Κεφάλαια 3 και 4- HACCP Flashcards

1
Q

Τι είναι ένα ασφαλές τρόφιμο και πως μπορούμε να το παράγουμε ;

A

Όταν δεν έχει δυσμενή επίπτωση στην υγεία του καταναλωτή και έχει διασφαλιστεί έναντι κινδύνων (μ/ο, χημικών, φυσικών). Για την παραγωγή ασφαλούς τρόφιμου πρέπει να ελέγχονται διάφορα στάδια της αλυσίδας για την αποτροπή εισαγωγής κάποιου βλαπτικού παράγοντα αλλά και η εφαρμογή Συστήματος διαχείρισης ασφάλειας των τροφίμων (ΣΔΑΤ) σε όλους τους τομείς μιας βιομηχανίας τροφίμων. Οι ΣΔΑΤ αναφέρονται σε όλους τους οργανισμούς που εμπλέκονται άμεσα (παραγωγοί, λιανέμποροι, εστίαση, αποθήκες) ή έμμεσα (προμηθευτές εξοπλισμού, συσκευασίας, χημικών) με την αλυσίδα των τροφίμων. Η υποχρεωτική εφαρμογή των ΣΔΑΤ απορρέει από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 93/43 για την Υγιεινή των Τροφίμων, εθνική νομοθεσία 487/2000, κανονισμός 852/2004 για υγιεινή τροφίμων σε ισχύ από 1/2006 αντικατέστησε τον 93/43. Σημαντικό στοιχείο η υποχρεωτική ανιχνευσιμότητα σε όλα τα στάδια της παραγωγής, μεταποίησης και διανομής από τον Κανονισμό 178/2002.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Τι τομείς περιλαμβάνει η διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων;

A

Προστασία καταναλωτή, απαίτηση για ασφάλεια, ελεγχόμενο λειτουργικό κόστος, συμμόρφωση με νομοθεσία και διεθνή πρότυπα, βελτίωση ποιότητας, βελτίωση εικόνας επιχείρησης, ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον εργασίας.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ποιες αρχές του HACCP αναφέρονται στην 1η παράγραφο του άρθρου 5 του Ε.Κ. 852/2004 ;

A

α) να εντοπίζονται οι τυχόν πηγές κινδύνου οι οποίες πρέπει να προληφθούν, να εξαλειφθούν ή να μειωθούν σε αποδεκτά́ επίπεδα,

β) να εντοπίζονται τα κρίσιμα σημεία ελέγχου στο ή στα στάδια στα οποία ο έλεγχος είναι ουσιαστικής σημασίας για την πρόληψη ή την εξάλειψη μιας πηγής κινδύνου ή τη μείωσή της σε αποδεκτά́ επίπεδα,

γ) να καθορίζονται κρίσιμα όρια στα κρίσιμα σημεία ελέγχου, με τα οποία χωρίζεται το αποδεκτό́ από́ το μη αποδεκτό́ όσον αφορά́ την πρόληψη, την εξάλειψη ή τη μείωση των εντοπιζόμενων πηγών κινδύνου,

δ) να καθορίζονται και να εφαρμόζονται αποτελεσματικές διαδικασίες παρακολούθησης στα κρίσιμα σημεία ελέγχου,

ε) να καθορίζονται τα διορθωτικά́ μέτρα όταν διαπιστώνεται κατά́ την παρακολούθηση ότι ένα κρίσιμο σημείο ελέγχου δεν βρίσκεται υπό́ έλεγχο,

στ) να καθορίζονται διαδικασίες, οι οποίες διεξάγονται τακτικά́, για να επαληθεύεται ότι τα μέτρα που αναφέρονται στα στοιχειά α) έως ε) λειτουργούν αποτελεσματικά́, και

ζ) να καταρτίζονται έγγραφα και φάκελοι ανάλογα με τη φύση και το μέγεθος της επιχείρησης τροφίμων, ώστε να αποδεικνύεται η ουσιαστική́ εφαρμογή́ των μέτρων που αναφέρονται στα στοιχειά α) έως στ).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Τι είναι το HACCP;

A

Διεθνής προδιαγραφή προληπτικής διαχείρισης θεμάτων ασφάλειας τροφίμων με υποχρεωτική εφαρμογή (Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία). Αναγνωρίζει, εκτιμά και ελέγχει τους κινδύνους που θεωρούνται σημαντικοί για την ασφάλεια των τροφίμων και εφαρμόζει προληπτικά μέτρα για τον έλεγχο τους βασιζόμενο στην εφαρμογή τεχνικών και επιστημονικών αρχών στην διαδικασία παραγωγής. Είναι μέτρο πρόληψης όχι επιθεώρησης των τροφίμων καθώς προλαμβάνει τους κινδύνους. Εφαρμόζεται για να νιώθει ο καταναλωτής σιγουριά για το τρόφιμο που καταναλώνει και για να βελτιωθούν οι βιομηχανίες λόγω αναποτελεσματικότητας των μεθόδων ποιοτικοί ελέγχου μόνο στο τελικό προϊόν.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Γιατί δεν μπορεί ο δειγματοληπτικός έλεγχος να αντικαταστήσει το HACCP ;

A

Οι τεχνικές μικροβιακής ανάλυσης είναι χρονοβόρες, οι κίνδυνοι είναι ανομοιόμορφα κατανεμημένοι άρα μπορεί η στην παρτίδα που θα επιλεγεί τυχαία για έλεγχο να μην εντοπιστεί ο κίνδυνος ή ακόμα και να υπάρχει μικρή μολυσματική δόση που να μην ανιχνεύεται με την συγκεκριμένη μέθοδο. Στην περίπτωση ανάκλησης μη αποδεκτών προϊόντων αυξάνεται το κόστος παραγωγής και μειώνεται η αξιοπιστία της επιχείρησης.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Τι είναι τα προαπαιτούμενα προγράμματα PRPs ;

A

Είναι προγράμματα και πρακτικές ασφάλειας τροφίμων για αντιμετώπιση του ρόλου του περιβάλλοντος παραγωγής στην παραγωγή ασφαλών τροφίμων. Περιλαμβάνει βασικές συνθήκες και δραστηριότητες που είναι απαραίτητες στην επιχείρηση και όλη την τροφική αλυσίδα για να διατηρηθεί η ασφάλεια των τροφίμων, μέτρα γενικού ελέγχου που είτε δεν είναι μετρήσιμα είτε δεν παρακολουθούνται στο ίδιο επίπεδο με τα CCPs. Δεν είναι συγκεκριμένα για κάποιο στάδιο και δεν ελέγχουν συγκεκριμένο κίνδυνο όπως τα CCPs αλλά εξασφαλίζουν την διατήρηση υγιεινής περιβάλλοντος με σκοπό την μείωση κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων. Π.χ. GMPs, έλεγχος παρασίτων, καθαρισμός και απολύμανση, μέτρα για την πρόληψη της διασταυρούμενης μόλυνσης και αλλεργιογόνων και διαδικασίες έγκρισης και διασφάλισης προμηθευτών

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Ποια τα βασικά προαπαιτούμενα για την εγκατάσταση ενός συστήματος HACCP;

A

Σωστές κτηριακές υποδομές και εξοπλισμός, σύστημα ιχνηλάτισης, χρήση κατάλληλου πόσιμου νερού με αρχείο ελέγχου νερού, καθαρισμός και απολύμανση, απεντόμωση και μυοκτονία, συνεργασία με αξιόπιστους προμηθευτές που παρέχουν άριστης ποιότητας πρώτες ύλες, αρχείο θερμοκρασιών και προσωπικού (πιστοποιητικά υγείας και εκπαίδευσης).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Τι είναι ένα σύστημα και τι ένα σχέδιο HACCP ;

A

Το σύστημα αναγνωρίζει, αξιολογεί και ελέγχει τους κινδύνους που σχετίζονται με την ασφάλεια ενώ το σχέδιο είναι έγγραφο που συντάσσεται σύμφωνα με τις αρχές του HACCP για τη διασφάλιση του ελέγχου των σχετικών κινδύνων μέσα στα πλαίσια εφαρμογής του συστήματος HACCP.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Τι είναι κίνδυνος ή πηγή κινδύνου, τι η σοβαρότητα και τι η πιθανότητα του κινδύνου ;

A

Κίνδυνος είναι οποιοσδήποτε βιολογικός, χημικός ή φυσικός παράγοντας που είναι δυνατόν να προκαλέσει βλάβη στην υγεία του καταναλωτή. Στην ελληνική νομοθεσία (Ε.Κ. 178/2002) αναφέρεται ως ο βαθμός πιθανής επιβλαβής συνέπειας στην υγεία και η σοβαρόοτητα αυτής ως αποτέλεσμα ύπαρξης πηγής κινδύνου. Σοβαρότητα είναι το μέγεθος του κιδνύνου ή η έκταση των συνεπειών για την ανθρώπινη υγεία όταν παραμένει στο τελικό προϊόν. Πιθανότητα είναι η δυνατότητα να συμβεί ο συγκεκριμένος κίνδυνος και ποικίλει με την πηγή πρώτης ύλης και τις συνθήκες επεξεργασίας μια συγκεκριμένη στιγμή.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Τι είναι η ανάλυση κινδύνων ;

A

Η συλλογή και αξιολόγηση στοιχείων και των συνθηκών που ευνοούν την εμφάνιση κινδύνων για την λήψη αποφάσεων εάν ο κίνδυνος σχετίζεται με την ασφάλεια των τροφίμων, την πηγή του κινδύνου και τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση έκθεσης και την αντιμετόπιση του με σχέδιο HACCP. Είναι το πρώτο βήμα στην διαδικασία αξιολόγησης κινδύνου. Ποσοτική ανάλυση κινδύνου είναι ο προσδιορισμός πιθανότητας εμφάνισης ανεπιθύμητου συμβάντος και του πιθανού κόστους (υγείας, οικονομικό κλπ.)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Τι είναι ένα κρίσημο σημείο ελέγχου CPP ;

A

Οποιοδήποτε στάδιο που ένας σημαντικός κίνδυνος μπορεί να προληφθεί, εξαλειφθεί ή μειωθεί σε αποδεκτά επίπεδα και έχουν οριστεί κρίσιμα όρια και μετρήσεις που επιτρέπουν την εφαρμογή διορθώσεων. Είναι συνήθως πρακτικές/διαδικασίες που όταν δεν γίνονται σωστά αποτελούν κύριες αιτίες τροφοδηλητηριάσεων (π.χ. θερμική επεξεργασία, ψύξη). Πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα κρίσιμο όριο που διασφαλίζει οτι ο κίνδυνος ελέγχεται απο ένα ΚΣΕ (CPP), και μπορεί να παρακολουθείται με μέτρηση ή παρατήρηση. Το κρίσιμο όριο δεν συνεπάγεται πάντα με αριθμητικό όριο, πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία ή νομικές υποχρεώσεις (π.χ. θερμοκρασία, ρΗ, aw)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Τι είναι τα επιθυμητά και τι τα κρίσιμα όρια ;

A

Επιθυμητό όριο είναι το κριτήριο που πρέπει να ικανοποιείται για κάθε προληπτικό μέτρο ώστε να εξασφαλίζεται απόλυτα ο έλεγχος του κινδύνου.

Κρίσιμο όριο είναι συνθήκη ή τιμή ενός προληπτικού μέτρου που διαχωρίζει αποδεκτό με μη αποδεκτό. Καθορίζονται με βάση τα: θεμροκασία, χρόνος, υγρασία, aw, ρΗ, οξύτητα, αλάτι, χλώριο, ιξώδες, συντηρητικά.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Τι είναι τα προληπτικά μέτρα, ο έλεγχος ,η παρακολούθηση και η διορθωτική ενέργεια;

A

Προληπτικά μέτρα είναι πράξεις που παιτούνται για πρόληψη, εξάλειψη ή μείωση των κινδύνων σε αποδεκτά όρια. Έλεγχος είναι η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για διασφάλιση και συμμόρφωση με τα κριτήρια του HACCP.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Τι είναι η παρακολούθηση και έλεγχος των ΚΣΕ;

A

Παρακολούθηση είναι ο έλεγχος ότι η διαδικασία επεξεργασίας ή χειρισμού που συνιστά το προληπτικό μέτρο του ΚΣΕ τηρεί τα κριτήρια για την εξάλειψη ή μείωση του κιδνύνου με συστηματική παρακολούθηση, μέτρηση και καταγραφή δεδομένων. Πρεπει να περιλαμβάνεται στο έγγραφο διασφάλισης υγιεινής παραγωγής προϊόντος που μαζί με τις μετρήσεις πρέπει να είναι διαθέσιμα στις αρχές για έλεγχο. Εφαρμόζεται κατα την διάρκεια μιας δράσης ελέγχοντας την δράση εντός συγκεκριμένου χρόνου. Κύριες κατηγορίες είναι η παρατήρηση, οπτική παρακολούθηση, οργανοληπτικός έλεγχος, μέτρηση (φυσικές, χημικές μικροβιολογικές).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Τι είναι η διορθωτική ενέργεια ;

A

Διορθωτική ενέργεια είναι προσχεδιασμένη ενέργεια εάν τα αποτελέσματα της παρακολούθησης είναι μη αποδεκτά υποδεικνύοντας οτι το μέτρο ελέγχου για τον συγκεκριμένο κίνδυνο είναι αναποτελεσματικό. Αφορά στην επαναφορά της διεργασίας εντός αποδεκτών ορίων και στην διαχείριση των προϊόντων που παράχθηκαν όσο η διαδικασία ήταν εκτός ελέγχου και καταγραφή όλων των δεδομένων στα αρχεία.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Τι είναι η επαλήθευση HACCP και πότε εφαρμόζεται ;

A

Επαλήθευση είναι η χρήση επιπλέον δοκιμών ή και επιθεώρηση αρχείων παρακολούθησης για τον έλεγχο της σωστής εγκατάστασης, επάρκειας και αποτελεσματικότητας του συστήματος. Εφαρμόζεται μετά την δραστηριότητα και επιβεβαιώνει την συμμόρφωση.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Τι είναι η επικύρωση του συστήματος HACCP ;

A

Επικύρωση ειναι η επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας του σχεδίου HACCP με αντικειμενικά στοιχεία. Εφαρμόζεται πριν απο μια δράση και πληροφορεί για την ικανότητα επίτευξης στόχων ή οτι το μέτρο ελέγχου είναι ικανό να ελέγχει αποτελεσματικά έναν σημαντικό κίνδυνο.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Τι είναι η επιθεώρηση του συστήματος HACCP ;

A

Επιθεώρηση ειναι η συστηματική εξέταση των δράσεων του συστήματος HACCP και των αποτελεσμάτων για την συμμόρφωση με τις σχεδιασμένες διευθετήσεις αλλά και εάν αυτές έχουν εφαρμοστεί αποτελεσματικά και είναι κατάλληλες για την επίτευξη των στόχων.

19
Q

Ποιες οι 7 αρχές του HACCP ;

A
  1. Ανάλυση προϊόντος, αναγνώριση κινδύνων και καθορισμός μέτρων ελέγχου
  2. Προσδιορισμός ΚΣΕ
  3. Καθορισμός στόχων και κρίσιμων ορίων ώστε κάθε ΚΣΕ να βρίσκεται υπό έλεγχο
  4. Καθιέρωση συστήματος παρακολούθησης για κάθε ΚΣΕ
  5. Θερμοθέτηση διορθωτικών ενεργειών εάν η παρακολούθηση αποκλίνει απο τα καθορισμένα όρια
  6. Εγκατάσταση συστήματος τεκμηρίωσης και αρχειοθέτησης
  7. Εγκατάσταση συστήματος επαλήθευσης σωστής λειτουργίας/αποτελεσματικότητας συστήματος
20
Q

Τι θεσπίζει η 1η αρχή του HACCP ;

A

1η: αφορά στον προσδιορισμό και ανάλυση κινδύνων (βιολογικοί, φυσικοί, χημικοί) και καθορισμό απαραίτητων προληπτικών μέτρων για τον έλεγχο τους. Αφορά τον έλεγχο συστατικών, target group, διαδικασίας παραγωγής και χρόνου ζωής.

21
Q

Τι θεσπίζει η 4η αρχή του HACCP ;

A

4η: σχηματισμός συστήματος ελέγχου που περιγράφει τις απαιτήσεις ελέγχου και καταγραφής για την τήρηση των ΚΣΕ εντός των κρίσιμων ορίων. Π.χ. τι ελέγχεται, πως, με ποια συχνότητα, απο ποιόν υπέυθυνο και πως τεκμηριώνεται.

22
Q

Τι θεσπίζει η 6η αρχή του HACCP ;

A

6η: ενημέρωση και τήρηση αρχείων για πιστοποίηση σωστής εφαρμογής σχεδίου HACCP, εκτέλεσης διορθωτικών ενεργειών και απόδειξης παραγωγής ασφαλών προϊόντων στις αρχές.

23
Q

Τι θεσπίζει η 7η αρχή του HACCP ;

A

7η: ελέγχεται εάν το εφαρμοζόμενο σύστημα HACCP είναι σε συμφωνία με το θεσμοθετημένο σχέδιο και εάν αυτό είναι κατάλληλο και αποτελεσματικό για την συγκεκριμένη διαδικασία και προϊόν.

24
Q

Τι πρέπει να ελέγχεται πριν την εφαρμογή των 7 αρχών;

A

Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε επιχείρησης ως προς τον εξοπλισμό και την παραγωγική διαδικασία και να μην γίνεται απλή αντιγραφή τυποποιημένων συστημάτων. Δύο ομοειδή προϊόντα μπορεί να παράγονται με διαφορετικές συνθήκες. Επιπλέον για την εφαρμογή των αρχών είναι προαπαιτούμενη η τήρηση των προγραμμάτων GMP, GHP και η σωστή εκπαίδευση προσωπικού.

25
Q

Τι περιλαμβάνει η μελέτη του HACCP ;

A

Η μελέτη είναι το θεωρητικό μέρος των θεμάτων και στοιχείων ασφάλειας τροφίμων με τις πρακτικές και διαδικασίες χειρισμού των προϊόντων (π.χ. GMPs) αλλά και για την διατήρηση υγιεινού περιβάλλονος εγκατάστασης.

26
Q

Τι περιλαμβάνει η διοίκηση και διαχείριση του HACCP ;

A

Η διοίκηση και διαχείρηση περιλαμβάνει την ενημέρωση και παρακολούθηση απο τη διοίκηση, την οργανωτική δομή, τον έλεγχο και διαχείριση αρχείων, τους μηχανισμούς ελέγχου/επιθεώρησης, την ικανοποίηση του πελάτη και των παραπόνων τους, την συνεχή βελτίωση και την εκπαίδευση προσωπικού.

27
Q

Ποια τα 14 ανεξάρτητα στάδια για την εφαρμογή του HACCP ;

A

Πρόκειται για πιο πρακτική εφαρμογή των 7 αρχών στο σύστημα

Καθορισμός σκοπού μελέτης

Συγκρότηση ομάδας HACCP

Περιγραφή προϊόντος

Προσδιορισμός αναμενόμενης χρήσης

Κατασκευή διαγράμματος ροής

Επιβεβαίωση διαγράμματος ροής στην πράξη

Προσδιορισμός και καταγραφή όλων των κινδύνων και προληπτικών μέτρων

Εφαρμογή διακλαδωτού μοντέλου προσδιορισμού των ΚΣΕ

Καθορισμός στόχων και κρίσιμων ορίων για κάθε ΚΣΕ

Εγκατάσταση διαδικασιών παρακολούθησης για κάθε ΚΣΕ

Καθορισμός διορθωτικών ενεργειών για κάθε ΚΣΕ

Εγκατάσταση διαδικασιών επαλήθευσης συστήματος HACCP

Εγκατάσταση διαδικασιών εγγράφου τεκμηρίωσης

Ανασκόπηση συστηματος HACCP

28
Q

Τι θεσπίζει το 1ο στάδιο ;

A

1ο: πρέπει να αναφέρεται σαφώς απο πριν το πεδίο εφαρμογής για να εστιάσει η ομάδα στα βασικά ζητήματα και η μελέτη HACCP να γίνεται σε σαφώς καθορισμένο προϊόν, διαδικασία ή φάσμα δράσεων. Άρα πρέπει να οριστεί το προϊόν και οι διαδικασίες μελέτης και οι πιθανοί κίνδυνοι.

29
Q

Τι θεσπίζει το 2ο στάδιο ;

A

2ο: χρήση διεπιστημονικής ομάδας για ταξινόμηση και αξιολόγηση τεχνικών δεδομένων και βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων και των ληφθέντων αποφάσεων. Να έχει επαρκείς γνώσεις και εμπειρία στην κατανόηση αρχών HACCP και εφαρμογής τους, την γνώση του προϊόντος και της διαδικασίας παραγωγής και των πιθανών κινδύνων.

30
Q

Τι θεσπίζει το 3ο στάδιο ;

A

3ο: πλήρης περιγραφή του προϊόντος με ορισμό των παραμέτρων που επηρεάζουν την ασφάλεια και ποιότητα εντοπίζοντας και καταγράφοντας τα κυριότερα στοιχεία παραγωγικής διαδικασίας και προϊόντος (τύπος προϊόντος, χειρισμοί επεξργασίες, συνθήκες αποθήκευσης).

31
Q

Τι θεσπίζει το 4ο και 5ο στάδιο ;

A

Τα στάδια 4 και 5 βοηθούν στον εντοπισμό των κιδνύνων σε προπαρασκευαστικό στάδιο

5ο: διάγραμμα ροής για εξέταση των σταδίων επεξεργασίας και διακίνησης του προϊόντος και πάνω σε αυτό θα βασιστεί η μελέτη. Δεν υπάρχουν κανόνες για την μορφή και παρουσίαση αλλά κάθε λειτουργικό βήμα θα πρέπει να περιγράφεται σαφώς και με σωστή σειρά, παρέχοντας επαρκείς τεχνικές λεπτομέριες και στοιχεία για την αναγνώριση των βημάτων της διαδικασίας (εξαρτάται απο τους στόχους της μελέτης και της φύσης της παραγωγής). Πρέπει να είναι ακριβής αναπαράσταση της παραγωγικής διαδικασία και βάση για την ανάλυση επικινδυνότητας.

32
Q

Τι θεσπίζει το 6ο στάδιο ;

A

6ο: για την επιβεβαίωση πρέπει να γίνεται φυσικός συνήθως έλεγχος της διαδικασίας και εάν δεν είναι δυνατό η ομάδα HACCP διασφαλίζει οτι το διάγραμμα ροής αντιπροσωπεύει τις πιο πιθανές εναλλακτικές δυνατότητες παραγωγής.

33
Q

Τι θεσπίζει το 7ο στάδιο ;

A

7ο: με βάση το διάγραμμα ροής εντοπίζονται και καταγράφονται όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι που αναμένονται σε κάθε στάδιο και περιλαμβάνει αυτους που περιέχονται σε υλικά, που μπορεί να εισαχθούν απο ανθρώπους, εξοπλισμό ή περιβάλλον και μεταβαλλόμενοι κίνδυνοι που αυξάνονται ή παράγονται. Περιλαμβάνει τα στάδια εξέτασης διαγράμματος για εντοπισμό κινδύνων, τον προσδιορισμό πγής για καθορισμό μέτρων και την ανάλυση των κινδύνων (φύση, μείωση, εξάλειψη). Η λήψη αποφάσεων πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον κίνδυνο (risk) (πιθανότητα πρόκλησης και σοβαρότητα επίδρασης). Υπάρχουν εργαλεία για την ομάδα HACCP όπως συστήματα βαθμολόγησης και πίνακες αποφάσεων κάνοντας την ανάλυση κινδύνου πιο δομημένη, λογική και αποδεδειγμένη. Στην βαθμολόγηση αξιολογείται ως προς την σοβαρότητα και πιθανότητα κινδύνου και οι έννοιες των βαθμών είναι καθορισμένες. Τέλος εξετάζονται τα μέτρα ελέγχου (ενέργειες για μείωση, πρόληψη ή εξαλειψη).

34
Q

Τι θεσπίζει το 8ο στάδιο ;

A

8ο: η πρόληψη (μείωση πιθανότητας εμφάνισης κινδύνου) είναι η πιο σημαντική. Η αναγνώριση των ΚΣΕ γίνεται με την κατανόηση κινδύνου και με την χρήση δέντρου αποφάσεων.

35
Q

Τι θεσπίζει το 9ο στάδιο ;

A

9ο: το κρίσιμο όριο πρέπει να έχει μετρήσιμη ή αντιληπτή παράμετρο που σχετίζεται με το ΚΣΕ (π.χ. Τ, χρόνος,ρΗ, aw) και προσδιορίζεται ποσοτικά, ιδανικά μια που να παρατηρείται έγκαιρα και να αξιολογείται εύκολα και γρήγορα. Το επίπεδο στόχος είναι πιο αυστηρό απο το κρίσιμο όριο και η διαφορά τους είναι η ανοχή.

36
Q

Τι θεσπίζει το 10ο στάδιο ;

A

10ο: παρακολούθηση ΚΣΕ με σχεδιασμένη αλληλουχία μετρήσεων για απόδειξη οτι το μέτρο ελέγχου για τήρηση κρίσιμων ορίων εφαρμόζεται με επιτυχία και οι διορθωτικές ενέργειες να είναι έγκυρες. Πρέπει να μπορεί να ανιχνεύσει την απώλεια ελέγχου σε κάθε ΚΣΕ.

37
Q

Τι θεσπίζει το 11ο στάδιο ;

A

11o: προσδιορισμός διορθωτικών ενεργειών όταν ένα ΚΣΕ έχει απόκλιση ή τάση απόκλισης απο το κρίσιμο όριο. Οι ενέργειες πρέπει να επαναφέρουν την παραγωγή σε έλεγχο και να αντιμετοπίζουν τα μη συμμορφούμενα προϊόντα, να είναι εφικτές, πρακτικές και να περιλαμβάνουν επανεξέταση για προσδιορισμό αναγκαίων μέτρων για να υπάρχει πρόληψη για το μέλλον.

38
Q

Τι θεσπίζει το 12ο στάδιο ;

A

12ο: η επικύρωση δείχνει ότι το σύστημα HACCP είναι επιστημονικά και τεχνικά σωστά και παράγει ασφαλή προϊόντα με επίσημη αποδοχή του σχεδίου απο τον υπέυθυνο διαχείρισης ασφάλειας της επιχείρησης και να διατηρούνται τα αρχεία δραστηριοτήτων επικύρωσης. Έλεγχος απο την ομάδα HACCP στην εφαρμογή των διαδικασιών για έλεγχο συμμόρφωσης με το σχέδιο και της αποτελεσματικότητας του κατά την χρήση (εσωτερικοί, εξωτερικοί έλεγχοι, αναλύσεις προϊόντων και ικανοποίησης πελατών). Αναθεώρηση του συστήματος απο την ομάδα ετησίων με παρουσία μηχανισμών που την προκαλούν αυτόματα και να γίνεται πριν την εφαρμογή αλλαγών που μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια.

39
Q

Τι θεσπίζει το 13ο στάδιο ;

A

13ο: το σύστημα HACCP να έχει αρχεία με αποδείξεις για την τήρηση της καθορισμένης λειτουργίας με τεκμηρίωση του συστήματος και συμπληρωματικές πληροφορίες (διαδικασίες, οδηγίες εργασίας και αρχεία επαλήθευσης, παρακολούθησης και ενεργειών).

40
Q

Τι θεσπίζει το 14ο στάδιο ;

A

14ο: η ανασκόπηση καθορίζει εάν το σχέδιο είναι ακόμα αποτελεσματικό και συμπληρώνει την διαδικασία επαλήθευσης, γίνεται σε καθορισμενα διαστήματα (1 τον χρόνο) ή όταν γίνονται αλλαγές (διαδικασία, εξοπλισμό, πρώτες ύλες, ομάδα καταλωτών και νέων κινδύνων).

41
Q

Τι περιλαμβάνει ο έλεγχος και η επιθεώρηση του συστήματος HACCP;

A

Με εκπαίδευση και ενημέρωση προσωπικού, έλεγχο απο τους προϊσταμένους τμημάτων και εσωτερικές επιθεωρήσεις οι οποίες έχουν σκοπό την επαλήθευση της εφαρμογής του συστήματος, ανάδειξη δυνατών σημείων και εντοπισμό αδυναμιών και γίνεται απο το προσωπικό (εκπαιδευμένο, έμπειρο ή ανεξάρτητο). Η επιθεώρηση περιλαμβάνει έλεγχο αρχείων, ενημέρωσης προσωπικού, επιτόπου έλεγχο σημείων και υποδομών και συνεντέυξεις με το άμεσα εμπλεκόμενο προσωπικο.

42
Q

Ποιοι οι στόχοι για την πολιτική ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας;

A

Παροχή προϊόντων υψηλής ποιότητας, χρήση προηγμένων τεχνολογιών για παραγωγή και διάθεση, βελτίωση ποιότητας και εξασφάλιση συνθηκών εγγύησης υγιεινής και ασφάλειας, έγκαιρη και ασφαλής παράδοση προϊόντων σύμφωνα με τις συμβάσεις, εκπαίδευση εργαζομένων για βελτίωση ποιότητας εργασίας και ασφάλειας προϊόντων, προσαρμογή προμυθευτών στις προσυμφωνημένες ποιοτικές ή τεχνικές προσδιαγραφές, οικονομικούς όρους και χρόνους παράδοσης πρώτων υλών.

Έτσι οι αρχές που πρέπει να έχει κάθε δραστηριότητα είναι: παραλαβή άριστης ποιότητας Α υλών, εκτέλεση κάθε εργασίας σωστά απο την αρχή, παραγωγή προϊόντων υψηλών προδιαγραφών και έγκαιρη/ασφαλής παράδοση προϊόντων.

43
Q

Τι επιτυγχάνεται με την εφαρμογή του HACCP για τον καταναλωτή και την επιχείρηση;

A

Για τους καταναλωτές δίνει αίσθημα ασφάλειας και βεβαιότητας προλαμβάνοντας όλους τους δυνατούς σοβαρούς κινδύνους δημιουργώντας ασπίδα προστασίας για τους κααναλωτές και τυποποίηση των προϊόντων.

Για την επιχείρηση προλαμβάνει λάθη που θα οδηγούσαν σε μη ασφαλή προϊόντα, αναπτύσσει αμυντικό σύστημα, καθορίζει τις διαδικασίες και αρμοδιότητες σε όλα τα επίπεδα, προάγει ομαδικό πνεύμα, εκπαιδεύει το προσωπικό με κοινό πλαίσιο, αποδεικνύει την ευαισθητοποίηση της επιχείρησης σε θέματα ασφάλειας και δημόσιας υγείας, καλύπτει τις απαιτήσεις των πελατών διαβεβαιώνοντας τους οτι υπάρχουν προδιαγραφές, παράγει κέρδος και αξιοπιστία αλλά είναι κοστοβόρο, βελιώνει την εικόνα της επιχείρησης, μειώνει το συνολικό κόστος ποιότηας μειώνοντας τις απορρίψεις παρτιδών, προετοιμάζει για πιθανά προβλήματα, χρησιμοποιεί βέλτιστα τους πόρους.