Reljef morskog dna Flashcards

1
Q

Kako izdleda morsko dno?

A

Veći dio morskog dna je potpuno ravan, ali postoje i dijelovi koji su oblikovani pod utjecajem tektonike ploča i vulkanskim djelovanjem koja su tvorila raznovrsne podmorske reljefne oblike kao što su planinski lanci, morska brda i planine, te duboke brazde ili jarke.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Kada je nastalo morsko dno?

A

Morsko dno je nastalo prije 200 milijuna godina, relativna mladost morskog dna rezultat je njegova stalnog oblikovanja zbog djelovanja tektonskih procesa širenja i podvlačenja morskog dna. u zonama subdukcije nestaje morsko dno i ondje nastaju dubokomorske brazde ili jarci, a na središnjim oceanskim hrptovima stvara se novo morsko dno i nastaju srednjooceanski podmorski lanci.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Što je paleomagnetizam?

A

Paleomagnetizam se uzima kao dokaz starosti i stvaranja morskog dna, too je prirodni magnetizam koji je sačuvan u stijenama, u mineralima koje sadržavaju željezo. Te stijene nastale u geološkoj prošlosti tijekom hlađenja i kristalizacije iz lave ili tijekom prekristalizacije.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Kako se podmorski reljef može podijeliti?

A

Podmorski reljef se može podijeliti na tri velike cjeline; kontinentalni rub, dubokomorske ili oceanske brazde i na oceanske lance.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Što je kontinentalni rub?

A

Kontinentalni rub se prostire na oko 18% površine morskog dna i sastoji se od kontinentalnog plićaka ili šelfa, kontinentalne padine, kontinentalnog podnožja o dubokomorskih brazda ili jaraka.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

što je kontinentalni plićak?

A

Kontinentalni plićak je najplići i većinom zaravnjeni dio svjetskog mora u kojem egzistira najveći broj životinjskih i biljnih vrsta. Aktivni je dio kontinentalnog ruba. Većinom prije posljednjeg ledenog doba je bio suh, kopneni, kontinentalni prostor koji seže do oko 200 metara dubine koji se najčešće naziva šelf.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Koji je gospodarski značaj šelfa?

A

Gospodarska važnost šelfa je najveća u oceanskom podmorju, to su glavna ribolovna područja, a ispod nekih dijelova tih plićaka kriju se i goleme zalihe nafte, prirodnog plina i metana.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Što je kontinentalna padina?

A

Kontinentalna padina ili slaz je strma padina u morskom dnu koja se prostire od oko 200 metara dubine pa do dubina od oko 3000 metara. U tom s području karakteristični podmorski kanjoni kao nastavci dolina rijeka s kopna. U njemu se izmijenjaju područja sumraka ili batijala i mračna područja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Što je kontinentalno podnožje?

A

Kontinentalno podnožje nalazi se u nastavku kontinentalne padine i seže do dubine od oko 5000 metara. Mogu biti pasivni i aktivni. Atlantski tip je primjer pasivnog kontinentalnog ruba jer lagano tone, a sedimenti se skupljaju pravilno. Pacifički rub se uzdiže zbog procesa podvlačenja pa se javljaju pojačan vulkanizam i jaka seizmičnost.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Što su dubokomorske brazde ili jarci?

A

Dubokomorske brazde ili jarci su najdublji dijelovi podmorja nastali na granicama podvlačenja litosfernih ploča . Većinom se nalaze na rubovima oceana, uglavnom u Tihom oceanu. Te su brazde do 100 km široke te su i više tisuća km dugačke podmorske doline.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Što su oceanski bazeni ili abisalne ravnice?

A

Oceanski bazeni ili abisalne ravnice su najrasprostranjeniji dijelovi podmorskog reljefa. Zauzimaju 70% reljefa morskog dna i prostiru se na dubinama između 5000 i 6000 metara. To podmorsko područje obilježava vrlo mali nagib i velika pokrivenost sedimentima.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Što su srednjooceanski hrptovi?

A

Srednjooceanski hrptovi su najviši reljefni dijelovi u morskom podmorju. TO su područja međusobno povezanih oceanskih lanaca koji se krivudajući granaju na oko 65 000 km morskog dna oceana. Nastaju u područjima razmicanja litosfernih ploča gdje se stvara nova Zemljina kora.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Zašto je svjetsko more važan prirodni resurs za današnje stanovništvo?

A

Kontinentalni plićaci su velik izvor hrane jer u njima obitava veći dio biljnoga i životinjskoga morskoga svijeta te se ondje nalaze i glavna ribolovna područja svjetskog mora. Ispod dna šelfova nalaze se i goleme zalihe nafte i prirodnog plina koji se off-shore načinom vađenja iskorištava dugi niz godina

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Što je off-shore proizvodnja?

A

Off-shore proizvodnja je naziv za postupak vađenja nafte i plina iz mora i oceana.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Kako dijelimo otoke po postanku?

A

Otoke prema postanku dijelimo na prirodne (kontinentalni i oceanski) i umjetne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Kakvi su to kontinentalni otoci?

A

Kontinentalni otoci su prema postanku dijelovi geološke strukture susjednog kopna i s njim su nekada činili jedinstvenu cjelinu. Nastali su nakon potapanja dijelova kopna koje su izazvali tektonski pokreti ili podizanje svjetske razine mora zbog glacioeustatizma. Takvi otoci nastaju na kontinentalnom plićaku, odcjepljenjem dijelova kore kontinenata i sprudni otoci. Prema postanku takvi otoci mogu biti tektonski rasjedni, tektonsko nabrani, akumulativni i abrazivni.

17
Q

Kakvi su to oceanski otoci?

A

Oceanski otoci se izdižu iznad oceanskog dna i izdvojeni su. Mogu biti vulkanski i koraljni. Vulkanski su nastali podmorskim vulkanskim erupcijama na srednjooceanskim hrptovima. Koraljni otoci su nastali djelovanjem koralja u tropskim toplim morima.

18
Q

Kakvi su to umjetni otoci?

A

Umjetni otoci nastaju radom ljudi radi želje za povećanjem prirodnih otoka ili zbog gospodarskih razloga.

19
Q

Kakve su to sekundarne obale?

A

Obale koje nastaju djelovanjem koralja, mangrovih šuma i čovjeka koji na njima gradi luke, lukobrane i umjetne otoke.

20
Q

Kakve su to koraljne obale?

A

Koraljne obale su oblici organogenih zoogenih obala koji nastaju rastom koraljnih kolonija u toplim, plitkim i čistim morima. Obiluju izduženim koraljnim sprudovima.

21
Q

Kakve su to mangrove obale?

A

Mangrove obale su fitogeni oblici obala koji nastaju rastom bujne hidrofilne vegetacije i najčešće se pojavljuju na ušćima rijeka tropskog i suptropskog područja gdje su izraženi procesi plime i oseke.

22
Q

Što je Pacifički vatreni prsten?

A

Pacifički vatreni prsten je područje gdje su najsnažniji udari litosfernih ploča, ujedno je i najnestabilniji dio našeg planeta.

23
Q

Što su cunamiji?

A

Cunamiji su valovi koji se šire brzinom većom od 700 km/h.

24
Q

Što je El Niño?

A

El Nino je prirodna meteorološka pojava koja je povezana s klimatskim promjenama u tropima. Donosi vlažno i kišovito vrijeme, te poplave u inače suhim područjima Južne Amerike, te sušno razdoblje u području Indonezije. Tijekom razdoblja El Niña mijenja se režim strujanja i vjetrovi tada pušu od zapada prema istoku, toplije se vode gomilaju prema istočnim dijelovima Tihog oceana, podiže se razina oceana i smanjuje debljina sloja hranjivih tvari u njemu. Pokazalo se da El Niño ima dalekosežan globalan utjecaj na vremenske okolnosti ne samo na Tihom oceanu već i u drugim dijelovima svijeta.

25
Q

Što je La NIna?

A

Anomalno klimatsko stanje ekvatorskoga dijela Tihog oceana, suprotno ekstremu koji je poznat pod nazivom el niño. Dok traje la niña, pasati pušu velikom snagom preko cijeloga Tihog oceana. Pritom potiskuju površinski sloj oceana niz vjetar i uzrokuju uzlazno strujanje u moru i snižavanje površinske temperature u središnjem i istočnom dijelu Tihog oceana. Budući da se pod utjecajem vjetra topla površinska voda pomiče prema zapadu, razina mora uzdignuta je na zapadu i spuštena na istoku, a termoklima je nagnuta u suprotnom smjeru. To pogoduje stvaranju područja visoke površinske temperature u zapadnom dijelu ekvatorskoga dijela Tihog oceana, što opet podržava uzlazno gibanje u atmosferi iznad mora.