T12 Flashcards

1
Q

TEMA 12: L’ÀREA D’EDUCACIÓ ARTÍSTICA A L’EDUCACIÓ PRIMÀRIA: ENFOCAMENT, CARACTERÍSTIQUES I PROPOSTES D’INTERVENCIÓ EDUCATIVA. CONTRIBUCIÓ DE L’ÀREA AL DESENVOLUPAMENT DE LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES. OBJECTIUS, CONTINGUTS I CRITERIS D’AVALUACIÓ: ASPECTES MÉS RELLEVANTS. RELACIÓ AMB ALTRES ÀREES DEL CURRÍCULUM

A

INTRODUCCIÓ

Q1. L’ÀREA D’EDUCACIÓ ARTÍSTICA A L’EDUCACIÓ PRIMÀRIA: ENFOCAMENT I CARACTERÍSTIQUES

    1. Marc contextual i conceptual
    1. Característiques de l’àrea

Q2. CONTRIBUCIÓ DE LES ÀREES AL DESENVOLUPAMENT DE LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES I CLAU
2.1. Les àrees de Plàstica i Música i la CEC

Q3. OBJECTIUS, CONTINGUTS I CRITERIS D’AVALUACIÓ: ASPECTES MÉS RELLEVANTS

    1. Objectius
    1. Continguts
    1. Criteris d’avaluació
    2. 3.1. L’avaluació
    3. 3.2. Finalitat i seqüenciació per cursos dels criteris

Q4. RELACIÓ AMB ALTRES ÀREES DEL CURRÍCULUM

4. 1. La globalització i la interdisciplinarietat
4. 2. Àrees relacionades

Q5. PROPOSTES D’INTERVENCIÓ EDUCATIVA

5. 1. Principis d’intervenció educativa  5. 2. Propostes d’intervenció educativa a primària

CONCLUSIONS, BIBLIOGRAFIA I LEGISLACIÓ

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

INTRODUCCIÓ

A

A banda, cal assenyalar que en el tema que m’ocupa, tema 12 del temari dedicat a l’àrea de d’Educació Artística, vaig a tractar la importància que té dita àrea a l’Educació Primària, atès que es concep com una àrea interdisciplinària i afavoreix l’aprenentatge significatiu. Tot açò ho veurem contemplat a les seues característiques, aspectes més rellevants, així com als principis i propostes d’intervenció educativa.

Passe així a iniciar la 1ª qüestió del tema, valorant una reflexió que l’escriptor mexicà Domenico Cieri realitza sobre l’educació i l’artística: “El arte es la magia de transmitir la emoción”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

1.1. MARC CONTEXTUAL I CONCEPTUAL

A

Des de l’àmbit conceptual, David Hargreaves al seu llibre “Infancia i Educación artística” defineix l’art com la forma d’expressió d’un artista al comunicar el seus sentiments, la seua imaginació, creativitat, experiències i vivències, que mitjançant una obra d’art es transmet a l’espectador per mitjà dels sentits.

Podem dir per tant que l’Educació Artística constitueix un dels eixos fonamentals de la formació integral de l’individu, tal com es contempla en la teoria de les intel·ligències múltiples de Gardner on es destaca que els sistemes pedagògics basen el seu aprenentatge en les 8 intel·ligències múltiples que són: lingüística, lògic - matemàtica, espacial, cinètic-corporal, musical, interpersonal, intrapersonal i naturalista. I, sent per tant la seua finalitat curricular desenvolupar capacitats, actituds i emocions ja que l’art permet conèixer, experimentar i explorar.

Des d’una aproximació a l’àmbit contextual, destacar la LOMLOE, i l’art 18 “Organització” on es contempla que l’àrea d’Educació Artística es podrà desdoblar en Educació Plàstica i Visual d’una banda i Música i Dansa d’altra banda. Per tant, al llarg del present tema desenvoluparé les 2 àrees curriculars, les quals estructuren el currículum d’Educació Primària, i estan contemplades tant Reial Decret 126/2014 de 28 de febrer com al Decret 108/2014 de 4 de juliol.

Passe ara al 2n punt d’aquesta 1a qüestió del tema.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

1.2. CARACTERÍSTIQUES DE L’ÀREA

A

A nivell general, podem destacar les següents característiques:
El plantejament integrat per 2 llenguatges, el plàstic i el musical. En el llenguatge plàstic es desenvolupa l’exteriorització i socialització de les idees, imaginació i sentiments mitjançant codis artístics. I en el llenguatge musical, es desenvolupen les capacitats de reconeixement del món visual i auditiu. Aquests 2 llenguatges s’articulen en 2 dimensions, l’expressió i la percepció.
Les tecnologies de la Informació i la Comunicació, ja que l’alumnat rep a diari grans quantitats d’informació procedent dels mitjans audiovisuals i tecnològics.
I la interdisciplinarietat, l’àrea d’Educació Artística engloba diferents àmbits del saber i estableix relacions, afavorint així l’aprenentatge significatiu.

Done per finalitzat així el 2n punt de la 1a qüestió i la qüestió en si mateix, i done pas a la 2a qüestió del tema.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Q2. CONTRIBUCIÓ DE L’ÀREA AL DESENVOLUPAMENT DE LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES I COMPETÈNCIES CLAU

A

Des de l’àrea d’Educació Artística es va a contribuir al desenvolupament de la majoria de les competències bàsiques. Cal ressaltar que amb l’aprovació de la LOMLOE, del Reial Decret 126/2014 de 28 de febrer i la seua concreció al Decret 108/2014 de 4 de juliol, “les competències bàsiques” passen a denominar-se COMPETÈNCIES CLAU, així com l’ordre ECD/65/2015 de 21 de gener per la qual es descriuen les relacions entre competències, continguts i criteris d’avaluació.

Des de l’àmbit conceptual les CC.CC s’entenen com un <> que s’aplica a contextos acadèmics, socials i professionals. La seua inclusió al currículum presenta diverses finalitats:
Permetre a l’alumnat integrar els seus aprenentatges i utilitzar-los de manera efectiva en diferents situacions i contextos.
I orientar l’ensenyament pel tal d’identificar els continguts i criteris d’avaluació que tenen caràcter imprescindible.

En la LOMLOE s’estableixen un total de 7 CC.CC que són les següents: Competència en comunicació lingüística, c. matemàtica i competències bàsiques en ciència i tecnologia, c. digital, c. d’aprendre a aprendre, c. socials i cíviques, sentit d’iniciativa i esperit emprenedor, i per últim, consciència i expressió cultural.

A continuació passe a aprofundir al 1r i únic punt d’aquesta qüestió sobre la competència més relacionada amb l’àrea d’Educació Artística.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

2.1. L’ÀREA D’EDUCACIÓ ARTÍSTICA I LA CEC

A

Des de l’àrea anem a contribuir especialment a la competència en consciència i expressió cultural, ja que permet conèixer diferents codis artístics juntament amb les tècniques i recursos per a emprar-los, així com entendre, apreciar i valorar críticament les manifestacions culturals i artístiques.

Done per conclosa així la 2a qüestió del tema, per passar a la 3a.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Q3. OBJECTIUS, CONTINGUTS I CRITERIS D’AVALUACIÓ: ASPECTES MÉS RELLEVANTS

A

En aquesta 3a qüestió, vaig a tractar els elements bàsics del currículum des de i en l’àrea d’Educació Artística, però abans definiré currículum atenent a l’article 6 de la LOMLOE com El conjunt d’objectius, competències, continguts, mètodes pedagògics i criteris d’avaluació de cada un dels ensenyaments regulats a la present llei.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

3.1. OBJECTIUS

A

Els objectius generals són les capacitats que esperem que aconseguisquen el nostre alumnat en finalitzar l’Educació Primària.

A més, cal assenyalar que les lleis educatives actuals, no presenten prescrits uns objectius generals per a cada àrea, sent per tant els equips docents els encarregats de programar els objectius generals i didàctics.

A continuació, passe a citar a mode d’exemple alguns objectius generals per a l’àrea d’Educació Artística, elaborats per mi, juntament amb la resta de docents de l’últim centre educatiu en el qual vaig desenvolupar la meua tasca docent, tenint en compte el Decret 108/2014 i el Decret 88/2017.
Realitzar produccions artístiques de forma cooperativa, assumint diferents funcions i col·laborant en la resolució dels problemes que es presenten.
Iniciar-se en la pràctica d’un instrument.
Enriquir els recursos expressius i interpretatius que l’alumne posseeix: la veu, el gest dramàtic i el moviment corporal.

Abans de finalitzar aquest apartat, cal dir que la LOMLOE al seu art. 17, “Objectius de l’Educació Primària”, dedica un, el ‘“J”, a la temàtica del present tema: “Utilitzar diferents representacions i expressions artístiques i iniciar-se en la construcció de propostes visuals i audiovisuals ”.

Una vegada presentats els objectius, done pas ara als continguts.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

3.2. CONTINGUTS

A

Els continguts són els objectes d’E-A que la societat considera útils i necessaris per tal de promoure el desenvolupament personal i social de l’individu. A l’hora de triar-los es té en compte el desenvolupament de l’autonomia personal, la participació social o la capacitat d’interpretar el medi.

A més, tot i que a l’actual llei i curriculum els continguts no apareixen classificats, aquests es divideixen en 3 tipus, és per això que molts autors parlen d’una Triple Dimensió: continguts conceptuals, procedimentals i actitudinals.

A banda, els continguts s’agrupen en blocs que permeten una identificació dels principals àmbits que componen l’àrea. Aquests blocs de continguts apareixen al Decret 108/2014 i són els següents:

Per a l’àrea d’Educació Artística: Plàstica:
Bloc 1 - Educació Audiovisual.
Bloc 2 - Expressió Plàstica.
I, bloc 3 - Dibuix Geomètric.

I, per a l’àrea d’Educació Artística: Música:
Bloc 1 - Escolta.
Bloc 2 - Interpretació Musical.
I, bloc 3 - La música, el moviment i la dansa.

Una vegada presentats els continguts, done pas ara als criteris d’avaluació.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

3.3.1. L’AVALUACIÓ

A

Des de l’àmbit conceptual, i en paraules de l’educador Ralph Tayler cal dir que avaluar és comprovar els resultats de l’aprenentatge en funció d’uns objectius prèviament determinats. A més, l’avaluació ofereix informació sobre tots els elements curriculars amb la finalitat de millorar-los.

La LOMLOE al seu art. 20 estableix les principals característiques de l’avaluació a l’etapa d’Educació Primària, entre les quals destaca:
Serà contínua, global i tindrà caràcter formatiu, regulador i orientador.
I es podran elaborar plans d’enriquiment curricular per millorar el nivell competencial de l’alumnat i plans específics de reforç amb l’objectiu d’adquirir les competències corresponents.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

3.3.2. SEQÜENCIACIÓ PER CURSOS DELS CRITERIS

A

L’actual legislació educativa estableix uns criteris d’avaluació per a les àrees de Plàstica i Música estructurats per cursos. Els criteris actuen com a reguladors de les estratègies d’ensenyament i indicadors dels diferents nivells d’aprenentatge de l’alumnat.

A continuació, a mode d’exemple, passe a esmentar alguns dels criteris d’avaluació “1r curs” per a les àrees de Plàstica i Música.
Educació Artística. Plàstica. Bloc 1: Educació Audiovisual -> Utilitzar les TIC per tal de capturar imatges i crear fotografies i il·lustracions de forma responsable.
Educació Artística. Música. Bloc 1: Escolta -> Descriure i reconèixer les qualitats del so de l’entorn pròxim.

Finalitze així la 3a qüestió del tema, per donar pas a la 4a.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

4.1. LA GLOBALITZACIÓ I LA INTERDISCIPLINARIETAT

A

La globalització fa referència a la forma que té l’alumnat de percebre la realitat com un tot únic i global. Per això, encara que l’ensenyament es separe en diferents àrees, totes estan relacionades.

De la mateixa manera, quan es parla d’interdisciplinarietat, es fa per a destacar la idea de que el coneixement no es troba dividit en “compartiments independents” sinó que suposa un tot global. Hem de tenir en compte, a més a més, que la LOMLOE ressalta que la comunicació audiovisual, la competència digital i el foment de la creativitat es treballaran en totes les àrees.

Passe així al 2n punt d’aquesta 4a qüestió del tema.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

4.2. ÀREES RELACIONADES

A

L’àrea d’Educació Artística es relaciona amb:
Les llengües, relacionades amb la plàstica a l’hora de comunicar els elements artístics i amb la música mitjançant les lletres de cançons.
Les matemàtiques, es troben presents en la plàstica amb les formes geomètriques, i en la música amb el ritme i compàs.
Les ciències naturals i socials, l’educació artística ens apropa al coneixement del medi proper mitjançant el color, les cançons o els sons de l’entorn.
I l’Educació Física, l’àrea utilitza el llenguatge corporal i el control de la relaxació i respiració, així com el domini psicomotriu.

Done pas així a l’última qüestió del present tema: els principis metodològics.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

5.1. PRINCIPIS D’INTERVENCIÓ EDUCATIVA

A

Els principis d’intervenció educativa són un element fonamental als nous currículums, els quals trobem desenvolupats tant al Reial Decret 126/2014 com al Decret 108/2014.

Per a començar, cal destacar a Cesar Coll, que assenyala que aprendre un contingut implicar dotar-lo de significat, per això és fonamental partir del nivell de desenvolupament de l’alumnat i dels seus coneixements previs. És indispensable fomentar l’aprenentatge significatiu i constructiu així com la capacitat creadora, estimulant els processos de pensament per a garantir l’aplicació d’aquests a la realitat, afavorint aixì el desenvolupament mental i l’organització de continguts a través d’un enfocament globalitzador. Una manera de desenvolupar aquest principi és realitzant l’aprenentatge visible mitjançant rutines i destreses. Així mateix, es poden establir espais o racons per a realitzar tallers específics, dins l’aula ordinària, oferint a l’alumnat els materials necessaris per a repassar, reforçar i ampliar els diferents continguts.

Com destacava Vigotsky, som part d’un món social i l’escola ha d’afavorir la socialització, per això cal destacar la importància del joc com a element motivador i generador del desenvolupament integral juntament amb l’aprenentatge cooperatiu en grups heterogenis com un procediment clau per educar en igualtat. A més, s’ha de tenir present l’atenció a la diversitat com element central de les decisions metodològiques que tinguen com a objectiu la inclusió de tot l’alumnat seguint el principis del DUA i les aportacions de Pere Pujolàs.

Per últim i abans de finalitzar aquest punt, cal destacar la importància de les emocions, afavorint la intel·ligència emocional per a desenvolupar les habilitats socials, l’empatia i l’autocontrol.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

5.2. PROPOSTES D’INTERVENCIÓ EDUCATIVA A PRIMÀRIA

A

Les orientacions proposades les he formulat a partir del Disseny Curricular Base per a l’Educació Primària i dels materials curriculars per a aquesta etapa.

Plàstica:
Decorar mitjançant murals, cartells o dibuixos les diferents aules i espais de l’escola.
Proporcionar models per lluitar contra els estereotips.

Música:
Cantar i conèixer diversos gèneres musicals que aporten varietat expressiva i emocional.
Acompanyar les cançons amb percussió corporal, cotidiofons o instruments de petita percussió.

Dramatització:
Conèixer recursos i tècniques de diàleg i gestualització.
Aprofitar les festes per treballar la presentació i el joc dramàtic.

A banda, pel que fa als materials, podem destacar: les màquines fotogràfiques, les tauletes digitals, papers, cartrons, fustes, temperes, pinzells, materials de rebuig o ceres.

En definitiva, al procés d’E-A d’educació artística del nostre alumnat hem de donar-li un tractament interdisciplinar, per exemple, a l’hora de treballar un llibre a l’àrea de valencià al 2n cicle, podem fer-lo a partir de l’activitat “La nostra escena favorita” la qual es treballarà en grups cooperatius i consistirà en: dividim la classe en 5 grups, on cada grup ha de tria un llibre de lectura d’una llista facilitada per la tutora i que es troba disponible o bé en la biblioteca municipal, la del centre o la de classe. Disposen de 2 setmanes per llegir-lo i un cop llegits, a la classe de Plàstica, elaboraran un poster din A3 amb les escenes que més els han agradat. A continuació, per treballar i conèixer les expressions de les diferents emocions sentides elaborarem uns barrets de colors, on cada barret representarà una emoció (alegria, angoixa, amor, bogeria, por o tristesa), per posteriorment dramatitzar la situació correctament. Finalment, disposaran de 5 minuts per escenificar l’escena triada la qual pot anar acompanyada de música per ambientar les diferents escenes.

Un cop vist la intervenció docent done pas a la conclusió del tema.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

CONCLUSIÓ + CITA FINAL

A

Com a conclusió a les qüestions tractades al present tema dir que he presentat com l’àrea d’Educació Artística és de gran importància degut al seu enfocament, característiques, propostes d’intervenció educativa així com la seua contribució a les CC.CC. i el seu lloc al currículum d’Educació Primària amb els principals elements, sense oblidar la seua important relació amb altres àrees del currículum.

Finalitzaré el present tema amb una reflexió del filòsof Nietzsche: “Tenemos arte para no morir de realidad”.

17
Q

BIBLIOGRAFIA

A

A més, a nivell bibliogràfic està basat en les aportacions d’autors com:
Hargreaves, D.J. (1996). Infancia y Educación Artística. Morata.
Marín, R. (2003). Didáctica de la educación artística. Pearson.
Pascual, P. (2010). Didáctica de la música. Pearson.