Κεφάλαιο 6- Πρότυπα ISO Flashcards

1
Q

Ποια η σχέση προτύπων και ποιότητας ;

A

Η ποιότητα πιστοποιείται κατά ένα πρότυπο όπου ο οργανισμός αναπτύσσει ένα σύστημα διαδικασιών που διασφαλίζουν οτι το προϊόν και η παραγωγική διαδικασία έχουν σταθερή ποιότητα.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Τι είναι ο διεθνής οργανισμός τυποποίησης ISO ;

A

Είναι ανεξάρτητος, μη κυβερνητικός διεθνής οργανισμός 168 εθνικών φορέων τυποιποίησης, μέσω των οποίων μοιράζεται γνώσεις ειδικών και αναπτύσσονται εθελοντικά διεθνή πρότυπα που υποστηρίζουν την καινοτομία και παρέχουν λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ποια η πορεία και οι βασικές αρχές ανάπτυξης προτύπων ISO;

A

Αρχικά αναπτύσσεται ένα σχέδιο για μια ανάγκη συγκεκριμένης περιοχής, κοινοποιείται για σχολιασμό και ψηφίζεται. Εάν ψηφιστεί το σχέδιο θα γίνει πρότυπο ISO ενώ εάν δεν το προσχέδιο τροποποιείται και ψηφίζεται ξανά με την ανάπτυξη του να διαρκεί συνήθως 3 χρόνια.

Συνήθως ένας κλάδος ή όμιλος βιομηχανίας κοινοποιεί την ανάγκη προτύπου στο εθνικό μέλος και αυτό το μεταφέρει στον ISO. Τα πρότυπα αναπτύσσονται απο ομάδες εμπειρογνομόνων παγκοσμίως, ενώσεις καταναλωτών, ακαδημαικούς, ΜΚΟ και κυβερνήσεις. Αυτοί διαπραγματεύονται το πεδίο εφαρμογής, βασικούς ορισμούς και περιεχόμενα του προτύπου. Η ανάπτυξη προτύπων ISO βασίζεται στην συναίνεση και εξετάζονται τα σχόλια απο όλους τους ενδιαφερόμενους.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Πως τα πρότυπα ISO βοηθούν κάθε πτυχή της βιομηχανίας τροφίμων ;

A

Συμβάλλουν: στην μείωση περιβαλλοντικών επιπτώσεων με μείωση αποβλήτων και βελτίωση βιωσιμότητας, στην αποτελεσματικότερη εργασία και μείωση αστοχιών προϊόντος, στην πρόληψη μολύνσεων, στην διατήρηση ασφάλειας ευαίσθητων πληροφοριών, μείωση κατανάλωσης ενέργειας, μείωση εργασιακών ατυχημάτων.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Τι είναι η σειρά προτύπων ISO 9000;

A

Δημιουργήθηκε το 1987 και είναι οικογένεια προτύπων βελτίωσης ποιότητας καθορίζοντας τα βήματα για την δημιουργία και την διατήρηση ενός συστήματος διαχείρισης ποιότητας, δεν εγγυάται όμως την άμεση ανάπτυξη της επιχείρησης και την μείωση κόστους. Περιλαμβάνουν απαιτήσεις, κατευθύνσεις και προδιαγραφές για ποιοτική παραγωγή και είναι χρήσιμοι για οποιοδήποτε κλάδο οποιουδήποτε μεγέθους. Καθοδηγούν προς βέλτιστες πρακτικές εγκαταστάσεων, υπηρεσιών, εξοπλισμού και κυρίως για εκπαίδευση και ανθρώπινο δυναμικό.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Ποιες οι απαιτήσεις του ISO 9000;

A

Οι απαιτήσεις προσαρμόζονται στην διαδικασία ανάλογα με το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του οργανισμού, είναι γενικές και γράγονται ως πλαίσιο. Τα πρότυπα εξετάζουν την συνολική εικόνα όχι τμηματικά. Η ομάδα ανάπτυξης είναι υπεύθυνη για την συμπλήρωση των στοιχείων κάθε οργανισμού. Όταν η δοιίκηση και τα μέλη ενός οργανισμού έχουν εφαρμόσει και επιτύχει τις βέλτιστες πρακτικές, ένας εξωτερικός φορέας ελέγχει την τεκμηρίωση, τις διαδικασίες και τους ανθρώπους για να διασφαλιστει η συμμόρφωση στις απαιτήσεις και μετά την πιστοποίηση ο οργανισμός θεωρείται εγγεγραμμένος.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Ποιες οι διαφορές του ISO 9000 και ISO 9001 ;

A

Το 9000 είναι οικογένεια προτύπων και περιγράφει λεπτομερώς τις βασικές αρχές και το λεξιλόγιο ενός συστήματος ποιότητας. Το 9001 αντιπροσωπεύει συγκεκριμένες απαιτήσεις βελτίωσης διαικασιών και θεωρείται η πιο ουσιαστική πιστοποίηση της οικογένειας 9000. Επιπλέον περιγράφει το πλαίσιο συστήματος διαχείρισης ποιότητας ενός οργανισμού και διασφάλισης εκπαίδευσης των εργαζομένων σε αυτό. Είναι πρακτικά ένας οδηγός σχεδιασμού προϊόντων και υπηρεσιών. Οι οργανισμοί πιστοποιούνται μόνο κατά ISO 9001.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Ποιες οι αρχές του ISO 9001;

A

Περιλαμβάνει 7 συμφωνημένες αρχές:

Εστίαση στον πελάτη για κατανόηση αναγκών και ανάπτυξη πίστης απο τους πελάτες

Δέσμευση ανθρώπων όπως και με την διαχείριση ολικής ποιότητας πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους υπαλλήλους για να αφοσιωθούν περισσότερο στην επιτυχία του εγχειρήματος.

Ηγεσία για δημιουργια περιβάλλοντος που εστιάζει στους πελάτες και περιλαμβάνει όλους τους υπαλλήλους.

Προσσέγγιση διαδικασιών στην διαχείριση ποιότητας καθώς οι διαδικασίες αποκαλύπτουν ζητήματα και ανησυχίες προς την παράδοση του προϊόντος

Συνεχής βελτίωση απο τους οργανισμούς και όχι μόνο να κυνηγούν την πιστοποίηση

Λήψη αποφάσεων βάσει τεκμηρίων για σύγκριση αποτελεσμάτων και ανάπτυξη οργανοτικής εμπιστοσύνης

Διαχείριση σχέσεων με προμηθευτές, συνεργάτες και άλλους για επιτυχία του οργανισμού.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Ποια η δομή των προτύπων ISO για να γίνουν κατανοητά;

A

Ενώ παρουσιάζουν κοινά στοιχεία τα πρότυπα της ίδιας οικογένειας έχουν διαφορετικές δομές που δημιουργεί δυσκολίες στην κατανόηση και χρήση τους και έτσι ο ISO σχεδίασε κοινή δομή με πανομοιότυπη διάθρωση κεφαλαίων, όρων και ορισμών για όλα τα πρότυπα των συστημάτων διαχείρισης που ονομάζεται High Level Structure (ANNEX SL).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Τι είναι το ISO 22000;

A

Καθορίζει τις απαιτήσεις ενός συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων ΣΔΑΤ και μπορεί να πιστοποιηθεί σε αυτό, τι πρέπει να κάνει ένας οργανισμός για να αποδείξει οτι μπορεί να ελέγχει τους κιδνύνους ασφάλειας τροφίμων και να διασφαλίζει οτι τα τρόφιμα είναι αφαλή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί απο κάθε οργανισμό ανεξαρτήτου θέσης και μεγέθους καθώς οι απαιτήσεις είναι γενικές και αφορούν όλους στην τροφική αλυσίδα.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Ποιοι οι βασικοί εμπλεκόμενοι και που βασίζεται το ISO 22000;

A

Εμπλεκόμενοι άμεσα ή έμμεσα: παραγωγοί ζωικών προϊόντων, ζωωτροφών, συστατικών, τροφίμων, αγρότες, εστίαση, υπηρεσίες καθαριότητας, μεταφοράς, αποθήκευσης διανομής, εξοπλισμού, συσκευασίας.

Βασίζεται στις αρχές του Codex alimentarius επιτρέποντας στις αρχές να χρησιμοποιούν τον ISO 22000 στις εθνικές απαιτήσεις και κρατικές επιθεωρήσεις για να διασφαλιστούν όλα τα κριτήρια ασφάλειας τροφίμων.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Ποια τα πλεονεκτήματα του ISO 22000;

A

Ακολουθεί ίδια δομή με συστήματα όπως το ISO 9001 αλλά έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί στις υπάρχουσες διαδικασίες διαχείρισεις οργανισμού αλλά και να χρησιμοποιηθεί μόνο του. Χρησιμοποιεί διεργασιακή προσέγγιση ενσωματώνοντας κύκλο βελτίωσης και επιτρέποντας στον οργανισμό να σχεδιάζει τις διεργασίες και αλληλεπιδράσεις του αλλά και να διασφαλίζει οτι οι διεργασίες διαθέτουν επαρκείς πόρους, κατάλληλη διαχείριση και οι ευκαιρίες βελτίωσης αξιοποιούνται. Επιπλέον επιτρέπει να προσδιορίζει τους παράγοντες παρέκκλισης των διεργασιών και του ΣΔΑΤ απο τα προβλεπόμενα αποτελέσματα και να εκτελεί ελέγχους πρόληψης και περιορισμού δυσμενών επιπτώσεων.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Τι περιγράφει το αντικείμενο του ISO 22000;

A

Αναφέρει τις απαιτήσεις του ΣΔΑΤ επιτρέποντας στον οργανισμό να λειτουργεί και να ενημερώνει το ΣΔΑΤ παρέχοντας ασφαλή προϊόντα και υπηρεσίες, να αποδεικνύει την συμμόρφωση με τις νομοθεσίες και κανονισμούς, να αναγνωρίζει και να αξιολογεί τις απαιτήσεις ασφαλείας του πελάτη, να γνωστοποιεί τα θέματα ασφαλείας τροφίμων σε ενδιαφερόμενους, να αποδεικνύει την συμμόρφωση στα ενδιαφερόμενα μέρη, να επιδιώκει πιστοποίηση ή καταχώρηση του ΣΔΑΤ σε μητρώο απο ανεξάρτητο φορέα ή να κάνει αυτοαξιολόγηση ή δήλωση συμμόρφωσης.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Τι περιγράφει το πλαίσιο λειτουργίας του οργανισμού;

A

Προσδιορίζει τα εξωτερικά και εσωτερικά θέματα που σχετίζονται με το ΣΔΑΤ και επηρεάζουν την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, τις ανάγκες και προσδοκίες των ενδιαφερόμενων μερών, καθορίζει το πεδίο εφαρμογής του ΣΔΑΤ με περιγραφή προϊόντων, διεργασιών και εγκαταστάσεων. Τέλος αναπτύσσει, εφαρμόζει, διατηρεί και επικαιροποιεί το ΣΔΑΤ.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Ποιες οι αρμοδιότητες της ηγεσίας του οργανισμού ;

A

Καθιερώνει την πολιτική και τους στόχους του ΣΔΑΤ, ενσωματώνει τις απαιτήσεις του ΣΔΑΤ στις διεργασίες, διασφαλίζει τους πόρους, γνωστοποιεί τις απαιτήσεις και την σημαντικότητα και διατηρεί το ΣΔΑΤ, καθοδηγεί και υποστηρίζει το προσωπικό προάγοντας την συνεχή βελτίωση και υποστηρίζει τα στελέχη στην άσκηση ηγεσίας.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Ποιες οι αρμοδιότητες της πολιτικής του ΣΔΑΤ και της ανώτατης διοίκησης ;

A

Η πολιτική του ΣΔΑΤ που καθιερώνει η ηγεσία πρέπει να είναι κατάλληλη για τον σκοπό, να πετυχαίνει τους στόχους του ΣΔΑΤ, να ικανοποιεί τις απαιτήσεις, να αντιμετωπίζει θέματα εσωτερικής και εξωτερικής επικοινωνίας, να βελτιώνεται συνεχώς, να διασφαλίζει επαγγελματική επάρκεια.

Η ανώτατη διοίκηση διασφαλίζει ότι οι αρμοδιότητες όλων των ρόλων είναι γνωστοί και κατανοητοί και συγκεκριμένα του συντονιστή ομάδας ασφάλειας τροφίμων.

17
Q

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του σχεδίου ΣΔΑΤ;

A

Καθορίζει τις ενέργειες για την αναγνώριση των απειλών, την επηροή τους στο ΣΔΑΤ, την αντιμετόπιση τους και την συνεχή βελτίωση. Καθορίζει επίσης τους στόχους του συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων και τον σχεδιασμό για την επίτευξη τους (ποιοι είναι οι στόχοι και πως υλοποιούνται και απο ποιόν).

18
Q

Τι περιλαμβάνει η υποστήριξη ;

A

Αρχικά καθορίζει τους πόρους του συστήματος (εσωτ, εξωτ, προσωπικό, υποδομές, περιβάλλον εργασίας κλπ). Έπειτα καθορίζει την επαγγελματική επάρκεια ως προς τα προσόντα που πρέπει να έχει κάθε εμπλεκόμενος, την ύπαρξη όλων των ειδικοτήτων, την παροχή εκπαίδευσης. Έπειτα βοηθά στην ευαισθητοποίηση του προσωπικού να γνωρίζουν την πολιτική ποιότητας και ασφάλειας, την σύνδεση κάθε δουλειάς με το ΣΔΑΤ και την συνεισφορά του κάθε εργαζομένου και τις επιπτώσεις της μη συμμόρφωσης.

19
Q

Τι περιλαμβάνει ο τομέας της λειτουργίας ;

A

Σχεδιασμός και έλεγχος λειτουργίας, προαπαιτούμενα προγράμματα (PRPs), ιχνηλασιμότητα, αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, έλεγχος κινδύνων, επικαιροποίηση πληροφοριών των PRP και σχεδίου ελέγχου κινδύνων και επαλήθευση τους, έλεγχος παρακολούθησης και μέτρησης, έλεγχος προϊόντος και μη συμμορφώσεων της διεργασίας.

20
Q

Τι περιλαμβάνει η αποτίμηση επιδόσεων ;

A

Ανάλυση και αποτίμηση δεδομένων και πληροφοριών απο την παρακολούθηση και την μέτρηση ώστε το σύστημα να αποδίδει τον σκοπό του, να εντοπίζει την ανάγκη για επικαιροποίηση ή βελτίωση του ΣΔΑΤ, να παρέχει πληροφορίες για σχεδιασμό προγράμματος εσωτερικής επιθεώρησης και να αποδεικνύονται οι διορθώσεις.

Όσον αφορά την εσωτερική επιθεώρηση καθορίζει την συχνότητα, μέθοδο, απαιτήσεις, υπευθυνότητες, τα κριτήρια επιθεώρησης και πεδίο εφαρμογής. Ελέγχεται εάν τηρούνται τεκμηριωμένες πληροφορίες επιθεωρήσεων και αποτελεσμάτων, εάν γίνονται διορθώσεις μέστα στο χρονικό πλαίσιο και εάν το ΣΔΑΤ ικανοποιεί τους στόχους ασφάλειας τροφίμων.

21
Q

Τι ελέγχεται κατα την ανασκόπηση απο την διοίκηση;

A

Εξετάζεται η πρόοδος υλοποίησης ενεργειών, οι αλλαγές με το ΣΔΑΤ, οι πληροφορίες με επιδόσεις και αποτελεσματικότητα του ΣΔΑΤ, η επάρκεια πόρων, οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (π.χ. ανάκληση), οι πληροφορίες απο εσωτερική και εξωτερική επικοινωνία (π.χ. παράπονα πελατών), οι στόχοι συνεχούς βελτίωσης.