1 - Skille mellom bottom-up og top-down prosessering, og gi eksempler på hvordan top-down prosessering kan påvirke persepsjon. Flashcards

1
Q

Hva er bottom-up prosessering, og hvordan fungerer det?

A

Bottom-up prosessering er en grunnleggende del av hvordan vi oppfatter og tolker verden rundt oss. Bottom-up prosessering starter med at informasjon fra miljøet blir stimulerer reseptorene. For eksempel at lysbølger treffer netthinnen eller at lydbølger når inn til trommehinnen. Deretter så «oversetter» reseptorene energien til nerveimpulser som overføres via thalamus til kortikale områder i hjerner som skal behandle og lagre informasjonen videre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Men persepsjon trenger mer informasjon enn kun det som gis av aktivering av reseptorene og bottom-up prosessering. (..) (top-down)

A

Men persepsjon trenger mer informasjon enn kun det som gis av aktivering av reseptorene og bottom-up prosessering. Persepsjon involverer også andre faktorer, slik som en persons kunnskap om omgivelsene, en persons forventninger i den perseptuelle situasjonen og deres oppmerksomhet til spesifikke stimuli. Denne tilleggsinformasjonen er grunnlaget for top-down-prosessering, altså prosessering som har sin opprinnelse i hjernen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er persepsjon alltid en kombinasjon av? Og hva refererer det til?

A

Persepsjon er alltid en kombinasjon av både top-down og bottom-up prosessering, der bottom-up refererer til hva som kommer fra omgivelsene, og top-down refererer til hva individet har med seg i situasjonen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvordan kan vi se at top-down prosessering er involvert i persepsjon?

A

En måte å illustrere hvordan top-down prosessering er involvert i persepsjon er å se på eksempler av situasjoner der persepsjonen er tydelig påvirket av andre faktorer i tillegg til bottom-up informasjonen fra stimuleringen av reseptorene. Jeg skal nå bruke tre forskjellige eksempler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Eksempel på top-down sin rolle i persepsjon – rolle av kontekst

A

Påvirkningen av kontekst har blitt vist i en klassisk studie som kalles «multiple personalities of a blob». I denne studien ble deltakerne bedt om å identifisere et uskarpt objekt i en scene, og det uskarpe objektet ble kalt en «blob». Resultatene viste at selv om «blobbene» i alle bildene var identiske, ble de oppfattet som helt forskjellige objekter avhengig av orienteringen og konteksten de ble sett innenfor. For eksempel ble “blobben” i en bestemt sammenheng identifisert som en sko på en person som bøyde seg ned, mens den i en annen sammenheng ble oppfattet som en bil på gaten. Her ser man at konteksten som er en top-down faktor påvirker persepsjonen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Eksempel på top-down sin rolle i persepsjon – kunnskap (språksegmentering)

A

Kunnskap er en annen top-down faktor som påvirker persepsjon. Når du hører noen snakke et annet språk enn deg så vil det høres ut som ubrutt streng av lyd, bortsett fra når et ord du kjenner dukker opp. Din persepsjon vil reflektere det faktum at lydsignal for tale generelt sett er kontinuerlig. Men når du behersker et språk så vil en slik ubrutt streng av lyd oppfattes som individuelle, meningsfulle ord. Dette skjer på grunn av din kunnskap av språk. På grunn av kunnskapen så skjønner man når et ord ender og når det neste begynner, og dette er et fenomen som blir kalt for talesegmentering. Det kontinuerlige lydsignalet kommer inn i ørene og utløser nervesignaler som sendes mot taleområdene i hjernen, og dette er bottom-up prosessering. Men hvis den som lytter forstår språket, skaper denne kunnskapen oppfatningen av individuelle ord, og dette er top-down prosessering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Eksempel på top-down sin rolle i persepsjon - smerte

A

Oppfatningen av smerte er et veldig godt eksempel på hvordan top-down prosessering påvirker persepsjonen. Moderne forskning har vist at smerte kan påvirkes av noens forventninger og oppmerksomhet. I flere studier har det blitt funnet at en signifikant andel pasientene med patologisk smerte opplever faktisk lindring ved å ta et placebo, en pille som de tror inneholder smertestillende midler, men som faktisk ikke inneholder noen aktive ingredienser. Her ser man tydelig at forventning som er en top-down faktor spiller en stor rolle i oppfatningen av smerte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly