1 - Beskriv behandlingen av visuelle stimuli I hjernen (nevral representasjon, prosesseringsbanene) Flashcards

1
Q

Hva er nevral representasjon?

A

Alt er person opplever er ikke basert på direkte kontakt med stimuli, men det er basert på representasjoner i personens nervesystem. Vi kan kalle dette prinsippet om nevral representasjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvordan kan representasjon av nevroner forklares? (feauture detectors, 1960-tallet)

A

Representasjon av nevroner kan forklares ved å se på «feature detectors», som er nevroner som reagerer på komplekse stimuli. På 1960-tallet ble det brukt katter i eksperimenter for å se på hvilke stimuli som fikk nevroner til å fyre. Forskerne fant ut at hvert nevron i primær visuell cortex, også kalt V1, responderte til spesifikke typer stimuli presentert til et lite område på netthinnen. Disse nevronene kalles «feature detectors», fordi de responderer til spesifikke stimulustrekk slik som orientering, bevegelse, farge og lengde.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Gi et eksempel som illustrere hva vi mener med «feature detectors» (bruk et tre). Hvor er «feature detectors» plassert?

A

Et eksempel som illustrerer dette, er når vi ser et tre. Da vil noen nevroner fyre til den vertikalt orienterte stammen, andre nevroner til de grenene med en annen orientering og noen til mer komplekse kombinasjoner av flere trekk, slik som fargen og formen på bladene. Så treet blir representert ved den kombinerte responsen til mange «feature detectors-nevroner». Disse nevronene som kalles «feature detectors» er plassert i primær visuell cortex som ligger i occipitallappen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva viser forskning på områder som ligger utenfor visuell cortex med tanke på nevroner og hva de responderer til?

A

Forskning i områder utenfor visuell cortex oppdaget nevroner som responderer til mer komplekse stimulustrekk, for eksempel geometriske figurer, hender, bygninger og ansikt eller til en kombinasjon av enkle stimulustrekk, slik som en skrå linje som beveger seg mot høyre. Disse nevronene befinner seg i temporallappen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva antyder det at man har funnet nevroner utenfor visuell cortex som reagerer på mer kompleks stimuli?

A

Det dette antyder er at nevroner i den visuelle cortex som reagerer på relativt enkle stimuli sender aksonene sine til høyere nivåer av det visuelle systemet, der signaler fra mange nevroner kombineres og samhandler. Nevroner på dette høyere nivået, som reagerer på mer komplekse stimuli slik som geometriske objekter, sender deretter signaler til høyere områder, som kombinerer og samhandler videre og skaper nevroner som reagerer på enda mer komplekse stimuli slik som ansikter. Denne progresjonen fra lavere til høyere områder av hjernen kalles hierarkisk prosessering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Nå skal jeg gå litt mer inn på synssansen, og de to prosesseringsbanene som videresender visuell informasjon i hjernen. Bak netthinnen (…) (staver, tapper, ganglieceller, synscortex, to baner)

A

Nå skal jeg gå litt mer inn på synssansen, og de to prosesseringsbanene som videresender visuell informasjon i hjernen. Bak netthinnen sitter det ulike reseptorer, staver og tapper, som er sensitive for ulike ting. Staver kan ikke se farger, og fungerer best i dårlig belysning. De er veldig sensitive så det skal lite lys til for å påvirke dem. Tapper danner grunnlaget for fargesyn, og de krever mer lys for å bli påvirket, altså å oversette lys til nervesignaler. Reseptorene er forbundet med ganglieceller som igjen er koblet sammen med en rekke underliggende celler. Ganglieceller i netthinnen formidler informasjon videre inn til thalamus og derfra videre til synscortex. Herfra blir synsinformasjonen formidlet videre i to relativt separate baner, og de to banene kalles den dorsale og den ventrale banen. Synsinformasjonen fra disse banene blir integrert iblant annet prefrontal cortex. De to banene er involvert i behandling av forskjellige visuelle aspekter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva står den dorsale banen for?

A

Den dorsale banen tar for seg romlige forhold, som for eksempel hvor objekter er plassert eller hvordan de er plassert i forhold til hverandre. De har også en del motoriske aspekter, blant annet øye-hånd-koordinasjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva står den ventrale banen for?

A

Den ventrale banen er involvert i identifisering av objekt og er med på å skape en representasjon som igjen er med på å skape en forståelse av hva det er vi ser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Beskriv kort Ungerleider og Mishkin sin studie som var viktig for å identifisere de to banene. Hva slags problemer la de fram?

A

I et klassisk eksperiment studerte Ungerleider og Mishkin hvordan fjerning av en del av hjernen til en ape påvirket dens evne til å identifisere et objekt og bestemme objektets plassering. Forskerne presenterte apene med to oppgaver. Den ene var et objekt diskriminerings problem og det andre et landemerke diskriminerings problem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hva skjedde med de apene som fikk fjernet deler av temporallappen? Hva indikerte dette resultatet? Og hva kalte de denne banen?

A

De apene som fikk fjernet deler av temporallappen fikk store problemer med objektdiskrimineringsproblemet. Dette resultatet indikerer at den nevrale banen som når temporallappene, er ansvarlig for å bestemme et objekts identitet. Ungerleider og Mishkin kalte derfor banen som går fra den striate cortex til temporallappen for hva-banen, og denne er også kjent som den ventrale banen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hva skjedde med de apene som fikk fjernet deler av parietallappen? Hva indikerte dette resultatet? Og hva kalte de denne banen?

A

De apene som fikk fjernet deler av parietallappen fikk store problemer med landemerkediskrimineringsproblemet. Dette resultatet indikerer at banen som går til parietallappen er ansvarlig for å bestemme et objekts plassering. Ungerleider og Mishkin kalte derfor banen som går fra den striate cortex til parietallappen for hvor-banen, og denne er også kjent som den dorsale banen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hva har studien på D.F gitt oss kunnskap om? Hva hadde hun, og hva er det? Hva antydet dette?

A

En annen kjent studie som har gitt kunnskap om de banene, er en case-studie på en pasient kalt D.F., som hadde en skade på temporallappen etter karbonmonoksidforgiftning. Som et resultat av dette utviklet hun visuell agnosi, som betyr at hun ikke lenger kunne gjenkjenne hverdagslige objekter, kjente fjes og geometriske former, selv om hun kunne identifisere et objekts farge eller visuelle tekstur. Hun hadde heller ingen problemer med å lede håndbevegelsene hennes for å strekke seg etter noe og plukke det opp. Disse observasjonene ga ytterligere hint om at syn for handling kanskje ikke er avhengig av den samme mekanismen som syn for persepsjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Gi en beskrivelse av eksperimentet med D.F som ga kunnskap om de to banene.

A

Dette ble også demonstrerte eksperimentelt i en oppgave der D.F. skulle rotere et kort i hånden hennes for å matche forskjellige retninger av et spor, og dette presterte hun dårlig på. Men når hun skulle plassere kortet gjennom sporet i ulike retninger, så klarte hun det fint. Forskerne kom fram til at banen som gikk fra viusell cortex til temporallappen, som var skadet i D.F. sin hjerne, ble kalt for perspesjonsbanen, og dette er det samme som hva-banen eller den ventrale banen. Mens banen som går fra visuell cortex til parietallappen ble kalt for handlings-banen, og denne er også kjent som hvor-banen eller den dorsale banen. Visuell agnosi er et eksempel på en forstyrrelse for persepsjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Sammneheng mellom persepsjon og handling

A

Det er en sammenheng mellom persepsjon og handling. Bevegelse/handling tillegger kompleksitet til persepsjon som ikke er der når vi sitter stille, men bevegelse hjelper oss å oppfatte objekter i omgivelsene mer nøyaktig. En årsak til dette er at bevegelse avslører aspekter ved objekter som ikke ses fra en enkel synsvinkel. Bevegelse er også viktig på grunn av koordineringen som kontinuerlig skjer mellom å oppfatte stimuli og å handle mot disse stimuliene. Vi bruker informasjon fra sansene våre som lar oss persipere, når vi skal utføre en handling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly