Gospodarsko pravo VS Flashcards

1
Q

Vrste gospodarskih družb

A

Gospodarske družbe so

1) osebne:
- družba z neomejno odgovornostjo - d.n.o.
- komanditna družba - k.d. (tudi dvojna družba, ki je komanditna družba v kateri je edini komplementar družba pri katerih ni osebno odgovornih družbenikov)
* tiha družba (ZGD-1 več ne ureja)

2) kapitalske:
- družba z omejeno odgovornostjo - d.o.o.,
- delniška družba - d.d.
- komanditna delniška družba - k.d.d.
- evropska delniška družba

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Komanditna d.d.

A

Komanditna delniška družba je družba, pri kateri je najmanj en družbenik odgovoren za obveznosti družbe z vsem svojim premoženjem (komplementar), komanditni delničarji, ki imajo delež v osnovnem kapitalu, pa za obveznosti družbe do upnikov niso odgovorni.
Za pravna razmerja med komplementarji in njihova razmerja do komanditnih delničarjev, zlasti glede upravičenj komplementarjev za vodenje poslov in zastopanje družbe se smiselno uporabljajo določbe tega zakona o komanditni družbi.
Za kapitalska vprašanja in delnice se smiselno uporabljajo določbe o d.d. če ni določeno drugače.

  • ustanovitev k.d.d.
    Družbeniki, ki sprejmejo statut, so ustanovitelji družbe - tj. komplementarji in komanditni delničarji. Pri sprejetju statuta morajo sodelovati vsi komplementarji in tisti komanditni delničarji, ki pri ustanovitvi prevzamejo delnice. Statut k.d.d. mora sprejeti najmanj pet oseb.
    V statutu se navedejo
  • osnovni kapital družbe in število delnic,
  • pri delnicah z nominalnim zneskom tudi njihov nominalni znesek,
  • če obstaja več razredov delnic, tudi razred delnic, ki jih prevzamejo komanditni delničarji
  • ime in priimek ter prebivališče ali firmo in sedež vsakega komplementarja
  • gotovinski in stvarni vložki komplementarjev po višini in vrsti.
  • komplementarji = uprava k.d.d
    Za komplementarje se smiselno uporabljajo določbe tega zakona o upravi delniške družbe. Ob vpisu družbe v register se namesto članov uprave vpišejo vsi komplementarji in obseg njihovih upravičenj za zastopanje.
  • glasovanje na skupščini
    Komplementarji imajo na skupščini glasovalno pravico v sorazmerju s svojo udeležbo pri osnovnem kapitalu. Glasovalne pravice ne morejo uresničevati ne zase in ne za koga drugega, če skupščina sklepa o:
  • izvolitvi in odpoklicu nadzornega sveta,
  • razrešitvi komplementarjev in članov NS
  • imenovanju revizorjev,
  • uveljavljanju / odreku odškodninskih zahtevkov,

Za sklepanje na skupščini je potrebno soglasje komplementarjev, če se sklepi nanašajo na stvari, za katere je potrebno soglasje komplementarjev in komanditnih delničarjev. Soglasje komplementarjev ni potrebno za uresničevanje pooblastil, ki jih ima skupščina ali manjšina komanditnih delničarjev pri imenovanju revizorjev, izključitvi manjšinskih delničarjev in uveljavljanju zahtevkov družbe iz ustanovitve ali vodenja poslov.
Skupščinski sklepi, za katere je potrebno soglasje komplementarjev, se predložijo za vpis v register šele, ko je bilo doseženo soglasje.

  • odbor komanditnih delničarjev
    Sklepe komanditnih delničarjev izvaja odbor komanditnih delničarjev, če statut ne določa drugače.
    V sporih med skupnostjo komanditnih delničarjev in komplementarji zastopa komanditne delničarje odbor iz prejšnjega odstavka, če skupščina ni izvolila posebnih zastopnikov. Stroške spora, ki gredo v breme komanditnih delničarjev, plača družba, vendar sme zahtevati, da ji ti povrnejo sorazmeren del neupravičeno nastalih stroškov.
    Komplementarji ne morejo biti člani odbora komanditnih delničarjev.

Če ima komplementar izgubo, ki presega njegov kapitalski delež, ne sme dvigniti dividende na svoj kapitalski delež, dokler vsota iz bilančne izgube vplačanih obveznosti, deležev izgube komplementarjev in zahtevkov iz posojil do komplementarjev ter njihovih družinskih članov presega vsoto iz prenosa dobička, kapitalskih in drugih skladov ter kapitalskih deležev komplementarjev. V primeru iz prejšnjega odstavka družba komplementarju ne sme odobriti nobenega posojila. V nasprotju s tem je treba odobreno posojilo takoj vrniti.
Določbe tega člena se ne nanašajo na plačilo za delo, ki ga prejemajo komplementarji, in na plačila, ki niso odvisna od dobička.

*Delniška družba, družba z omejeno odgovornostjo in komanditna delniška družba se ne smejo preoblikovati v dvojno družbo.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Katere družbe lahko ustanoviš z 10.000 EUR gotovine?

A

Osnovni kapital je kapital namenjen ustanovitvi družbe in predstavlja sredstva, ki so namenjena v prvi vrsti poslovanju družbe ter zaščiti njenih upnikov.

Družbe z osnovnimi vložki:

  • d.o.o. - osnovni kapital 7.500 EUR (vsak osnovni vložek min 50 EUR)
  • d.d. - 25.000 EUR
  • k.d.d. - 25.000 EUR

Ni predpisan osnovni kapital:

  • d.n.o.
  • k.d.
  • s.p. (ne spada med gospodarske družbe, saj gre pravzaprav za fizično osebo, ki opravlja dejavnost)

Torej z vložkom do 10.000 EUR se lahko ustanovi osebno odgovorno družbo (d.n.o., k.d.) in s.p., kjer odgovarjajo tudi družbeniki z lastnim premoženjem; izmed gospodarskih družb, pa se lahko ustanovi le d.o.o., kjer je potrebni osnovni kapital za ustanovitev družbe 7.500 EUR.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Sklic skupščine d.o.o.,

A

Skupščina družbenikov je najvišji organ d.o.o.. Sestavljena je iz vseh družbenikov. Družbeniki niso dolžni udeležiti se skupščine in niti sodelovati pri upravljanju družbe. Skupščina ima funkcijo odločanja (odloča o finančni politiki družbe, o imenovanju poslovodje, prokuristov, zastopnikov).
Na skupščini družbeniki oblikujejo voljo družbe in jo izrazijo v obliki sklepa (507. čl. ZGD-1) Družbeniki sprejemajo sklepe na skupščini.
Družbeniki lahko s pisno izjavo sklenejo, da se skupščina ne opravi. Sklep o tem morajo sprejeti vsi družbeniki. V tem primeru družbeniki sporočijo svoje glasove poslovodji pisno, telefonsko, telegramsko ali z uporabo podobnih tehničnih sredstev.

Sklic skupščine
- sklicuje poslovodja (508. čl. ZGD-1).
- lahko sklicujejo tudi družbeniki, katerih osnovni
deleži predstavljajo 1/10 osnovnega kapitala (pravica manjšinskih družbenikov). (511. čl. ZGD-1)

Skupščino skliče poslovodja:

  • če naj družbeniki odločajo o zadevah iz 505. člena tega zakona;
  • če je to nujno za interese družbe;
  • če se z letno bilanco ali bilanco med poslovnim letom ugotovi, da je izgubljena polovica osnovnega kapitala;
  • v drugih primerih, določenih z zakonom ali družbeno pogodbo.

Družbeniki, katerih poslovni deleži predstavljajo najmanj desetino osnovnega kapitala, smejo zahtevati sklic skupščine; pri tem morajo navesti zadeve, o katerih naj bi skupščina odločala, in vzroke za sklic skupščine. Družbeniki lahko zahtevajo, da se odločanje o določeni zadevi uvrsti na dnevni red že sklicane skupščine. Družbeniki lahko sami skličejo skupščino ali uvrstijo zadevo na dnevni red, če njihova zahteva iz prejšnjih odstavkov ni bila sprejeta ali če so bile osebe, na katere bi morala biti zahteva naslovljena, odsotne.

Skupščina se skliče s priporočenim pismom vsem družbenikom, ki so na dan sklica skupščine vpisani v register, v katerem mora biti naveden tudi dnevni red skupščine, najmanj 25 dni pred dnem zasedanja skupščine.

  • -> dnevni red, predlog sklepa za vsako predlagano točko dnevnega reda, o katerem naj skupščina odloča ali, če skupščina pri posamezni točki dnevnega reda ne sprejema sklepa, obrazložitev točke dnevnega reda.
  • Če skupščina ni pravilno sklicana, lahko veljavno sprejema sklepe le, če so navzoči vsi družbeniki.
  • Določba prejšnjega odstavka velja tudi za sklepe o zadevah, ki niso bile najavljene na način, predpisan za sklic, vsaj tri dni pred zasedanjem skupščine.

Skupščina družbenikov veljavno odloča, če je navzočih toliko družbenikov, da imajo večino glasov.
Družbena pogodba lahko določi, da se že v vabilu za skupščino določi naknadni dan zasedanja skupščine, če ta ob prvotno določenem času ne bi bila sklepčna; skupščina na naknadnem zasedanju veljavno odloča ne glede na število navzočih družbenikov.
Naknadni dan zasedanja skupščine ne sme biti določen prej kot naslednji delovni dan po prvotno določenem dnevu.

Družbenik ima pravico do glasovanja, ki mu omogoča, da sodeluje na skupščini skupaj z drugimi družbeniki,
sprejema sklepe in oblikuje voljo družbe (je ena izmed članskih pravic družbenika). Izvrševanje glasovalne
pravice se lahko prenese na pooblaščenca. Količina glasov družbenika je sorazmerna glede na njegov osnovni vložek. Vsakih dopolnjenih 50 eurov osnovnega vložka daje družbeniku en glas. Družbena pogodba lahko določi, da imajo nekateri družbeniki več glasov na vsakih 50 eurov osnovnega vložka ali da je glasovalna pravica nekaterih družbenikov omejena. Če ni z zakonom ali družbeno pogodbo določeno drugače, odločajo družbeniki na skupščini z večino oddanih glasov.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Ali lahko skupščina veljavno odloča, če je sklic nepravilen?

A

Če skupščina ni pravilno sklicana, lahko veljavno sprejema sklepe le, če so navzoči vsi družbeniki.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Pogoji za dodatno točko dnevnega reda skupščine d.o.o.?

A

Dopolnitev dnevnega reda - družbeniki, katerih skupni deleži dosegajo desetino osnovnega kapitala, lahko po zahtevajo sklic skupščine ali po objavi sklica skupščine pisno zahtevajo dodatno točko dnevnega reda. Zahtevi morajo v pisni obliki priložiti predlog sklepa, o katerem naj skupščina odloča, ali če skupščina pri posamezni točki dnevnega reda ne sprejme sklepa, obrazložitev točke dnevnega reda. Zadošča, da zahtevo pošljejo družbi najpozneje sedem dni po objavi sklica skupščine.

Poslovodstvo mora nemudoma po poteku prej navedenega roka objaviti dodatne točke dnevnega reda, ki naj se obravnavajo na skupščini. Dodatna točka dnevnega reda se lahko obravnava na skupščini le, če je bila objavljena na način iz 296. člena ZGD-1 vsaj 14 dni pred skupščino, sicer se obravnava na prvi naslednji skupščini.

Kako lahko družbeniki preprečijo, da bi se o taki dodatni točki glasovalo?

  • s statutom omejijo to pravico
  • povzročijo nesklepčnost skupščine: sklepanje je mogoče šele, če je navzočih toliko družbenikov, da imajo večino glasov (prvi odstavek 510. člena ZGD-1). Družbena pogodba lahko določi, da se že v vabilu za skupščino določi naknadni dan zasedanja skupščine, če ta ob prvotno določenem času ne bi bila sklepčna. Naknadno zasedanje skupščine se lahko nato opravi ne glede na število prisotnih družbenikov (tretji odstavek 510. člena ZGD-1).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Odločanje družbenikov d.o.o. na skupščini

A

Družbeniki odločajo o:

  • sprejetju letnega poročila in uporabi bilančnega dobička;
  • zahtevi za vplačilo osnovnih vložkov;
  • vračanju naknadnih vplačil;
  • delitvi in prenehanju poslovnih deležev;
  • postavitvi in odpoklicu poslovodij;
  • ukrepih za pregled in nadzor dela poslovodij;
  • postavitvi prokurista in poslovnega pooblaščenca;
  • uveljavljanju zahtevkov družbe proti poslovodjem ali družbenikom v zvezi s povračilom škode, nastale pri ustanavljanju ali poslovodenju;
  • zastopanju družbe v sodnih postopkih proti poslovodjem, in
  • drugih zadevah, za katere tako določa ta zakon ali družbena pogodba.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Sklic supščine (d.d.)

A

Sklic skupščine mora vsebovati vsaj navedbo:
- firme in sedeža družbe;
- časa in kraja skupščine;
- predloga dnevnega reda;
- presečnega dne, kot ga določa tretji odstavek 297. člena ZGD-1 z obrazložitvijo, da se skupščine
lahko udeležijo in na njej uresničujejo glasovalno pravico le tisti delničarji, ki so imetniki delnic
na ta dan, ter drugih pogojev, od katerih sta odvisna udeležba na skupščini in uresničevanje
glasovalne pravice;
- roka ali dneva, do katerega lahko delničarji zahtevajo dopolnitev dnevnega reda, v skladu s prvim
odstavkom 298. člena ZGD-1;
- roka ali dneva, do katerega lahko delničarji sporočijo družbi predlog za objavo iz prvega odstavka
300. člena ali 301. člena ZGD-1 in se ta objavi;
- predlog sklepov organov vodenja in nadzora iz prvega odstavka 297.a člena ZGD-1, in kje
so dostopne njihove obrazložitve;
- kje in kako se lahko pridobijo popolna besedila listin in predlogov iz drugega odstavka 297.a člena
tega zakona;
- da lahko delničar na skupščini uresničuje svojo pravico do obveščenosti iz prvega odstavka 305.
člena ZGD-1;
- postopka za uresničitev glasovalne pravice z elektronskimi sredstvi, če ga družba omogoča;
- postopka uresničevanja glasovalne pravice po pošti, če ga družba omogoča;
- drugih podatkov, ki jih določa ta zakon

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Kdaj lahko bilančni dobiček d.o.o. deli v nesorazmerju s poslovnimi deleži ?

A

Premoženjske pravice družbenikov so:

  • pravice do udeležbe pri dobičku družbe
  • pravica do likvidacijskega deleža

Družbeniki imajo pravico do deleža pri bilančnem dobičku, kakor je ta ugotovljen v letni bilanci, če družbena pogodba ne določa drugače. (494. ZGD-1). Dobiček se deli sorazmerno z višino poslovnih deležev, če družbena pogodba ne določa drugače.

Udeležba pri dobičku se uveljavlja v skladu s poslovnim deležem družbenika, če ni drugače dogovorjeno.
Udeležba na dobičku je glavni cilj družbenika. Udeležbe pri dobičku ni mogoče izključiti v družbeni pogodbi.
Ta pravica je pogojena z uspehom poslovanja, saj se lahko realizira šele, ko je dobiček ustvarjen. Pravica do
udeležbe na dobičku je prenosljiva, vezana je na lastništvo poslovnega deleža.

Bilančni delež se tako med družbeniki lahko deli v nesorazmerju s poslovnimi deleži le v primeru, da je tako določeno v družbeni pogodbi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Ali je sodna odločba /zakon/ prevod zakona avtorsko delo?

A

Avtorskopravno niso varovane:

  • ideje, načela, odkritja;
  • uradna besedila z zakonodajnega, upravnega in sodnega področja;
  • ljudske književne in umetniške stvaritve (9/1. čl. ZASP).

Ker spadajo odločbe in zakoni pod uradna besedila z zakonodajnega, upravnega in sodnega področja, po izrecni določbi 9. člena Zakona o avtorskih in sorodnih pravicah, niso varovani.
Prevod je načeloma avtorsko delo, vendar le če gre za predelavo prvotnega avtorskega dela ali drugega
gradiva, ki so individualne intelektualne stvaritve. V temu primeru že prvotno delo ni zaščiteno, zato tudi ni prevod le-tega.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Terjatev do pravne osebe je zavarovana z bančno garancijo, dolžnik gre v stečaj, upnik terjatve ne prijavi.
Ali lahko unovči bančno garancijo?

A

V stečajnem postopku mora upnik prijaviti svojo terjatev do insolventnega dolžnika v treh mesecih po objavi oklica o začetku tega postopka. Upniki morajo v stečajnem postopku prijaviti vse svoje terjatve do stečajnega dolžnika, ki so nastale do začetka stečajnega postopka, razen tistih, za katere zakon določa, da se ne prijavijo. Če upnik zamudi rok za prijavo terjatve, njegova terjatev v razmerju do stečajnega dolžnika preneha in sodišče zavrže prepozno prijavo terjatve.

Bančna garancija je instrument zavarovanja in predpostavlja tako ločitveno pravico v stečajnem postopku. Začetek stečajnega postopka ne vpliva na ločitveno pravico in terjatev, zavarovano s to ločitveno pravico.
Stečaj nalogodajalca bančne garancije ne vpliva na obveznost banke garanta do upravičenca. Banka garant je dolžna ob zapadlosti terjatve (torej ob unovčitvi, ko so izpolnjeni pogoji iz bančne garancije) svojo obveznost izpolniti upravičencu iz bančne garancije.

Za banko garanta nastopi manj ugodna situacija, če je bila zahteva za unovčitev dana, banka garant je garantirani znesek izplačala in s tem pridobila regresno terjatev do nalogodajalca bančne garancije, nad nalogodajalcem pa je bil začet stečajni postopek. Posledično mora banka garant svojo terjatev prijaviti v stečajnem postopku kot pogojno terjatev. Če se bančna garancija unovči do konca stečajnega postopka, se sredstva, ki so bila v stečajni masi rezervirana zaradi pogojne terjatve, nakažejo banki garantu. Lahko pa se zgodi, da v času stečajnega postopka bančna garancija ni unovčena, ampak je unovčena šele po zaključku stečaja. Takrat banka svoje terjatve ne more dobiti več poplačane iz stečajne mase.35 Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP)36 v 259. členu namreč določa, da če je upnikova terjatev povezana z odložnim pogojem in se ta pogoj do izdelave načrta končne razdelitve ne uresniči, terjatev preneha.
*banka bi lahko prijavila tudi pogojno pravico v stečaj; upnik pa ne rabi, saj stečaj dolžnika na obveznost banke ne vpliva

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Izločitvena pravica

A

Začetek stečajnega postopka ne vpliva na pravice, da se izločijo stvari, ki ne pripadajo dolžniku, ki niso njegova last.
Izločitvena pravica je:
1. pravica lastnika premične stvari od insolventnega dolžnika zahtevati, da mu izroči premično stvar, ki je v posesti insolventnega dolžnika,
2. pravica osebe, ki je s priposestvovanjem ali na drug izviren način pridobila lastninsko pravico na
nepremičnini, pri kateri je kot lastnik vpisan insolventni dolžnik, od insolventnega dolžnika zahtevati, da
prizna njeno lastninsko pravico na nepremičnini,
3. pravica osebe, za račun katere insolventni dolžnik kot fiduciar na podlagi prenosa lastninske pravice v
zavarovanje ali drugega mandatnega pravnega razmerja uresničuje lastninsko pravico na stvari ali pravice zakonitega imetnika drugega premoženja, od insolventnega dolžnika zahtevati, da izvede razpolagalni pravni posel in druga pravna dejanja, potrebna za prenos te pravice v dobro te osebe in
4. pravica lastnika blaga državnih blagovnih rezerv od insolventnega dolžnika zahtevati, da mu izroči blago
državnih rezerv, ki je v posesti, hrambi ali uporabi insolventnega dolžnika.
Izločitveni upnik je upnik, ki v postopku zaradi insolventnosti uveljavlja izločitveno pravico proti
insolventnemu dolžniku. (22. čl. ZFPPIPP)

Upniki morajo v stečajnem postopku prijaviti svoje izločitvene pravice, ki so nastale do začetka stečajnega postopka, v treh mesecih po objavi oklica o začetku stečajnega postopka. Začetek stečajnega postopka ne vpliva na izločitveno pravico. Če upnik zamudi rok za prijavo izločitvene pravice iz prvega odstavka tega člena, izločitvena pravica ne preneha.
Prijava izločitvene pravice mora vsebovati:
1. določen zahtevek za priznanje izločitvene pravice, ki vključuje določen opis premoženja, ki je predmet izločitvene pravice,
2. opis dejstev, iz katerih izhaja utemeljenost zahtevka za priznanje izločitvene pravice, in dokaze o teh dejstvih.

Če upravitelj v skladu s tem zakonom proda premoženje, ki je predmet izločitvene pravice, izločitveni upnik izgubi izločitveno pravico, lahko pa zahteva, da se mu plača denarni znesek, dosežen s prodajo tega premoženja, zmanjšan za stroške v zvezi s prodajo (mora pa prijaviti LP do objave načrta prve splošne razdelitve; če ne jo izgubi).
Stečajni upravitelj se mora o vsaki prijavljeni izločitveni oziroma ločitveni pravici določno izjaviti, ali jo priznava ali prereka. Upniki smejo prerekati prijavljene izločitvene oziroma ločitvene pravice.
*Če SU izjavi, da priznava izločitveno pravico in te pravice ne prereka noben izmed upnikov, izda stečajni senat sklep, s katerim stečajnemu dolžniku naloži, da izroči upniku del premoženja, na katerem obstoji priznana izločitvena pravica, če o takšnem zahtevku še ni bilo odločeno s pravnomočno odločbo. Tak sklep je izvršilni naslov.
Upnik, katerega terjatev je prerekana, mora v enem mesecu po objavi sklepa o preizkusu terjatev vložiti tožbo za ugotovitev obstoja prerekane terjatve.
Če terjatev, ki je nastala z vpisom v zemljiško knjigo, ali je izločitveni upnik za to pravico že pridobil izvršilni naslov, prereka upravitelj ali kateri od upnikov, napoti stečajni senat upravitelja oziroma upnika, ki je pravico prerekal, da začne v 1 mesecu od dneva vročitve sklepa pravdo zaradi ugotovitve neobstoja prerekane pravice. (v ostalih primerih napoti izločitvenega upnika, da v enakem roku svojo pravico uveljavi v pravdnem postopku; če je izvršilni naslov pa obratno).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Razlika med uvedbo in začetkom insolvenčnega postopka?

A

Stečajni postopek se uvede z vložitvijo pisnega predloga. Stečajni postopek se začne z oklicem sodišča. Postopek zaradi insolventnosti zajema predhodni in glavni postopek zaradi insolventnosti. Pri obeh postopkih zaradi insolventnosti (stečajnemu postopku in postopku prisilne poravnave) ločimo 2 postopka:

a) Predhodni postopek
○ začne se z vložitvijo predloga za začetek postopka (dolžnik, osebno odgovorni družbenik, upnik, jamstveni in preživninski sklad) ali sodišče po uradni dolžnosti (kadar konča postopek prisilne poravnave) – postopek se začne, če dolžnik postane
insolventen in so izpolnjeni drugi pogoji, ki jih za posamezno vrsto postopka določa zakon (50. čl.
ZFPPIPP).
○ uvedba stečajnega postopka
○ sodišče odloča o pogojih za začetek postopka zaradi insolventnosti
Stranke predhodnega postopka so:
1. predlagatelj postopka,
2. dolžnik, proti kateremu je vložen predlog za začetek postopka, če ni njegov predlagatelj in
3. upnik, ki verjetno izkaže svojo terjatev do dolžnika, proti kateremu je bil vložen predlog za začetek
postopka, če prijavi svojo udeležbo v predhodnem postopku (55. čl. ZFPPIPP).

b) Glavni postopek se začne s sklepom, s katerim sodišče odloči o začetku postopka zaradi insolventnosti (začetek postopka) (49/4. čl. ZFPPIPP).
○ začetek stečajnega postopka
Stranke glavnega postopka so:
1. vsak upnik, ki v tem postopku uveljavlja terjatev do insolventnega dolžnik, in
2. insolventni dolžnik, če zakon za posamezen postopek tako določa (56. čl. ZFPPIPP).

Razlika je pomembna, saj od začetka (oklica o začetku SP) tečejo roki za prijavo terjatev.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Odstop terjatve v izterjavo in odstop terjatve namesto izpolnitve

A

Posebni primer odstopa terjatve - INKASO CESIJA (fiducia cum amico contracta): obsega odstop namesto izpolnitve in odstop v izterjavo.
Če dolžnik odstopi upniku svojo terjatev ali njen del namesto izpolnitve svoje obveznosti, ugasne takrat, ko je sklenjena pogodba o odstopu, njegova obveznost do zneska odstopljene terjatve.
425 OZ
Če pa dolžnik odstopi svojemu upniku svojo terjatev samo v izterjavo, ugasne ali se zmanjša njegova obveznost šele tedaj, ko upnik izterja odstopljeno terjatev.
V prvem in drugem primeru mora prevzemnik izročiti odstopniku vse, kar je izterjal več, kot znaša njegova terjatev do njega (Npr. če je dolžnik dolžan 1000 in upniku v izpolnitev odstopi terjatev z vrednostjo 1500, mora upnik ob popolni izterjavi dolžniku vrniti 500.)
Pri odstopu v izterjavo lahko dolžnik odstopljene terjatve izpolni svojo obveznost tudi odstopniku, celo če je bil obveščen o odstopu.

(1) Odstop namesto izpolnitve – namesto izpolnitve obveznosti dolžnik upniku odstopi terjatev ali njen del. S sklenitvijo cesije dolžnikova obveznost ugasne do zneska odstopljene terjatve. Gre za poseben primer nadomestne izpolnitve (datio in solutum).
(2) Odstop v izterjavo – namesto izpolnitve dolžnik odstopi upniku terjatev v izterjavo. Obveznost ugasne, ko upnik izterja odstopljeno terjatev. Takšen odstop je za upnika boljši, ker ohrani obveznost v prvotni obliki, če izterjava ni možna. Vendar lahko pride terjatev na tak način v roke zelo nezaželenim upnikom - zato dolžnik lahko pri odstopu v izterjavo kljub naznanilu še vedno izpolni staremu upniku.

Poznamo pa tudi ODSTOP V ZAVAROVANJE (§ 426)
Prevzemnik je odstopnikov upnik. Odstopnik svojo terjatev do 3. osebe odstopi v zavarovanje lastnega dolga. Prevzemnik je dolžan kot dober gospodar / gospodarstvenik skrbeti za izterjavo odstopljene terjatve nasproti 3. osebi. Po izterjavi prevzemnik obdrži znesek, potreben za poplačilo prevzemnikove terjatve do odstopnika. Presežek izterjane terjatve mora odstopnik vrniti.

Posebnost pri gospodarskih pogodbah:
Če sta se dolžnik in upnik iz gospodarske pogodbe dogovorila, da upnik ne bo smel prenesti denarne terjatve na drugega, prenos kljub temu učinkuje. V tem primeru je dolžnik prost svoje obveznosti tudi, če jo izpolni odstopniku terjatve.

*odstop upravičenja za izterjavo kot posebno obliko cesije, pri kateri terjatev sicer ostane v premoženju cedenta, ki lahko tudi sam izterja terjatev od cessusa. Prenos upravičenja za izterjavo predstavlja t.im. indirektno zastopstvo, se pravi naročilo (mandat), da mandatar v svojem imenu izterja terjatev od dolžnika na mandatov račun. Pri cesiji upravičenja za izterjavo terjatve se tudi uporabi analogno določilo četrtega odstavka 444. člena ZOR o odstopu v izterjavo in lahko zato tudi cedent zahteva od dolžnika plačilo terjatve.

Kdaj je plačilo iz naslova odstopa v izterjavo izpodbojno?
Akcesorno plačilo, tako da če je neveljaven temeljni posel iz katerega izvira dolg; ali če je neveljaven sam posel o odstopu terjatve v izterjavo.
+ izpodbijanje dolžnikovih pravnih dejanj (actio Pauliana): V primeru, ko je upnik namesto izpolnitve sprejel terjatev, ki jo je imel dolžnik do drugega dolžnika, je podana domneva, da je vedel ali bi moral vedeti za neugodno ekonomsko-finančno stanje , ker je svojo terjatev izterjal na neobičajen način. Domnevo tožena stranka lahko ovrže, vendar ji to v tem primeru ni uspelo. Po ZFPPIPP je to domneva za izpodbojnost dolžnikovih pravnih dejanj

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Gradbena pogodba

A

Gradbena pogodba je podjemna pogodba, s katero:
● se izvajalec zavezuje, da bo:
○ po določenem načrtu,
○ v dogovorjenem roku,
○ na določenem zemljišču
zgradil določeno gradbo ali na obstoječem objektu izvedel gradbena dela;
● se naročnik zavezuje, da bo plačal določeno ceno
Z “gradbo” so mišljene v tem poglavju stavbe, jezovi, mostovi, predori, vodovodi, kanalizacije, ceste, železniške proge, vodnjaki in drugi gradbeni objekti, katerih izdelava terja večja in zahtevnejša dela.
Stranki gradbene pogodbe sta:
 izvajalec – zgradi določeno gradbo ali izvede gradbena dela; in
 naročnik – plača ceno.

Obvezna pisna oblika pogodbe – gradbena pogodba mora biti sklenjena v pisni obliki.
Pisna oblika je določena z namenom zaščite interesa strank. Uvodoma je treba poudariti, da pisna oblika gradbene pogodbe ni predpisana zaradi varovanja širših družbenih (javnih) interesov, kakor to velja npr. za pogodbe o prenosu lastninske pravice na
nepremičninah (52. člen OZ). Pisna oblika gradbene pogodbe je torej namenjena varovanju (ožjih)
interesov pogodbenih strank, predvsem pa ima dokazno funkcijo v primeru kasnejših sporov. Razlogi,
ki narekujejo (dodatno) varstvo interesov strank preko zakonske zahteve po obličnosti, so predvsem
kompleksna narava gradbene pogodbe, daljnosežnost pravnih posledic, pogosto velika zahtevnost in
obsežnost pogodbenih del, visoka pogodbena vrednost ipd. Iz navedenega izhaja, da ni mogoče
aprioristično zagovarjati sankcije ničnosti v primeru, če gradbena pogodba nima predpisane (tj. pisne)
oblike, saj tovrstna pomanjkljivost pogodbe ne pomeni posega v javni interes. Glede na ugotovljeni namen, zaradi katerega je pisna oblika pri gradbeni pogodbi
predpisana, je v omenjenih primerih mogoče sprejeti t.im. teorijo realizacije iz 58. člena OZ, po kateri
je pogodba, za katero se zahteva pisna oblika, veljavna, čeprav ni bila sklenjena v tej obliki, če sta
pogodbeni stranki v celoti ali v pretežnem delu izpolnili obveznosti, ki so iz nje nastale. V
Izvajalec je dolžan omogočiti naročniku stalen nadzor nad deli in kontrolo nad količino in kakovostjo uporabljenega materiala.

Za vsak odmik od gradbenega načrta mora imeti izvajalec pisno soglasje naročnika
–> razen za nujna nepredvidena dela
Nepredvidena dela so tista, ki jih je bilo treba nujno opraviti, da bi bila zagotovljena stabilnost objekta ali da ne bi nastala škoda, povzročila pa jih je nepričakovana težja narava zemljišča, nepričakovana voda ali kakšen drug izreden in nepričakovan dogodek.
Za nujna nepredvidena dela ima pravico do povračila, vendar mora o njih nemudoma obvestiti naročnika, ki lahko odstopi od pogodbe, če je cena zaradi nepredvidenih del precej višja. O odstopu mora naročnik nemudoma obvestiti izvajalca ter plačati ustrezen del cene za opravljena dela in nujne stroške.

Izvajalec brez pisnega soglasja naročnika za nenujen odmik od načrta ne more zahtevati povečanja dogovorjene cene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Določitev cene pri gradbeni pogodbi

A

Cena del je lahko določena kot:
● cena na enoto (v praksi m2) = cena od merske enote dogovorjenih del; ali
● skupaj dogovorjena cena = cena v skupnem znesku za dogovorjeni objekt
● Ključ v roke – z določilom “ključ v roke” se izvajalec samostojno zavezuje, da bo izvedel skupaj vsa dela, potrebna za zgraditev in uporabo nekega objekta. Dogovorjena cena vsebuje vrednost vseh nepredvidenih in presežnih del (izključuje pa vpliv manjkajočih del nanjo). Več izvajalcev pogodbe “ključ v roke” odgovarja solidarno. [člen 659/(3)]

Sprememba cene:
1) povišanje cene:
○ izvajalec izpolni v roku – lahko zahteva zvišanje cene, če so se cene gradbenih elementov tolikanj zvišale, da je nova cena gradbe višja vsaj za 2%. Izvajalec lahko zahteva le razliko v ceni nad 2%.
Npr. če so se gradbeni materiali tako podražili, da je nova cena gradbe višja za 10%, lahko izvajalec zahteva za 8% višjo ceno.
○ izvajalec NE izpolni v roku – lahko zahteva zvišanje cene, če so se cene gradbenih elementov med rokom tolikanj zvišale, da je nova cena gradnje višja vsaj za 5%. Izvajalec se ne more sklicevati na zvišanje cen gradbenih elementov po poteku roka, ko je že prišel v zamudo. Izvajalec lahko zahteva le razliko v ceni nad 5%.
Npr. če so se gradbeni materiali tako podražili, da je nova cena gradbe višja za 10%, lahko izvajalec zahteva 5% višjo ceno.
○ če je določena nespremenljivost cene – v tem primeru lahko izvajalec zahteva zvišanje cene le, če so se cene gradbenih elementov tolikanj zvišale, da je nova cena gradnje višja vsaj za 10%. Lahko zahteva le razliko nad 10%.

Če se dogovorjena cena preveč zviša, lahko naročnik odstopi od pogodbe, pri čemer mora plačati ustrezen del dogovorjene cene za opravljena dela in povračilo za nujne stroške.

● znižanje cene – lahko zahteva naročnik:
○ izvajalec je izpolnil v roku – naročnik lahko zahteva razliko nad 2% znižane cene, če so se cene gradbenih elementov med gradnjo znižale vsaj za 2%.
Npr. če se cene znižajo za 10%, lahko naročnik zahteva znižanje za 8%.
○ izvajalec NI izpolnil v roku (je v zamudi) – naročnik lahko zahteva sorazmerno znižanje cene glede na vsako znižanje cen gradbenih elementov.
○ določena nespremenljivost cene – naročnik lahko zahteva razliko nad 10% znižane cene, če so se cene gradbenih elementov med gradnjo znižale vsaj za 10%. Npr. če se cene znižajo za 15%, lahko naročnik zahteva znižanje za 5%.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Odgovornost za napake pri gradbeni pogodbi

A

Pri odgovornosti za napake se uporabljajo pravila podjemne pogodbe. Pravice naročnika nasproti izvajalcu zaradi napake gradbe preidejo tudi na vse poznejše pridobitelje gradbe ali njenega dela, vendar tako, da poznejšim pridobiteljem ne teče nov rok za obvestilo in tožbo, temveč se jim rok prednikov všteva.
*pogosto se za napake iz gradbene pogodbe zagotovi zavarovanje (kot npr. bančna garancija)

1) Odgovornost po pravilih podjemne pogodbe
- pregled
Naročnik je dolžan pregledati izvršeno delo, brž ko je to po običajnem teku stvari mogoče, in o ugotovljenih napakah nemudoma obvestiti podjemnika.
Če naročnik na podjemnikovo zahtevo, naj pregleda in prevzame izvršeno delo, brez utemeljenega razloga tega ne stori, se šteje, da je delo prevzeto.
- očitne napake
Po pregledu in prevzemu opravljenega dela podjemnik ni več odgovoren za napake, ki jih je bilo mogoče opaziti pri običajnem pregledu, razen če je zanje vedel, pa jih naročniku ni pokazal.
- skrite napake
Če se pozneje pokaže kakšna napaka, ki je pri običajnem pregledu ni bilo mogoče odkriti, se naročnik vseeno lahko sklicuje nanjo, s pogojem, da o njej obvesti podjemnika čim prej, najpozneje pa v enem mesecu, ko je bila odkrita. Po dveh letih od prevzema opravljenega posla se naročnik ne more več sklicevati na napake.
- sodno uveljavljanje napak
Naročnik, ki je podjemnika pravočasno obvestil o napakah izvršenega posla, po enem letu od tega obvestila ne more več sodno uveljavljati svoje pravice.
Če je naročnik o napakah pravočasno obvestil podjemnika, pa lahko tudi po izteku tega roka z ugovorom zoper njegov zahtevek za plačilo uveljavlja svojo pravico do znižanja plačila in do povračila škode.
- izguba jamčevalnih zahtevkov
Podjemnik se ne more sklicevati na kakšno določbo prejšnjih členov, če se napaka nanaša na dejstva, ki so mu bila znana ali mu niso mogla ostati neznana, pa jih ni sporočil naročniku, ali če je s svojim ravnanjem zavedel naročnika, da pravic ni pravočasno uveljavil.
- pravica zahtevati odpravo napak
Naročnik, ki je pravilno obvestil podjemnika, da ima izvršeno delo neko napako, lahko zahteva od njega, da mu napako odpravi, in mu za to določi primeren rok.
Pravico ima tudi do povračila škode, ki mu je zaradi tega nastala.
*Če bi odprava napake zahtevala pretirane stroške, jo podjemnik dela lahko odkloni, vendar ima v tem primeru naročnik po svoji izbiri pravico znižati plačilo ali odstopiti od pogodbe, in pa pravico do povračila škode.
*Če ima opravljeni posel tako napako, da je delo neuporabno, ali če je opravljen v nasprotju z izrecnimi pogodbenimi pogoji, lahko naročnik odstopi od pogodbe in zahteva povračilo škode, ne da bi prej zahteval odpravo napake.

  • Če ima izvršeni posel napako, ki ni taka, da bi bilo delo neuporabno, oziroma če posel ni izvršen v nasprotju z izrecnimi pogodbenimi pogoji, je naročnik dolžan dovoliti podjemniku, da napako odpravi. Naročnik lahko določi podjemniku primeren rok za odpravo napake.

Če podjemnik ne odpravi napake do izteka tega roka, jo lahko naročnik po lastni izbiri odpravi na njegov račun, ali zniža plačilo, ali pa odstopi od pogodbe. Naročnik ne more odstopiti od pogodbe, če gre za neznatno napako.V vsakem primeru ima tudi pravico do povračila škode.

  • Znižanje plačila
    Plačilo se zniža v razmerju med vrednostjo izvršenega dela ob sklenitvi pogodbe brez napake in vrednostjo, ki bi jo tedaj imelo izvršeno delo z napako.

2)
Bistvena odgovornost za napake pri gradbah je odgovornost izvajalca in projektanta za solidnost gradbe:
(1) napake v izdelavi gradbe glede solidnosti – pokazati se morajo v 10 letih od izročitve in prevzema del;
(2) pomanjkljivosti zemljišča na katerem je zgradba zgrajena – pokazati se morajo v 10 letih od izročitve in prevzema, vendar ni odgovornosti, če je specializirana strokovna organizacija (geodetski zavod) dala strokovno mnenje, da je zemljišče primerno za gradnjo.
S pogodbo ni možno izključiti ali omejiti odgovornosti za solidnost gradbe.
* To velja tudi za projektanta, če izvira napaka gradbe iz kakšne napake v načrtu.

Dolžnost obvestitve – naročnik ali drugi pridobitelj mora izvajalca in projektanta obvestiti o napaki v 6 mesecih od dneva ugotovitve napake. Če tega ne stori, izgubi pravico sklicevati se na napako.
Na napako se je možno sklicevati 1 leto od obvestila.
Izvajalec se nima pravice sklicevati na ugasnitev pravic nasprotne stranke iz napak zaradi neobvestila ali prepoznega sklicevanja, če:
● se napaka nanaša na dejstva, ki so mu bila znana ali mu niso mogla ostati neznana; ali
● je izvajalec s svojim ravnanjem zavedel nasprotno stranko, da pravic ni pravočasno uveljavila.

Od izvajalca se pričakuje, da je strokovno in tehnično usposobljen za gradbeno dejavnost. Zato ni prost odgovornost niti, če je napaka nastala po navodilih naročnika, vendar se odgovornost lahko zmanjša ali izključi, če je naročnika pred izvršitvijo dela po določeni nestrokovni zahtevi opozoril na nevarnost nastanka napak in je naročnik vztrajal.
Npr. Michelangelo ne odgovarja za napako, če bi moral streho cerkve podpreti s 5 stebri, papež pa vztraja, da jo mora zaradi krščanske estetike podpreti samo s 3 stebri.
Odgovornost izvajalca in projektanta je solidarna.

Projektant, ki je izdelal načrt gradbe in mu je bil zaupan nadzor nad izvršitvijo del, odgovarja tudi za napake v izvršenih delih, ki so nastale zaradi vzrokov za katere odgovarja izvajalec, če bi jih bilo lahko opaziti ob običajnem in primernem nadziranju del, vendar ima pravico zahtevati od izvajalca ustrezno povračilo.
Izvajalec, ki je povrnil škodo, nastalo zaradi napake v izvršenih delih, ima pravico zahtevati od projektanta povračilo v tolikšni meri, kolikor izvirajo napake v izvršenih delih iz napak v načrtu.
Če je za napako odgovoren nekdo, ki mu je izvajalec zaupal del posla, ga mora izvajalec, če namerava zahtevati od njega povračilo, obvestiti o napaki v dveh mesecih od dneva, ko je naročnik obvestil njega.

V skladu z 12. členom OZ se v obligacijskih razmerjih gospodarskih subjektov za presojo potrebnih ravnanj in njihovih učinkov poleg poslovnih običajev in prakse, vzpostavljene med strankama, upoštevajo tudi uzance.
Posebne gradbene uzance: V zvezi z obravnavanimi vprašanji bodo relevantne predvsem uzance 82 (odprava pomanjkljivosti), 83-91 (garancija za kakovost izvedenih del), 104-106 (odgovornost izvajalca za trdnost in varnost objekta), 110-115 (sprejem in izročitev izvedenih del) ter 122-125 (posledice, če se pogodba razdre). Uzanca 110, ki ureja sprejem in izročitev izvedenih del, določa, da mora izvajalec, brž ko so dela končana, o tem obvestiti naročnika, uzanca 111 pa, da sta se naročnik in izvajalec dolžna brez odlašanja lotiti sprejema in izročitve ter končnega obračuna.

GU v poglavju o garanciji za kakovost izvedenih del v 84. uzanci določajo, da je naročnik o pomanjkljivostih, ki jih opazi, izvajalca dolžan obvestiti brez odlašanja, garancijski rok za kakovost izvedenih del pa je, kot določa 85. uzanca PGU, dve leti, če ni s pogodbo ali predpisi določeno drugače. PGU vsebujejo tudi poglavje o odgovornosti izvajalca za trdnost in varnost objekta. Uzanca 104 določa, da izvajalec odgovarja za pomanjkljivosti objekta glede njegove trdnosti in varnosti, ki bi se pokazale v desetih letih od sprejema in izročitve del, določa torej enak jamčevalni rok kot OZ pri napakah v solidnosti gradbe, pri čemer je izvajalec prost odgovornosti, če so pomanjkljivosti posledica napak v projektu, ki ga je zagotovil naročnik in če sam teh napak ni mogel opaziti. Uzanca 105 - podobno kot OZ - določa, da za pomanjkljivosti glede trdnosti in varnosti objekta odgovarja izvajalec naročniku in vsakemu drugemu uporabniku objekta. Tako kot uzanca 84 tudi uzanca 106 določa, da sta naročnik in vsak drug uporabnik objekta brez odlašanja dolžna izvajalca obvestiti o ugotovljenih pomanjkljivostih.

PGU v uzancah 89-91 med drugim določajo, da je izvajalec dolžan na svoje stroške odpraviti vse pomanjkljivosti, ki se pokažejo med garancijskim rokom in so nastale, ker se ni držal svojih obveznosti glede kakovosti del in materiala, pri čemer mu naročnik določi primeren rok za odpravo pomanjkljivosti, ima pa tudi pravico do povrnitve škode po tej uzanci. Če izvajalec ne odpravi pomanjkljivosti v roku, ki mu ga določi naročnik, jih lahko odpravi naročnik na račun izvajalca, pri čemer mora ravnati kot dober gospodarstvenik. Izvajalec pa ni dolžan odpraviti pomanjkljivosti, ki nastanejo kot posledica nestrokovnega ravnanja in uporabe oziroma nenamenske uporabe objekta ali delov objekta.

Če ima izgotovljeni objekt napako, se domneva, da vzrok za napako izvira iz izvajalčeve sfere. Zaradi tega naročniku vzrokov za napako niti ni treba ugotavljati. Domnevo, da vzrok za napako izvira iz izvajalčeve sfere, mora zato ovreči izvajalec sam, neodvisno od naročnikovih konkretnih očitkov. Izvajalec se ne more razbremeniti svoje pojasnilne dolžnosti z dokazovanjem, da je bil naročnik opozorjen že s strani projektanta. Četudi je šlo za manj zahtevno gradbo, pri kateri izdelava geomehanskega poročila ni običajna, je treba tudi v takem primeru (in morda še posebej v takem primeru) investitorja posebej opozoriti na tveganja, ki jih prevzema, če se loti gradnje brez geomehanskega poročila. Pravdni stranki ni mogoče nalagati pretiranega bremena substanciranja njenih trditev, če gre za dejstva, ki so zunaj njenega zaznavnega območja,

Izvajalec odgovarja za morebitne napake v izdelavi gradbe, ki zadevajo njeno solidnost, če se take napake pokažejo v desetih letih od izročitve in prevzema del. Neustrezna izvedba odvodnjavanja meteornih/atmosferskih voda iz zunanjih atrijskih površin objekta v meteorno cevno inštalacijo sodi med napake v solidnosti gradnje. Poleg napak na konstrukcijskih delih objekta (ki ogrožajo njegovo stabilnost) namreč med napake v solidnosti gradnje spadajo tudi druge napake, zaradi katerih stabilnost objekta sicer ni ogrožena, je pa zaradi njih onemogočena oziroma bistveno okrnjena normalna funkcija objekta (na primer napake na strehi oziroma fasadnih elementih, katerih posledica je zatekanje meteorne vode v objekt). Slaba izolacija in neustrezna izdelava kanalizacije so napake te vrste.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Odgovornost podizvajalca pri gradbeni pogodbi

- Ali je naročnik iz gradbene pogodbe dolžan sprejeti odpravo napak od izvajalčevega podizvajalca?

A

Izvajalec del je naročniku odgovoren za delo svojih podizvajalcev, kar prvemu narekuje, da mora vse reklamacije posredovati glavnemu izvajalcu, medtem ko mu nadzorni organ odgovarja samo na temelju t. i. obligacije prizadevanja, in ne na temelju jamčevanja.

Naročnik mora pri oblikovanju svojih zahtevkov do izvajalca upoštevati, da ima izvajalec pravico, razen če bi bila gradba neuporabna ali izvršena proti izrecnim pogodbenim pogojem, sam odpraviti reklamirane napake (639. člen OZ). Načeloma mora nasloviti zahtevke direktno na izvajalca (ne podizvajalce).

Lahko pa če poteče rok dan naročniku za odpravo napake, naročnik te odpravi s pomočjo tretje osebe (verjetno bi lahko opravičil to tudi če obstajata utemeljen razlog in dvom o izvajalčevi strokovni sposobnosti; takšno stališče bi bilo skladno z načelom skrbnosti izvrševanja obveznosti po 6. členu OZ). Zakon je podjemniku dal prednost, da on lahko v prvi vrsti napako odpravi, le brezuspešen potek naknadnega roka za odpravo napak ima za posledico, da nastopijo subsidiarne sankcije, ki jih lahko naročnik izbere alternativno (znižanje plačila, razdor pogodbe, odprava napake po naročniku na izvajalčev račun).” Sodba VS RS št. II Ips 395/98:” Ker tožena stranka kljub zahtevam tožečih strank napak ni odpravila, način, ki ga je ponujala za odpravo napak, pa ni bil primeren, ob ugotovitvi, da bo tudi po odpravi napak stanovanje manjvredno, lahko prepustila odprava napake 3.os..

Ni pa nujno da izvajalec odpravi napako sam; lahko jo zaupa tudi tretji osebi. Če je za napako odgovoren nekdo, ki mu je izvajalec zaupal izvedbo del posla, ga mora izvajalec, če namerava zahtevati od njega povračilo, obvestiti o napaki v dveh mesecih od dneva, ko je naročnik obvestil njega. To je skladno z določbo 629. člena OZ, da podjemnik ni dolžan osebno opraviti posla, je pa zanj še naprej odgovoren naročniku in skladno s 630. členom OZ, da podjemnik odgovarja za osebe, ki so po njegovem naročilu delale pri prevzetem poslu, kot da bi ga sam opravil. Seveda je podjemnik skladno z 239. členom OZ dolžan podizvajalcu kot svojemu pogodbenemu partnerju omogočiti, da najprej sam odpravi napako, če pa podizvajalec tega ne stori, jo je dolžan v razmerju do svojega naročnika odpraviti sam, od podizvajalca pa ima skladno s 243. členom OZ pravico zahtevati povračilo navadne škode v višini stroška odprave napake.

Naročnik ni v razmerju z podizvajalci, je pa glede na zgoraj navedeno, če tako izhaja iz razmerja med izvajalcem in podizvajalcem dolžan sprejeti odpravo napak od podizvajalca, saj ni nujno, da izvajalec osebno odpravi napako (v bistvu je dolžan podizvajalcu pustiti prvo, da sam odpravi napako).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

VP in zastava

A

Vrednostni papir je pisna listina, s katero se izdajatelj zavezuje, da bo izpolnil na njej zapisano obveznost
njenemu zakonitemu imetniku. Vrednostni papirje je le listina z vsemi sestavinami, ki jih določa zakon. Če katerakoli izmed bistvenih sestavin manjka, listina ni vrednostni papir.
Obveznost iz vrednostnega papirja nastane v trenutku, ko izdajatelj izroči vrednostni papir upravičencu. Za vrednostni papir se šteje tudi zapis na mediju, če je to določeno s posebnim zakonom. V tem primeru se vrednosti papir ne izda v fizični obliki, temveč se pravica oz. obveznost vpiše v ustrezen register.

Nematerializirane vrednostne papirje ureja Zakon o nematerializiranih vrednostnih papirjih, ki
opredeljuje nematerializirane vrednostne papirje kot izjavo izdajatelja, vpisano v centralni register
nematerializiranih vrednostnih papirjev, s katero se izdajatelj zavezuje, da bo izpolnil obveznosti iz
nematerializiranega vrednostnega papirja. Nematerializiran vrednostni papir nastane, ko se v centralnem registru prvič vpiše na račun imetnika, in obstaja, dokler se iz centralnega registra ne izbriše.
Imetnik pridobi nematerializirani vrednostni papir, ko se ta vpiše na njegov račun v centralnem registru.

STVARNOPRAVNI PAPIRJI vsebujejo zahtevek na izročitev (s papirjem se razpolaga s stvarjo) ali stvarno
pravico: ti papirji so konosament, tovorni list, skladiščnica.
KORPORACIJSKI ALI ČLANSKI VREDNOSTNI PAPIRJI vsebujejo članske pravice v družbi. Imetnik papirja je
član družbe, ki je papir izdala. Najbolj tipičen primer so papirji, ki jih izda delniška družba – delnica.
OBLIGACIJSKI VREDNOSTNI PAPIRJI, na katerih je zapisana obligacijska pravica, se glede na predmet
zapisane pravice ločijo na :
- denarne: obveznica, menica in ček.
- blagovne: transportni papirji in skladiščnica.
- dolžniški vrednostni papirji: so tisti, na katerih je zapisana denarna terjatev.

ZASTAVNA PRAVICA NA VREDNOSTNEM PAPIRJU
Pravni naslov za pridobitev zastavne pravice je pogodba (pravni posel) ali zakon. Prevladuje pogodbena zastava vrednostnih papirjev. Zastavna pogodba je konsenzualna pogodba med zastavnim upnikom in dolžnikom.
Sklenitev zastavne pogodbe ni dovolj za nastanek zastavne pravice. Potreben je ustrezen pridobitveni način:
1. izročitev listine pri prinosniških vrednostnih papirjev;
2. indosament, v katerem je navedeno, da je vrednostni papir izročen v zastavo (indosament v zastavo)
IN izročitev listine pri:
- ordrskih vrednostnih papirjev, ali
- imenskih vrednostnih papirjev, ki se v skladu z zakonom prenašajo z indosamentom.
3. obvestilo zastavitelja dolžniku iz vrednostnega papirja, da je terjatev iz vrednostnega papirja
zastavljena, pri imenskih vrednostnih papirjih
Zastava vrednostnih papirjev se ravna po pravilih o zastavni pravici na terjatvah (178. do 186. čl. SPZ).

Pri vrednostnih papirjih, ki imajo več delov (plašč in kupone), se zastavna pravica razteza tudi na akcesorije
(stranske stvari = kuponi). Kupone je možno samostojno zastaviti.
Za veljavno zastavo prinosniških vrednostnih papirjev je potrebna posest vrednostnega papirja s strani
zastavnega upnika in neposest vrednostnega papirja s strani zastavnega dolžnika.
Za veljavno zastavo ordrskih vrednostnih papirjev in indosamentnih imenskih vrednostnih papirjev zadostuje zastavni indosament, ker zastavnemu dolžniku onemogoča uveljavljanje pravice iz vrednostnih papirjev.
Izguba posesti vrednostnih papirjev ne pomeni izgube zastavne pravice.
Za veljavno zastavo imenskih vrednostnih papirjev zadostuje obvestilo zastavnega dolžnika (=zastavitelja)
dolžniku iz vrednostnega papirja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Nematerializirani VP in zastava

A

Pravice iz NVP se prenašajo z vpisom v CRVP.

Zastavni upnik pridobi zastavno pravico na nematerializiranem vrednostnem papirju z njenim vpisom v centralni register. Pri vpisu zastavne pravice v centralni register se poleg člana, ki je s strani imetnika pooblaščen vnašati naloge, vpiše tudi član centralne depotne družbe, s katerim je zastavni upnik v pravnem razmerju že pred vpisom zastavne pravice in ki je v imenu zastavnega upnika upravičen izvršiti ali izbrisati zastavno pravico (zastavni član).
Imetnik lahko ob vpisu zastavne pravice zahteva, da se pooblaščeni član centralno depotne družbe nadomesti z zastavnim članom. V takem primeru je za vpis zastavne pravice potrebna tudi zahteva zastavnega upnika, za vpis zastavne pravice se smiselno uporabljajo določbe tega zakona, ki urejajo prenos vrednostnih papirjev med računi, vpis pa se zvede na podlagi dvostranskega naloga. Imetnik lahko za vpis zastavne pravice zastavnega člana tudi vnaprej pooblasti. Tako pooblastilo je lahko dano samo za nematerializirane vrednostne papirje na posebej označenem računu imetnika in velja samo za nematerializirane vrednostne papirje na tem računu.

Z vpisom zastavne pravice v centralnem registru, poleg učinka iz prvega odstavka tega člena, nastopijo še naslednji učinki:
1. imetnik nematerializiranih vrednostnih papirjev ne sme razpolagati z zastavljenimi nematerializiranimi vrednostnimi papirji;
2. denarna obveznost iz nematerializiranega vrednostnega papirja se lahko izplača samo v korist zastavnega upnika;
3. vse pravice iz vrednostnega papirja, ki v skladu s prejšnjima točkama ne preidejo na zastavnega upnika, ostanejo imetniku.
Če gre pri izplačilu denarne obveznosti iz 2. točke prejšnjega odstavka za obresti, dividende ali drug donos, se tako prejeti zneski pobotajo s stroški, do povračila katerih ima pravico zastavni upnik, z dolgovanimi mu obrestmi in končno z glavnico. Dopusten je dogovor med imetnikom in zastavnim upnikom, da se obresti, dividende ali drugi donosi ne pobotajo, temveč jih zastavni upnik posreduje imetniku.

Če dolžnik ob zapadlosti ne poravna terjatve, zavarovane z zastavo nematerializiranega vrednostnega papirja, lahko zastavni upnik proda zastavljeni nematerializirani vrednostni papir tako, kot to določa zakon, ki ureja stvarnopravna razmerja, za prodajo zastavljenih premičnin, če drug zakon ne določa drugače. Šteje se, da obstaja dogovor o izvensodni prodaji.

Nalog za izbris zastavne pravice iz centralnega registra vnese zastavni član na podlagi zahteve zastavnega upnika. Če je bila zastavna pravica vpisana na način, da je bil s strani imetnika pooblaščeni član nadomeščen z zastavnim članom, je za izbris zastavne pravice potrebna tudi zahteva imetnika. Izbris se v takem primeru izvede na podlagi dvostranskega naloga, pri čemer se smiselno uporabljajo določbe tega zakona o prenosu vrednostnih papirjev med računi.

*Centralna depotna družba ima zastavno pravico na nematerializiranih vrednostnih papirjih, katerih imetnik za lastni račun je član, ki je v zamudi z izpolnitvijo svoje iz članstva izvirajoče obveznosti. Član centralne depotne družbe ima zastavno pravico na nematerializiranih vrednostnih papirjih imetnika, katerega račun vodi, če je ta imetnik v zamudi z izpolnitvijo svoje iz pogodbe o opravljanju investicijskih storitev izvirajoče obveznosti.

PREPOVED večkratne zastavitve nematerializiranega VP
Nematerializiranega vrednostnega papirja se ne sme večkratno zastaviti niti se ne sme pridobiti zastavne pravice na že zastavljenem nematerializiranem vrednostnem papirju.
Ne glede na prejšnji odstavek zastavna pravica ni ovira za IZVRŠBO na zastavljene nematerializirane vrednostne papirje, vendar ima zastavni upnik, čigar zastavna pravica je bila vpisana prej, prednost pri poplačilu.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Klirinško depotna družba

A

KDD je d.d., ki pridobi dovoljenje Agencije za trg VP za opravljanje klirinško depotne družbe (dobiti ga mora pred vpisom v sodni register oziroma pred vpisom dodatne dejavnosti). Dovoljenje se izda, če se ugotovi, da so izpolnjeni pogoji, ki jih za poslovanje KDD določa ZTVP in predpisi, ki urejajo izdajo VP v nematerializirani obliki. Za KDD se uporabljajo določbe ZGD o d.d., če ni z ZTVP drugače določeno.

KDD lahko opravlja samo:
 storitve izračuna, izravnave in zagotavljanja izpolnitve obveznosti, nastalih na podlagi poslov z VP, sklenjenih na organiziranem trgu VP (le za svoje člane);
 storitve vodenja CRNVP v skladu z ZNVP;
 skrbniške storitve po ZISDU-1 (Zakon o investicijskih skladih in družbah za upravljanje);
 druge storitve v zvezi s poslovanjem z VP in izpolnjevanjem obveznosti ter uveljavljanjem pravic iz VP.

KDD lahko opravlja tudi storitve izračuna in zagotavljanja izpolnitve obveznosti, nastalih na podlagi poslov z izvedenimi finančnimi instrumenti na organiziranem trgu izvedenih finančnih instrumentov, če za opravljanje teh storitev pridobi dovoljenje agencije.

22
Q

Skupščina d.d. in razlike z skupščino d.o.o.

A
  • na skupščini dd. uresničujejo pravice delničarji (1 delnica = 1 glas); na skupščini d.o.o. pa družbeniki (50 EUR posl. deleža = 1 glas)
  • družbenik d.o.o. ne more sodelovati pri glasovanju o svojih p/o
  • pri d.o.o. - ni mogoče uresničevati glasovalnih pravic iz lastnih deležev
  • odločitve na obeh skupščinah se sprejmejo s sklepi
  • razlog za sklic skupščine
  • pri d.d. ko to določa zakon, statut ali je v korist družbe
  • pri d.o.o. ko je potrebna odločitev o stvari iz 505. ZGD-1, ko je nujno za interese družbe, ko ugotovi, da je izgubljena vsaj 1/2 osnovnega kapitala
  • sklic skupščine:
  • pri d.d. jo skliče poslovodstvo, tj. uprava ali se skliče na predlog delničarjev z 20% deležem (lahko zahtevajo sklic skupščine ali dopolnitev dnevnega reda skupščine)
  • -> se objavi na AJPES in spletni strani d.d. vsaj 30 dni pred skupščino (obvezne sestavine sklica določa ZGD-1 + statut lahko predpiše obvezno prijavo na skupščino)
  • -> v primeru zahteve manjšinski –> potrebno sklicati v 2m če ne jih lahko sodišče pooblasti, da skličejo sami
  • -> določi se presečni dan na kateri se ugotavlja kateri delničarji so vpisani kot imetniki v Centralnem registru NVP (min 4 dni pred zasedanjem)
  • pri d.o.o. jo skliče poslovodja ali manjšinski družbeniki z 10% poslovnim deležem (lahko zahtevajo sklic skupščine ali dopolnitev dnevnega reda skupščine)
  • -> priporočeno pismo vsem družbenikom vsaj 25 dni pred skupščino (mora vsebovati dnevni red skupščine)
  • -> če ni pravilno sklicana ali ni vabila lahko veljavno sprejema sklepe le če so navzoči vsi družbeniki
  • -> sklepčna je če je minimalno toliko oseb, ki imajo 1/2 deleža v osnovnem kapitalu
  • -> odločanje: večina prisotnih
  • -> vabi se vse družbenike, ki so na dan sklica skupščine vpisani v register
  • pravica do informacij in vpogleda
  • pri d.o.o. mora poslovodstvo na zahtevo obvestiti o zadevah d.o.o. in dovoliti vpogled v knjige in spise (lahko zavrne, če je verjetno, da jih bo porabil za škodovanje ali v nasprotju z interesi družbe)
  • pri d.d. imajo delničarji možnost brezplačnega vpogleda v predloge sklepov in obrazložitev točk dnevnega reda
23
Q

Odločitve, ki jih sprejema skupščina d.d.

A
  • sprejem LP (če ga NS ne potrdi ali če to določa statut pri 1-tirnem sistemu)
  • uporaba bilančnega dobička (odloči s sklepm)
  • imenovanje in odpoklic članov NS in UO
  • razrešnica članom organov vodenja in nadzora (hkrati z odločanjem o uporabi bilančnega dobička)
  • spremembe status
  • povečanje / zmanjšanje K
  • preoblikovanje / prenehanje d.d.
  • imenovanje revizorja

Ob odločanju o uporabi bilančnega dobička:

  • z razrešnico skupščina potrdi delo organov V&N
  • seznanitev s prejemki članov organov V&N
  • -> skupščina lahko določi politiko prejemkov članov V&N
  • odpravnina - v primeru predčasne prekinitve pogodbe
24
Q

Sklic skupščine pri d.d. (sestavine vabila)

A
  • firma in sedež d.d.
  • kraj in čas skupščine
  • predlog dnevnega reda (in rok za spremembe DR o za podajo predlogov sklepov)
  • presečni dan (na katerega se ugotavlja lastništvo delnic - min 4d pred zasedanjem, glede na Centralni register NVP)
  • predlogi sklepov orgnov V&N
  • pravica do obveščenosti
  • postopek uresničevanja glasovalne pravice (po pošti, elektronsko)
  • za vsako točko DR je potrebno navesti predlog sklepa ali obrazložitev, če ni predloga sklepa
25
Q

Dopolnitev dnevnega reda skupščine d.d.

A

Delničarji ki imajo najmanj 20% delnic d.d. lahko po objavi dnevnega reda v 7 dneh predlagajo dodatno točko dnevnega reda in priložijo sklep oz. obrazložitev k točki, če ni sklepa.
Dodatne točke DR se morajo objaviti najmanj 14 dni pred zasedanjem skupščine.

Delničarji lahko predlagajo tudi SKLEPE k vsaki točki dnevnega red 7 dni po objavi sklica, najkasneje pa na skupščini.

  • poslovodstvo ne objavi predlaganega sklepa, če bi:
  • z objavo storilo k.d. oz. je tak sklep v nasprotju z zakonom
  • utemeljitev sklepa vsebuje zavajajoče podatke
  • isti predlog že bil v 5 letih 2x na skupščini in se ni izglasoval
  • delničar ne bo udeležil skupščine oz. že 2 leti ni postavil predloga
26
Q

Ničen in izpodbojen sklep skupščine d.d.

A

Ničen sklep skupščine d.d.:

  • ni potrjen (le do vpisa v register)
  • skupščina ni bila pravilno sklicana (izjema: udeležili vi delničarji)
  • sklep v nasprotju z bistvom družbe, moralo ali javnim redom
  • nepravilno zmanjšanje OK pod nominalni znesek
  • sklep o volitvi članov NS ali UO je sestavljen protizakonito oziroma ima preveč članov ali ni bil pravilno predlagan
  • ničnost je treba uveljaviti v 3l od vpisa sklepa v register

Izpodbojen sklep skupščine d.d.:

  • vsebina v nasprotju z zakonom ali statutom
  • postopek sprejema kršil zakon ali statut in to vpliva na veljavnost (Vedno če je kršena pravica do obveščenosti)
  • izpodbojno tožbo ima vsak delničar, poslovodstvo in član organa V&N
27
Q

Vabilo na skupščino d.o.o.

A

Skupščina se skliče s priporočenim pismom vsem družbenikom, ki so na dan sklica skupščine vpisani v register, v katerem mora biti naveden tudi dnevni red skupščine, najmanj 25 dni pred dnem zasedanja skupščine.
Če skupščina ni pravilno sklicana, lahko veljavno sprejema sklepe le, če so navzoči vsi družbeniki.
Določba prejšnjega odstavka velja tudi za sklepe o zadevah, ki niso bile najavljene na način, predpisan za sklic, vsaj tri dni pred zasedanjem skupščine.

Skupščina družbenikov veljavno odloča, če je navzočih toliko družbenikov, da imajo večino glasov. Vsakih dopolnjenih 50 eurov osnovnega vložka daje družbeniku en glas. Družbena pogodba lahko določi, da imajo nekateri družbeniki več glasov na vsakih 50 eurov osnovnega vložka ali da je glasovalna pravica nekaterih družbenikov omejena.
Če ni z zakonom ali družbeno pogodbo določeno drugače, odločajo družbeniki na skupščini z večino oddanih glasov.
Družbena pogodba lahko določi, da se že v vabilu za skupščino določi naknadni dan zasedanja skupščine, če ta ob prvotno določenem času ne bi bila sklepčna; skupščina na naknadnem zasedanju veljavno odloča ne glede na število navzočih družbenikov. Naknadni dan zasedanja skupščine ne sme biti določen prej kot naslednji delovni dan po prvotno določenem dnevu.

Dnevni red, točke in predlog sklepov načeloma določi poslovodstvo že v sklicu skupščine. Družbeniki katerih deleži predstavljajo 10% osnovnega kapitala, lahko zahtevajo, da se odločanje o določeni zadevi uvrsti na dnevni red že sklicane skupščine –> dopolnitev DR.
Družbeniki lahko sami uvrstijo zadevo na dnevni red, če njihova zahteva iz prejšnjih odstavkov ni bila sprejeta ali če so bile osebe, na katere bi morala biti zahteva naslovljena, odsotne.

28
Q

Izplačila družbenikov d.o.o.

A

PREMOŽENJSKE PRAVICE družbenikov d.o.o.
Predpogoj za pridobitev premoženjskih pravic je plačilo osnovnega vložka.

PRAVICA DO UDELEŽBE PRI DOBIČKU DRUŽBE
Udeležba pri dobičku se uveljavlja v skladu s poslovnim deležem družbenika, če ni drugače dogovorjeno.
Udeležba na dobičku je glavni cilj družbenika. Udeležbe pri dobičku ni mogoče izključiti v družbeni pogodbi.
Ta pravica je pogojena z uspehom poslovanja, saj se lahko realizira šele, ko je dobiček ustvarjen. Pravica do
udeležbe na dobičku je prenosljiva, vezana je na lastništvo poslovnega deleža. (494. čl. ZGD-1).
Družbeniki imajo pravico do deleža pri bilančnem dobičku, kakor je ta ugotovljen v letni bilanci, če družbena pogodba ne določa drugače. Dobiček se deli sorazmerno z višino poslovnih deležev, če družbena pogodba ne določa drugače. Premoženje, ki je potrebno za ohranitev osnovnega kapitala in vezanih rezerv, se družbenikom ne sme izplačati. Družbeniki niso v nobenem primeru dolžni vrniti zneskov, ki so jih v dobri veri dobili kot delež pri dobičku, razen v primeru prepovedanih izplačil (premoženje potrebno za ohranitev OK in vezanih rezerv).

PRAVICA DO LIKVIDACIJSKEGA DELEŽA
Če pride do likvidacijskega postopka družbe, se najprej poplačajo upniki, preostalo premoženje družbe pa se
razdeli med družbenike v skladu z njihovimi poslovnimi deleži. To je edini primer, ko je družbenik udeležen
na premoženju družbe. (499. čl. ZGD-1)

PRAVICA DO IZSTOPA (članska pravica)
Družbenik ni dolžan ostati v družbi; če tega noče, ima pravico, da izstopi iz družbe. Glede na sodno prakso
družbena pogodba ne more izključiti pravice do izstopa. Družbeno razmerje se razveže z enostransko izjavo.
Poslovni delež družbenika, ki je izstopil, preneha in s tem tudi vse pravice in obveznosti družbenika. Ob
izstopu je družbenik upravičen do izplačila ocenjene vrednosti svojega poslovnega deleža. Po izstopu
družbenika morajo drugi družbeniki povečati svoje dosedanje poslovne deleže, tako da ostane višina
osnovnega deleža kapitala enaka, ali pa sprejmejo sklep o znižanju osnovnega kapitala.

PRAVICA DRUŽBENIKOV DO IZKLJUČITVE DRUGEGA DRUŽBENIKA
Vsak družbenik lahko s tožbo zahteva, da se drug družbenik izključi iz družbe. Družbeniki niso dolžni trpeti družbenika, ki ovira delovanje družbe, povzroča škodo, krši določbe pogodbe. Za izključitev družbenika
veljajo enaka pravila o prenehanju in izplačilu vrednosti poslovnega deleža kot za izstop. (503. čl. ZGD-1)

29
Q

Izplačilo poslovnega deleža d.o.o.

A

IZPLAČILO POSLOVNEGA DELEŽA - IZSTOP
Družbenik, ki je izstopil iz družbe, ima pravico do izplačila ocenjene vrednosti svojega poslovnega deleža po stanju ob izstopu. Družba mu mora to vrednost izplačati najkasneje v 3 letih od dneva izstopa, z obrestmi po obrestni meri, po kateri se obrestujejo bančni denarni depoziti na vpogled. Družbenik, ki je v družbo vložil stvarni vložek, lahko namesto izplačila iz prejšnjega stavka zahteva vrnitev stvari in pravic, ki so bile predmet stvarnega vložka, če vrednost teh stvari oziroma pravic ne presega ocenjene vrednosti poslovnega deleža, vendar ne prej kot v 3 mesecih po izstopu.

IZPLAČILO POSLOVNEGA DELEŽA - IZKLJUČITEV
Družbenik, ki je bil izključen iz družbe, ima pravico do izplačila ocenjene vrednosti svojega poslovnega deleža po stanju ob izključitvi. Družba mu mora to vrednost izplačati najkasneje v 6 letih od dneva izključitve, z obrestmi po obrestni meri, po kateri se obrestujejo bančni denarni depoziti na vpogled. Če družba oziroma družbeniki od izključenega družbenika zahtevajo plačilo odškodnine, sme družba izplačilo ocenjene vrednosti poslovnega deleža zadržati do pravnomočnosti sodbe, s katero je odločeno o tem odškodninskem zahtevku, oziroma do sklenitve poravnave med družbo in izključenim družbenikom.

30
Q

Zavarovane terjatve in prijava v stečajnem postopku

A

V stečajnem postopku so terjatve navadne, prednostne in podrejene.

Zavarovane terjatve, se v SP prijavljajo s prijavo izločitvene pravice.
Če je terjatev zavarovana z ločitveno pravico, mora upnik v stečajnem postopku v roku za prijavo te zavarovane terjatve prijaviti tudi ločitveno pravico,
Prijava zavarovane terjatve in ločitvene pravice mora vsebovati:
1. podatke o zavarovani terjatvi
2. določen zahtevek za priznanje ločitvene pravice, ki vključuje določen opis premoženja, ki je predmet ločitvene pravice,
3. opis dejstev, iz katerih izhaja utemeljenost zahtevka za priznanje ločitvene pravice, in dokaze o teh dejstvih.
Velja, da prijava zavarovane terjatve in ločitvene pravice v stečajnem postopku vsebuje tudi:
1. zahtevek za prednostno plačilo priznane zavarovane terjatve iz premoženja, ki je predmet ločitvene pravice, in
2. zahtevek za plačilo nezavarovanega dela terjatve iz splošne razdelitvene mase v skladu s tem zakonom.

LOČITVENA PRAVICA
Ločitvena pravica je pravica upnika do plačila njegove terjatve iz določenega premoženja insolventnega dolžnika pred plačilom terjatev drugih upnikov (je prednostna pravica do poplačila iz premoženja, ki je predmet ločitvene pravice)
Ločitvene pravice so:
1. zastavna pravica
2. pridržna (retencijska) pravica
3. pravica fiduciarja pri prenosu lastninske pravice v zavarovanje

Ločitvena pravica je lahko pridobljena tudi v izvršilnem postopku

  • izvršba na premičnine (ločitvena pravica na zarubljenih stvareh)
  • izvršba na nepremičnine (z zaznambo sklepa o izvršbi - enak učinek kot zastavna pravica)
  • izvršba na denarno terjatev (pridobi zastavno pravico)
  • izvršba na nematerializirane VP (z vpisom sklepa v centralni register nematerializiranih VP)

LOČITVENI UPNIK
- upnik, ki v postopku zaradi insolventnosti uveljavlja terjatev, zavarovano z ločitveno pravico

Če upnik zamudi rok za prijavo ločitvene pravice (3m po objavi oklica) iz prvega odstavka tega člena, ločitvena pravica preneha.

Če sta zavarovana terjatev in ločitvena pravica, s katero je zavarovana ta terjatev, priznani, sodišče v izreku sklepa o preizkusu terjatev:

  1. ugotovi, da sta terjatev in ločitvena pravica, s katero je zavarovana ta terjatev, priznani ter
  2. naloži stečajnemu dolžniku prednostno plačilo te terjatve iz premoženja, ki je predmet ločitvene pravice.

Iz premoženja, ki je predmet ločitvene pravice se oblikuje posebna razdelitvena masa. Pri razdelitvi posamezne posebne razdelitvene mase se upošteva terjatev, zavarovana z ločitveno pravico na premoženju, ki spada v to posebno razdelitveno maso, če sta bili terjatev in ločitvena pravica v stečajnem postopku pravočasno prijavljeni, razen:
1. terjatve, zavarovane z ločitveno pravico, ki je bila prerekana in je do izdelave načrta prve razdelitve posebne razdelitvene mase prenehala
2. terjatve, povezane z razveznim pogojem, ki se je uresničil do izdelave načrta razdelitve posebne razdelitvene mase.
Ob prvi razdelitvi posebne razdelitvene mase se iz te razdelitvene mase plača terjatev iz prvega odstavka tega člena, če sta terjatev in ločitvena pravica v stečajnem postopku priznani in če terjatev:
1. ni povezana s pogojem, ali
2. je bila povezana z odložnim pogojem, ki se je uresničil do izdelave načrta prve razdelitve posebne razdelitvene mase.
Ob prvi razdelitvi se v posebni razdelitveni masi rezervirajo sredstva za plačilo terjatve iz prvega odstavka tega člena:
1. če je ločitvena pravica prerekana ali
2. če je terjatev povezana s pogojem, ki se do izdelave načrta prve razdelitve posebne razdelitvene mase še ni uresničil.

Po tem ko se poplačajo vse ločitvene pravice iz posebne razdelitvene mase se preostanek te prenese v splošno razdelitveno maso.

31
Q

Prednostne terjatve v stečajnem postopku

A

Prednostne terjatve  so terjatve na podlagi zakonite preživnine, odškodnine za škodo, nastalo zaradi zmanjšanja življenjskih aktivnosti ali zmanjšanja ali izgube delovne zmožnosti ter odškodnine za izgubljeno preživnino zaradi smrti tistega, ki jo je dajal

Prednostne terjatve so naslednje nezavarovane terjatve:
1. plače in nadomestila plač za zadnjih šest mesecev pred začetkom postopka zaradi insolventnosti,
2. odškodnine za poškodbe, ki so povezane z delom pri dolžniku, in poklicne bolezni,
3. neizplačane odpravnine za prenehanje delovnega razmerja pred začetkom stečajnega postopka, ki zaposlenim pripadajo po zakonu, ki ureja delovna razmerja, vendar največ v višini odpravnine, določene za delavca, ki mu delodajalec odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnih razlogov,
4. plače in nadomestila plač delavcem, katerih delo zaradi začetka stečajnega postopka postane nepotrebno, za obdobje od začetka stečajnega postopka do poteka odpovednega roka,
5. odpravnine delavcem, ki jim je upravitelj odpovedal pogodbo o zaposlitvi, ker je njihovo delo zaradi začetka stečajnega postopka ali med postopkom postalo nepotrebno,
6. davki in prispevki, ki jih mora izplačevalec obračunati ali plačati,
7. nadomestilo za neizrabljen letni dopust za tekoče koledarsko leto,
8. terjatev iz naslova kreditov, danih na podlagi zakona, ki ureja pomoč za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb in zadrug v težavah, in poroštev, danih za te kredite.
*V postopkih zaradi insolventnosti so prednostne terjatve tudi nezavarovane terjatve za plačilo prispevkov, ki so nastale pred začetkom postopka zaradi insolventnosti.
z stečajne mase se v postopku osebnega stečaja kot prednostne terjatve poleg naštetih terjatev lačajo tudi terjatve do stečajnega dolžnika na podlagi zakonite preživnine, odškodnine za škodo, nastalo zaradi zmanjšanja življenjskih aktivnosti ali zmanjšanja ali izgube delovne zmožnosti ter odškodnine za izgubljeno preživnino zaradi smrti tistega, ki jo je dajal.

PODREJENE terjatve so nezavarovane terjatve, ki se na podlagi pravnega razmerja med dolžnikom in upnikom, če postane dolžnik insolventen, plačajo šele po plačilu drugih nezavarovanih terjatev do dolžnika.

NAVADNE terjatve so nezavarovane terjatve, ki niso niti prednostne niti podrejene terjatve.

32
Q

Roki pri insolventnosti

A

V postopku prisilne poravnave mora upnik prijaviti svojo terjatev do insolventnega dolžnika v enem mesecu po objavi oklica o začetku tega postopka.

V stečajnem postopku mora upnik prijaviti svojo terjatev do insolventnega dolžnika v treh mesecih po objavi oklica o začetku tega postopka.

Upnik, proti kateremu je bila vložena tožba za izpodbijanje pravnih dejanj stečajnega dolžnika, mora v enem mesecu po dnevu, ko mu je bila vročena ta tožba, v stečajnem postopku kot pogojno terjatev prijaviti svojo terjatev, ki bo nastala po tretjem odstavku 278. člena tega zakona , če bo tožbenemu zahtevku pravnomočno ugodeno.

Upnik, ki je stečajnemu dolžniku prostovoljno pred vročitvijo tožbe iz tretjega odstavka tega člena vrnil korist, pridobljeno z izpodbojnim pravnim dejanjem, mora v enem mesecu po vračilu te koristi v stečajnem postopku prijaviti svojo terjatev, ki nastane po tretjem odstavku 278. člena tega zakona .

pnik mora svojo terjatev za povrnitev škode ali terjatev za plačilo razlike iz četrtega odstavka 268. člena tega zakona (za vračilo delne izpolnitve zaradi pobota) prijaviti v enem mesecu po prejemu izjave stečajnega dolžnika o uresničitvi odpovedne ali odstopne pravice.

Upravitelj mora upnikom plačati zneske na podlagi končnega načrta prve razdelitve:
  1. pri terjatvah iz prvega odstavka 362. člena tega zakona (nezavarovane terjatve, ki so v stečajnem postopku priznane do izdelave načrta prve razdelitve, tj. 1. terjatve, ki niso povezane s pogojem, in 2. terjatve, ki so bile povezane z odložnim pogojem, ki se je uresničil do izdelave načrta prve razdelitve) : v 15 dneh po pravnomočnosti sklepa o prvi razdelitvi,
  2. pri terjatvah iz drugega odstavka 362. člena tega zakona (rezervirana splošna razdelitvena masa: 1. prerekanih terjatev in 2. terjatev, povezanih s pogojem, ki se do izdelave načrta prve razdelitve še ni uresničil): v 15 dneh po izpolnitvi pogoja iz tretjega odstavka 362. člena tega zakona (ko postane pravnomočna sodba s katero se ugotovi terjatev ali od izpolnitve pogoja), vendar ne pred pravnomočnostjo sklepa o prvi razdelitvi.
33
Q

Prevzem dolga

A

Pogodba med starim in novim D - prevzemnikom, s katero prevzemnik stopi v položaj starega D in je potrebno SOGLASJE upnika (lahko da staremu ali novemu dolžniku).
Prevzem dolga se opravi s pogodbo med dolžnikom in prevzemnikom, v katero je privolil upnik. O sklenitvi pogodbe lahko obvesti upnika vsak od njiju, upnik pa lahko vsakemu od njiju sporoči svojo privolitev v prevzem dolga.
*domneva privolitve: če U sprejme izpolnitev od prevzemnika [Domneva se, da je upnik dal svojo privolitev, če je brez omejitve sprejel kakšno izpolnitev od prevzemnika, ki jo je ta izpolnil v svojem imenu.]
*molk U: če ga D pozove k izjavi o privolitvi, pomeni odklonitev pri običajnih dolgovih; pri hipotekarnih dolgovih pa se šteje za privolitev (mora biti v pisni zahtevi opozoriti na posledice molka) [Pogodbenika, kakor tudi vsak od njiju posebej, lahko zahtevata od upnika, naj se v določenem roku izreče, ali privoli v prevzem dolga; če se ta ne izreče v določenem roku, se šteje, da je privolitev odklonil.]

*dokler U ne privoli ima prevzem dolga značilnost prevzema izpolnitve / če odkloni privolitev [Pogodba o prevzemu dolga ima učinek pogodbe o prevzemu izpolnitve, dokler upnik vanjo ne privoli, kakor tudi, če privolitev odkloni.]

  • stranske obveznosti preidejo in obstajajo še naprej; poroštva in zastave pa preidejo le s soglasjem porokov / zastaviteljev (drugače prenehajo)
  • prevzemnik ne odgovarja za do prevzema zapadle, neizterjane obresti
  • prezadolženi prevzemnik - če U za prezadolženost ni vedel in ni bil dolžan vedeti, prejšnji D ni prost obveznosti ampak ima prevzem značilnost pristopa k dolgu (odgovarjata solidarno)

Predpostavke:

  • dopustnost (le dolgovi, ki so v pravnem prometu, niso strogo osebni, so bodoči)
  • oblika (če je predpisana za posel iz katerega dolg izhaja)

Učinki prevzema:

  • prevzemnik stopi na mesto prejšnjega D, ki je prost obveznosti
  • prevzemnik ima vse ugovore iz razmerja med starim D in U in iz razmerja med prevzemnikom in U (ne more pa ugovor, ki jih ima prevzemnik do starega D)

Primer, ko je dolg zavarovan s hipoteko
Če je bilo ob odtujitvi kakšne nepremičnine, na kateri je hipoteka, med pridobiteljem in odtujiteljem dogovorjeno, da bo pridobitelj prevzel dolg nasproti hipotekarnemu upniku, se v primeru, če hipotekarni upnik na pisno zahtevo odtujitelja v treh mesecih ne odkloni svoje privolitve v pogodbo o prevzemu dolga, šteje, da je vanjo privolil. V pisni zahtevi je treba upnika opozoriti na to posledico, ker se sicer šteje, kakor da zahteve ni bilo.

V primeru prevzema dolga s katerim se upnik strinja lahko tako terja le prevzemnika dolga (dokler ne poda soglasja pa tudi odstopnika).

34
Q

Kaj če tretji izpolni brez privolitve upnika? Zakaj je potrebna privolitev upnika? Ali lahko izpolnitev s strani tretjega zavrnete?

A

V primeru, da 3.os. izpolni brez soglasja upnika k dogovoru med dolžnikom odstopnikom in prevzemnikom o prevzemu dolga, se šteje da je s sprejemom izpolnitve podal soglasje k prevzemu dolga in da gre za veljavno izpolnitev obveznosti. [Domneva se, da je upnik dal svojo privolitev, če je brez omejitve sprejel kakšno izpolnitev od prevzemnika, ki jo je ta izpolnil v svojem imenu.]
Privolitev upnika je potrebna za veljavnost pogodbe o prevzemu dolga (da obstaja pravni temelj izpolnitve).

Izpolnitev dolžnika ali tretjega
Obveznost lahko izpolni ne le dolžnik, temveč tudi kdo tretji.
Upnik je dolžan sprejeti izpolnitev od vsakogar, ki ima kakšen pravni interes, da bi bila obveznost izpolnjena, celo če dolžnik tej izpolnitvi nasprotuje.

Upnik je dolžan sprejeti izpolnitev od tretjega, če se dolžnik s tem strinja, razen če mora po pogodbi ali po naravi same obveznosti to obveznost izpolniti osebno dolžnik. –> torej upnik lahko zavrne izpolnitev s strani 3. os. le če bi po naravi obveznosti moral izpolniti to sam dolžnik
Upnik lahko sprejme izpolnitev od tretjega brez dolžnikove vednosti, celo v primeru, ko ga je dolžnik obvestil, da noče, da bi kdo drug izpolnil njegovo obveznost.
Vendar pa upnik ne sme sprejeti izpolnitve od tretjega, če mu je dolžnik ponudil, da bo sam izpolnil svojo obveznost.

*Drugače, če npr. upnik ne ve, da izpolnjuje dolg njegovega dolžnika, pa lahko pridejo v poštev pravila o neupravičeni obogatitvi. [Kdor kaj plača, čeprav ve, da ni dolžan, nima pravice zahtevati nazaj, razen če si je pridržal pravico zahtevati nazaj ali če je plačal, da bi se izognil sili.]

35
Q

Firma družbe in kako se prenaša

A

Firma je ime, s katerim družba posluje oz. ime s katerim se družba predstavlja navzven

  • firma družbe mora biti vpisana v sodni register
  • po firmi se družba loči od drugih – gre za distinktivni, razlikovalni znak
  • pravni red ščiti firme s pravom industrijske lastnine

SESTAVINE FIRME (Lučka, pogrebne storitve, d.o.o.)
- označba dejavnosti: v firmi mora biti oznaka, ki napotuje na dejavnost družbe (pogrebne storitve); to je označba bistvene dejavnosti, ne rabijo biti vključene vse dejavnosti družbe.
Zahteva, da mora firma družbe vključevati oznako predmeta njenega poslovanja, ne pomeni, da bi
morale biti v firmi vključene (predpisane) vse dejavnosti, ki jih družba po svojih pravilih (družbeni pogodbi ali aktu o ustanovitvi) opravlja. Oznaka predmeta poslovanja kot del firme družbe mora vključevati samo bistveno (kratko) označbo, ki je povzetek najpomembnejšega poslovanja družbe (npr. poslovanje z nepremičninami, gostinstvo, informacijske tehnologije).
- označba pravne oblike družbe: v firmi mora biti navedeno za katero izmed 6 možnih oblik družbe gre,
lahko je zapisana s kratico ali celim imenom (d.o.o. ali družba z omejeno odgovornostjo)
- dodatna sestavina: Firma ima lahko dodatne sestavine, ki družbo podrobneje nakazujejo, ki pa ne smejo biti take, da spravljajo ali utegnejo spraviti v zmoto glede vrste ali vsega poslovanja ali da bi utegnilo priti do zamenjave firme ali znakom poslovanja druge osebe ali bi kršile pravice drugih oseb.
Sestavino, ki družbo individualizira, imenujemo tudi fantazijsko poimenovanje. Med fantazijska pojmovanja
spadajo kratice, fantazijska imena (ki nimajo hkrati narave označbe družbenikov družbe) in skovanke iz
živega oziroma mrtvega jezika, ki v običajni jezikovni rabi nimajo posebnega pomena.
Pri osebnih družbah (d.n.o. in k.d.) mora biti iz dodatne sestavine razvidno ime družbenika, ki poleg družbe
še odgovarja s premoženjem, pri kapitalskih družbah (d.o.o., d.d., in k.d.d.) je dodatna sestavina poljubna:
kratice, fantazijska imena (ki nimajo hkrati narave označbe družbenikov družbe) in skovanke, ki v običajni
rabi nimajo posebnega pomena.

Firma ne sme vsebovali imen ali znakov tujih držav ali mednarodnih organizacij (14. čl. ZGD-1).
Besedo Slovenija ali njene izpeljanke in kratice ter zastavo in grb Republike Slovenije je dovoljeno vnesti v
firmo le z dovoljenjem Vlade Republike Slovenije.
Firma ne sme vsebovati besed, ki:
- nasprotujejo zakonu ali morali,
- vsebujejo znane blagovne znake drugega upravičenca,
- vsebujejo ali posnemajo uradne znake (17. čl. ZGD-1).
Ime ali del imena zgodovinske ali druge znamenite osebe je dovoljeno vnesti v firmo le z njenim dovoljenjem; če je že umrla, pa z dovoljenjem njenega zakonca in sorodnikov do tretjega kolena v ravni vrsti ter staršev, če so še živi ter z dovoljenjem ministra, pristojnega za upravo. Na predlog organov RS oziroma lokalne skupnosti in zgodovinske ali znamenite osebe ali njenih sorodnikov sodišče izbriše sestavino firme iz registra, če je s poslovanjem družbe kršen ugled teh oseb.

Družba mora pri svojem poslovanju uporabljati firmo v obliki, v kakršni je vpisana v register. Družba lahko
uporablja skrajšano firmo, ki vsebuje vsaj sestavino, po kateri se firma družbe razlikuje od firm drugih družb,
in oznako, za kakšno družbo gre. Skrajšana firma se vpiše v register. (19. čl. ZGD-1)
Firma mora biti v
slovenskem jeziku. Prevod firme v tuj jezik se lahko uporablja samo skupaj s firmo v slovenskem jeziku.

Nameravana firma
Vsak lahko zahteva, da registrski organ vpiše firmo v register, ne da bi bila hkrati ustanovljena družba
(nameravana firma). Nameravana firma mora ustrezati zakonskim določbam o firmi. Registrski organ po uradni dolžnosti nameravano firmo izbriše iz registra, če prijavitelj nameravane firme ne prijavi vpisa ustanovitve družbe s tako firmo v enem letu od vpisa od nameravane firme.

Varstvo firme
Registrski organ zavrne predlog za vpis firme v register, ki je v nasprotju z določbami ZGD-1, ali ki se ne razlikuje jasno od že registriranih firm v Republiki Sloveniji. Družba, ki meni, da se firma druge družbe ne razlikuje jasno od njene prej registrirane firme ima pravico, da s tožbo zahteva opustitev uporabe firme, njen izbris iz registra in odškodnino. Tožbo je mogoče vložiti najpozneje v 3 letih po vpisu firme druge družbe ali po vpisu nameravane firme. Tožbo lahko vložiti tudi družba, katere firma je prizadeta, če druga družba nepravilno uporablja svojo firmo. Te določbe ne posegajo v predpise o varstvu konkurence in druge predpise, ki varujejo firmo.

Prenos firme
Firma se lahko prenaša samo skupaj s podjetjem.

Če družbenik, čigar ime in priimek je v firmi, preneha biti družbenik družbe, lahko družba nadaljujejo poslovanje z dosedanjo firmo le z njegovim izrecnim soglasjem.
Če družbenik umre, lahko njegovi dediči v 3 mesecih po pravnomočnosti sklepa o dedovanju zahtevajo, da se njegovo ime ali priimek izbriše iz firme. V tem primeru mora biti iz firme razvidno, da je družbenik prenehal biti družbenik družbe.
Na predlog družbenika ali njegovega dediča registrski organ izbriše njegovo ime.

–> pri s.p.: Če podjetnik umre, lahko podjetnikov dedič, ki nadaljuje zapustnikovo podjetje, v firmi še naprej uporablja tudi ime in priimek zapustnika. Z nadaljevanjem zapustnikovega podjetja preidejo na podjetnikovega dediča podjetje podjetnika ter pravice in obveznosti podjetnika v zvezi s podjetjem.

36
Q

Oznake gospodarske družbe

A

Gospodarsko družbo označuje: :
- firma: ime s katerim družba posluje (12/1. čl. ZGD-1) in se predstavlja navzven
- blagovna oz. storitvena znamka: označba, s katero lahko družba označuje svoje proizvode, na
določeno blago lahko daje blagovno znamko samo tista družba, ki je pridobila pravico blagovne znamke
- označba geografskega porekla blaga: nekateri proizvodi so znani po tem, da so nastali v
določenih geografskih okoljih (Kras – kraški teran, kraški pršut)

37
Q

Firme posameznih družb

A

Firme družb
- S.P.: firma mora vsebovati ime in priimek podjetnika, označbo dejavnosti in označbo “s.p.”, lahko
uporablja tudi skrajšano firmo – ime in priimek podjetnika, označbo s.p.
- d.n.o.: dodatna sestavina firme mora vsebovati priimek vsaj enega družbenika in navedbo, da je
družbenikov več (Kranjc in drugi) ter označbo d.n.o.
- k.d.: dodatna sestavina firme mora vsebovati priimek vsaj enega komplementarja in označbo k.d., imena
komanditista ne sme biti v firmi
- d.o.o.: v firmi se lahko uporabi poljubna dodatna sestavina, upoštevajoč zakonske omejitve in označbo
d.o.o.
- d.d.: v firmi se lahko uporabi poljubna dodatna sestavina, upoštevajoč zakonske omejitve in označbo
d.d.
- K.d.d.: v firmi se lahko uporabi poljubna dodatna sestavina, upoštevajoč zakonske omejitve in označbo
k.d.d. (27. čl. ZGD-1)

Če je družbenik družbe z neomejeno odgovornostjo ali komplementar komanditne družbe družba, se v vnese
firma družbe kot družbenik. (28. čl. ZGD-1)

38
Q

Načela prava firm

A

Pri določitvi (izbiri) firme družbe je treba upoštevati splošna načela firmskega prava, ki so:

  • načelo obveznosti firme,
  • načelo resničnosti firme,
  • načelo izključnosti firme.

Načelo obveznosti firme pomeni, da je firma obvezna korporacijska pravna značilnost (korporacijskopravni
atribut) vsakega gospodarskega podjema, ki je organiziran v obliki družbe oziroma podjetnika. Posebna
vidika načela obveznosti firme pa sta tudi:
- pravilo o obvezni uporabi firme pri poslovanju družbe in
- pravilo o enotnosti firme, po kateri mora družba pri svojem poslovanju uporabljati eno samo firmo.

Načelo resničnosti firme pomeni, da mora firma družbe obsegati samo resnične značilnosti (lastnosti) družbe, in da ne sme obsegati zavajajočih sestavin, ki bi lahko zavajale (povzročale zmoto), poslovne partnerje družbe ali druge subjekte na trgu, na katerem družba posluje.

Načelo izključnosti firme izraža temeljno funkcijo firme kot sredstva individualizacije gospodarskega podjema, katerega nosilec je družba. Načelo izključnosti firme pomeni, da se mora firma družbe jasno razlikovati od firm vseh drugih družb, in je uzakonjeno v prvem odstavku 21. člena ZGD-1. Posamezni vidiki načela izključnosti firme (zahteve po jasni individualizaciji) pa so urejeni tudi v pravilu, po katerem mora firma kapitalske družbe vsebovati sestavino, po kateri se razlikuje od firme drugih družb.

39
Q

Razlika med sedežem družbe in poslovnim naslovom?

A

Sedež družbe je kraj, ki je kot sedež družbe vpisan v register. Za sedež je mogoče določiti kraj, kjer družba opravlja dejavnost, ali kraj, kjer se v glavnem vodijo njeni posli, ali kraj, kjer deluje poslovodstvo družbe.

Sedež družbe je ena od korporacijsko pravnih značilnosti družbe, ki mora biti določena v pravilih družbe (družbeni pogodbi oziroma aktu o ustanovitvi). Sedež družbe je samo kraj. To pomeni, da mora biti v pravilih družbe, kot sedež družbe določen le kraj. Od sedeža družbe je treba razlikovati poslovni naslov družbe.
Kot sedež družbe je dovoljeno določiti samo tisti kraj, ki je z družbo povezan na enega od načinov:
- kraj, kjer družba opravlja dejavnost, bo (lahko) podlaga za izbiro sedeža, zlasti takrat, kadar družba opravlja proizvodno dejavnost. Za tako dejavnosti je namreč značilno, da se praviloma opravlja na določenem kraju, drugače kot npr. trgovinske oziroma storitvene dejavnosti, ki se praviloma ne opravljajo samo v enem kraju, temveč na določenem območju,
- kraj, kjer se pretežno vodijo posli družbe, bo raviloma kraj, v katerem je t.i. upravni sedež družbe, torej kraj, na območju katerega (v poslovni stavbi oziroma v poslovnih prostorih) poslovodstvo družbe vodi posle.
Določitev sedeža je pomembna za:
–> izbiro korporacijskega prava, ki velja za presojo korporacijsko pravnega ustroja in korporacijsko pravnih razmerij družbe in za uporabo drugih materialnopravnih (npr. davčnih) oz. kolizijskih pravil.
–> uporabo pravil o krajevni pristojnosti sodišč.

Razlikovanje med sedežem in poslovnim naslovom družbe
Sedež družbe je samo kraj, kjer družba opravlja dejavnost oz. kjer se večinoma, pretežno vodijo njeni posli. Samo sedež kot kraj je obvezna sestavina družbene pogodbe.
V sodni register se vpisuje tudi poslovni naslov (naselje, ulica in hišna številka). Poslovni naslov mora družba izbrati v kraju sedeža družbe. Poslovni naslov ni sestavni del sedeža družbe, zato ni bil določen v
družbeni pogodbi. Če pa bi poslovodstvo družbe želelo poslovni naslov družbe določiti v drugem kraju kot je
kraj sedeža družbe, je treba najprej spremeniti sedež družbe po pravilih po spremembi družbene pogodbe.
Odločitev o izbiri poslovnega naslova spada med tipične poslovodne odločitve.

40
Q

Podružnica

A

Tuje podjetje lahko opravlja pridobitno dejavnost v Republiki Sloveniji preko podružnic.
● tuje podjetje je fizična ali pravna oseba, ki opravlja pridobitno dejavnost in ima prebivališče ali sedež zunaj RS v državi članici ali v državi, ki ni država članica EU
● položaj tujega podjetja se presoja po pravu države, ki ji podjetje pripada, če zakon ne določa drugače
● tuje podjetje v RS opravlja dejanje preko podružnic, ki nastopajo v imenu in za račun tujega podjetja
● podjetje je za obveznosti iz poslovanja podružnic odgovorno z vsem svojim premoženjem
● če ima podjetje več podružnic, mora biti v prijavi za vpis v register in v firmi družbe označeno, katera je glavna
● podružnica mora imeti zastopnika; zastopnik glavne podružnice je po zakonu tudi zastopnik drugih podružnic
● podružnico lahko ustanovi podjetje, ki je že najmanj 2 leti vpisano v register države, v kateri ima sedež

Podružnica ni samostojna pravna oseba, temveč za del tuje pravne osebe. Za obveznosti, ki nastanejo s poslovanjem podružnic, odgovarja tuje podjetje z vsem svojim premoženjem. Podružnica tujega podjetja ni pravna oseba, je del tuje pravne osebe, sme pa opravljati vse posle, ki jih sicer lahko opravlja družba. Premoženje podružnice je sestavni del premoženja tuje pravne osebe. Ta tuja družba je subjekt in nosilec pravnih poslov, ki se sklepajo prek podružnice.
Status podružnice po ZGD ni sporen, gre za subjekt, ki ni pravna oseba in kot takšen se tudi vpiše v sodni register, preko njega tuje podjetje lahko opravlja pridobitno dejavnost v Republiki Sloveniji, s tem da podružnica nastopa v imenu in za račun tujega podjetja, pri čemer mora uporabljati firmo matičnega podjetja, njegov sedež in svoje ime.
*Sama statusna oblika podružnice po ZGD pa ne vpliva na obdavčitev z DDV, ki se plačuje od dobav blaga in opravljenih storitev, ki jih davčni zavezanec opravi v okviru opravljanja svoje dejavnosti na območju Republike Slovenije.

41
Q

Kako se formulira tožba zoper podružnico v primeru neplačila?

A

Sklepanje poslov s podružnico ima enake učinke kot neposredna sklenitev posla z matičnim podjetjem. Tožena stranka je torej matično podjetje.

Družba mora predlagati vpis podružnice v sodni register, čeprav podružnica ni pravna oseba. Pred vpisom podružnice v register tuje podjetje ne more začeti opravljati dejavnosti v Republiki Sloveniji. Vpis v sodni register nima posebnega pomena za pravni promet. Podružnice namreč niso pravne osebe, smejo pa opravljati vse posle, ki jih sicer opravlja družba.
Pri podružnicah tujih podjetij je v zvezi z registracijo natančneje določeno, kaj mora vsebovati prijava za vpis podružnice v sodni register. Med prilogami v zvezi s predvideno dokumentacijo za vpis podružnice v register je potreben tudi prepis pravil oz. pogodbe družbenikov, ki mora biti overjen pri notarju, kot tudi poslovno poročilo zadnjega leta poslovanja tujega podjetja v skrajšani obliki.
V zvezi z ustanovitvijo podružnic tujih oseb pa je predviden še poseben pogoj, ki ga je odločil zakon za tuja podjetja. Velja namreč, da tuje podjetje lahko ustanovi podružnico, če je vpisano v register države, v kateri ima sedež, najmanj dve leti.
Poslovodje oziroma direktorji podružnice namreč nimajo položaja statutarnega zastopnika (osebe,
katere pooblastilo za zastopanje družbe temelji na imenovanju na določeno funkcijo v družbi), temveč jim
mora pooblastilo za zastopanje družbe (glede poslov, ki so v zvezi s poslovnim predmetom družbe) podeliti
poslovodstvo družbe (v obliki pooblastila).
V zvezi z registracijo podružnice velja opozoriti tudi na možnost, ki jo predvideva zakon v zvezi s prokuristi. Družba namreč lahko imenuje enega ali več prokuristov tudi samo za podružnico, vendar mora biti to izrecno določeno v registru in pri podpisu prokurista, sicer se šteje, da se prokura nanaša na vso družbo.
Pri odločanju za ustrezno pravnoorganizacijsko obliko je vredno upoštevati prej navedena splošna spoznanja o naravi podružnic, pretehtati prednosti in slabosti uresničevanja “relativne samostojnosti” podružnice v praksi in tudi predvideno razsežnost in obseg poslovanja na določenem območju. Seveda ne gre zanemariti tudi bistvene pravne posledice pri izbiri ustrezne pravnoorganizacijske oblike, ki se kaže npr. tudi v odgovornosti ustanoviteljev za obveznosti. Zakon o gospodarskih družbah je za podružnice tujih podjetij pri nas izrecno določil, da za obveznosti, ki nastanejo s poslovanjem podružnic, odgovarja tuje podjetje z vsem svojim premoženjem.

42
Q

Prokura

A

Prokura je oblika upravičenja za zastopanje družbe, ki temelji na pooblastilu pristojnega organa družbe. O
podelitvi prokure odloča poslovodstvo družbe, ki v imenu družbe izjavlja njeno poslovno voljo (torej zakoniti korporacijski zastopnik družbe), če pravila družbe v skladu z zakonom (odvisno od pravnoorganizacijske oblike družbe) ne določajo drugačnega postopka podelitve prokure.
Drugače kot upravičenje korporacijskih zastopnikov za zastopanje družbe, ki ne more biti (z učinkom v
razmerju do tretjih) omejeno na določeno vrsto poslov oziroma določeno področje oziroma območje
poslovanja družbe, je po drugem odstavku 33. člena ZGD-1 upravičenje prokurista za zastopanje družbe
lahko omejeno tudi samo na predmet poslovanja posamezne podružnice družbe. Taka omejitev ima učinke v razmerju do tretjih samo, če je vpisana v sodni register.

Skupna prokura
Pri skupnem zastopanju pravna dejanja, ki jih opravijo zastopniki v imenu družbe, učinkujejo za družbo v razmerju do tretje osebe samo, če jih opravijo (dajo ustrezno izjavo volje) vsi zastopniki skupno. Pravna dejanja, ki jih tretje osebe opravijo v razmerju do družbe, pa učinkujejo že, če so opravljena (če je dana ustrezna izjava volje) samo enemu od skupnih zastopnikov. Po tretjem odstavku 34. člena ZGD-1 akt o ustanovitvi (družbena pogodba ali statut) lahko določi, da prokurist zastopa družbo skupaj z enim ali več zakonitimi zastopniki. Tudi takšno skupno zastopanje je zakonsko dovoljena omejitev upravičenja za zastopanje, ki učinkuje v razmerju do tretjih oseb.

Obseg prokure
Tudi za prokuro (enako kot za korporacijske zastopnike družbe - poslovodstvo družbe) velja splošno pravilo,
da upravičenja prokurista pravno učinkovito (v razmerju do tretjih) ni mogoče omejiti. Od tega splošnega
pravila veljajo naslednje izjeme:
- omejitev upravičenja za zastopanje družbe pri pravnih poslih, katerih posledica je bodisi odsvojitev bodisi omejitev nepremičnin, saj za te posle prokurist po prvem odstavku 35. člena ZGD-1 potrebuje posebno (posamično) pooblastilo zakonitega zastopnika družbe,
- omejitev upravičenja za zastopanje samo na predmet poslovanja posamezne podružnice in
- določitev skupne prokure

Drugačne omejitve prokure (od prej navedenih) nimajo pravnega učinka v razmerju do tretjih. Prokurist v mejah upravičenj zastopa družbo pred sodišči in drugimi organi – gre za zakonito pooblastilo za zastopanje pred sodišči.

43
Q

Pooblaščenci za zastopanje družbe

A

Poleg korporacijskih zastopnikov in prokuristov lahko družbo zastopajo tudi (drugi) POOBLAŠČENCI. To so
osebe, ki jim družba podeli pooblastilo za zastopanje s pravnim poslom.
V imenu družbe lahko (pravno učinkovito) podeli pooblastilo za zastopanje samo korporacijski zastopnik
(oziroma v primeru skupnega zastopanja tisti korporacijski zastopniki, ki družbo skupno zastopajo, skupaj) razen, prokurista.

Prav tako pa OZ ureja tudi posebni obliki poslovnega pooblastila (zastopanja gospodarskih družb):
a) POOBLASTILO PO ZAPOSLITVI (80. člen OZ):
- pooblaščenec po zaposlitvi je delavec v družbi, ki opravlja delo, povezano s sklepanjem in izpolnjevanjem določenih pogodb (prodajalci v trgovinah, delavci v gostinstvu (natakarji), delavci pri poštnih in bančnih okencih, itd ). Te osebe imajo na podlagi pogodbe z gopspodarsko družbo ali s.p. tudi pooblastila za sklepanje nekaterih pogodb, v mejah opravljanja delovnih opravil (npr. prodajalec: sklepanje kupoprodajne pogodbe) - pooblastilo z delovnim mestom
- obseg pooblastila se presoja glede na običaje – ali tako dejanje običajno spada v delovno področje
delavca

b) UPRAVIČENJE TRGOVSKEGA POTNIKA ZA ZASTOPANJE (81. člen OZ):
- je posebna vrsta pooblaščenca, ki sme zastopati družbo pri prodaji blaga
- opravlja določena dela zunaj sedeža gosp. družbe in ni nujno da sklepa pogodbe
- pooblaščen je le za posle glede prodaje blaga, ki so navedeni v pooblastilu; v dvomu nima pravice sklepati pogodb, temveč lahko le zbira naročila
- trgovski potnik ima določena upravičenja, čeprav mu ni bilo dano pooblastilo, in sicer lahko sprejema izjave glede napak blaga (reklamacije) in glede izpolnitve pogodbe, sklenjene z njegovim sodelovanjem in ukrene vse potrebno za ohranitev pooblastiteljevih pogodbenih pravic.
- trgovski potnik, ki lahko sklepa prodajne pogodbe, pa brez posebnega pooblastila ni pooblaščen za
sklepanje pogodb na kredit in sprejemanje kupnine

c) POSLOVNI POOBLAŠČENEC
- ima splošno pooblastilo, na podlagi katerega ima pravico sklepati pogodbe in opravljati druge
pravne posle, ki so običajni pri opravljanju poslovne dejavnosti družbe
- obseg pooblastila se presoja glede na naravo posla – ali je posel običajen pri opravljanju dejavnosti družbe
- ne more sklepati vseh pogodb po zakonu
Ti drugi pooblaščenci se ne vpisujejo v sodni register.

44
Q

Prokura

A

Prokurist je pooblaščenec družbe, katerega obseg upravičenj je določen z zakonom. Upravičen je opravljati vsa pravna dejanja, ki spadajo v pravno sposobnost družbe, razen za odsvajanje in obremenjevanje nepremičnin, za kar mora biti posebej pooblaščen. Omejitev prokure nima pravnega učinka proti tretjim osebam.

Družba lahko podeli prokuro eni ali več osebam po postopku, določenem v aktu o ustanovitvi. Družba lahko imenuje enega ali več prokuristov tudi samo za podružnico, vendar mora biti to izrecno označeno v registru in pri podpisu prokurista, sicer se šteje, da se prokura nanaša na celo družbo.

Prokura se lahko podeli tudi dvema ali več osebam skupno, tako da lahko le vse te osebe skupaj zastopajo družbo. Tretje osebe lahko veljavno izjavijo voljo tudi samo enemu od skupnih prokuristov.

Prokura se lahko vsak čas prekliče in ni prenosljiva na drugo osebo.

Družba mora podelitev in prenehanje prokure prijaviti za vpis v register. Prokuristov podpis je treba shraniti pri sodišču. Prokurist je dolžan pri podpisovanju družbe uporabljati takšen podpis s pristavkom, da gre za prokuro.

45
Q

Podjemna pogodba

A

Podjemnik se zaveže opraviti določen posel po dogovoru, naročnik pa plačati zanj.

Podjemnik odgovarja za:

  • kakovost uporabljenega materiala - srednja kakovost
  • opozarjanje naročnika - glede napak izročenega materiala in pomanjkljivosti v naročilu
  • svoje sodelavce
  • napake

Naročnik mora ko je delo opravljeno prevzeti delo + pregledati delo in notificirati napake +
ko pregleda in potrdi delo izvesti plačilo.
Če odstopi od naročila pred dokončanjem mora izvesti plačilo po pregledu, zmanjšano za stroške, ki jih podjemnik ni imel in za tisto kar je zaslužil drugje / namenoma ni hotel zaslužiti.

Naročnik mora opravljati nadzor nad poslom in dajati navodila

  • lahko odstopi pred potekom roka, če je očitno, da posel ne bo dokončan
  • jamčevalne sankcije za napake: odstop od pogodbe, znižanje kupnine, zahteva za popravilo + odškodnina

Naročnik lahko

  • poveri pogodbo 3.os (če ni dogovorjeno drugače)
  • odkloni odpravo napake, če bi to zahtevalo pretirane stroške
  • ZP na izdelanih / popravljenih stvareh in stvareh, ki mu jih je izročil naročnik dokler ta ne opravi obveznosti plačila

*Razlika od prodajne pogodbe: kdo je izročil material in ali sta imele stranki v mislih predvsem podjemnikovo delo

46
Q

Podjemna pogodba

A

Podjemnik se zavezuje opraviti določen posel (izdelava / popravilo stvari), naročnik pa se zavezuje, da bo za opravljeno delo plačal.
*v dvomu ali gre za podjemno p. ali prodajno –> gre za prodajno, če se podjemnik zaveže izdelati stvar iz lastnega materiala / če da lastnik bistven del materiala gre za podjemno p.

  • material, ki ga uporabi podjemnik = srednje kakovosti
  • naročnik ima pravico nadozorvati posel in dajati navodila (podjemnik ima dolžnost, da mu omogoči nadzor)

Pravice podjemnika:

  1. pravica odstopa od pogodbe zaradi velikih napak materiala (če opozorjeni naročnik zahteva izdelavo stvari iz materiala, ki zaradi napak sploh ni primeren za izdelavo ali bi izdelava škodovala ugledu podjemnika)
  2. zastavna pravica na izdelanih in popravljenih stvareh dokler jih ima v posesti (za zavarovanje terjatev iz podjemne pogodbe - plačilo dela, povrnitev stroškov materiala in druge terjatve)
  3. pravica zaupati posel 3. os. (ni dolžan osebno opraviti posel a obdrži odgovornost nasproti naročniku za pravilno izpolnitev tudi če ga ne opravi osebno)
  4. neposredna terjatev sodelavcev proti naročniku (podizvajalci imajo neposredno terjatev zoper naročnika)

Dolžnosti podjemnika:
1. izvršiti delo in izročiti naročniku
*v roku oz. v času ki je razumno potreben za take posle
(ne odgovarja za zamudo, če je naročnik nepravočasno izročil material ali ker je zahteval spremembe ali ker ni izplačal dolžnega predujma)
*ne odgovarja, če je stvar uničena zaradi razloga za katerega ne odgovarja
2. opozorilna dolžnost na napake materiala naročnika (ki jih je opazil ali moral opaziti) in na pomanjkljivosti v naročilu in v okoliščinah pomembnih za delo ali pravočasno izvršitev dela
*če ne odgovarja za škodo

Pravice naročnika:
1. odstop od pogodbe
- ker podjemnik odstopi od dogovorjenih pogojev (ne drži pogojev / navodil in bo imelo delo napake); če v dodatnem roku ne upošteva navodil, lahko odstopi
- ker zamuja z delom - različno če je rok bistvena / nebistvena sestavina
- zaradi velike napake izdelane stvari - lahko odstopi brez zahteve za odpravo napake, če je taka napaka da je delo neuporabno ali je posel opravljen v nasprotju z izrecnimi pogodbenimi pogoji
- brez razloga - naročnik lahko odstopi kadarkoli hoče, vendar mora izplačati podjemniku dogovorjeno nadomestilo zmanjšano za stroške, ki jih podjmenik ni imel in zaslužek podjemnika drugje
2. jamčevalni zahtevki zaradi napak na stvari
(znižanje plačila, odprava napak, odstop od pogodbe + povračilo škode)
Dolžnosti: mora sprejeti delo in opraviti plačilo
*nedoločeno plačilo določi sodišče ob upoštevanju vrednosti dela, čas in običajno plačilo za to vrsto dela
*naročnik plača po pregledu dela
(izračun z izrecnim jamstvom za pravilnost = podjemnik ne sme zahtevati večjega plačila tudi če je vložil več dela / stroške –> ne izključuje razveze / spremembe pogodbe zaradi spremenjenih okoliščin)
*če je plačilo dogovorjeno brez izrecnega jamstva, naročnika varuje pravočasno obveščanje o spremembi okoliščin

47
Q

Kakšne pogodbe sklepa odvetnik s svojimi strankami?

A

Posredniška pogodba - pogodba o posredovanju
Posrednik se zavezuje, da si bo prizadeval najti in spraviti v stik osebo, ki se bo z naročiteljem pogajala za sklenitev pogodbe, naročitelj pa mu bo plačal, če bo pogodba sklenjena.
*naročitelj lahko kadarkoli PREKLIČE naročilo –> izjema: če se je preklicu odpovedal ali če je v nasprotju s poštenjem
*naročitelj NI DOLŽAN skleniti pogodbe / se z njo spustiti v pogajanja –> odgovarja za škodo če je ravnal nepošteno
*posredniška pogodba ne zajema tudi pooblastilo za sprejem izpolnitve (mora biti posebej dogovorjeno)
*pripada plačilo tudi če ni določeno - da ustreza trudu posrednika in pridobljeni koristi –> pravico pridobi ko je sklenjena pogodba za katero je posredoval

Posrednik mora:

  • iskati priložnosti in obveščati naročnika o vseh pomembnih okoliščinah za nameravani posel(o. prizadevanja)
  • odškodninsko odgovarja - če posreduje za poslovno nesposobno os., za neplačevito osebo, za škodo ki nastane po njegovi krivdi ali zaradi nedovoljenega obveščanja 3. os. (o vsebini naročila, pogajanjih, pogojih pogodbe)
  • gospodarske pogodbe: vodenje posredniškega dnevnika in izdaja posredniškega lista (izpisek o sklenjeni pogodbi)

Posrednik izgubi pravico do plačila in povračila stroškov:

  • če dela v nasprotju s pogodbo oz. za drugo stranko v nasprotju z interesi naročitelja
  • če posreduje za obe stranki mora skrbeti za interese obeh strank in lahko od vsake zahteva le 1/2 plačila in stroškov
48
Q

Premoženje najdeno po koncu stečajnega postopka

A

Če se premoženje, ki je pripadalo stečajnemu dolžniku, najde, potem ko je sodišče izdalo sklep o končanju
stečajnega postopka, se na predlog upnika, ki je bil v stečajnem postopku nad dolžnikom upravičen opravljati procesna dejanja in do konca stečajnega postopka to njegovo upravičenje ni prenehalo, ali družbenika stečajnega dolžnika začne stečajni postopek nad tem premoženjem. V stečajnem postopku nad pozneje najdenim premoženjem se terjatve upnikov ne prijavijo znova, temveč se pri razdelitvi razdelitvene mase, dosežene z unovčenjem pozneje najdenega premoženja, upoštevajo samo terjatve, ki so bile priznane v stečajnem postopku nad stečajnim dolžnikom. (380. čl. ZFPPIPP)

NAJDENO PREMOŽENJE IZBRISANE PRAVNE OSEBE
Če se premoženje najde, potem ko te okoliščine (obstoja premoženja) ni več mogoče uveljavljati v postopku izbrisa, se nad premoženjem na predlog upravičenega predlagatelja opravi stečajni postopek. Zanj se smiselno uporabljajo pravila o stečajnem postopku.

49
Q

Pobot terjatev

A

Izredno prenehanje obveznosti z enostransko izjavo med strankama, ki sta drugi nasproti drugi hkrati U in D.
D lahko pobota svojo terjatev nasproti U, če:
- vzajemni
- istovrstni (obe glasita na denar / nadomestne stvari iste vrste in kakovosti)
- zapadli
*likvidne in iztožljive
*izjeme od vzajemnosti (ko lahko D uveljavlja tujo terjatev v pobot) - pri cesiji (vse terjatve do odstopnika), pasivna solidarnost (D lahko uveljavlja proti U tudi terjatev sodolžnika), porok (terjatev D)
*nezmožnost pobotanja induvidualno določenih stvari in dajatev s storitvami (v SP pa vse nedenarne terjatve postanejo denarne)
*izjema od dospelosti (v SP se vse terjatve štejejo za dospele)

ZAKONSKE OVIRE za pobot (ne morejo prenehati s pobotom):

  • terjatve, ki jih ni mogoče zarubiti
  • stvari, ki so dane D v hrambo, na posodo ali ki jih je protipravno vzel
  • terjatve za naklepno povzročitev škode
  • odškodninske terjatve zaradi poškodbe, okvare zdravja ali smrti
  • terjatve iz zakonite obveznosti preživljanja

Posledice:

  • terjatvi prenehata (oz. če je ena terjatev višja glede presežka ostaja naprej)
  • prenehajo teči obresti, stranske pravice in pogodbene kazni

Enostranski prisilni pobot - po OZ (materialnopravni pobot, ki ga stranka uresniči z izjavo):

  • učinkuje za nazaj (odkar so bili izpolnjeni pogoji za pobot)
  • možno tudi pri zastarani, če ko so se iztekli pogoji za pobot ni bila zastarana

Procesno pobotanje / pobotanje v pravdi (če teče spor o terjatvi je mogoče le pobotanje v pravdi)

Zakonski prisilni pobot:
- v SP na dan uvedbe veljajo terjatve avtomatično za pobotane (se ne prijavijo v stečajno maso)
Terjatve, ki jih je bilo mogoče do dneva začetka SP pobotati, veljajo za pobotane in se ne prijavijo v stečajno maso. Upniki, katerih terjatve so pobotane, morajo obvestiti o pobotu upravitelja, sicer odgovarjajo za škodo in stroške.
*Terjatev proti D, ki so nastale pred dnem začetka SP, ni mogoče pobotati s terjatvijo, ki je nastala po začetku tega postopka.
*Pobot ni dovoljen, če je bila terjatev odstopljena (cedirana) U v zadnjih 6 mesecih pred dnem začetka SP, U pa je vedel ali bi moral vedeti, da je postal D plačilno nesposoben ali da je proti njemu predlagan začetek SP oziroma postopek PP.

50
Q

D.O.O. - Razlogi za prenehanje?

A

Družba preneha:

  • če preteče čas, za katerega je ustanovljena;
  • če tako sklenejo družbeniki z vsaj tričetrtinsko večino glasov vseh družbenikov; družbena pogodba lahko določi višjo večino;
  • če sodišče ugotovi ničnost kapitalske družbe;
  • s stečajem;
  • s sodno odločbo na zahtevo manjšinskih delničarjev
  • če nima družbenikov ali če ima družba samo lastne deleže,
  • če poslovodstvo ne deluje več kot šest mesecev,
  • z združitvijo v kakšno drugo družbo, ali
  • če se osnovni kapital zniža pod zakonsko določen znesek.

Vsak družbenik, čigar poslovni delež znaša najmanj eno desetino osnovnega kapitala, lahko s tožbo zahteva, da sodišče odloči o prenehanju družbe, če meni, da ni mogoče v zadostni meri doseči ciljev družbe ali da obstajajo kakšni drugi utemeljeni razlogi za prenehanje družbe.