Obligacije 2 Flashcards

1
Q

Odustanica ugovorena zajedno s kaparom?

A

Odustanica može biti ugovorena zajedno s kaparom. U tom slučaju se javlja kapara kao odustanica. Naime, kad je uz kaparu ugovoreno i pravo na odustanak od ugovora, tad se kapara smatra odustanicom i u tom slučaju svaka strana može odustati od ugovora. Ako odustane strana koja je dala kaparu, tada ona gubi kaparu, a ako odustane strana koja je primila kaparu, tada ona mora vratiti kaparu u dvostrukom iznosu. U slučaju kad ugovorna strana odustaje od ugovora ne mora objašnjavati zbog čega to čini, niti je od važnosti pitanje odgovornosti ugovarača za odustanak od ugovora.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Ništavni ugovori

A

Ništavi su oni ugovori koji su protivni ustavnom uređenju, prinudnim propisima ili moralu društva. Nedostaci ništavih ugovora su takvi da im pravni poredak ne priznaje pravno dejstvo. Svako pravo štiti ustavom utvrđeni poredak, pa tako i obligaciono pravo predviđa ništavost poslova koji su suprotni ustavnom uređenju. Kao primjer može poslužiti ugovor kojim se žrtva krivičnog djela obavezuje učinocu tog djela da od njega neće tražiti naknadu štete. Najčešći razlog ništavosti ogleda se u suprotnosti sadržaja ugovora sa propisom imperativne prirode. Naprimjer, ništav je ugovor o prometu nekretnina, gdje je predmet ugovora stvar koja nije u prometu (res extra comertio). Isto tako, ugovorne strane ne mogu svojim ugovorom skraćivati ili produžavati zakonom određen zastarni rok i sl. Ugovor može biti ništav i zbog toga što se protivi moralu, odnosno moralnim normama određenog društva.

ZOO su propisani i drugi razlozi ništavosti, i to: poslovna nesposobnost stranaka, nesporazum (disens) prilikom izjave nemogućnost, nedopuštenost i neodređenost, odnosno neodredivost predmeta obaveze (činidbe) nedopuštenost i nepostojanje osnove, a pod izvjesnim uslovima i nepostojanje određene forme. Na ništavost ugovora mogu se pozvati sva zainteresirana lica. Osim toga, i sud, po službenoj dužnosti (ex oficio), pazi na ništavost.

Pravne posljedice ništavosti očituju se prije svega u tome što svaka ugovorna strana mora vratiti drugoj strani sve ono što je primila na osnovu ništavog ugovora. Znači, obavezu vraćanja primljenog ima samo ona stranu koja je već nešto primila po osnovu ništavog ugovora. Strana koja nije ništa primila ne može ništa ni vratiti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Djelimična ništavost?

A

Prilikom zaključenja određenog ugovora, ugovorne strane sporazumno određuju kako bitne uslove tog ugovora tako i one manje bitne. Ukoliko se ništavost odnosi na bitnu odredbu ugovora, tada će cijeli ugovor biti ništav. Nasuprot tome, ukoliko je samo nebitna odredba pogođena ništavosti, tada će ugovor ostati na snazi, i to bez te odredbe. Pravilo da ništavost jedne manje važne ugovorne odredbe ne povlači i ništavost cijelog ugovora prihvaćeno je u svim većim kodifikacijama.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Pobojni ugovori?

A

Pobojni ugovori su takvi ugovori koji proizvode pravna dejstva, ali se na zahtjev zainteresiranih lica mogu poništiti.

Ovi ugovori sadrže nedostatak, zbog čega se određenim licima daje pravo da ove ugovore poništavaju. Ovi ugovori, za razliku od ništavih, sadrže određeni nedostatak, ali se njime ne vrijeđa opći društveni interes. Kao razlozi pobojnosti (relativne ništavosti), u Zakonu su navedeni: ograničena poslovna sposobnost ugovarača, mane volje i to: zabluda, prijetnja i prevara i prekomjerno oštećenje i pravne radnje dužnika preduzete na štetu povjerioca. Pobojni ugovor proizvodi pravna dejstva i to sve dotle dok on ne bude poništen. Npr., ugovor zaključen u zabludi proizvodi pravna dejstva kao i svaki drugi valjan ugovor sve dok lice koje je u zabludi ne pokrene postupak za poništenje takvog pravnog posla. Ukoliko ovlašteno lice ne podnese tužbu za poništenje ugovora, takav ugovor će egzistirati kao i svaki drugi valjan ugovor. U slučaju donošenja sudske odluke, ista neće imati deklaratoran, već konstitutivan karakter. Ovom se presudom ugovor poništava i to s retroaktivnim dejstvom.
Pravo na zahtjev za poništenje pobojnog ugovora vezano je za određeni rok. Taj rok iznosi godinu dana od dana saznanja za pobojnost, odnosno od prestanka prinude, a u svakom slučaju ovo pravo prestaje protekom vremena od tri godine od dana sklapanja ugovora. Prvi rok (od godinu dana) je subjektivni, a drugi (od tri godine) je objektivan rok. Ovi rokovi su prekluzivni i ako se propuste pravo poništenja se gubi. Rokovi od jedne i tri godine ne važe za ugovore koji su rušljivi zbog ograničene poslovne sposobnosti jednog od ugovarača, a niti kod prekomjernog oštećenja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Razlika između ništavnih i pobojnih ugovora?

A

Ništav ugovor je od početka bez pravnog dejstva i protekom vremena ne može postati pravno valjan. Pobojan ugovor sadrži nedostatak, ali se taj nedostak protekom vremena ili izjavom volje lica u čijem interesu je pobojnost ustanovljena može otkloniti.
Na ništavost se mogu pozivati sva zainteresirana lica. Pravo pozivanja na pobojnost ugovora pripada samo ugovaraču u čijem je interesu pobojnost ustanovljena. Na ništavost ugovora sud pazi po službenoj dužnosti. Na pobojnost se sud ne obazire, dok same strane ne ukažu na postojanje razloga za poništenje ugovora. Sudska odluka kod ništavog ugovora ima deklaratoran karakter. Kod pobojnog ugovora se meritorno odlučuje je li pobijani ugovor ništav ili nije i zbog toga sudska odluka ima konstitutivan karakter. Ništav ugovor ne može biti konvalidiran, dok pobojan može. Pravo isticanja ništavosti ugovora ne zastarjeva. Pobojnost se može isticati samo u Zakonom predviđenim rokovima.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Docnija (zakašnjenje)

A

Pod docnjom se podrazumijeva dužnikovo zakašnjenje u ispunjenju obaveze ili povjeriočevo odbijanje da primi ispunjenje obaveze od dužnika. Iz ovoga se vidi da se u docnji može nalaziti kako dužnik tako i povjerilac.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Dužnička docnija?

A

Dužnik je obavezan svoju obavezu ispuniti na vrijeme i na za to tačno određenom mjestu i na pravilan način. Kad dužnik neopravdano odugovlači sa ispunjenjem svoje obaveze ili je ne ispuni na pravome mjestu, tada za drugu stranu (povjerioca) može nastati šteta. Naknadu tako nastale štete povjerilac može, pod određenim uslovima, zahtijevati od dužnika.
Da bi postojala dužnička docnija obaveza ne smije biti ispunjena, mora biti dospjela, mora se poslati opomena odnosno poziv na ispunjenje.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Pravne posljedice dužničke docnje?

A

Dužnik koji se nalazi u docnji ne oslobađa se svoje obaveze. On je i dalje dužan ispuniti onu činidbu koja je predmet obligacije.
Pored zahtjeva za ispunjenje obaveze, povjerilac ima pravo i na naknadu cjelokupne štete koju je on pretrpio zbog dužnikovog zakašnjenja.
Tokom docnje pojačava se dužnikova odgovornost prema povjeriocu i za slučajnu propast stvari.

Kad dužnik zakasni sa isplatom novčanog duga, tada je on obavezan povjeriocu platiti i zatezne kamate (moratorne kamate), i to bez obzira je li povjerilac pretrpio štetu zbog dužnikove docnje.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Prestanak dužnikove docnije?

A

Dužnička docnja prestaje onda kada dužnik ponudi uredno ispunjenje svoje obaveze. Dužnik mora ponuditi i ispunjenje svih obaveza koje su nastale zbog njegove docnje. U tom slučaju docnja prestaje za buduće vrijeme, ali njene dotadašnje posljedice dužnik mora snositi. Osim dužnika, obavezu može ispuniti i drugo lice koje ima pravni interes za ispunjenje dužnikove obaveze (npr.jemac, zalogodavac i dr.). Povjerilac je dužan primiti ispunjenje obaveze i od tih lica. Ako povjerilac odbije prijem od tih lica, tada on pada u povjerilačku docnju, a dužnička docnja prestaje.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Povjerilačka docnja?

A

Povjerilac se nalazi u docnji ako bez osnovanog razloga odbije primiti uredno ponuđeno ispunjenje ili ga svojim ponašanjem spriječi. Da bi jedna obaveza bila uredno ispunjena najčešće je potrebno i aktivno učešće povjerioca. Npr., obaveza kupca je da preuzme kupljenu stvar. Nasuprot tome, kod pojedinih obligacija ne traži se učešće povjerioca, npr. prilikom uplate određenog iznosa novca na njegov račun u banci. U ovakvim slučajevima ne može ni nastupiti povjerilačka docnja. Ukoliko povjerilac ne sarađuje kod ispunjenja obaveze, tada dužnik neće biti oslobođen od svoje obaveze ispunjenja. Kad povjerilac neosnovano odbija prijem ispunjenja on se nalazi u docnji i snosi sve štetne posljedice docnje. Povjerilac se isto tako nalazi u docnji ako ne izvrši izbor kod alternativnih obligacija ukoliko njemu pripada izbor, ili ako ne preduzme sve potrebne pripremne radnje za preuzimanje ispunjenja. Kod dvostranoobveznih obligacija povjerilac dolazi u docnju i onda kad je spreman primiti ispunjenje dužnikove obaveze, ali sa svoje strane ne nudi istovremeno ispunjenje svoje dospjele obaveze.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Pretpostavke povjerilacke docnije?

A

Povjerilac dolazi u docnju tek onda kad je dužnik ovlašten na ispunjenje obaveze. Znači, obaveza koju ispunjava dužnik mora biti dospjela. Ispunjenje dospjele obaveze dužnik mora uredno ponuditi povjeriocu. Dužnik mora biti u stanju ne samo ponuditi nego i zaista ispuniti svoju obavezu. Ako bi povjerilac dokazao da dužnik u vrijeme ponude nije bio u mogućnosti ispuniti svoju obavezu, tada se povjerilac ne bi nalazio u docnji. Povjerilačka docnja pretpostavlja i odbijanje povjerioca da prihvati ponuđeno ispunjenje. Postojanje povjeriočeve krivice nije bitno, jer postoji njegova obaveza na preuzimanje ispunjenja. Nepreuzimanje ispunjenja izjednačava se sa situacijom kad povjerilac prihvata ispunjenje, ali ne želi izvršiti dospjelo protupotraživanje.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Posljedice povjerilačke docnje?

A

Povjerilačka docnja ne dovodi do oslobođenja dužnika od njegove obaveze, ali padanjem povjerioca u docnju prestaje dužnička docnja. Dužnik odgovara samo za štetu koju je prouzrokovao namjerno ili krajnjom nepažnjom. Od dana povjerilačke docnje prestaju teći kamate.
Povjerilac je obavezan naknaditi dužniku svu štetu koju dužnik trpi zbog povjerilačke docnje. Isto tako, on je obavezan dužniku naknaditi troškove, koji mu eventualno nastanu, oko čuvanja stvari. Kad se povjerilac nalazi u docnji, dužnik se može osloboditi svoje obaveze tako što će dugovanu stvar položiti kod suda. Polaganje se vrši kod stvarno nadležnog suda u mjestu ispunjenja, osim ako razlozi ekonomičnosti ili priroda posla ne zahtijevaju da se polaganje izvrši u mjestu gdje se stvar nalazi. Povjerilačka docnja prestaje kad povjerilac primi ispunjenje obaveze od dužnika.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Primjeri povjerilacke docnije?

A

Kada povjerilac nije dostavio dužniku fakturu, a dužnik na drugi način nije mogao saznati visinu cijene za izvršenu uslugu, nije u obavezi da plati zatezne kamate od dana dospijeća obaveze plaćanja cijene do dana prijema fakture, jer je u tom periodu povjerilac bio u docnji (svojim ponašanjem spriječio je dužnika da ispuni svoju obavezu).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Zastarjelost?

A

Povjerilac mora svoje pravo iz obligacije ostvariti u određenom vremenskom periodu. U protivnom, može se desiti da prava postanu teško ostvariva, jer protekom zakonom određenog vremena nastupa zastarjelost ili zastara. Zastara ne znači gubitak prava potraživanja, nego nemogućnost realizacije tog prava protivno volji dužnika. Nakon proteka određenog vremena potraživanje je moguće prisilno ostvariti samo ako dužnik ne istakne prigovor zastarjelosti. Ukoliko dužnik ne istakne taj prigovor, na zastaru se sud ne obazire po službenoj dužnosti. Znači, sud će usvojiti tužbeni zahtjev povjerioca ako dužnik ne istakne prigovor zastare, bez obzira na to da li je dužnik znao ili nije za postojanje zastare. U tom slučaju dužnik će biti obavezen i ispuniti svoju obavezu, a ukoliko to ne učini dobrovoljno, povjerilac će to tražiti prisilno- putem suda, a na osnovu pravosnažne sudske odluke. Pored zastare, protek vremena je bitan i za dosjelost. Kod dosjelosti se protekom određenog vremena stiču određena prava (konstruktivno djelovanje proteka vremena), a kod zastare, uslovno rečeno, gube (destruktivno djelovanje proteka vremena). Institut zastare služi, prije svega, pravnoj sigurnosti, te zaštiti dužnika od zahtjeva povjerioca iz relativno dalje prošlosti. Ne bi bilo korektno ostaviti povjeriocu mogućnost da on, kad god poželi, protiv svoga dužnika istakne zahtjev za ispunjenje obaveze. Povjerilac mora svoja prava ostvariti u zakonom predviđenom vremenu. Povjerilac je ovlašten raspolagati svojim potraživanjem, tj. on može, ali i ne mora se služiti svojim subjektivnim pravom. Zastara služi i za brže ostvarenje povjeriočevih prava. Povjerilac je obavezan da se blagovremeno postara za ostvarenje svojih potraživanja. Bez postojanja instituta zastare obligacionih prava, i pravna bi sigurnost bila dovedena u pitanje.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Kada počinje i završava zastarjelost?

A

Zastarijevanje počinje teći prvog dana nakon dana kad dospije potraživanje, i to kod obaveza na pozitivnu činidbu (dare, facere). Smatra se da je potraživanje dospjelo onda kad povjerilac može zahtijevati ispunjenje obaveze. Ako se obaveza sastoji u propuštanju, odnosno u nečinjenju, tada zastarjelost počinje teći prvog dana nakon dana kada je dužnik postupio protivno svojoj obavezi. Zastarjelost nastupa kad istekne posljednji dan zakonom određenog vremena. Tu nije bitna savjesnost dužnika, jer njegovo znanje ili neznanje o zastarjelosti ne utječu na nastanak te zastarjelosti. Vrijeme zastarjelosti je vezano za obavezu, a ne za ličnost dužnika, tako da se u vrijeme zastarjelosti računa i ono vrijeme koje je proteklo u korist dužnikovih prethodnika. Tako npr. preuzimalac kod preuzimanja duga može povjeriocu, pored ostalog, istaći i prigovor zastarjelosti potraživanja. Isto pravo ima i cesus prema cesionaru.

Rokovi za zastarjelost se mogu produživati ni skraćivati. Ne može se ni navesti da zastarjelost neće teći neko vrijeme.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Ostale osobine zastarjelosti?

A

Dužnik se ne može unaprijed odreći zastarjelosti. Ukoliko dužnik ispuni zastarjelu obavezu, on ne može zahtijevati da mu povjerilac vrati ono što je dao, jer je on ipak ispunio svoju obavezu. Nije bitno je li dužnik znao ili nije znao da je obaveza zastarjela. Ta obaveza je postojala i bila je valjana, ali je protekom vremena iz utužive prešla u naturalnu obavezu. Kad zastari glavno potraživanje, zastarjela su i sporedna potraživanja, kao što su potraživanja: kamata, plodova, troškova, ugovorne kazne.
Povjerilac čije je potraživanje zastarjelo, a to je potraživanje obezbjeđeno zalogom i hipotekom, može se namiriti samo iz opterećene stvari ako je drži u rukama, odnosno ako je njegovo pravo upisano u javnoj knjizi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Vrijeme zastarjelosti?

A

Vrijeme ili rok zastarjelosti nije isti za sva potraživanja. Razlikujemo opće i posebne zastarne rokove. Opći zastarni rok iznosi pet godina i on se primjenjuje kad zakonom nije propisan neki poseban rok. Znači, ako zakon nije odredio rok zastarjelosti određenog potraživanja, to će potraživanje zastarjeti nakon proteka općeg zastarnog roka, tj. nakon pet godina.
ZOO propisuje i posebne rokove, i to: tri i jednu godinu dana. Nakon tri godine zastarijevaju: potraživanja povremenih davanja, koja dospijevaju godišnje ili u kraćim određenim razmacima vremena (povremena potraživanja) - npr. Kamate, anuiteti

međusobna potraživanja pravnih lica nastalih na osnovu ugovora o prometu robe i usluga kao i potraživanja naknade za izdatke učinjene u vezi s tim ugovorima. Zastarijevanje teče i rok se izračunava odvojeno za svaku isporuku robe, izvršeni rad ili uslugu.

potraživanje zakupnine, bilo da je određeno da se zakupnina plaća povremeno (npr. mjesečno), bilo u jednom ukupnom iznosu (čl. 375. ZOO); ♦ potraživanje naknade za učinjenu štetu i to od momenta kad je oštećenik doznao za štetu i za lice koje je tu štetu učinilo. Ovdje se radi o subjektivnom roku, a uslovi (saznanje za štetu i štetnika) moraju biti kumulativno ispunjeni (deliktna odgovornost). Ovo potraživanje zastarijeva u svakom slučaju nakon pet godina od dana kada je šteta nastala, i to bez obzira kad je oštećeni saznao za štetu i štetnika (objektivan rok). Ako je šteta nastala povredom ugovorne obaveze (ugovorna odgovornost), potraživanje naknade za tako nastalu štetu zastarijeva nakon vremena određenog za zastarjevanje te obaveze

18
Q

Šta zastarijeva nakon jedne godine?

A

potraživanje naknade od domaćinstava za isporučenu električnu i toplotnu energiju, plin, vodu, za dimničarske usluge i za održavanje čistoće; ♦ potraživanja radio i televizijske pretplate; ♦ potraživanje pošte, telegrafa i telefona za upotrebu telefona i poštanskih pregradaka, kao i druga njihova potraživanja koja se naplaćuju u tromjesečnim ili kraćim rokovima; ♦ potraživanje pretplate na povremene publikacije, računajući od isteka vremena na koje je publikacija naručena.

19
Q

Posebni rok zastarijevanja?

A

U ZOO propisan je još jedan poseban rok zastarjelosti. Taj se rok odnosi na zastarjelost potraživanja koja su utvrđena pravosnažnom sudskom odlukom ili odlukom drugog nadležnog organa. Zastarni rok u ovim slučajevima iznosi deset godina, pa i za ona potraživanja za koja zakon predviđa kraći rok zastarjelosti.

20
Q

Kada se prekida zastarijevanje?

A

Moguće je da već započeto zastarijevanje potpuno prestane. U tom se slučaju govori o prekidu zastarijevanja i tada se vrijeme prije prekida zastarijevanja ne uračunava. Prestankom okolnosti koje dovode do prekida, zastarijevanje počinje teći iznova. Nastaje novi zastarni rok, odnosno novo zastarijevanje, pa se do tada proteklo vrijeme ne računa u vrijeme novog zastarijevanja. Prekid zastarijevanja može nastupiti preduzimanjem određenih radnji od strane povjerioca ili dužnika. Zastarijevanje se prekida kad dužnik prizna dug. Za priznanje duga nije potrebna bilo kakva forma. Dovoljna je jednostrana radnja dužnika. Ta radnja nije pravni posao i ona može biti i konkludentna radnja, npr. plaćanje kamate, davanje zaloge, jemstvo i sl. Zastarijevanje može prekinuti i povjerilac, i to podizanjem tužbe i svakom drugom radnjom preduzetom protiv dužnika pred sudom ili drugim nadležnim organom, s ciljem utvrđivanja, obezbjeđenja ili ostvarenja potraživanja . Povjerilac mora, da bi prekinuo zastarjelost, preduzeti strogo formalne procesne radnje. Te radnje mogu biti preduzete u parničnom (npr. tužba), izvršnom (npr. prijedlog za obezbjeđenje založnog prava na nepokretnosti) ili upravnom postupku.

21
Q

Kako se prekida zastarjelost?

A

Budući da povjerilac svoje radnje mora pokrenuti pred sudom ili drugim nadležnim organom, za prekid zastarijevanja nije dovoljno da povjerilac pozove dužnika pismeno ili usmeno da ispuni obavezu. Povjerilac mora savjesno postupati i ustrajati u svojim radnjama. Ako povjerilac odustane od tužbe ili radnje koju je poduzeo, smatra se da prekid zastarijevanja nije ni nastupio i da je zastarijevanje neprekidno teklo. Zastarjelost ne treba miješati sa prekluzivnim rokovima. Prekluzivni ili zakonski rokovi su takvi rokovi čije je trajanje zakon jasno odredio i nakon proteka tog roka titular prava gubi to pravo. Znači, nakon isteka prekluzivnog roka nastupa potpuni gubitak prava, dok se kod zastarjelosti gubi samo pravo na tužbu, odnosno prisilno ispunjenje obaveze.

22
Q

Ugovorno ustupanje potrazivanja (cesija)

A

Ustupanje potraživanja je pravni posao, odnosno ugovor između starog i novog povjerioca, kojim dotadašnji povjerilac prenosi potraživanje koje on ima prema dužniku na novog povjerioca. Ugovor kojim se potraživanje ustupa /prenosi/ naziva se cesija. Dotadašnji povjerilac označava se kao cedent, a novi povjerilac cesionar. ZOO cedenta naziva i ustupiocem, a cesionara primjenikom. Dužnik se zove cesus.

Cesija nastaje najčešće ugovorom kojim cedent svoje otušivo potraživanje koje ima prema cesusu prenosi na cesionara. Kada cedent svoje potraživanje prenese ugovorom, tad govorimo o dobrovoljnoj ili ugovornoj cesiji. Pored ugovorne cesije razlikujemo zakonsku i sudsku cesiju.
Da bi došlo do ustupanja potraživanja putem pravnog posla, potrebno je da se ispune određene pretpostavke. Prije svega, potrebno je da se zaključi ugovor između cedenta i cesionara. Znači, iako u načelu povjerilac može prenijeti svoje potraživanje, njegova jednostrana izjava volje nije dovoljna. Pošto se potraživanje prenosi ugovorom, za njega, kao i druge ugovore, važe opća pravila zaključenja ugovora, ukoliko nešto drugo nije propisano. Ugovorne strane kod cesije su cedent i cesionar i samo je njihova saglasnost potrebna. Cedent raspolaže svojim potraživanjem u korist cesionara. Zašto cedent prenosi svoje pravo na cesionara nije bitno za valjanost cesije. Za valjanost ustupanja nije potrebna saglasnost dužnika, jer on i nije ugovorna strana (osim ako nisu ugovorili). Dužnika se mora obavijestiti o cesiji.

Cedent nosi teret dokaza da je cesus obaviješten o cesiji, a ukoliko to ne može dokazati, odgovoran je cesionaru za nastalu štetu. Bitno je da je cesus na pouzdan način saznao za cesiju. To znači da i cesionar, a ne samo cedent, može cesusa obavijestiti o ustupanju potraživanja. Zakon ne propisuje posebnu formu za obavještenje dužnika o izvršenoj cesiji. Važno je utvrditi cesusovu savjesnost. Savjestan dužnik, koji nije znao za cesiju, oslobađa se svoje obaveze ukoliko svoju obavezu ispuni cedentu. Nesavjestan dužnik, koji je imao saznanja o cesiji, ne oslobađa se svoje obaveze ako je ispuni cedentu.

23
Q

Zakonska i sudska cesija

A

Na osnovu zakona (ex lege) potraživanje prelazi sa cedenta na cesionara čim nastupe određene činjenice. Tako na jemca koji je namirio povjeriočevo potraživanje prelazi to (namireno) potraživanje sa svim sporednim pravima i garancijama. Pored ugovora i zakona i sudska odluka može biti izvor nastanka cesije. Sudska odluka kao izvor nastanka cesije javlja se u izvršnom postupku. To će biti onda kad sud u izvršnom postupku zaplijeni potraživanje koje dužnik ima prema trećim licima i to potraživanje prenese na tražioca izvršenja, odnosno na dužnikovog povjerioca.

24
Q

Koja se potrazivanja mogu prenositi?

A

Predmet ustupanja je određeno potraživanje a ne cjelokupan obligacioni odnos iz kojeg je proizašlo to potraživanje. U principu je moguce ustupiti svako potraživanje, dospjela, nedospjela, buduća, djelomična.

25
Q

Forma ugovora o cesiji?

A

Ugovor o cesiji je neformalan. Za nastanak ovog ugovora dovoljna je saglasnost volja ugovornih strana o cesiji, bez ikakvog posebnog akta. Naš ZOO ne zahtijeva posebnu formu za ovaj ugovor. Od ovog pravila, kao i od mnogih drugih, postoji izuzetak. Cesija će biti formalna, u slučaju kada je za pravni posao koji čini, osnov ustupanja potrebna određena forma.

26
Q

Zabrana ustupanja?

A

Postoji za:

Potraživanja koja su vezana za ličnost povjerioca (cedenta).

Potraživanja čiji je prenos zabranjen zakonom.

Potraživanja koja se po svojoj prirodi protive prenošenju na drugoga.

Potraživanja čiji je prenos ugovorom isključen.

27
Q

Prelazak sporednih prava?

A

Sporedna prava dopunjavaju i osiguravaju glavno potraživanje, odnosno glavnu obavezu. Sporedno pravo dijeli sudbinu glavnog potraživanja. Pravilo je da se penosom potraživanja sadržaj potraživanja ne mijenja. Cesija je derivativan način sticanja prava. Cesionar svoje pravo izvodi iz cedentovog prava. prvenstvene naplate, hipoteka, zaloga, prava iz ugovora sa jemcem, prava na kamatu, ugovornu kaznu i sl. Založena stvar se može predati cesionaru samo ukoliko zalogodavac na to pristane. Ukoliko zalogodavac ne pristane da se založena stvar preda cesionaru, ona ostaje kod cedenta, koji je čuva za račun cesionara. Što se tiče kamata, ZOO u st. 3. člana 437. regulira da se dospjele, a neisplaćene kamate prenose zajedno sa glavnim potraživanjem. Ovo je oboriva pretpostavka (praesumptio iuris tantum). Cedent i cesionar ovo pitanje mogu i drugačije urediti. Kamate koje do momenta cesije nisu dospjele u svakom slučaju prelaze na cesionara.

28
Q

Preuzimanje duga?

A

U jednom obligacinopravnom odnosu moguće je promijeniti bilo povjerioca bilo dužnika. Promjena povjerioca obavlja se putem cesije ili ustupanja potraživanja. Promjena subjekata obligacije na dužničkoj strani moguća je na više načina. Najpoznatija i najkarakterističnija promjena dužnika vrši se preuzimanjem duga.

29
Q

Uopćeno o preuzimanju duga?

A

Preuzimanje duga je ugovor između dužnika i trećeg lica, kojim treće lice na sebe preuzima dužnikovu obavezu. ZOO ovo lice naziva preuzimaocem. Ugovor o preuzimanju duga između dužnika i preuzimaoca nije dovoljan sam po sebi da se dužnik u potpunosti oslobodi svoje obaveze. Da bi sporazum o preuzimanju duga u potpunosti proizvodio pravno dejstvo, tj. da dug /obaveza/ u cijelosti sa dužnika pređe na preuzimaoca, potrebno je da na taj sporazum povjerilac da svoju saglasnost. Znači, sam ugovor između dužnika i preuzimaoca, ukoliko na njega ne pristane povjerilac, ne dovodi do promjene subjekta obligacije na dužničkoj strani. U tome se ugovor o preuzimanju duga između dužnika i preuzimaoca razlikuje od ugovora o prijenosu potraživanja zaključenog između povjerioca i trećeg lica (cesionara). Preuzimanjem duga obaveza prelazi u cijelosti na preuzimaoca, a dužnik se u cijelosti nje oslobađa. Povjerilac ostaje isto lice koje je bilo i prije zaključenja ugovora o preuzimanju duga. Bez saglasnosti povjerioca o preuzimanju duga, dužnik se ne može osloboditi svoje obaveze. Kod promjene dužnika obligacije za povjerioca je veoma bitno ko mu je novi dužnik. Uspoređujući ugovor o preuzimanju duga (promjena dužnika) sa ugovorom o ustupanju potraživanja (promjena povjerioca), vidljivo je da ta dva ugovora nemaju isto dejstvo. Ugovor o prijenosu potraživanja, odnosno o promjeni subjekta obligacije na povjerilačkoj strani (cesija), proizvodi pravno dejstvo samim zaključenjem.

30
Q

Osnovne osobine ugovora o preuzimanju duga?

A

Zakonom nije utvrđeno kad povjerilac može dati svoju saglasnost na ugovor o preuzimanju duga. Smatramo da povjerilac svoj pristanak na ugovor o preuzimanju duga može dati prije, poslije ili istovremeno sa zaključenjem ugovora.

Da bi povjerilac uopće mogao dati svoj pristanak na ugovor o preuzimanju duga, on o njemu mora biti obaviješten.

Povjerilac svoj pristanak može dati izričito, što je najčešći slučaj, ali isto tako i prešutno.

Za dužnika i preuzimaoca duga važno je da znaju hoće li povjerilac dati saglasnost na ugovor o preuzimanju duga, jer za tu saglasnost zakon veže određene posljedice. Da bi zaštitili svoj interese, dužnik ili preuzimalac može pozvati povjerioca da se u određenom roku izjasni o ugovoru o preuzimanju duga.

Ako povjerilac odbije dati svoju saglasnost na ugovor o preuzimanju duga ili se u određenom roku uopće ne izjasni, tad ugovor ne proizvodi pravna dejstva prema povjeriocu.

Najčešći osnov preuzimanja duga je već postojeći dug preuzimaoca prema dužniku, pa tako preuzimalac, umjesto da plati dužniku, taj dug isplaćuje dužnikovom povjeriocu.392 U pravilu, mogu se preuzeti svi dugovi, izuzev onih koji su u vezi s ličnosti dužnika. U ZOO nije propisana, za razliku od nekih drugih zakonodavstava, forma za zaključenje ugovora o preuzimanju duga.

31
Q

Pravni učinci ugovora o preuzimanju duga?

A

Osnovno dejstvo ugovora o preuzimanju duga je to što umjesto starog dužnika povjeriocu sad obavezu mora ispuniti preuzimalac. Stari se dužnik u potpunosti oslobađa svoje obaveze, jer je na njegovom mjestu novi dužnik – preuzimalac. S promjenom ličnosti dužnika ne mijenja se sadržaj obligacije, nego ona ostaje ista. Preuzimalac ima prema povjeriocu u svemu isti položaj koji je imao i stari dužnik. Povjerilac može zahtijevati od novog dužnika – preuzimaoca ispunjenje samo onih obaveza koje je prije preuzimanja duga mogao zahtijevati od starog dužnika.
Pravni učinak preuzimanja duga, pored ostalog, jest i taj da sadržaj dugovanja ostaje nepromijenjen. Povjeriocu stoje na raspolaganju sva sredstva zaštite u ostvarenju njegovih prava, osim kod jamstva i zaloga.

Kad neko lice jemči za obavezu dužnika, pretpostavlja se da ono svoj pristanak kao jemac daje za konkretnog dužnika, a ne za nekog drugog, tako da jemstvo prestaje u slučaju preuzimanja duga. Što se tiče zaloge treba razlikovati je li sam dužnik dao stvar kao zalog ili je to učinilo treće lice. Ukoliko je zalogu dao dužnik, zaloga ostaje i nakon promjene dužnika.397 Ukoliko je zalogodavac treće lice, tada zaloga s promjenom dužnika prestaje i zalogodavac ne odgovara za ispunjenje obaveze od strane preuzimaoca.

U načelu, preuzimalac može istaći sve one prigovore koje je mogao istaći i stari dužnik. To su, prije svega, prigovori koji su u vezi s obligacionim odnosom između dužnika i preuzimaoca, tj. u vezi s odnosom iz kojeg i potječe preuzeti dug. Preuzimalac može istaći prigovor zastarjelosti, zatim da je dug isplaćen,

32
Q

Slučaj kad je dug obezbjedjen hipotekom?

A

Kad vlasnik nepokretnosti koja je opterećena hipotekom, radi obezbjeđenja nekog svoga duga, proda svoju nepokretnost trećem licu i na ovoga prenese tu nepokretnost, od tog momenta hipotekarni povjerilac umjesto jednog ima dva dužnika. To su, u prvom redu, stari dužnik kao lični dužnik i novi dužnik, tj. treće lice koje je postalo vlasnik nekretnine, i to kao hipotekarni dužnik. ZOO dozvoljava u ovakvom slučaju da se stari i novi vlasnik mogu sporazumjeti o preuzimanju duga, radi kojeg i postoji hipoteka na prodatoj nepokretnosti.400 Ukoliko se stari vlasnik nekretnine želi i zvanično osloboditi svoga duga, on mora o preuzimanju duga obavijestiti svoga povjerioca. To obavještenje mora biti u pismenoj formi. Povjerilac može prihvatiti ili odbiti preuzimanje toga duga. Ukoliko prihvati preuzimanje, tada mu je odgovoran samo novi vlasnik nekretnine, a stari se oslobađa svoje obaveze. Ukoliko povjerilac ne želi odobriti preuzimanje duga, on o tome mora o svome protivljenju obavijestiti starog dužnika. U protivnom, ukoliko izričito ne odbije preuzimanje duga u roku od tri mjeseca, smatra se da je pristao na preuzimanje duga.

33
Q

Ispunjenje obaveza? Ko moze ispuniti obavezu?

A

Obligacioni odnos je odnos između tačno određenih lica, iz kojeg za dužnika proizlazi određena obaveza ispunjenja, kojoj odgovara povjeriočevo pravo potraživanja. U pravilu, obavezu ispunjava dužnik ili od njega ovlašteno lice. Dužnikovu obavezu može ispuniti i treće lice pod određenim uslovima predviđenim zakonom. Kad obavezu ispunjava treće lice, potrebno je razlikovati da li to lice ima ili nema pravni interes da obaveza bude ispunjena.

34
Q

Personalna subrogacija?

A

Personalna subrogacija je prijenos povjeriočevog potraživanja na treće lice koje je ispunilo obavezu umjesto dužnika. Lice koje je ispunilo obavezu umjesto dužnika naziva se ispunilac ili solvens. Personalna subrogacija moguća je na osnovu ugovora ili zakona. Pod ugovornom subrogacijom podrazumijeva se sporazum povjerioca ili dužnika s trećim licem (ispuniocem, solvensom), kojim se treće lice obvezuje da će umjesto dužnika ispuniti povjeriocu dužnikovu obavezu. Osnov ugovorne subrogacije je ugovor.

Zakonska personalna subrogacija nastaje kad dužnikovu obavezu ispuni lice koje ima neki pravni interes za to. Već smo vidjeli da u krug zainteresiranih lica dolaze prije svega jemac, zalogodavac i protivnik pobijanja. Prema tome, kad neko od ovih lica ispuni povjeriocu dužnikovu obavezu, tada on po sili zakona zauzima povjeriočevo mjesto u obligaciji. Kod zakonske subrogacije, isto kao i kod ugovorne subrogacije, lice koje ispuni dužnikovu obavezu (ispunilac) stupa u obligacioni odnos u trenutku ispunjenja. Te dvije vrste subrogacije slične su i po tome što se ne traži saglasnost povjerioca radi ispunjenja obaveze. Na kraju, kod obje subrogacije neko drugi, a ne dužnik ispunjava prema povjeriocu dužnikovu obavezu. Posebnosti zakonske subrogacije očituju se u tome što ona nastaje po sili zakona i nju ne mogu spriječiti niti dužnik niti pak povjerilac. Treće lice ne mora objašnjavati da ono ispunjenje čini da bi došlo do subrogacije. Dovoljno je da treće lice, tj. ispunilac u konkretnom slučaju ima pravni interes i da može dokazati da je ispunio dužnikovu obavezu.

35
Q

Predmet, mjesto i vrijeme ispunjena obaveze?

A

Predmet ispunjenja je samo ona radnja koja za dužnika proističe iz jednog obligacionog odnosa. Povjerilac nije ovlašten zahtijevati nešto drugo niti dužnik samostalno može ispuniti neku drugu obavezu, koja nije predmet njegovog ispunjenja425. Ovdje se mora razlikovati je li predmet ispunenja tačno određena stvar (individualno određena radnja) ili je stvar određena po rodu. Ako je stvar tačno određena, onda se može predati samo ta tačno određena stvar i niti jedna druga. Nasuprot tome, ako je obaveza dužnika predaja stvari određene po rodu (generička obligacija), dužnik je obavezan predati stvar srednjeg kvaliteta ako ugovorom ili zakonom nije drugačije određeno. To znači da povjerilac ne može zahtijevati predaju najbolje stvari određenog roda (najbolje vino), a, s druge strane, dužnik ne može predati stvar najlošijeg kvaliteta.

Dužnik je obavezan svoju obavezu (činidbu) izvršiti uredno, odnosno onako kako ona glasi. To podrazumijeva da je on dužnu radnju obavezan izvršiti u tačno određeno vrijeme i na za to tačno određenom mjestu. Kad i gdje će dužnik biti obavezan ispuniti svoju obavezu zavisi od sporazuma između povjerioca i dužnika. Tek ako ne postoji sporazum o vremenu i mjestu ispunjenja, primjenjuju se zakonske odredbe. Ako rok nije određen ugovorom, a iz svrhe posla, prirode obaveze ili ostalih okolnosti ne proizlazi da treba izvjestan rok za ispunjenje, povjerilac može zahtijevati odmah ispunjenje obaveze, a dužnik sa svoje strane može zahtijevati od povjerioca da odmah primi ispunjenje

Tako, ako se plaćanje vrši posredstvom banke ili druge organizacije kod koje se vodi račun povjerioca, smatra se da je dug namiren kad banci odnosno toj organizaciji stigne novčana doznaka ili virmanski nalog u korist povjerioca. Ako su se strane sporazumjele da se plaćanje vrši poštom, tada je dug izmiren kad se novac uplati (preda) u poštu (čl. 318 ZOO). Kad mjesto ispunjenja nije određeno ugovorom, a ni zakonom niti se može odrediti prema svrsi posla, prirodi obaveze ili ostalim okolnostima tada se ispunjenje obaveze vrši u mjestu u kojem je dužnik u vrijeme nastanka obaveze imao svoje prebivalište, odnosno boravište. Ukoliko je dužnik pravno lice tada se za mjesto ispunjenja obaveze uzima njegovo sjedište. Druga pravila važe za ispunjenje novčanih obaveza. Naime, mjesto ispunjenja novčanih obaveza je mjesto u kojem povjerilac ima svoje prebivalište, odnosno boravište, a kod pravnih lica sjedište.

36
Q

Uračunavanje ispunjenja?

A

Kad između dužnika i povjerioca postoji više istorodnih obaveza, a ono što dužnik plaća nije dovoljno da se podmire sve obaveze, postavlja se pitanje koju je obavezu dužnik ispunio. Ovo pitanje rješava se pravilom o redu uračunavanja. Prema zakonu , uračunavanje se vrši ovim redom:
1. u prvom redu, ispunjenje se odnosi na obavezu koju su dužnik i povjerilac sporazumno odredili;
2.ako nema sporazuma, uračunavanje se vrši onim redom koji odredi dužnik prije ispunjenja ili najkasnije prilikom ispunjenja;
3. ako nema dužnikove izjave, tada onim redom kojim su obaveze dospjele za ispunjenje;
4. ako je više obaveza istovremeno dospjelo, prvo se namiruju one koje su najmanje obezbijeđene;
ako su obaveze podjednako obezbjeđene, prvo se namiruju one koje su dužniku na najvećem teretu; ako su u svemu naprijed rečenom obaveze jednake, namiruju se redom kojim su nastale;
ako su obaveze istovremeno nastale, ono što je dužnik dao na ime ispunjenja raspoređuje se na sve obaveze srazmjerno njihovim iznosima. Nekad dužnik pored glavnog duga mora platiti kamate i troškove. U takvom slučaju prvo se namiruju troškovi, zatim kamate i ,na kraju, glavnica.

37
Q

Prebijanje (kompenzacija)

A

Prebijanje (kompenzacija) jedan je od načina prestanka obligacije, i to tako što se izvrši međusobno obračunavanje potraživanja jedne strane (povjerioca) s uzajamnim protupotraživanjem druge strane (dužnika). Prebijanje se vrši u onim situacijama kad je jedno lice u ulozi povjerioca, a istovremeno iz nekog drugog odnosa dužnik stekne potraživanje prema svom povjeriocu.

38
Q

Načini nastanka kompenzacije?

A

Postoje različiti načini prebijanja. Prije svega, prebijanje je moguće na osnovu sporazuma, odnosno ugovora (tzv. ugovorna kompenzacija). U tom slučaju subjekti uzajamnih obligacija, radi obostranog interesa, dogovore prebijanje svojih potraživanja. Za ovo prebijanja ne traže se posebni uslovi. Dovoljno je samo da su potraživanja uzajmna i ništa više. To znači da se subjekti prebijanja mogu sporazumjeti da prebiju dospjelo sa nedospjelim potraživanjem, zastrajelo sa nezastarjelim i sl. Najčešći način prebijanja vrši se na osnovi izjave volje jedne strane kada se ispune zakonske pretpostavke za prebijanje (tzv. jednostrana kompenzacija).

39
Q

Da bi došlo do jednostrane kompenzacije pored izjave volje zainteresiranog lica potrebno je da budu ispunjene i druge pretpostavke i to?

A

Potraživanja, odnosno dugovanja koja se prebijaju moraju biti uzajamna. Pod uzajamnošću potraživanja podrazumijeva se da su lica, na koja se prebijanje odnosi, jedan prema drugome istovremeno i povjerilac i dužnik.

Potraživanja moraju biti istovrsna ili jednorodna
Moraju biti utuživa
Moraju biti dospjela

Nas zakon ne poznaje zakonsku kompenzaciju.

40
Q

Dejstvo prebijanja?

A

Dejstvo prebijanja se ogleda u trenutnom i definitivnom prestanku oba potraživanja. Prestankom potraživanja prestaju i akcesorna prava koja su postojala uz potraživanja (zaloga, ugovorna kazna i sl.). Prebijanje djeluje retroaktivno (ex tunc). To znači da prebijanje proizvodi dejstvo od momenta kad su se dva potraživanja pojavila jedan prema drugom. Od tog se momenta računa da su potraživanja prebijena (u cijelosti ili djelomično).