T17 Flashcards

1
Q

TEMA 17: PROCÉS D’ADQUISICIÓ I DESENVOLUPAMENT DEL LLENGUATGE A L’EDUCACIÓ PRIMÀRIA: COMPRENSIÓ I EXPRESSIÓ ORAL. ELEMENTS NO LINGÜÍSTICS QUE ACOMPANYEN A LA COMUNICACIÓ ORAL. ESTRATÈGIES D’INTERVENCIÓ EDUCATIVA.

A

INTRODUCCIÓ

Q1. EL PROCÉS D’ADQUISICIÓ I DESENVOLUPAMENT DEL LLENGUATGE A L’EDUCACIÓ PRIMÀRIA: LA COMPRENSIÓ I EXPRESSIÓ ORAL

1.1. Marc contextual i conceptual

    1. El procés d’adquisició i desenvolupament del llenguatge
    2. 2.1. La comprensió oral
    3. 2.2. L’expressió oral

1.3. Seqüenciació per cursos del desenvolupament del llenguatge a primària

Q2. ELEMENTS NO LINGÜÍSTICS QUE ACOMPANYEN A LA COMUNICACIÓ ORAL

Q3. ESTRATÈGIES D’INTERVENCIÓ EDUCATIVA

    1. Principis d’intervenció educativa
    1. Estratègies d’intervenció educativa a Primària

CONCLUSIONS, BIBLIOGRAFIA I LEGISLACIÓ

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

INTRODUCCIÓ

A

A banda, cal assenyalar que en el tema que m’ocupa, tema 17 del temari vaig a tractar la importància del desenvolupament del llenguatge a l’etapa d’Educació Primària, ja que des dels seus aprenentatges, continguts i experiències anem a contribuir a optimitzar el procés d’E-A i millorar el currículum des de l’avaluació contínua de la pràctica diària. Tots aquests aspectes permeten al docent contribuir a aconseguir l’objectiu global de l’etapa: l’assumpció de l’autoconcepte i l’autoestima personal, juntament amb el desenvolupament integral de l’alumnat.

Passe així a iniciar la 1ª qüestió del tema, valorant una reflexió que el psicòleg Vigotsky realitza sobre el llenguatge: “El niño empieza a percibir el mundo no solo a través de sus ojos sino también a través de su habla”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

1.1. MARC CONTEXTUAL I CONCEPTUAL

A

Des d’una aproximació a l’àmbit contextual, és pertinent aclarir que el tema que m’ocupa i el seu títol són recollits a la LOMLOE i al Reial Decret 126/2014 de 28 de febrer així com al Decret 108/2014 de 4 de juliol on es presenten organitzats els continguts de Llengua Castellana i Literatura en 5 blocs i és el bloc 1 “Comunicació oral: parlar i escoltar”, el que presenta una major relació amb el present tema.

A més, amb el treball de la comunicació oral es va a contribuir al desenvolupament de la majoria de les competències clau, i en especial a la competència en comunicació lingüística, a l’hora de realitzar exposicions o jocs orals, i la competència digital, quan es fa ús de ferramentes tecnològiques per a realitzar les exposicions.

Des de l’àmbit conceptual, i seguint a Pilar Ruiz Palacios al seu llibre “El lenguaje humano” el llenguatge és una activitat humana que assegura dues funcions bàsiques: comunicar i presentar. Podem dir, per tant, que el llenguatge constitueix un dels eixos fonamentals de la formació integral de l’individu, sent la finalitat curricular de l’àrea de Llengua Castellana i Literatura ensenyar a comunicar-se.

Passe així a iniciar el 2n punt d’aquesta 1 qüestió.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

1.2. EL PROCÉS D’ADQUISICIÓ I DESENVOLUPAMENT DEL LLENGUATGE

A

La principal finalitat de l’ensenyament de la llengua a primària és la d’ampliar i enriquir el llenguatge oral que l’alumnat ja utilitza a l’inici de l’etapa. Per això, el seu ensenyament partirà dels usos de la mateixa, creant situacions i activitats d’aprenentatge on tinguen que utilitzar formes més elaborades, com per exemple a partir de la creació de textos, per tal d’adquirir coherència, correcció idiomàtica i propietat expressiva.

A banda, la competència lingüística s’incrementarà per la interacció de les 4 destreses bàsiques en l’experiència diària de l’alumnat: parlar, escriure, llegir i escoltar, i pel domini dels 2 processos comunicatius que seguidament passe a explicar i caracteritzar: la comprensió i l’expressió.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
    1. EL PROCÉS D’ADQUISICIÓ I DESENVOLUPAMENT DEL LLENGUATGE
  1. 2.1. La comprensió oral
A

La comprensió és un procés actiu mitjançant el qual es capta el sentit del missatge, dotant-lo de significat en relació als coneixements previs.

Treballar la comprensió tindrà com objectiu que l’alumnat amplie el seu coneixement de la realitat a través de la lectura i de la interacció verbal amb la resta, escoltant i comprenent amb una actitud activa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
    1. EL PROCÉS D’ADQUISICIÓ I DESENVOLUPAMENT DEL LLENGUATGE
  1. 2.2. L’expressió oral
A

L’expressió oral requereix de la pràctica per al seu desenvolupament, sent necessari que l’alumnat tinga oportunitats per tal de comunicar-se lliurement, d’expressar els seus sentiments, idees i opinions. Per tant, les activitats d’expressió oral aniran destinades a crear idees, organitzar l’estructura del tema, donar-li forma des de la coherència, la correcció, donant com a resultat final un estil d’expressió personal, però comprensible per a la resta.

Per aquesta raó, l’E-A de la llengua a primària no s’ha d’entendre com la realització d’exercicis mecànics per a dominar les tècniques, sinó com el desenvolupament de la llengua, de l’expressió i la comprensió, en situacions de comunicació orals i escrites.

Finalitze així aquest 2n punt de la 1a qüestió del tema i done pas al 3r punt de la mateixa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

1.3. SEQÜENCIACIÓ PER CURSOS DEL DESENVOLUPAMENT DEL LLENGUANTGE A PRIMÀRIA

A

Al llarg de 1r i 2n d’Educació Primària, els xiquets empren la llengua per interactuar amb els objectes i persones que els rodegen. Per això, les principals situacions comunicatives són:
La conversa: jugant al telèfon desbaratat, ja que permet practicar la conversa a partir d’interessos de l’alumnat. O creant situacions comunicatives a partir d’imatges, en les quals per a intervenir es demana el torn de paraula.
I el monòleg: contant històries mitjançant un vídeo, per treballar l’ús de connectors, ja que tendeixen a ser molt repetitius. O amb el racó de la lectura, un ambient per gaudir de la lectura i literatura.

Pel que fa als cursos de 3r i 4t, les activitats aniran encaminades a treballar el llenguatge en situacions informals juntament amb la introducció dels usos formals de la llengua oral. Sent les principals situacions comunicatives:
La conversa, mitjançant jocs expressius i embarbussaments, i respectant les normes perquè aquesta siga fluïda i clara.
El monòleg, amb la producció de textos de diferents temàtiques i intencions com: explicar un còmic o publicitar un producte. A més, es treballarà l’ús de connectors, temps verbals i les frases fetes.
La descripció, realitzant descripcions properes a l’alumnat, del lloc on vivim, l’entorn i les persones que coneixem… A més, és treballarà vocabulari variat, connectors i temps verbals.
I l’enquesta, mitjançant els qüestionaris de diverses temàtiques com esport, oci…, aprenent la tècnica i valorant els resultats.

Per últim en 5è i 6è, l’alumnat ha d’haver adquirit les habilitats i recursos del codi lingüístic, de la comprensió textual i de la lectura. Sent les principals situacions comunicatives:
La conversa: amb activitats destinades a expressar opinions o contar vivències. I mitjançant situacions comunicatives de conversa en diferents àmbits i contextos, on l’alumne haurà de distingir-los, aplicant les normes i el to que requerisca: formal, informal o específic.
El monòleg, es donarà una especial importància a les habilitats prosòdiques com l’entonació, les pauses i el ritme, i a les habilitats no verbals com els gestos.
La descripció, per tal de donar cohesió i coherència al text, serà molt important l’ús de connectors i de temps verbals. A més, el fet de dedicar-li temps a la lectura, millorarà les seues produccions.
L’entrevista, a l’escola la seua intencionalitat és merament informativa i presenta 4 fases: recollida d’informació, realització del qüestionari, escolta activa i emprar la informació.
I l’enquesta, elaborant qüestionaris de temes propers i d’interés per a l’alumnat.

Finalitze així aquest 3r punt de la 1a qüestió, donant pas a la 2a qüestió del tema.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Q2. ELEMENTS NO LINGÜÍSTICS QUE ACOMPANYEN A LA COMUNICACIÓ ORAL

A

Al llarg del tema s’ha vist que aprendre llengua és aprendre a comunicar-se amb la resta, però un gran percentatge d’eixa comunicació es dona a nivell no verbal, a través del qual es manifesten estats afectius i emocionals.

Des d’una perspectiva psicolingüística cal tenir en compte diversos aspectes com les paraules, els gestos i el context. Per això, la comprensió de missatges orals implica altres competències com identificar els elements paralingüístics de la llengua (els gestos) i el valor dels elements prosòdics (l’accent, l’entonació i el ritme).

Les activitats comunicatives no verbals que acompanyen al llenguatge verbal són estudiades per la paralingüística mentre que la kinèsica estudia els moviments corporals que acompanyen al llenguatge oral. I, per últim, la fonoestèsica, que tal com apunta l’antropòleg Fernando Poyatos, al seu llibre “Comunicación no verbal”, s’ocupa de comunicar aspectes descriptius, emocionals o emfàtics mitjançant trets sonors com el to, el timbre i el ritme.

Finalitze així aquesta 2a qüestió del tema que m’ocupa, i done pas a la 3a qüestió del mateix.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

3.1. PRINCIPIS D’INTERVENCIÓ EDUCATIVA

A

Els principis d’intervenció educativa són un element fonamental als nous currículums, els quals trobem desenvolupats tant al Reial Decret 126/2014 com al Decret 108/2014.

Per a començar, cal destacar a Cesar Coll, que assenyala que aprendre un contingut implicar dotar-lo de significat, per això és fonamental partir del nivell de desenvolupament de l’alumnat i dels seus coneixements previs. És indispensable fomentar l’aprenentatge significatiu i constructiu així com la capacitat creadora, estimulant els processos de pensament per a garantir l’aplicació d’aquests a la realitat, afavorint aixì el desenvolupament mental i l’organització de continguts a través d’un enfocament globalitzador. Una manera de desenvolupar aquest principi és realitzant l’aprenentatge visible mitjançant rutines i destreses. Així mateix, es poden establir espais o racons per a realitzar tallers específics dins l’aula ordinària, oferint a l’alumnat els materials necessaris per a repassar, reforçar i ampliar els diferents continguts.

Com destacava Vigotsky, som part d’un món social i l’escola ha d’afavorir la socialització, per això cal destacar la importància del joc com a element motivador i generador del desenvolupament integral juntament amb l’aprenentatge cooperatiu en grups heterogenis com un procediment clau per educar en igualtat. A més a més, s’ha de tenir present l’atenció a la diversitat com element central de les decisions metodològiques que tinguen com a objectiu la inclusió de tot l’alumnat seguint el principis del DUA i les aportacions de Pere Pujolàs.

Per últim i abans de finalitzar aquest punt, cal destacar la importància de les emocions, afavorint la intel·ligència

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

3.2. ESTRATÈGIES I PROPOSTA D’INTERVENCIÓ EDUCATIVA A PRIMÀRIA

A

Les orientacions proposades les he formulat a partir del Disseny Curricular Base i dels materials curriculars per a l’etapa d’Educació Primària.

Per a l’adquisició i desenvolupament del llenguatge oral, haurem de tenir en compte:
Crear a l’aula un clima de respecte i confiança on puguen expressar-se lliurement.
Seguir estratègies comunicatives que atenguen a la diversitat del grup - classe i als diferents nivells de domini de la llengua.
Potenciar les activitats que requerisquen la comunicació en situacions reals.
I iniciar els nous aprenentatges des dels coneixements construïts en l’intercanvi verbal amb altres (família, amics…).

Pel que fa a les Noves Tecnologies, és important:
Emprar mitjans com la ràdio, la televisió, la PDI, així com l’ordinador i utilitzar-los per a la gravació i reproducció dels seus treballs, creacions i/o produccions lingüístiques, creació i actualització d’un blog classe…
I emprar la premsa o revistes per a treballar la comprensió lingüística, l’anàlisi crític, i el posterior comentari oral.

En referència a la lectoescriptura, s’ha de:
Promocionar l’hàbit lector per tal d’adquirir vocabulari i enriquir la sintaxis, a nivell escrit i oral.
I fomentar el seu treball en situacions comunicatives.

Per últim, en la biblioteca d’aula i de centre, s’ha de tenir present que…
El material no tindrà únicament una finalitat lectora, sinó que s’emprarà també per a realitzar activitats d’expressió i comprensió oral com: fer una ressenya oral i pujar-la a Edmodo, comentar oralment un fragment d’un llibre o donar l’opinió sobre allò llegit.
A més, el docent haurà de fomentar la biblioteca personal de l’alumne.

Així mateix, es pot treballar la comprensió i expressió oral mitjançant l’aprenentatge servei, en una activitat interdisciplinar i dirigida als nivells superiors de l’etapa d’Educació Primària.
Estudiarem les necessitat que té el nostre centre com a establiment públic. A partir de les conclusions extretes, començarem fent, de forma oral, unes preguntes a l’alumnat per tal de conèixer les idees que tenen preconcebudes sobre la publicitat, com per exemple: Creus que estem influïts per la publicitat?; Tot el que comprem és precís?; Indica els spots que més t’agraden, quins temes tracten?

Partint de totes aquestes idees, analitzarem un spot publicitari de tv amb la PDI, enumerant els personatges, objectes, accions, localització, sons, què diuen els personatges… Seguidament, l’alumnat pensarà i escriurà 5 aspectes positius i 5 negatius sobre la publicitat, mitjançant la tècnica cooperativa 1-2-4, és a dir primer de forma individual, després amb una parella i posteriorment amb el xicotet grup, analitzant, per últim els resultats. Tot seguit, dividim la classe en 2 grans grups, uns a favor i altres en contra i iniciarem un debat on jo, com a mestra, seré la mediadora. Com a tasca final, l’alumnat realitzarà una campanya publicitària per tal de millorar la neteja del centre i la seua conservació. Cada alumne aportarà una idea nova i la verbalitzarà, els gravarem en vídeo i posteriorment ho publicarem a la pàgina web del centre perquè les famílies puguen visualitzar també la tasca dels seus fills i filles.

Puc concloure així aquest 2n punt de la última qüestió del tema i passe a realitzar una conclusió del mateix.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

CONCLUSIÓ + CITA FINAL

A

Com a conclusió a les qüestions tractades al present tema dir que he presentat la importància de conèixer no únicament la comprensió i expressió oral durant l’etapa de Primària, sinó també les tècniques, mètodes i instruments per tal de desenvolupar l’expressió i comunicació oral, al igual que els elements no lingüístics que acompanyen a la comunicació oral, avaluant i valorant el desenvolupament i realitzant els plantejaments didàctics adequats a l’evolució psicosomàtica del nostre alumnat.

Finalitzaré el present tema amb una reflexió del filósof i lingüista Lidwig Wittgenstein: “Los límites de mi lenguaje son los límites de mi mundo”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

BIBLIOGRAFIA

A

A més, a nivell bibliogràfic està basat en les aportacions d’autors com:

Poyatos, F. (1995). Comunicación no verbal. Istmo.
Cassany, D. y otros (2005). Enseñar lengua. Graó.
Ruiz, P. (2009). El lenguaje humano. Universitaria Ramón Areces.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly