Thema 2 gezondheidsindicatoren in relatie tot arbeid Flashcards

1
Q

Gezondheidsindicatoren

A

Eén manier waarop we inzicht proberen te krijgen in de relatie tussen arbeid en gezondheid is door het meten van gezondheidsindicatoren. Ziekteverzuim en de mate van voorkomen van werkgerelateerde psychische aandoeningen zijn zulke indicatoren. Hiermee krijgen we namelijk zicht op hoe werkend Nederland zich voelt en presteert, en op óf en wanneer werk ziekmakend kan zijn.

In dit thema sta je stil bij enkele belangrijke gezondheidsindicatoren zoals ervaren gezondheid, werkgerelateerde aandoeningen, ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Ook bekijken we hoe gezondheid van invloed kan zijn op prestaties en andersom en de processen waarlangs werkgerelateerde problemen ontstaan. Tot slot maak je kennis met het vakgebied dat deze gezondheidsindicatoren in kaart brengt en probeert te ontrafelen, de epidemiologie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

presenteïsme

A

het blijven werken wanneer men zich niet goed voelt en niet al zijn capaciteiten kan benutten. Het grootst in de gezondheidszorg, het onderwijs en de adviessector

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

De relatie tussen gezondheid, ziekte en prestaties is niet eenduidig. Wat zijn hiervoor belangrijke verklaringen?

A

Deze begrippen zijn veelomvattend. Gezondheid is niet hetzelfde als niet ziek zijn of niet verzuimen. Vaak verzuimen mensen met gezondheidsklachten toch niet van hun werk (presenteïsme). Ook het begrip ‘prestaties’ is moeilijk eenduidig te operationaliseren. Zo is er onderscheid tussen het prestatieproces en prestatie-uitkomsten. Beide kunnen op verschillende manieren worden beïnvloed door gezondheid en ziekte.
De aard en ernst van de gezondheidsklachten en het type werk of prestatie is van invloed op de relatie tussen gezondheid en prestaties.
Niet alleen kan de gezondheid de prestaties beïnvloeden, ook het werken zelf en het daarmee het leveren van prestaties kan de gezondheid positief beïnvloeden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Het al dan niet doorwerken met klachten hangt onder andere af van:

A

hoe groot de gevolgen van afwezigheid zijn voor anderen (zoals cliënten of collega’s). Mensen die in een team werken melden zich minder vaaak ziek.
Werkdruk
of er gevolgen zijn voor het inkomen of het risico op ontslag.
de aard en ernst van de aandoening; belemmeren de klachten het reizen naar het werk en het uitvoeren van de werkzaamheden? Is er medicatie voor. Is het een acceptabel excuus.
afwijzende reacties van collega’s of chef.
de sociale norm.
Thuissituatie bvb slechter dan het werk
Men doet het werk graag en vindt het interessant
goede relaties met collega’s en klanten

Interactie en cumulatie effecten: gezonde mensen zullen zich minder snel ziek melden wanneer zij ziek worden, minder fitte mensen of mensen die blootstaan aan spanningen, kunnen zich bij een milde aandoening wel meteen ziek melden.

Ziek doorwerken kan gezien worden als tegengesteld aan ziekteverzuim.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

arbeidsprestaties

A

in alle soorten arbeid is er sprake van een transformatieproces dat beoogt een arbeidsobject van een gegeven toestand in een gewenste toestand te doen overgaan. Met de term arbeidsprestatie wordt zowel het transformatieproces als het behaalde resultaat bedoeld.
Een prestatieproces is een complexe activiteit die onder cognitieve controle staat en gestuurd wordt vanuit mentale representaties van het werk en het te bereiken resultaat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

prestatie uitkomsten

A

Verschillende types
-taakprestatie (ook wel in rol prestatie): hoezeer iemand voldoet aan de specifieke vereisten van een baan
-specifieke werkgedragingen zonder deze in de context van een rol te plaatsen, bvb kwaliteit, proactiviteit, aanpassingsvermogen
-contextuele, prosociale of extra-rolprestaties, ook organizational citizenship behavior OCB (bvb betrokkenheid).
-contraproductieve prestaties die schadelijk kunnen zijn voor organisaties, bvb stelen, pesten…

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

gezondheid prestatie uitkomsten

A

volgens de gelukkige productieve werknemer hypothese zijn werknemers ofwel gelukkig en productief, ofwel ongelukkig en niet productief. Maar uit onderzoek blijkt dat de relatie tussen productiviteit en welzijn slechts van middelmatige sterkte is en dit voor vele werknemrs dus niet het geval blijkt te zijn.
Alleen bevogenheid van werk lijkt een consistente en positieve relatie te hebben met werkprestatie.

ziek doorwerken leidt over het algemeen tot verminderde prestatie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

ziekte en de regulatie van menselijke hulpbronnen

A

4 manieren waarop ziekte de hulpbronen kan beïnvloeden en kan leiden tot een achteruitgang van de prestaties:
-belemmering van neuraal functioneren als gevolg van de ziekte zelf (bvb MS,…)
-belemmering van de cerebrale bloedstroom door verminderd metabolisme van glucose en zuurstof (bvb cardiovasculaire ziekte, diabetes,)
- symptoomeffecten, bvb gevolgen van negatieve psychische toestanden zoals angst, moeheid,..
-gezondheidsgedrag, bvb gevolgen van medicatie,…

Om te kunnen handelen is een ongstoorde werking van de hersenen, het waarnemingsapparaat en het motorische apparaat nodig. Wanneer deze werking verminderd is, zal dat leiden tot minder goede prestaties, tenzij dit kan worden gecompenseerd door strategieverandering. bvb anders werken en meer beroep doen op routines, tijd anders indelen, andere spieren gebruiken.
In geval van psychologische aandoeningen kan de cognitieve regulering zel beinvloed worden doordat de executieve functies achteruit gaan, het geheugen vermindert en er minder goed geleerd wordt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hockey 2002 wijst erop dat mensen over het algemeen zullen proberen een voorgenomen arbeidsresultaat te realiseren, ook bij stress reacties zoals fysieke gezondheidsklachten

A

3 modi van werken:

*engaged: het direct aanpakken van de stressor binnen de grenzen van het energetisch budget, waarbij het prestatieresultaat zo veel mogelijk gelijk blijft.

*disengaged: de subjectieve taak bijstellen, waarbij het prestatiereultaat daalt (=stapje terug doen). Deze modus wordt niet vaak gekozen)

*strain: extra inspanning leveren, ondanks de spanningsklachten, met als doel het prestatie resultaat te handhaven.

Meestal zal er een mogelijkheid zijn van latente prestatie-afname: het werk lijdt ogenschijnlijk niet, maar tegen de achtergrond zijn er toch minder wenselijke veranderingen, bvb verwaarlozen van neventaken, minder inspanning, vermoeidheid, riskante beslissingen,….

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

specifieke ziektes en aandoeningen

A

onderscheid:
-acute aandoeningen, bvb griep (tast de aandacht aan), verkoudheid (tast tracking-taken aan)
-chronische aandoeningen

Verschillende ziektes kunnen specifieke effecten oproepen die de prestaties van mensen kunnen beïnvloeden. De lichamelijke effecten van ziekte op werkprestaites zijn niet voor iedereen gelijk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Mediatoren en moderatoren in relatie tot gezondheid en prestaties

A

Een mediator verklaart op welke manier 2 variabelen gerelateerd zijn. Een medierende variabele geeft een reden voor een effect (causaal)

Tenney (2006) noemt:
-verzuim, presenteïsme, zelfregulatieprocessen, motivatie, creativiteit, positieve relaties hebben met anderen.

Een moderator beïnvloedt de sterkte en richting van een relatie tussen 2 variabelen, geeft context aan het effect en is niet causaal.

Warr en Nielson (2018) bespreken verschillende moderatoren die de relatie tussen werkprestaties en gezondheid kunnen versterken of verzwakken:
-(hoge) eisen die een omgeving aan een individu kan stellen
-de mate waarin goede prestaties ook een voordeel opleveren voor de werknemr zelf
-persoonskenmerken, bvb een sterke prestatiemotivatie. Zie bvb job-crafting.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

effecten van prestaties op de gezondheid

A

Wederkerige relaties: het leveren van prestaties kan de gezondheid beïnvloeden en de gezondheid kan de prestatie die wordt geleverd beïnvloeden.

Arbeidstherapie: bij mensen die door lichamelijke of geestelijke aandoening of ziekte lange tijd uitvielen, werkt het verrichten van arbeid vaak als een medicijn.

Het verrichten van een prestatieproces speelt ook een rol: het leveren van succesvole prestaties heeft in het algemeen een positief effect op de gezondheid. Maar bij ziek doorwerken zal het leveren van succesvolle prestaties moeilijker zijn. In het algemeen zullen de persoonlijke kosten dan hoger zijn dan normaal en zal er minder efficiënt gewerkt worden. Dat hoeft geen probleem te zijn als de werknorm en werktijd enigzins aangepast kunnen worden.
In functies met weinig regelmogelijkheden en hoge taakeisen wordt grotere achteruitgang van prestaties waargenomen. Indien een aandoening blijft bestaan, kan doorwerken resulteren in emotionele uitputting en leidt tot meer gezondheidsproblemen en verzuim op een later moment. Zo’n negatieve keten van gebeurtenissen kan een verklaring zijn voor de samenhang tussen presenteïsme en verzuim.
De relatie tussen verzuim en ziek doorwerken wordt ook beïnvloed door de manier waarop de samenleving hiermee omgaat. Druk om te presteren kan een stressor vormen die re-integratie belemmert.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

prestaties kunnen een positieve utwerking hebben op gezondheid wanneer volgende voorwaarden vervuld zijn:

A

-de werkomgeving is vrij van schadelijke invloeden
-de taaklast kan gedoseerd worden en er is gelegenheid om de werkwijze aan te passen, zodat de werknemr al werkende kan herstellen. Het bedrijf moet dan tijdelijk genoegen nemen met een lagere productiviteit.
er moet een balans zijn tussen werkeisen en capaciteiten, belasting en belastbaarheid, inspanning en opbrengsten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hoe worden ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid uitgedrukt? Welke centrale grootheden zijn hierbij relevant?

A

Er zijn drie belangrijke verzuimgrootheden:

-Het ziekteverzuimpercentage geeft aan hoeveel werkbare dagen in een bepaalde periode verloren zijn gegaan aan ziekteverzuim. Deze maat geeft informatie over de omvang van het ziekteverzuim.
-De meldingsfrequentie geeft aan hoe vaak werknemers zich in een bepaalde periode hebben ziek gemeld. Deze maat geeft informatie over de aard van het verzuim
-De gemiddelde verzuimduur geeft aan hoe lang werknemers in een bepaalde periode gemiddeld per geval hebben verzuimd. Deze maten geeft ook informatie over de aard van het verzuim

Er zijn ook drie relevant arbeidsongeschiktheidsgrootheden

-Het arbeidsongeschiktheidspercentage beschrijft het aantal lopende arbeidsongeschiktheidsuitkeringen in de werkzame beroepsbevolking. Deze maat geeft informatie over de prevalentie van arbeidsongeschiktheid.
-Het instroompercentage beschrijft het aantal nieuwe uitkeringen in een bepaalde periode in de werkzame beroepsbevolking. Deze maat geeft informatie over de incidentie van arbeidsongeschiktheid.
-Het uitstroompercentage beschrijft het aantal beëindigde uitkeringen ten opzichte van het totaal aantal uitkeringen (lopende en nieuwe) tijdens een bepaalde periode. Deze maat geeft informatie over de kans op beëindiging van een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Welke determinanten van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid kunnen worden onderscheiden? Benoem de vier typen determinanten en licht deze toe in relatie tot verzuim.

A

1) Gezondheidsfactoren

Gezondheid is een belangrijke determinant van ziekteverzuim. De belangrijkste gezondheidsklachten zijn griep of verkoudheid, gevolgd door fysieke klachten (in het bijzonder rugklachten). Ook psychische klachten (burn-out, vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen) zijn relatief belangrijke ziekteveroorzakers. Bij arbeidsongeschiktheid is vaak ernstigere psychische problematiek aan de orde.

2) Persoons- en privéfactoren

Dit is ook een belangrijke determinant van ziekteverzuim. Over het algemeen is verzuim hoger onder ouderen, vrouwen, lager opgeleiden en mensen met een Nederlandse achtergrond. Persoonsgebonden verzuimfactoren omvatten factoren als persoonlijkheid (bijvoorbeeld laag scoren op de factor vriendelijkheid), leefstijlfactoren (bijvoorbeeld roken, obesitas) en sportblessures. Een belastende thuissituatie is in bepaalde gevallen ook gerelateerd aan verzuim (bijvoorbeeld bij langdurige ziekte van een gezinslid).

3) Werkkenmerken

Wat betreft werkkenmerken kunnen arbeidsinhoud en -omstandigheden, arbeidsverhoudingen en arbeidsvoorwaarden een rol spelen.

-Arbeidsinhoud en -omstandigheden: belangrijk zijn een hoge en ongunstige fysieke arbeidsbelasting, een hoge psychosociale belasting en een conflict op het werk. Hoge taakeisen hebben vaak een negatieve invloed maar soms ook een positieve.
-Arbeidsverhoudingen: een goed psychosociaal veiligheidsklimaat hangt negatief samen met verzuim. Ook verzuimcultuur is van invloed: een tolerante verzuimcultuur hangt samen met meer verzuim.
-Arbeidsvoorwaarden: de invloed van arbeidsvoorwaarden is niet eenduidig en soms ook lastig te onderzoeken (bijvoorbeeld de relatie tussen inkomen en ziekteverzuim). Een consistent belangrijke factor voor het voorkomen van verzuim is een goed werktijdenrooster.

4) Maatschappelijke factoren

Hier spelen conjunctuur en sociale zekerheid een rol.

-Conjunctuur: trends in het werkloosheidspercentage lijken een omgekeerd verband te hebben met ziekteverzuim. In een periode van afname van werkeloosheid, neemt het ziekteverzuim in het algemeen toe. Dit conjunctuurverschijnsel kent meerdere verklaringen: angst voor werkloosheid, selectie-effect, arbeidsbelastingeffect en het conjunctuureffect.

-Sociale-verzekeringsstelsel: de wetgeving rondom ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid is in Nederland anders dan in andere Europese landen, wat mogelijk samenhangt met een hoger ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

De literatuur onderscheidt twee theoretische hoofdstromen als verklaringsmodel voor ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Welke zijn dat? Leg deze uit en geef aan in welk opzicht beide stromingen van elkaar verschillen.

A

Het model arbeidsbelasting gaat ervan uit dat er een discrepantie is tussen de taakeisen en de capaciteiten van de werknemer om aan die eisen te voldoen. Als de arbeidsbelasting en de individuele belastbaarheid te lang uit balans zijn en het lichaam onvoldoende kan herstellen, dan treden er gezondheidsklachten op.

Het beslissingsmodel gaat ervan uit dat mensen de beslissingsvrijheid hebben om zich ziek te melden. Als de uitwisselingsrelatie tussen werkgever en werknemer uit balans is (de werknemer investeert meer dan hij er van de organisatie voor terugkrijgt), kan de werknemer zich ziek melden om te compenseren voor de negatieve aspecten in het werk.

Het model arbeidsbelasting sluit aan bij een stresstheoretisch perspectief. Het beslissingsmodel is een sociaalpsychologisch model.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Welke instanties houden ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid op macroniveau bij?

A

Cijfers over arbeidsongeschiktheid (WAO, WIA wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen), WAZ(wet arbeidsongeschiktheid zelfstandigen 2004 afgeschaft), Wajong) worden geregistreerd door het UWV. Op de website van het UWV zie je welke andere vormen van werkonderbrekingen het UWV bijhoudt.

Cijfers over ziekteverzuim worden door meerdere organisaties bijgehouden:

1) Volksgezondheidenzorginfo.nl (van het RIVM in opdracht van de overheid) baseert haar overzichten op cijfers van:
CBS statline (enquête ziekteverzuim)
de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden
de Europese Working Conditions Survey
ArboNed en HumanCapitalCare

2) Het UWV houdt ook cijfers over ziekteverzuim bij maar die zijn niet opgenomen in het overzicht van Volksgezondheidenzorg.info.

18
Q

bekijk op het dashboard Arbeidsmarkt van het CBS de ontwikkelingen in ziekteverzuimcijfers over de afgelopen 17 jaar [gegevens dd. 28-5-2021 over periode 1996-2021]. Dashboard CBS Welke zaken vallen op?

A

Enkele opvallende zaken:

Het ziekteverzuim was het hoogst in 2000 en 2001 en het laagst in 2014.
In 2020 was het verzuim het hoogst in de gezondheids- en welzijnszorg, gevolgd door de industrie en het laagst in de financiële dienstverlening.
Tot 2018 was het ziekteverzuim het hoogst in het openbaar bestuur en onderwijs.
Het verzuim in kleine bedrijven is sterk toegenomen.
Griep of verkoudheid zijn het vaakst reden voor verzuim.
Helaas geeft het CBS in dit dashboard geen inzicht in oorzaken. Daarvoor is aanvullend onderzoek nodig. Het CBS geeft overigens in Statline wel enig inzicht in de redenen voor ziekteverzuim volgens de werknemers zelf, en ziekteverzuim naar bedrijfstak, beroep en dergelijke. Grasduin daar eens!

Statline

zoek op > arbeid en sociale zekerheid > ziekteverzuim

19
Q

ziekteverzuim

A

tijdelijke arbeidsongeschiktheid, minder uren of dagen werken dan contractueel is overeengekomen vanwege ziekte, ongeval of andere gezondheidsredenen. (exclusief normaal zwangerschapsverlof)

ziekte betekent niet dat er automatisch sprake is van ziekteverzuim. Ziekte vewijst naar ziek zijn in de medische betekenis van het woord. Ziekteverzuim is het ziek melden als vorm van gedrag.
De werknemer heeft hierin een zekere mate van beslissingsvrijheid.

De beslissing om te verzuimen lijkt in veel gevallen een individuele keuze te zijn.
Johansson en Lundberg (2004) ontwikkelden in dit verband het begrip ‘flexibiliteit om ziek te kunnen zijn ‘met de dimensies:
-vrijheid om het werk aan de gezondheid aan te passen
-de eis om aanwezig te moeten zijn

ze toonden aan dat beide dimensies negatief samenhangen met het aantal verzuimde dagen.

20
Q

situationele ongeschiktheid

A

de werknemer is niet in staat tot het verrichten van een bepaalde soort arbeid.

21
Q

arbeidsongeschiktheid:

A

men is niet in staat tot het verrichten van werk. Dit is anders dan ziek zijn.

22
Q

beleid en regelgeving

A

discussie over prikkels om aanwezig te zijn, was lange tijd taboe in nederland, terwijl in de usa en vk een prikkelwetgeving wel gemeengoed was.

USA de verantwoordelijkheid voor afwezigheid wegens ziekte ligt meer bij de werknemer dan bij de werkgever.
Avoidable absence/unavoidable absence
Voluntary/unvoluntary absence
Uncertified/certified absence

Nederland: de werkgever betaald tot max 2 jaar door bij loonderving (cfr (confer/vergelijk prikkelwetgeving):
Risque professional verzuim dat door de werkgever voorkomen had kunnen komen.
Risque social: verzuim dat niet door de werkgever voorkomen had kunnen komen.

23
Q

Het beleid van de nederlandse overheid tav verzuim en arbeidsongeschiktheid is via 2 lijnen vormggegeven

A

-het aanscherpen van toelatingscriteria en uitkeringshoogte voor werknemers
-het steeds verder financieel prikkelen van werkgevers om het volume van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid onder controle te houden. Investeren in verzuim preventie wrdt beloond voor de werkgever.
Prikkels werken ook bij werknemers om minder afwezig te zijn.

Prikkels kunnen ook ongunstig werken. Zo zijn er bvb aanwijzingen dat te veel controle en sanctes een afruil kunnen veroorzaken. Bij wachtdagen zal men geneigd zijn deze dagen als het ware terug te pakken door langer te verzuimen.

24
Q

Wet verbetering poortwachter WVP langdurig verzuim en arbeidsongeschiktheid voorkomen door tijdige interventies

A

De werkgver dient bij dreigend langdurig werkverzuim een reïntegratie dossier bij te houden en maatregelen te treffen opdat de werknemer in staat wordt gesteld passendwerk te verrichten, bij de huidige werkgever of elders. Binnen de 8 weken na de eerste verzuimdag moet de werkgever samen met de werknemer een plan van aanpak opstellen.

25
Q

WAO Wet op Arbeidsonsgeschiktheidsverzekering

A

oude wet die enkel nog geldt voor personen die op 01/01/2006 al een uitkering ontvingen en minstens 15% arbeidsongeschiktverklaard werden.

26
Q

WIA Wet Werk en Inkomen naar arbeidsvermogen

A
  • regeling inkomensvoorziening voor volledig en duurzaam arbeidsongeschikten IVA: voor wie meer dan 80%arbeidsongeschiktverklaard werd.
  • regeling werkhervatting voor wie meer dan 35% arbeidsongeschikt verklaard werd.
    Het kan zijn dat langdurige verzuimers die onder ditcriterium vallen geen uitkering ontvangen.

Als men een arbeidsongeschiktheidsverzekering ontvangt is dat alleen voor het percentage dat men arbeidsongeschikt is verklaard.

27
Q

Ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid worden geregistreerd door bedrijven en de overheid, maar ook gemeten dmv steekproefonderzoek

A

Het meten van ziekteverzuim dient ten minste 3 doelen:
-statistieken geven een indicatie van de aard en de omvang van de problematiek
-bij herhaald meten worden trends in de ontwikkeling zichtbaar
-men kan achterhalen of de omvang van de problematiek verschilt tussen bepaalde groepen werknemrs bv man/vrouw, leeftijd, sector, afdeling, beroepsgroep……

28
Q

ziekteverzuim wordt doorgaans uitgedrukt in 3 maten

A

-ziekteverzuimpercentage: hoeveel werkbare dagen in een bepaalde periode verloren zijn gegaan aan ziekteverzuim. 100* aantal verzuimde dagen/het aantal te werken dagen. Geeft alleen info over de omvang. Total time lost is de meest gebruikte maat. Omdat kortdurend ziekteverrzuim andere oorzaken kan hebben dan langdurig ziekteverzuim, wordt dit vaak opgedeeld in duurklassen. Kort 1-7, middellang 8-28, lang 29-73 dagen.
-meldingsfrequentie: Hoe vaak werknemers zich in een bepaalde periode gemiddeld ziek hebben gemeld. Het aantal aangevangen verzuimgevallen per 100 werknemrs. Geeft ook info over de aard van het ziekte verzuim.
-gemiddelde verzuimduur: hoe lang werknemrs per geval in een bepaalde periode gemiddeld hebben verzuimd. Geeft ook info over de aard.

Algemeen kan men stellen dat:
-slechte werksfeer leidt tot hoge meldingsfrequentie en korte gemiddelde verzuimduur.
-lange gemiddelde verzuimduur gaat meestal gepaard met ernstige gezondheidsproblemen.

29
Q

arbeidsongeschiktheid

A

3 maten
-arbeidsongeschiktheidspercentage: het aantal lopende arbeidsuitkeringen per 100 personen in de werkzame beroepsbevolking. Dit is indicatief voor de prevalentie van arbeidsongeschiktheid.
-instroompercentage: het aantal nieuwe uitkeringen per 100 personen in de werkzame beroepsbevolking. Dit is indicatief voor incidentie van (het risico op) arbeidsongeschiktheid.
-uitstroompercentage: de verhouding tussen het aantal beëindigde uitkeringen tov het aantal lopende uitkeringen. Dit is indicatief voor de kans op beëindiging.

Wat landelijk als instroom wordt gezien, wordt op organisatieniveau als uitstroom beschouwd.

30
Q

Determinanten van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid

A

-gezondheid:
arbeidsongeschikt is vaak psychische problemen en bewegingsapparaat
-persoonsfactoren en privefactoren:
groter bij ouderen tot 64 jaar, vrouwen en lager opgeleiden. De oudste leeftijdsgroep heeft een lager verzuim door het healthy worker effect, waarbij vooral degenen met een goede gezondheid nog in het arbeidsproces aanwezig zijn.
persoonsgebonden factoren zijn persoonlijkheid, leefstijl, belastende thuissituatie, sportblessures.

3 big five persoonlijkheidsfactoren die samenhangen met uncertified absence:
-lage score op vriendelijkheid
-extraversie

-werkkenmerken:
*arbeidsinhoud en omstandigheden: hoge werkdruk en weinig autonomie, of te maken krijgen met agressie en geweld.

Hoger ziekteverzuim bij:
ongunstige fysische arbeidsbelasting bvb besmettingsgevaar
hoge fysieke werkbelasting
hoge psychosociale werkbelasting
conflicten met collega/leiding
-openstaan voor veranderingen
*arbeidsverhoudingen
*arbeidsvoorwaarden

-Maatschappelijke factoren: in periodes van economische voorspoed, als werkeloosheid afneemt, neemt ziekteverzuim in het algemeen toe, In periodes van economische crisis, waarin werkeloosheid toeneemt, zal het ziekteverzuim doorgaaans afnemen. Voor dit conjunctuurverschijnsel zijn meerdere verklaringen:
-arbeidsbelastingseffect meer bij hoogconjuntuur
-angsteffect op microniveau, laag conjunctuur bang om bij ziekte baan kwijt te raken
-selectie effect op meso niveau. Bij laagconjunctuur en hoge werkeloosheid zijn de meeste gezonde werknemrs aan het werk gebleven. als de markt weer aantrekt meer verzuim omdat gemiddelde gezondheid van werknemer lager ligt.

Een andere maatschappelijke factor is de aard van het sociaalzekerheidsstelsel in Nederland, beschermd

Een laatste factor heeft te maken met de gezondheidszorg: vroeg bemiddelen en het snel nemen van maatregelen kan een spoedige terugkeer naar het werk bevorderen.

31
Q

theorievorming rond ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid

A

Determinanten:
-belastende factoren in werk
-belastbaarheid van werknemers
-verzuimdrempel
-hervattingsdrempel

Het arbeidsbelastingsmodel van Van Dijk: ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid hebben in principe als achtergrond altijd dat er ee discrepantie bestaat tussen de eisen die het werk stelt de arbeidsbelasting en de capaciteiten van de werknemer om aan die belasting te voldoen, de individuele belastbaarheid. Te lang uit balans en het lichaam kan onvoldoede herstellen dan komen er gezondheidsklachten.

Het beslissingsmodel gaat ervan uit dat de werknemer zich zal ziek melden om te compenseren voor de negatieve aspecten van het werk wanneer de uitwisselingsrelatie tussen werknemr en werkgever uit balans is.

32
Q

(integrale) aanpak van tijdelijke en langdurige arbeidsuitval

A

preventief beleid verbeteren balans werknemer en situatie

drempeloptimaliserend beleid: procedurele maatregelen begeleiding en controle

curatief beleid verlagen van de hervattingsdrempel bvb re-integratie

33
Q

Welke statistieken houden consequent werkgerelateerde aandoeningen in de Nederlandse beroepsbevolking bij?

A

-de registratie van arbeidsongeschikten (WIA-registratie, Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen)
-de registratie van beroepsziekten
-de ziekteverzuimregistratie: periodieke nationale surveys (zoals de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden of eenmalig onderzoek gebaseerd op zelfrapportages)

34
Q

Welke (psychische) aandoeningen komen volgens de auteur van hoofdstuk 13 het meest voor in Nederland?

A

overspannenheid en burn-out(klachten)
aandoeningen aan het bewegingsapparaat waaronder lage rug-aandoeningen
depressieve klachten

35
Q

Wat zijn de belangrijkste risicogroepen voor werkgerelateerde psychische aandoeningen en klachten?

A

-Vrouwen hebben een verhoogd risico op instroming in de WGA (Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten), mannen in de IVA (Inkomens Voorziening volledig Arbeidsongeschikten).
-Lager opgeleiden hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van psychische aandoeningen en klachten
-Qua sector vormen werknemers in het onderwijs een risicogroep. Ook rapporteren werknemers in de ICT-sector, industrie, zakelijke dienstverlening en zorg relatief veel burn-outklachten.

36
Q

Wat zijn volgens de auteur van hoofdstuk 13 belangrijke determinanten van psychische aandoeningen en klachten?

A

Belangrijke factoren zijn:

hoge taakeisen
geringe regelmogelijkheden
gebrekkige steun van leiding en collega’s
agressie en geweld
verstoring van de balans tussen inspanning en beloning
onrechtvaardigheid op de werkvloer
sectorspecifieke determinanten, zoals:
bij leerkrachten: slechte contacten met collega’s en leerlingen, hoge werkbelasting
bij politie: emotionele belasting, gebrekkige waardering en geringe ontplooiingsmogelijkheden

37
Q

Thema 3 behandelt theoretische modellen over werkstress. Bekijk deze modellen alvast eens kort (hoofdstuk 2 van het tekstboek) en beargumenteer welk model het beste aansluit bij de determinanten die in de vorige vraag aan de orde kwamen.

A

Het job demand-control-support (DCS)-model sluit goed aan omdat de belangrijkste determinanten van psychische aandoeningen en klachten, te weten taakeisen, regelmogelijkheden en steun van leiding en collega’s in dit model naar voren komen.

38
Q

Bekijk de uitkomsten van de Nationale Enquete Arbeidsomstandigheden (NEA) die jaarlijks wordt gehouden door TNO en het CBS, in samenwerking met het ministerie van SZW (focus op hoofdstuk 5).
In hoeverre zijn de eerder genoemde determinanten van psychische aandoeningen en klachten nog actueel? En zo ja, bij welke groepen het vaakst? En is er op basis van deze NEA nog iets te zeggen over verhoogde risico’s in bepaalde sectoren?

A

De eerder genoemde determinanten, te weten hoge taakeisen en weinig autonomie, zijn in de recente NEA nog steeds belangrijk, vooral bij vrouwen.

De behoefte aan maatregelen op het gebied van werkdruk en werkstress is hoog in alle sectoren (gemiddeld 44 procent), maar het hoogst in de onderwijs- en zorgsector.

39
Q

Determinanten van psychische aandoeningen en klachten

A

onderzoek daarnaar is teeds vaker longtidunaal van aard.
Als het gaat om werkhervatting bij werknemers die verzuimen met depressieve klachten zijn volgende factoren belangrijk:
-leeftijd, hoe jonger hoe groter kans op werkhervatting
-verzuimgeschiedenis
-klinische verbetering
-comorbiditeit

40
Q

kosten van arbeidsomstandigheden

A

voor werkgever, werknemer en maatschappij bestaan uti:
-verminderde productiviteit
-langdurig verzuim, niet meer kunnnen werken met uitkering

Arbocatalogie (opvolger van convenant afspraken): vaak digitale overzichten van wat in een sector of bedrijf belangrijke, erkende risico’s zijn, wat de wettelijke verplichtingen tav deze risico’s zijn, hoe die risico’s in kaart kunnen worden gebtracht en wat de bewezen effectieve manieren zijn om deze risico’s aan te pakken.
Voor alle arbeidsrisico’s kunnenwerkgever en werknemer hulp inroepen via de website 5 keer beter.