Hormonsystemet Flashcards
(13 cards)
Kommunikation
Kroppen kan förutom genom nervsystemet kommunicera genom hormoner
Endokrina körtlar
Sprider hormoner som sprids genom blodet och verkar på längre avstånd. Hormonerna avges direkt till blodet och passerar genom kapilärer inne i körtlarna.
Hur samverkar nerv och hormonsystemet?
Nervsystemet förser hjärnan med information och tillståndet i och utanför kroppen. informationen når bl.a hypotalamus i mellanhjärnan och som sedan kan påverka hypofysens frisättning av hormoner. De två är nämligen delvis förbundna med varandra och flera av hypofysens hormoner påverkar i sin tur andra endokrina körtlar som alltså lyder under hypofysen.
Negativ återkoppling
De endokrina körtlarnas aktivitet regleras till stor del genom negativ återkoppling. Till exempel: Först avger hypofysen hormonet TSH som stimulerar sköldkörteln till att sprida tyroxin. Det är ett hormon som påskyndar cellandningen i kroppens celler. Tyroxinet når även hypofysen med blodet och bromsar då hypofysens frisättning av TSH. När detta sker avtar aktiviteten i sköldkörteln så att denna bildar mindre tyroxin. Därmed lättar bromstrycket på hypofysen som ökar produktion av TSH igen osv. Alltså regleras blodets halt av tyroxin genom negativ återkoppling med hypofysen.
Hypofysen
Hormon som styr andra endorkina körtlar, tillväxthormonet GH och oxytocin(frisätts vid t.ex massage, sex och amning och skapar en känsla av lugn och samhörighet).
Sköldkörteln
Hormonet tyroxin. Innehåller jod som därför måste ingå i födan och det ökar cellandningen i nästan alla organ och därmed höjder de också kroppstemperaturen.
Struma
Gemensamt namn för olika sjukliga tillstånd som leder till förstorad sköldkörtel. Kan orskas av infektioner, tumörer eller jodbrsit. Underproduktion leder till låg ämnesomsättning och därmed trötthet, viktuppgång
Överproduktion (giftstruma) leder till hög ämnesomsättning och därmed svettningar, viktnedgång
Behandlas med medicin, strålning, operation.
Binsköldkörtlarna
Hormonell styrning av halten kalciumjoner i blod och vävnadsvätska.
Binjurana
Binjurarnas inre del, märgen, är intimt förbunden med det sympatiska nervsystemet som förbereder kroppen för fysisk ansträngningen vid t.ex stesssitationer. Det innebär att binjurarna aktiveras när man blir stressad och då sprider de hormonerna noradrenalin och adrenalin. De är närbesläktade stresshormoner och orsakar bl.a ökad vakenhet, blodtryck, blodflöde till muskler, blodsockerhalten.
Bukspottskörteln
Avger hormonerna insulin och glukagon som reglerar mängden glukos i blodet. Insulinet minskar blodsockerhalten genom att öka cellernas upptag av glukos från blodet. Mest tas upp av muskelcellerna och levern som bildar glykogen av glukos som är en lämplig kolhydrat att lagra i cellerna. Glukagon höjer blodsockerhalten genom att levern stimuleras till ökad spjälkning av glykogen till glukos som sedan avges till blodet
Diabetes
Orsakas av brist på insulin eller av att insulinet inte ger full effekt. Leder till förhöjda halter av glukos i blodet och kan efter tid skada blodkärlen som i sin tur ger ökad risk för hjärtinfarkt, stroke eller skador på ögon och njurar.
Typ 1
Kroppens egna produktion av insulin har upphört helt eller nästan helt. Behandlas med injektioner
Typ 2
Sämre insulinkänslighet, cellerna svarar dåligt på insulinet.