Stečajno pravo Flashcards

1
Q

Ciljevi predstečajnog postupka?

A

Predstečajni postupak provodi se radi uređivanja pravnog položaja dužnika i njegovog odnosa prema povjeriocima, a u cilju nastavka obavljanja njegove djelatnosti. Odnosno, ciljevi predstečajnog postupak su
a) utvrđivanje pravnog položaja dužnika i njegovog odnosa prema povjeriocima sa
b) ciljem nastavka obavljanja njegove djelatnosti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Šta je to stečajni postupak i koji su ciljevi stečajnog postupka?

A

Stečajni postupak je posebna vrsta građanskog sudskog postupka koji sud provodi radi utvrđivanja da li su ispunjeni zakonom propisani uslovi za otvaranje stečajnog postupka, nad određenim subjektima, i prikupljanje i unovčavanje cjelokupne imovine stečajnog dužnika kako bi se obezbdijelo grupno i srazmjerno namirenje svih njegovih povjerioca. Stečajni postupak provodi se radi grupnog i srazmjernog namirenja povjerilaca stečajnog dužnika, unovčenjem njegove imovine i podjelom prikupljenih sredstava povjeriocima.
Tokom stečajnog postupka može se provesti reorganizacija stečajnog dužnika prema odredbama ovog zakona.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Koji su to razlozi za otvaranje predstečajnog postupka?

A

Predstečajni postupak može se otvoriti ako sud utvrdi postojanje prijeteće platežne nesposobnosti. Prijeteća platežna nesposobnost postoji ako dužnik prema planu dospijeća novčanih obaveza neće biti u stanju da izmiri preuzete obaveze plaćanja po dospijeću u narednih 12 mjeseci i ako dužnik kasni sa izmirenjem preuzetih novčanih obaveza do 60 dana.
Odnosno razlozi za otvaranje predstečajnog postupka su prijeteća platežna nesposobnost - ako dužnik prema dospijeću neće biti u stanju izmiriti preuzete obaveze plaćanja u narednih 12 mjeseci i ako dužnik kasni s izmirenjem preuzetih novčanih obaveza do 60 dana.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ko moze biti stečajni i predstecajni dužnik, odnosno nad kojim se licima može provesti stečajni postupak?

A

Stečajni postupak se može provesti nad imovinom imovinom pravnog lica i imovinom dužnika pojedinca (komplentar i udjeličar u društvu solidarne odgovornosti), nad javnim preduzecima (ne moze nad općinama, zavodima, ustanovama, fondovima, kantonima koje se pretežno financiraju iz budžeta - trezor), ako je subjekt iz namjenske industrije treba saglasnost ministarstva - vlade, ako uskrate odgovaraju za obaveze stečajnog dužnika.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Razlozi otvaranja stečajnog postupka?

A

Stečajni postupak može se otvoriti ako sud utvrdi postojanje stečajnog razloga.
Razlozi za otvaranja stečajnog postupka su:
a) platežna nesposobnost stečajnog dužnika
b) prijeteća platežna nesposobnost,
c) nepostupanje po usvojenom planu reorganizacije i
d) ako je plan reorganizacije izdejstvovan prevarom ili na nezakonit način.
Stečajni dužnik je platežno nesposoban ukoliko nije u stanju da izvršava svoje dospjele i potraživane obaveze plaćanja. Okolnost da je stečajni dužnik podmirio ili da može podmiriti u cijelosti ili djelomično potraživanja nekih povjerilaca samo po sebi ne znači da je platežno sposoban.
Stečajni dužnik je platežno nesposoban, ako:
a) 60 dana neprekidno ne izmiruje svoje dospjele novčane obaveze ili
b) je račun stečajnog dužnika blokiran 60 dana neprekidno.
Stečajni postupak se može otvoriti i zbog prijeteće platežne nesposobnosti koja će nastupiti u narednih 12 mjeseci. Zbog prijeteće platežne nesposobnosti samo stečajni dužnik može podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka.
Razlog za otvaranje stečajnog postupka je i nepostupanje po usvojenom planu reorganizacije i ako je plan reorganizacije izdejstvovan prevarom ili na nezakonit način.
Nepostupanje po usvojenom planu reorganizacije postoji kada stečajni dužnik ne postupa po planu reorganizacije ili postupa suprotno planu reorganizacije na način kojim se bitno ugrožava provođenje plana reorganizacije.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Koja su to načela stečajnog postupka?

A

Načela stečajnog postupka se odnose na kako slijedi:
1. načelo sudskog provođenja postupka - pokreće se prijedlogom ovlaštenog predlagača kod nadležnog suda
2. načelo utvrđivanja činjenica - sud utvrđuje činjenice koje su od važnosti za postupak
3. načelo jednakog tretmana i ravnopravnosti - svim povjeriocima se treba obezbijediti jednak tretman i ravnopravan položaj u istom isplatnom redu
4. načelo zaštite povjeriloca - da predstečajni i stečajni postupak omogućavaju najpovoljnije namirenje povjerioca u skladu s ovim zakonom
5. načelo ekonomičnosti - ekonomično vođenje - što brže i manje troškova
6. načelo imperativnosti i prekluzivnosti - to znači da se provodi prema odredbama Zakona o stečaju i da su rokovi propisani ovim zakonom prekluzivni
6. načelo javnosti - oba postupka su javna i ima se pravo uvida od strane učesnika
7. načelo hitnosti - znači da je postupak hitan, da es parnični i drugi sudski postupci moraju smatrati hitnima i rješavati prioritetno. Nadalje, u ovom se postupku ne može tražiti povrat u pređašnje stanje, podnositi prijedlog za ponavljanje postupka, niti odluka o mirovanju postupka.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Objasnite glavne procesne odredbe u stečajnom postupku?

A

Glavne procesne odredbe uključuju
1. stvarnu i mjesnu nadležnost suda,
2. primjenu zakona o parničnom postupku,
3. rokove za okončanje postupka,
4. rokove za okončanje sudskih i upravnih postupaka,
5. odluke u stečajnom i predstečajnom postupku,
6. izvođenje dokaza,
7. obaveza učestvovanja i prisilne mjere,
8. žalbu na rješenje, reviziju,
9. dostavljanje i javnom oglašavanje i
10. troškove postupka.

Stvarna i mjesna nadležnost znači da stečajni postupak vodi stvarno i mjesno nadležni sud na čijem se području nalazi sjedište pravnog lica ili dužnika pojedinca (to je sud koji ima privredno odjeljenje. Nadalje, ako nisu u suprotnosti s Zakonom o stečaju primjenjuju se primjenjive odredbe Zakona o parničnom postupku. Rok za okončanje - godina kod manje složenih postupaka, dvije godine više složeni postupci - stečajni sudija može produljiti još jednu godinu, svi postupci se smatraju hitnima, upravni postupci se trebaju završiti u roku od 30 dana, 60 ako je složeni postupak. Izvođenje dokaza znači da stečajni sudija može tražiti izvođenje dokaza na ročištu, obaveza prisustva znači da svi zakonski zastupnici i svjedoci i druga lica moraju davati potpune i istine informacije, mogu biti prisilno dovedeni i kažnjeni. Odluke i zaključci, žalba na rješenje, revizija, i dostavljanje i javno oglašavanje se posebno objašnjavanju.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Odluke u stečajnom i predstečajnom postupku?

A

U predstečajnom i stečajnom postupku donose se rješenja i zaključci.
U predstečajnom i stečajnom postupku odlučuje se rješenjem. Znači odluke se donose rješenjem.

Zaključkom se izdaje nalog službenom licu, organu koji provodi predstečajni i stečajni postupak ili trećem licu za izvršenje pojedinih radnji, odlučuje o upravljanju u predstečajnom i stečajnim postupkom i drugim pitanjima kada je to određeno ovim zakonom. Protiv zaključka nije dozvoljena žalba ili prigovor. Ako zaključak sadrži očiglednu tehničku ili slovnu grešku, stečajni sudija će na zahtjev stečajnog upravnika, povjerioca ili drugog zainteresiranog lica, ispraviti grešku. Protiv rješenja je dozvoljena žalba.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Žalba na rješenje suda?

A

Protiv rješenja suda dopuštena je žalba. Rok za podnošenje žalbe je osam dana i teče od dana objavljivanja rješenja ili od dana dostavljanja rješenja, ako odluka nije objavljena. Rok za dostavljanje odgovora na žalbu je osam dana od dana dostavljanja žalbe na odgovor.
Stečajni sudija može, ako utvrdi da je žalba osnovana i sam udovoljiti žalbi. Ukoliko stečajni sudija ne udovolji žalbi, dužan je da bez odgađanja, a najkasnije u roku od osam dana od dana prijema odgovora na žalbu, odnosno isteka roka za odgovor, žalbu dostavi na odlučivanje drugostepenom sudu.
Za odlučivanje o žalbi tada nadležno je vijeće sačinjeno od troje sudija drugostepenog suda. Vijeće je dužno da odluči o žalbi u roku od 15 dana od dana njenog prijema. Žalba ne odgađa izvršenje rješenja, ako ovim zakonom nije drugačije propisano.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Objasnite reviziju kao opću procesnu odredbu u postupku stečaja?

A

Protiv odluka drugostepenog suda može se izjaviti revizija samo na rješenje kojim se preispituje odluka prvostepenog suda o otvaranju stečajnog postupka i odluka prvostepenog suda o zaključenju stečajnog postupka kada je na to rješenje dopuštena žalba.
Prvostepeni sud dužan je da bez odgađanja, a najkasnije u roku od tri dana od prijema revizije, reviziju sa spisom dostavi Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Vrhovni sud Federacije), na odlučivanje.
Vrhovni sud Federacije dužan je da odluku o reviziji donese u roku od 15 dana, od dana njenog prijema.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Dostava i javno oglašavanje?

A

Stečajni sud vrši dostavu pismenih obavještenja po službenoj dužnosti. Dostava se vrši javnim oglašavanjem na oglasnoj ploči suda i web stranici suda – elektronskoj tabli suda, uključujući i slučajeve u kojima ovaj zakon predviđa posebnu dostavu. Dostava se smatra izvršenom istekom pet sljedećih radnih dana od dana oglašavanja na oglasnoj ploči suda i web stranici – elektronskoj tabli suda.
Ako je zakonom izričito predviđeno oglašavanja u “Službenim novinama Federacije BiH”, dostava se smatra izvršenom istekom pet dana od dana oglašavanja u “Službenim novinama Federacije BiH”. Sva pismena obavještenja koja se stečajnom dužniku dostavljaju putem pošte, stečajni dužnik je dužan objaviti na svojoj web stranici, ukoliko je ona otvorena.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Koji su to organi predstečajnog postupka?

A

Organi predstečajnog postupka su sud i povjerenik. Povjerenik je operativni organ u predstečajnom postupku, kojeg imenuje stečajni sudija, a imenuje se iz reda stečajnih upravitelja.

Additional: Sud u predstečajnom postupku donosi odluku o otvaranju predstečajnog postupka, imenuje i razrješava povjerenika i nadzire njegov rad, prati izvršenje obaveza FIA, odlučuje o utvrđenim i osporenim potraživanjima, i drugim pitanjima.
Povjerenik u predstečajnom postupku treba da ispita stanje imovine i obaveza, sačini popis potraživanja povjerilaca, sačini popis radnika, dostavi sudu dokumentaciju, izjasni se o potraživanjima, nadgleda poslovanje dužnika, pregleda uslove za namirenje, daje mišljenje o zaključenju i provedivosti postupka, podnese prijavu sudu ako dužnik ne poštuje zakon i obavlja druge postupke. Predstečajni postupak treba da traje 150 dana od dana njegovog otvaranja, i još 90 dana ako postoje opravdani razlozi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka?

A

Predstečajni postupak pokreće se na prijedlog dužnika ili na prijedlog povjerioca, ako je dužnik saglasan s tim prijedlogom, pred nadležnim sudom koji provodi postupak.
Ako prijedlog za pokretanje predstečajnog postupka podnese povjerilac, dužan je da uz prijedlog dostavi i saglasnost dužnika.
Prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka sadrži:
a) firma, odnosno naziv, sjedište, matični broj i jedinstveni identifikacioni broj dužnika, broj glavnog računa i naziv poslovne banke kod koje je otvoren,
b) popis priloga koji se dostavljaju uz prijedlog.
Prijedlog za pokretanje predstečajnog postupka dostavlja se na obrascu čiji izgled i sadržaj propisuje federalni ministar pravde Predlagač je dužan da prijedlog sa ispravama koje služe kao dokaz (aktuelni izvadak iz sudskog registra, potvrda o statusu transakcijskih računa izdano od strane CB, izvještajnima, opisima pregovora s povjeriocima, pregledom broja zaposlenih i planom restrukturiranja) za pokretanje predstečajnog postupka obavezno dostavi i FIA-i.

Dodatno (nije pitanje): Sud razmatra valjanost prijedloga za otvaranje predstečajnog postupka u roku od 8 dana nakon podnošenja. Ako prijedlog nije potpun vraća se na uređenje, opet rok 8 dana. Ako se ne dopuni prijedlog isti se odbacuje. Prijedlog se može povući do dana objavljivanja rješenja o postizanju sporazuma o predstečajnom postupku. Ako predlagač povuče prijedlog on snosi troškove. Predlagač je dužan da uplati predujam, ako ne uplati u roku od 15 dana odbacuje se prijedlog ko nedopušten. Kada se navodi da se traži izvještaj o financijskom stanju i poslovanju dužnika misli se na izvještaj koji sadrži financijske izvještaje, popis potraživanja radnika, popis obaveza prema povjeriocima, popis potraživanja dužnika, popis pasivnih i aktivnih sudskih sporova, popis razlučnih i izlučnih povjerioca, i popis obaveza koje se stavljaju u odnos u ukupne obaveze. Plan restrukturiranja sadrži zbog čega je došlo do prijeteće platežne nesposobnosti, koliko je nedostajalo likvidnih sredstava, kako će restrukturiranje utjecati na ovaj iznos, koje su mjere, planove poslovanja, analize potraživanja, ponudu povjeriocima, rokove i troškove. Sud će odbaciti prijedlog za pokretanje predstečajnog postupka ako se vodi drugi postupak po ranijem prijedlogu, ako nije istekao rok od dvije godine za ispunjenje obaveza po ranijem prijedlogu, ako prijedlog nije podnesen od strane ovlaštenog predlagača, i ako Agencija za bankarstvo ne izda prethodnu saglasnost da se potraživanja pretvore u kapital.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Rješenje o otvaranju predstečajnog postupka?

A

Sud će donijeti rješenje o otvaranju predstečajnog postupka i imenovati povjerenika, u roku od osam dana nakon što utvrdi da je prijedlog dopušten, osnovan i da je uplaćen određeni predujam za troškove predstečajnog postupka.

Rješenje o otvaranju predstečajnog postupka sadrži:
a) firmu, odnosno naziv, identifikacioni broj dužnika, sjedište i poslovnu adresu, odnosno ime i prezime dužnika, sjedište i poslovnu adresu i adresu prebivališta dužnika
b) ime, prezime i adresu povjerenika,
c) poziv povjeriocima da u roku od 15 dana od dana objave toga rješenja, sudu prijave svoje potraživanje, d) poziv razlučnim povjeriocima da uz prijavu potraživanja dostave podatke o svojim pravima, pravnom osnovu razlučnog prava i dijelu imovine dužnika na koji se odnosi njihovo razlučno pravo,
e) poziv izlučnim povjeriocima da dostave podat o svojim pravima, pravnoj osnovi izlučnog prava i dijelu imovine dužnika na koji se odnosi njihovo izlučno pravo,
f) poziv razlučnim i izlučnim povjeriocima da uz prijavu svoga potraživanja dostave pismenu izjavu o odgađanju namirenja iz predmeta na koji se odnosi njihovo razlučno pravo, odnosno izdvajanje predmeta na koje se odnosi njihovo izlučno pravo, radi provođenja plana finansijskog i operativnog restrukturiranja, sa poukom da ukoliko ne dostave izjavu o odgađanju, smatra se da povjerilac nije pristao na odgađanje namirenja,
g) poziv dužniku da povjeriocima i povjereniku omogući uvid u isprave iz kojih proizlaze potraživanja navedena u popisu imovine i obaveza,
h) poziv dužnikovim dužnicima da svoje dospjele obaveze bez odgode ispunjavaju dužniku,
i) poziv na ročište radi ispitivanja potraživanja, j) nalog dužniku da u roku od osam dana od dana objave rješenja obavijesti svoje povjerioce evidentirane u poslovnim knjigama o otvaranju predstečajnog postupka.
Rješenjem o otvaranju predstečajnog postupka sud će odrediti da se otvaranje predstečajnog postupka upiše u registar u kojem je dužnik upisan u javne knjige, upisnike i registre u kojima je dužnik upisan kao nosilac nekoga prava.
Rješenje o otvaranju predstečajnog postupka sud će dostaviti FIA-i, koja je obavezna da rješenje objavi na svojoj web stranici.

Rješenje o otvaranju predstečajnog postupka sud objavljuje na oglasnoj tabli suda, web stranici suda- elektronskoj tabli suda, istog dana kada je ono doneseno i u “Službenim novinama Federacije BiH”, te dostavlja poslovnoj banci kod koje dužnik ima otvoren glavni račun.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Prijava potraživanja u predstečajnom postupku?

A

Prijava potraživanja sadrži:
a) poslovno ime, sjedište, matični broj i jedinstveni identifikacioni broj povjerioca, odnosno ime i prezime i adresu prebivališta povjerioca,
b) poslovno ime, sjedište, matični broj i jedinstveni identifikacioni broj dužnika,
c) iznos dospjelih i nedospjelih potraživanja i pravni osnov potraživanja, kao i naznaku o postojanju izvršne isprave, dokaz o postojanju potraživanja.

Uz prijavu potraživanja povjerilac se može izjasniti o predstečajnom planu dostavom ispunjenog obrasca za glasanje. Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine će prijaviti potraživanja po osnovu poreza, razreza, doprinosa za obavezna osiguranja koja se prema zakonu obavezno izdvajaju iz prihoda, odnosno plaća, kao i druga potraživanja koje je ovlaštena naplaćivati na osnovu posebnog propisa, čime stiče svojstvo povjerioca u ovom postupku.
Prijavu potraživanja podnesenu nakon isteka roka za prijavljivanje sud odbacuje rješenjem. Ministar pravilnikom propisuje obrazac za prijavu potraživanja iz stava (1) ovog člana.
Ako povjerilac nije podnio prijavu potraživanja, a potraživanje je navedeno u prijedlogu za otvaranje predstečajnog postupka, smatra se prijavljenim

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Obustava predstečajnog postupka?

A

Sud obustavlja predstečajni postupak:
a) ako utvrdi da više ne postoji razlog za otvaranje predstečajnog postupka;
b) ako je vrijednost utvrđenih potraživanja veća za 20% od vrijednosti obaveza prema povjeriocima koje je dužnik naveo u prijedlogu
c) ako vrijednost osporenih potraživanja prelazi 30% vrijednosti prijavljenih potraživanja
d) ako dužnik u toku predstečajnog postupka postupa suprotno odredbama člana 52. ovog zakona (koji govori o tome da nakon podnošenja prijedloga dužnim može obavljati samo nužne radnje),
e) ako dužnik u toku predstečajnog postupka više od 45 dana kasni s isplatom plaće koja radniku pripada prema ugovoru o radu, pravilniku o radu i kolektivnom ugovoru, kojim se uređuju obaveze poslodavca prema radniku dospjelim nakon otvaranja predstečajnog postupka ili ako u tom roku ne uplati doprinose i poreze na plaću, računajući od dana kada je radniku bio dužan isplatiti plaću,
f) ako dužnik ispuni sve obaveze prema povjeriocima do ročišta za glasanje,
g) ako se istekom roka od pet mjeseci (odnosno 150 dana) od dana otvaranja predstečajnog postupka ne potvrdi predstečajni sporazum, odnosno ako taj postupak ne bude proveden, niti u produženom roku od još 90 dana nakon što je sud na prijedlog dužnika ili povjerenika procijenio da je produženje roka korisno za okončanje predstečajnog postupka, u drugim slučajevima propisanim ovim zakonom. Rješenje o obustavi predstečajnog postupka sud dostavlja predlagaču i FIA-i, te objavljuje na oglasnoj tabli suda, web stranici suda - elektronskoj tabli suda i u “Službenim novinama Federacije BiH”. (FIA je dužna da rješenje o obustavi postupka objavi na svojoj web stranici.
U slučaju kada sud obustavlja postupak, odnosno ako su ispunjeni uslovi za direktno otvaranje stečajnog postupka, odnosno ako je otvoren predstečajni postupak koji je završen bez uspjeha, rješenje o otvaranju stečajnog postupka bez provođenja prethodnog postupka sud donosi istovremeno sa rješenjem o obustavi predstečajnog postupka, osim ako se predstečajni postupak obustavlja zato što je dužnik ispunio svoje obaveze prema povjeriocima.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Ispitno ročište odnosno ročište radi ispitivanja potraživanja?

A

Na ročištu radi ispitivanja potraživanja sud ispituje prijavljena potraživanja. Na ročištu radi ispitivanja potraživanja učestvuje povjerenik, dužnik i povjerioci koji su prijavili potraživanja. Ročište radi ispitivanja potraživanja održat će se i ako nisu prisutni povjerioci koji su prijavili potraživanja. Dužnik i povjerenik dužni su se očitovati o prijavljenim potraživanjima povjerioca. Povjerilac može osporiti prijavljeno potraživanje drugog povjerioca. Odredbe ovog zakona koje se odnose na potraživanja izlučnih i razlučnih povjerilaca na odgovarajući način primjenjuju se i u predstečajnom postupku. Potraživanja prijavljena u propisanom roku smatraju se utvrđenim, ako ih nije osporio dužnik, povjerenik ili povjerilac.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Utvrđena potraživanja i osporena potraživanja?

A

Potraživanja prijavljena u propisanom roku smatraju se utvrđenim ako ih nije osporio dužnik, povjerenik ili povjerilac.

Ako je dužnik osporio potraživanje, sud će povjerioca osporenog potraživanja uputiti na parnicu protiv dužnika radi utvrđivanja osporenog potraživanja. Ako je povjerenik osporio potraživanje koje je priznao dužnik, sud će povjerioca osporenog potraživanja uputiti na parnicu protiv dužnika radi utvrđivanja osporenog potraživanja. Povjerenik u takvom postupku nastupa u ime i za račun te na trošak dužnika. Ako je povjerilac osporio potraživanje koje su priznali dužnik i povjerenik, sud će osporavatelja uputiti na parnicu radi utvrđivanja osporenog potraživanja. Osporavatelj u takvom postupku nastupa u ime i za račun dužnika. Ako je povjerilac kojem su potraživanja osporili i povjerinik i dužnik uspio u parnici, ima pravo na dosuđene troškove postupka od protivne stranke i dužnika, a ako ne uspije u parnici, dužan je protivnoj stranci naknaditi troškove. Postupak radi utvrđivanja osporenih potraživanja u predstečajnom postupku provodi se odgovarajućom primjenom pravila o postupku radi utvrđivanja osporenih potraživanja u stečajnom postupku.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Tabela ispitanih potraživanja i izmjena plana
restrukturiranja?

A

Na ročištu radi ispitivanja potraživanja sud sastavlja tabelu ispitanih potraživanja. U tabelu ispitanih potraživanja za svako pojedino potraživanje unosi se:
a) iznos prijavljenog potraživanja,
b) u kojem iznosu je utvrđeno, odnosno osporeno, uz obaveznu naznaku razloga osporavanja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Izmjena plana restrukturiranja?

A

Dužnik je dužan da najkasnije u roku od osam dana od utvrđivanja tabele ispitanih potraživanja dostavi plan finansijskog i operativnog restrukturiranja, koji obuhvata sva utvrđena i osporena potraživanja prema tabeli ispitanih potraživanja, ako ona nisu obuhvaćena ranije dostavljenim planom finansijskog i operativnog restrukturiranja. Plan restrukturiranja sud će objaviti na web stranici- elektronskoj tabli suda u roku od tri dana od dana prijema. Sud će u roku od tri dana od dana kada je dužnik dostavio plan finansijskog i operativnog restrukturiranja zakazati ročište na kojem će se raspravljati i glasati o planu finansijskog i operativnog restrukturiranja. Ne može se pristupiti glasanju za plan finansijskog i operativnog restrukturiranja koji ne obuhvata sva utvrđena i osporena potraživanja i koji nije u skladu s propisima. Ako dužnik ne dostavi plan restrukturiranja u roku od 8 dana od utvrđivanja tabele ispitanih potraživanja sud će obustaviti postupak.

Povjerioci u predstečajnom postupku se razvrstavaju prema rezultatima financijskog i operativnog plana restrukturiranja i pravu glasa na kako slijedi:
a) povjerioci kojima potraživanja umanjuju u skladu s izjavom o umanjenju potraživanja
b) povjerioci kojima se utvrđena potraživanja umanjuju u skladu sa zakonom (d0 10%)
c) povjerioci kojima su potraživanja osporena
d) povjerioci na čija potraživanja predstečajni postupak ne utiče.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Ročište za glasanje u predstečajnom postupku?

A

Sud zakazuje ročište na kojem se raspravlja i glasa o planu finansijskog i operativnog restrukturiranja. Ročište će se održati u roku od 30 dana od dana zakazivanja. Poziv za raspravu, glasanje i plan finansijskog i operativnog restrukturiranja objavljuju se na oglasnoj ploči suda, web stranici suda - elektronskoj tabli suda, u “Službenim novinama Federacije BiH” i na internet stranici FIA-a. Na ročištu prijedlog plana finansijskog i operativnog restrukturiranja obrazlaže ovlašteni predstavnik dužnika, a nakon toga se izjašnjava povjerenik. Pravo učešća na raspravi imaju dužnik, povjerenik i povjerioci. Odluku o prihvatanju plana finansijskog i operativnog restrukturiranja donose povjerioci.
Povjerioci glasaju pismenim putem na obrascu za glasanje. Obrazac za glasanje mora biti dostavljen sudu najkasnije do početka ročišta za glasanje, potpisan i ovjeren od ovlaštenog lica. Ako je povjerilac pravno lice, uz obrazac mora biti priložen dokaz da ga je potpisalo ovlašteno lice (izvod iz sudskog ili odgovarajućeg registra). Ako povjerioci do početka ročišta za raspravljanje i glasanje ne dostave obrazac za glasanje ili dostave obrazac iz kojeg se ne može nedvosmisleno utvrditi kako su glasali, smatra se da su glasali protiv plana finansijskog i operativnog restrukturiranja. (Povjeriocima prisutnim na ročištu, a koji nisu glasali do početka ročišta za glasanje, omogućava se pismeno glasanje na ročištu, a ako to ne učine, smatra se da su glasali protiv plana. Sud sačinjava popis prisutnih povjerilaca i prava glasa koja im pripadaju. Sud o obavljenom glasanju sačinjava poseban zapisnik, koji potpisuju dužnik, povjerenik i povjerioci. Obrazac iz propisuje ministar pravilnikom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

Poravnanje u predstečajnom postupku?

A

Dužnik i natpolovična većina povjerilaca prisutnih na ročištu za glasanje mogu zatražiti od suda da odgodi zakazano ročište na period koji ne može biti duži od 15 dana. Ročište za glasanje može se odgoditi najviše jedanput. Ako se na ročištu za glasanje neko od povjerilaca izjasni da nije saglasan sa predloženim planom finansijskog i operativnog restrukturiranja, dužnik može zatražiti od suda da odgodi zakazano ročište na rok od 15 dana radi izrade novog finansijskog i operativnog plana restrukturiranja. Dužnik je dužan da dostavi sudu plan i povjeriocima koji imaju pravo glasa u roku od osam dana od dana odgođenog ročišta. Ako dužnik ne dostavi novi plan finansijskog i operativnog restrukturiranja sudu u roku od 15 dana sud rješenjem obustavlja postupak. Plan finansijskog i operativnog restrukturiranja koji je dostavljen u roku od 15 dana sud u roku od tri dana od dana dostavljanja objavljuje na oglasnoj tabli suda, web stranici suda - elektronskoj tabli suda, u “Službenim novinama Federacije BiH” i na internet stranici FIA-a. (7) Sud rješenjem prihvata plan finansijskog i operativnog restrukturiranja i potvrđuje poravnanje u predstečajnom postupku ako je za plan glasalo najmanje 25% povjerilaca i ako je zbir iznosa potraživanja povjerilaca koji su glasali za plan finansijskog operativnog restrukturiranja veći od zbira iznosa povjerilaca koji su glasali protiv plana finansijskog i operativnog restrukturiranja, osim:
a) ako neko od povjerilaca učini vjerovatnim da se planom finansijskog i operativnog restrukturiranja stavlja u lošiji položaj od onoga u kojem bi bio da plana nema,
b) ako iz plana finansijskog i operativnog restrukturiranja proizlazi da nije vjerovatno da će njegovo provođenje učiniti dužnika sposobnim za plaćanje do kraja tekuće i naredne dvije godine, c) ako planom finansijskog i operativnog restrukturiranja nije određeno namirenje iznosa koje bi dobili povjerioci da njihova potraživanja nisu osporena. Ako nisu ispunjeni uslovi rješenjem uskraćuje potvrdu o poravnanju i obustavlja predstečajni postupak . Rješenje kojim se prihvata plan finansijskog i operativnog restrukturiranja i potvrđuje poravnanje u predstečajnom postupku ili obustavlja predstečajni postupak objavit će se na oglasnoj tabli suda, web stranici suda - elektronskoj tabli suda, u “Službenim novinama Federacije BiH” i na internet stranici FIA-e i dostavlja se strankama. Pravosnažno rješenje kojim se potvrđuje poravnanje u predstečajnom postupku Sud dostavlja FIA-i, sudu i nadležnim organima radi upisa u javne registre. Ukoliko je dužnik organiziran kao akcionarsko društvo, rješenenje dostavlja se berzi koja trguje akcijama tog društva, u pisanoj ili elektronskoj formi, najkasnije narednog dana od dana donošenja. Smanjenje obaveze glavnog dužnika u predstečajnom postupku ne povlači za sobom i odgovarajuće smanjenje jamčeve obaveze, te jamac odgovara povjeriocu za cijeli iznos svoje obaveze. Dužnik kojem su na osnovu pravosnažnog poravnanja u predstečajnom postupku otpisane obaveze, otpisane obaveze čine druge (posebne) rezerve društva i služe za pokriće gubitka iz poslovanja. Povjerilac koji, u skladu sa pravosnažnim poravnanjem u predstečajnom postupku, otpiše potraživanje dužniku, ne plaća porez na iznos otpisanog potraživanja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

Vrijeme nastupanja pravnih posljedica u predstečajnom postupku?

A

Pravne posljedice otvaranja predstečajnog postupka nastupaju u momentu objavljivanja rješenja o otvaranju predstečajnog postupka na oglasnoj tabli suda.
Pravne posljedice otvaranja predstečajnog postupka nastupaju za sva potraživanja povjerilaca prema dužniku koja su nastala do momenta otvaranja postupka. Predstečajni postupak utiče na prava odvojenog namirenja izlučnih i razlučnih povjerilaca i potraživanja radnika svrstanih u viši isplatni red Odredbe zakona koje se odnose na efekte potvrđenog stečajnog plana i nadzor nad njegovim ispunjenjem primjenjuju se na odgovarajući način na potvrđeno poravnanje u predstečajnom postupku.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
24
Q

Poslovanje dužnika tokom predstečajnog postupka?

A

Nakon podnošenja prijedloga za otvaranje predstečajnog postupka do donošenja rješenja o potvrdi predstečajnog poravnanja, odnosno rješenja o neprihvatanju plana finansijskog i operativnog restrukturiranja, dužnik može obavljati samo plaćanja koja su nužna za redovno poslovanje.

U ovom periodu dužnik ne može otuđivati, niti opterećivati svoju imovinu. Radnici dužnika za ovaj period imaju pravo na plaću koja ne može biti manja od najniže plaće u Federaciji utvrđene kolektivnim ugovorom.
Za sve pravne poslove koje dužnik obavlja dužnik ima obavezu da pribavi prethodnu pismenu saglasnost povjerenika ili suda ako je povjerenik odlukom suda razriješen dužnosti. Saglasnost se u najkraćem roku, a najduže u roku od tri dana od dana podnošenja zahtjeva za pismenu saglasnost. Pravni poslovi zaključeni suprotno ovom su ništavni.
Mjenice, čekovi i drugi nalozi za plaćanje izdati prije otvaranja predstačajnog postupka ne naplaćuju se na teret računa dužnika tokom trajanja postupka. Dopušteno je podnošenje mjenica na kojoj je utvrđen datum (dan) podnošenja i izdata potvrda da mjenica nije naplaćena jer je nad dužnikom otvoren predstečajni postupak.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
25
Q

Sudski i drugi postupci u predstečajnom postupku?

A

Parnični, izvršni i upravni postupci pokrenuti protiv dužnika prije otvaranja predstečajnog postupka prekidaju se danom otvaranja predstečajnog postupka. Predstečajni postupak ne utiče na privremene mjere osiguranja donesene u krivičnom postupku. Tokom trajanja predstečajnog postupka ne mogu se pokretati parnični, izvršni i upravni postupci, niti teku rokovi u kojima se može podnijeti tužba ili drugi zahtjev. Prekinuti parnični postupci koji se odnose na osporena potraživanja mogu se nastaviti nakon ispitnog ročišta. Rok za podnošenje prijedloga za nastavak prekinutog parničnog postupka je 15 dana od dana održanog ispitnog ročišta na kojem je potraživanje ispitivano. Ukoliko tužilac u navedenom roku ne podnese prijedlog za nastavak postupka smatrat će se da je povukao tužbu. Ako je neki od povjerilaca osporio potraživanje koje je priznao dužnik, takav povjerilac nastupa u ime i za račun dužnika. Na postupak za utvrđivanje osporenih potraživanja shodno se primjenjuju pravila postupka za utvrđivanje potraživanja u stečajnom postupku.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
26
Q

Zastara u predstečajnom postupku?

A

Prijavom potraživanja u predstečajnom postupku rok za zastaru se prekida od dana podnošenja prijave do dana isteka roka za isplatu koji je određen poravnanjem. Ako se ne prihvati plan financijskog i operativnog restrukturirana rok za zastaru se prekida do dana pravosnažnosti rješenja o obustavi predstečajnog postupka.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
27
Q

Postupak banaka po osnovu plaćanja u predstečajnom postupku?

A

Danom dostave rješenja o otvaranju predstečajnog postupka poslovnoj banci kod kojih dužnik ima otvoren glavni račun, kao i druge banke kod kojih dužnik ima otvoren račun, prestaju izvršavati dospjele obaveze dužnika. Poslovne banke mogu vršiti samo plaćanja koja se odnose na poslovanje dužnika tokom predstečajnom postupka.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
28
Q

Umanjenje utvrđenih potraživanja i pravo na kamate u predstečajnom postupku?

A

Pod utvrđenim potraživanjem, u smislu ovog zakona, podrazumijevaju se glavni dug i kamate koje dospijevaju na dan otvaranja predstečajnog postupka, a ako je potraživanje sadržano u izvršnoj ispravi pod utvrđenim potraživanjem podrazumijeva se cjelokupni iznos naveden u toj ispravi.
Ako je poravnanjem u predstečajnom postupku određeno da se potraživanja isplate u smanjenom iznosu, procenat koji se isplaćuje prema poravnanju u predstečajnom postupku obračunava se na cijeli iznos utvrđenog potraživanja.
Od dana otvaranja predstečajnog postupka do njegovog okončanja, kamate ne teku, osim na potraživanja povjerilaca na koje ne utiče predstečajni postupak.
Ovo se ne primjenjuje ako predstečajni postupak bude obustavljen, osim ako je postupak obustavljen jer je dužnik ispunio sve obaveze prema povjeriocima. Ako se poravnanje u predstečajnom postupku potpuno ne izvrši, povjerioci koji su namireni nisu dužni da vrate ono što su primili. Potraživanja povjerilaca na kamate smatraju se potpuno namirenim ako su namireni iznosi utvrđeni poravnanjem u predstečajnom postupku. Povjerioci koji su djelomično namireni u predstečajnom postupku prijavljuju potraživanja u stečajnom postupku umanjena za iznos koji su namirili u predstečajnom postupku. Povjerioci koji ni djelomično nisu namireni u smislu poravnanja u predstečajnom postupku prijavljuju potraživanja u stečajnom postupku u iznosu zaključenog poravnanja u predstečajnom postupku.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
29
Q

Pretvaranje potraživanja u osnovni kapital?

A

Ako je planom finansijskog i operativnog restrukturiranja ili izmijenjenim planom finansijskog i operativnog restrukturiranja predloženo pretvaranje potraživanja kreditne institucije u osnovni kapital dužnika, kojim bi kreditna institucija prešla ograničenje ulaganja u kapital nefinansijskih institucija, prije zakazivanja ročišta za glasanje, kreditna institucija dužna je da zatraži prethodnu saglasnost Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine.
Uz obrazloženi zahtjev za izdavanje prethodne saglasnosti kreditna institucija dužna je da priloži plan finansijskog i operativnog restrukturiranja. O izdavanju prethodne saglas Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine, dužna je da odluči u roku od deset dana od dana prijema zahtjeva. Prethodna saglasnost ne obavezuje kreditnu instituciju na ročištu za glasanje. Ako Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine odbije da izda prethodnu saglasnost, dužnik je dužan da bez odgađanja o tome obavijesti sud, koji će postupiti na način da će odbaciti prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
30
Q

Pokretanje stečajnog postupka?

A

Stečajni postupak se pokreće pisanim prijedlogom. Za podnošenje prijedloga za otvaranje stečajnog postupka ovlašteni su stečajni dužnik i svaki povjerilac koji ima pravni interes za provođenje stečajnog postupka. Povjerilac je dužan da u prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka, prilaganjem odgovarajuće dokumentacije, učiniti vjerovatnim svoje potraživanje i platežnu nesposobnost stečajnog dužnika. Smatrat će se da je povjerilac učinio vjerovatnim postojanje svoga potraživanja ako njegovo postojanje zasniva na izvršnoj ispravi ili na nepravomoćnoj sudskoj ili upravnoj odluci. Stečajni dužnik je dužan da uz prijedlog za otvaranje stečajnog postupka dostavi svoje registarske podatke, kao i izvještaj o finansijskom stanju i poslovanju, koji sadrži:
a) finansijske izvještaje u skladu sa računovodstvenim propisima koji nisu stariji od 90 dana od dana podnošenja prijedloga za otvaranje stečajnog postupka sa uporednim podacima u finansijskim izvještajima iskazanim u posljednjem godišnjem finansijskom izvještaju,
b) potvrdu banke o statusu računa dužnika,
c) drugu dokumentaciju iz koje proizlazi da je prijedlog za otvaranje stečajnog postupka dopušten i da postoji stečajni razlog da se iz imovine dužnika mogu namiriti troškovi stečajnog postupka. Ukoliko je stečajni dužnik pravno lice, organ ovlašten za zastupanje dužan je da u slučaju nastupanja platežne nesposobnosti bez odgađanja podnese prijedlog za otvaranje stečajnog postupka. Prijedlog za otvaranje stečajnog postupka mora se podnijeti u roku od 60 dana od dana nastupanja platežne nesposobnosti. Organ ovlašten za zastupanje dužnika dužan je da pravnom licu dužnika i drugim fizičkim i pravnim licima kao povjeriocima nadoknadi umanjenje imovine prouzrokovano njegovim pravnim radnjama poduzetim nakon nastupanja platežne nesposobnosti, osim ako dokaže da je pravna radnja poduzeta sa pažnjom dobrog privrednika.
Sud je obavezan da prijedlog za otvaranje stečajnog postupka razmotri u roku od osam dana od dana prijema. Neuredan prijedlog, kao i prijedlog bez potrebne dokumentacije sud vraća predlagaču i nalaže mu da prijedlog za otvaranje stečajnog postupka uredi i nedostatke otkloni u roku od osam dana.
Ako predlagač vrati sudu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka koji nije uređen po uputstvu suda, sud prijedlog rješenjem odbacuje. Ako predlagač ne vrati ispravljen prijedlog za otvaranje stečajnog postupka u roku od 8 dana smatra se da je prijedlog povukao. Tada troškove postupka snosi predlagač. (U roku od osam dana od dana podnošenja prihvatljivog prijedloga za otvaranje stečajnog postupka stečajni sudija je obavezan da donese odluku o iznosu predujma koji je potreban za finansiranje prethodnog postupka. Ako su podnesena dva ili više prijedloga za otvaranje stečajnog postupka protiv istog dužnika, sud će spojiti sve postupke za sve prijedloge koji su podneseni sudu do donošenja rješenja o pokretanju prethodnog postupka, odnosno donošenju rješenja o direktnom otvaranju stečajnog postupka, provesti jedinstveni postupak i donijeti jedinstvenu odluku. Ako stečajni dužnik, odnosno organ ovlašten za zastupanje stečajnog dužnika ne podnese prijedlog za otvaranje stečajnog postupka u roku od 60 dana od dana nastupanja. platežne nesposobnosti, kaznit će se novčanom kaznom za prekršaj. Ovlašteni organ za pokretanje prekršajnog postupka za utvrđeni prekršaj je FIA. Prekršajni postupak se pokreće izdavanjem prekršajnog naloga ili podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom.

Prijedlog za pokretanje stečajnog postupka predlagač može povući do objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka na oglasnoj tabli suda, web stranici suda - elektronskoj tabli suda, u “Službenim novinama Federacije BiH” i na internet stranici FIA-a, odnosno prije donošenja rješenja o odbacivanju ili odbijanju prijedloga za pokretanje stečajnog postupka, o čemu sud donosi rješenje. U tom slučaju troškove postupka snosi predlagač, osim ako je do povlačenja prijedloga došlo zato što je dužnik naknadno podmirio tražbinu povjerioca i u tom slučaju nastale troškove postupka snosi dužnik. odredi sud za pokriće troškova prethodnog postupka. Ako predlagač ne uplati predujam u roku od 15 dana, sud rješenjem odbacuje prijedlog. Ako stečajni postupak bude otvoren po prijedlogu povjerioca, predujmljeni iznos ulazi u troškove stečajnog postupka. Predujam troškova prethodnog postupka za predlagača može uplatiti bilo koje pravno ili fizičko lice.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
31
Q

Prethodni postupak?

A

Na osnovu prijedloga za pokretanje stečajnog postupka, stečajni sudija donosi rješenje o pokretanju prethodnog stečajnog postupka radi utvrđivanja uslova za otvaranje stečajnog postupka. Rješenjem stečajni sudija imenuje privremenog stečajnog upravnika, koji je dužan da utvrdi:
a) da li postoje razlozi i uslovi za otvaranje i vođenje stečajnog postupka,
b) kada je podnosilac prijedloga za otvaranje stečajnog postupka stečajni dužnik, da li je stečajni dužnik, odnosno organ ovlašten za zastupanje stečajnog dužnika podnio prijedlog za otvaranje stečajnog postupka u roku od 60 dana od dana nastupanja platežne nesposobnosti ili kada je podnosilac prijedloga za otvaranje stečajnog postupka povjerilac, da li je povjerilac podnio prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nakon isteka roka od 60 dana od dana nastupanja platežne nesposobnosti kada je to bio dužan da podnese stečajni dužnik, odnosno organ ovlašten za zastupanje stečajnog dužnika.
Da bi se utvrdilo da li postoje razlozi i uslovi za otvaranje i vođenje stečajnog postupka, stečajni sudija može odrediti materijalno-finansijsko vještačenje.

Rješenje koje se odnosi na privredna društva koja su organizirana kao dioničarska društva, dostavlja se berzi na kojoj se trguje dionicama tih društava, u pisanoj ili elektronskoj formi, najkasnije sljedećeg dana od dana donošenja. Rješenje o pokretanju prethodnog stečajnog postupka sud dostavlja strankama i objavljuje na oglasnoj tabli suda, web stranici suda - elektronskoj tabli suda, u “Službenim novinama Federacije BiH” i na internet stranici FIA-e. Stečajni sudija može odlučiti o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka bez pokretanja prethodnog postupka ako predlagač uz prijedlog za otvaranje stečajnog postupka dostavi dokumentaciju (financijski izvještaji, potvrda stanja banke, druga dokumentacija) na prijedlog stečajnog dužnika!
Stečajni sudija može odrediti mjere radi obezbjedjenja buduće stečajne mase, a također i ukinuti. Privremeni stečajni upravnik je dužan da obezijedi imoivnu stečajnog dužnika, da ispita postoji li imovina kojom će se pokriti troškovi postupka, da li se može nastaviti poslovanje stečajnog dužnika u cjelini ili djelomično, pregleda dokumentaciju dužnika, podnese izvještaj stečajnog sudiji. Tokom prethodnog postupka se može otkazati i trajni obligacioni odnos (zakup, ugovori o radu). Stečajni sudija u javne resitre upisuje ograničenja raspolaganja i brisanje tog raspolaganja. Može naložiti upravitelju da se osigura. Obaveze privremenog stečajnog upravnika prestaju otvaranjem stečajnog postupka.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
32
Q

Koji su to organi stečajnog postupka?

A

Organi stečajnog postupka su: stečajni sudija, stečajni upravnik, skupština povjerilaca i odbor povjerilaca.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
33
Q

Stečajni sudija?

A

Stečajni sudija vodi i upravlja stečajnim postupkom od podnošenja prijedloga za otvaranje do završetka stečajnog postupka.
Stečajni sudija imenuje: vještake i revizore u stečajnom postupku, privremenog stečajnog upravnika, članove privremenog odbora povjerilaca i stečajnog upravnika, te vrši pravni nadzor nad radom privremenog stečajnog upravnika i stečajnog upravnika u skladu sa odredbama ovog zakona. Stečajni sudija može odluke stečajnog upravnika kojim se krše odredbe ovog zakona i drugi pozitivni propisi, kojima se umanjuje stečajna masa i povređuju prava povjerilaca, staviti van snage.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
34
Q

Stečajni upravnik?

A

Za stečajnog upravnika može se imenovati samo fizičko lice koje raspolaže potrebnom stručnošću i poslovnim iskustvom i koje se nalazi na Listi stečajnih upravnika kod Ministarstva. Ne smije biti starije od 63 godine, i mora imati položen ispit. Lista se revidira najmanje jednom godišnje. Stečajni upravnik se imenuje rješenjem o imenovanju, ne smiju biti povezane strane, stečajni upravnik ima pravo da uđe u posjed stečajnog dužnika, pregleda svu imovinu, proda na primjer kvarljivu robu, ima pravo na naknadu i nagradu, da sačini popis svih povjerilaca, izvrši pospis stečajne mase, navede knjigovodstvu vrijednost i očekivanu vrijednost od prodaje, vodi poslovne knjige, sačinjava izvještaja, zastupa stečajnog dužnika, pokreće postupke. Nadzire ga stečajni sudija.

35
Q

Skupština povjerliaca?

A

Rješenjem o otvaranju stečajnog postupak stečajni sudija saziva prvu skupštinu povjerilaca. Ova skupština donosi odluku o unovčenju imovine i uslovima, ili daje nalog stečajnom upravniiku da napravi pran reorganizacije. Skupština povjerioca može ove nadležnosti prenijeti Odboru povjerioca. Svaka naredna skupština se može sazvati od strane stečajnog sudije na zahtjev stečajnog upravnika, odbora povjerioca ili povjerioca sa petinom priznatih potraživanja. Pravo glasa na skupštini imaju povjerioci koji su prijavili svoja potraživanja, i koja nisu osporena. Kada su u pitanju različni povjerioci, njihovo pravo je ograničeno na iznos kojim se pojavljuju kao stečajni povjerioci. Povjerioci nižeg isplatnog reda nemaju pravo glasa.
U odbor povjerioca se moraju imenovati: stečajni povjerioci sa najvišim iznosom potraživanja, stečajni povjerioci sa malim iznosom potraživanja i predstavnici radnika, te razlučni povjerioci. Broji maksimalno 7 članova, i mora biti neparan broj. Odbor nadzire stečajnog upravnika. Stečajni sudija saziva prvu sjednicu, oni imenuju predsjednika i kasnije sami sazivaju. Za posljedice stečajnog dužnika koji proizvode značajne posljedice, poput preuzimanja obaveza, jamstva, avaliranja (dodano jamstvo na mjenici) indosiranja mjenice (prijenos), otuđenje i sticanje nepokretnosti, pokretanje parničnog postupka, izrada nacrta stečajnog plana potrebna je saglasnost povjerioca, ako nema odbora povjerioca, potrebna je saglasnost skupštine.

36
Q

Stečajna masa?

A

Stečajnu masu čini cjelokupna imovina koja pripada stečajnom dužniku u vrijeme otvaranja stečajnog postupka, kao i imovina koju stečajni dužnik stekne tokom stečajnog postupka, ako drugim propisima nije predviđeno drugačije. Stečajna masa služi namirenju troškova stečajnog postupka, povjerilaca koji u vrijeme otvaranja stečajnog postupka imaju osnovan imovinski zahtjev prema stečajnom dužniku (stečajni povjerioci), kao i povjerilaca koji u toku otvorenog stečajnog postupka steknu pravo potraživanja prema masi (povjerioci mase).

37
Q

Isplatni redovi stečajnih povjerilaca?

A

Stečajni povjerioci se prema vrsti svojih potraživanja svrstavaju u isplatne redove. Povjerioci kasnijeg isplatnog reda mogu se namiriti tek pošto budu u cijelosti namireni povjerioci prethodnog isplatnog reda. Stečajni povjerioci istog isplatnog reda namiruju se srazmjerno veličini svojih potraživanja. Namirenje povjerilaca iz postojećih sredstava slobodne stečajne mase vrši se prema sljedećem redoslijedu:
a) stečajni povjerioci viših isplatnih redova
b) stečajni povjerioci općeg isplatnog reda,
c) stečajni povjerioci nižih isplatnih redova

38
Q

Stečajni povjerioci općeg isplatnog reda?

A

Povjerioci koji u trenutku otvaranja stečajnog postupka imaju opravdan imovinski zahtjev prema stečajnom dužniku (stečajni povjerioci) su povjerioci općeg isplatnog reda, ukoliko ne spadaju u više ili niže redove.

39
Q

Stečajni povjerioci viših isplatnih redova?

A

Prije ostalih stečajnih povjerilaca namiruju se radnici i prijašnji radnici stečajnog dužnika, osim članova uprave društva, članova nadzornog odbora i odbora za reviziju, sa potraživanjima iz radnog odnosa nastalim do dana otvaranja stečajnog postupka u ukupnom bruto iznosu, otpremnine do iznosa propisanoga zakonom odnosno kolektivnim ugovorom i potraživanja po osnovu naknade štete pretrpljene zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti i članovi porodice poginulog radnika na radu, koja se isplaćuje u punom iznosu.

40
Q

Stečajni povjerioci nižih isplatnih redova?

A

Povjerioci nižeg isplatnog reda su povjerioci koji imaju potraživanja po sljedećim osnovama:
a) kamate koje teku od otvaranja stečajnog postupka na potraživanja stečajnih povjerilaca, b) troškovi koji su pojedinim stečajnim povjeriocima nastali njihovim učešćem u stečajnom postupku,
c) novčane kazne, globe, prekršajne kazne i novčane prinude, kao i posljedice nekog krivičnog djela ili prekršaja koje obavezuju na novčana plaćanja, d) potraživanja koja se odnose na neku besplatnu činidbu stečajnog dužnika, potraživanja po osnovu zajmova kada je trebalo vršiti dokapitalizaciju i zajmova povezanih lica , i potraživanja članova uprave i odbora.
Nakon potpunog namirenja povjerilaca višeg i općeg isplatnog reda, na poseban poziv suda, srazmjerno se namiruju povjerioci nižeg isplatnog reda.

41
Q

Izlučni povjerilac?

A

Lice koje ima pravo na izdvajanje stvari koja ne pripada stečajnom dužniku (izlučni povjerilac) nije stečajni povjerilac i pravo tog lica na izlučenje predmeta utvrđuje se prema posebnim propisima.
Pravo na izlučivanje ne može se ostvariti u prethodnom postupku. Nakon otvaranja stečajnog postupka, pravo na izlučenje može se ostvariti najranije nakon izvještajnog ročišta.
Ako je stvar koja je predmet izlučenja neophodna za nastavak poslovanja stečajni upravnik može zahtijevati odgodu izlučenja za 90 dana od dana izvještajnog ričišta. Ako mu je potrebno i dalje, nakon ovih 90 dana, potrebno je ishoditi suglasnost stečajnog sudije. Izlučnom povjeriocu pripada naknada za korištenje.

42
Q

Razlučni povjerioci?

A

Povjerioci koji imaju razlučno pravo na nekom predmetu stečajne mase ovlašteni su na odvojeno namirenje iz predmeta razlučnog prava za glavno potraživanje, kamate i troškove u skladu sa odredbama ovog zakona. Razlučni povjerioci su:
a) hipotekarni povjerioci,
b) povjerioci koji su zakonom, pljenidbom, sporazumom pred sudom ili pravnim poslom stekli neko založno pravo,
c) povjerioci kojima je stečajni dužnik radi obezbjeđenja prenio neko pravo,
d) povjerioci kojima pripada pravo zadržavanja.

43
Q

Izlučno pravo?

A

Izlučno pravo je pravo koje ovlašćuje svoga nositelja (izlučnog vjerovnika) da od stečajnog dužnika zahtijeva da se iz stečajne mase izdvoji ili da mu se preda određeni predmet ako on ne spada u stečajnu masu i ako dokaže da ima valjanu pravnu osnovu na kojoj temelji svoj zahtjev za njegovo izdvajanje (najčešće se radi o pravu vlasništva). Primjerice, ako je osoba posudila pokretnine pravnoj osobi koja je u stečaju, ona potražuje natrag te stvari na kojima ima pravo vlasništva kao izlučni vjerovnik.

44
Q

Razlučno pravo?

A

Razlučno pravo ovlašćuje vjerovnika u stečajnom postupku na odvojeno i prioritetno namirenje njegove tražbine osigurane tim pravom. Primjerice, ako netko ima založno pravo na nekretnini koja se nalazi u stečajnoj masi dužnika, može se namiriti iz vrijednosti te stvari ili prava odvojeno i neovisno o namirenju vjerovnika čije tražbine nisu osigurane i u pravilu neovisno o tijeku stečajnoga postupka.

45
Q

Troškovi i obaveze stečajne mase?

A

Iz stečajne mase najprije se namiruju nužni troškovi stečajnog postupka i nužne obaveze stečajne mase, bez kojih se ne može voditi stečajni postupak. Nužni troškovi stečajnog postupka i obaveze stečajne mase su troškovi i obaveze koji se odnose na plaće radnika koji su u radnom odnosu, zatim troškovi za nabavku energenata neophodnih za rad stečajnog dužnika, troškovi obezbjeđenja stečajne mase i drugi nužni troškovi i obaveze neophodne za vođenje stečajnog posupka po ocjeni suda.
O troškovima i obavezama u svakom konkretnom slučaju odlučuje stečajni sudija. Troškovi postupka i obaveze stečajne mase, koji nisu nužni za vođenje postupka namiruju se nakon izmirenja povjerilaca višeg isplatnog reda.

46
Q

Troškovi stečajnog postupka?

A

Troškovi stečajnog postupka a) sudski troškovi stečajnog postupka,
b) nagrade i izdaci vještaka, privremenog upravnika, stečajnog upravnika i članova privremenog odbora i odbora povjerilaca, drugi troškovi za koje je ovim ili drugim zakonom određeno da će se namirivati kao troškovi stečajnog postupka. (2) Troškove stečajnog postupka sud određuje u skladu sa pravilnikom kojim se propisuju naknade i nagrade za rad stečajnih upravnika.

47
Q

Dugovi stečajne mase?

A

Dugovi stečajne mase su:
a) obaveze koje su zasnovane radnjama stečajnog upravnika ili na drugi način upravljanjem, unovčavanjem i raspodjelom stečajne mase, a koje ne spadaju u troškove stečajnog postupka,
b) obaveze iz dvostrano obavezujućih ugovora, ukoliko se njihovo ispunjenje zahtijeva za stečajnu masu ili ako mora da uslijedi nakon otvaranja stečajnog postupka,
c) obaveze nastale iz neosnovanog bogaćenja stečajne mase,
d) predujmljena sredstva za vođenje prethodnog stečajnog postupka, koja se vraćaju licu koje je uplatilo predujam,
e) krediti koji su podignuti radi pokretanja i održavanja poslovne djelatnosti u toku stečajnog postupka. (Dugovi stečajne mase su u prioritetu namirenja sa troškovima stečajnog postupka.

48
Q

Otvaranje stečajnog postupka?

A

Stečajni sudija će zakazati ročište u vezi sa uslovima za otvaranje stečajnog postupka nakon što primi izvještaj privremenog stečajnog upravnika zajedno sa mišljenjem, ako je vještak imenovan da ocijeni solventnost stečajnog dužnika.
Na ročište se poziva predlagač, stečajni dužnik, privremeni stečajni upravnik i, ako je neophodno, vještak.

Stečajni sudija će donijeti odluku o otvaranju stečajnog postupka ili odbiti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka u roku od tri dana od zaključenja sudskog ročišta.
U odluci o odbijanju prijedloga za otvaranje stečajnog postupka stečajni sudija odlučuje o troškovima postupka. Stečajni sudija otvara stečajni postupak nad imovinom stečajnog dužnika ako je prijedlog dopušten, ako postoji stečajni razlog i ako će imovina stečajnog dužnika prema predviđanju biti dovoljna da namiri troškove postupka.
Ako imovina stečajnog dužnika ne pokriva troškove postupka, a prijedlog je dopušten i osnovan, stečajni sudija će javnim pozivom, objavljenim na oglasnoj tabli suda, web stranici suda - elektronskoj tabli suda i u “Službenim novinama Federacije BiH”, pozvati povjerioce i zainteresirana lica da u roku od 30 dana od dana objavljivanja poziva predlože otvaranje stečajnog postupka i uplate predujam za obezbjeđenje troškova stečajnog postupka, ui iznosu koji odredi stečajni sudija. Ako u rokuod 30 dana povjerioci i zainteresirana lica ne predlože otvaranje stečajnog postupka i ne uplate predujam, stečajni sudija će otvoriti stečajni postupak i odmah zaključiti postupak. Rješenje o otvaranju i zaključenju stečajnog postupka dostavlja se nadležnom tužilaštvu, Poreskoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine i Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine. Ako zainteresirano lice predloži otvaranje stečajnog postupka i uplati predujam stečajni sudija će otvoriti stečajni postupak i voditi ga u skladu sa odredbama ovog zakona. Ako je imovina stečajne mase nedovoljna za vraćanje predujma uplaćenog za troškove postupka, lice koje je uplatilo predujam može zahtijevati povrat od svakog lica koje je bilo obavezno da podnese prijedlog za pokretanje stečajnog postupka, a svojom krivicom je propustilo da to učini.

49
Q

Direktno otvaranje stečajnog postupka?

A

Stečajni sudija može da odluči da otvori stečajni postupak bez provođenja prethodnog postupka i bez istraživanja razloga za otvaranje stečajnog postupka, ako je prijedlog za otvaranje podnio likvidacioni upravnik. Stečajni postupak može se otvoriti direktno ako je prijedlog za otvaranje postupka podnio povjerilac koji ima pravosnažno rješenje o izvršenju i ako je potraživanje neizmireno 90 dana. U ovom slučaju stečajni sudija prihvata kao pretpostavku da je postojanje obaveze dužnika i nemogućnost dužnika da plaća dokazana. Ako je otvoren predstečajni postupak koji je završen bez uspjeha, rješenje o otvaranju stečajnog postupka bez provođenja prethodnog postupka sud donosi istovremeno sa rješenjem o obustavi predstečajnog postupka, osim ako se predstečajni postupak obustavlja zato što je dužnik ispunio sve obaveze prema povjeriocima.
Stečajni postupak može se otvoriti direktno, ako je dužnik uz prijedlog za otvaranje stečajnog postupka dostavio dokumentaciju propisanu članom 58. stav (4) ovog zakona (financijski izvještaj, izvještaj o stanju računa i druga dokumentacija).

50
Q

Rješenje o otvaranju postupka?

A

Ako se stečajni postupak otvori, stečajni sudija imenuje stečajnog upravnika. Rješenje o otvaranju stečajnog postupka sadrži:
a) poslovno ime, odnosno naziv, sjedište, matični broj i jedinstveni identifikacioni broj stečajnog dužnika, broj glavnog računa i naziv poslovne banke kod koje je otvoren,
b) lično ime i adresu stečajnog upravnika,
c) datum i sat otvaranja stečajnog postupka,
d) nalog stečajnom dužniku i trećim licima da stečajnom upravniku predaju u posjed imovinu i dokumentaciju stečajnog dužnika koja je u njihovom posjedu. Ako sat otvaranja stečajnog postupka nije naveden, kao trenutak otvaranja smatra se 12.00 sati onog dana kada je doneseno rješenje.

51
Q

Pozivi povjeriocima i dužnicima?

A

U rješenju o otvaranju stečajnog postupka pozivaju se povjerioci da u roku od 30 dana od dana objave rješenja u “Službenim novinama Federacije BiH”:
a) prijave kod stečajnog suda svoja potraživanja i b) obavijeste stečajnog upravnika o tome koja prava osiguranja potražuju na predmetima imovine stečajnog dužnika i na kojim predmetima se potražuje pravo osiguranja, vrsta i razlog nastanka prava osiguranja, kao i osigurano potraživanje. U rješenju o otvaranju stečajnog postupka pozivaju se lica koja imaju obaveze prema stečajnom dužniku, da ih bez odgađanja izvršavaju prema stečajnom dužniku.

52
Q

Određivanje ročišta?

A

U rješenju za otvaranje stečajnog postupka stečajni sudija određuje ročišta za skupštinu povjerilaca, na kojoj se, na osnovu izvještaja stečajnog upravnika, odlučuje o daljem toku stečajnog postupka (izvještajno ročište).
Skupština povjerilaca sazvana da sasluša izvještaj stečajnog upravnika (izvještajno ročište) ne može se održati prije ročišta za ispitivanje potraživanja, niti 15 dana od ročišta za ispitivanje potraživanja.
Skupštinu povjerilaca na kojoj se ispituju prijavljena potraživanja (ispitno ročište) čine povjerioci koji su sudu prijavili svoja potraživanja. (
Period između dana isteka roka za prijavu potraživanja i ročišta za ispitivanje potraživanja može biti najmanje osam, a najviše 30 dana. Izvještajno i ispitno ročište mogu se održati istovremeno.

53
Q

Objavljivanje rješenja o otvaranju stečaja?

A

Rješenje o otvaranju stečajnog postupka sud objavljuje na oglasnoj tabli suda, web stranici suda - elektronskoj tabli suda, na internet stranici FIA-e, a u “Službenim novinama Federacije BiH” objavit će se samo izreka rješenja. Kopija rješenja dostavlja se nadležnom tužilaštvu, Poreskoj upravi Federacije BiH i Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine. Rješenje koje se odnosi na privredna društva organizirana kao dionička društva, dostavlja se berzi na kojoj se trguje dionicama tog privrednog društva, u pisanoj ili elektronskoj formi, najkasnije sljedećeg dana od dana donošenja.

54
Q

Javni registri?

A

Ako su stečajni dužnik ili predmeti njegove imovine upisani u javne registre, stečajni sud dužan je da naredi sljedeće upise u odgovarajuće registre:
a) u registar poslovnih subjekata uz firmu ili naziv stečajnog dužnika upis oznake “u stečaju”, a u rubrici “lica ovlaštena za zastupanje subjekta upisa” umjesto imena i prezimena direktora, upis imena i prezimena stečajnog upravnika, upis rješenja o otvaranju i zaključenju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom koji uslijed nedostatka stečajne mase prestaje da postoji, upis zaključenja stečajnog postupka.

55
Q

Žalba protiv rješenja o otvaranju stečajnog postupka?

A

Sud o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka odlučuje rješenjem. Protiv rješenja o otvaranju stečajnog postupka, stečajni dužnik može izjaviti žalbu u roku od osam dana od dana dostavljanja rješenja. Protiv rješenja o odbijanju prijedloga za otvaranje stečajnog postupka predlagač može izjaviti žalbu u roku od osam dana od dana dostavljanja rješenja. Žalbe ne odgađaju izvršenje rješenja.

56
Q

Pravne posljedice otvaranja stečajnog postupka?

A
  1. Opće dejstvo otvaranja stečajnog postupka
  2. Ispunjenje pravnih poslova
  3. Prebijanje i pobijanje novčanih potraživanja
57
Q

Opće dejstvo otvaranja stečajnog postupka?

A

Obuhvata kako slijedi:
a) prelazak prava upravljanja i raspolaganja - sve prelazi na stečajnog upravnika
b) raspolaganja stečajnog dužnika - raspolaganja onih koji su ovlašteni za zastupanje su bez pravnog učinka
c) činidbe u korist stečajnog dužnika - ako se naplati potraživanje i ako nije znao (nije javno oglašeno rješenje o otvaranju stečajnog postupka) - oslobađa se obaveze da plati stečajnom upravniku
d) podjela imovine pravne zajednice (suvlasništvo, zajedničko vlasništvo) - razvrgnuće se može tražiti izvan stečajnog postupka i može se tražiti odvojeno namirenje
e) preuzimanje sporova - prekidaju se sudski i upravni postupci i arbitražni, prekid traje do zaključenja stečajnog postupka, osim ako se ne nastavi
f) potraživanja stečajnih povjerlica - samo u stečajnom postupku
g) izvršenje prije otvaranja postupka - ako povjerilac u periodu od 90 dana prije podnošenja prijedloga za otvaranje stečajnog postupka ili nakon toga stekne razlučno pravo ili neko drugo obezbjeđenje na imovini to pravo prestaje
h) zabrana izvršenja osiguranja - ne može se tražiti prinudno izvršenje
i) zabrana izvršenja radi ostvarivanja potraživanja u stečajnoj masi - u roku od šest mjeseci od dana otvaranja postupka nije dozvoljeno prinudno izvršenje osim ako nije djelo rada stečajnog upravnika
j) isključenje sticanja prav na imovini koja ulazi u stečajnu masu - ne može se sticati imovina koja ulazi u stečajnu masu
k) zabrana pošte - samo stečajnom upravniku
l) obaveza dužnika na obavještenja i suradnju- da da sve podatke i dokaze i da surađuje
m) zastupnici organa, radnici i treća lica - prestaju sva prava

58
Q

Prelazak prava upravljanja i raspolaganja?

A

Otvaranjem stečajnog postupka prava stečajnog dužnika da upravlja i raspolaže imovinom koja pripada stečajnoj masi, kao i prava organa stečajnog dužnika, prokuriste, zastupnika i punomoćnika stečajnog dužnika prelaze na stečajnog upravnika.

59
Q

Raspolaganja stečajnog dužnika?

A

Raspolaganja osoba ovlaštenih za zastupanje dužnika po zakonu, odnosno dužnika pojedinca, nakon otvaranja stečajnog postupka, predmetima iz stečajne mase bez pravnog su učinka, osim onih raspolaganja za koja vrijede opća pravila o zaštiti povjerenja u javne registre. (2) Stečajni upravnik može zahtijevati povrat predmeta raspolaganja, a druga strana ima pravo na povrat izvršene protivčinidbe, ukoliko ta protivčinidba još postoji u stečajnoj masi. (3) Raspolaganja stečajnog dužnika stečajnom masom na dan otvaranja stečajnog postupka, smatra se da su izvršena nakon otvaranja stečajnog postupka.

60
Q

Činidbe u korist stečajnog dužnika?

A

Ako nakon otvaranja stečajnog postupka određeno lice neposredno ispuni obavezu stečajnom dužniku, oslobađa se svoje obaveze da izvrši činidbu stečajnom upravniku samo ako u vrijeme izvršenja nije znalo za otvaranje stečajnog postupka. (2) Pretpostavlja se da lice iz stava (1) ovog člana nije znalo za otvaranje stečajnog postupka ukoliko je izvršilo obavezu prije javnog oglašavanja otvaranja stečajnog postupka.

61
Q

Podjela imovine pravne zajednice?

A

Ako nakon otvaranja stečajnog postupka određeno lice neposredno ispuni obavezu stečajnom dužniku, oslobađa se svoje obaveze da izvrši činidbu stečajnom upravniku samo ako u vrijeme izvršenja nije znalo za otvaranje stečajnog postupka. (2) Pretpostavlja se da lice iz stava (1) ovog člana nije znalo za otvaranje stečajnog postupka ukoliko je izvršilo obavezu prije javnog oglašavanja otvaranja stečajnog postupka.

62
Q

Preuzimanje sporova?

A

Otvaranjem stečajnog postupka prekidaju se sudski i upravni postupci, kao i postupci pred arbitražama, ukoliko se odnose na stečajnu masu. (2) Prekid postupka iz stava (1) ovog člana traje do zaključenja stečajnog postupka, ukoliko se postupak prije toga ne nastavi u skladu sa st. (3) (4) i (5) ovog člana. (3) Pravne sporove o imovini koja pripada stečajnoj masi, u kojima je stečajni dužnik tužilac i koji su u vrijeme otvaranja stečajnog postupka u toku, stečajni upravnik i suprotna stranka u sporu mogu nastaviti u onom stanju u kojem se nalaze. (4) Pravne sporove koji teku u vrijeme otvaranja stečajnog postupka i u kojima je stečajni dužnik tuženi, može preuzeti i stečajni upravnik i protivna stranka, ako se tiču: a) izlučenja nekog predmeta iz stečajne mase, b) c) odvojenog namirenja ili dugova stečajne mase. (5) Stečajni povjerilac može u prekluzivnom roku od 30 dana od dana održavanja ispitnog ročita na kojem je njegovo potraživanje osporeno podnijeti prijelog za nastavak ranije započetog postupka. (6) Ako stečajni upravnik odmah prizna zahtjev, protivnik može ostvarivati pravo na naknadu troškova parničnog postupka samo kao stečajni povjerilac. (7) Ako se predmetni parnični postupak vodio pred sudom kod koga se ne vodi stečajni postupak, ukoliko se podnese prijedlog za nastavak parničninog postupaka, sud se, oglašava mjesno nenadležnim i predmet ustupa sudu koji vodi stečajni postupak. Protiv rješenja iz stava (7) ovog člana nije dozvoljena posebna žalba.

63
Q

Potraživanja stečajnih povjerilaca?

A

Stečajni povjerioci mogu svoja potraživanja prema stečajnom dužniku ostvarivati samo u stečajnom postupku.

64
Q

Ispunjenje pravnih poslova?

A

Obuhvata kako slijedi:
a) pravo stečajnog upravnika na izbor - može ispuniti ugovor, u roku od najkasnije od 15 dana mora pozvati na ispunjenje, ili odgovoriti ako ga druga strana pozove. Ako ne odgovori u roku od 15 dana ili ne dostavi izjavu, ne može zahtijevati ispunjenje.
b) fiksni poslovi - terminski ugovori - ne može se tražiti ispunjenje ako je nakon otvaranja stečajnog postupka, mogu tražiti naknadu štete
c) djeljive činidbe - jedna strana koja je ispunila ugovor može tražiti svoj dio druga strana nije završila posao
d) predbilježba - ako je upisana povjerilac postaje povjerilac stečajne mase
e) zadržavanje prava vlasništva - ako je prodana stvar uz zadržavanje prava vlasništva kupac može zatražiti ispunjenje ugovora
f) zakupni odnosi na nepokretnostima - i dalje postoje
g) stečajni dužnik kao zakupodavac - može otkazati ugovor otkazni rok 3 mjeseca
h) stečajni dužnik kao zakupoprimac - može otkazati na kraju mjeseca otkazni rok 2 mjeseca
i) zabrana otkaza ugovora o zakupu - zakupac ne može kao druga strana otkazati ugovor ako je kašnjenje nastupilo prije otvaranja postupka, zbog iminsko pravnih odnosa dužnika
j) ugovori o radu - prestaju
prestaju nalozi, punomoći, ugovori i ponude

65
Q

Pravo stečajnog upravnika na izbor?

A

Stečajni upravnik može, ako stečajni dužnik ili njegov saugovarač u vrijeme otvaranja stečajnog postupka nisu ispunili ili nisu u potpunosti ispunili dvostrano obavezujući ugovor, umjesto stečajnog dužnika da ispuni ugovor i da zahtjeva ispunjenje od druge strane. (2) Stečajni upravnik je dužan da najkasnije u roku 15 dana od dana otvaranja stečajnog postupka izjavi da li namjerava zatražiti ispunjenje ugovora ili ne, ako ga druga strana pozove na vršenje prava izbora. (3) Ako stečajni upravnik u roku iz stava (2) ovog člana ne dostavi izjavu, ne može zahtijevati ispunjenje ugovora. (4) Ako stečajni upravnik odbije ispunjenje, druga strana može ostvariti svoje potraživanje zbog neispunjenja samo kao stečajni povjerilac.

66
Q

Djeljiva činidba?

A

ko je dugovana činidba djeljiva, a druga ugovorna strana je svoju činidbu u vrijeme otvaranja stečajnog postupka već djelimično ispunila, svoje potraživanje na protivčinidbu koja odgovara njenoj djelimično ispunjenoj činidbi, moći ć ostvariti kao stečajni povjerilac i u slučaju da stečajni upravnik zahtijeva ispunjenje preostalog dijela činidbe. (2) Druga ugovorna strana nema pravo zbog neispunjenja njenog prava na protivčinidbu iz stečajne mase zahtijevati povrat onoga što je djelimičnim ispunjenjem njene činidbe prešlo u imovinu stečajnog dužnika prije otvaranja stečajnog postupka.

67
Q

Predbilježba?

A

Ako je u javnu evidenciju nepokretnosti upisana predbilježba radi osiguranja zahtjeva za sticanje ili ukidanje prava na nekoj dužnikovoj nepokretnosti ili na nekom pravu upisanom u korist stečajnog dužnika ili radi osiguranja zahtjeva za promjenu sadržaja ili reda tog prava, povjerilac svoje potraživanje može namiriti kao povjerilac stečajne mase. (2) Ako je stečajni dužnik preuzeo dalje obaveze prema povjeriocu, ali ih u cijelosti ili djelimično nije ispunio, primjenjuje se odredba stava (1) ovog člana. (3) Odredba stava (1) ovog člana shodno se primjenjuje na predbilježbe upisane u druge javne evidencije.

68
Q

Zadržavanje prava vlasništva?

A

Ako je stečajni dužnik prije otvaranja stečajnog postupka pokretnu stvar prodao uz zadržavanje prava vlasništva i kupcu stvar predao u posjed, kupac može da traži ispunjenje ugovora o prodaji. (2) Odredba stava (1) ovog člana primjenjuje se i kada je stečajni dužnik preuzeo i dalje obaveze prema kupcu, ali ih u cijelosti ili djelimično nije ispunio. (3) Ako je prije otvaranja stečajnog postupka stečajni dužnik pokretnu stvar kupio uz zadržavanje prava vlasništva i stvar od prodavca dobio u posjed, stečajni upravnik ima pravo na izbor u skladu sa članom 124. ovog zakona.

69
Q

Zakupni odnosi nad nepokretnostima?

A

Zakupni odnosi stečajnog dužnika nad nepokretnostima postoje i dalje sa dejstvom za stečajnu masu. (2) Prava koja se odnose na period prije otvaranja stečajnog postupka druga ugovorna strana može ostvarivati samo kao stečajni povjerilac. Stečajni upravnik može nakon otvaranja stečajnog postupka otkazati ugovor o najmu ili zakupu, uz otkazni rok od tri mjeseca bez navođenja razloga. (2) Stečajni upravnik može zaključiti novi ugovor sa istom ili drugom stranom ili pod drugim uslovima nakon pribavljenog mišljenja odbora povjerilaca ili skupštine ako odbor nije formiran. Zakup nekretnine u koju je stečajni dužnik ušao kao zakupoprimac, stečajni upravnik može otkazati bez obzira na ugovoreno trajanje ugovora na kraju svakog mjeseca uz otkazni rok od dva mjeseca. (2) Ako stečajni upravnik da otkaz ugovora o zakupu, druga strana može kao stečajni povjerilac da zahtijeva naknadu štete nastale prijevremenim prestankom ugovornog odnosa. (3) Ako stečajni dužnik u vrijeme otvaranja stečajnog postupka nije stupio u posjed nekretnine, stečajni upravnik i druga strana mogu da odustanu od ugovora. Ako stečajni upravnik odustane od ugovora iz stava (3) ovog člana, druga ugovorna strana može kao stečajni povjerilac zahtijevati naknadu štete nastale prijevremenim prestankom ugovornog odnosa. (5) Svaka strana dužna je da u roku od 15 dana od dana zaključivanja ugovora obavijesti drugu stranu da li namjerava odustati od ugovora, a ako to ne uradi, gubi pravo na odustanak od ugovora. Zakupni odnos koji je stečajni dužnik zasnovao kao zakupac druga strana ne može otkazati nakon prijedloga za otvaranje stečajnog postupka: a) b) zbog docnje u plaćanju zakupnine koja je nastupila u periodu prije podnošenja prijedloga za otvaranje stečajnog postupka, zbog pogoršanja imovinskih odnosa stečajnog dužnika.

70
Q

Ugovori o radu?

A

Danom otvaranja stečajnog postupka prestaju ugovori o radu radnika stečajnog dužnika. (2) Odluku o prestanku radnog odnosa stečajni upravnik dostavlja radniku. (3) Stečajni upravnik može zaključiti nove ugovore o radu sa licima koja su mu potrebna za nastavak poslovanja ili odvijanje stečajnog postupka, prvenstveno sa radnicima stečajnog dužnika kojima je prestao ugovor o radu, ako ispunjavaju uslove za rad na poslovima za koje se ukazala potreba kod stečajnog dužnika. (4) Za obavljanje stručnih poslova u složenim stečajnim predmetima i predmetima sa većim obimom stečajne mase stečajni upravnik može angažovati stručna lica uz saglasnost odbora povjerilaca, a ako odbor povjerilaca ne da saglasnost ili nije osnovan, stečajni sudija može dati saglasnost ako smatra da je te poslove nužno obaviti. (5) Potraživanja po osnovu prava iz radnog odnosa, izuzev potraživanja iz člana 92. ovog zakona, stečena do dana otvaranja stečajnog postupka, ostvaruju se kao stečajna potraživanja općeg isplatnog reda.

71
Q

Prestanak punomoći?

A

Punomoć stečajnog dužnika koja se odnosi na imovinu koja ulazi u stečajnu masu prestaje da važi otvaranjem stečajnog postupka. (3) Punomoćnik koji bez svoje krivice ne zna za otvaranje postupka, ne odgovara za štetu, ako drugim zakonom nije drugačije određeno.

72
Q

Prebijanje i pobijanje novčanih potraživanja?

A

a) Dopuštenost prebijanja potraživanja
b) Zabrana prebijanja
c) Pravne radnje koje se mogu pobijati
d) Razlozi za pobijanje pravnih radnji
e) Pobijanje pravnih radnji bez naknade
f) Namjerno oštećenje
g) Zajam kojim se nadoknadđuje kapital
h) Pokretanje postupka pobijanja
i) Protizahtjevi protivnika pobijanja
j) Povezana lica stečajnog dužnika

73
Q

Dopuštenost prebijanja novčanog potraživanja?

A

Ako je stečajni povjerilac u periodu otvaranja stečajnog postupka imao, na osnovu zakona ili ugovora, pravo na prebijanje novčanog potraživanja, otvaranje stečajnog postupka ne utiče na ostvarivanje njegovog prava. Ako je u periodu otvaranja stečajnog postupka, novčano potraživanje vezano za odgođeni uslov, do prebijanja novčanog potraživanja će doći kada se uslov ispuni. Povjerilac koji ima potraživanje pod odgođenim uslovom može spriječiti realizaciju protivpotraživanja stečajnog dužnika ako pruži odgovarajuće obezbjeđenje. Prebijanje novčanog potraživanja nije isključeno time što novčana potraživanja glase na različite valute ili obračunske jedinice, ako se valute ili obračunske jedinice u mjestu plaćanja potraživanja sa kojim se vrši prebijanje novčanog potraživanja mogu slobodno mijenjati. Preračunavanje se vrši prema kursnoj vrijednosti koja vrijedi u mjestu plaćanja u vrijeme dobijanja izjave o prebijanju novčanog potraživanja.

74
Q

Zabrana prebijanja novčanog potraživanja?

A

Prebijanje novčanog potraživanja je zabranjeno:
a) ako je obaveza stečajnog povjerioca prema stečajnoj masi nastala nakon otvaranja stečajnog postupka,
b) ako je stečajni povjerilac svoje novčano potraživanje nakon otvaranja postupka stekao od nekog drugog povjerioca,
c) ako je stečajni povjerilac stekao mogućnost prebijanja novčanog potraživanja pravnom radnjom koja se može pobijati,
d) ako je povjerilac povezano lice, a stečajni dužnik ima pravo na novčano potraživanje koje je nastalo ili dospjelo u periodu od šest mjeseci prije podnošenja prijedloga za otvaranje stečajnog postupka, osim ako povjerilac ne dokaže da u trenutku nastanka mogućnosti prebijanja novčanog potraživanja nije znao za prijeteću platežnu nesposobnost ili nastalu platežnu nesposobnost stečajnog dužnika.

75
Q

Pravne radnje koje se mogu pobijati?

A

Mogu se pobijati pravne radnje poduzete prije otvaranja stečajnog postupka kojima se narušava ravnomjerno namirenje povjerilaca (oštećenje povjerilaca), odnosno kojima se pojedini povjerioci stavljaju u povoljniji položaj (pogodovanje povjerilaca). Pravna radnja je poduzeta u trenutku u kojem nastupaju njena pravna dejstva.
Kod pravne radnje ograničene rokom ili uslovom, ne uzima se u obzir nastupanje uslova ili roka. Pod pravnom radnjom smatra se propuštanje radnje, kao i mjere prinudnog izvršenja. Pobijati se može pravna radnja koja je omogućila stečajnom povjeriocu osiguranje ili namirenje:
a) ako je poduzeta u posljednjih 12 mjeseci prije podnošenja prijedloga za otvaranje stečajnog postupka, a stečajni dužnik je bio platežno nesposoban, ili ako je povjerilac u to vrijeme znao za platežnu nesposobnost ili to iz grube nepažnje nije znao, ako je poduzeta nakon podnošenja prijedloga za otvaranje stečajnog postupka i ako je povjerilac u vrijeme radnje znao za platežnu nesposobnost ili za prijedlog za otvaranje stečajnog postupka ili to iz grube nepažnje nije znao. Pobijati se može pravna radnja koja je dala ili omogućila stečajnom povjeriocu neuobičajeno osiguranje ili namirenje, kao što je namirenje koje on nije ili nije na taj način ili u to vrijeme imao pravo da zahtijeva:
a) ako je pravna radnja poduzeta u periodu od 90 dana prije podnošenja prijedloga za otvaranje stečajnog postupka ili nakon podnošenja prijedloga,
b) ako je pravna radnja poduzeta u periodu od šest mjeseci prije podnošenja prijedloga za otvaranje stečajnog postupka i stečajni dužnik je u vrijeme pravne radnje bio platežno nesposoban. Smatra se da je povjerilac znao za nesposobnost za plaćanje ili za prijedlog za otvaranje stečajnog postupka ako je znao za okolnosti iz kojih se nužno moralo zaključiti da postoji nesposobnost za plaćanje ili da je podnesen prijedlog za otvaranje stečajnog postupka.
Smatra se da je lice koje je sa stečajnim dužnikom bilo povezano u periodu poduzimanja pravne radnje znalo za nesposobnost za plaćanje ili prijedlog za otvaranje stečajnog postupka. Pravna radnja stečajnog dužnika bez naknade ili uz neznatnu naknadu može se pobijati, osim ako je poduzeta pet godina prije podnošenja prijedloga za otvaranje stečajnog postupka.
Smatra se da je pravna radnja bez naknade ili uz neznatnu naknadu kada je stečajni dužnik odustao od neke imovinske vrijednosti, a da za to nije primio odgovarajuću protivčinidbu kao naknadu.
Ako je riječ o uobičajenom prigodnom poklonu neznatne vrijednosti, radnja se ne može pobijati. Pobijati se može pravna radnja stečajnog dužnika koju je on poduzeo u posljednjih pet godina prije podnošenja prijedloga za otvaranje stečajnog postupka ili nakon toga, sa namjerom da ošteti povjerioca, pod uslovom da je druga ugovorna strana znala u periodu poduzimanja radnje za namjeru stečajnog dužnika. U ovom slučaju smatra se da je druga strana znala za namjeru ako je znala da stečajnom dužniku prijeti nesposobnost za plaćanje i da se radnjom oštećuju povjerioci.

76
Q

Obezbjeđenje stečajne mase.

A

Obezbjeđenje stečajne mase obuhvata kako slijedi:
a) Preuzimanje stečajne mase - Nakon otvaranja stečajnog postupka, stečajni upravnik je
dužan da uđe u posjed cjelokupne imovine koja ulazi u tečajnu masu i njom da upravlja. Stečajni upravnik može, na osnovu izvršnog rješenja o
otvaranju stečajnog postupka, zahtijevati od suda da naredi
stečajnom dužniku predaju stvari i odredi izvršenje radnje
kojima će se naredba prisilno ostvariti Uz nalog za predaju, sud može po službenoj dužnosti
odrediti i mjere prisile protiv zastupnika dužnika – pravnog lica ili dužnika.

b) Računi stečajnog dužnika - to znači da se zatvaraju svi postojeći računi i otvaraju novi - nakon otvaranja sredstva se prenose na ovaj račun
c) firma stečajnog upravnika - dodaje se sufiks u stečaju, i upisuje se stečajni upravitelj kao osoba ovlaštena za zastupanje
d) predmeti od vrijednosti - određuje se mjesto gdje će se čuvati
e) popis predmeta stečajne mase - popisati i navesti vrijednost, koja ovisi od toga da li se poslovanja nastavlja ili se prodaje imovina (mogu se angažirati i vještaci)
f) popis povjerioca - svi povjerioci po isplatnim redovima, i za razlučne se dodaje predmet na kojem imaju razlučno pravo i visinu namirenja gdje neće biti odvojeno namirenja kao i mogućnost prebijanja potraživanja.
g) popis imovine - u roku od 45 dana od dana imenovanja, popis predmeta koji čine stečaju masu kao i obaveze - ovaj se popis dostavlja na uvid najkasnije 8 dana prije ispitnog ročišta
h) voditi poslovne knjige, sačinjavati izvještaje, imenovati revizora, otvaranjem stečajnog postupka počinje nova godina, gdje je vrijednost stečajne mase do 100.000 neće se vršiti revizija.

77
Q

Odluka o unovčenju stečajne mase?

A

Na izvještajnom ročištu stečajni upravnik je dužan da podnese izvještaj o ekonomskom stanju stečajnog dužnika i
uzrocima tog stanja.
Stečajni upravnik je posebno dužan da se izjasni da li postoje
izgledi da se poslovanje stečajnog dužnika nastavi u potpunosti ili djelomično, koje mogućnosti postoje za
prijedlog reorganizacije i koje bi posljedice u datom slučaju nastupile po namirenje povjerilaca.
Dužniku pojedincu i povjeriocima će se na izvještajnom
ročištu omogućiti da se izjasne o izvještaju stečajnog
upravnika

Skupština povjerilaca odlučuje na izvještajnom ročištu da li će se poslovanje stečajnog dužnika obustaviti ili privremeno
nastaviti.
(Povjerioci mogu stečajnom upravniku dati nalog da izradi
prijedlog reorganizacije i odrediti cilj koji je planom
reorganizacije potrebno postići.
Povjerioci mogu na kasnijim ročištima mijenjati svoje
odluke.
(4) Skupština povjerilaca određuje način i uslove unovčavanja dužnikove imovine. Ako stečajni upravnik smatra da poslovanje stečajnog
dužnika treba da se obustavi prije izvještajnog ročišta, dužan je da pribavi saglasnost odbora povjerilaca, ako je odbor
osnovan. Prije nego što odbor povjerilaca donese odluku o obustavi
poslovanja ili ako odbor povjerilaca nije osnovan, stečajni upravnik je prije obustave poslovanja dužan da o tome obavijesti sudiju.Stečajni sudija će, na zahtjev stečajnog dužnika i nakon što
sasluša stečajnog upravnika, zabraniti obustavu poslovanja,
ako se odluka o tome bez znatnog smanjenja stečajne mase
može odgoditi do izvještajnog ročišta.

78
Q

Unovčavanje stečajne mase?

A

Stečajni upravnik je nakon izvještajnog ročišta dužan da bez odgađanja unovči stečajnu masu, te da se pritom pridržava odluka skupštine ili odbora povjerioca o načinima i uslovima prodaje. Stečajni upravnik treba da riješi imovinsko - pravna pitanja. Razlikuje se unovčavanje nepokretnosti bez tereta, sa teretima prodaja stečajnog dužnika kao pravnog lica. Kada se unovčavaju nepokretnosti bez tereta provodi se prodaja na način da skupština povjerioca utvrdi najnižu cijenu, provodi se javno prikupljanje ponuda, u ovisnosti od toga da li je prva prodaja bila uspješna ili ne provode se daljnji koraci. Ako ne budu uspješne prodaje, nepokretnosti se unovčavaju prema odredbama zakona o izvršnom postupku.
Kada postoje tereti, odnosno razučna prava prodaja se vrši na način da se objavljuje oglas, zatim na prvoj prodaji se ne može prodati ispod 1/2 procijenjene vrijednosti, na drugoj prodaji ispod 1/3, i kasnije se smanjuje za 10%.
Može se prodati dužnik kao pravno lice, o tome odluku donosi skupština. Razlučni povjerioci se mogu pobuniti, i onda se njima izdvaja dio imovine.
Obbezbjeđenje prodaje određuje stečajni upravnik, ne više od 10% procijenjen vrijednosti, i ne više od 50.000 KM.

79
Q

Namirenje povjerilaca?

A

Namirenje stečajnih povjerilaca može početi nakon okončanog ispitnog ročišta. Stečajni upravnik po vlastitoj procjeni može vršiti djelomične diobe, a pije svake diobe mu je potrebna suglasnost odbora povjerilaca.

Da bi povjerilac mogao da dođe u poziciju da bude namiren u stečajnom postupku za cjelokupni iznos potraživanja ili djelimično isti treba da prijavi svoja potraživanja po pozivu za prijavu potraživanja koji poziv se objavljuje zajedno sa rješenjem o otvaranju stečajnog postupka.
Potraživanja se prijavljuju sudu u dva primjerka, te sud sačinjava tabelu prijavljenih potraživanja, navedenu tabelu objavljuje na oglasnoj tabli i web stranici suda najmanje 8 dana prije ispitnog ročišta.
Prijave potraživanja se dostavljaju također stečajnom upravniku, te se nakon toga zakazuje ispitno ročište na kojem se ispituju potraživanja od strane suda i stečajnog upravnika, na kojem ročištu prisustvuju povjerioci i druga lica koja imaju pravni interes.
Ako nakon prvog ispitnog ročišta dođe još prijava potraživanja ista se mogu ispitati na posebnom ispitnom ročištu i to samo one prijave koje pristignu najkasnije u roku od tri mjeseca nakon tog prvog ispitnog ročišta, a ako dođu nakon tog perioda iste su neblagovremene i odbacuju se.
Prilikom ispitivanja potraživanja stečajni upravnik se izjašnjava da li priznaje ili osporava tako prijavljena potraživanja, te ako stečajni upravnik prizna potraživanja eventualni prigovori dužnika ili nekog od povjerioca nemaju utjecaj na navedeno i isti će dobiti rok da u parničnom postupku dokazuju razloge zbog kojih osporavaju tako priznata potraživanja.
Kada stečajni upravnik prizna potraživanja, tako priznata potraživanja unose se u tabelu priznatih potraživanja i ta tabela ima snagu pravosnažne presude.
Ako stečajni upravnih ospori potraživanje povjerilac ima rok od 30 dana da pokrene tužbu i to od dana održavanja ročišta.
Ako stečajni uparvnik ospori potraživanja koja su pravosnažna i izvršna (presudu neku koja ima klauzulu pravosnažnosti i izvršnosti) onda je on dužan pokrenuti tužbu.
Stečajni upravnik može otpočeti sa namirenjem povjerioca odmah nakon okončanja ispitnog ročišta, te je isti ovlašten po vlastitoj procjeni vršiti diobe (kako bude imao para), te diobe obavlja stečajni upravnik, o čemu mora dobiti suglasnost odbora povjerioca ako je formiran, te prilikom djelimičnih dioba isti ne uzima u obzir povjerioce nižih islatnih redova (njihova potraživanje ne potpadaju pod diobu).
Stečajni upravnik nakon izrade prijedloga odluke o diobi koja sadrži podatke o potraživanjima koja se namiruju, iznosu imovine koja se djeli, postotak namirenja povjerioca svakog reda, te nakon pribavljanja saglasnosti odbora povjerioca vrši objavu diobe u Službenim novinama i dužan je prijedlog diobe staviti na uvid svim povjeriocima preko oglasne table suda.
Stečajni upravnik je dužan da rezerviše sredstva prilikom diobe za one povjerioce čija su potraživanja osporena, a koja su pokrenula parnicu. Ovim se stečajni upravnik osigurava i osigurava te povjerioce ako uspio u parnici.
Razlučni povjerioci koji sami prodaju nekretninu koja je opterećena razlučnim pravom prilikom diobe će obavijestiti stečajnog upravnika da se nisu usojeli namiriti ako nisu i tražiti će da se oni uvrste u opći isplati red, a ako to ne učine u roku od 15 dana od dana objave oglasa smatra se da nije niti prijavio potraživanje koje nije namirio.
Povjerioci mogu na prijedlog diobe podnijeti prigovor u roku od 15 dana od dana objave oglasa o diobi i to stečajnom sudiji, a nakon toga žalbu kantonalnom sudu u roku od 8 dana kada ih odbije stečajni sudija.
Kada se radi o završnoj diobi MORA se odrediti ročište za ZAVRŠNU diobu, te na završnu diobu saglsnost pored odbora povjerioca daje obavezno i STEČAJNI sudija i nakon toga ide objava oglasa u novinama.
Ako ima imovine koja nije prodana ista se može dosuditi povjeriocima po procijenjenoj vrijednosti, ako to povjerilac ne prihvati imovina se dodjeli članu društva, ako on to ne želi ona se dodjeljuje općini, gradu.
Također se povjeriocima mogu ustupiti i parnice, tj. dati mogućnost da isti nastave postupak i naplate se od povjerioca.
Stečajni upravnik će nakon završene diobe o tome izvijestiti sud.

80
Q

Zaključenje stečajnog postupka?

A

Nakon završene diobe donosi se rješenje o zaključenju stečajnog postupka.
Zaključenje ide nakon dostave izvještaja stečajnog upravnika o završenoj diobi i dostavljanja izvještaja revizora ako je bio imenovan.
Sud može zakazati ročište da ispita stečajnog upravnika, te nakon toga analizira njegov izvještaj i donosi rješenje.
Ako ima sudskih postupaka koji vodi stečajni upravnik stečajni postupak se također može zaključiti uz davanje ovlaštenje stečajnom upravniku da nastavi postupke, te ako okonča uspješno postupke i naplati potraživanja on sa tim potraživanjima postupa kao sa naknadno pronađenom imovinom i odraditi će naknadnu diobu koju diobu može odrediti stečajni sudija na prijedlog stečajnog upravnika (naplaćena potraživanja, naknadno pronađena imovina i sl.).
Stečajni postupak se može zaključiti ZBOG NEDOSTATKA STEČAJNE MASE I NEDOVOLJNOSTI STEČAJNE MASE.
Nedostatak stečajne mase se dešava kada se nakon otvaranja stečajnog postupka utvrdi da stečajna masa nije dovoljna NITI ZA POKRIĆE TROŠKOVA POSTUPKA (STEČAJNI UPRAVNIK SE PRECJENIO). Ako neko od povjerioca predujmi iznos novca stečaj se neće zaključiti, a ako ne on se zaključuje, a stečani upravnik nema obavezu da nastavi unovčenje stečajne mase.
NEDOVOLJNOST STEČAJNE MASE KAO RAZLOG ZA ZAKLJUČENJE STEČAJNOG POSTUPKA je taj kada se podmire svi troškovi stečajnog postupka, ali masa nije dovoljna da se namire ostale obaveze stečaja i povjeriocii nedovoljsnost prijavljuje stečajni upravnik, a stečajni upravnik ima obavezu da nastavi sa unovčenjem i upravljanjem stečajne mase.
U slučaju nedovoljsnosti stečajne mase stečajni uprvnik namiruje troškove postupka i dugove stečajne mase.
STEČAJNI POSTUPAK MOŽE TAKOĐER BITI OBUSTAVLJEN AKO DUŽNIK PRUŽI OSIGURANJE DA NEĆE DOĆI U PLATEŽNU NESPOSOBNOST ILI AKO PRIBAVI SAGLANOST POVJERIOCA DA NASTAVI SA RADOM.
RJEŠENJE O ZAKLJUČENJU ILI OBUSTAVI OBJAVLJUJE SE U SLUŽBENIM NOVINAMA I NA NAVEDENO RJEŠENJE POVJERIOCI IMAJU PRAVO ŽALBE DRUGOSTEPENOM SUDU U ROKU OD 8 DANA.

81
Q

Reorganizacija stečajnog dužnika?

A

Vrste stečajnih planova:
Ne piše u novom zakonu, ali to su planovi saniranja/ reorganizacije; planovi prijenosa, planovi likvidacije, uređivanja obaveza (njemačko pravo).

Nakon otvaranja stečajnog postupka dopušteno je izraditi stečajni plan. U njemu se može urediti ostavljanje imovine radi nastavka poslovanja, prijenosa imovine, prijenosa stečajnog dužnika, prdaja imovine, pretvaranje potraživanja u uloge, određivanje načina namirenja, namirenje ili izmjena razlučnih prava, smanjenje ili odgoda isplate obaveza, i tako dalje. Stečajni dužnik može podnijeti plan zajedno s prijedlogom za otvarnaje stečajnog postupka, u u toku postupka. Nakon toga imaju pravo stečanjni upravnik i stečajni dužniik pojedinac.
Stečajni plan se sastoji od pripremne osnove i osnove za provođenje. U pripremnoj osnovi se navode mjere koje su poduzete prije otvaranja stečajnog postupka ili treba još da se poduzmu, da bi se stvorio osnov za planiran ostvarivanje prava učesnika. Pripremna osnova mora da sadrži i ostale podatke o osnovama i posljedicama plana. Osnova za provođenje sadrži odredbe o načinu izmjene položaja stečajnog dužnika.
Stečajni plan uključuje:
a) opis načina, vremena i iznosa do kog povjerioci sa
osiguranim pravima i druge vrste povjerilaca treba da budu isplaćeni ili namireni na neki drugi način,
b) konverzije potraživanja povjerilaca u kapital stečajnog dužnika, novog zaduživanja dužnika i vrste garancija koje će biti ponuđene svakoj od kategorija povjerilaca i
novih investitora,
c) način na koji će povjerioci biti isplaćeni u cijelosti ili zaštićeni od štete, koja može biti rezultat primjene
plana,
č) stepen do kog se dužniku može oprostiti njegov dug,
ć) oblik kompenzacije, koji se nudi svim kategorijama,
d) iznos razlike u smislu raspodjele u slučaju likvidacije dužnika,
dž) financijske prognoze i vrste mjere koje treba da se poduzmu da bi se ostvarila profitabilnost poduzeća dužnika,
đ) način izvršenja reorganizacije, posebno u vezi sa organizacionim, upravljačkim, financijskim, tehničkim mjerama i mjerama za smanjenje broja zaposlenih,
izvor financiranja i financijskog plana za primjenu stečajnog plana, uključujući povećanje osnovnog
kapitala i duga,
f) druge mjera koje su poduzete u skladu sa ovim
zakonom.
O stečajnom planu se glasa. Nadzor provodi stečajni upravnik. Može se predvidjeti da će za valjanost poslova biti potrebna saglasnost stečajnog upravnika.

82
Q

Namirenje povjerioca?

A

Da bi povjerilac mogao da dođe u poziciju da bude namiren u stečajnom postupku za cjelokupni iznos potraživanja ili djelimično isti treba da prijavi svoja potraživanja po pozivu za prijavu potraživanja koji poziv se objavljuje zajedno sa rješenjem o otvaranju stečajnog postupka.
Potraživanja se prijavljuju sudu u dva primjerka, te sud sačinjava tabelu prijavljenih potraživanja, navedenu tabelu objavljuje na oglasnoj tabli i web stranici suda najmanje 8 dana prije ispitnog ročišta.
Prijave potraživanja se dostavljaju također stečajnom upravniku, te se nakon toga zakazuje ispitno ročište na kojem se ispituju potraživanja od strane suda i stečajnog upravnika, na kojem ročištu prisustvuju povjerioci i druga lica koja imaju pravni interes.
Ako nakon prvog ispitnog ročišta dođe još prijava potraživanja ista se mogu ispitati na posebnom ispitnom ročištu i to samo one prijave koje pristignu najkasnije u roku od tri mjeseca nakon tog prvog ispitnog ročišta, a ako dođu nakon tog perioda iste su neblagovremene i odbacuju se.
Prilikom ispitivanja potraživanja stečajni upravnik se izjašnjava da li priznaje ili osporava tako prijavljena potraživanja, te ako stečajni upravnik prizna potraživanja eventualni prigovori dužnika ili nekog od povjerioca nemaju utjecaj na navedeno i isti će dobiti rok da u parničnom postupku dokazuju razloge zbog kojih osporavaju tako priznata potraživanja.
Kada stečajni upravnik prizna potraživanja, tako priznata potraživanja unose se u tabelu priznatih potraživanja i ta tabela ima snagu pravosnažne presude.
Ako stečajni upravnih ospori potraživanje povjerilac ima rok od 30 dana da pokrene tužbu i to od dana održavanja ročišta.
Ako stečajni uparvnik ospori potraživanja koja su pravosnažna i izvršna (presudu neku koja ima klauzulu pravosnažnosti i izvršnosti) onda je on dužan pokrenuti tužbu.
Stečajni upravnik može otpočeti sa namirenjem povjerioca odmah nakon okončanja ispitnog ročišta, te je isti ovlašten po vlastitoj procjeni vršiti diobe (kako bude imao para), te diobe obavlja stečajni upravnik, o čemu mora dobiti suglasnost odbora povjerioca ako je formiran, te prilikom djelimičnih dioba isti ne uzima u obzir povjerioce nižih islatnih redova (njihova potraživanje ne potpadaju pod diobu).
Stečajni upravnik nakon izrade prijedloga odluke o diobi koja sadrži podatke o potraživanjima koja se namiruju, iznosu imovine koja se djeli, postotak namirenja povjerioca svakog reda, te nakon pribavljanja saglasnosti odbora povjerioca vrši objavu diobe u Službenim novinama i dužan je prijedlog diobe staviti na uvid svim povjeriocima preko oglasne table suda.
Stečajni upravnik je dužan da rezerviše sredstva prilikom diobe za one povjerioce čija su potraživanja osporena, a koja su pokrenula parnicu. Ovim se stečajni upravnik osigurava i osigurava te povjerioce ako uspio u parnici.
Razlučni povjerioci koji sami prodaju nekretninu koja je opterećena razlučnim pravom prilikom diobe će obavijestiti stečajnog upravnika da se nisu usojeli namiriti ako nisu i tražiti će da se oni uvrste u opći isplati red, a ako to ne učine u roku od 15 dana od dana objave oglasa smatra se da nije niti prijavio potraživanje koje nije namirio.
Povjerioci mogu na prijedlog diobe podnijeti prigovor u roku od 15 dana od dana objave oglasa o diobi i to stečajnom sudiji, a nakon toga žalbu kantonalnom sudu u roku od 8 dana kada ih odbije stečajni sudija.
Kada se radi o završnoj diobi MORA se odrediti ročište za ZAVRŠNU diobu, te na završnu diobu saglsnost pored odbora povjerioca daje obavezno i STEČAJNI sudija i nakon toga ide objava oglasa u novinama.
Ako ima imovine koja nije prodana ista se može dosuditi povjeriocima po procijenjenoj vrijednosti, ako to povjerilac ne prihvati imovina se dodjeli članu društva, ako on to ne želi ona se dodjeljuje općini, gradu.
Također se povjeriocima mogu ustupiti i parnice, tj. dati mogućnost da isti nastave postupak i naplate se od povjerioca.
Stečajni upravnik će nakon završene diobe o tome izvijestiti sud.

83
Q

Obustava stečajnog postupka?

A

Stečajni postupak se obustavlja na prijedlog stečajnog dužnika ako se pruži osiguranje da nakon obustave stečajnog postupka na strani stečajnog dužnika neće nastupiti platežna nesposobnost i prijeteća platežna nesposobnost.

Stečajni postupak se obustavlja na prijedlog stečajnog dužnika ako stečajni dužnik nakon isteka roka za prijavu potraživanja pribavi saglasnost svih stečajnih povjerilaca koji su prijavili potraživanja. Sud odlučuje da li je potrebna saglasnost stečajnih povjerilaca čija su potraživanja osporili stečajni upravnik ili stečajni dužnik i razlučnih povjerilaca, odnosno da li je potrebno pružiti odgovarajuće osiguranje.

Prijedlog za obustavu stečajnog postupka objavljuje se na oglasnoj tabli suda, web stranici suda -elektronskoj tabli suda i u “Službenim novinama Federacije BiH” i daje se na uvid svim učesnima stečajnog postupka u službenim prostorijama suda.
U slučaju obustave stečajnog postupka uz saglasnost povjerilaca prilažu se izjave o saglasnosti povjerilaca.
Stečajni povjerioci mogu, u roku od osam dana od dana objavljivanja prijedloga za obustavu stečajnog postupka, pismeno ili usmeno, na zapisnik izjaviti prigovor protiv prijedloga za obustavu stečajnog postupka.
Stečajni sudija odlučuje o obustavi stečajnog postupka nakon saslušanja podnosioca prijedloga, stečajnog upravnika i odbora povjerilaca, ako je odbor povjerilaca osnovan, a u slučaju prigovora i nakon saslušanja povjerioca koji je uložio prigovor.
Prije obustave stečajnog postupka, stečajni upravnik je dužan izmiriti nesporne obaveze stečajne mase, a za sporne obaveze dati obezbjeđenje.

84
Q

Oglašavanje i dejstvo zaključenja i obustave stečajnog postupka?

A

Rješenje kojim se zaključuje stečajni postupak, odnosno kojim se obustavlja kao i razlozi zaključenja, odnosno obustave, objavljuje se u “Službenim novinama Federacije BiH”.
(2) Stečajni dužnik, stečajni upravnik, članovi odbora povjerilaca, istim rješenjem se obavještavaju da će pravne posljedice zaključenja, odnosno obustave početi proizvoditi pravne posljedice u roku od osam dana od dana objavljivanja u “Službenim novinama Federacije BiH”.
(3) Na zaključenje, odnosno obustavu stečajnog postupka primjenjuju se odredbe čl. 190. i 191. ovog zakona.
(4) Sa obustavom stečajnog postupka, stečajni dužnik stiče pravo da slobodno raspolaže imovinom koja je činila stečajnu masu.
(5) Po pravosnažnosti rješenja o zaključenju stečajnog postupka, stečajni sudija naređuje brisanje stečajnog dužnika iz registra, a po obustavi postupka, stečajni sudija naređuje brisanje zabilježbe upisa.