobljena i za nju se vežu Musculus supinator i Musculus pronator teres. Facies posterior je podijeljena uzdužnim grebenom na dva polja medijalno i lateralno. Rubovi su Margo anterior, posterior et interosseus. Na Extremitas superior se nalazi Caput radii koja ima dvije zglobne plohe. Prva Fovea capitis radii dolazi u zglob sa Capitulum humeri i gradi lakatni zglob, a druga ima oblik valjka i zove se Circumferentia articularis radii koja zajedno sa Incisura radialis na Ulni gradi gornji radio-ulnarni zglob. Ispod glave se nalazi Collum radii na kojem se nalazi Tuberositas radii za koju se hvata Musculus biceps brachii. Extremitas inferior je mnogo veći i ima Processus styloideus radii za čiju se bazu veže Musculus brachioradialis. Na bazi se nalazi zglobna ploha za karpalne kosti Facies articularis carpalis koja je podijeljena na dva dijela: medijalni dio koji služi za zglobljavanje sa Os lunatum, a lateralni služi za zglobljavanje sa Os scaphoideum. Na donjem kraju prema medijalno se nalazi Incisura ulnaris radii koja dolazi u kontakt sa Circumferentio articularis ulnae i stvara donji radio-ulnarni zglob.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Opisati građu Ulnae?

A

Ulna je duga, cjevasta kost koja je smještena na medijalnoj strani podlaktice. Na njoj opisujemo trup i dva kraja. Corpus ulnae ima tri strane i tri ruba. Facies anterior je konkavna i šira u gornjem djelu i u njenom gornjem djelu na trupu se hvataju Musculus flexor digitorum profundus, a u donjem djelu Musculus pronator quadratus. Facies posterior služi za pripoj većeg broja mišića. U gornjem djelu ove strane hvata se Musculus anconeus, a na lateralnom djelu ove strane idući od gore prema dolje se hvataju Musculus abductor pollicis longus, Musculus extensor pollicis longus et Musculus extensor indicis. Facies medialis je glatka. Rubovi su: Margo anterior, Margo posterior et Margo interosseus. Extremitas superior je veći i masivniji nego donji kraj. Čine ga dva velika izdanka. Stražnji izdanak je Olecranon i za njega se hvata Musculus tricipitis brachii. Prednji izdanak je manji i naziva se Processus coronoideus i na njegovoj prednjoj strani se nalazi Tuberostias ulnae za koju se veže Musculus brachialis, a na njegovoj lateralnoj strani se nalazi Incisura radialis ulnae koja se spaja sa Circumferentia articularis radii gradeći gornji radio-ulnarni zglov. Između ova dva izdanka nalazi se Incisura trochlearis koja se spaja sa Trochlea humeri za zglobljavanje sa Humerusom. Extremitas inferior je manje masivan i na njemj razlikujemo glavu Caput ulnae i šiljati nastavak Processus styloideus ulnae. Oko glave Ulne se nalazi Circumferentia afticularis ulnae koja se spaja sa Incisura ulnaris radii gradeći donji radio-ulnarni dio. Processus styloideus ulnae od glave se odvaja udubinom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly