Grudni Koš Flashcards

1
Q

Opisati opću građu rebara?

A

Na svakom rebru nalazimo Caput costae, Collum costae, Corpus costae i Cartillago costae. Što se tiče Caput costae ima dvije zglobne plohe, tačnije jednu koja se zove Facies articularis capitis costae i ona je podijeljena na dvije zglobne ploštine pomoću Crista capitits costae i spaja se sa tijelom grudnog pršljena. Na vratu se nalazi ugao Angulus costae i na njemu se nalazi Tuberculum costae sa vanjske strane i na Tuberculum costae se nalazi Facies articularis tuberculi costae za zglobljavanje sa zglobnom plohom na Processus trasversusu grudnog pršljena. Angulus costae sa vrata prelazi u trup rebra gdje se nalaze dvije strane: vanjska i unutrašnja na kojoj se nalazi Sulcus costae u kojoj leži Vena, Arteria et Nervus intercostalis. Prema naprijed trup prelazi u hrskavicu koja se kod prvih sedam rebara spaja sa Sternumom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Opisati građu prvog rebra?

A

Prvo rebro je najmanje i sa unutrašnje strane ima izraštaj Tuberculum musculi scaleni anterioris za koji se veže Musculus scalenus anterior. Ispred i iza ovog izraštaja se nalaze dva Sulcusa. Stražnji se zove Sulcus arteriae subclaviae kroz koji prolazr Arteria subclavia et Plexus brachialis, a prednji se zove Sulcus vene subclaviae i kroz njega prolazi Vena subclavia. Prvo rebro nema Sulcus costae. Vanjski rub ovog rebra je konveksa i na njemu se hvataju Musculus serratur anterior i Musculis intercostalis externus et internus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Opisati građu Sternuma?

A

Sternum je naprna kosta koja se sastoji od: Manubrium sterni, Corpus sterni i Processus xyphoideue. Manubrium sterni ima 3 usjeka: neparna Incisura jugularis predstavlja granicu prema vatru i do nje sa bočnih strana po jedna Incisura clavicularis za spoj sa ključnim kostima i treća je Incisura costalis prima za spoj sa prvim rebrom. Drugo rebro se hvata na mjesto spoja Manubriuma i Corpus sternumq i prave ugao Angulus sterni. Sedmo rebro se hvata na mjesto spoja Corpus sterni i Processus xyphoideusa. Sa vanjske strane na Manubrium sterni se hvata Musculus sternocleidomastoideus, na Corpus sterni se hvata Musculus pectoralis major i na Processus xyphoideus se hvata Musculus rectus abdominis. Dok se sa unutrašnje strane na Manubrium sterni hvata Musculus sternothyreoideus, na Corpus se hvata Musculus transversus toracis. Također Corpus sterni sa bočnih strana ima usjeke Incisurae costales u koje se uvlače rebarne hrskavice od drugog do sedmog rebra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Opisati građu Claviculae?

A

Ključna kost je parna kost i povezuje Sternum sa ramenom. Zavijena je u obliku slova S. Na njoj opisujemo trup i dva kraja: Corpus claviculae, extremitas sternalis i extremitas acromialis. Gornja strana trupa je glatka dok donja u sredini ima brazdu Sulcus musculi subclavii u kojoj se hvata Musculus sublavius. Lateralno na prednjem rubu se hvata Musculus deltoideus, a medijalno Musculus pectoralis major. A za stražnji rub lateralno se hvata Musculus trapezius. Također se sa vanjske strane hvataju i Musculus sternocleidomastoideus i Musculus pectoralis major. Ova kost na sternalnom djelu ima ploštinu Facies articularis sternalis za Sternum i spaja se sa Incisura clavicularis gradeći Articulatio sternoclavicularis. Dok na akromijalnom djelu posjeduje Facies articularis acromialis za spajanje sa akromionom gradeći Articulatio acromioclavicularis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Opisati građu Skapulae?

A

Lopatica je parna i pljosnata kost trouglastog oblika. Ima dvije strane, tri ruba i tri ugla. Prednja strana (Facies anterior) je okrenuta prema rebrima i na njon se nalazi jama Fossa subscapularis koju ispunjava Musculus subscapularis. Na površini ove jame postoje tri do četiri slabije izražena grebena (Lineae musculares) za koje se pripaja Musculus scapularis. Stražnja strana (Facies dorsalis) je podijeljena koštanim grebenom (Spina scapulae) na dvije jame: gornja koja je manja (Fossa supraspinata) koju ispunjava Musculus supraspinatus i donja koja je veća (Fossa infraspinata), a koju ispunjava Musculus infraspinatus. Spina scapulae počinje na medijalnom rubu kosti sa trokutastim proširenjem koje se zove Trigonum scapulae i penje se prema lateralno i gore, a potom zavija prema naprijed i završava sa Acromionom koji predstavlja najveću tačku ramena. Na greben scapulae se hvataju dva mišića, a to su Musculus deltoideus i Musculus trapezius. Na prednjem djelu Acromiona se nalazi Facies articularis clavicularis za zglobljavanje sa ključnom kosti. Rubovi lopatice su gornji, lateralni i medijalni. Margo superior je kratak i tanak. On ide od gore i medijalno prema dolje i lateralno i završava sa Incisurom scapulae. Margo medialis je tanak i sa unutrašnje strane daje inserciju za Musculus serratus anterior, a sa vanjske strane za Musculus rhomboideus major et minor. Margo lateralis je deblji i za njege se vežu dva mišića, a to su: Musculus teres major et minor. Scapula ima i tri ugla: gornji, donji i lateralni. Angulus superior je skoro prav, a služi za pripoj Musculus levator scapulae. Angulus inferior je slobodan i oštar i na njega se hvata Musculua latissimus dorsi. Angulus lateralis je masivan i nosi zglobnu ploštinu za Humerus cavitas glenoidalis. Iznad Cavitas glenoidalis se nalazi kvržica Tuberculum supraglenoidale na koju se hvata Caput longum musculi bicipitis brachii, ispod se nalazi Tuberculum infraglenoidale na koju se hvata Caput longum musculi tricipitis brachii. Na kljunasti nastavak Processus coracoideus se hvata Musculus pectoralis minor, a sa njega polaze Musculus coracobrachialis i Caput breve musculi bicipitis brachii.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly