Lesson 3: Managing Storage Flashcards Preview

My Exam Review 2014 > Lesson 3: Managing Storage > Flashcards

Flashcards in Lesson 3: Managing Storage Deck (47):
1

1. Which types of drives, usually found in servers, provide a higher level of performance?
a) IDE
b) SCSI
c) MFM
d) RLL

Answer: b) SCSI

Difficulty: Easy
Section Reference: Managing Storage
Explanation: Servers and high-performance workstations usually use SCSI drives. SCSI drives typically offer faster performance and throughput than IDE drives, and they can support a larger number of drives that can be attached using the same interface.

2

2. Which form of RAID is not fault tolerant?
a) RAID 0
b) RAID 1
c) RAID 5
d) RAID 0+1

Answer: a) RAID 0

Difficulty: Medium
Section Reference: Introducing Redundant Arrays of Independent Disks
Explanation: RAID 0 stripes data across all drives. Because RAID 0 has no parity control or fault tolerance, it is not a true form of RAID. Here, if one drive fails, you lose all data on the array.

3

3. Which form of RAID is known as striping?
a) RAID 0
b) RAID 1
c) RAID 5
d) RAID 0+1

Answer: a) RAID 0

Difficulty: Medium
Section Reference: Introducing Redundant Arrays of Independent Disks
Explanation: RAID 0 stripes data across all drives. With striping, all available hard drives are combined into a single large virtual file system, with the file system’s blocks arrayed so that they are spread evenly across all the drives.

4

4. Which type of RAID is known as disk mirroring?
a) RAID 0
b) RAID 1
c) RAID 5
d) RAID 0+1

Answer: b) RAID 1

Difficulty: Medium
Section Reference: Introducing Redundant Arrays of Independent Disks
Explanation: RAID 1 is another common form of RAID used in networked PCs and servers. RAID 1 is sometimes known as disk mirroring, which copies a disk or partition onto a second hard drive. Specifically, as information is written, it is written to both hard drives simultaneously.

5

5. Which type of RAID is striping with parity?
a) RAID 0
b) RAID 1
c) RAID 5
d) RAID 0+1

Answer: c) RAID 5

Difficulty: Medium
Section Reference: Introducing Redundant Arrays of Independent Disks
Explanation: RAID 5 is similar to striping, except the space equivalent to one of the hard drives is used for parity (error correction) to provide fault tolerance. To increase performance, the error-correction function is spread across all hard drives in the array to avoid having one drive doing all the work in calculating the parity bits.

6

6. What file-level data storage device is accessed for a network and often uses SMB/CIFS?
a) NAS
b) SAN
c) VOL
d) Dynamic Drive

Answer: a) NAS

Difficulty: Medium
Section Reference: Looking at Network Attached Storage and Storage Area Networks
Explanation: Network attached storage (NAS) is a file-level data storage device connected to a computer network to provide shared drives or folders, usually using SMB/CIFS. NAS devices usually contain multiple drives in a form of RAID for fault tolerance and are managed usually using a web interface.

7

7. What device contains many hard drives and is used by multiple servers as a central storage area?
a) NAS
b) SAN
c) VOL
d) Dynamic Drive

Answer: b) SAN

Difficulty: Medium
Section Reference: Looking at Network Attached Storage and Storage Area Networks
Explanation: A storage area network (SAN) is an architecture used for disk arrays, tape libraries, and optical jukeboxes to appear as locally attached drives on a server. A SAN always uses some form of RAID and other technology to make the system redundant against drive failure and to offer high performance.

8

8. What is the default port used by iSCSI?
a) 8080
b) 3128
c) 3260
d) 9000

Answer: c) 3260

Difficulty: Hard
Section Reference: Introducing iSCSI
Explanation: Internet Small Computing System Interface (iSCSI) is an Internet Protocol (IP)–based storage networking standard for linking data storage facilities. iSCSI allows clients to send SCSI commands over a TCP/IP network using TCP port 3260.

9

9. Which partitioning style supports only drives up to 2 TB?
a) MBR
b) GPT
c) Dynamic
d) Basic

Answer: a) MBR

Difficulty: Medium
Section Reference: Introducing Disk Partitioning Styles
Explanation: Master Boot Record (MBR) is a traditional partitioning style that has been around since DOS and for all versions of Windows. MBR supports partitions up to 2 terabytes (TB) and allows up to four primary partitions per disk. Each partition can contain a bootable operating system.

10

10. What partitioning style supports up to 18 EB and 128 partitions?
a) MBR
b) GPT
c) Dynamic
d) Basic

Answer: b) GPT

Difficulty: Easy
Section Reference: Introducing Disk Partitioning Styles
Explanation: GUID Partition Table (GPT) is a newer partitioning style that supports up to 18 exabtyes (EB) or 18 billion gigabytes and can store up to 128 partitions on each disk. This style is also more fault tolerant because it stores a duplicate set of partition tables.

11

11. Which is the preferred file system used in Windows Server 2008 R2?
a) FAT16
b) FAT32
c) NTFS
d) EFS

Answer: c) NTFS

Difficulty: Easy
Section Reference: Introducing File Systems
Explanation: New Technology File System (NTFS) is the preferred file system, largely because it supports both a much larger hard disk (up to 16 exabytes) and long file names. NTFS is also more fault tolerant than previous file systems used in Windows because it uses journaling to ensure that disk transactions are written properly before they can be recognized. Lastly, NTFS offers better security through permissions and encryption.

12

12. Where would you find the Disk Management MMC?
a) Server Manager
b) DiskFt Console
c) DiskPart Console
d) MBR-GPT Console

Answer: a) Server Manager

Difficulty: Easy
Section Reference: Using Disk Management Tools
Explanation: Disk Management is a system utility for managing hard disks and the volumes or partitions they contain. With Disk Management, you can initialize disks, create volumes, and format volumes with the FAT16, FAT32, or NTFS file systems.

13

13. Which Fibre Channel topology is the simplest topology where two devices are connected back to back?
a) PC-P2P
b) FC-AL
c) PC-B2B
d) FC-SW

Answer: a) PC-P2P

Difficulty: Medium
Section Reference: Introducing Fibre Channel
Explanation: Three major Fibre Channel topologies describe how multiple ports are connected together. The simplest of the three is the Point-to-Point (PC-P2P) topology, in which two devices are connected back to back.

14

14. What program would you use to format a volume?
a) SysConf
b) Windows Explorer
c) DiskPart
d) Group Policies

Answer: b) Windows Explorer

Difficulty: Easy
Section Reference: Using Management Tools
Explanation: Disk Management is a system utility for managing hard disks and the volumes or partitions they contain. With Disk Management, you can initialize disks, create volumes, and format volumes with the FAT16, FAT32, or NTFS file systems. Formatting is also done with Windows Explorer.

15

Fill in the Blank
15. _________ uses two or more drives in combination to create a fault-tolerant system.

Answer: RAID

Difficulty: Medium
Section Reference: Introducing Redundant Arrays of Independent Disks
Explanation: A redundant array of independent disks (RAID) uses two or more drives in combination to create a fault-tolerant system that protects against physical hard drive failure and increases hard drive performance. A RAID can be accomplished with either hardware or software and is usually used with network servers.

16

Fill in the Blank
16. ____________ combines two basic forms of RAID.

Answer: Hybrid or nested RAID

Difficulty: Hard
Section Reference: Introducing Redundant Arrays of Independent Disks
Explanation: Two other forms of RAID worth mentioning are considered hybrid or nested RAIDs:
• RAID 1+0 is a mirrored dataset (RAID 1), which is then striped (RAID 0).
• RAID 0+1 is a striped dataset (RAID 0), which is then mirrored (RAID 1).

17

Short Answer
17. What do you call an extra drive usually found with RAID that can be used when a drive fails?

Answer: hot spare

Difficulty: Medium
Section Reference: Introducing Hot Spares
Explanation: A hot spare is much like it sounds. When drives need to be fault tolerant, you can combine a hot spare drive with a RAID. Then, if a drive fails, the system will automatically grab the hot spare drive to replace the failed drive and rebuild or restore the missing data.

18

Short Answer
18. What do you call a manageable piece of a disk array or SAN that is mapped to a server?

Answer: LUN

Difficulty: Medium
Section Reference: Looking at Network Attached Storage and Storage Area Networks
Explanation: Logical unit numbers (usually referred to as LUNs) allow a SAN to break its storage down into manageable pieces, which are then assigned to one or more servers in the SAN. It is a logical reference that can comprise a disk, a section of a disk, a whole disk array, or a section of a disk array.

19

Short Answer
19. How many primary partitions does MBR support on a single drive?

Answer: four

Difficulty: Hard
Section Reference: Introducing Disk Partitioning Styles
Explanation: MBR supports partitions up to 2 terabytes (TB) and allows up to four primary partitions per disk.

20

Short Answer
20. What is the advantage of dynamic disks over basic disks?

Answer: You can extend or shrink dynamic disks without rebooting. You can also divide the disks into up to 2,000 separate volumes and five types of volumes.

Difficulty: Hard
Section Reference: Comparing Types of Disks
Explanation: Dynamic disks were created for increased flexibility. Instead of the basic partition table found in a basic disk, a dynamic disk uses the Logical Disk Manager (LDR) database to store information about the basic disk. Because it uses the LRD, the disk can be divided into 2,000 separate volumes. However, you should limit the number of volumes to 32 to allow the system to reboot in a reasonable amount of time. Dynamic disks are meant to be dynamic, which means you can extend or shrink a dynamic disk without having to reboot. Also, dynamic disks support five types of volumes.

21

1. ______ uses two or more drives used in combination to create a faulttolerantsystem.

RAID

22

2. ______ is a commonly used RAID technology that does not provide faulttolerance.

RAID 0

23

3. A(n) ______ is an extra drive that can be automatically swapped whena drive fails.

Hot Spare

24

4. A(n) ______ is an architecture used for disk arrays, tapelibraries, and optical jukeboxes based on networking technology.

Storage area network (SAN)

25

5. The ______ sends SCSI commands to a SAN over a TCP/IP network.

iSCSI

26

6. The ______ is a Windows Server 2008 feature thatallows you to create and manage logical unit numbers (LUNs) on bothFibre Channel and iSCSI disk storage subsystems that support VDS.

Storage Manager for SANs

27

7. A(n) ______ is a method of storing and organizing computer files sothat you can easily find them and access them.

File system

28

8. NTFS can support up to ______ of storage space for each volume.

16 exabytes

29

9. The ______ program is the command interface to partition drives.

Diskpart.exe

30

10. A(n) ______ uses volumes stored on two separate physical drives

Mirrored volume

31

1. Which type of drives offer faster performance and are usually found on servers?
a. SCSI
b. IDE
c. RLL
d. MFM

a. SCSI

32

2. Which common form of RAID uses three or more disks to provide fault tolerance?
a. RAID 0
b. RAID 1
c. RAID 3
d. RAID 5

d. RAID 5

33

3. How much disk space would you have if you use four 2TB drives in a RAID 5 configuration?
a. 2 TB
b. 4 TB
c. 6 TB
d. 8 TB

c. 6 TB

34

4. Which type of RAID uses a striped dataset that is mirrored with RAID 1?
a. RAID 4
b. RAID 5
c. RAID 1+0
d. RAID 0+1

d. RAID 0+1

35

5. Which device is a file-level data storage drive that provides access to shared files and folders?
a. SAN
b. NAS
c. RAID
d. Hot spare

b. NAS

36

6. What is the default port used by iSCSI?
a. 3000
b. 8080
c. 3260
d. 443

c. 3260

37

7. Windows Server 2008 uses an __________ to communicate to a SAN based on iSCSI.
a. iSCSI connector
b. iSCSI initiator
c. iSCSI plug-in
d. iSCSI snap-in

b. iSCSI initiator

38

8. Which Fibre Channel topology provides optimized connection when isolating failed ports?
a. FC-P2P
b. FC-AL
c. FC-SW
d. FC-SNP

c. FC-SW

39

9. What units used in a SAN can be assigned to a server?
a. HBAs
b. snapshots
c. LUNs
d. ANSIs

c. LUNs

40

10. Which type of volume do dynamic disks not support?
a. Simple volume
b. Striped volume
c. Stripped mirror volume
d. RAID-5 volume

c. Stripped mirror volume

• Dynamic disks support five types of volumes:
simple volumes,
spanned volumes,
striped volumes,
mirrored volumes
RAID-5 volumes.

41

True / False
1. When configuring IDE drives, you must configure a SCSI ID and terminate both ends of the chain.

False

42

True / False
2. Two volume types used by Windows Server 2008 are MBR and GPT.

False

43

True / False
3. NTFS is the preferred file system used by Windows Server 2008.

True

44

True / False
4. Basic disks can be resized without rebooting.

False

45

True / False
5. GUID partition types can support up to 18 EB drives.

True

46

Competency Assessment
Scenario 3-1: Planning Your Disks
You are configuring a computer that is running Windows Server 2008 R2 and will run Microsoft Exchange 2010. So far, you have a single 80 GB drive with Windows running on it. What drives and drive configuration should you add to the server to support Microsoft Exchange if it requires 100 GB of mailboxes?

You need to add a second 80 GB hard drive to mirror the C drive. You should then add three more drives with a minimum of 80 GB each configured in RAID-5 to hold the mailboxes or connect to a SAN for the drive space. The SAN will use RAID 5 or a higher derivative. Of course, you will need additional network cards and cables to support a connection to a SAN. Since the 80 GB drives arranged in RAID-5 configuration will give 160 GB of usable disk space, you have plenty of space for growth.

47

Competency Assessment
Scenario 3-2: Researching Disks
Every day, disks become faster and gain more capacity. In addition, disks are starting to transition from mechanical magnetic disks to solid-state disks. Do a search on the Internet, find the fastest disk currently available, and research its features. List the drive, its highlights, and where you found the information.

Answers will vary. Students can learn a lot about what is out there as well as how to to find information. Students may find information about both mechanical drives and solid-state drives. They should also compare costs since that is always a consideration when purchasing. Typically, faster performance costs more. Solid State drives also have an additional advantage in that they will consume less power.