Kognitiva perspektivet Flashcards

1
Q

Vad syftar kognition på?

A

Kognition syftar på tänkande och vårt medvetande förmåga att processa information. Hur hjärnan tar in, lagrar och bearbetar information. Hur vi hanterar vår kunskap.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad innebär kognitions psykologi?

A

Ett forsknings område inom psykologin som sysslar med människans kognitiva funktioner. Hur tankar samspelar med våra känslor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad står i centrum för det kognitiva perspektivet?

A

Det som kännetecknar det kognitiva perspektivet är att tankar är viktiga för hur vi människor fungerar, formas och utvecklas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad intresserade sig Aaron Beck för?

A

Aaron T. Beck intresserade sig för det medvetna - de tankar och föreställningar som ständigt finns i en människas huvud. Han ansåg att verklig förändring sker genom att individen blir medveten om hur tankarna styr en.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Varför kan man se Beck som den perfekta psykologiska blandningen?

A

För att han studerat både det psykodynamiska perspektivet, beteende perspektivet och biologiska perspektivet, ur dessa tankar så har han då plockat med sig lite olika synpunkter och liksom satt ihop det kognitiva perspektivet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beck experimenterade utifrån antaganden. Vad menas med detta?

A

Han experimenterade med hypoteser, antaganden, om att deprimerade människor upplever allt negativt och så blir deras bild om sig själva snedvriden när den inte behöver vara det egentligen. Han jobbade med krigssoldater som hade en ovanligt negativ syn på sig själva, så deras negativa grundantaganden hade blivit så sammansmälta med dem att de inte gick att nå med ord och logik. Det beck började göra då var att han gick in i patientens tolkningar av verkligheten och så utmanade han patientens negativa antaganden om sig själva, och försökte få hen att se sina scheman och antaganden och ringa in dem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad är ett kognitivt schema?

A

Ett kognitivt schema är ett grundläggande tankemönster som en individ har som hjälper hen att organisera sina upplevelser, är uppbyggt på många olika grundantaganden som en individ har om sig själv (som hen ofta inte vet om)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hur kan två personer tolka verkligheten på två helt olika sätt?

A

Två personer kan tolka verkligheten på helt olika sätt beroende på om de har positiva eller negativa grundantaganden, tex om en kompis med negativa grundantaganden går förbi folk som skrattar i korridoren så kan hen tolka det som att de skrattar åt en. Medans jag som har positiva grundantaganden hade tänkt att de skrattar åt något roligt skämt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad är ett antagande?

A

Fasta föreställningar om hur du tror att någonting i ditt liv är - sammanfattade slutsatser som finns i din personliga värld. Finns positiva och negativa, de gör att vi tolkar verkligheten på olika sätt och bestämmer ibland hur vi kommer ihåg saker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hur ser tankeförloppet ut?

A
  1. Tolkning
  2. Tanke
  3. Känsla
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad skiljer antaganden från scheman?

A

Grundantaganden liknar ett kognitivt schema men är mer fasta och konkreta föreställningar / tankar som kommer igen i olika scheman. Ens kognitiva schema består liksom av olika grundantaganden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Ge ett exempel på ett positivt respektive negativt grundantagande

A

Grundantaganden exempel - positivt: Jag är värdig och förtjänar kärlek. Negativt: Jag är en dålig människa som inte förtjänar att bli älskad.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Varför går det inte att säga till en deprimerad person att sluta tänka negativt?

A

Det går inte att säga till en person med depressiv läggning att ´tänka positivt´ för att dessa negativa grundantaganden är så sammansmälta med personen att hen kommer ta det som ytterligare tecken på att hen är värdelös och dålig. Grundantagandet får bränsle även om syftet är att ändra det kognitiva schemat. (psykologisk konservatism)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hur förändrar man sina scheman?

A

Se dem, upptäcka dem och sedan utmana dem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är skillnaden mellan kognitiv psykoterapi och KBT?

A

Kognitiv psykoterapi är endast inriktad på tankarna och föreställningarna, tex att utmana en människas negativa föreställningar och tankar som hen har. Och KBT, kognitiv beteende terapi, så kollar man både på tankar och beteenden. Typ att människan får en läxa att göra hemma för att konkret förändra ett beteende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad har många fiolsofer hävdat?

A

Många filosofer har hävdat att varje individ konstruerar sin egna inre värld. Lite samma som det kognitiva perspektivet menar att man tolkar allt olika beroende på vilka kognitiva scheman man har.

17
Q

Hur och från vad formas våra kognitiva scheman?

A

De flesta kognitiva scheman formas av våra livserfarenheter, som kultur, religion och familj.

18
Q

Vad menas med att tanken ofta styr känslan?

A

Handlar om hur vi som människor uppfattar och tolkar olika situationer, och hur vi sedan reagerar känslomässigt på dessa tolkningar / tankar.

19
Q

Vad är det svåra med negativa scheman?

A

Det svåra med negativa scheman är att de är så lätta att förstärka / bevisa, för att en människa som har negativa grundantaganden omedvetet väljer att tolka olika situationer i livet negativt baserat på detta negativa schema.

20
Q

Förklara psykologisk konservatism

A

Psykologisk konservatism är när en individ ser till att föreställningarna / åsikterna hen har om sig själv blir bekräftade. Individen har som ett par´Svarta glasögon´ på sig och tolkar verkligheten helt efter dessa.

21
Q

Kommer tanken före känslan eller tvärtom? Motivera

A

Tankar och känslor samspelar. En känsla kan aktivera en tanke från början, men sedan så följer flera kognitiva scheman som gör att andra känslor visar sig. Man kan alltså inte alltid veta vilken av de två som kom först.

22
Q

Vilka likheter respektive skillnader finns det mellan kognitiv terapi och psykodynamisk terapi?

A

Likheterna mellan kognitiv terapi och psykodynamisk terapi är att man fokuserar på att patienten ska få större förståelse för sina tankar, känslor och beteenden. Skillnaden är att det kognitiva arbetssättet ofta är mer konkret och mer specifikt kopplade till vissa beteenden eller antaganden, medans det psykodynamiska fokuserar mer på det inre och omedvetna.

23
Q

Vad säger det kognitiva perspektivet om arv och miljö?

A

Arv och miljö är ungefär lika viktiga enligt det kognitiva perspektivet, fast jag skulle säga att det kognitiva handlar mer om miljö - arvet har betydelse för tänkandets processer (gener), medans miljön (uppväxt, kultur, familj, barndom), bestämmer innehållet.

24
Q

Vad är i fokus i en KBT behandling?

A

Fokuset i en KBT behandling är de tanke och beteendemönster som är dysfunktionella.

25
Q

Vad betyder ordet dysfunktionell?

A

Ordet dysfunktionell innebär i detta fall de tankar / beteenden som fungerar mindre bra och hindrar en person från att leva på ett sätt som hen själv vill.

26
Q

Vad är grundtanken i KBT?

A

Grundtanken med KBT handlar om att en människas tankar, känslor, kroppsliga upplevelser och beteenden hör ihop.

27
Q

Vad menas med ett delmål?

A

Ett delmål är ett litet mål på vägen mot ett större mål. I KBT så kan ett sådant vara att patienten ska få syn på ett samband mellan hens tankar och beteenden.

28
Q

Beskriv en KBT behandling i 4 steg

A

Steg 1: Skapa förståelse hos klienten kring varför hen beter sig på ett visst sätt. Tankar? Hur har dessa tankar uppstått? Kan tankesättet förändras på något sätt?
Steg 2: Förändra beteenden och föreställningar om omvärlden genom att bryta tidigare tankemönster / beteendemönster.
Steg 3: Klienten ska bli mer självständig och ta kontroll, tex så får hen själv identifiera och utmana undvikande beteenden och komma med förslag om lämpliga hemuppgifter för att nå sitt mål med terapin.
Steg 4: Planera och träna på hur de nya beteendena och tankarna ska upprätthållas en lång tid framöver.

29
Q

Vad är en självuppfyllande profetia?

A

En självuppfyllande profetia är när klienten är så övertygad om att något ska hända, att hen får det att hända genom sitt sätt att vara eller göra.

30
Q

Vad handlar den sista fasen om i KBT? (Använd ordet vidmakthållandeplanen)

A

Den sista fasen i KBT handlar om att klienten ska försöka bevara förändringen som hen gjort för sina beteenden och/eller kognitioner under KBTn. Terapeuten och klienten kollar igenom framstegen som hen har gjort men också vilka fällor som funnits längs vägen. Hur ska förändringen upprätthållas? Hur ska man lägga upp vidmakthållandeplanen? Tillsammans gör de en plan för framtiden. Ofta trappas terapin ner mot slutet för att patienten ska se hur det känns att klara sig själv under längre perioder för att sedan komma tillbaka med längre mellanrum och prata om hur det varit.

31
Q

Sammanfatta kritiken mot det kognitiva perspektivet från det psykodynamiska perspektivet och beteende perspektivet

A

Från det psykodynamiska hållet: är att man menar att det kognitiva perspektivet inte tar hänsyn till det omedvetna. De inre konflikterna och processerna hamnar i skuggan. Det psykodynamiska tänker att klienten inte får hjälp att förstå och hantera starka känslor som hat, ilska och kärlek - vi kan inte tänka bort starka känslor.
Från beteende perspektivet: menar att tankar är svåra att fånga, påverka och objektivt mäta (som man så gärna vill med allt i beteende perspektivet). Beteenden kan vi däremot se och hjälper oss att förstå våra handlingar och märka när förändringen sker.

32
Q

Sammanfatta motkritiken som det kognitiva perspektivet har mot denna kritik^

A

Mot Kritiken från det kognitiva perspektivet: Som svar på det psykodynamiska perspektivet så säger det kognitiva perspektivet att betoningen på omedvetna psykiska processer skapar känslor av maktlöshet.
Mot kritiken mot beteende perspektivet från kognitiva menar att man går miste om personens inre processer (lol som psykodynamiska)

33
Q

Hur hade behandlingen sett ut för en patient enligt det kognitiva perspektivet?

A

Lista ut det kognitiva schemat, upptäcka personens grundantaganden, utmana dessa grundantaganden, starta en KBT behandling:
Steg 1: Skapa förståelse hos klienten kring varför hen beter sig på ett visst sätt. Tankar? Hur har dessa tankar uppstått? Kan tankesättet förändras på något sätt?
Steg 2: Förändra beteenden och föreställningar om omvärlden genom att bryta tidigare tankemönster / beteendemönster.
Steg 3: Klienten ska bli mer självständig och ta kontroll, tex så får hen själv identifiera och utmana undvikande beteenden och komma med förslag om lämpliga hemuppgifter för att nå sitt mål med terapin.
Steg 4: Planera och träna på hur de nya beteendena och tankarna ska upprätthållas en lång tid framöver. Delmål. Göra upp en vidmakthållandeplan för patienten.