(4) - Beslutningstaking og oppmerksomhet Flashcards

1
Q

Hva er oppmerksomhet?

A

Generelt sett kan vi si at oppmerksomhet er å bevisst fokusere på spesifikke funksjoner, objekter eller steder, eller på bestemte tanker eller aktiviteter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Si litt om induktiv resonnering, gi et eksempel og forklar hvordan man kan se det i sammenheng med oppmerksomhet.

A

I hverdagen så gjør vi så mange antagelser om verden basert på tidligere erfaringer at vi bruker induktiv resonnering konstant, ofte uten engang å være klar over det. For eksempel så sjekket jeg ikke at stolen ikke ville falle sammen, før jeg satt meg på den. Jeg antok basert på min tidligere erfaring med stoler, at den ikke ville kollapse. Dette er ikke noe jeg retter oppmerksomheten min mot, det bare skjer helt ubevisst.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er representativsheuristikken? Gi et eksempel. Og si hvordan oppmerksomhet henger sammen med dette.

A

En annen heuristikk er representativsheuristikken, som er relatert til ideen om at folk ofte gjør vurderinger basert på hvor mye en hendelse ligner en annen hendelse.
Når vi prøver å estimere hvor sannsynlig en bestemt hendelse er, tar vi ofte
beslutningen vår ved å vurdere hvor lik den er på en eksisterende prototype.
Som for eksempel: “Steve er sjenert og reservert, alltid hjelpsom, men er lite interessert i mennesker, og han er svært detaljfiksert”. Så blir folk spurt om å rangere ulike yrker, slik som bonde, selger, pilot, lege og bibliotekar, etter hvor sannsynlig det er at det er yrket til Steve. Med representativsheuristikken blir sannsynligheten for at Steve er bibliotekar vurdert etter hvilken grad han er representativ eller ligner på stereotypen av en bibliotekar, og sannsynligvis blir det vurdert som høyst sannsynlig, selv om det er mange færre bibliotekarer enn det er for eksempel selgere eller bønder.

Når vi vurderer yrker, så legger vi som regel for mye vekt på stereotypiske ideer, og ignorer annen viktig informasjon slik som grunnfrekvensen, selv om vi har fått informasjon om den også. Her ser man at ved å ikke være oppmerksom på grunnfrekvensen, så kommer man mest sannsynlig i dette tilfellet fram til feil konklusjon. Dette viser også hvordan oppmerksomhet, eller i dette tilfellet fravær av oppmerksomhet spiller en rolle i hva slags beslutninger vi tar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly