Inkontinens Flashcards

1
Q

Hvad er stressinkontinens ?
Hvem får det?
Hvad er indikationen ?
Hvad er behandlingen?

A

Der er problemer med den nedre kontinensområde.
Ses hos kvinder efter fødsler hvor der sker en beskadigelse af bækkenbunden/urinveje og blærehalsens ophængningsapparat og efter menopausen hvor slimhinden i urinrøret svinder ind. Forekommer hos mænd med prostatahypertrofi ved TUR-P procedure. Her vil afhøvling af urinrør ødelægge det øvre kontinensområde og dermed bliver det bedre kontinensområde eneansvarligt.
Inkontinensen optræder i forbindelse med trykstigning i bughulen.
Behandlingen er rettet mod at forbedre det øvre kontinensområde svarende til blærehalsen (kirurgisk) og ved bækkenbundstræning.
Indikationen er urinen afgår i små portioner fx ved stillingsændringer, host, nys m.m. Sjælendt nykturi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvad er urgeinkontinens?
Hvem får det?
Hvad er indikationen?
Hvad er behandlingen?

A

Ufrivillig urinafgang fremkalde en overaktiv detrusormuskel.
Forkommer fx hos folk med blodpropper i hjernen, sklerose, rygmarvsskader og parkinson hvor de baner i CNS der kontrollerer vandladningen er påvirket. Kan også forekomme ved lidelser hvor CNS ikke er indblandet - her er betegnelsen ustabil blære. Kan også opstå ved delvis aflukning af afløbet fra blæren i forbindelse med prostata hypertrofi over flere år. Kan også være et almindeligt aldringsfænomen.
Indikationen er kraftig vandladningstrang der ikke kan undertrykkes. Urin afgår i store portioner. Blæren tømmes hver gang den er fyldt til en bestemt grænse. Nykturi.
Behandlingen er rettet mod at hæmme tømmemusklen (dvs. Hæmme den parasympatiske aktivitet) samt blæretræning (lade vandet på bestemte tidspunkter for at undgå overfyldning)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvad er overløbsinkontinens?
Hvem får det?
Hvad er indikationen?
Hvad er behandlingen?

A

Hvis man har svært ved at tømme blæren. Simpel udspiling fører til større og større tryk inde i blæren indtil trykket i blæren overstiger trykket i urethra. Her stiger trykket altså pga stadig tilløb af urin og ikke grundet sammentrækning af musklen. Den “overfyldte blære” fører til overløbsinkontinens.
Ses hos mænd med prostatahypertrofi som i en årrække har haft afløbshindring, ved forskellige sygdomme i nervesystemet og efter operation.
Symptomer samme som ved stressinkontinens. Blæren er overfyldte og ved pludselig trykstigning løber blæren over.
Kan behandles ved vandladning på bestemte tidspunkt så overfyldning indgåes samt katerisation

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvad er suprasakral forstyrrelse af vandladningen?

A

En nerveskade over det sakrale vandladningscenter. Der er sket et bortfald af hæmningen af den primitive refleksbue. Blærefunktionen bliver dermed uhæmmet, fordi den primitive refleksbue og det sakrale center er det eneste der styrer vandladningen. Det er typisk for denne lidelse at blæren er overaktiv og at der vil ske en ufrivillig tømning når blæren har nået en vis fyldning > minder derfor om urgeinkontinens.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvad er infrasakral forstyrrelse af vandladningen?

A

Nervelidelsen sidder under det sakrale center. Urinvejene er derfor afskåret fra nervøs kontakt med rygmarv, hjernestammen og hjernen. Hvis omfattende skader er også den nervøse kontrol af bækkenbunden ødelagt. Primitive refleksbue fungerer ikke. Pt føler heller ikke vandladningstrang > hvorfor blæren bliver stor og slap og der udvikles overløbsinkontinens. Modsat suprasakral lidelse kan blæren altså slet ikke trække sig sammen
Pt kan kun lade vandet ved at bruge bugpressen - dvs. Spænde mavemuskler og sænke mellemgulvet for at øge trykket i bughulen
Lidelsen kan opstå efter kirurgi ifb. Med endetarms- eller livmoderkræft.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvad er sensorisk blæreparese?

A

Afferente impulser fra blæren til rygmarven er afbrudt. Pt føler dermed ikke vandladningstrang. Dermed bliver blæren overfyldt (Overløbsinkontinens?). Tilstanden kan skyldes sukkersyge og dissemineret sklerose

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly