Hoorcollege 6: International journalism en foreign correspondents Flashcards

1
Q
  1. Waarom daalt het aantal foreign news?
  2. Wat is foreign news?
  3. Wat is domestication van het news?
  4. Op welke verschillende manieren kun je foreign news event domesticate?
  5. En waarom wordt er domesticate van foreign news?
A
  1. Het gaat allemaal om geld > foreign hard news is duur en verkoopt niet echt > deze katern is vaak de eerste slachtoffer van financiele pressure op de media. In het algemeen is er een trend towards minder foreign news, investments in foreign news zijn aan het dalen. Terwijl maatschappijen steeds meer wordt geglobaliseerd, dus is foreign news = meer belangrijk.
  2. Foreign news is increasingly framed en gepresenteerd op een manier dat meer relevant maakt voor het publiek in de home country. Zodat mensen in dat land meer connected voelen met het nieuws dat gepresenteerd wordt.
  3. Domestication of foreign news= link van eventment naar binnenlandse situatie. Buitenlands nieuws wordt zo geframed, en op die manier relevant gaat worden voor mensen in het thuisland. Soms iets natuurlijks, soms gecreëerd door de nieuwsmakers.
    = link het nieuws to het publiek = domestication
    Content: link naar het home country zijn gementioned (bv. een nederlands persoon is genoemd in het nieuws > domesticiating news.) & link to home country worden gedramatiseerd > exaggerated: focus op paar nederlanders, terwijl er andere 1000 doden zijn. Alles om het relevant te maken voor de home country. Als er helemaal geen nederlanders bij het evenment waren, dan was de situatie wss ook niet in het nieuws.
  4. (ik vind het nieuwswel relevant, maar mijn editor niet, want er wordt niks gezegd over Nederland) > trucjes om het wel in het nieuws te laten komen
    - Calling a national of the home country op locatie.
    - Het noemen van iemand van NL (national) van onze home country die daar dichtbij was.
    - Een reporter van de home country daar heen sturen
    - Een national noemen die daar woont.
  5. Connectie van het event met het publiek van home country: dit bepaalt of het in het nieuws komt of niet. Event meer interessant en relevant laten lijken voor het publiek in de home country.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat bepaalt de content van foreign news?

A
  1. Systematische determinanten = factoren bepalen de focus van het land van foreign news in een country (macro-level)
    - trade volume
    - presence of international news agencies (office: genereren van nieuws)
    - geografische proximity
    - historische/coloniale ties/link
    - presence of diaspora (=mensen die originated zijn van dat land)
    + state influence/control: maar kan ook negatief zijn) (China veel domestic nieuws over china in positief licht, en nieuws over het westerse wereld negatief maken door nieuws makers).
  2. News values= (micro-level) elke event bekijken. = factoren, elementen over een bepaald nieuws event dar het meer nieuwswaardig maakt. Hoe meer factoren op een bepaald nieuws wordt gefocused > hoe meer nieuwswaardig en hoe meer kan dat het in het nieuws komt. Wat maakt elke individuele event nieuwswaardig? Some are inherent/onafhankelijk verbonden to the news story, sommige kunnen gecreerd of toegevoegt worden door de nieuwsmaker. Als er meer factoren zoals hieronder in het het berichtgeving komen, dan komt het sneller in het nieuw. Frequenty • Unambiguity • Meaningfulness • Consonance • Unexpectedness • Continuity • Composition.

> Meeste aandacht gaat naar de USA.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Welke drie manieren zijn er om foreign news te maken? (news dat gaat over het buitenland) + nog de voordelen en mogelijke nadelen bij elke manier.

A
  1. Foreign correspondenten daar hebben = (foreign news heaven: echt goede manier)= Heb een foreign correspondent (die daar woont, ze zijn in dat land gespecialiseerd, eigen locale netwerk, volgt lokale media, heeft een band met de home country en soort van degree of onafhankelijkheid). Maar dit kan vrij duur zijn. Dus dit is het eerste wat ze cut down. Wat wel een negatief effect heeft op de nieuws content.
    > Voordelen van correspondenten= Lokale netwerk, overview of de lokale situatie, volgt lokale media > leidt tot meer nieuws, meer diepte en betere kwaliteit van het nieuws.
    > NADEEL: duur, en soms is de correspondent toch ver weg van het event (in grote steden, zoals China), dan is het toch ‘zinloos’.
  2. Sturen van parachute journalist (voor eventmenten zoals aardbeving, een journalist daar heen sturen en dan terug komen als het over is).

> Voordelen van parachute journalisten= Flexibele, minder duur dan correspondent.
NADEEL: meer episodic news + elite-focus due omdat er beperkt informatie is over lokale kennis.

  1. Nieuws maken vanuit home nieuws desk, gebaseerd op nieuws agencies en andere broadcasters.
    > Voordelen home desk, gebaseerd op externe material= Goedkoop, materiaal is gelijk ready for use.
    > NADEEL: niet zoveel controle over content en nauwkeurigheid (accuracy), moeilijk om extra informatie te vinden, vaak gedomineerd door elite bronnen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hoe objectief zijn journalisten wanneer zij berichten over foreign news? Benoem drie voorbeelden: Embedded journalism, journalism of attachment, peace journalism.

A

Objectiviteit in foreign news productie:
Ideaal = objectieve journalist. > neutraal, detached journalist.
Realiteit = Vaak blijkt het dat de journalist toch niet zo objecctief is, wat goed en slecht kan zijn.

3 voorbeelden:
- EMBEDDED JOURNALISM > om zichzelf te verplaatsen in company van het leger in dat land waar het conflict aanwezig is, dus met de military meegaan, zij controleren wat je wel of niet kan doen, vrijdheid is wel beperkt, maar je wordt wel beschermd. Geen gevoelige informatie. Maar het kan zo zijn dat je een band krijgt met soldaten, waardoor je misschien biased wordt en dit kan een probleem zijn voor de diversiteit van het nieuws.

  • JOURNALISM ATTACHMENT > engagement van journalisten, niet aan de zijlijn staan, maar een van de sides kiezen. Ik wil het echte probleem laten zien, want ik vind het niet goed wat hier gebeurd. Dus geen neutrale positie, maar een side kiezen, deelnemen aan het debat. Meedoen aan het debat over het conflict, niet echt alleen observeren van het conflict echt een betrokkenheid aan het conflict, een kant kiezen (gevaar is dat journalisten niet objectief zijn en kan leiden tot vertekening in het beeld).
    a) openly meedoen aan debat (editorials)
    b) meer subtiel meedoen aan debat (in de actual coverage)
    Public journalism: journalism deviating from the norm by being engaged, exposing problems and trying to stimulate societal debate.

> Instrumentele actualisatie: informatie opblazen of verbergen op basis van de betrokkenheid van de journalist.
Kans op getuigen/ Opportune witnesses: de keuze om bepaalde bronnen niet te gebruiken. Die bronnen worden geselecteerd en zeggen wat de journalist wil doen, wat in het karakter van het nieuwsitem past.

  • PEACE JOURNALISM (VS war journalisme) >
    > rapporteert ook over de achtergrond, en niet alleen pure feiten.
    > focused op oorzaken van het probleem, en niet op wie schuldig is.
    > zoekt oplossingen en contributes daarbij ipv focusen op wie de winner is, ook voorkoemend en na conflict.
    > provides een platform voor alle stemmen involved, niet alleen elite-focues.
    > vermijd polarization, het wordt niet gevolgd door ‘we-against-themstyle’.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
  1. Leg het metafoor uit van de ‘inverted trident for peace journalism’ van Aslam.
  2. En wat is de rol van journalisme in dit model?
A
  1. Inverted trident of peace journalism > de trident symbool = ipv een wapen te symboliseren is het omgedraaid: om vrede te bereiken tussen interactie tussen drie actoren. Het gaat niet om vechten, maar creeren van iets. Nu lijkt het op een schep om aarde te graven. Het symbool dat omgedraaid is lijkt op het peace symbool dat we kennen.
    MODEL: academische wetenschappers brengen expertise in, peaceworkers die ook expertise inbrengen, en journalisten hebben een actieve rol, voorkomen van conflicten en deel zijn van de oplossing, dus flexibele berichtgeving, niet alleen objectief, focusen op groepen die normaal niet genoemd worden in het nieuws. Samen met die mensen het conflict afgezwakt worden. Hoe kan wij als media een deel van de oplossing kunnen zijn. Niet tradionele manier tho.
  2. Journalisten proberen als ze berichtgeven over het conflict, vertrouwen te creeren om mensen te proberen informatie te geven en moeilijke complexiteit van het conflict aan te leren.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly