Gospodarsko pravo Flashcards

1
Q

ZFPPIPP - postopki

A

Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju.

  • postopki prisilne poravnave
  • postopki stečaja nad pravno osebo in osebnega stečaja
  • stečaj zapuščine
  • postopki prisilnega prenehanja
  • postopki preventivnega prestrukturiranja
  • v postopkih zaradi insolventnosti večji del opravil opravi upravitelj, pristojnost za odločanje pa je na sodišču
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Prisilna poravnava

A

Postopek namenjen finančnem prestrukturiranju - dolžnik meni, da lahko z načrtom finančnega prestrukturiranja in uspešno izvedeno PP izboljša svoje poslovanje - njegov interes je omejen s pravicami upnikov, da dosežejo ugodnejšo poplačilo terjatev, kot če bi se izvedel stečajni postopek.

PP se lahko izvedel le če se upniki strinjajo.
Postopek vodi sodišče.

Rok za prijavo terjatev je 1m od oklica o začetku postopka (v primeru zamude roka upnik izgubi le glasovalno pravico, ne pa tudi zahtevati izpolnitev).

O potrditvi PP odločajo upniki z glasovanjem - PP je sprejeta če glasujejo zanjo upniki, katerih skupni znesek terjatev je najmanj 6/10 zneska osnove (glasovnico morajo oddati v 1m od objave poziva na AJPES). Če upnik ne glasuje, se šteje da je glasoval proti.

Pravnomočen sklep o potrditvi PP - preneha U pravica uveljavljati plačilo navadne terjatve v višjem deležu, pred potekom roka ali po višji obrestni meri kot določeno v potrjeni PP.

Terjatve na katere PP ne učinkuje:

  • prednostne terjatve
  • zavarovane terjatve
  • izločitvene pravice
  • terjatve upnikov do porokov, solidarnih dolžnikov in regresnih zavezancev

Če PP ni potrjena se začne stečajni postopek nad dolžnikom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Poenostavljena prisilna poravnava

A

Lahko vodi nad mikro družbo in podjetnikom.
V PPP upniki ne prijavijo svojih terjatev in se ne izvede preizkus terjatev, ni imenovan upravitelj ali U odbor, zoper D se ne začne stečajni postopek, če ni sprejeta.

Dolžnik mora v 1m od začetka postopka PPP predložiti sodišču posodobljeni seznam terjatev za katere naj učinkuje PPP (nadomesti prijavo terjatev).
PPP glede poplačila učinkuje le za navadne terjatve navedene v posodobljenem seznamu (če ga upnik ne navede, nanj PPP ne učinkuje in lahko od D zahteva poplačilo celotne terjatve). O PPP ima pravico glasovati vsak U, ki ima svojo terjatev navedeno v posodobljenem seznamu terjatev. PPP učinkuje, če zanjo glasujejo:
1. upniki katerih terjatve predstavljajo 6/10 vseh navadnih terjatev iz posodobljenega seznama terjatev
2. več kot 1/2 upnikov iz seznama
(ne glasuje se z oddajo glasovnic, ampak se odda pisna izjava o soglasju ali z dolžniku sklenejo pogodbo o soglasju).

O potrditvi PPP odloča sodišče na podlagi zahteve predlagatelja začetka PPP (mora vložiti v 4m od oklica začetka postopka) + priložiti notarski zapisnik o glasovanju in izjave U

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Stečaj pravne osebe

A

Vodi se z namenom, da upniki, v istem položaju zoper dolžnika, dosežejo poplačilo svojih terjatev hkrati in v enakem deležu. Uvede se ker premoženje dolžnika ne zadošča za poplačilo vseh njegovih obveznosti. V postopku se unovči vse premoženje stečajnega dolžnika in iz izkupička plačajo terjatve upnikov.

Začetek - na predlog:
- dolžnika
- osebno odgovorni družbeniki dolžnika
- upniki (+ delavci če zamuja s plačo 2m)
- javni štipendijski, razvojni, preživninski in invalidski sklad RS
Predlog: identifikacijski podatki o dolžniku, opis dejstev / okoliščin iz katerih verjetno izhaja, da ima terjatev do dolžnika in da zamuja s plačilom te več kot 2 m, opis dejstev in okoliščin iz katerih izhaja, da je dolžnik insolventen in zahtevek, da se nad dolžnikom začne stečajni postopek.

V SP je imenovan stečajni upravitelj, katere glavna naloga je upravljanje in unovčenje premoženja.

Rok za prijavo terjatev: 3m od oklica o uvedbi SP
Če U zamudi ta rok, terjatev v razmerju do stečajnega dolžnika preneha (U ne more biti udeležen pri razdelitvi stečajne mase).
Iz splošne razdelitvene mase se poplačajo nezavarovane terjatve U, po vrstnem redu: 1. prednostne terjatve, 2. navadne terjatve, 3. podrejene terjatve. Če za posamezno vrsto terjatev ne zadošča masa za poplačilo se poplačajo terjatve sorazmerno.
Posebna razdelitvena masa: namenjena plačilu zavarovanih terjatev (ločitvena pravica). Če ostane premoženje se po poplačilu prenese v splošno razdelitveno maso.

Upravitelj mora v 1m po opravljenem poplačilu mora podati poročilo in sodišče + U odbor odloči o nagradi upravitelju ter izda sklep o zaključku SP. D se po UD izbriše iz registra in tako preneha.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Osebni stečaj

A

Stečaj nad premoženjem fizične osebe - podjetnika, zasebnika ali potrošnika.
Sestavljen:
1. osebni stečaj
2. postopek odpusta obveznosti

Predlagatelj: D ali U.

  1. OSEBNI STEČAJ
    - D mora sodišču predložiti poročilo o stanju premoženja: popis premoženja in podatke o finančnem poslovanju v zadnjih 5 letih
    - določeni prejemki izvzeti zaradi omogočanje preživetja D
    - z začetkom se D omeji poslovna sposobnost, preneha status s.p. / zasebnika (po zaključku lahko ponovno nadaljuje poslovanje če dobi dovoljenje sodišča).

Rok za prijavo terjatev - ni prekluzivne narave (lahko U prijavi tudi po poteku roka). Prijavljene terjatve se upoštevajo pri razdelitvi iz stečajne mase; z neprijavo terjatve pa ta ne preneha (U jo lahko uveljavlja po zaključku SP). Pravnomočen sklep o zaključku OS je izvršilni naslov.

  1. ODPUST OBVEZNOSTI
    Do izdaje sklepa o zaključku OS lahko D vloži predlog za odpust obveznosti in v katerem lahko D doseže odpustitev poplačilo obveznosti v določenem preizkusnem obdobju, ki niso poplačane v postopku OS. Ni mogoče:
    - če je bil D pravnomočno obsojen za k.d. zoper gospodarstvo (razen če je izbrisana)
    - če je bilo o odpustu že odločeno / je bil zavrnjen / razveljavljen in ni preteklo 10 let
    - bi prišlo do zlorabe instituta odpusta obveznosti zaradi ravnanj D v zadnjih 5 letih ali glede na njegov premoženjski položaj –> ravnanja: D je dal neresnične, nepopolne podatke davčnemu organu (odmera davka v razliki 4.000 EUR), na podlagi takih pridobil pomoč / subvencijo iz javnih sredstev (min 4.000 EUR), prevzel obveznosti nesorazmerne s premoženjskim položajem ali razpolagal s premoženjem neodplačno.

Če zoper postopek odpusta obveznosti ni dan UGOVOR se izda sodišče po poteku PREIZKUSNEGA OBDOBJA sklep o odpustu obveznosti (teh ni mogoče več sodno uveljavljati, lahko pa jih D prostovoljno izpolni). Odpust ne učinkuje:
- na prednostne terjatve
- terjatve iz naslova denarne kazni, odvzema premoženjske koristi, povrnitve škode (kazenski postopek), globe (prekršek), povzročitev škode namerno / huda malomarnost
V roku 5 let po izdaji sklepa o odpustu, lahko vsak U zahteva razveljavitev tega, če je izdajo dosegel D s prevaro.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Stečaj zapuščine

A

Se vodi nad prezadolženo zapuščino po umrli fizični osebi, kjer je namen enakomerno in hkratno poplačilo vseh zapustnikovih upnikov.
Stranke: zapustnikovi dediči (če se niso odpovedali dedovanju) in upniki, ki so uveljavili terjatve in so bile priznane.

Upniki prijavijo terjatve nastale do dne začetka postopka - v 3m od oklica o začetku postopka (zamuda roka ne pomeni prenehanje terjatve).
Sklep o začetku stečaja zapuščine - imenovanje upravitelja.
Unovčenje mase in razdelitev upnikom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Prenehanje pravne osebe po ZFPPIPP

A
  1. Stečaj
  2. Postopek likvidacije
  3. Izbris iz sodnega registra brez likvidacije
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Postopek likvidacije

A

Način prenehanja pravne osebe, ko prenehajo pogoji za njen obstoj (določeni v zakonu, ki ureja pravnoorganizacijsko obliko pravne osebe).
Namen:
- ureditev razmerij med pravno osebo in okolico
- ureditev razmerij med člani pravne osebe (družbeniki, delničarji)

Pogoj: premoženje družbe zadošča za poplačilo obveznosti družbe (plačajo se vse obveznosti, preostanek premoženja se razdeli med družbenike)

  1. PROSTOVOLJNA likvidacija - po ZGD-1
    Izvedbe sama pravna oseba, na podlagi odločitve pristojnega organa družbe (lastnikov, družbenikov).
  2. PRISILNA likvidacija - po ZFPPIPP
    Opravi neodvisno od volje družbe. Opravi sodišče, ki imenuje likvidacijskega upravitelja.
    Rok za prijavo terjatev: 3m (ni prekluziven) - če U ne prijavi in upravitelj ni mogel vedeti za terjatev, po razdelitvi ostanka likvidacijske mase družbenikom izgubi možnost za poplačilo. Po izvedbi likvidacijskega postopka ima pravico zahtevati poplačilo terjatve, le U ki je to prijavil v postopku in ni bila poplačana (oz. ni prijavil, če dokaže da je bila upravitelju znana).

Prijavljene terjatve morajo biti v celoti poplačane (če ne morejo biti mora likvidacijski upravitelj predlagati začetek SP).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Izbris iz sodnega registra brez likvidacije - ZFPPIPP

A

Mogoče voditi nad vsako pravno osebo, ki je subjekt vpisa v register. Pogoj je obstoj izbrisnega razloga:
- pravna oseba prenehala poslovati, nima premoženja in je izpolnila vse svoje obveznosti –> domneva: če v 2 letih ni predložila AJPESu letnega poročila
- pravna oseba ne posluje na poslovnem naslovu vpisanem v register –> domneva: če je kot poslovni naslov vpisan naslov na katerem ne sprejema uradnih pošiljk, če je lastnik prostora oseba, ki ji ni dala dovoljenje za poslovanje na naslovu ali če sploh ne obstaja naslov.
Domneve je mogoče izpodbiti z ugovorom zoper sklep o začetku postopka izbrisa.

Posledica izbrisa iz registra: prenehanje pravne osebe. U lahko uveljavljajo odškodninsko odgovornost organov poslovodstva in nadzora, če so kršili obveznosti po ZFPPIPP glede obveznosti družbe, možno je uveljavljati odgovornost tudi preko instituta spregleda pravne osebnosti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Prodaja premoženja v stečajnem postopku

A

Premoženje stečajnega D se lahko proda:

  • zavezujoče zbiranje ponudbo
  • javna dražba z zviševanjem / zniževanjem izklicne cene
  • mora skleniti prodajno pogodbo s ponudnikom, ki da najugodnejšo ponudbo
  • neposredna pogajanja s kupcem (ki je dal ponudbo v postopku nezavezujočega zbiranja ponudb in je bila javna dražba / zavezujoče zbiranje ponudb neuspešno)

Naloga stečajnega upravitelja (nastopa kot ZZ stečajnega D) - unovčevanje premoženja (postopek prodaje, pogajanja, priprava pogodbe).

Prodaja nepremičnine - če je na nepremičnini ZP (hipoteka) ta omogoča prednostno poplačilo iz zastavljenega premoženja - prisilna prodaja v SP:

  • v SP se prodaja opravi zaradi prednostnega poplačila - prenehajo vse stvarne pravice na nepremičnini nastale po trenutku ustanovitve hipoteke s trenutkom pravnomočnosti sklepa o izročitvi nepremičnine kupcu (prednostno se poplačajo zavarovane terjatve, posebna masa)
  • če LP na nepremičnini ni omejena s hipoteko, se prisilna prodaja izvede zaradi poplačila nezavarovanih terjatev (ZP na vsem premoženju D nastane z začetkom SP)
  • s prodajo prenehajo vse stvarne pravice z izjemo služnosti nujne poti
  • kupec nepremičnine sme pisno odpovedati najem / zakup, nastal po ustanovitvi hipoteke z odpovednim rokom 1 meseca
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vrednostni papirji

Oblike in vrste

A

Oblike:
1. Prinosniški
Se glasijo na prinosnika in se prenašajo s sporazumom in izročitvijo.
2. Orderski
Se glasijo po nalogu in se prenašajo z indosamentom in izročitvijo.
3. Imenski
Se glasijo na ime in se prenašajo s cesijo. V primeru imenskih delnic se te prenašajo z indosamentom.
4. Nematerializirani VP
Se prenašajo z izjavo imetnika vpisanega v centralni register, ki ga vodi klirinško-depotna društva (računi NVP glede imetnika in vrsto VP).

Vrste:

  • menica
  • ček
  • efekti: delnice, investicijski kuponi, obveznice, blagajniški in materialni zapis
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Patent

A

Patent se podeli za območje RS za:

  • izum
  • na področju tehnike
  • ki je nov (ni obsežen s stanjem tehnike)
  • na inventivni ravni
  • industrijsko uporabljiv

Ne more se podeliti za postopke za duhovno aktivnost, izume v nasprotju z javnim redom in moralo ter izume v povezavi z uporabo direktno na človeškem oz. živalskem telesu.

Neškodljivo razkritje izuma: na razstavi.
Zaupni izumi: na področju obrambe.

Pravice iz patenta (izključne imetniku patenta)

  • -> pridobijo na podlagi nacionalne / evropske patentne prijave (EU):
    1. Pravice do uporabe
    2. Pravica do izdelave
    3. Pravica do prodaje
  • izjeme: uporaba patenta v negospodarske namene, v raziskavah in poizkusih, na ladjah, zračnih in kopenskih vozilih v drugih državah in na podlagi pravice do poprejšnje uporabe v dobri veri.

Trajanje patenta: 20 let od vložitve prijave
(lahko podaljša za 5 let)
Trajanje skrajšanega patenta: 10 let

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Prijava terjatve v stečajnem postopku

A

Upniki morajo prijaviti terjatve v roku 3m od oklica začetka stečajnega postopka.

Terjatve v SP:

  • navadne
  • zavarovane –> lahko uveljavlja ločitvena pravica (če je priznana postane prednostna terjatev)
  • izločitvena pravica: nekdo zatrjuje obstoj LP na stvari in ne preneha tudi če ni prijavljena v roku. Če je priznana se izda sklep o ugotovitvi izločitvene pravice, kjer se določi izročitev premoženja.

Prerekana terjatev - po prijavi terjatev v SP se objavi sklep o PREIZKUSU TERJATEV. Prerekana terjatev, je terjatev, ki je upravitelj / drug upnik ne prizna –> takrat mora upnik v 1m vložiti tožbo na obstoj terjatve / nadaljevati že začet postopek (če ne terjatev preneha).
Če prerekana terjatev temelji na izvršilnem naslovu, pa mora vložiti tožbo tisti, ki jo je prerekal (ugotovitvena tožba na neobstoj terjatve), drugače velja za priznano.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Obvladujoča družba

A

Družba je obvladujoča:

  1. ima večino glasovalnih pravic
  2. ima pravico imenovati večino članov poslovodstva oz. nadzora in je hkrati družbenik
  3. pravica obstoji na podlagi pogodbe
  4. nadzoruje večino glasovalnih pravic na podlagi pogodbe z drugimi družbeniki
  5. ima prevladujoč vpliv oz. si podredi vodenje družbe
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Znamka

A

Znamka je pravica industrijske lastnine, ki omogoča zavarovanje razlikovalnega znaka blaga / storitve.
Pravice iz znamke: pravica do uporabe in prepovedi uporabe 3. os. oz. uvoza v RS. Pravica do prepovedi vključuje tudi pravico prepovedati uporabo podobnih znakov za podobni produkt, če bi lahko povzročili zmedo ali škodili ugledu.
Ni mogoče prepovedati uporabo, če gre za uporabo lastnega imena, znakov brez razlikovalnega učinka, predhodna uporaba znaka v dobri veri.

Znamka se registrira v postopku registracije znamke.
Razlogi za zavrnitev znamke:
ABSOLUTNI
- ne more biti znamka 
- ni razlikovalnega učinka 
- so znaki v običajni rabi
- nasprotuje morali ali javnem interesu
- zavaja javnost
RELATIVNI (upoštevajo na ugovor)
- znaki so enaki / podobni da bi povzročili zmedo ali škodo ugledu
- ni soglasja imetnika za prijavo
- je prej pridobljena pravica ind. lastnine ali avtorska pravica

*Kolektivna znamka (lahko tudi geografski izvor): več imetnikov znamke. Nujno predložiti Pravilnik o kolektivni znamki.

Trajanje znamke: 10 let od prijave (možnost večkratne obnovitve).

Če ni uporabe znamke zaporednih 5l brez opravičenega razloga lahko zainteresirana oseba vložit tožbo za razveljavitev znamke zaradi uporabe.

Zahteva za ugotovitev ničnosti znamke: če nekdo začne kasneje uporabljati znamko, lahko imetnik znamke vloži tožbo. Pravica preneha, če v 5l ne vloži zahteve, čeprav se je zavedala uporabe.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Avtorska in sorodne pravice

A

Avtorska pravica varuje avtorsko delo, ki je individualna stvaritev s področja književnosti, znanosti in umetnosti. Vse sestavine avtorskega dela imajo enako varstvo.
Ni mogoča AP na idejah, načelih, odkritjih, na uradnih besedilih z zakonodajnih, sodnih in upravnih področij in na ljudskih stvaritvah.

Sorodne pravice: pravice izvajalcev, proizvajalcev fonogramov, filmskih producentov, RTV organizacij, založnikov in izdelovalcev podatkovnih baz (pri tem varstvo AP ostane neokrnjeno).

Trajanje: 70 let po smrti avtorja.

Sestavine AP:

  • moralne AP
  • materialne / premoženjske AP
  • druge pravice avtorja
  1. MORALNE AP - duhovna, osebnostna upravičenja
    - pravica do 1. objave
    - pravica do navedbe avtorja
    - pravica do spoštovanja
    - pravica do skesanja
  2. MATERIALNE AP - premoženjska upravičenja iz uporabe avtorskih del
  3. DRUGE pravice avtorja - niso monopolne narave, omogočajo avtorju le nadomestilo
    - dostop in izročitev avtorskega dela
    - sledna pravica
    - pravica do javnega posojanja
    - nadomestila za reproduciranje

Upravljanje AP:

  • -> posamično ali kolektivno (izvajajo kolektivne organizacije nepridobitno ali neodvisni subjekti upravljanja pridobitno)
  • kolektivno upravljanje je obvezno na določenih področjih - priobčitev javnosti neodrskih del (male AP), sledna pravica, reproduciranje AP, kabelska retransmisija in dodatnih letnih nadomestilih.
17
Q

Vpliv SP na pravdni postopek

A

Temeljno načelo SP je n. koncentracije: U lahko terjatev zoper stečajnega D uveljavlja le v SP in skladno s pravili tega postopka - ne more uveljavljati svoje terjatve v pravdnem postopku (nezavarovane terjatve, terjatve zavarovane z ločitveno pravico in izločitvene pravice).
Če že teče pravda v času začetku SP, se ta prekine.
*z začetkom SP prenehajo vsa pooblastila zakonitih in statutarnih zastopnikov in pooblaščencev - preidejo na upravitelja (tudi pooblastilo za zastopanje v pravdi)

Do pravde tekom SP pride le če je terjatev, ločitvena / izločitvena pravica prerekana. Če tedaj v roku 1m od objave sklepa o preizkusu terjatev ne vloži / predlaga nadaljevanja pravde, njegova terjatev do stečajnega D preneha.

18
Q

Uveljavljanje terjatev v SP

A

V SP se upoštevajo le terjatve, ki neposredno vplivajo na obseg stečajne mase (terjatev ni vsebovana npr. pri motenju posesti, zahtevku za izpraznitev stnovanja, razveljavitev discip. ukrepa).
Nedenarna terjatev z začetkom SP postanejo denarne terjatve.

SP vpliva na terjatve U nastale do začetka SP –> potrebno prijaviti v SP in ni dovoljeno uveljavljati izven SP (n. koncentracije). Zamuda roka za prijavo terjatve ima za posledico prenehanje terjatve do stečajnega D.
Pravočasno prijavljena terjatev –> ni prerekana: poplačilo iz stečajne mase
* terjatev lahko prereka stečajni upravitelj in U
Če je terjatev prerekana je treba v 1m po objavi sklepa o preizkusu terjatev vložiti tožbo na ugotovitev obstoja terjatve / predlagati nadaljevanje prekinjene pravde (zamuda roka: terjatev preneha v razmerju do stečajnega dolžnika).
*če U zamudi rok in vloži tožbo - zavrne (neutemeljen zahtevek)
*izločitvena pravica: ne preneha dokler ni predmet prodan

19
Q

Vpliv postopka osebnega stečaja na pravdni postopek

A

Pravda se ne prekine, če ne vpliva na obseg stečajne mase - potrebno ugotavljati ali premoženje spada v stečajno maso in če je v temu delu prenehala poslovna sposobnost D - postopek prekine.
*poslovna sposobnost D je z začetkom OS omejena; ne more razpolagati s premoženjem ki spada v stečajno maso (zakoniti zastopnik je stečajni upravitelj); z ostalim premoženjem lahko svobodno razpolaga

U lahko predlaga nadaljevanje (med OS ali po poteku 1m roka - ne izgubi terjatve; če predlaga po p. odpusta obveznosti, lahko D uveljavlja ugovarja).

  • p/o fizične osebe ostanejo veljavne tudi po zaključku OS; v primeru odpusta obveznosti se le spremenijo v naturalne (neizterljive).
  • zamuda roka za prijavo terjatev in (iz)ločitvenih pravic, za vložitev tožbe / predloga za nadaljevanje postopka - nima za posledico prenehanje terjatev

V stečajno maso fizične osebe ne gre vse premoženje (določeni predmeti izvzeti).
*ne velja n. koncentracije

20
Q

Uveljavljanje terjatev po prenehanju pravne osebe

A

Prenehanje gospodarske družbe:
1. Izbris iz registra po koncu SP
(pravnomočni sklep o koncu SP)
* U terjatev zoper stečajnega D preneha, če je ne prijavi v roku za prijavo terjatev oz. v primeru prerekane terjatve ne vloži tožbe na obstoj terjatve / nadaljuje pravde v roku (plačila ni mogoče več zahtevati iz stečajne mase)

  1. Izbris iz registra brez likvidacije (ZFPPIPP)
    * v primeru naknadno najdenega premoženja se nad njim izvede SP (predlog lahko vloži vsak U, ki verjetno izkaže svoje terjatev za izbrisane pravne osebe)

Načelno pravno mnenje VSRS: zakonska analogija - mogoče primerjati s smrtjo fizične osebe, po OZ preneha obveznost s smrtjo samo, če je vezana na osebnost D. Kako je mogoče izterjati obveznosti kapitalske družbe kljub prenehanju:

  1. zavarovane terjatve z akcesorno pravico (porok in zastavna pravica) - pogodbena podlaga
    * ZU lahko kljub temu da ni prijavil terjatev (stvar ni od D), tudi po koncu SP poplača iz zastave od 3. os. (realni dolžnik, ki je zastavil svojo stvar za dolg stečajnega D)
  2. obveznosti družbenikov na podlagi spregled pravne osebnosti (pogoj: dokazana in dospela terjatev do družbe) - zakonska podlaga
21
Q

Pravni posli in začetek SP

A

Zavezovalni PP: za osebo nastane zaveza nekaj storit/ dopustiti
Razpolagalni PP: doseže neposredni učinek na premož. pravico, ki jo spreminja, obremenjuje, prenaša ali končuje
Kavzalnost: če razpolagalni pr. posel ne temelji na zavezovalnem PP je vknjižba LP neveljavna zaradi materialnopravnega razloga.
Če je sklenjen le zavezovalni PP ima kupec le obligacijsko terjatev (npr. izstavitev ZK dovolila), ne stvarnopravnih zahtevkov.
*promet z nepremičninami: kljub nevpisu v ZK PP ni veljaven, če je bil kupec nedobroveren.

Insolventnost: D daljše obdobje ni zmožen poravnati svojih trajnih obveznosti (nelikvidnost) ali postane dolgoročno plačilno nesposoben.
*če ima kupec sklenjen le zavezovalni PP se ta pretvori v nedenarno terjatev; če ima razpolagalni - izločitveni zahtevek.
*začetek SP ni ovira za dovolitev vpisa v ZK če je bil podpis overjen že pred začetkom SP
Izpodbijanje dolžnikovih ravnanj: izpodbojni zahtevek vsebuje pravico zahtevati razveljavitev učinkov PP med D in 3. os. (ni možno pa doseči razveljavitev samega PP).

22
Q

Vzajemno neizpolnjene pogodbe

A

Pogodba sklenjena pred začetkom postopka insolventnosti in kjer do začetka ne D, ne druga stranka nista izpolnili svoje obveznosti / v celoti.

23
Q

Novela ZGD-1

A

Prenos evropske direktive o sodelovanju delničarjev uredbe o identifikaciji delničarjev.

V register se poleg kraja sedeža, vpiše tudi poslovni naslov družbe.

24
Q

Stvarne pravice (značilnosti) in položaj v stečajnem postopku

A

Lastninska pravica - temeljna upravičenja: imeti stvar v posesti, jo uporabljati in uživati ter razpolagalno upravičenje.
Učinek stvarnih pravic: če so pridobljene s pravnim poslom z vpisom v ZK –> z začetkom ZK postopka (plomba)
*n. zaupanja v ZK - kdor zaupa podatkom v ZK ne sme trpeti škodljivih posledic

Lastninska pravica se lahko pridobi na dveh pravnih temeljih: izvirno (brez prednika) ali izvedeno (po pravnem predniku).

  • nepremičnina: zavezovalni + razpolagalni (ZK-dovolilo) pravni posel + vpis v ZK
  • zunajknjižna pridobitev LP (vpis v ZK ni konstitutiven) - na podlag zakona (priposestvovanje, skupno premož.), dedovanje in na podlagi sod. odločbe (ZDen)

ZFPPIPP: začetek SP ne vpliva na ločitveno pravico (zavarovanje, npr. ZP) in na izločitveno pravico (LP).
IZLOČITVENA PRAVICA
Pravica lastnika stvari, da zahteva, da se iz stečajne mase izloči premoženje, ki ne pripada dolžniku.
*tudi če ni prijavljena, ne preneha
Če je izločitvena pravica priznana sodišče s sklepom ugotovi, da je upravičenec lastnik; če pa je prerekana pa je potrebno vložiti tožbo na ugotovitev LP.

Pričakovana LP pravica - ko je ZK dovolilo izdano pred začetkom SP oz. podpis overjen, velja izločitvena pravica –> če ne - le obligacijski zahtevek:

  • gre za vzajemno neizpolnjeno 2-stransko pogodbo (lahko upravitelj izstavi ZK dovolilo, če je smotrno)
  • ne gre za vzajemno neizpolnjeno pogodbo - terjatev na izstavitev ZK dovolila se spremeni v denarno terjatev
  • predzaznamovana LP - preneha, razen če se pred začetkom SP izpolnijo vsi pogoji za njeno opravičitev

LOČITVENA PRAVICA
ZP, hipoteka, zemljiški dolg
- potrebno prijaviti v SP

25
Q

Izločitvena pravica

A

Pravica lastnika stvari ali imetnika druge premoženjske pravice, da se iz stečajne mase izloči premoženje, ki ne pripada S dolžniku.
Uveljavlja na podlagi resničnega lastništva (zunajknjižna pridobitev LP - priposestvovanje, skupne premož. zakoncev, nedokončana etažna lastnina)
*zaznamba spora o ugotovitvi LP v ZK: fikcija prijave

Če je izločitvena pravica priznana sodišče s sklepom ugotovi, da je upravičenec lastnik; če pa je prerekana pa je potrebno vložiti tožbo na ugotovitev LP.

Izločitveni upravičenec je lahko tudi prejšnji vknjiženi lastnik, ki izpodbija vknjižbo S dolžnika
*zaznamba izbrisne tožbe v ZK: fikcija prijave
Če je izločitvena pravica priznana sodišče s sklepom ugotovi, da je upravičenec lastnik; če pa je prerekana pa je potrebno vložiti izbrisno tožbo z zahtevkom za razveljavitev pravnega posla in vzpostavitev prejšnjega vpisa v ZK.

26
Q

Začetek insolventnega postopka in PP

A

Začetek: učinkuje za PP dolžnika, ki jih sklene po začetku postopka

  • lahko razpolaga s premoženjem le s soglasjem sodišča
  • SP: upravitelj lahko le unovči dolžnikovo premoženje

Pravni posli sklenjeni pred začetkom SP - izpodbojnost dolžnikovih pravnih dejanj.

ZP –> ločitvena pravica, če je bil do začetka postopka opravljen razpolagalni PP
*hipoteka - vknjižba v ZK / ZK dovolilo overjeno pred SP

27
Q

Pravne ovire za prodajo nepremičnine v SP

A
  1. Dolžnik ni vknjižen kot lastnik nepremičnine
  2. Vknjižena LP dolžnika je zavarovana s pravico, ki učinkuje od trenutka, ki je zgodnejši od najzgodnejše hipoteke ali dneva začetka SP (predzaznamovana LP, zaznamba vrstnega reda, zaznamba spora)
  3. D ni resnični lastnik in je to upravitelju znano (upravitelj lahko izstavi resničnemu lastniku ZK dovolilo tudi če ni prijavil ločitvene pravice)
  4. V SP nekdo uveljavljala ločitveno pravico (pravočasna prijava je ovira za prodajo nepremičnine)
    * upravitelj mora prekiniti prodajo, razen če je sodišče že objavilo razpis javne dražbe / zbiranje ponudb