Κεφάλαια 1 και 2- Εισαγωγή Flashcards

1
Q

Τι είναι η ασφάλεια των τροφίμων και ποιες οι πηγές κινδύνων ;

A

Η εξασφάλιση ότι τα τρόφιμα δεν προκαλούν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του καταναλωτή όταν παρασκευάζονται και καταναλώνονται σύμφωνα με την προβλεπόμενη χρήση τους.

Οι πηγές κινδύνου για τα τρόφιμα είναι φυσικές, χημικές και βιολογικές ή και η ίδια η κατάσταση του τροφίμου που μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Ποιοι οι παράμετροι της ποιότητας ;

A

Ασφάλεια, θρεπτική αξία, οργανοληπτικά, λειτουργικότητα, ευκολία, προέλευση, ηθική, γνησιότητα, αισθητική.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ποιος ο ορισμός της ποιότητας ;

A

Το σύνολο των ιδιοτήτων και χαρακτηριστικών ενός προϊόντος ή υπηρεσίας για να ικανοποιήσει εκφρασμένες ή υπονοούμενες ανάγκες. Πρακτικά είναι το μέτρο εκπλήρωσης των απαιτήσεων των καταναλωτών. Δεν είναι κάτι απόλυτο ή πρότυπο αλλά εκφράζει τις προσδοκίες του ατόμου και την συμμόρφωση του προϊόντος σε αυτές.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ποιες οι 8 βασικές αρχές διαχείρισης της ποιότητας ;

A

Αρχή 1η - Ο Οργανισμός στην υπηρεσία του πελάτη
Αρχή 2η - Ηγεσία Ανθρώπινου Δυναμικού & Διοίκησης Παραγωγής *
Αρχή 3η - Εμπλοκή του προσωπικού *
Αρχή 4η: Διεργασιοκεντρική προσέγγιση (process approach) *
Αρχή 5η - Συστηματική προσέγγιση στη διοίκηση *
Αρχή 6η - Συνεχής βελτίωση της Ποιότητας *
Αρχή 7η - Τεκμηριωμένη προσέγγιση στη λήψη αποφάσεων *
Αρχή 8η - Αμοιβαίως Εποικοδομητικές Σχέσεις με προμηθευτές

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Τι περιλαμβάνει η πρώτη αρχή του customer focus;

A

Οι εταιρίες πρέπει να κατανοούν και να ικανοποιούν έως υπερβάλλουν τις άμεσες και μελλοντικές ανάγκες και απαιτήσεις των καταναλωτών. Πιο σημαντικό και λιγότερο κοστοβόρο είναι να κρατήσω τους υπάρχοντες πελάτες από το να κερδίσω νέους πελάτες.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Τι περιλαμβάνει η δεύτερη αρχή του leadership ;

A

Οι ηγέτες πρέπει να δημιουργούν και να διατηρούν σωστό περιβάλλον ώστε το προσωπικό να εμπλέκεται πλήρως στην επίτευξη των αντικειμενικών στόχων της εταιρίας βλέποντας τον προϊστάμενο ως καθοδηγητή και ηγέτη τους. Οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές τους πρέπει να υποστηρίζονται καθώς είναι απαραίτητη η παρουσία ηγεσίας σε όλα τα επίπεδα της εταιρίας. Η αλλαγή συμπεριφοράς του προσωπικού είναι η πιο κρίσιμη περιοχή αλλαγών σε μια επιχείρηση καθώς μια αλλαγή στην εταιρία δεν θα προκαλέσει αντιδράσεις έως ότου επηρεάσει τους ίδιους. Έτσι πρέπει να προάγεται η ανοιχτή επικοινωνία και η ενδυνάμωση του προσωπικού για να εμπλέκονται πλήρως στην επίτευξη των αντικειμενικών στόχων της εταιρίας.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Τι περιλαμβάνει η τρίτη αρχή του engagement of people;

A

Το προσωπικό είναι η ουσία της εταιρίας και μόνο με την πλήρη εμπλοκή τους μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι. Αποδίδουν καλύτερα όταν εμπλέκονται σε αποφάσεις για την εργασία τους μέσω της ελευθερίας άποψης σε αλλαγές στην εργασία τους και εμπλοκής τους σε κύκλους ποιότητας ή ομάδες βελτίωσης διεργασιών.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Τι περιλαμβάνει η τέταρτη αρχή του process approach ;

A

Η διεργασιοκεντρική προσέγγιση οδηγεί σε καλύτερη διαχείριση πόρων, μικρότερους χρόνους κύκλων παραγωγής και χαμηλότερου κόστους καθώς η αποτελεσματικότητα αυξάνεται όταν οι δραστηριότητες και οι πόροι διαχειρίζονται σαν μια διεργασία. Οι διεργασίες πρέπει να εκτελούνται με σκοπό να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις των εσωτερικών και εξωτερικών πελατών. Ο υπεύθυνος πρέπει να έχει πλήρη υπευθυνότητα διαχείρισης της παραγωγής και να γνωρίζει την σχέση της διεργασίας με την λειτουργία της επιχείρησης.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Τι περιλαμβάνει η πέμπτη αρχή του strategic and systematic approach;

A

Η αποτελεσματικότητα επίτευξης των στόχων αυξάνεται όταν αναγνωρίζονται, κατανοούνται και διαχειρίζονται όλες οι διεργασίες που είναι συνδεδεμένες ως ένα ενιαίο σύστημα με ευθυγράμμιση των διεργασιών με τους στόχους της εταιρίας και κατανόηση των λειτουργικών, υποστηρικτικών και διαχειριστικών διεργασιών αλλά και πως αυτές συνδέονται.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Τι περιλαμβάνει η έκτη αρχή του continual improvement;

A

Η αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα της επιχείρησης αυξάνεται όταν υπάρχει συνεχής βελτίωση της συνολικής απόδοσης (ως μόνιμος στόχος της εταιρίας) εφαρμόζοντας αλλαγές νοοτροπίας και κατανόηση της ικανοποίησης του πελάτη και τις ενέργειες που λαμβάνονται στα αποτελέσματα αυτής της καταγραφής.

Ο κύκλος του Deming περιλαμβάνει σε σειρά τον σχεδιασμό της δραστηριότητας, την λειτουργία του σχεδίου, βελτίωση της διεργασίας και έλεγχος των αποτελεσμάτων.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Τι περιλαμβάνει η έβδομη αρχή του factual approach and decision making ;

A

Οι αποτελεσματικές αποφάσεις βασίζονται στην ανάλυση δεδομένων και πληροφοριών (γνώση όλων των γεγονότων) και ισοστάθμιση τους με βάση την εμπειρία και την διαίσθηση καθώς τα δεδομένα ποικίλουν ανάλογα με τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν. Τα λάθος ή ατελή δεδομένα μπορούν να οδηγήσουν σε λάθος αποφάσεις. Οι απαιτούμενες πληροφορίες μπορούν να ληφθούν από εσωγενείς πηγές (ανασκοπήσεις διοίκησης, εσωτερικές επιθεωρήσεις και μέτρηση-παρακολούθηση διεργασιών) και εξωγενείς πηγές (ικανοποίηση πελατών και γνώση αγοράς και ανταγωνισμού).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Τι περιλαμβάνει η όγδοη αρχή του mutually beneficial supplier relationships ;

A

Η εταιρία και οι προμηθευτές είναι αλληλοεξαρτώμενοι και μια κοινά ωφέλιμη σχέση μπορεί να βελτιώσει και τους δύο.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Τι είναι η πολιτική , η διοίκηση, το σύστημα, ο έλεγχος και η διασφάλιση της ποιότητας ;

A

Πολιτική είναι οι ολικές προθέσεις και κατευθύνσεις ενός συστήματος (εταιρία, διεύθυνση, φορέας) όσον αφορά την ποιότητα όπως εκφράζεται από την διοίκηση του συστήματος.

Διοίκηση είναι η άποψη της ολικής λειτουργίας της διοίκησης που καθορίζει και εφαρμόζει την πολιτική της σε θέματα ποιότητας.

Σύστημα είναι η μέθοδος ή η οργανωτική δομή, οι υπευθυνότητες, οι διαδικασίες, οι διεργασίες και οι πόροι που απαιτούνται για την εφαρμογή της διοίκησης της ποιότητας.

Έλεγχος είναι η χρήση λειτουργικών τεχνικών και δραστηριοτήτων για την εκπλήρωση απαιτήσεων ποιότητας ορισμένων από το σύστημα.

Διασφάλιση είναι όλες οι κατάλληλα σχεδιασμένες συστηματικές ενέργειες, απαραίτητες για την εξασφάλιση της εμπιστοσύνης στο προϊόν και την ικανοποίηση των απαιτήσεων της ποιότητας.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Ποια τα στοιχεία διασφάλισης της ποιότητας;

A

Σχεδιασμός και ανασκόπηση προδιαγραφών, επαλήθευση, επιθεώρηση, εγκατάσταση και λειτουργίες ελέγχου.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Ποιοι οι σκοποί των συστημάτων διασφάλισης ποιότητας ;

A

Διασφαλίζει τον πελάτη ότι τα προϊόντα ικανοποιούν τις ανάγκες του, δημιουργεί διαδικασίες που αποτελεσματικά και οικονομικά παράγει ποιοτικά προϊόντα, προλαμβάνει μελλοντικές αποκλίσεις των χαρακτηριστικών από τις προδιαγραφές και τονώνει την ανταγωνιστική ικανότητα μέσα στο πλαίσιο των κανόνων της αγοράς και νομοθεσίας.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Ποια τα τυπικά τμήματα ενός συστήματος διασφάλισης ποιότητας ;

A
  • διαδικασίες, οδηγίες, μέθοδοι
  • έλεγχος προμηθευτών, αποθεμάτων
  • αναθεώρηση, σχεδίαση, εντοπισμός αδυναμιών
  • επιθεωρήσεις, έλεγχοι ποιότητας
  • στόχοι ποιότητας, σύγκριση με άλλα συστήματα
  • βελτίωση ποιότητας, υπεροχή με κάποια συστήματα
  • εκπαίδευση (συνεχής!) προσωπικού. πιστοποίηση από κατάλληλους οργανισμούς
17
Q

Ποια η έννοια του προτύπου ;

A

Είναι έγγραφο που έχει καθιερωθεί με συναίνεση και εγκριθεί από αναγνωρισμένο φορέα παρέχοντας κανόνες, κατευθυντήριες γραμμές ή χαρακτηριστικά για δραστηριότητες ή αποτελέσματα τους και αποσκοπεί στην επίτευξη του βέλτιστου βαθμού τάξης σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο εφαρμογής. Συνήθως αφορά την ασφάλεια των χρηστών και δεν αφορά κατασκευαστικά ή σχεδιαστικά θέματα για να μην επέμβει στην ευρηματικότητα, δημιουργικότητα και τεχνολογική κατάρτιση του κατασκευαστή.

18
Q

Πως προκύπτουν οι προδιαγραφές από τα πρότυπα και ποια τα είδη προτύπων ;

A

Με την δημιουργία ενός προϊόντος καταρτίζονται οι προδιαγραφές του που αποτελούν είδος 1ης τυποποίησης. Τα πρότυπα παρέχουν αντικειμενικές προδιαγραφές για να καλύπτουν ομάδες ομοειδών προϊόντων και να εξασφαλίζουν τους χρήστες. Διακρίνονται σε κλαδικά, εθνικά και διεθνή.

19
Q

Τι είναι τυποποίηση;

A

Η διαδικασία καθορισμού προδιαγραφών (κανονισμών) που θέτουν απαραίτητους κανόνες για την παραγωγή, σύνθεση και ιδιότητες που πρέπει να έχει ένα προϊόν.

20
Q

Τι είναι πιστοποίηση;

A

Η επιβεβαίωση ότι ένα προϊόν/ υπηρεσία έχει παραχθεί σύμφωνα με το πρότυπο και ανταποκρίνεται στις περιεχόμενες σε αυτό προδιαγραφές. Στα προϊόντα μπορεί να είναι υποχρεωτική όπου δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία του προϊόντος εάν δεν την έχει και προαιρετική από πρωτοβουλία του κατασκευαστή ή πελάτη. Η πιστοποίηση ποιότητας εξασφαλίζει την σταθερή και επαναλήψιμη ποιότητα στο προϊόν πάντα με βάση ένα αναγνωρισμένο πρότυπο ώστε ο κατασκευαστής να αναπτύξει ένα σύστημα διαδικασιών που να διασφαλίζει αντικειμενικά ότι το προϊόν και ίσως η παραγωγική διαδικασία έχουν σταθερή ποιότητα.

21
Q

Ποιοι οι φορείς πιστοποίησης;

A

Επίσημος και διαπιστευμένος ελληνικός φορέας πιστοποίησης είναι ο ΕΛΟΤ και ταυτόχρονα δραστηριοποιούνται φορείς και άλλων χωρών που πρέπει να είναι διαπιστευμένοι ανά πρότυπο που πιστοποιούν

22
Q

Τι είναι η διαπίστευση;

A

Η διαδικασία με την οποία ένας αρμόδιος φορέας παρέχει επίσημη αναγνώριση ότι ένας άλλος φοράς ή πρόσωπο είναι ικανός να πραγματοποιεί ειδικά έργα και στην Ελλάδα αρμόδιος φορέας διαπίστευσης είναι το εθνικό συμβούλιο διαπίστευσης.