Psykodynamiska perspektivet Flashcards

1
Q

Hur såg Freud på människan?

A

Han såg människan som en konfliktfylld varelse, som ständigt försöker tillfredsställa sina behov och luster, men som också vet att det inte är möjligt. Det människan vill krockar med vad omgivningen tillåter och behöver, därför går människan ständigt i balansgång mellan människans egna inre behov och önskningar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är det psykodynamiska perspektivet?

A

Handlar om hur vi som människor är komplexa varelser som ständigt blir påverkade av våra inre konlikter, inre dynamik, och hur vi styrs av saker som vi inte alltid kan komma åt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är Freuds personlighetsmodell?

A

Freuds teori om hur människans personlighet är uppbyggd - detet, jaget och överjaget.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Förklara detet

A

Detet är den delen i en individs personlighet som representerar dens drifter (sexualitet och agression). Följer lustprincipen - det innebär att den söker omedelbar tillfredställelse även om det inte är lämpligt. Följer primär processens lagar - tid och rum finns inte. Sägs vara utan moral - lusten går först, plikten sist.Detet sägs vara det första som utvecklas hos ett barn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Förklara överjaget

A

Överjaget är lite som motsatsen till detet, det är vårat samvete och våran moral. Överjaget växer fram när barnet börjar identifiera sig med vuxna i sin närhet, tex sina föräldrar. Överjaget är som en sträng auktoritet som håller koll på jaget och ständigt jämför jaget med sina ideal. Avvikelser från detta skapar skam och skuldkänslor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Förklara jaget

A

Jaget är den delen i personligheten som hamnar emellan deters luster och överjagets ideal - som får kompromissa mellan dessa två. Jaget är logiskt, medvetet och försöker alltid ta hänsyn till både detet och överjaget. Följer realitetsprincipen och sekundär processens tankar. Tex så kan jaget motså en lust om det vet att den kan få en större belöning senare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Förklara medvetet, förmedvetet och omedvetet

A

Freud menar att det medvetna är det vi vet att vi tänker och känner, medans det vi inte vet om är det omedvetna. Freud menar att den större delen av vårat inre är omedvetet - du vill inte veta när du tänker / gör saker som överjaget inte tycker om. Förmedvetet är vissa tankar och känslor som inte är så väl dolda som ändå går att få tag på.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Beskriv Freuds utvecklingsteori

A
  1. Orala fasen: 0-1 år, barnet får sina lustupplevelser genom munnen. Suga på tummen, amma osv.
  2. Anala fasen: 1-3 år, barnet lär sig kontrollera sin kropp. Självständigheten grundläggs. Maktkamp kan ske mellan barnet och föräldrarna
  3. Oidipala fasen: 3-5 år, barnet utvecklar en förmåga att skaffa kärleksobjekt utanför jaget. Pojkar <3 mamman så pappan blir en rival, kallas oidipiskomplexet. Flickor <3 pappan så mamman blir en rival, kallas elektrakomplexet. Barnet kommer vidare i sin utveckling genom att förlika sig med sin förlust och istället identifiera sig med vinnaren.
  4. Latensfasen: 5-11 år, inget viktigt i den sexuella utvecklingen sker menar Freud. Här skapar man istället sin sociala plats, identitet och kompisar. Fokus på att leka, sporta osv.
  5. Adolescensen: 12-20 år, puberteten kickar in, påfrestande period, frigörelse från föräldrarna, den vuxna sexualiteten utvecklas.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hur gick en psykoanalys till på Freuds tid?

A

Psykoanalysen var den första någonsin som började med att analysanden och psykoanalytikern skulle kunna ha en helt öppen, ocensuererad konversation. Behandlinen var intensiv och genomfördes flera gånger i veckan. Analysanden fick ligga ner på en divan. Meningen var att analysanden skulle känna sig lugn och fri, och att hen skulle förstå sina inre konflikter och därför känna sig mer fri i livet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är en försvarsmekanism?

A

En slags strategi som jaget utvecklar för att förhålla sig till olika problem/motgångar i livet och kunna leva mellan detet och överjaget. Detta utvecklar jaget omedvetet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Beskriv de två mogna försvarsmekanismerna

A

Intellektualisering: Att analysera och tänka för att slippa känna.
Sublimering: Att låta sina drifter få utlopp i arbete eller skapande, istället för att vara i drifterna sex och agression.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Beskriv resten av försvarsmekanismerna (10 st)

A

Borttränging - g(l)ömmer konflikten i det omedvetna
Förnekande - blundar för verkligheten en stund
Reaktionsbildning - vänder på känslan och gör tvärtom
Rationalisering - gör om historien så att den framstår bättre
Projektion - lägger oönskade känslor / drifter på någon annan
Identifikation - lånar en egenskap / känsla hos någon annan och gör den till sin egna, kan också vara negativa saker någon säger om en så tror man på det och identifierar sig med det
Regression - backar i psykologisk utveckling och beter sig som ett barn - bara en fas
Förskjutning - en känsla levs ut på någon annan än den var menad för
Självbestraffning - känslan förskjuts på en själv
Klyvning - skapar en spricka så att olika sidor av en själv inte möts

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Bekriv objektrelationsteorin

A

Beskriver samspelet mellan det lilla barnet och dess första vårdare. Teorin menar hur de tidiga relationerna påverkar hela utvecklingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad är mentalisering?

A

Mentalisering är vår förmåga att tänka kring vårt inre och andras inre - kring tankar, känslor och minnen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är affektfokuserad teori?

A

Teori som har affekt (känslor) som centrum. Affektfokuserad terapi fokuserar på patientens känslor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hur har det psykodynamiska perspektivet ändrat synen på psykisk ohälsa?

A

Har bidragit till ökad förståelse av psykisk ohälsa, innan så trodde man att det var ärftligt eller guds straff och att man kunde behandla det med elchocksterapi och kallbad. Man började tänka att symptomen som en patient visar är viktiga för att förstå hur man skulle behandla den. Man insåg att kropp och psyke hör ihop.

17
Q

Vad säger det psykodynamiska perspektivet om arv och miljö?

A

Miljö påverkar en individs psykologiska utveckling mest, arv är såklart även inräknat men man tror att miljön är den största faktorn. Tex uppväxt, tidiga relationer, traumatiska händelser osv.

18
Q

Vad är stress-och sårbarhetsmodellen?

A

En modell som förklarar vad som gör patienten sårbar för en viss sjukdom. Modellen menar att yttre stress i olika former har betydelse för det psykiska måendet men också för hur känslig / sårbar individen är. Att vissa individer är mer sårbara än andra kan bero på både kroppsliga och genetiska faktorer (arv) men också på psykologiska faktorer, såsom traumatiska upplevelser.

19
Q

Hur ser psykodynamisk behandling ut idag?

A

Kallas psykodynamisk individualpsykoterapi, fokus på att patienten och terapeften ska ha en bra relation där patienten känner att hen kan uttrycka sig fritt. terapeften intar en mer aktiv roll än förr i tiden. Syftet är att vid varje terapitimme föra patienten nära sina sanna känslor så mycket som hen klarar av. Färre samtalstider i vekan än förr i tiden.

20
Q

Vad finns det för kritik mot den psykodynamiska perspektivet/ Freud?

A

Man tyckte att psykodynamisk terapi var dyr och tidskrävande, effektiviteten ifrågasätts. Freud ansågs vara sexualfixerad. Kritiker hävdar att det inte finns något omedvetet, att banrdomen inte är så avgörande som Freud säger att den är. Är teorierna ens vetenskapligt prövade? Finns ju inget som bevisar att detet, jaget och överjaget ens finns.