Kapittel 10 og 11 Flashcards

1
Q

Hvordan gjennomføres analysen hvis vi samler inn kvalitative data? Og hvordan skiller det seg fra analysen av kvantitative data?

A

Hvis forskeren har samlet inn kvalitative data vil analysene omhandle koding og innholdsanalyse av tekst, samtale eller video.

Hvis forskeren derimot har samlet inn kvantitative data vil analysen bestå av en oppsummering av skårer i en statistikk, tabell eller graf.

Mange undersøkelser inkluderer begge metodene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er en diskret variabel? Og hva er en kontinuerlig variabel?

A

En diskret variabel er en variabel der mellomverdier ikke er mulig. Et eksempel på dette er hvis man skal se forekomsten av karakterene på en eksamen, der karakterskalaen er fra A til F. Da finner man frekvensen av hver karakter.

En kontinuerlig variabel er en variabel der man kan ha mellomverdier i form av desimaler. Et eksemen på dette er hvis man skal se gjennomsnittskarakteren på en eksamen, der eksamen blir vurdert med karkarakter (1-6).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva menes med sentraltendens?

A

Sentaltendens omhandler hvilken kategori som traff hyppigst, og er altså et gjennomsnitt uten desimaler. Denne metoden benytter man seg av når man samler inn data om dikrete variabler. Hvis man samler inn data av diskrete variabler, kan man lage et stolpediagram.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Når er det meningsfullt å bruke gjennomsnitt som mål på sentraltendens?

A

Når utvalget har mange skårer, skårene er tilnærmet normalfordelt og det ikke er avvikende skårer i utvalget, er det gunstig å beregne gjennomsnittet.

Et alternativt mål for sentraltendens er median, som er skåren som deler gruppen i to med 50 prosent over og 50 prosent under verdien.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva menes med uteliggere i statistikk?

A

Uteliggere refererer til en eller flere verdier i et datasett som er sterkt avvikende. Grunnen til disse avvikende skårene kan være feil i data.

I analyser der man skal gjennomføre statistiske beregninger må man ta i betraktning at resultatet vil påvirkes betraktelig om de er med eller ikke

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva menes med standardavvik?

A

Standardavvik er et mål for spredningen av verdiene i et datasett, og gir informasjon om hvor langt de enkelte observasjonene i gjennomsnitt befinner seg fra gjennomsnittsverdien.

Jo større det gjennomsnittelige avviket er i forhold til gjennomsnittet, desto større variabilitet er det i skårene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva er forskjellen på en unimodal og bimodal fordeling?

A

En unimodal fordeling har kun en topp, og et eksempel på en unimodal fordeling er normalfordelingen.

En bimodal fordeling er en fordeling med to topper.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva er persentiler?

A

Persentil betyr per hundre. Vi bruker begreper persentiler for den verdien der 100p% av observasjonene er mindre eller lik en verdi.

Det betyr at man måler hvor du ligger vektmessig i forhold til andre ungdommer på din alder. Om du ligger på 25 persentilen betyr det at 25% av ungdommer på din alder har denne vekten. Om du ligger på 1 persentilen er det kun en prosent som veier det samme, av de som er på din alder.

Vi kan definere persentil som en rangorden i et sett skårer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva menes med konfidensintervall for gjennomsnittet?

A

Kort fortalt, så er et konfidensintervall et intervall som vi med høy sikkerhet kan si at inneholder den sanne verdien til en populasjonsparameter.

Når vi beregner gjennomsnittet for et utvalg, vil vi kunne angi grensene for akseptabel feilmargin i forhold til populasjonsgjennomsnittet. Formålet med å finne et konfidensintervall er altså å finne et intervall med en minimumsverdi og maksimumsverdi. Vi er da veldig sikre på at den ukjente variabelen har en verdi som er mellom minimum og maksimum.

En forenklet måte å forklare det på er å si at konfidensintervallet er intervallet hvor den «sanne verdien» ligger med en viss sannsynlighet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hva måler korrelasjonskoffesienten?

A

Korrelasjonskoffesienten (r) gir oss et tallmessig uttrykk for styrken på samvariasjonen mellom variabler.

Korrelasjonskoeffisient er et tall mellom −1 og 1 som oppsummerer graden av samsvar. Et positivt tall betyr at det er positiv korrelasjon, og et negativt tall betyr at det er negativ korrelasjon.

Vi kan vise frem en korrelasjon mellom variabler med et spredningsdiagram (scatterplot)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hva sier de ulike effektstørrelsene om hvor sterk en korrelasjon er? Og hva sier korrelasjonen ikke noe om?

A

Effektstørrelse omhandler i hvor stor grad to variabler samvarierer.
o Liten effektstørrelse: r = 0,10
o Medium effektstørrelse: r = 0,30
o Stor effektstørrelse: r = 0,50

Korrelasjonskoffesienten sier ikke noe om kausaliteten. Den står kun for målingen av samvariasjon, men tolkningen står forskeren for.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hva er noen feil eller misbruk av data i forskning som kan oppstå?

A
  1. Hvis man har grafer uten kontekst, kan dette være misvisende.
  2. Mange grafiske fremstillinger av data kan overdrive effekten.
  3. Manipulasjon av skalaen kan skape et villedende inntrykk av hva dataene egentlig viser
  4. Korrelasjon som “bevis” på enighet
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hva er forskjellen på beskrivende statistikk og slutningsstatistikk?

A

Forskjellen mellom beskrivende og slutningsstatistikk er at beskrivende statistikk organiserer og oppsummerer data fra et utvalg, og vil regner ut gjennomsnitt, standardavvik osv.

Slutningsstatistikk bruker derimot data fra et utvalg for å trekke slutninger om en populasjon. I slik statistikk vil de regne ut P-verdi, korrelasjonskoeffisient og lignende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hva menes med hypotesetesting?

A

De fleste undersøkelser tar utgangspunkt i allerede eksisterende kunnskap og teori på et område og formulerer bestemte hypoteser på bakgrunn av denne. Hypoteser er begrunnende gjetninger man gjør før undersøkelsen utføres.

Når man ønsker å undersøke noe statistisk formulerer man to hypoteser - en nullhypotese (H0) og en alternativ hypotese (HA). Som nevnt over er nullhypotesen alltid det man ønsker å motbevise, nemlig at det ikke er en sammenheng (eller forskjell), mens den alternative hypotesen er at det er en sammenheng (eller forskjell).

Når vi formulerer en nullhypotese, så er det denne vi ønsker å teste ut. Vi gjør en statistisk test der vi undersøker om vi kan forkaste nullhypotesen, eller om vi må beholde den. Dersom vi kan forkaste nullhypotesen (at det ikke er en sammenheng/forskjell), så må vi anta at vår alternative hypotese er sann (at det er en sammenheng/forskjell).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hva er frihetsgrader?

A

Frihetsgrader angir hvor mange verdier i et utvalg som er frie til å variere når vi kjenner (a) hvor mange verdier det er snakk om, og (b) gjennomsnittet (eller summen) av alle verdier.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Når vi trekker slutninger om å forkaste eller å holde på en nullhypotesen kan vi gjøre to typer feil, hvilken?

A

Type 1 - feil:
- Når en statistisk test indikerer et signifikant resultat, mens resultatet er fremkommet ved tilfeldigheter – «falsk positiv»
-Vi forkaster nullhypotesen selv om den burde beholdes.
- Løsning: øke kravet til signifikant (alfanivået)
o Ulempe: øker sannsynlighet for type II-feil

Type 2 - feil:
-Når vi aksepterer nullhypotesen når den faktisk er feil – «falsk negativ»
-Løsning: øke antall deltakere i undersøkelsen, n, noe som gir økt statistisk styrke.

17
Q

Hva menes med statistisk styrke?

A

Statistisk styrke omhandler i hvilken grad en statistisk test er i stand til å oppdage en effekt i data. Mer riktig forklart: sannsynligheten for at vi korrekt forkaster en nullhypotese.

Jo større statistiske styrke en test har, desto større sannsynlighet er det for at testen indikerer en effekt i utvalget hvis effekten er der i populasjonen.

18
Q

Hva er en t-test?

A

t-testen undersøker om to gruppegjennomsnitt er signifikant forskjellige.
-T-verdien viser til forholdet mellom (a) variasjonen mellom gruppene, og (b) variasjonen innen gruppene.
-Jo større verdi, desto sikrere kan vi være på at forskjellen vi observerer er reell og ikke tilfeldig.

19
Q

Hva menes med variansanalyse?

A

Variansanalyse er en statistisk test som sammenligner flere gruppegjennomsnitt samtidig. Det er altså det samme som en t-test, bare at man sammenligner flere enn 2 gruppegjennomsnitter.

Total varians kan splittes i to: variasjonen som er forbundet med manipulasjonen (systematisk varians) og variasjonen som ikke er knyttet til manipulasjonen (feilvarians).

Måles med en f-verdi

Jo mer systematisk varians vi observerer relativt til feilvarians, desto sikrere kan vi være at vi har en effekt av manipulasjonen.