Lijekovi s djelovanjem na srce Flashcards

1
Q

Lijekovi s pozitivnim inotropnim djelovanjem

A

Lijekove s pozitivnim inotropnim (kalcitotropni – povećavaju koncentraciju Ca i miotropni – aktin i miozin, neovisno o Ca) učinkom koristimo akutno, kod akutnog zatajenja srca (oni pomažu srcu da kuca, ugrubo, a da ne troši previše energije).

  • β1-agonisti (dobutamin, dopamin)
  • inhibitori PDEIII (milrinon, inamrinon)
  • senzitizatori kalcija (levosimendan)
  • inhibitori natrijeve crpke (digoksin)
  • aktivatori miozina (eksp: omekamtiv mekarbil)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

β1 agonisti i inhibitori PDE3

A

U skupinu β1 agonista ubrajamo dobutamin i dopamin, a inhibitori PDE3 su milrinon i inamrinon.
Djeluju na način da povećavaju koncentraciju cAMP i aktiviraju PKA, a PKA fosforilira brojne proteine koji sudjeluju u kontrakciji stanice – npr. kalcijevi kanali na membrani (tako da što više Ca bude u citosolu).
PDE3 inhibiramo kako bi cAMP djelovala što dulje i imala ove prije navedene učinke (inhibicija razgradnje cAMP). Uglavnom, imaju pozitivno inotropno djelovanje na stanice miokarda, ubrzavaju provodljivost kroz AV čvor, povisuje se krvni tlak i dr.
Zajednički učinak im je povećanje citoplazmatske koncentracije Ca i povećanje snage mišićne kontrakcije.
Daje se intravenski infuzijom i djeluje brzo, ali postoji opasnost od povećanja potrebe srca za kisikom i energijom, ne smije se dugotrajno primjenjivati.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

β1 agonisti i inhibitori PDE3 - lijekovi

A

Dobutamin

  • učinak: pozitivno inotropno djelovanje, ubrzavanje provodljivosti kroz AV čvor, povisuje krvni tlak
  • korist: kratkotrajno hemodinamsko i kontraktilno poboljšanje (akutno dekompenzacijsko srčano zatajenje uz perifernu hipoperfuziju i hipotenziju)
  • primjena: i.v. infuzija, brzi nastup, kratkotrajno djelovanje
  • opasnosti: povećanje potrebe miokarda za energijom i kisikom (pogoršanje ishemije), ventrikularne aritmije (uzrokovane kalcijem), povećanje apoptoze miokarda, tahifilaksija, veći stupanj smrtnosti kod dugotrajne primjene

Dopamin: djeluje ovisno o dozi - u niskim dozama aktivira periferne D1-receptore (periferna vazodilatacija renalnih, koronarnih krvnih žila), u višim dozama aktivira β1- adrenoreceptore (pozitivno inotropno djelovanje), u najvišim dozama aktivira alfa-adrenoreceptore (periferna vazokonstrikcija)

Milrinon: pozitivno inotropno i vazodilatatorno djelovanje (smanjenje perifernog i plućnog vaskularnog otpora)

  • korist: kao kod dobutamina, može uz kroničnu terapiju β-blokatorima
  • opasnosti: hipotenzija, aritmije, trombocitopenija
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Senzitizatori Ca

A

Levosimendan iskorištava kalcij koji već postoji u stanici da se efikasnije veže na troponin C i time ima pozitivno inotropno djelovanje (povećava osjetljivost troponina C za kalcij). On stabilizira miozin-aktin interakciju bez da poveća potrebe za energijom što je super, to nismo imali u prethodnoj skupini. Ima i kardioprotektivno i dilatorno djelovanje tako da otvara o ATP ovisne K kanale.
Eliminacija urinom i fecesom.
Nuspojave: glavobolja, aritmije, ishemija, hipokaliemija
Prednosti: nema opasnosti od aritmija, ne povećava potrebu srca za kisikom…
Indikacije: kratkotrajno liječenje akutnog dekompenziranog srčanog zatajenja

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Inhibitori Na crpke

A

Inhibitor Na crpke je digoksin. Spadaju u kardioaktivne glikozide, a djeluju na način da se natječu s kalijem za vezno mjesto i to na ekstracelularnoj domeni Na/K crpke. Natrij se ne može izbaciti, a K se ne može ubaciti u stanicu. Time natrij ostaje u stanici, a Na/Ca protuprijenosnik ne radi stoga i kalcij ostaje u stanici pa može pojačati kontrakcije sarkomere.
Djeluju i na elektičnu provodljivost stanica, skraćuju trajanje akcijskog potencijala, uglavnom olakšavaju stanici da se kontrahira što je u konačnici i ono što mi želimo. Uzrokuju smanjenje membranskog potencijala u mirovanju i smanjenje aktivnosti simpatikusa.
Treba paziti na usku terapijsku širinu i pratiti koncentraciju lijeka u krvi, a još treba paziti na hipokalijemiju koja može pojačati učinak digoksina i dovesti do aritmija. Dodatne nuspojave su gastrointestinalne, halucinacije, problemi s vidom i dr.
Paziti na kombinaciju furosemida i digoksina jer furosemid izbacuje K iz organizma, to radi i digoksin jer inhibira rad Na/K crpke, pa se povećava rizik za aritmije.

Indikacije: kronično simptomatsko zatajenje srca, fibrilacija atrija

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Omekamtiv mekarbil

A

Omekamtiv mekarbil mijenja brzinu pretvorbe miozina iz slabijeg afiniteta prema aktinu u jači afinitet, a to radi tako da se veže na alosteričko mjesto na miozinu. Super je što ne djeluju ovisno o Ca ili drugim elektrolitima, a i smanjuje potrošnju ATP-a pa je povećana učinkovitost kontrakcije bez potrošnje kisika što je jako važno za ovakva stanja. Produljuje sistolu bez porasta potrošnje kisika, te povećava udarni volumen i smanjuje frekvenciju srca.
Primjena: kronično zatajivanje srca sa smanjenom EF.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly