T16 Flashcards

1
Q

TEMA 16: L’EDUCACIÓ LITERÀRIA EN EL CONTEXT ESCOLAR. MANIFESTACIONS LITERÀRIES MÉS IMPORTANTS APLICADES A L’EDUCACIÓ PRIMÀRIA. TÈCNIQUES I ESTRATÈGIES D’UTILITZACIÓ DE LA LITERATURA INFANTIL I JUVENIL. LA BIBLIOTECA ESCOLAR I LA BIBLIOTECA D’AULA COM A RECURSOS DIDÀCTICS EN L’EDUCACIÓ LITERARIA.

A

INTRODUCCIÓ

Q1. L’EDUCACIÓ LITERÀRIA AL CONTEXT ESCOLAR

1.1. Marc contextual i conceptual

Q2. MANIFESTACIONS LITERÀRIES MÉS IMPORTANTS APLICADES A L’EDUCACIÓ PRIMÀRIA

    1. Àlbums il·lustrats
    1. Els contes i la poesia
    1. Les endevinalles
    1. Els embarbussaments
    1. Els refranys
    1. Els còmics
    1. Les faules

Q3. TÈCNIQUES I ESTRATÈGIES D’UTILITZACIÓ DE LA LITERATURA INFANTIL I JUVENIL

    1. La literatura Infantil i Juvenil a Espanya
    1. Tècniques i estratègies

Q4. LA BIBLIOTECA ESCOLAR I LA BIBLIOTECA D’AULA COM A RECURSOS DIDÀCTICS EN L’EDUCACIÓ LITERÀRIA

    1. La Biblioteca Escolar
    1. La Biblioteca d’Aula i la Biblioteca Personal
    1. Estratègies d’Intervenció Educativa

CONCLUSIONS, BIBLIOGRAFIA I LEGISLACIÓ

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

INTRODUCCIÓ

A

A banda, cal assenyalar que en el tema que m’ocupa, tema 16 del temari, vaig a tractar la importància de l’educació literària a l’Educació Primària, assegurant l’adquisició de les tècniques i estratègies literàries més rellevants. Tots aquests aspectes permeten al docent contribuir a aconseguir l’objectiu global de l’etapa: l’assumpció de l’autoconcepte i l’autoestima personal, juntament amb el desenvolupament integral de l’alumnat.

Passe així a iniciar la 1ª qüestió del tema, valorant una reflexió que la poeta, Emily Dickinson, realitza sobre l’educació literària: “Para viajar lejos, no hay mejor nave que un libro”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

1.1. MARC CONTEXTUAL I CONCEPTUAL

A

Des d’una aproximació a l’àmbit contextual, és pertinent aclarir que el tema que m’ocupa i el seu títol són recollits a la LOMLOE i al Reial Decret 126/2014 de 28 de febrer així com al Decret 108/2014 de 4 de juliol on es presenten organitzats els continguts de Llengua Castellana i Literatura en 5 blocs i és el bloc 5 “Educació literària”, el que presenta una major relació amb el present tema.

A més, amb el treball de l’educació literaria es va a contribuir al desenvolupament de la majoria de les competències clau, i en especial a la competència en comunicació lingüística, a l’hora de treballar els textos, realitzar jocs lingüístics o a través de la lectura, i la competència digital, quan es fa ús de ferramentes tecnològiques per a llegir en les diferents plataformes.

Des de l’àmbit conceptual i seguint a Zayas al seu article “La poesía en el aula”, l’Educació Literària consisteix a fer que l’alumnat siga lector competent d’obres literàries, sent necessari que aquest experimente el plaer amb la lectura, identifique en el text vivències pròpies i s’identifique amb els personatges.

Finalitze així el 2n punt de la 1a qüestió i la qüestió en si, passant a la 2a qüestió del tema.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Q2. MANIFESTACIONS LITERÀRIES MÉS IMPORTANTS APLICADES A L’EDUCACIÓ PRIMÀRIA

A

Al llarg d’aquesta 2a qüestió vaig a explicar les manifestacions literàries més importants a Primària, els àlbums il·lustrats, els contes i la poesia, les endevinalles, els embarbussaments, els refranys, els còmics i les faules. Juntament amb la Literatura Infantil, la qual tractaré a la 3a qüestió del tema.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

2.1. ÀLBUMS IL·LUSTRATS

A

Aquesta manifestació literària té el seu origen al 1931 amb “Albums du Pere Castro”, dissenyats pel francés Paul Faucher, degut a la seua preocupació per l’aprenentatge lector a les escoles i les dificultats de molts xiquets. El francés, va descobrir com aquests llibres amb tapa dura, a tot color i pàgines interiors amb imatges, facilitaven la comprensió lectora i motivaven a l’alumnat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

2.2. ELS CONTES I LA POESIA

A

Aquesta manifestació literària es treballa a partir de 2n curs, i presenta els següents objectius: llegir contes i poesies amb fluïdesa i encontación i fer la lectura comprensiva, és a dir, interpretant les idees del text.

Als cursos posteriors, de 3r a 6è, es mantindran aquests objectius però augmentant la complexitat i longitud dels textos i activitats. Exemple:

“Els arbres es muden 
de roig i de groc.
Les fulles tremolen 
sota un sol de foc. 
Cric, crec, crac, croc.”
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

2.3. LES ENDEVINALLES

A

Les endevinalles es treballen durant tota l’etapa de Primària. Als primers cursos, se les aprenen de memòria, escrivint alguna curta i associant-se a dibuixos. I als cursos superiors, se’ls demana que se les aprenguen, les escriguen i les lligen amb l’entonació i el ritme corresponents.

Exemple:
Una cama i un barret
que s’aguanta dret.
Què és? El bolet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

2.4. ELS EMBARBUSSAMENTS

A

Són frases on apareixen paraules amb síl·labes reiteratives que dificulten la pronúncia, convertint-se així en un joc de paraules. Són part de la cultura i tradició popular dels pobles, per això hi existeixen diferents versions.

L’objectiu de treballar-los és aconseguir que els alumnes els llegisquen amb una major claredat, fluïdesa i rapidesa, sense cometre errades en la pronúncia. Es treballa al llarg de tota l’etapa de Primària, augmentant progressivament la complexitat i dificultat.

Exemple:
Favor amb favor es paga,
qui fa un favor,
un favor fa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

2.5. ELS REFRANYS

A

Són frases en les quals es pretén transmetre alguna evidència, ensenyament, consell, succés o moralitat. També formen part de la cultura i tradició popular dels pobles.

L’objectiu de treballar-los és que els xiquets/es interpreten allò que es vol transmetre, i millore la forma expressiva en la lectura. Es treballaràn des de 1r fins a 6è.

Setembre ha arribat Pel febrer
i l’escola ha començat. abriga’t bé.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

2.6. ELS CÒMICS

A

Són dibuixos els quals, acompanyats de diàlegs, s’estructuren en vinyetes que formen una història. Tradicionalment, s’editaven i es presentaven al lector en formats impresos en paper, però en l’actualitat amb l’arribada de les Noves Tecnologies, es presenten amb altres formats com l’audio-visual, e-comic, webcomics o digitals.

L’objectiu de treballar els còmics és poder seguir la lectura d’un text en una estructura en vinyetes, onomatopeies i bafarades, millorant la lectura i la interpretació dels seus dibuixos, els quals van a facilitar la comprensió lectora. Els còmics es treballaran al llarg de tota l’etapa de Primària augmentant la complexitat i dificultat i seleccionant la seua temàtica d’acord a l’edat i interessos del nostre alumnat.

1r cicle: la Patrulla Canina, Marvel o Among Us.
2n i 3r cicle: Mortadelo y Filemón, Superman o Harry Potter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

2.7. LES FAULES

A

Són històries on els protagonistes són animals que hauran de fer front a un conflicte o problema.

L’objectiu de treballar-les és aconseguir que l’alumnat siga capaç de proposar solucions al problema que proposa la faula, detectant les errades comeses pels protagonistes i corregint-los. Objectiu que es treballarà a partir de 3r curs, augmentant la complexitat de solucions proposades i la seua creativitat, per tal de trobar solucions als seus propis problemes. Exemple:
“El lleó i els tres bous” (cooperar); “Les dues amigues” (amistat); “El ratolí de camp i el ratolí de ciutat” (valorar el que tenim).

Done per conclòs així la 2a qüestió, i donant pas a la 3a qüestió del mateix.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Q3. TÈCNIQUES I ESTRATÈGIES D’UTILITZACIÓ DE LA LITERATURA INFANTIL I JUVENIL

A

La literatura infantil i juvenil és la literatura escrita i destinada per als xiquets i joves. Aquesta, ha de promocionar el gust i gaudi per la lectura, aprofitant per accedir a conèixer, a través dels llibres, noves cultures, llocs, pobles, històries reals o mites, a més de reflexionar sobre els usos de la llengua i realitzar judicis de valor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

3.1. LA LITERATURA INFANTIL I JUVENIL A ESPANYA

A

En general, la literatura és un element clau per al desenvolupament social, ampliar la visió del món i desenvolupar la capacitat crítica. Entre els autors/es més influents a la literatura infantil i juvenil al nostre país és de destacar una autora madrilenya, GLORIA FUERTES.

A continuació, presentaré una proposta d’obres literàries estructurada per cursos per a l’etapa de primària.

1r i 2n:
GLORIA FUERTES: Animalitos amigos.
ELOY MORENO: Juntos.

3r i 4t:
GLORIA FUERTES: Profesiones de ayer y de hoy.
FANI GRANDE: Empar i el xungovirus

5è i 6è:
GLORIA FUERTES: Versos para jugar al teatro.
GIANNI RODARI: Cuentos para jugar.

LITERATURA JUVENIL:
CARE SANTOS: Mentira
FEDERICO MOCCIA: Ese instante de felicidad

Passe així, al 2n punt d’aquesta 3a qüestió.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

3.2. TÈCNIQUES I ESTRATÈGIES

A

En general quan es parla de tècniques i estratègies de la literatura infantil i juvenil, s’està fent referència a la manera d’afrontar i treballar la lectura de les produccions literàries, la qual es pot abordar de 2 formes: la lectura intensiva i extensiva.

LA LECTURA INTENSIVA
És aquella que, normalment, es dóna a l’aula. El més habitual és realitzar-la en silenci, ja que busquem objectius com: despertar l’interès del lector, comprendre el text i llegir amb fluïdesa i rapidesa.

A més, es posen en pràctica subdestreses lectores com:
Skimming, que consisteix a llegir ràpidament el text per tal de saber de què tracta. Ex: posar el títol a un text i unir un text amb la imatge que li corresponga.
Scanning, consisteix a passar la vista per un text i localitzar informació cocreta. Ex: en un text que descriga un país, localitzar quin és el nombre d’habitants.

Ja per finalitzar el tractament de la lectura intensiva a l’aula proposaré algunes activitats que es poden realitzar abans, durant i després de la lectura.
Abans: anticipar accions segons el títol o les il·lustracions. I valorar mitjançant preguntes allò que coneixen els alumnes al voltant del tema de la lectura.
Durant: transferir informació a dibuixos o mapes. I seqüenciar i ordenar dibuixos o imatges.
Després: realitzar un role - play. I fer encreuats o sopes de lletres en relació a la lectura realitzada.
LA LECTURA EXTENSIVA
És aquella que, normalment, es dóna fora de l’aula. Aquesta presenta una sèrie beneficis com són: augmentar el vocabulari; millorar la fluïdesa i la velocitat lectora; i atendre a la diversitat, ja que permet que cada alumne llegisca al seu ritme.

Per al tractament de la lectura extensiva proposaré 2 activitats que es poden realitzar en finalitzar la lectura:
Realitzar un “one pager”: en una pàgina ha d’aparèixer de forma atractiva i visual, unes imatges i la informació important relativa al llibre que s’ha llegit. Aquesta activitat es pot realitzar a mà o utilitzant aplicacions informàtiques com Canva o Genially.

Fer un “Booktrailer”, grabar-se explicant la trama i els personatges d’un llibre que s’han llegit i volen recomanar als companys, per posteriorment fer el visionat a l’aula.

Finalitze així aquest 2n punt de la 3a qüestió del tema i passe a la 4a i última qüestió del mateix.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

4.1. LA BIBLIOTECA ESCOLAR

A

La biblioteca escolar és un entorn de formació que ofereix materials en diferents tipus de suport per a l’aprenentatge i la recerca. A més de ser un servei adreçat al professorat, alumnat i a tota la comunitat educativa. Pel que fa a les seues finalitats i objectius, destacar:
Crear i fomentar l’hàbit lector i l’ús de les biblioteques.
Ensenyar a l’alumnat a obtenir la informació en diversos formats.
I promoure la lectura, els recursos i serveis de la biblioteca a tota la comunitat educativa.

Cal ressaltar també la importància que la biblioteca escolar compte amb l’equipament i els recursos tecnològics necessaris, tal com apunta Constanza Makis i Christian Anwandter al seu llibre “Bibliotecas Escolares para el siglo XXI”.

A banda, cal ressaltar la importància de l’organització dels recursos i materials que es troben en ella. Segons Manet y Manade al seu llibre “Com organitzar una biblioteca”, s’ha de seguir els següents passos: registre, segellat, catalogació, classificació i signatura.

Passe així al 2n punt d’aquesta 4a qüestió.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

4.2. LA BIBLIOTECA D’AULA I LA BIBLIOTECA PERSONAL

A

La biblioteca d’aula és l’espai lector més pròxim i quotidià en l’E-A escolar. La proximitat dels recursos de la lectura complementa i amplia la curiositat de l’alumnat sobre els temes d’estudi. Entre les seues finalitats i objectius, es troben: crear i fomentar l’hàbit i el gust per la lectura; i fer accessibles la màxima quantitat de llibres als xiquets.

D’altra banda, el registre i control del material de la biblioteca d’aula ha de ser molt senzill, com per exemple mitjançant els sistemes de registres per colors o el quadern de préstec la responsabilitat del qual és dels alumnes, ja que des de les primeres edats és molt important potenciar l’hàbit per emportar-se i tornar els llibres en les mateixes condicions. A més, en els cursos més avançats, per gestionar la biblioteca d’aula, es pot utilitzar l’aplicació Bookbuddy, la qual permet agregar els llibres escanejant el codi de barres, i dur un control del seu estat, els préstecs i les característiques.

Per tal de concloure aquest 2n punt de la 4a qüestió del tema, destacar una biblioteca que podem fomentar els docents amb la col·laboració de les famílies: la biblioteca personal, amb l’objectiu de que els alumnes disposen al seu domicili d’una biblioteca que poden anar construint comprant sèries de publicacions descatalogades, de butxaca, exemplars de segona mà…

17
Q

4.3. ESTRATÈGIES D’INTERVENCIÓ EDUCATIVA

A

Les activitats i estratègies d’intervenció per treballar l’educació literària han de caracteritzar-se per:
Ser un procés global i interdisciplinar.
Aplicar les TIC per a activitats de lectura, producció i comprensió de textos.
Emprar la premsa o revistes com a materials per a treballar la comprensió lingüística.
Dur a terme activitats lúdiques d’animació lectora com contacontes, representacions o contes interactius.
I promocionar l’hàbit lector des de l’inici de l’etapa, ja que és el millor mitjà per tal d’adquirir vocabulari, enriquir la sintaxis i solucionar qüestions ortogràfiques.

Puc concloure així aquest 3r punt de l’última qüestió del tema, passant a realitzar la conclusió del mateix.

18
Q

CONCLUSIÓ + CITA FINAL

A

Com a conclusió a les qüestions tractades al present tema dir que he presentat la importància de conèixer, no únicament l’Educació Literària i les manifestacions literàries més importants a l’etapa de primària, sinó també les estratègies i tècniques a utilitzar en la literatura infantil i juvenil. Això sí, sempre avaluant i valorant el desenvolupament i realitzant els plantejaments didàctics adequats a l’evolució psicosomàtica del nostre alumnat.

Finalitzaré el present tema amb una reflexió del autor James Humes: “La mejor característica de un libro es que provoque reacciones en el lector y le empuje a actuar”.

19
Q

BIBLIOGRAFIA

A

A més, a nivell bibliogràfic està basat en les aportacions d’autors com:

Brunet, R. i Manade, M. (1991). Cómo organizar una biblioteca. CEAC.
Zayas, F. (1999). La poesía en el aula. Graó.
Mekis, C. i Anwandter, C. (2019). Bibliotecas escolares para el siglo XXI. Narcea.