LEH 2 Flashcards

1
Q

Titaandioxide (zaak C-300/89, Europese Commissie/Raad):

A

Aan de hand van welke criteria bepaalt het Hof van Justitie de juiste rechtsgrondslag van een rechtshandeling, en waar zijn deze criteria vastgelegd?
Het Hof van Justitie heeft de criteria (verder) bepaald in het arrest Titaandioxide (zaak C-300/89, Europese Commissie/Raad):
• De keuze van de rechtsgrondslag van een Uniehandeling moet berusten op objectieve gegevens die voor rechterlijke toetsing vatbaar zijn, waaronder het doel en de inhoud van de handeling (r.o. 10).
• Ingeval sprake is van een tweeledig doel en/of inhoud, moet worden bekeken of één van beiden kan worden gezien als hoofddoel of als overwegende inhoud, terwijl het andere doel of de andere inhoud slechts ondergeschikt is.
o Zo ja, dan dient de rechtsgrondslag betreffende het hoofddoel/de overwegende inhoud te worden gebruikt (r.o. 11, 17).
o Zo nee, als er sprake is van volstrekt gelijkwaardige of onlosmakelijk verbonden doelen/inhoud, dan:
 dienen, indien mogelijk, beide rechtsgrondslagen te worden gebruikt.
 dient de procedure met meeste inbreng van het EP te worden gebruikt als het niet mogelijk is om beide rechtsgrondslagen te gebruiken wanneer de cumulatie van de rechtsgrondslagen tegenstrijdige procedures zouden voorschrijven (r.o. 18, 20). Deze laatste optie is zoals uit het antwoord bij vraag 11 blijkt tegenwoordig minder relevant geworden

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Arrest Tabaksreclame

A

Een op art. 114 VWEU (interne markt) vastgestelde wetgevingshandeling moet ook daadwerkelijk ten doel hebben de werking van de interne markt te verbeteren.
Het Hof voegt toe: het bestaan van belemmeringen moet waarschijnlijk (merkbaar) zijn, en de betrokken maatregel moet tot doel hebben die belemmeringen te voorkomen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly