Lesson 1: Server Overview Flashcards Preview

My Exam Review 2014 > Lesson 1: Server Overview > Flashcards

Flashcards in Lesson 1: Server Overview Deck (49):
1

1. A ______________ is a primary duty that a server provides.
a) server role
b) server feature
c) server task
d) server objective

Answer: a) server role

Difficulty: Medium
Section Reference: Introducing Server Roles
Explanation: A server role is a primary duty that a server performs. A server can have multiple roles. Some of the more common include file services, print services, web services, remote access, application server, email server, and database server.

2

2. Which of the following is not a primary subsystem for a server?
a) processor
b) video
c) storage
d) network

Answer: b) video

Difficulty: Easy
Section Reference: Selecting Server Hardware
Explanation: A server is made up of these primary subsystems: processor, memory, storage, and network. If any of these fails, the entire system can fail. Also, if any of these is asked to do more than what it was designed for, it can cause a bottleneck that may affect performance of the entire system.

3

3. What is considered the short-term memory used by the computer that is erased when the computer is shut down or rebooted?
a) RAM
b) flash memory
c) hard drive
d) CMOS memory

Answer: a) RAM

Difficulty: Easy
Section Reference: RAM
Explanation: Random-access memory (RAM) is the computer’s short-term or temporary memory. It stores instructions and data that the processor accesses directly. More RAM means you can load more instructions and data from the disks. When you cut power to RAM, like when you shut off your PC, RAM’s contents disappear. This is why you use disks rather than RAM for long-term storage.

4

4. Where would you find the instructions that a server users to boot and includes POST and finding a drive to complete the boot process?
a) hard drive
b) RAM
c) firmware
d) USB flash drive

Answer: c) firmware

Difficulty: Medium
Section Reference: The Motherboard
Explanation: Firmware is found on the motherboard and expansion cards. Firmware is software contained in read-only memory (ROM) chips. Unlike RAM, ROM instructions are permanent and can’t be changed or erased except with special software. The System ROM BIOS contains instructions that control most of the computer’s input/output functions, including communicating with disks, RAM, and the monitor. These chips are also known as the BIOS (basic input/output system).

5

5. How many connectors does an RJ-45 connector have?
a) 4
b) 5
c) 8
d) 9

Answer: c) 8

Difficulty: Medium
Section Reference: Ports
Explanation: The RJ-45 connector, also known as an Ethernet connector, is used to connect a 10Base-T/100Base-T/1000Base-T network cable. It includes eight wires and contacts.

6

6. Today, most keyboards and mice use what type of port?
a) PS/2
b) Serial
c) DVI
d) USB

Answer: d) USB

Difficulty: Easy
Section Reference: Ports
Explanation: Universal Serial Bus (USB) ports are used to connect keyboards, mice, printers, modems, and external disk drives.

7

7. What type of server provides a minimal environment with no Windows Explorer shell and no Start button?
a) striped computer
b) MinWin computer
c) Windows BareBone
d) Server Core

Answer: d) Server Core

Difficulty: Medium
Section Reference: Comparing Full Version and Server Core
Explanation: Server Core installation provides a minimal environment with no Windows Explorer shell for running specific server roles and no Start button. Just about the only thing that you can see is a command-prompt window. Because the system has a minimal environment, it runs more efficiently, focusing on what it needs to provide rather than processing fancy graphics for you to manage the system.

8

8. What is the minimum amount of RAM needed to install Windows Server 2008 R2?
a) 256 MB
b) 512 MB
c) 1 GB
d) 2 GB

Answer: b) 512 MB

Difficulty: Easy
Section Reference: Installing Windows Server 2008 R2
Explanation: Before installing Windows Server 2008 R2 software, look at the system requirements, which includes one 64-bit 1.4 GHz processor or better and 512 MB of RAM. Of course, for decent performance, you need much more than that.

9

9. What is the maximum amount of RAM supported by Windows Server 2008 R2 Standard Edition?
a) 4 GB
b) 8 GB
c) 32 GB
d) 64 GB

Answer: c) 32 GB

Difficulty: Medium
Section Reference: Installing Windows Server 2008 R2
Explanation: Whereas the Foundation Edition of Windows Server 2008 R2 supports up to 8 GB, the Windows Server 2008 R2 Web and Standard editions supports up to 32 GB.

10

10. Which of the following cannot be upgraded to Windows Server 2008 R2 Enterprise Edition?
a) Windows Server 2008 Standard Edition 64-bit
b) Windows Server 2008 Enterprise Edition 32-bit
c) Windows Server 2008 R2 Standard Edition
d) Windows Server 2003 R2 Enterprise Edition 64-Bit

Answer: b) Windows Server 2008 Enterprise Edition 32-bit

Difficulty: Easy
Section Reference: Performing an Upgrade
Explanation: Sometimes you may want to upgrade from an older version of Windows to Windows Server 2008 R2. You can upgrade by using an upgrade installation. However, you cannot perform an in-place upgrade from 32-bit to 64-bit architecture because all editions of Windows Server 2008 R2 are 64-bit only. You also cannot upgrade from one language to another.

11

11. What program should you run if you decide to clone a hard drive of Windows Server 2008 R2?
a) sysinfo
b) sysconf
c) sysprep
d) format

Answer: c) sysprep

Difficulty: Medium
Section Reference: Disk Cloning and System Preparation Tool
Explanation: If you create a cloned copy of Windows and apply it to multiple computers, each copy cloned to a target computer using the same image has the same parameters, including computer name and security identifier (SID). To overcome this problem, run the system preparation tool (sysprep), which removes the security identifiers and all other user-specific or computer-specific information from the computer before you run the disk-cloning software to make the cloned disk image.

12

12. What type of installation requires little interaction?
a) unattended installation
b) pre-build installation
c) deployment installation
d) hands-off installation

Answer: a) unattended installation

Difficulty: Easy
Section Reference: Performing an Unattended Installation
Explanation: An unattended installation requires little interaction to install. To perform an unattended installation of Windows, use an answer file, an XML file that stores the answers for a series of graphical user interface (GUI) dialog boxes.

13

13. What technology allows you to perform network-based unattended installation of Windows operating systems, including Windows Server 2008 R2?
a) WDS
b) RIS
c) SMB
d) HTTP

Answer: a) WDS - Windows Deployment Services

Difficulty: Medium
Section Reference: Using Windows Deployment Services
Explanation: Windows Deployment Services (WDS) is a Microsoft technology for network-based installation of Windows operating systems, including Windows XP, Windows Vista, Windows Server 2003, and Windows Server 2008. You can fully automate and customize the deployment of Windows through the use of unattended installation scripting files.

14

14. What format are the Windows Server installation files stored in when using WDS?
a) GHO
b) WIM
c) PXE
d) RIS

Answer: b) WIM - Windows Imaging Format

Difficulty: Medium
Section Reference: Using Windows Deployment Services
Explanation: The Windows installation files are distributed within a Windows Imaging Format (WIM) file. WIM is the file-based imaging format that Windows Server uses for rapid installation on a new computer. WIM files store copies (known as images) of the operating systems.

15

15. To make sure that your computer is stable and secure, you should ________ Windows after a new installation.
a) update
b) activate
c) consolidate
d) flash

Answer: a) update

Difficulty: Easy
Section Reference: Understanding Windows Updates
Explanation: After installing Windows, check whether Microsoft has any Windows updates including fixes, patches, service packs, and device drivers, and apply them. By adding fixes and patches, you will keep Windows stable and secure. Many fixes or patches are released together as a service pack or a cumulative package.

16

Fill in the Blank
16. A ___________ is when you install Windows and applications to a new drive with nothing on it.

Answer: clean installation

Difficulty: Easy
Section Reference: Performing Clean Installations
Explanation: A clean installation is installing the software from scratch on a new drive or on newly reformatted drive. Many people find that doing a clean install of an operating system is the best way to go because you are starting fresh. The disadvantage is that the system and all its software needs to be reinstalled, patched, and configured and data copied over, something that may take hours or even days.

17

Fill in the Blank
17. Updating the BIOS is known as ___________ the BIOS.

Answer: flashing

Difficulty: Easy
Section Reference: The Motherboard
Explanation: Like any software, the BIOS may need to have a bug fixed or to be expanded to support a new type of hardware that did not exist when the BIOS was written. Sometimes a newer BIOS version can lead to better system performance. To overcome some problems, check with your system or motherboard manufacturer to see if a new version of the BIOS is available for download and use on your system. The process of updating your system ROM BIOS is called flashing the BIOS.

18

Fill in the Blank
18. The _________ allows the processor to connect to or communicate with every other device within the server.

Answer: motherboard

Difficulty: Easy
Section Reference: The Motherboard
Explanation: For the processor to communicate with the rest of the system, it plugs in or connects to a large circuit board called the motherboard or system board. The motherboard allows the processor to branch out and communicate with all other computer components.

19

Fill in the Blank
19. A __________ is a computer meant to be a dedicated service provider.

Answer: server

Difficulty: Easy
Section Reference: Understanding What a Server Does
Explanation: With today’s computers, any computer on the network can provide services or request services depending on how the network is set up. A server is a computer that is a meant to be a dedicated service provider, and a client is a computer that requests services.

20

Short Answer
20. How do you flash the BIOS?

Answer: You need a special program from the motherboard manufacturer and an image of the BIOS that you want to save to your ROM chips.

Difficulty: Hard
Section Reference: The Motherboard
Explanation: Before flashing the BIOS, be sure to thoroughly review the system or motherboard manufacturer’s documentation to determine your system’s BIOS version and the correct version to download and install. You can then download the BIOS image and an executable program to flash the BIOS.

21

Short Answer
21. What component converts AC into clean DC power?

Answer: power supply

Difficulty: Hard
Section Reference: Power Supplies and Cases
Explanation: The power supply has two functions: it converts AC into clean DC power and provides cooling fans to help keep the system from overheating.

22

Short Answer
22. What is the difference between a server and a client computer?

Answer: A server is designed to support many users and therefore is typically more powerful than a client computer. It also has fault-tolerant and reliable components.

Difficulty: Hard
Section Reference: Comparing Servers and Workstations
Explanation: A server has two goals:
• Because servers are designed to support many users, they often have an increased load compared to a single user computer.
• Because many users access a server, the server needs to be reliable.
Therefore, servers often contain components that are fault tolerant and reliable (such as redundant power supplies, redundant hard drives, and redundant network cards). Systems designated as servers often contain additional circuitry to detect problems, such as conditions in which the system overheats.

23

Knowledge Assessment
1. A ______ is a primary duty that a server performs.

Role

24

Knowledge Assessment
2. The computer, including servers, is built around one or more integrated chips called the ______.

Processor

25

Knowledge Assessment
3. A ______ processor can typically process more data at the same time and can access much more memory than a 32-bit processor.

64-bit

26

Knowledge Assessment
4. Making sure you have sufficient ______ is one of the biggest factors in performance, even more than disk and processor.

RAM

27

Knowledge Assessment
5. For the processor to communicate with the rest of the system, the processor plugs in or connects to a large circuit board called the ______.

Motherboard

28

Knowledge Assessment
6. Firmware is software contained in ______ chips.

ROM

29

Knowledge Assessment
7. Instructions that control much of the computer’s input/output functions, such as communicating with disks, RAM, and the monitor kept in the
System ROM chips, are known as the ______.

BIOS

30

Knowledge Assessment
8. The process of updating your system ROM BIOS, is called ______ the BIOS.

Flashing

31

Knowledge Assessment
9. ______ installation provides a minimal environment with no Windows Explorer shell for running specific server roles and no Start button.

Server Core

32

Knowledge Assessment
10. A(n) ______ is an XML file that stores the answers

Answer file

33

1. What technology provided by Microsoft is used to perform a network-based installation of Windows operating systems including Windows XP, Windows Vista, Windows Server 2003, and Windows Server 2008?
a. IAS
b. Server Core
c. SIM
d. WDS

d. WDS -Windows Deployment Services

34

2. What does the name of the answer file on a USB drive have to be to perform an automatic installation?
a. autounattend.xml
b. auto.xml
c. auto.txt
d. automatic.xml

a. autounattend.xml

35

3. What is the program you should use to create or validate an answer file used to install Windows?
a. IAS
b. Server Core
c. SIM
d. WDS

c. SIM - Windows System Image Manager

36

4. What is the maximum amount of memory that Windows Server 2008 R2 Standard Edition requires?
a. 2 GB
b. 4 GB
c. 32 GB
d. 64 GB

c. 32 GB


Minimum: 512 MB RAM

Maximum: 8 GB (Foundation) or 32 GB (Web and Standard) or 2 TB (Enterprise and Datacenter)

37

5. How many grace period days do you have in which to activate Windows Server 2008 R2?
a. 3 days
b. 10 days
c. 15 days
d. 30 days

d. 30 days

38

6. Which of the following is not a primary subsystem found in a server?
a. Processor
b. Memory
c. Sound
d. Storage

c. Sound

39

7. What type of installation do you use that starts from scratch?
a. A clean upgrade
b. A clean installation
c. A formatting installation
d. A backup installation

b. A clean installation

40

8. What command would you use to prepare a Windows installation for imaging that will remove the SID and computer name?
a. Sys
b. Sysprep
c. SIDPrep
d. WDSPrep

b. Sysprep.exe /oobe /generalize

41

9. What does Microsoft use to fight pirated copies of Windows?
a. WDS
b. IAS
c. Sysprep
d. Activation

d. Activation

42

10. Which edition of Windows Server 2008 R2 gives you the most access to processors and memory?
a. Foundation
b. Standard
c. Enterprise
d. Datacenter

d. Datacenter

43

True / False
1. If you have a power outage while you are flashing the BIOS, you can just restart the process when the power is restored.

False

44

True / False
2. Windows Server 2008 R2 can be only on 64-bit processors.

True

45

True / False
3. The lowest edition of Windows Server 2008 R2 is the Standard edition.

False

46

True / False
4. When you clone a server with Windows Server 2008 R2, you just need to blank the computer name and administrator password.

False

47

True / False
5. The standard protocol to share files on Windows Server 2008 is SMB.

True

SMB - Server Message Block

48

Competency Assessment
Scenario 1-1: Server Analysis
You are designing a new network for the Acme Corporation. You expect to have a lot of sales over the Internet. How many servers do you think you will need; what hardware requirements should you use; and what role would you assign to each server? Hint: when you purchase something over the Internet, what type of server do you access to purchase something? Then what type of server do you think you will need in the background that will keep track of those sales?

You should have at least two servers for a front end running the web server role. And at least one server for a back end to run SQL. You may need additional servers, such as domain controllers and DNS servers. Each server should be running Windows Server 2008. You should have dual processor, 4 GB of RAM for the front-end servers and quad core, 16 GB of RAM for the back-end SQL server.

49

Competency Assessment
Scenario 1-2: Identify Ports
Look at the back of your computer and draw a diagram that shows all of the ports and the purpose of each port.

Answers will vary. Users should be able to identify video ports, USB ports, and network ports.