Római Flashcards

0
Q

Mi a hiperbola?

A

Görog eredetű szó, áthágást, túlzást jelent. Olyan gondolatalakzat, amelyben a beszélő nagyobb, erősebb jelentésű szavakat vagy mondatokat használ, mint ami a tényleges, szó szerinti kifejezésnek megfelelne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
1
Q

Mi Catullus szerelemfelfogása?

A

Catullus a törvényes házasság fölé emeli a szeretők érzelmi szövetségét. Elfordul a bevett szabályoktól, és azt a szerelmi szenvedélyt nevezi meg az élet legnagyobb értékeként, ami az ember teljes személyisegét betölti. Lírájára hatással volt Szapphó költészete. Verseiben az asszony Lesbiának (leszboszi nő) nevezi. Legfőbb érve a természet körforgásával szemben az emberi élet mulandósága. Verseiben nagy szerepet kapnak a megánélet és közélet, a fiatalok és öregek, az élet és halál közti ellentétek.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Mi a feszültségkeltés?

A

A művészi hatás egyik eszköze. Alapja a megszokottól való eltérés. Irodalmi szövegekben változatos elemek hozhatják létre, például nyelvi, szerkezetbeli összetevők, tempóváltások.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Mi az ekloga?

A

Vergilius használatában vált költeménycsoportot megnevező kifejezéssé. Eredetileg olyan, hexameterben írt lírai szöegeket jelölt, amelyeknek témája a pásztori világ, formája párbeszéd vagy monológ. Az ekloga a békés pásztori élet idilli életérzését kifejező lírai vers, de epikus és drámai elemeket is tartalmaz.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Jellemezd Vergilius IX. eclogájának idő- és értékszembesítését!

A

A földelkobzások időszakát megidéző vers két beszélője a saját földjén bérlővé lett Moeris és a fiatal Lycidas, akit nem érintettek a változások. A két pásztor a városaa vezető úton találkozik, de egy harmadik férfiról, Menaclasról beszélgetnek. Az ő visszatértét várják. A párbeszédből kiderül, hogy Menaclas költő, aki verseivel kísérelte megvédeni a földeket. Ezért szembekerült a hatalommal, és menekülnie kellett. A pásztorok jelent a világrend felbomlott harmóniájaként tapasztalják meg, az idill a múltba utalt, mely már csak az emlékeikben, illetve Menalcas költeményeiben létezik, ezekből idéznek a pásztorok a mű középső részében. Az egyre komorabb világban a dalolást Moeris nem érzi illőnek. A líraiság epikus és drámai elemekkel árnyalódik. A IX. ekloga egyén és hatalom viszonyát járja körül.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Mi az idill?

A

Az idill (görög: eidüllion “képecske, dalocska”) szűkebb értelemben pásztori témájú életkép vagy pusztán bukolikus (görög: bukolon “marhapásztor”) témájú mű. Tágabb értelemben olyan irodalmi alkotás, amelyben az eszmény, mint megvalósult tartalom, a boldogság és öröm forrása jelenik meg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Mi az óda?

A

Az óda (görög: odé “ének”) eredetileg a görög irodalomban éneket, lírai művet jelölt. Horatius ennek latin megfelelőjével nevezte carmennek tartalmi, hangnembeli és formai szempntból változatos költeményeit.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Mik az óda jellemzői?

A

Fenséges, emelkedett tárgy, emelkedett hangnem, összetett ritmika, strófaszerkezet, bonyolult szerkezet (A-B-A-variáns), erőteljes képek, szónoki, érvelő gondolatiság.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Jellemezd a sztoikus és epikureus epikát!

A

A sztoikus és epikureus filozófia a hellenizmus görög bölcseletének két jelentős irányzata. Mindkettő etikája az egyes ember boldogulására keresi a választ. Az epikureusok szerint minden élőlény célja az öröm, a gyönyörűség szerzése, a fájdalom elkerülése. Ennek elérését az erények tiszteletében, a mértékletességben, illetve a közügyektől való eltávolodásban látták. A sztoikusok úgy vélték, hogy a világmindenségben meghatározott rend érvényesül. Ezt olyan szükségszerűségek, sorsszerűségek szabják meg, melyek elől nem lehet kitérni. Ezért az egyetlen bölcs dolog a természeti törvényszerűség és a sorsszerűség elfogadása, vagyis a szenvedélymentes élet (apatheia) gyakorlása.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Jellemezd a Licinius Murenához retorikus szerkezetét!

A

Az óda megszólítottja Horatius kortársa, politikus és hadvezér, akit utóbb egy Augustus elleni összeesküvés gyanúja miatt kivégeznek. Az óda beszélője kortársaihoz intézi tanító-bölcselő számdékú szózatát. A mérték megtartásának fontosságára int. Ez a szándék indokolja a vers felépítését.
A gondolatmenet nyelvtanilag nem jelölt, a versmondatok közti kötőszó hiányzik. Ez a hiány fokozza a feszültséget, és a logikai viszonyok újragondolására készteti az olvasót.
1. versszak: a helyes magatartásformát megfogalmazó állítás, tételmondat
2-5. versszak: az állítás, tételmondat különböző szempontú kifejtése, magyarázata, példázata
6. versszak: a tételmondat megerősítő, összegző-következtető változata

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Mi az allegória?

A

Az allegória (görög: “másról beszélni”) költői képben, képsorban megjelenő gondolatalakzat. Kettős jelentése van: egy közvetlen és egy átvitt értelmű, ugyanis mást mond ki, mint amit gondol. A klasszikus retorika felfogásában az allegória egy hosszabb gondolatsoron vagy az egész művön végigvitt metafora vagy megszemélyesítés.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Jellemezd a Licinius Murenához hajótoposzát!

A

A vers első versszakában felhozott kép változata tér vissza za utolsó versszakban. A hajózás az életen való biztonságos átjutás ősképe. Az óda első és utolsó versszakában megjelenő hajózáskép-allegória a külső világ, a körülmények változó voltát teszi szemléletessé. Alkalmazkodással törekszik belső harmóniára.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Jellemezd Horatius Thaliarchushoz című versét!

A

A címzett kitalált személy, neve beszélő név, jelentése “az ünnepi öröm vezére”. Alakja a versben ifjú férfiként, vendéglátó barátként tűnik fel, akihez a vers beszélője, egy idősebb barát intézi pohárköszöntő beszédét. Az idősebb baráthoz illő gesztus, hogy saját élettapasztalatát megosztja fiatalabb társával, akit az élet és az ifjúság élvezetére tanít. Az első versszak a téli tájra hívja fel a figyelmet, melynek látványát a fűtött szobában uralkodó oldott hangulat ellensúlyozza. A téli világ keménységével szemben áll a borozgató időtöltés derűje, bizalmas baráti helyzete.
A középső két versszak általánosító életbölcsesség. Felszólít az élet boldog pillanatainak élvezetére. A múlt megváltoztathatatlan; a sor az istenek dolga. (,,carpe diem”)
Az óda versformája a nagy alkaioszi strófa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Jellemezd Ovidius Átváltozások című munkáját!

A

Az Átváltozások 15 könyvből áll. Olyan történeteket tartalmaz, amelyek közös jellemzője, hogy bennük valamiféle átváltozás történik, mely a legtöbb nép mitologikus hagyományaiból ismert toposz. Jellegzetesen kapcsolódik vallási szertartásokhoz, varázslathoz, ártó vagy segítő szándékú isteni beavatkozáshoz. Ovidius művében görög és római mítoszokat, római történeteket gyűjt egybe és ír újra. Ezek laza időrendben követik egymást.
Az egyes témák nem zárulnak le egy-egy könyv végén, hanem folytatódnak a következő elején. A történeteket átkötések kapcsolják össze.
Mai fogalmaink szerint az Átváltozások műfaja elbeszélésgyűjteménynek mondható.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Jellemezd Ovidius Pygmalion című művét!

A

Az Átváltozasokban olvasható Pygmalion-történet indítása a megelőző elbeszélésre utal vissza. Az elbeszélésben Pygmalion a szobor készítőjeként, magányos művészalakként

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly