Vertebrae Flashcards

1
Q

Opisati opću građu pršljenova

A

Pripadaju kratkim kostima nepravilnog oblika. Na svakom pršljenu se nalazi Corpus vertebrae, dva Arcus vertebrae, Processus transversus, Processus spinosus i zglobni nastavci Processus articularis superior et inferior. Trup i lukovi ograničavaju Foramen vertebrale. Trup se nalazi ispred otvora pršljena i valjkastog je oblika i ima gornju i donju stranu. Njegova veličina se povećava prema kraju kičmenog stuba jer nosi težinu ljudskog tijela. Luk pršljena ograničava bočno i prema nazad pršljenski otvor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Opisati karakteristike Vertebrae cervicales?

A

Ima ih 7 i razlikuju se od ostalih po otvoru Foramen transversarium koji se nalazi na korijenu Processus transverusa i kroz koji prolazi Arteria vertebralis koja vaskularizira Medullu spinalis i ulazi u Foramen occipitale magnum te hrani moždano stablo i mali mozak. Processus transversus na vrhu ima i dvije kvržice Tuberculum anterius et posterius. Odnos trupa i otvora je 1:2 u korist otvora. Processus spinosus je kratak, tup i na kraju rascijepljen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Opisati građu Atlasa?

A

Atlas je prvi vratni pršljen. Nema grup jer je njegov trup pridodat drugom vratnom pršljenu. Ima dva luka Arcus anterior et posterior. I na mjestu gdje se ova dva luka spajaju nastaje zadebljanje Massae laterales atlantis na kojem se nalaze Facies articulares superiores za zglobljavanje sa potiljačnom kosti i Facies articulares inferiores za zglob sa drugim vratnim pršljenom. Također se na lukovima nalaze i koštane grudvice Tuberculum anterius et posterius.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Opisati građu Axis?

A

Axis je drugi vratni pršljen. Ima masivan trup u obliku trougla kod kojeg se sa gornje strane diže okomit koštani nastavak u obliku zuba Dens axis koji predstavlja trup Atlasa. Na prednjoj strani Dens axis se nalazi zglobna ploha Facies articularis anterior koja se zglobljava sa Fovea dentis atlantis, a sa stražnje strane se nalazi Facies articularis posterior za Ligamentum transversum atlantis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Opisati građu Vertebrae thoracicae?

A

Ima ih 12. Razlikuju se od ostalih pršljenova po zglobnim plohama za rebra. Na bočnim stranama trupa nalazi se po pola zglobne plohe za artikulaciju sa glavom rebra, a to su: gornja Facies costalis superior i donja Facies costalis inferior. Glava jednog rebra se zglobljava sa trupovima dva susjedna pršljena izuzev prvog, desetog, jedanaestog i dvanaestog. Odnos trupa i otvora je 1:1. Processus spinosus je dug, šiljak i oštar, a Processus transversus na prednjoj strani ima zglobnu ploštinu koja se zove Fovea costalic processus transversi i ona služi za artikulaciju sa Tuberculum costae.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Opisati građu Vertebrae lumbales?

A

Ima ih pet i to su najveći pravi pršljenovi. Odnos trupa i otvora je 2:1 u korist trupa. Processus spinosus je kratak, četverouglog oblika i postavljen je horizontalno zbog praktičnog značaja za izvođenje lumbalne punkcije. Ovi pršljenovi nemaju Processus transversus nego na tom mjestu postoje dvije male kvržice, a to su: Processus accessorius et Processus mammillaris. Također postoji i Processus costalis za koji se veže Ligament iliolumbale. Peti lumbalni pršljen je najveći i ima klinast trup. Peti lumbalni pršljen se spaja sa bazom sakralne kosti i gradi Promontorium koji kod muškaraca strši prema unutrašnjosti karlice, a kod žena prema vani.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Opisati građu Os sacrum?

A

To je trokutasta i neparna kost koja se nalazi između zdjeličnih kostiju. Nastaje srastanjem sakralnih pršljenova oko 15. godine. Nepomična je i ima ulogu da prenese težinu tijela na karlicu i donje ekstremitete preko zgloba Articulatio sacroiliaca. Na ovoj kosti opisujemo prednju i stražnju stranu i bazu i vrh. Facies pelvina je glatka i konkavna i dolazi u kontakt sa karličnim organima. Na njoj se nalaze četiri Linea transversae i one predstavljaju mjesta spajanja trupova sakralnih pršljenova. Na krajevima ovih linija postoje četiri parna ovalna ili trouglasta otvora Foramina sacralia pelvina kroz koje prolaze prednje grane sakralnih nerava i krvni sudovi. Facies dorsalis je hrapava i na njoj nalazimo tri grebena. Srednji greben je Crista sacralis mediana i on predstavlja srasle Processus spinosuse. Zatim Crista sacralis medialis predstavlja srasle Processus articulares. Processus articularis prvog sakralnog pršljena se spaja sa petim lumbalnim, a Processus articularis zadnjeg se spaja sa repnom kosti. I Crista sacralis lateralis predstavlja srasle Processus transversuse. Baza sakralne kosti predstavlja trup prvog sakralnog pršljena i na njoj nalazimo Canalis sacralis koji predstavlja nastavak vertebralnog kanala.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Opisati građu Os coccygis?

A

Trtična kost je neparna kost koja se sastoji od 4 ili 5 spojenih i potpuno zakržljalih pršljenova od kojih je samo prvi djelimično sačuvao oblik pršljena. Prednja strana je konkavna i na nju se u gornjem dijelu pripaja Musculus coccygeus, a u donjem dijelu Musculus levator ani. Stražnja strana je konveksna i služi za pripoj Musculus gluteus maximusa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly